NBA Previews 2014-15: Memphis Grizzlies

Posted on Oct 31 2014 - 2:39pm by Giannis Chatsios

memphis Grizzlies logo

Τι κάνατε πέρσι:

H ολοκλήρωση της περσινής regular season βρήκε το Memphis τρίτο στη Southwest Division με ρεκόρ 50-32. Gasol και Allen έχασαν αρκετά παιχνίδια λόγω τραυματισμού, και έτσι οι Grizzlies δε μπόρεσαν να κερδίσουν το πλεονέκτημα έδρας για τα playoffs. Το grit ‘n’ grind style χαρακτήρισε για άλλη μια χρονιά την ομάδα, η οποία ναι μεν σκόραρε μόλις 96 πόντους ανα αγώνα (27η στο ΝΒΑ) αλλά παρουσίασε την 3η καλύτερη άμυνα. Στα playoffs αποκλείστηκαν στον πρώτο γύρω με 4-3 από τους Thunder, σε μια σειρά που η έδρα έσπασε 3 φορές, είδαμε μεγάλα σουτ, μας συστήθηκε ο Reggie Jackson αλλά στιγματίστηκε από μία τραβηγμένη απόφαση για αποκλεισμό του Zach Randolph στο έβδομο παιχνίδι της σειράς. Gasol και Randolph πάντως έδειξαν σημάδια κόπωσης στα playoffs και δε μπόρεσαν να γείρουν την πλάστιγγα στο μέρος της ομάδας τους.

Ενώ εμείς κάναμε μπάνια:

Vinsanity has hit Memphis. Οι αποχωρήσεις των Mike Miller και James Johnson άφησαν ορφανά λεπτά στη θέση 3, και οι Grizzlies κάλυψαν αυτό το κενό με τη μοναδική τους καλοκαιρινή κίνηση εκτός draft. O Vince Carter, τέως ανθρώπινο highlight reel και νυν πρότυπο ρολίστα έρχεται σαν 6ος παίκτης πίσω από τον κατ’ όνομα μόνο starter Tayshaun Prince. Με 40% από τη γραμμή των 7,25 την τελευταία διετία, σε σχεδόν 5 προσπάθειες ανά παιχνίδι, αποτελεί σίγουρα μια λύση σε έναν τομέα που οι Grizzlies είναι διαχρονικά κακοί. To τρίποντο βέβαια τους το έδινε και ο φευγάτος για το Cleveland και αυθεντικός ring chaser Mike Miller, αλλά ο Vince μπορεί να δημιουργήσει φάσεις για τον εαυτό του και πλέον υπάρχει και δεύτερος παίκτης που μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους με τη μπάλα στα χέρια στην περιφέρεια πίσω από τον Mike Conley. Στο draft ενισχύθηκαν με τους Jarnell Stokes και Jordan Adams. Ο πρώτος είναι ένας undersized PF από το πανεπιστήμιο του Tennessee (μεγαλωμένος στο Memphis), μεταξύ των κορυφαίων rebounder του κολλεγιακού πρωταθλήματος, αποτελεσματικός σκόρερ αν και αποκλειστικά από το ζωγραφιστό, βρώμικος και όχι αθλητικός, ιδανική περίπτωση δηλαδή για να μάθει δίπλα στον Z-Bo. O Adams είναι ένας πολύ καλός σκόρερ από τη θέση 2 που μπορεί να βοηθήσει την επίθεση του Dave Joerger, όπως έδειξε και στο Summer League, αλλά μεταξύ της κακής του άμυνας και των ερωτηματικών για τη φυσική του κατάσταση, είναι άγνωστο αν θα βρει χρόνο πίσω από τους Courtney Lee και Tony Allen.

