Καλοκαίρι στα παρκέ και στα τσιμέντα

Posted on Nov 6 2014 - 11:11am by Petros Kaounis

Καλοκαίρι δεν σημαίνει για όλους θάλασσα, ήλιος και ρακέτες. Σε μερικές γωνιές του πλανήτη, για αρκετά παιδιά, το καλοκαίρι σημαίνει προπονήσεις, ιδρώτας, σεμινάρια και μπάσκετ. Δίψα για μάθηση και ενδιαφέρον για τα μυστικά του αθλήματος. Στην Ευρώπη παρατηρείται μια αύξηση στον αριθμό των basketball summer camps τα τελευταία χρόνια και όχι μόνο σε χώρες που παραδοσιακά δίνουν μεγάλο βάρος στη διδασκαλία του αθλήματος σε παιδιά διαφόρων ηλικιών όπως Σερβία, Κροατία, Λιθουανία και Ισπανία. Δεν μπορείς να θεωρείσαι παραδοσιακή σχολή του μπάσκετ ως χώρα χωρίς την απαραίτητη εκπαίδευση και παιδεία γύρω από το άθλημα. Στην Ελλάδα υπάρχει μια σοβαρότερη προσπάθεια σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια να δημιουργηθεί μια παράδοση στα basketball summer camps με επικεφαλής παλαίμαχους αθλητές και με σημείο αναφοράς την μητρόπολη του ελληνικού μπάσκετ, Θεσσαλονίκη. Είναι φυσικό επακόλουθο σε μια εποχή οικονομικής κρίσης και σε ένα άθλημα που δεν είναι ποτέ κερδοφόρο για τις ανώνυμες εταιρίες, να μεταφερθεί το ενδιαφέρον στην παραγωγή παικτών από τη χώρα, και να αρχίσει να δίνεται η απαραίτητη σημασία στις μικρές ηλικίες και στην εκμάθηση του αθλήματος.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ανέκαθεν υπήρχε η αντίληψη πως το καλοκαίρι είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τους αθλητές που διψούν για μπάσκετ να δείξουν το ταλέντο τους στα ανοιχτά τσιμεντένια γήπεδα της κάθε γειτονιάς. Πόσες φορές δεν έχουμε δει σε κάποια αμερικάνικη ταινία ένα καλοκαιρινό τουρνουά να στήνεται σε ένα ανοιχτό γήπεδο από τοπικές ομάδες, χορηγούς ή ακόμα και την τοπική εκκλησία; Οι κερκίδες είναι γεμάτες κάθε καλοκαίρι, εκτός από τους συγγενείς των παιδιών, από ¨κυνηγούς¨ ταλέντων, από Λύκεια της περιοχής που ψάχνουν τον κατάλληλο αθλητή για να στήσουν γύρω του το επόμενο project τους. Μια χώρα γεμάτη summer camps είναι η καλύτερη πηγή μελλοντικών εσόδων για μια βιομηχανία θεάματος και κέρδους όπως είναι το NBA.

Θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε κάποια από τα πιο σημαντικά summer camps των Η.Π.Α με μια σύντομη αναφορά στο πρόγραμμα του καθενός και τη νοοτροπία που ακολουθεί γύρω από το μπάσκετ και την εκμάθηση του.

