NBA Previews 2014-15: Sacramento Kings

Posted on Nov 3 2014 - 4:55am by Stavros Marinos

Kings Logo

Τι κάνατε πέρσι:

Οι πρωτευουσιάνοι της Καλιφόρνια είναι η ομάδα με τη δεύτερη μακροβιότερη αποχή από τα playoffs (2006), μετά τους Timberwolves. Η 7ετία φαγούρας 2006-2013, τους σημάδεψε από την πολύ κακή διαχείριση της οικογένειας Maloof. Τα τρία αδέρφια που συνέβαλαν τα μέγιστα στην παρακμή της μεγάλης ομάδας των αρχών του αιώνα (των Webber, Peja, Divac, Bibby κ.α.), μπορούν να χαρακτηριστούν σαν φτηνοί κλαρινογαμπροί (before it was cool), που είχαν την τύχη να κληρονομήσουν την τεράστια περιουσία του πατέρα τους. Μετά το θάνατο του pater familias, κατεύθυναν τις επιχειρήσεις, από τον τομέα των ξενοδοχείων και των τραπεζών, στα καζίνο και στο εμπόριο αλκοόλ. Η οικονομική κρίση του 2007, τους χρεοκόπησε. Έτσι, μέχρι το 2013, οι Sacramento Kings ήταν μια ομάδα φάντασμα που οριακά επιβίωνε στη λίγκα, μιας και δεν υπήρχε κανένα επενδυτικό ενδιαφέρον από τους ιδιοκτήτες της, αφού κάτι τέτοιο θα απαιτούσε έξοδα.

Το 2013, μετά από δραματικούς μήνες διαπραγμάτευσης, οι Maloofs πρόδωσαν για ακόμα μια φορά την πόλη και τους οπαδούς, κλείνοντας συμφωνία πώλησης της ομάδας σε επιχειρηματίες που θα την μετέφεραν στο Seattle. O Δήμαρχος του Σακραμέντο και πρώην NBA all-star, Kevin Johnson, κατάφερε να βρει επενδυτές, να πείσει το NBA πως η ομάδα πρέπει να παραμείνει, αλλά και να βάλει μπρος σχέδιο για νέο γήπεδο. Ο David Stern, βλέποντας το ζήλο της πόλης να κρατήσει την ομάδα, αλλά και μη θέλοντας να επαναλάβει το λάθος του Sonicsgate, συμφώνησε, και οι Kings πλέον ανήκουν στον Ινδό μεγιστάνα και λάτρη του μπάσκετ, Vivek Ranadivé.

Με την παραπάνω μικρή ιστορική αναδρομή, μπορεί να κατανοήσει κάποιος, πως οπαδοί, διοίκηση αλλά και παίχτες ακόμα, βρίσκονται σε ένα παρατεταμένο μήνα του μέλιτος. Από τον φόβο του άμεσου ξεριζωμού, μέσα σε λίγους μήνες η ομάδα βρέθηκε σε αναγέννηση και άνθιση σε όλα τα επίπεδα (εντός κι εκτός παρκέ).

Φτάνοντας στο ζήτημα του καθαρού μπάσκετ, το νέο επιτελείο προπονητών/GMs/scouters, μπήκε σε μια διαδικασία ανακατασκευής του ρόστερ, τόσο σε προσωπικό όσο και σε νοοτροπία. Χαρακτηριστικά, από τη σεζόν 2012-13, έχουν παραμείνει μόνο οι DeMarcus Cousins κι ο Jason Thompson, κι ο δεύτερος μόνο επειδή δεν βρέθηκε κανείς να δώσει κατιτίς για να τον αποκτήσει.

Το ρεκόρ παρέμεινε στο φτωχό 28-54 (.341), με λίγα αλλά υπαρκτά σημάδια βελτίωσης της άμυνας και της θέλησης για νίκη. Κάτι που μέχρι το 2013 ήταν ανύπαρκτο. Σημαντική εξέλιξη είχε ο DeMarcus Cousins, που μετά την πολυαναμενόμενη breakout σεζόν, βρίσκεται νόμιμα στην κορυφή των ψηλών του NBA.

Ενώ εμείς κάναμε μπάνια:

Η κύρια αλλαγή στο ρόστερ το καλοκαίρι ήταν στον “άσσο”. Ενάντια σε κάθε λογική, δεν ανανέωσαν την περσινή αποκάλυψη που ονομάζεται Isaiah Thomas (20 ppg – 6 apg), δημιουργώντας αρνητικές εντυπώσεις στον μπασκετικό κόσμο. Στη θέση του πήραν τους Darren Collison και Ramon Sessions, αντικαθιστώντας έναν σκόρερ PG, με έναν οργανωτή κι έναν σκόρερ off the bench. Οπαδοί και λοιποί αθλητικογράφοι δεν κατανόησαν την κίνηση, αλλά οι πιο ψαγμένοι δέχονται πως με αυτόν τον τρόπο έκλεισαν οι τρύπες στην άμυνα που δημιουργούσε ο ύψους 5’9” (1,75), Thomas.

Στο draft επέλεξαν τον σκληροτράχηλο περιφερειακό σκόρερ Nik Stauskas, δημιουργώντας ένα δυναμικό αλλά κι άπειρο δίδυμο στη θέση “2”, με τον sophomore Ben McLemore.

