Τίτλοι τέλους για τον recordman με τα γκρι

Posted on Nov 6 2014 - 11:36am by Loukas Moschoulas

Η είδηση που επισημοποιήθηκε πριν από μερικές εβδομάδες, ότι ο γηραιότερος διαιτητής ομαδικού αθλήματος στις ΗΠΑ σκέφτεται την συνταξιοδότηση του, σίγουρα δεν σε ξαφνιάζει. Ειδικά αν γνωρίζεις την ηλικία του Dick Bavetta, ο οποίος στις 10 του Δεκέμβρη θα κλείσει τα 75.

dick_bavetta_2009_12_30

Ο βετεράνος referee είναι από τις πιο αναγνωρίσιμες φιγούρες στο NBA. Έχει σφυρίξει σε περισσότερα από 2.600 συνεχόμενα παιχνίδια σε 39 σεζόν, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ σε όλα τα ομαδικά αθλήματα των Η.Π.Α.

 Η ζωή του πριν την διαιτησία

Γεννημένος στο New Jersey, έπαιξε μπάσκετ και φοίτησε στο Power Memorial Academy High School, στο ίδιο που μερικά χρόνια αργότερα, ο Kareem Abdul-Jabbar κέρδισε τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα Νέας Υόρκης. Συνέχισε το μπάσκετ και στο κολλέγιο του St. Francis στο Brooklyn, από όπου πήρε και το πτυχίο του στα οικονομικά το 1962. O Bavetta ξεκίνησε να δουλεύει ως χρηματιστής στην Salomon Brothers της Wall Street όταν ο μεγάλος του αδερφός Joe (o οποίος αν και αστυνομικός σφύριζε κι εκείνος αγώνες μπάσκετ), του πρότεινε να γίνει διαιτητής. «Μου είπε ότι ήταν πολύ διασκεδαστικό» αναφέρει ο Bavetta, προσθέτοντας «Έτσι ξεκίνησα να σφυρίζω στο πρωτάθλημα της Ένωσης Καθολικών. Το διασκέδαζα πολύ και συγχρόνως έβγαζα και μερικά επιπλέον χρήματα».

Τα εννιά δύσκολα χρόνια

Το 1966, αφού παρακολούθησε σεμινάρια διάρκειας 10 εβδομάδων, ξεκίνησε να σφυρίζει παιχνίδια λυκείων τα βράδια μετά την δουλειά, αλλά και της ημι-επαγγελματικής Eastern League τα σαββατοκύριακα. «Έφευγα από το Brooklyn το Σάββατο το απόγευμα και οδηγούσα μέχρι την Pennsylvania (απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων) για να σφυρίξω παιχνίδια στο Scranton την ίδια μέρα και στο Wilkes-Barre την Κυριακή. Tο τελευταίο παιχνίδι ξεκινούσε στις 22:00 το βράδυ και εγώ στις 07:00 το πρωί της Δευτέρας θα έπρεπε να ήμουν στην δουλειά μου στην Wall Street».Ο στόχος του ήταν ένας, να σφυρίξει στο ΝΒΑ όμως για εννιά χρόνια κοβόταν στα δοκιμαστικά. «Μέχρι τότε ήθελαν οι διαιτητές να είναι μεγαλόσωμοι. Να τους βλέπεις πρώτη φορά και να σου εμπνέουν άμεσα σεβασμό. Κοίτα εμένα; Τι βλέπεις;» είχε δηλώσει χαριτολογώντας το 1997 σε συνέντευξη του στην Beacon Journal του Ohio.

Το NBA και η κατάκτηση του

Τελικά κατάφερε να περάσει τα δοκιμαστικά το 1975. Tο NBA τον προσλαμβάνει λόγω της συνταξιοδότησης του Mendy Rudolph (του πρώτου διαιτητή στην λίγκα που έφτασε τα 2.000 παιχνίδια). Το ντεμπούτο του γίνεται στις 2 Δεκεμβρίου 1975 στο Madison Square Garden, σε αγώνα των Knicks κόντρα στους Celtics.

Το πρώτο παιχνίδι που ο Bavetta έκανε αισθητή την παρουσία του στο NBA ήταν στις 9 Νοεμβρίου του 1984. Σε έναν επεισοδιακό αγώνα, ανάμεσα στους Celtics και τους 76ers, σφύριζε από την αρχή της τρίτης περιόδου μόνος του, καθώς ο Jack Madden, ο έτερος διαιτητής της αναμέτρησης, έσπασε το πόδι του σε μία σύγκρουση με τον Dennis Johnson. Στην τέταρτη περίοδο δεν δίστασε να αποβάλλει τα δύο μεγάλα αστέρια των ομάδων, Larry Bird και Julius “Dr. J” Erving, λόγω μιας κοκορομαχίας που είχαν και η οποία κατέληξε σε άγριο καβγά ανάμεσα στους παίκτες και των δύο πάγκων. Μερικά χρόνια αργότερα δήλωσε για τον συγκεκριμένο αγώνα: «το NBA κατάλαβε ότι αφού μπορώ να τα βγάλω πέρα σε ένα τέτοιο συμβάν σίγουρα μπορώ να καταφέρω τα πάντα».

