NBA Previews 2014-15: Washington Wizards

Posted on Nov 3 2014 - 1:43am by Dimitris Mantzoukas

Wizards logo

Τι κάνατε πέρσι:

Πέρυσι ήταν η χρονιά που ο John Wall έκανε την μετάβαση από πολλά υποσχόμενος παίκτης σε all star, δικαιώνοντας την επιλογή του στο #1 του draft του 2010. Σε μία χρονιά, που όσο εξελισσόταν, τόσο ολόκληρη η ομάδα ανέβαζε στροφές, ο Wall πήρε τους Wizards από το χέρι και με εντυπωσιακά στατιστικά (19.3 pts, 4,1 rbs, 8,8 ass, 1,8 stls) τους οδήγησε στην πέμπτη θέση της Ανατολής με ρεκόρ 44-38. Συμπαραστάτες του ο Bradley Beal, ο οποίος εξελίσσεται σε έναν από τους καλύτερους παίκτες στη θέση του SG στο NBA, θέση που τα τελευταία χρόνια η λίγκα δεν έχει και πολλά ταλέντα να επιδείξει, αλλά και ο πιο υποτιμημένος ψηλός στο NBA, o Πολωνός ογκόλιθος Marcin Gortat, o οποίος κάθε χρόνο αναβαθμίζει τόσο το παιχνίδι του όσο και το στυλ του (βλέπε photo για στυλ).

Στα playoffs έκαναν την έκπληξη και απέκλεισαν τους Bulls με 4-1 στον πρώτο γύρο για να υποκύψουν στα ημιτελικά με 4-2 στους Pacers, σε μία σειρά που οι έδρες αποδείχθηκαν υπερβολικά φιλόξενες. Οι Wizards κατάφεραν να χάσουν έχοντας κάνει δύο φορές break μέσα στην Indiana, αλλά ταυτόχρονα όντας αγνώριστοι στα τρία παιχνίδια που έγιναν στην Washington. Μάλιστα στα παιχνίδια στην έδρα τους είχαν μέσο όρο μόλις 78 πόντους.

"He's sexual black chocolate, I'm sexual white chocolate", είπε με σοβαρό ύφος ο Gortat για το mohawk που μοιράζεται με τον συμπαίχτη Martell Webster.

“He’s sexual black chocolate, I’m sexual white chocolate”, είπε με σοβαρό ύφος ο Gortat για το mohawk που μοιράζεται με τον συμπαίχτη Martell Webster.

Ενώ εμείς κάναμε μπάνια:

Οι Wizards κινήθηκαν πολύ προσεκτικά κάνοντας ελάχιστες προσθαφαιρέσεις, κάτι λογικό καθώς η ομάδα τους ακόμα αναπτύσσεται. Προφανώς η κίνηση που δεσπόζει στην offseason είναι η απόκτηση του Paul Pierce, ως αντικαταστάτη του τεράστιου κενού που προκάλεσε η φυγή του Trevor Ariza για το Houston. Μπορεί να έχει πατήσει τα 37 του, αλλά ο Truth παραμένει ένας παίκτης που μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς σε οποιαδήποτε επίθεση, ακόμα και αν δεν μπορεί να την κουβαλήσει μόνος του, όπως έκανε στην Boston. Επίσης, απέκτησαν τους Kris Humphries και DeJuan Blair για να δώσουν βάθος σε μία δυνατή, αλλά καταταλαιπωρημένη, frontline, ελπίζοντας πως ειδικά ο πρώτος θα θυμηθεί τον προ-Κardashian εαυτό του στους Nets. Απείχαν ολοκληρωτικά από το draft, έχοντας δώσει το first round pick τους στους Suns στην ανταλλαγή του Gortat, ενώ έδωσαν και το pick του δεύτερου γύρου τους στους Lakers.

Η τακτική πάντως που ακολούθησαν οι Wizards στον σχεδιασμό τους το καλοκαίρι φωνάζει ξεκάθαρα ότι πιστεύουν ότι είναι πολύ κοντά στην διεκδίκηση της κορυφής τουλάχιστον της ανατολικής περιφέρειας. Η αποχή από το draft, και κυρίως η απόκτηση παικτών που ακροβατούν ανάμεσα στην εμπειρία και την απόσυρση από το άθλημα, δείχνει ότι πλέον κυνηγάνε άμεσα αποτελέσματα.

