NBA Previews 2014-15: Los Angeles Lakers

Posted on Nov 3 2014 - 4:44am by Stavros Marinos

LA Lakers logo

Τι κάνατε πέρσι:

Ποιος ήταν ο πρώτος σκόρερ των Los Angeles Lakers, σε σύνολο πόντων, την σεζόν 2013-14; Θα μπορούσε να είναι η τελευταία και δυσκολότερη ερώτηση στον «Εκατομμυριούχο», αλλά είναι η τραγική πραγματικότητα για την ομάδα-σαπουνόπερα του NBA.

millionaire

Τα στοιχεία που χαρακτήρισαν το περσινό δράμα, είναι:

  • Η επέκταση του συμβολαίου του τραυματία Kobe Bryant για 2 χρόνια (αξίας $48,5 εκατομμυρίων), με την οποία η ομάδα κατέστη ανήμπορη να λειτουργήσει μεταγραφικά. (Αντίθετο παράδειγμα αποτελούν οι φετινοί Mavericks όπου ο Nowitzki δέχτηκε μόλις $25 εκ. για 3 χρόνια, για να διευκολύνει τους χειρισμούς της διοίκησης).
  • Ο τραυματισμός του στο αριστερό γόνατο, μόλις έξι παιχνίδια μετά την 9μηνη θεραπεία από προηγούμενο σοβαρότατο τραύμα στη φτέρνα, και λίγες μέρες μετά την υπογραφή του παραπάνω συμβολαίου.
  • Σε ακόμα μία επιβεβαίωση της πολύπλευρης ανικανότητας του Mike D’Antoni να σταθεί σαν Head Coach. Χάρη στην επιθετική του «ιδιοφϋία» όπως ονομάστηκε (χάρη στον Steve Nash), η ομάδα τερμάτισε 28η σε Defensive Rating στη λίγκα.

Συνοπτικά, οι Lakers σημείωσαν το χειρότερο ρεκόρ (.329) από το 1957-58, όταν η έδρα ήταν ακόμα στη Μινεάπολη και η φωτογραφία του Chris Kaman να κοιμάται στον πάγκο κατά τη διάρκεια αγώνα, θα μπορούσε κάλλιστα να αντικαταστήσει ολόκληρο το άρθρο.

chris-kaman-lakers-bench-500x250-2103405

Ενώ εμείς κάναμε μπάνια:

Ένας διάλογος που αποτυπώνει τη νοοτροπία του μέσου οπαδού των Lakers, θα μπορούσε να είναι κάπως έτσι;

Με μια κόκα-κόλα στο χέρι ο καθένας, στραβό καπελάκι και iPhone στην κωλότσεπη, δύο 22χρονοι συνομιλούν αγνοώντας την χειρότερη χρονιά του τελευταίου μισού αιώνα, αλλά και τον διπλό σοβαρότατο τραυματισμό του 36χρονου πλέον Kobe:

– Φέτος παίρνουμε σίγουρα Carmelo!

– Ναι, και ο Kevin Love έχει ζητήσει μεταγραφή από τους Wolves. Θέλει να παίξει LA εδώ και χρόνια… (urban legend).

– Ναι.. και δε θα έχουν προβλημα να δεχτούν λιγότερα χρήματα. Με τον Kobe ηγέτη, θα έχουν σίγουρη κούπα του χρόνου.

– Έτσι, ελπίζω μόνο να μην μας το χαλάσει πάλι ο Stern.

Η πραγματικότητα είναι άκρως αντίθετη από την νοοτροπία «μου ανήκουν τα πάντα» που κυριαρχεί στο LA. Ο Pau Gasol άφησε την Καλιφόρνια (για τους Bulls), όπως και οι χρήσιμοι Chris Kaman, Kent Bazemore, Jodie Meeks (είπαμε o πρώτος σκόρερ…). Χωρίς λογική, έδιωξαν την περσινή αποκάλυψη και pass-first οργανωτή Kendall Marshall (4ος στο NBA σε assists), για να καθαρίσουν cap space. Κάτι που τους οδήγησε κυρίως στην ανανέωση των Nick Young, Jordan Hill αλλά και στην απόκτηση των Jeremy Lin, Carlos Boozer και Ed Davis.

Στα ολίγα θετικά, οι Lakers κατάφεραν να επιλέξουν στο #7 του ντραφτ τον ταλαντούχο Julius Randle, αποκτώντας έναν από τα 4άρια που θα σημαδεύσουν την επόμενη δεκαετία, αλλά και τον Jordan Clarkson, που λέγεται (κυρίως από τον ίδιο) πως είναι από τα καλύτερα PG της τάξης του 2014 (αν και έπεσε στο 2ο γύρο του ντραφτ).

