NBA Previews 2014-15: Portland Trail Blazers

Posted on Nov 2 2014 - 10:42pm by Kosmas Kapsalis

portland logo

Τι κάνατε πέρσι:

Τη χρονιά που μας πέρασε το Portland έκανε πολλά βλέμματα να στραφούν προς την πλευρά του και βλέφαρα να σηκωθούν με την απόδοση του. Παίζοντας ελκυστικό basket ισοφάρισαν το καλύτερο ρεκόρ που έχουν πετύχει την τελευταία δεκαετία. Με το 54-28, τερμάτισαν δεύτεροι στην Northwest πίσω από τους Thunder (5οι στη Δύση). Ο LaMarcus Aldridge έκανε την καλύτερη χρονιά της καριέρας του πετυχαίνοντας ατομικές επιδόσεις σε πόντους, rebounds, assists και ο Damian Lillard, εκτός του ότι συμμετείχε σε ότι event έλαβε χώρα στη Νέα Ορλεάνη στα πλαίσια του All Star Game, επιβεβαίωσε από το δεύτερο μόλις χρόνο, ότι είναι ένα από τα καλύτερα PGs της λίγκας για κάμποσα από τα επερχόμενα χρόνια.

Στα playoffs, αντιμετώπισαν στον πρώτο γύρο τους Houston Rockets. Σε ένα συνολικά καταπληκτικό πρώτο γύρο με πέντε από τις οκτώ σειρές να πηγαίνουν σε έβδομο αγώνα, Blazers και Rockets πρόσφεραν μια σειρά με έξι συναρπαστικά παιχνίδια (το μοναδικό δυτικό matchup που δεν πήγε σε έβδομο τελικό). Με τους τρεις από τους έξι αγώνες να κρίνονται στην παράταση και το έκτο παιχνίδι να φαίνεται πως καταλήγει στο Houston που θα πήγαινε τη σειρά σε έβδομο τελικό πίσω στο Texas, ο Lillard έγινε ο ήρωας της ομάδας και με ένα απίθανο buzzer beater τρίποντο έστειλε τους Blazers στον επόμενο γύρο σε μια φάση που στο σύνολό της θύμισε Brandon Roy (ίδια κίνηση, από το ίδιο σημείο, ξεμαρκάρισμα και τρίποντο στη λήξη ξανά κόντρα στους Houston Rockets). Παρόλα αυτά, αυτό ήταν το ταβάνι για τους περσινούς Blazers, καθώς στο δεύτερο γύρο αποκλείστηκαν σχετικά εύκολα με 4-1 από τους μετέπειτα πρωταθλητές San Antonio Spurs.

Όσο εμείς κάναμε μπάνια:

Το πιθανότερο είναι να κάναν κι εκείνοι μπάνια ενόψει της νέας χρονιάς, μιας και οι κινήσεις που έγιναν ήταν με το σταγονόμετρο. Στην ομάδα ήρθαν οι Steve Blake και Chris Kaman στην προσπάθεια να δοθεί κάποιο βάθος στο roster. Βάθος απαραίτητο αν αναλογιστεί κανείς πως η βασική πεντάδα της ομάδας, μαζί με την αντίστοιχη της Indiana, έγραψε τα περισσότερα λεπτά στο παρκέ την περσινή χρονιά, ενδεικτικό της έλλειψης σημαντικών εναλλακτικών επιλογών. Τον αντίθετο δρόμο πήρε ο Mo Williams του οποίου ο επόμενος σταθμός θα είναι οι Timberwolves. To ερχόμενο καλοκαίρι όμως αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον για την ομάδα, καθώς πολλοί παίκτες μπαίνουν στην τελευταία χρονιά των συμβολαίων τους.

Depth Chart:

PG Damian Lillard Steve Blake
SG Wesley Matthews CJ McCollum Will Barton
SF Nicolas Batum Dorell Wright
PF LaMarcus Aldridge Thomas Robinson Joel Freeland
C Robin Lopez Chris Kaman Meyers Leonard

 Γκανιάν:

Όπως προαναφέρθηκε, τα πάντα στην ομάδα του Portland ξεκινάνε και τελειώνουν στους πέντε καλύτερους παίκτες. Lillard και Aldridge είναι από τους καλύτερους, τόσο στη θέση τους, όσο και συνολικά στη λίγκα. Ο Batum τα κάνει όλα και συμφέρει. Μπορεί να βγει με τον ίδιο κόπο πρώτος σε πόντους, rebounds, assists, κλεψίματα και blocks (αρκετές φορές και στο ίδιο παιχνίδι). O Lopez έδεσε πολύ καλά με την ομάδα προσφέροντας σε rebounds, blocks και αμυντική διάθεση και ο Matthews είναι από τα καλύτερα και πιο σταθερά SG στο πρωτάθλημα.