Depth Chart:

PG John Wall Andre Miller  
SG Bradley Beal Garrett Temple Glen Rice Jr
SF Paul Pierce Otto Porter Jr. Martell Webster
PF Nene Drew Gooden DeJuan Blair
C Marcin Gortat Kris Humphries Kevin Seraphin

Γκανιάν:

Εξαιρετικά ισορροπημένη ομάδα. Το δίδυμο Wall-Beal δεν είναι ακόμα το καλύτερο backcourt στο ΝΒΑ, όπως αναλώθηκε όλο το καλοκαίρι να προσπαθεί να αποδείξει ο Bradley Beal ενάντια στον Dion Waiters, αλλά δεν απέχει πολύ από το να γίνει. Η χημεία που έχουν βρει είναι εντυπωσιακή και θα αποτελούν εφιάλτη για τις αντίπαλες άμυνες που θα τους μαρκάρουν. Αν προλαβαίνουν να τους μαρκάρουν. Καθότι, ειδικά ο Wall, παίζει μία ταχύτητα πάνω όλους σχεδόν τους point guards στο πρωτάθλημα. Η frontline δεν πάει πίσω, με το δίδυμο Nene και Gortat, ενώ με την προσθήκη του Pierce, υπάρχει πλέον κι ο παίκτης που ζει για να παίρνει μεγάλα σουτ και θα βοηθήσει πολύ τους νεαρούς και άπειρους σε playoffs ηγέτες της Washington.

Κομβικό μέσα στην σεζόν θα αποδειχθεί το να γυρίσουν και να αποδώσουν οι τραυματίες που θα δώσουν βάθος στα φτερά, καθώς η σεζόν ξεκινάει με Beal και Webster στα pits. Σε περίπτωση που αυτό συμβεί, το βάθος της ομάδας και σε αυτές τις θέσεις τους κάνει ακόμα πιο ανταγωνιστικούς, αφού πίσω από τους Beal και Pierce υπάρχουν ο σταθερά χρήσιμος Martell Webster, o ρολίστας Garrett Temple, και οι juniors, Otto Porter Jr και Glen Rice Jr. Οι δύο τελευταίοι πέρασαν το καλοκαίρι κάνοντας όργια στα Summer League και στην pre-season και διεκδικούν λεπτά συμμετοχής με αξιώσεις. Ιδίως ο Porter διεκδικεί και την ευκαιρία να αποδείξει ότι η επιλογή του στο #3 του περσινού draft θα μπει στο κάδρο με τις επιλογές των draft του 2010 και 2012 (Wall και Beal) και όχι σε αυτό του 2011 (Jan Vesely στο #6, οι Wizards είχαν χιούμορ) .

Μουλάρι ο Αστραχάν:

Το ποιοτικότατο υλικό των Wizards έχει μία αχίλλειο πτέρνα, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι κυριολεκτικά η φτέρνα, σε κάποιες άλλες περιπτώσεις είναι το γόνατο, ο αστράγαλος, ο καρπός, ή οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματος. Οι παίκτες της ομάδας έχουν μία τάση να περνάνε παραπάνω χρόνο στο φυσιοθεραπευτήριο από ότι στο γήπεδο. Ο Νene έχει βγάλει διαρκείας στο κεντρικό νοσοκομείο της Washington, o Beal βγάζει πάντα έναν- δύο τραυματισμούς μέσα στην χρονιά, ο Webster θα επιστρέψει στο γήπεδο μετά τα Χριστούγεννα, ο Pierce θέλει ειδική μεταχείριση στα 37 του, ενώ η περσινή ήταν η πρώτη σεζόν στην τετραετή καριέρα του Wall που έπαιξε πάνω από 69 παιχνίδια.

Επιπλέον, η βελτιωμένη άμυνα των Wizards πέρυσι ήταν σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της παρουσίας και της αμυντικής προσήλωσης του Trevor Ariza, ο οποίος χάρη και στα γρήγορα πόδια του, πέρα από ειδικές αποστολές που αναλάμβανε, κατάφερνε να καλύψει τα κενά που δημιουργούνταν στην άμυνα, ρόλο που ο Paul Pierce σίγουρα δεν μπορεί να αναλάβει σε αυτήν την ηλικία. Πιο εύκολο θα είναι να καλυφθεί το κενό του Ariza στην επίθεση, όπου κι εκεί υπήρξε πολύτιμος, τόσο με το σουτ του από την περιφέρεια, όσο και με την κίνηση χωρίς την μπάλα στο spacing των Wizards.

