NBA Previews 2014-15: Los Angeles Clippers

Posted on Nov 3 2014 - 4:54am by Stavros Marinos

Clippers logo

Τι κάνατε πέρσι:

Το 2015 θα κλείσουν 45 χρόνια άδοξης ιστορίας. Καθόλου τυχαία, στα 33 από αυτά (1981-2014), ιδιοκτήτης τους ήταν ο κακεντρεχής Donald Sterling. Κλασικός 80χρονος παλαιάς κοπής, με σταφιδιασμένο δέρμα αλλά βαμμένο μαλλί, μυαλά που είχαν παραμείνει σε εποχές δουλείας και βαμβακοφυτειών, και λεφτά να τρέχουν από τα μπατζάκια προερχόμενα από κτηματομεσιτικές επιχειρήσεις, και κακοπροαίρετη δικηγορική (διαζύγια και υπερασπίσεις τραυματισμένων του τύπου “γλίστρησα στα Starbucks και τους μηνύω για $2 εκατομμύρια για σωματικές βλάβες και ψυχολογικό σοκ”).

Ένα από τα καλά της εποχής του διαδικτύου, είναι πως πλέον όλο και λιγότερα πράγματα μπορούν να μείνουν κρυφά. Η σειρά ρατσιστικών και σεξιστικών σκανδάλων που έλαβαν χώρα τις τελευταίες δεκαετίες με πρωταγωνιστή τον Sterling, δεν ήταν δυνατό να γίνουν “γαργάρα” όπως συνηθιζόταν επί αυτοκρατορίας David Stern. Ειδικά σε μια Αμερική που έχει ματώσει για την ανάδειξη των κοινωνικών δικαιωμάτων των μειονοτήτων, κάτι τέτοιο δε θα μπορούσε να συνεχιστεί. Έτσι, το φετινό στραβοπάτημα του Sterling, όταν και ζήτησε από φίλη του να μην φέρνει έγχρωμους φίλους της “στο γήπεδό του”, βγήκε στη φόρα κι ο νέος κομισάριος Adam Silver, νόμιμα τον απέβαλλε από τη λίγκα.

Η διαδικασία αλλαγής διοίκησης δεν έγινε αυθημερόν. Πολλοί και γνωστοί παίχτες μίλησαν ανοιχτά για το θέμα και τόσο οι Clips όσο κι άλλες ομάδες προέβησαν σε συμβολικές χειρονομίες, όπως το να πετάξουν τις φανέλες τους στο κέντρο του γηπέδου πριν από αγώνα. To κλίμα είχε ενταθεί σε σημείο να συζητηθεί ακόμα και να μην “κατεβούν” σε αγώνες playoffs. Κι όλα αυτά, με φόντο την καλύτερη σεζόν στην ιστορία της ομάδας, σαν Pacific division champions, με το 3ο καλύτερο ρεκόρ στην Δύση. Στα playoffs, έφτασαν στον 2ο γύρο όπου κι αποκλείστηκαν από τους Oklahoma City Thunder (2-4).

Όσο εμείς κάναμε μπάνια:

Το σημαντικό γεγονός του καλοκαιριού ήταν η μεταβίβαση ιδιοκτησίας στον CEO της Microsoft Steve Ballmer. Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια να αγοράσει τους Kings και να τους μεταφέρει στο Seattle, ο Ballmer πλήρωσε $2 δισεκατομμύρια και μπήκε στο άκρως επικερδές “κόλπο” των sports.

Στο παρκέ ίσχυσε το σοφό κινέζικο ρητό “ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει”. Η σημαντικότερη απώλεια ήταν αυτή του backup point guard, Darren Collison και του ρολίστα wingman, Jared Dudley. Ενίσχυσαν την frontcourt τους με τον Spencer Hawes, που μπορεί να μην έχει τη δύναμη που απαιτείται από έναν center, αλλά καλύπτει επαρκώς την πλήρη ανικανότητα του ογκόλιθου DeAndre Jordan να παίξει δύο μέτρα μακρύτερα από το καλάθι.

Depth Chart:

PG Chris Paul Jordan Farmar
SG J.J. Redick Jamal Crawford C.J. Wilcox
SF Matt Barnes Chris Douglas-Roberts Hedo Turkoglu
PF Blake Griffin Glen Davis
C DeAndre Jordan Spencer Hawes Epke Udoh

Γκανιάν:

– Chris Paul. Ίσως όχι ομόφωνα, αλλά με δημοψήφισμα θα ανακηρυσσόταν ο καλύτερος PG του NBA αυτή την εποχή. Εξαιρετικά αποδοτικός επιθετικός για την θέση του PG (47%), από τους καλύτερους περιφερειακούς αμυντικούς, και επί χρόνια elite στα κλεψίματα. Ενώ το πανύψηλο IQ του, συνδυάζεται με μπασκετικό αλτρουισμό, κάνοντας όλους τους συμπαίχτες τους να παράγουν στο μέγιστο των ικανοτήτων τους.

