NBA Previews 2014-15: Indiana Pacers

Posted on Nov 2 2014 - 3:32pm by Gus Chr

Pacers logoΤι κάνατε πέρσι:

Εντός ή εκτός γηπέδου; Στο πρώτο σκέλος, πραγματοποίησαν μία εξαιρετική regular season (αν και προς το τέλος έχασαν κάποια δικά τους ματς) και το κοντέρ σταμάτησε στις 56 νίκες και 26 ήττες, ρεκόρ που τους έδινε την πρωτιά σε Central και Ανατολή. Παράλληλα, είδαμε τον Lance Stephenson να (παρα)ανεβαίνει επίπεδο (κυνηγούσε το triple-double σχεδόν κάθε βράδυ), τον Paul George να κάνει μια MVP caliber χρονιά (τουλάχιστον μέχρι το All Star) και τον Roy Hibbert να μην παίρνει τον ρόλο που όλοι προσδοκούσαν, πλην της συνεισφοράς του στα blocks. Όπως και πέρυσι, άπαντες λόγιζαν την ομάδα του Frank Vogel ως την ικανότερη να αποκλείσει τους Miami Heat, όπου τους συναντούσε. Πράγματι, οι Pacers βρέθηκαν για μια ακόμα φορά απέναντι στους πρωταθλητές του 2013, ξανά στους τελικούς της Ανατολής. Ωστόσο η παρέα των James, Wade και Bosh ήταν εκείνη που πανηγύρισε την πρόκριση στους τελικούς του NBA. Οι Pacers βρέθηκαν για μια ακόμα σειρά τελικών περιφέρειας να προδίδονται από την άμυνά τους και την αστάθεια μερικών παιχτών. Τα σημάδια αυτά είχαν κάνει την εμφάνισή τους στο τέλος της regular season και όπως αποδείχθηκε για τον Vogel και το επιτελείο του, ήταν ένα απροσπέλαστο εμπόδιο. Στο δεύτερο σκέλος, πάντως και στα εξωαγωνιστικά θέματα, η Indiana δε μας άφησε αδιάφορους: Τσακωμοί μεταξύ παιχτών (λέγεται ότι Turner και Stephenson πιάστηκαν στα χέρια), δηλώσεις Hibbert στις οποίες “κάρφωνε” μερικούς συμπαίχτες περί εγωισμού εντός και εκτός παρκέ, το εξώγαμο του George (τα US of A gossip media ανέλαβαν δράση εκεί) με την κα. Rajic, που μόνο μπράβο μπορούμε να πούμε για την εξωτερική της εμφάνιση. Αν μη τι άλλο, υπήρξε ένα ενδιαφέρον στην περσινή σεζόν.

Ενώ εμείς κάναμε μπάνια:

Οι Pacers πραγματοποίησαν στοχευμένες κινήσεις. Οι πιο “χτυπητές” εξ αυτών ήταν οι C.J. Miles (Cleveland), Rodney Stuckey (Detroit), Chris Singleton (Washington) ενώ έκαναν re-sign τις υπηρεσίες του Lavoy Allen. Από εκεί και πέρα ο Vogel θα έχει στην διάθεσή του τρεις rookies. Αυτοί είναι οι Damian Rudez (Zaragoza), C.J. Fair (Syracuse) και Shayne Whittington (Western Michigan). Για τον Whittington μάλιστα υπάρχουν αρκετά ενθαρρυντικά στοιχεία, καθώς μιλάμε για έναν 23χρονο παίχτη ύψους 2.11 που μπορεί να δώσει κάποιες βοήθειες στο inside game. Στον τομέα των αποχωρήσεων, ξεχωρίζει σαφώς η έξοδος του Stephenson (Charlotte), ο Evan Turner πήρε τον δρόμο για την ανατολική ακτή και τους Boston Celtics, ενώ ο Rasual Butler έγινε κάτοικος πρωτεύουσας για λογαριασμό των Wizards. Το νέο, όμως, που αναπόφευκτα μονοπώλησε το ενδιαφέρον για την ομάδα των Pacers ήταν ο τραυματισμός του George, στα πλαίσια της προετοιμασίας του με την εθνική ομάδα των ΗΠΑ, για το παγκόσμιο πρωτάθλημα μπάσκετ. Ο 24χρονος forward τραυματίστηκε πολύ άσχημα στο δεξί του πόδι κατά τη διάρκεια ενός εσωτερικού διπλού, με αποτέλεσμα να μην δώσει το παρών στην Ισπανία και κατ’ επέκταση να χάσει όλη την αγωνιστική σεζόν ’13-’14.