Όλα τα παραπάνω πάντως, με λίγη τύχη, έναν καλό φυσιοθεραπευτή, έναν ακόμα καλύτερο γιατρό και προσωπικές υπερβάσεις από τους παίκτες μπορούν να ξεπεραστούν. Ας μας εξηγήσει κάποιος ποιο είναι το σχέδιο των Wizards για να ξεπεραστεί η παρουσία του Randy Whitman στον πάγκο της ομάδας, και θα πιστέψουμε σε αυτήν την ομάδα αμέσως.

Μ’ έχεις κάνει ξενύχτη:

Αν είσαι οπαδός του μοντέρνου μπάσκετ θα ξενυχτήσεις για να βλέπεις τον πιο γρήγορο point guard στο ΝΒΑ, τον John Wall, να δίνει κάθε μέρα μοναδικές παραστάσεις, όντας από τους πιο πλήρεις παίκτες, και έχοντας βρει την ισορροπία στο παιχνίδι του ώστε να μπορεί να παίζει σε έναν ανεξέλεγκτο ρυθμό χωρίς όμως να επιβαρύνει την ομάδα του. Αν είσαι κάπως πιο μερακλής, τότε αξίζει να παρακολουθείς έναν τύπο που κυκλοφορεί με το nickname “The Polish Hammer” και πέρα από το ότι είναι ένας εξαιρετικός παίκτης, με πλαστικές για το μέγεθος του κινήσεις, είναι ταυτόχρονα και αυτός εδώ ο τύπος. Υπέροχος.

Ό,τι και αν είσαι πάντως, αξίζει να ξενυχτήσεις για να θαυμάσεις τις τελευταίες παραστάσεις ενός τεράστιου παίκτη, που έχει γράψει την δική του ιστορία στο ΝΒΑ, ενός μελλοντικού Hall-of-famer , ενός παίκτη που κατάφερε να γίνει σύμβολο σε μία ομάδα που ήταν ήδη γεμάτη από σύμβολα, ενός παίκτη που πρωταγωνιστεί σε μία από τις ομορφότερες φάσεις των τελευταίων χρόνων, του Paul Pierce.

Το μαντείο του Ball Ηog:

Οι Wizards θα περάσουν σίγουρα στα playoffs, τερματίζοντας μέσα στις πρώτες δύο θέσεις της Southeast. Από εκεί και πέρα θα έχουν δύσκολο έργο για να φτάσουν στον τελικό της Ανατολής, που είναι ο στόχος τους για φέτος, αφού θα πρέπει να περάσουν είτε από το Chicago, είτε από το Cleveland. Πέρυσι πάντως, τα είχαν καταφέρει με τους Bulls, αλλά φέτος δεν θα είναι το ίδιο εύκολο. Σίγουρα πάντως θα είναι μία από τις ομάδες που θα παλέψουν να σπάσουν τον αναμενόμενο τελικό James vs Rose, και η προσθήκη του Paul Pierce τους κάνει να νιώθουν ότι μπορούν.

Ακόμα και αν δεν μπορέσουν πάντως υπάρχει πάντα η προσδοκία ότι ο Kevin Durant, στα πρότυπα του LeBron James, θα επιλέξει σε δύο χρόνια που μένει ελεύθερος να επιστρέψει στην πόλη που γεννήθηκε, και να συναντήσει τους Wall και Beal σχηματίζοντας μία Big-3, τρομακτικότερη κι από αυτήν του Cleveland.

The following two tabs change content below.

Dimitris Mantzoukas

Βασικά μου είπαν ότι αν φτιάξουμε site θα είναι το πρώτο βήμα για να γίνω διάσημος συγγραφέας και θα κερδίσω επιτέλους δόξα, λεφτά, γκόμενες και ναρκωτικά. Το έκανα. Ακόμα περιμένω. Έχω αρχίσει να πιστεύω ότι μου είπαν ψέματα.