Μουλάρι ο Αστραχάν:

Τι γίνεται όταν οι βασικοί πρέπει να ξεκουραστούν; Να το πούμε και πάλι: το Portland έχει μάλλον την πιο σίγουρη βασική πεντάδα στο ΝΒΑ. Πέντε παίκτες με μέσο όρο συμμετοχής πάνω από 33mpg. Στον πάγκο όμως τα πράγματα δεν παρουσιάζουν την ίδια εικόνα. Robinson και Leonard, στην τρίτη τους season πια, αλλά εξακολουθούν να μην πείθουν πως μπορούν να αποτελέσουν αξιόπιστες λύσεις. Όσο εντυπωσιακή κι αν ήταν  η παρουσία τους και στα φετινά training camp και preseason, δύσκολα φαντάζεται κανείς πως φέτος δεν  θα κατεβάσουν το γενικό, όταν ξεκινάει η χρονιά, πέρα των γνωστών μικρών αναλαμπών τους. Οι Kaman και Blake ήρθαν για να βοηθήσουν σε αυτό ακριβώς το πρόβλημα: να συνεισφέρουν σε εμπειρία και βάθος στο roster. Αναβαθμισμένο ρόλο αναμένεται να έχει κι ο C.J. McCollum. Αν βρεθούν οι παίκτες να δώσουν σημαντική βοήθεια από τον πάγκο, ίσως οι Blazers μπορέσουν να κάνουν το βήμα παραπάνω.

 Με έχεις κάνει ξενύχτη:

Damian Lillard. Μπαίνει μόλις στην Τρίτη επαγγελματική του χρονιά. Παρόλα αυτά έχει δώσει πολλές αφορμές ήδη για ξενύχτι και θα συνεχίσει να το κάνει. Πρόπερσι ήταν ο rookie της χρονιάς, πέρσι έκανε το 5/5 στο All Star. Συχνά-πυκνά τον βρίσκουμε στο top10 της κάθε βραδιάς ενώ κατέχει κι ένα ιδιαίτερο στατιστικό ρεκόρ: στα δύο πρώτα χρόνια που αγωνίζεται στο ΝΒΑ, έχει πετύχει τα περισσότερα τρίποντα από κάθε άλλο παίκτη (για τις δύο πρώτες χρονιές) στην ιστορία.

Το μαντείο του Ball Hog:

Όσο οι βασικοί έχουν τη υγεία τους τα πράγματα δεν μπορεί να πάνε ιδιαίτερα άσχημα. Θα ανταγωνιστούν με τους Thunder για την πρώτη θέση στη Northwest, μια θέση στα playoffs θα είναι δικιά τους, ενώ το ρεκόρ θα ρισκάρουμε να το βελτιώσουμε ελαφρώς σε σχέση με το περσινό 54-28 για 2-3 νίκες. Σημαντικό στοιχείο που πρέπει να εκμεταλλευτούν, είναι ότι τα δύο από τα τέσσερα κρίσιμα παιχνίδια για την πρωτιά της περιφέρειας με την Oklahoma, θα τα έχουν δώσει μέχρι πριν τα Χριστούγεννα, που ο Durant (λογικά) δεν θα έχει επιστρέψει.

The following two tabs change content below.
Τίμιος αιώνιος φοιτητής, θα ψάχνει κάθε ευκαιρία να γράψει σε άρθρα τις λέξεις Tracy και McGrady. Όταν δεν παρακολουθεί με νοσταλγία videos του πάλαι ποτέ superstar, τρομοκρατεί τα εργαστήρια χημείας της συμπρωτεύουσας. Φημολογείται ότι είναι εξαιρετικός post player, αλλά ακόμα δεν είχαμε την ευκαιρία να τον θαυμάσουμε. Σιγουράκι για τις άγριες ώρες, το NBA ήρθε σαν φυσικό αποτέλεσμα του τρόπου ζωής του.