Ορόσημο για την υπερηφάνεια της ομάδας, οι DeMarcus Cousins και Rudy Gay, κατέκτησαν το χρυσό στο παγκόσμιο της Ισπανίας, φέρνοντας αίγλη στο Σακραμέντο, κι ελπίδα πως πραγματικά κάτι καλό επιτέλους γεννιέται.

Depth Chart:

PG Darren Collison Ramon Sessions Ray McCallum
SG Ben McLemore Nik Stauskas
SF Rudy Gay Omri Casspi Derrick Williams
PF Jason Thompson Carl Landry Eric Moreland
C DeMarcus Cousins Ryan Hollins Reggie Evans

Γκανιάν:

O DeMarcus Cousins είναι το Α και το Ω του ρόστερ. Το καλό στην υπόθεση είναι πως αυτό ακριβώς επιθυμεί κι ο ίδιος. Απίστευτα εγωκεντρικός, οξύθυμος, δυναμικός, υπερήφανος, ζει μόνο για να ηγείται και ξέρει να το κάνει καλά. Το δέσιμο με τον Rudy Gay απέβη θετικό, με τον τελευταίο να καταφέρνει να ξαναγίνει ένας αποδοτικός all around SF, στα όρια του all-star, μετά τον ερχομό του στους Kings πέρσι.

Με αιχμές τους προαναφερθέντες, το κλειδί για την υπέρβαση μένει στον αμυντικογενή coach Malone (ο οποίος έμαθε άμυνα στους Warriors σαν assistant coach 2011-13, όσο ο Mark Jackson προσευχόταν στην Παναγιά σαν άλλος Άγγελος Αναστασιάδης).

Βασικό στοιχείο στα αποδυτήρια: η αυτοπεποίθηση κι ενθουσιασμός, που βρίσκονται στα ύψη.

Μουλάρι ο Αστραχάν:

Αθροιστικά το ταλέντο στο ρόστερ δεν είναι άνω του μέσου όρου, κι όλοι γνωρίζουν πως στόχος δεν είναι τα playoffs, αλλά η πρόοδος και η εύρεση χημείας. Παραμένουν μια ομάδα που χρειάζεται βελτίωση σε όλους τους τομείς, με εξαίρεση τα rebounds, όπου βρίσκονται στους καλύτερους της κατηγορίας. Την σεζόν 2013-14 τερμάτισαν τελευταίοι σε assist/turnover ratio, και αρνητικό χαρακτηριστικό ήταν η έλλειψη passing game.

Το μεγάλο βάρος που πέφτει στο τανκ που ονομάζεται Cousins, δεν θα τον “γονατίσει”, αλλά όταν δεν υπάρχει καταμερισμός, ο κίνδυνος ανισορροπίας είναι μεγάλος.

Μ’ έχεις κάνει ξενύχτη:

Πόσες φορές θα αναφερθεί το όνομα του DMC σε αυτό το preview; Δεν είναι το δυναμικό και αποτελεσματικό post-game του (που είχε λείψει χρόνια από το NBA) ούτε το ότι θα είναι από τους πρώτους σκόρερ και φέτος, αλλά ο φλογερός χαρακτήρας και το πάθος του. Είναι οι μορφασμοί μετά από κάθε καλάθι, ειδικά όταν προέρχεται από power move. Δε θα δεις άλλον παίχτη στα 6’11 (211 cm) και 122 kg, να τρέχει με τη μπάλα στον αιφνιδιασμό ούτε να πασάρει όπως o Sabonis. Πότε θα “κερδίσει” την επόμενη τεχνική ποινή; Ποιος θα είναι ο επόμενος καυγάς του; Το να βλέπεις αυτόν τον παίχτη, είναι σαν να παρακολουθείς monster truck game.

Το μαντείο του Ball Ηog:

Το ότι οι Kings θα κάνουν βήματα προς τα εμπρός είναι δεδομένο. Το ερώτημα είναι πόσα. Ένα ρεαλιστικό σενάριο θα προέβλεπε για ταβάνι τις 35 νίκες. Βάσει του πόσα “αν” εκπληρωθούν, οι νίκες μπορεί να φτάσουν και τις 40. Τα playoffs θα ήταν εφικτά στην Ανατολή, αλλά στη Δύση είναι αστείο να γίνεται κουβέντα. Η fanbase ζητάει δύο πράγματα: α) Να γίνουν η ευχάριστη έκπληξη της χρονιάς, δηλαδή οι περσινοί Suns, και β) να τερματίσουν πάνω από τους απεχθείς Lakers. Το πρώτο είναι ευχή, το δεύτερο σίγουρο και απολαυστικό.

The following two tabs change content below.
Αιρετικός Βουδιστής, θεοσεβούμενος αθεόφοβος, σκληροπυρηνικός συνομωσιολόγος, vegan αστρολόγος, αντικοινωνικός κοινωνιολόγος, πιστεύει στους εξωγήινους. Έχει περάσει περισσότερες ώρες ξύπνιος τη νύχτα βλέποντας NBA απ’ότι στο φως του ήλιου. Εμμονικός Fantasy Commissioner από το 2002, στις πιο «βαθιές» λίγκες του πλανήτη. Αν έπαιζε στο NBA, θα έστηνε αγώνες για να κερδίσει η ομάδα του στο fantasy. ΝΒΑ blogger από το 2007. Ακόμα πιστεύει πως ο Donté Greene θα γίνει All-Star.