The Ball Hog Euroleague Report Vol.1

Posted on Nov 19 2014 - 12:00pm by Petros Kaounis

Την προηγούμενη Παρασκευή ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος της πρώτης φάσης της Euroleague. Μετά από 5 παιχνίδια για κάθε ομάδα, μπορούμε να πούμε πως έχουμε μια εικόνα για τον κάθε όμιλο. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η διοργάνωση αποδεικνύει πως είναι ”ανοιχτή” σε εκπλήξεις και πως ναι μεν υπάρχουν φαβορί αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα βρεθούν στο Final 4 της Μαδρίτης χωρίς να ιδρώσουν. Επίσης, είδαμε πως ομάδες που θεωρητικά στα χαρτιά χαρακτηρίζονταν ως αδύναμες, να κάνουν μεγάλες νίκες σε αυτά τα 5 πρώτα παιχνίδια. Θα δούμε αγωνιστικά και στατιστικά τον κάθε όμιλο ξεχωριστά και θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια εκτίμηση για την τελική έκβασή του.

GROUP A

Χωρίς τίτλο 

TEAM W L   POINTS+ POINTS- +/-
Real Madrid 4 1 456 398 58
Anadolu Efes Instanbul 4 1 377 355 22
Zalgiris Kaunas 3 2 390 368 22
Nizhny Novgorod 2 3 379 444 -65
Unics Kazan 1 4 380 376 4
Dinamo Banco di Sardegna Sassari 1 4 409 450 -41

Ο πρώτος γύρος τελείωσε ακριβώς έτσι όπως τον περιμέναμε για το Group A. Με τις Real και Efes στην κορυφή και τις υπόλοιπες 4 ομάδες να παλεύουν για τις άλλες δύο θέσεις.  Και τί καλύτερο για φινάλε από το παιχνίδι της Κωνσταντινούπολης μεταξύ των δύο πρωτοπόρων που κρίθηκε με το buzzer beater του Janning της Efes.