Depth chart:

PG George Hill C.J. Watson Donald Sloan
SG Rodney Stuckey
SF C.J. Miles Solomon Hill Chris Copeland
PF David West  Luis Scola  Lavoy Allen  Damjan Rudez
C Roy Hibbert Ian Mahinmi Shayne Whittington

Γκανιάν:

Η άμυνα, η άμυνα και η άμυνα. Και όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά. Μιλάμε για την περσινή δεύτερη καλύτερη άμυνα του NBA και παρά την σημαντικότατη απουσία του George καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς λίγα πράγματα αναμένεται να αλλάξουν. Η Indiana διαθέτει παίχτες που αντιπροσωπεύουν την αμυντική νοοτροπία (για την διάθεση θα δείξει), ίσως καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη ομάδα του NBA. Ο Hill έδειξε πέρυσι πως είναι σε θέση να δώσει αμυντικό ρυθμό στην περιφέρεια, ωστόσο μένει να δούμε αν μπορεί να συμπαρασύρει τους Miles και Stuckey. Αμφότεροι πάντως έχουν δώσει αμυντικά δείγματα γραφής, με τον Stuckey ειδικά να φτάνει να έχει μέχρι και 1.4 κλεψίματα ανά παιχνίδι (σεζόν 2009-2010). Καθώς περπατάμε από την περιφέρεια προς τη ρακέτα θα συναντήσουμε τον Hibbert, ο οποίος όσο γέλωτα προκάλεσε στην επίθεση πέρυσι, άλλο τόσο σοβαρός ήταν στα αμυντικά του καθήκοντα. Τα 2.2 block ανά παιχνίδι, άλλωστε το αποδεικνύουν.

Μουλάρι ο Αστραχάν:

Ποιος θα βάλει τη μπάλα στο καλάθι ρε παιδιά; Ο George πέρυσι σημείωνε 21.7 πόντους ανά παιχνίδι (μακράν πρώτος σκόρερ της ομάδας) σε μια ομάδα που έβαζε 96.7 (24οι στο NBA). Χωρίς τον George φέτος τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ. Ο Vogel θα πρέπει να βρει τρόπο να πάρει το 110% από Miles και Stuckey στο σκοράρισμα, κάτι που θα πρέπει να συνδυαστεί οπωσδήποτε και με την αύξηση της παραγωγικότητας του Hill στις assists (μόλις 3.5 μ.ο. πέρυσι, νούμερο εξαιρετικά χαμηλό για βασικό PG). Στην front court ο West θα συνεχίσει να κάνει αυτό που ξέρει και μπορεί (12-14 πόντους περίπου) ενώ θα πρέπει και ο Hibbert να δικαιολογήσει πια τα 2.18 του. Αν συνδυαστούν όλα αυτά τα “αν” τότε οι Pacers έχουν τύχη να πλασαριστούν κάπου κοντά στη μέση της βαθμολογίας της Ανατολής.

Με έχεις κάνει ξενύχτη:

Η κατηγορία αυτή δεν μπορεί να ξεκινήσει χωρίς μια μνεία στον Stephenson. Πέρα από τις ικανότητές του, στην Indiana και σε εμάς θα λείψουν οι γκριμάτσες του και η όλη συμπεριφορά του. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως η κίνησή του να φυσήξει στο αυτί του LeΒron πέρυσι στα playoffs, ήταν ένα από τα highlights της περσινής σεζόν. Παρόλα αυτά, θα βρούμε παρηγοριά στο γούρλωμα των ματιών του Vogel σε μια προσπάθεια να υπνωτίσει τους παίχτες του για ένα καλό επιθετικά παιχνίδι, ενώ παράλληλα θα καταριόμαστε την ώρα και τη στιγμή που οι Θείες δυνάμεις δίνουν 218 εκατοστά ύψους στον Hibbert. Κάθε χαμένο hook του θα αξίζει και ένα σφηνάκι, οπότε ετοιμαστείτε για πολλά πρωινά hangovers.

Το μαντείο του Ball Hog:

Το μαντείο δεν βλέπει τρόπο να καλύπτεται το επιθετικό κενό του George. Miles και Stuckey δύσκολα θα καλύψουν αυτό το κενό, κυρίως στα neck-a-neck παιχνίδια που θα καίει η μπάλα. Αν ο Vogel καταφέρει να τους κάνει από ρολίστες, clutch players τότε αλλάζει το πράγμα, αλλά αυτό είναι ένα τεράστιο “αν”. Ο head coach των Pacers θα προσπαθήσει να σφίξει ακόμα περισσότερο την άμυνά του με απώτερο σκοπό να δέχεται η ομάδα του κάτω από 90 πόντους το ματς (έστω και οριακά) ώστε να καλυφθεί από εκεί το κενό που αφήνει ο George. Οι τραυματισμοί των West και Hill στο ξεκίνημα της season κάνουν τα πράγματα να δείχνουν ακόμα δυσκολότερα και παράλληλα τα playoffs να είναι ένας απατηλός στόχος. Μήπως η λέξη “tanking” να μην ακούγεται τόσο άσχημη για φέτος;;

The following two tabs change content below.

Gus Chr

Κώστα το λένε το παιδί, αλλά γυρνάει σπανίως όταν τον αποκαλούν με το κανονικό του όνομα. Φανατικός του twitter, λάτρης των guards και, όσο και αν δεν το παραδέχεται, κυρίως αυτών που ανήκουν στην κατηγορία “Vernon Maxwell”. Θα ήθελε να έχει διαρκείας στο Anfield, αλλά αφού δεν του έκατσε, έπιασε στασίδι στο Ball Hog. Εδώ θα τον βρείτε στην regular αρθρογραφία, λόγω του ένοχου παρελθόντος του με την αθλητική δημοσιογραφία. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.