– Blake Griffin. Όλοι έχουμε εκείνον τον γραφικό φίλο που έχει να ασχοληθεί σε βάθος με το NBA από την προ-ίντερνετ εποχή, που τα λιγοστά highlights μυθοποιούσαν παίχτες στο φτωχό μας εγκέφαλο. Είναι ο ίδιος που πλέον δεν έχει ουσιαστική επαφή με το άθλημα, και εξυμνεί φαντάσματα, κατηγορώντας τον Blake Griffin πως “απλά πηδάει ψηλά”.

Ο τρίτος στην ψηφοφορία για MVP την περσινή σεζόν, πέρσι βελτιώθηκε αισθητά τόσο στα mid range σουτ, όσο και στο τρίποντο. Συγκεκριμένα, σε απόσταση από 3 μέχρι 8 μέτρα, το 2012-13 είχε 33% ενώ πέρσι 38%. Δεν έφτασε σε επίπεδο μόνιμης περιφερειακής απειλής, αλλά πλέον οι άμυνες είναι παράλογο να του δίνουν χώρο στην περίμετρο. Παράλληλα, η ικανότητά του στην τρίπλα έγινε τόσο εντυπωσιακή, που θα έκανε τον Karl Malone να μοιάζει με αόμματο.

Στη ρακέτα παρέμεινε τρομακτικός, και κάλλιστα θα μπορούσε να είναι πρωταγωνιστής σε εκφοβιστικές ιστορίες για παιδιά που δεν τρώνε όλο το φαγητό τους.

– DeAndre Jordan. Τρίτος στην ψηφοφορία για καλύτερος αμυντικός παίχτης του 2013-14. O Jordan εξακολουθεί να πιστεύει πως το ζωγραφιστό περιβάλλεται από λάβα. Είναι πολλά τα ανέκδοτα που κυκλοφορούν για το γεγονός πως πέρσι μόλις 7% των συνολικών του προσπαθειών ήταν μακρύτερα από ενάμιση μέτρο (!) από το καλάθι. Όσο παίζει δίπλα τον Chris Paul, είναι κίνδυνος-θάνατος για alley-oop ανά πάσα στιγμή, ενώ στην άμυνα, έχει τη δυνατότητα να προστατεύσει τη ρακέτα από σχεδόν οποιονδήποτε.

– J.J. Redick – Jamal Crawford. Οι δύο shooting guards με το θανατηφόρο σουτ, συμπληρώνουν ένα πλήρες ομαδικό παζλ υψηλών επιθετικών κι αμυντικών προσόντων στο ρόστερ. O “Crawsome”, αποτελεί έναν από τους πιο υποτιμημένους παίχτες της τελευταίας δεκαετίας, και στα 34 παραμένει σκόρερ επιπέδου all-star, με πιθανώς το καλύτερο clutch shot της λίγκας. Το ρεκόρ των περισσοτέρων 4-point plays, θα μείνει στην κατοχή του για πολλά ακόμα χρόνια.

Μουλάρι ο Αστραχάν:

Δύσκολα ξεχωρίζει κάποιος κάτι αρνητικό, εκτός από την αδυναμία του Jordan να σουτάρει έστω στοιχειωδώς από απόσταση μεγαλύτερη των δύο μέτρων. Το ελάττωμα αυτό είναι η αχίλλειος πτέρνα για τους Clippers, που αναγκάζονται συχνά να τον κρατούν στον πάγκο στο 4ο quarter, για να μην σουτάρει βολές.

Με έχεις κάνει ξενύχτη:

Είναι ξεκάθαρα η ομάδα με τα περισσότερα highlights ανά αγώνα. Οι Griffin και Jordan είναι με διαφορά η πιο αθλητική frontline του NBA, με τον Chris Paul να τους βρίσκει από οπουδήποτε στο παρκέ με κλειστά μάτια. Είναι υποχρέωση ενός NBA fan να ξενυχτήσει για τη Lob City.

Επιπλέον, ο Chris Douglas-Roberts είναι ο μόνος παίχτης φέτος στο ΝΒΑ, που θα φοράει κοντά retro shorts.

NBA: Oklahoma City Thunder at Los Angeles Clippers

Tο μαντείο του Ball Hog:

H μάχη για την Pacific θα είναι σκληρή απέναντι στους Golden State Warriors. Πέρσι κατάφεραν να τους αποκλείσουν στον 1ο γύρο των playoffs με 4-3. Δύσκολα θα πέσουν κάτω από το 3ο seed της Δύσης, και δεν αποκλείεται να αγγίξουν και την 1η θέση. Το rivalry με το Golden State, θα είναι από τα events της χρονιάς.

The following two tabs change content below.
Αιρετικός Βουδιστής, θεοσεβούμενος αθεόφοβος, σκληροπυρηνικός συνομωσιολόγος, vegan αστρολόγος, αντικοινωνικός κοινωνιολόγος, πιστεύει στους εξωγήινους. Έχει περάσει περισσότερες ώρες ξύπνιος τη νύχτα βλέποντας NBA απ’ότι στο φως του ήλιου. Εμμονικός Fantasy Commissioner από το 2002, στις πιο «βαθιές» λίγκες του πλανήτη. Αν έπαιζε στο NBA, θα έστηνε αγώνες για να κερδίσει η ομάδα του στο fantasy. ΝΒΑ blogger από το 2007. Ακόμα πιστεύει πως ο Donté Greene θα γίνει All-Star.