NBA Previews 2014-15: Cleveland Cavaliers

Posted on Nov 2 2014 - 3:13pm by Gus Chr

Cavs logo

Τι κάνατε πέρσι:

Αν κι η σεζόν ’13-’14 έδειχνε πως ξεκινούσε με καλούς οιωνούς, τελικά εξελίχθηκε σε εφιάλτη. Η ομάδα του Ohio έφερε πίσω τον Mike Brown για την θέση του head coach, γεγονός που αντιμετωπίστηκε θετικότατα από τους οπαδούς της. Ωστόσο στην πράξη τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά. Η αμυντική νοοτροπία που είχε επιδείξει το Cleveland του Brown κατά την προηγούμενη θητεία του (2005-2010) είχε πάει περίπατο, κάτι που φάνηκε και εντός των τεσσάρων γραμμών του παρκέ (101.5 πόντοι ανά παιχνίδι). Παράλληλα, το μεγαλύτερο πρόβλημα αποδείχθηκε ο τρόπος παιχνιδιού στην άλλη πλευρά του γηπέδου, με τους Cavaliers να σημειώνουν 98.2 πόντους ανά παιχνίδι (22οι στο NBA). Όλα αυτά τους οδήγησαν στο 33-49 της regular season (τρίτοι στην Central) και έμειναν, φυσιολογικότατα, εκτός playoffs. Χαρακτηριστικό της περσινής σεζόν πάντώς είναι το ότι σε κανένα σημείο οι παίχτες του Brown δεν βρήκαν τους ρόλους τους στο παιχνίδι, γεγονός που φυσικά βαραίνει τον ίδιο τον προπονητή. Ο Irving προσπαθούσε σχεδόν μόνος, ο Jack δεν κατάφερε να συνεχίσει στα επίπεδα του Golden State, Thompson και Varejao περιορίστηκαν σε άχαρες πλην σημαντικές δουλειές (rebounds και ξύλο), ενώ ο Deng στα 40 παιχνίδια που αγωνίστηκε δεν θύμιζε σε τίποτα τον παίχτη των Bulls. Μέσα σε αυτά, προσθέστε και ένα από τα μεγαλύτερα busts που έγιναν ποτέ από παίχτη που επιλέχθηκε στο #1 του draft, του Anthony Bennett. Ωστόσο, η πιο γραφική στιγμή της σεζόν για τους Cavs ήταν η προσθήκη του Bynum (όχι του Will, του άλλου) που πέρασε και δεν ακούμπησε… τις γραμμές του παρκέ.

Ενώ εμείς κάναμε μπάνια:

Στο Quickens Loans Arena είχε κίνηση. Πολύ κίνηση μάλιστα. Οι Cavs προχώρησαν στην αποδέσμευση του Brown και προσέλαβαν τον γνωστό μας από την πολυετή θητεία του στην Ευρώπη (και κάτοχο της Euroleague του 2014 με την Maccabi Tel Aviv), David Blatt. Από εκεί και πέρα ο πολύς LeBron James έγραψε γράμμα δακρύβρεχτο και εκ βαθέων καρδιάς στο Sports Illustrated με τίτλο “I’m coming home”. Παράλληλα, ο δις πρωταθλητής με τους Miami Heat μεταμορφώθηκε σε έναν από τους καλύτερους executives της λίγκας, καθώς μαζί του παρέσυρε τους Kevin Love (Minnesota), Shawn Marion (free agent), Mike Miller (free agent) και μέσα σε λίγες εβδομάδες έγινε talk of the league. Από εκεί και πέρα τον δρόμο για το Cleveland πήραν οι Louis Amundson (Chicago), Brendan Haywood (Charlotte), James Jones (Miami) και A.J. Price (Minnesota). Επιπλέον, στην παρέα του LeBron, προστέθηκαν και οι rookies Joe Harris (SG, Virginia), Alex Kirk (C, New Mexico) ενώ για πρώτη φορά θα δοκιμάσει τις δυνάμεις του στο NBA, o 27χρονος Shane Edwards (F, Canton Charge). Μακρυά από το Cleveland θα αγωνίζονται πια οι Bennett (Minnesota), Deng (Miami), Alonzo Gee (Denver), Spencer Hawes (LA Clippers), Tyler Zeller (Boston), C.J. Miles (Indiana), Jarrett Jack, Sergey Karasev (Brooklyn) και Carrick Felix (Utah).

Depth Chart:

PG Kyrie Irving Matthew Dellavedova A.J. Price
SG Dion Waiters Mike Miller Joe Harris
SF LeBron James Shawn Marion James Jones
PF Kevin Love Tristan Thompson Lou Amundson
C Anderson Varejao Brendan Haywood Alex Kirk

Γκανιάν:

Εδώ ξεκινάνε τα δύσκολα. Όχι γιατί δεν έχεις να πεις πολλά, αλλά κινδυνεύεις να επιδοθείς σε πολλά κλισέ. Αυτό που είναι δεδομένο πως οι Cavs θα τρέχουν το γήπεδο. Και θα το τρέχουν καλά! Αυτό «φωνάζει» τόσο το roster τους, όσο κι η επιλογή του προπονητή. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, πως ο Blatt είναι λάτρης του run ‘n’ gun παιχνιδιού (η Real Μαδρίτης το θυμάται καλύτερα από όλους αυτό) και είναι σίγουρο πως το Cleveland θα είναι μία από τις θεαματικότερες ομάδες του πρωταθλήματος, αν όχι η πιο θεαματική. Πέρα από τους αιφνιδιασμούς ωστόσο, είναι πολύ πιθανό να δούμε και πολλά split outs. Η εκτίμηση είναι πως θα ακροβολίζεται στις γωνίες πότε ο Love, πότε ο Waiters και θα πυροβολούν από την περιφέρεια, προσφέροντας το spacing που χρειάζεται ο LeBron για τις διεισδύσεις του. Αξίζει να σημειωθεί πως πολλοί στην άλλη άκρη του Ατλαντικού περιμένουν να δουν πως και πως τον James σε ρόλο stretch PF, αναδεικνύοντάς το ήδη σε πλεονέκτημα. Ωστόσο ο BallHog θα περιμένει υπομονετικά. To γιατί θα περιμένει θα το καταλάβετε στην αμέσως παρακάτω ενότητα.

Μουλάρι ο Αστραχάν:

Όλα καλά στην περιφέρεια, όλα καλά και με τον Love στη θέση “4”. Το μεγάλο πρόβλημα του Cleveland, όμως, αυτή τη στιγμή είναι μέσα στο ζωγραφιστό, όπου δεν υπάρχει rim protector στον οποίο να μπορούν να στηριχθούν οι Cavs. Ο Varejao δεν ήταν ποτέ το φόβητρο κάτω από τα καλάθια και δεν πρόκειται να γίνει στα 32 του. Και εδώ ακριβώς ξεκινούν τα προβλήματα. Τόσο ο Love, όσο και ο James έχουν μάθει να παίζουν δίπλα σε big men. Η ύπαρξη του Pekovic στη Minnesota βόλευε σε μεγάλο βαθμό τον Love, ο οποίος απειλούσε πιο πολύ από μακρυά, παρά από μέσα. Συνεπώς η ερώτηση είναι εξής: Ποιος θα πάρει πάνω του το inside game; Η απάντηση του Ball Hog είναι “κανείς” και όποια ματς χάσουν οι Cavs θα είναι από την αδυναμία τους να ματσάρουν αντίπαλους ψηλούς τύπου Al Jefferson, Al Horford κ.ο.κ. . Και τόσο οι Bulls, όσο και η Washington έχουν frontcourts που μπορούν να δημιουργήσουν πολύ σοβαρότερα προβλήματα στο Cleveland από ότι ακόμα οι Pacers στους Heat την προηγούμενη διετία.

 Με έχεις κάνει ξενύχτη:

Ο BallHog ζει και αναπνέει για την στιγμή που ο Blatt θα ξεφύγει, θα μπει μπροστά στα μούτρα του James και θα του φωνάξει, μετά από ενδεχόμενη λάθος επιλογή, και αναμένει την αντίδραση του “Βασιλιά”. Ταυτόχρονα περιμένει πώς και πώς όλους εκείνους που έριχναν κάθε πιθανή κατάρα μετά την αποχώρηση του LeBron για το Miami, να υποστηρίζουν πως δεν υπήρξαν ποτέ σε αυτή την κατηγορία, αλλά θα πηγαίνουν στο γήπεδο με τις καμένες φανέλες του, δηλώνοντας πως “είναι κάποιου φίλου-γνωστού”.

Το μαντείο του Ball Hog:

Ναι οκ, θα τερματίσουν πρώτοι στην Central και κατ’ επέκταση πρώτοι στην Ανατολή, με ένα ρεκόρ περί του 62-20, αλλά αυτό θα είναι το highlight τους για φέτος. Ο Ball Hog δεν βλέπει κάποιον τρόπο να χτυπάνε ούτε το πρωτάθλημα, ούτε καν τους τελικούς της Ανατολής. Ναι μεν ο ενθουσιασμός είναι τεράστιος με την επιστροφή του James και τον ερχομό του Love, όμως τα κομμάτια που λείπουν από την front line είναι πολύ σημαντικά. Οι Cavs δεν είναι έτοιμοι φέτος για να πάρουν το δαχτυλίδι, ούτε σε αγωνιστικό, ούτε σε ψυχολογικό επίπεδο. Όσον αφορά το δεύτερο κομμάτι, αξίζει να σημειώσουμε πως οι μόνοι παίχτες που έχουν σοβαρές παραστάσεις από τα playoffs είναι ο LeBron, ο Marion, ο Miller και ο Varejao, με τους τρεις πρώτους να έχουν πάρει δαχτυλίδια. Ναι μεν και ο Haywood έχει πάρει πρωτάθλημα, αλλά το αστείο της πρότασης το βλέπετε και εσείς. Oύτε ο Love, ούτε ο Irving ούτε κανείς από τους υπόλοιπους έχει εμπειρία από την πίεση που δημιουργείται σε μια σειρά επτά παιχνιδιών. Inside game και απειρία αναμένεται να τους κοστίσουν.

The following two tabs change content below.

Gus Chr

Κώστα το λένε το παιδί, αλλά γυρνάει σπανίως όταν τον αποκαλούν με το κανονικό του όνομα. Φανατικός του twitter, λάτρης των guards και, όσο και αν δεν το παραδέχεται, κυρίως αυτών που ανήκουν στην κατηγορία “Vernon Maxwell”. Θα ήθελε να έχει διαρκείας στο Anfield, αλλά αφού δεν του έκατσε, έπιασε στασίδι στο Ball Hog. Εδώ θα τον βρείτε στην regular αρθρογραφία, λόγω του ένοχου παρελθόντος του με την αθλητική δημοσιογραφία. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.