 Depth Chart:

PG Jeremy Lin Ronnie Price Steve Nash 1)Χάνει τη σεζόν.
SG Kobe Bryant Jordan Clarkson Wayne Ellington
SF Wesley Johnson Xavier Henry Nick Young 2)Επιστρέφει τέλη Νοεμβρίου.
PF Carlos Boozer Ryan Kelly Julius Randle 3)Χάνει τη σεζόν.
C Jordan Hill Ed Davis Robert Sacre

Γκανιάν:

Σε μια από πιο σκοτεινές στιγμές της ιστορίας τους, το όνομα της ομάδας και η εμπορικότατη πόλη των αγγέλων είναι το δυνατό τους χαρτί. Ποτέ οι Lakers δεν περνούν μακροχρόνιες φάσεις rebuilding. Πάντα βρίσκεται κάποιος φιλόδοξος αστέρας, ταλαιπωρημένος από το να χάνει σε κάποια μικρή ομάδα, που καταλήγει στην αγκαλιά του glamour του LA.

Μουλάρι ο Αστραχάν:

Οι αδυναμίες με βάση την περσινή σεζόν, είναι αμέτρητες: 28οι χειρότερη άμυνα του ΝΒΑ, 30οι σε rebound rating, 21οι σε offensive rating, με μια επίθεση να βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε τρίποντα (7οι σε σύνολο προσπαθειών από την περιφέρεια) και τον Gasol ολομόναχο να παλεύει στη ρακέτα, σαν ταυρομάχος σε αρένα αλλά με πέντε αντίπαλους ταύρους. Μπορεί φέτος η ομάδα να βρίσκεται σε διαδικασία λίφτινγκ τόσο σε πρόσωπα όσο και σε νοοτροπία, αλλά τα περσινά δεδομένα δεν μπορούν να αγνοηθούν, ειδικά βλέποντας τον Ronnie Price (σε pre-season αγώνα προ ημερών) να προσπαθεί να παίξει άμυνα πετώντας το παπούτσι του.

Με έχεις κάνει ξενύχτη:

Φέτος έγινε προσπάθεια για αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Από την πρόσληψη του παλαίμαχου Byron Scott σαν head coach, μέχρι το ότι την 28η Οκτώβρη, στη βασική 5άδα δε θα βρίσκεται κανείς συγκριτικά με την περσινή πρεμιέρα. (Steve Blake, Jodie Meeks, Nick Young, Shawne Williams, Pau Gasol). Για έναν οπαδό, αυτό είναι αρκετό για να ξεχάσει τις εφιαλτικές νύχτες της σεζόν που μας πέρασε.

Η επιστροφή του Kobe, μόνο απαρατήρητη δεν μπορεί να περάσει. Το status του Black Mamba στα media, έχει φτάσει σε επίπεδα ημίθεου. Μυθικές ιστορίες κυκλοφορούν εδώ και χρόνια, όπως το ότι ξυπνάει πριν την αυγή για να μελετήσει Μακιαβέλι ή πως προπονείται επί ώρες χωρίς την ομάδα δένοντας το χέρι του (εναλλάξ) για να τελειοποιήσει την τεχνική του.

Ακόμα και στα 36 του, μετά από σημαντικούς συνεχόμενους τραυματισμούς, προκαλεί δέος η αυτοπεποίθησή του, και το ξενύχτι για έναν τέτοιο θρύλο είναι πάντα άξιο. Ακόμα και στις περιπτώσεις που 23χρονοι τον στέλνουν για ψώνια.

Tο μαντείο του Ball Ηog:

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η δήλωση του Byron Scott πως «δεν πιστεύει πως τα τρίποντα κερδίζουν πρωταθλήματα». Μια ομάδα που πέρυσι σούταρε από την περίμετρο θυμίζοντας «Angry Birds» (24,7 3FGA ανά αγώνα), φέτος στα φιλικά έχει λιγότερο από 10 3FGA, μαρτυρώντας στροφή 180 μοιρών στο στυλ παιχνιδιού. Παρ’ότι οι Lakers παρουσιάζουν δείγματα ομάδας, δύσκολα θα ξεπεράσουν τις 25-30 νίκες και την τελευταία θέση στην Pacific Division. Έξτρα κίνητρο για tanking, θα παίξει το γεγονός πως χρωστάνε στους Phoenix Suns το επόμενο pick 1ου γύρου τους, εκτός αν καταφέρουν να τερματίσουν στις τελευταίες θέσεις και το pick καταλήξει στο top 5, οπότε και θα το κρατήσουν.

The following two tabs change content below.
Αιρετικός Βουδιστής, θεοσεβούμενος αθεόφοβος, σκληροπυρηνικός συνομωσιολόγος, vegan αστρολόγος, αντικοινωνικός κοινωνιολόγος, πιστεύει στους εξωγήινους. Έχει περάσει περισσότερες ώρες ξύπνιος τη νύχτα βλέποντας NBA απ’ότι στο φως του ήλιου. Εμμονικός Fantasy Commissioner από το 2002, στις πιο «βαθιές» λίγκες του πλανήτη. Αν έπαιζε στο NBA, θα έστηνε αγώνες για να κερδίσει η ομάδα του στο fantasy. ΝΒΑ blogger από το 2007. Ακόμα πιστεύει πως ο Donté Greene θα γίνει All-Star.

References
1, 3 Χάνει τη σεζόν.
2 Επιστρέφει τέλη Νοεμβρίου.