Ο Νεοϋορκέζος διαιτητής, οποίος γυμναζόταν καθημερινά τρέχοντας 8-10 χλμ, θεωρούσε ότι δεν μπορεί απλά να σφυρίζει, αλλά να εξηγεί και σε παίκτες και προπονητές το λόγο του κάθε σφυρίγματος του. Είχε το δικό του τρόπο να το κάνει, είτε με μία ξερή και ευθεία απάντηση, είτε με ένα αστείο. Χαρακτηριστικό της δεύτερης συμπεριφοράς του είναι ένα συμβάν με τον Charles Barkley. Γνωρίζοντας ότι ο βραχύσωμος forward ήταν φανατικός θαυμαστής της αμερικάνικης σειράς «All My Children», όταν του παραπονέθηκε για ένα σφύριγμα, αυτός του απάντησε μιμούμενος τον χαρακτήρα της Erica Kan.

Τον Δεκέμβρη του 2006 ο Bavetta ήταν διαιτητής στο παιχνίδι των Knicks με τους Nuggets και συμμετείχε σε ακόμα ένα ρεκόρ για το NBA, καθώς ο αγώνας σημαδεύτηκε από επεισόδια ανάμεσα στους παίκτες και η τριάδα των διαιτητών αναγκάστηκε να αποβάλλει τον αριθμό-ρεκόρ των 10 παικτών (όσους ήταν στο παρκέ την στιγμή του συμβάντος).

Η άλλη πλευρά

Στο σκάνδαλο με τον διαιτητή Tim Donaghy για στοιχηματισμό σε αγώνες του NBA (το οποίο σίγουρα θα μας απασχολήσει σε μεταγενέστερο άρθρο της στήλης) που ξέσπασε το 2007, η μπάλα πήρε και τον Bavetta. Ο Donaghy στο βιβλίο του, “Blowing the whistle”, κατηγορεί τον Νεοϋορκέζο referee ότι είχε τον τρόπο του να καθορίζει την εξέλιξη παιχνιδιών σφυρίζοντας διαφορετικά. Αναφέρει ότι ο Bavetta μετά το πολυσυζητημένο 6ο τελικό της δύσης το 2002 ανάμεσα σε Lakers και Kings, είχε πει ανοιχτά σε συζητήσεις ότι η λίγκα ήθελε 7ο παιχνίδι.

 Αντί επιλόγου

Για το τέλος θα αφήσουμε την εικόνα να μιλήσει από μόνη της. Το απολαυστικό στιγμιότυπο με τον εκκεντρικό Charles Barkley στον αγώνα ταχύτητας που έγινε στο παρκέ του Thomas and Mack Center στο Las Vegas στο πλαίσιο του All Star Weekend  το 2007. Αυτό που συζητήθηκε περισσότερο και από τον ίδιο τον αγώνα ήταν το φιλί που δίνουν οι διαγωνιζόμενοι μετά τον τερματισμό.

The following two tabs change content below.

Loukas Moschoulas

Μπορεί να μην πρόλαβε τον “Nick the Greek” να φοράει την αγαπημένη του κίτρινη φανέλα, όμως από μικρή ηλικία ξεκίνησε το μπάσκετ και την προσπάθειά του να τον αντιγράψει. Η προσπάθεια του έμεινε ημιτελής για το καλό του παγκόσμιου μπάσκετ και των πωλήσεων. Αγαπάει το step back shot του Γερμανού επιβήτορα, τους Dallas Mavericks και ακόμα απορεί πως έχασαν το πρωτάθλημα του 2009. Είναι λάτρης του Ανατολικού μπάσκετ, καθώς τον στιγμάτισαν οι μονομαχίες των Wallace με τον Shaq στους τελικούς του 2004. Στο Ball Hog θα ασχολείται κυρίως με τις στήλες retro, και με αφιερώματα.

Latest posts by Loukas Moschoulas (see all)

2 Comments so far. Feel free to join this conversation.

  1. Μαζί φάγαμε,εσείς πλουτίσατε November 14, 2014 at 21:26 -

    Συγχαρητηρια για το πολυ ωραιο αρθρο κ.Μουσχουλα.
    Πληροφοριες λενε πως θα παρει τη θεση του το μεγαλο
    ταλεντο της ελληνικης διαιτησιας κ. Αναστοπουλος

    • Loukas Moschoulas November 15, 2014 at 11:03 -

      Αγαπητέ “Μαζί τα φάγαμε, εσείς πλουτίσατε” θα ήθελα να σου απαντήσω αναλόγως αλλά θα λογοκριθώ από τους Editors..