  • Hoop Group Basketball Camps: Βρίσκεται στο New Jersey και αναφέρεται σε παιδιά που είναι στο Δημοτικό. Στις εγκαταστάσεις του υπάρχουν τέσσερα γήπεδα ρεπλίκες γηπέδων του NBA και μερικά από τα μαθήματα είναι Point Guard School, Basketball 101 Camp (θεωρητικά μαθήματα) και Shooting Basketball Camp. Λειτουργεί από το 1963 και έχουν περάσει ως καθηγητές αρκετοί από τους κορυφαίους High School και College coaches για να διδάξουν τα βασικά του αθλήματος. Μερικά από αυτούς είναι οι Bobby Knight, Jim Valvano, Gino Auriemma και Bob Hurley. Όσον αφορά τους παίκτες που έχει “βγάλει”, με μια πρόχειρη ματιά στη λίστα με αυτούς που θα παίζουν και φέτος στα παρκέ του NBA, βρίσκεις ονόματα όπως των Jarred Sullinger, Andray Blatche, Deron Williams, Kemba Walker, Mason Plumlee, Michael Kidd Gilchrist, Gerald Henderson, Joakim Noah, Luol Deng, Dion Waiters, Kyrie Irving, Vince Carter, Andre Drummond, Kenneth Faried, Josh Smith, Dwight Howard, James Harden, Lance Stephenson, Paul George, Chris Paul και άλλους πολλούς ακόμα.
  • Five Star Basketball Camp: Το πρόγραμμα αυτό ξεχωρίζει γιατί έχει διάφορες ημερομηνίες ώστε οι γονείς των παιδιών να επιλέξουν αυτές που τους βολεύουν καλύτερα, και πως τα προγράμματα του είναι ημερήσια ή εβδομαδιαία. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικιών 7lebron-new-18 και είναι περισσότερο για αθλητές που θέλουν να βελτιώσουν κάποια στοιχεία στο παιχνίδι τους. Θυμίζει περισσότερο ενισχυτική διδασκαλία και όχι σχολείο όπως τα προηγούμενα προγράμματα που αναφέραμε. Ιδρύθηκε το 1966 και έχουν περάσει από αυτό ονόματα όπως του Patrick Ewing, Linas Kleiza, Chris Paul, Grant Hill, Kemba Walker, Kevin Durant, LeBron James, Rasheed Wallace, Dwyane Wade, Danny Green. Τα ονόματα που έχουν διδάξει μόνο δέος μπορεί να προκαλέσουν… Mike Kryzewski, Bobby Knight, Chuck Daly, Rick Pitino και John Calipari.
  • Phenom Basketball Camp: Ένα ιδιαιτέρως σκληρό πρόγραμμα που έχει φυτώρια σε όλη την Αμερική. Το ξεχωριστό του στοιχείο είναι πως για να πας στο κεντρικό camp πρέπει ή να σε προτείνουν ή να σε επιλέξουν μέσα από τα πολλά περιφερειακά camps τους. Εκτός από τη σωματική και τεχνική εξέλιξη των παιδιών, τα βάζει και από μικρά στο πνεύμα του ανταγωνισμού, για αυτό και θεωρείται από τα πιο σκληρά προγράμματα. Λειτουργεί περισσότερο με καθηγητές και όχι με coaches και στο τέλος κάθε κύκλου προγράμματος δημοσιεύει τα ετήσια rankings των αθλητών. Ναι, θυμίζει περισσότερο στρατιωτική σχολή παρά basketball camp αλλά είναι μέσα στα κορυφαία προγράμματα.

  • Point Guard College Basketball Camp: Μπορεί το όνομα να ξεγελάει αλλά δεν πρόκειται για πρόγραμμα αποκλειστικά για μελλοντικούς PGs. Περιέχει σεμινάρια και drills για όλες τις θέσεις και έχει camps σχεδόν σε όλες τις πολιτείες των Η.Π.Α και με ξεχωριστές τάξεις για κάθε συγκεκριμένο skill που πρέπει να αποκτήσει ο αθλητής. Το πρόγραμμα του θυμίζει περισσότερο σχολείο με αρκετά διαφορετικά μαθήματα, παρά ένα απλό basketball camp, και με ειδική βαρύτητα στην προεπιλογή ώστε κάθε υποψήφιος να καταλήξει στην κατάλληλη θέση για την να δουλέψει σωστά για την εξέλιξη του. Βασίζεται στη ιδεολογία του SCHAPE που τα γράμματα του αντιστοιχούν σε Spirit, Communication, Hustle, Approach, Precision, Enhancement. Μερικοί από τους coaches που διδάσκουν σε αυτό το πρόγραμμα είναι οι Rick Carlisle, Jeff Turner και Tom Beach.
  • The National Basketball Academy: Το συγκεκριμένο πρόγραμμα συνεργάζεται με πολλές ομάδες του NBA (Cleveland Cavaliers, Houston Rockets, Denver Nuggets, Indiana Pacers, Los Angeles Clippers, Orlando Magic) και του WNBA και κάθε χρόνο φιλοξενείται και σε διαφορετικά γήπεδα ομάδων. Επίσης, είναι το μόνο πρόγραμμα που συνεργάζεται με κάποιο αντίστοιχο ελληνικό (Sportcamp). Κορυφαίο όνομα ανάμεσα στους καθηγητές είναι ο Kevin McHale και είναι περισσότερο πρόγραμμα βελτίωσης των χαρακτηριστικών των αθλητών όπως : Shooting, Ball Handling, Offensive Moves, Footwork, Rebounding, Defense, Speed και Strength.

The following two tabs change content below.

Petros Kaounis

Πρωταθλητής LOL Fantasy League 2014-15 ενάντια σε κάθε λογική. H απαγόρευση του hand-checking σκότωσε μια πολλά υποσχόμενη μπασκετική καριέρα. Βλέποντας τα όνειρά του να γίνονται συντρίμμια, το έριξε στα βιβλία. Όταν τα άλλα παιδάκια προσπαθούσαν να αντιγράψουν στα τσιμέντα τις φιγούρες του MJ, αυτός αντέγραφε τις αγκωνιές του Bill Laimbeer. Από οικονομολόγος κατέληξε συντάκτης στη μεγαλύτερη μπασκετική ιστοσελίδα του κόσμου (www.theballhog.net), με μοναδικό του στόχο να φάει την έδρα του Zach Lowe. Αγαπημένη του Pick Up Line: «Ώστε δεν πρόλαβες τον Γκάλη με σορτσάκι,ε;; Ενδιαφέρον…».