Depth Chart:

PG Mike Conley Nick Calathes Beno Udrih
SG Courtney Lee Tony Allen Jordan Adams
SF Tayshaun Prince Vince Carter Quincy Pondexter
PF Zach Randolph Jon Leuer Jarnell Stokes
C Marc Gasol Kosta Koufos

Γκανιάν:

Εδώ και μια τετραετία το Memphis έχει μια από τις καλύτερες άμυνες του πρωταθλήματος, και αυτό δε φαίνεται να αλλάζει ούτε φέτος. Παράλληλα η βασική τους γραμμή ψηλών με Gasol και Randolph είναι ίσως η καλύτερη στο ΝΒΑ, αλλά ακόμα κι αν αυτό δεν είναι καθολικά αποδεκτό, είναι σίγουρα η σημαντικότερη, γιατί γύρω της περιστρέφεται όλο το παιχνίδι της ομάδας. Mε άξονα αυτούς έχει χτιστεί και το υπόλοιπο roster, που στο ξεκίνημα της φετινής season, δείχνει να παρουσιάζει αξιοζήλευτη ομοιογένεια.

Μουλάρι ο Αστραχάν:

Όσο υποδειγματική κι αν είναι η λειτουργία της άμυνας τους, τόσο η επίθεση χωρίς τον Conley στην περιφέρεια είναι πιο στριμωγμένη κι από κονσέρβα σαρδέλες. Δεν υπάρχει σταθερή απειλή από τα 7,25 και οι αντίπαλοι προστατεύουν συνονστιζόμενοι το ζωγραφιστό, δυσκολεύοντας με αυτόν τον τρόπο τα ποσταρίσματα των Randolph και Gasol, οι οποίοι, όσο προικισμένοι passers και αν είναι (ναι, ακόμα και ο Z-Bo πλέον βρίσκει τον ελεύθερο παίκτη), πρέπει κάποιος να στάζει και τα τρίποντα για να θεωρείται λειτουργική η επίθεση της ομάδας. Γι’ αυτό ήρθε ο Carter, και ίσως, μια full season του Lee ή του Pondexter να βοηθήσει, ή ο rookie Jordan Adams να αποδειχτεί η λύση στο spacing των Grizzlies. Σίγουρα όμως, για να έχουν ελπίδες για τελικούς περιφέρειας θα πρέπει να καταφέρουν κάτι καλύτερο από την περσινή τους επίδοση, αυτή της 27ης επίθεση του πρωταθλήματος.

Με έχεις κάνει ξενύχτη:

Grit’n’Grind. Σκληρό παιχνίδι, άμυνα, η μπάλα στο post και παιχνίδι από εκεί με Z-Bo και Gasol. Αν είστε fan του ΝΒΑ της pre-Jordan era, νοσταλγείτε τη δεκαετία του ’80 και γουστάρετε τα ποσταρίσματα, οι Grizzlies είναι η ομάδα σας. Το ίδιο και αν χαίρεστε να βλέπετε αμυντικά plays και τον Tony Allen να γίνεται γάντι πάνω στους αντίπαλους περιφερειακούς. Ακόμα και οι κόντρες που έχουν δημιουργηθεί με την elite της δυτικής περιφέρειας θυμίζουν κάτι από παλιά. Thunder, Spurs και, ιδίως, Clippers έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με τους Grizzlies από τις μάχες τους στα playoffs.

Εκτός αυτού ενδιαφέρον παρουσιάζουν και επειδή στις θέσεις 1 και 5, οι πρώτοι παίκτες που έρχονται από τον πάγκο, είναι ο Κώστας Κουφός κι ο Νικ Καλάθης. Αν δε σας γοητεύει κάτι άλλο, μπορείτε να δείτε τους τύπους που (δεν) θα επανδρώνουν την εθνική τα καλοκαίρια.

Το μαντείο του Ball Hog:

Οι φωτογραφίες και τα άρθρα σε διάφορα site των Grizzlies δείχνουν έναν Marc Gasol εμφανώς αδυνατισμένο και κατά δήλωσή του αποφασισμένο. Η περσινή season βγήκε με προβλήματα για τον ίδιο και τον Tony Allen, δύο παίκτες που δίνουν στην ομάδα την ταυτότητά της. Ο Ισπανός δεν είχε ποτέ μέσους όρους πάνω από 15 πόντους ή 10 rebounds στην καριέρα του. Το μάσημα των βοτάνων μας λέει ότι φέτος θα έχει career highs σε πόντους, rebounds και assists, θα γίνει δεύτερος σκόρερ της ομάδας και θα είναι από τα φαβορί για το βραβείο του defensive player of the year. Πάλι. Άλλωστε έρχεται και η ανανέωση του συμβολαίου του το καλοκαίρι και θέλει να κερδίσει κάτι παραπάνω από ότι στο τρέχον. Επίσης, η επίγευση τους είναι πως θα πάρουν τη δεύτερη θέση στη δυσκολότερη division του ΝΒΑ, πίσω από τους Spurs και πάνω από τους Rockets και τους Mavericks, με περισσότερες από τις 50 περσινές νίκες και θα βγάλουν λαβράκι στη regular season στο πρόσωπο του Jordan Adams. Στα playoffs αργά η γρήγορα θα πέσουν πάνω στους Spurs, οι οποίοι μετά το κάζο του 2011, δε τους έχουν αφήσει σε χλωρό κλαρί, και θα τους αποκλειστούν και φέτος.

Βέβαια όσο και αν το όνομα τους δεν είναι εμπορικό, οι Grizzlies είναι γνήσιοι διεκδικητές του τίτλου, και αν οι πλανήτες ευθυγραμμιστούν –υγιείς βασικοί, δεύτερη εφηβεία Vince- δε θα είναι έκπληξη να τους δούμε πρωταθλητές περιφέρειας και στους τελικούς του ΝΒΑ, πράγμα που αποτελεί και τον φετινό τους στόχο. Δύσκολος, αλλά στόχος.

 

The following two tabs change content below.
Ήταν και για πάντα θα είναι ο πρώτος πρωταθλητής της fantasy league που έφερε τους συντάκτες του Ballhog κοντά, και αυτός είναι ένας τίτλος που κανείς δεν μπορεί να του αφαιρέσει.Όχι τυχαία. Παρακολουθεί live τους περισσότερους αγώνες, διαβάζει τα πάντα γυρω από το ΝΒΑ και το μπάσκετ γενικότερα, μπορεί να περιγράψει τον μηχανισμό του σουτ κάθε παίκτη και θυμάται στατιστικά και πληροφορίες αγώνων περασμένων δεκαετιών, σαν μία σωστή κινητή εγκυκλοπαίδεια του μπάσκετ που είναι. Παλαιότερα τα εξηγούσε στο δικό του blog, τώρα τα εξηγεί στο Ballhog. Τα απαιτητικά ωράρια του ΝΒΑ δεν τον αφήνουν να ασχοληθεί με την Νομική την οποία έχει τελειώσει. Προλαβαίνει όμως να παίζει μπασκετάκι κάθε απόγευμα στα γήπεδα των Αμπελοκήπων,με ένα απαράμιλλο στυλ όπου ο ίδιος πιστεύει ότι μοιάζει στον Ginobili. Δεν μοιάζει, αλλά δεν του το λέμε για να μην τον πληγώσουμε.

3 Comments so far. Feel free to join this conversation.

  1. Μαζί φάγαμε,εσείς πλουτίσατε November 2, 2014 at 18:09 -

    Απίθανος στόχος οι τελικοί, καθώς όπως σωστά γράφετε δεν υπάρχει περιφερειακό σουτ, δεν έχουν άξιο μπακ απ στο 5 (ο Κουφός όντως πρόσεξε τον εαυτό του το καλοκαίρι που δεν ήρθε στην εθνική, κατάφερε να γίνει χειρότερος σε όλους τους τομείς αλλά και πολύ πιο αργός), ενώ ο Γκασόλ θα παίξει μόνο και μόνο για το τελευταίο του μεγάλο συμβόλαιο στους Νικς

    • Billy Hoyle December 1, 2014 at 22:54 -

      Χάλια ξεκίνημα ρε. :p

      • Μαζί φάγαμε,εσείς πλουτίσατε December 2, 2014 at 08:56 -

        Ποτε δε μέτρησε το ξεκίνημα κ. Χάτσιο.
        Τον Ιούνιο κάνουν τη σούμα.