  • Η Real Madrid κέρδισε εύκολα τα 3 εντός έδρας παιχνίδιας της με μ.ο. διαφοράς πόντων 16,3. Στα 2 εκτός έδρας , πέρασε με νίκη στον πόντο από το Kazan και έχασε για ένα καλάθι στην Κωνσταντινούπολη. Τελείωσε τον πρώτο γύρο με 52,3% στα δίποντα και 41,2% στα τρίποντα και είναι πρώτη στην Euroleague στις assists (119) και στους συνολικούς πόντους (456) και δεύτερη στα steals (44). Το καλύτερο στατιστικό στοιχείο της όμως είναι το Assist/Turnover Ratio, όπου είναι πρώτη (242,9%) με τεράστια διαφορά από τον δεύτερο. Από τα πολλά πρωτοκλασάτα ονόματα που έχει στο roster της, ξεχώρισαν στον πρώτο γύρο οι Carroll και Llull. Ο πρώτος έχει 12,8 μ.ο. πόντων σε 18 λεπτά μέσου χρόνου συμμετοχής, με 56,3% στα δίποντα και 63,2% στα τρίποντα. Ο δεύτερος είναι ο κινητήριος μοχλός της Real με 11,8 πόντους μ.ο., 4 assists και 1,6 steals ανά παιχνίδι, και ranking average 15,6.
  • Η Anadolu Efes πέτυχε 4 νίκες στον πρώτο γύρο, όλες με μικρές διαφορές και έκανε τη μοναδική της ήττα εντός έδρας από τη Zalgiris. Βασικό χαρακτηριστικό της ομάδας του Dusan Ivkovic είναι η άμυνα πάνω στην οποία έχει στηρίξει την επιτυχία της. Έχει την καλύτερη άμυνα στον όμιλο με 71 πόντους παθητικό μ.ο. σε 5 παιχνίδια, 35 steals και 18 blocks. Οι περισσότερες επιθέσεις της έρχονται μέσα από τη ρακέτα όπου είχε 49,1% ευστοχία ενώ έξω από τα 6,75 έχει 32,6% ευστοχία. Από τους παίκτες της στον πρώτο γύρο ξεχώρισε ο αναγεννημένος Krstic, με 22,5 ranking average, 56,7% στα δίποντα και 90% ευστοχία στις βολές και 17,3 πόντους σε κάθε παιχνίδι.
  • Η Zalgiris Kaunas με το πάντα ελπιδοφόρο roster και τον Sarunas Jasikevicius στο προπονητικό του ντεμπούτο, είναι η ευχάριστη έκπληξη μέχρι στιγμής στον πρώτο γύρο για το Group A. Εκτός από τη σπουδαία νίκη μέσα στην έδρα της Efes, κέρδισε και την Unics στο Kaunas και έχει μπει για τα καλά στο παιχνίδι της πρόκρισης. Μοναδική παραφωνία η ήττα της από τη Sassari στην Ιταλία. Αρκετά επιθετική ομάδα με, παραδοσιακά, έμφαση στο περιφερειακό παιχνίδι. Τελείωσε τον πρώτο γύρο με το υψηλότερο ποσοστό ευστοχίας έξω από τα 6,75 στην Euroleague (46,5%) αλλά και με 188 rebounds σύνολο και 33 steals. Από την άλλη, είναι η πρώτη ομάδα σε turnovers στην Euroleague (95) με 19 turnovers μ.ο. ανά παιχνίδι. Καλύτερος παίκτης της δεν θα μπορούσε να είναι άλλος,από τη μεγάλη μεταγραφή του καλοκαιριού, James Anderson. Ο Αμερικανός, πρώην παίκτης των Spurs, ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο με 15 πόντους μ.ο., με 47,4% στα δίποντα, 49% στα τρίποντα και 92,3% στις βολές. Ακόμα έχει 5,6 rebounds, 2,6 assists και 0,8 steals ανά παιχνίδι.
  • Η πρωτοεμφανιζόμενη Nizhny Novgorod εκτός από τη νίκη μέσα στο Kazan και την εντός έδρας νίκη επί της Sassari στο τέλος, στα υπόλοιπα 3 παιχνίδια έχασε με κάτω τα χέρια και μάλιστα με μεγάλες διαφορές που θα της δημιουργήσουν πρόβλημα στις ισοβαθμίες που σίγουρα θα υπάρξουν στο τέλος της πρώτης φάσης. Με 88,8 πόντους μ.ο. παθητικό έχει τη χειρότερη άμυνα στην Euroleague. Σουτάρει με το χαμηλότερο ποσοστό στη διοργάνωση σε δίποντα (44,7%) κάτι που δικαιολογεί και τα πολλά offensive rebounds (110). Καλύτερος παίκτης της είναι ο Trey Thompkins, που έχει περάσει από το NBA και τους Clippers, ο οποίος σε 22,6 λεπτά μ.ο. συμμετοχής ανά παιχνίδι έχει 13,6 points και 6,4 rebounds με 54,8% ευστοχία στα δίποντα.
  • Η Unics Kazan μπήκε στη διοργάνωση με υψηλές προσδοκίες, τόσο λόγω μονάδων στο roster της όσο και με την παρουσία του Αργύρη Πεδουλάκη στον πάγκο της. Ο Έλληνας τεχνικός στην πρώτη του θητεία σε ομάδα του εξωτερικού, ήταν σίγουρο πως θα προσπαθήσει να μεταφέρει την αμυντική του φιλοσοφία για το παιχνίδι που τόσο πολύ τον βοήθησε στον Παναθηναϊκό. Το κακό ξεκίνημα όμως και τις δύο ήττες από Real και Efes, ακολούθησαν οι ήττες από Zalgiris και Nizhny, με μόνη νίκη στον πρώτο γύρο αυτή επί της Sassari. Η καλή της αμυντική παρουσία δεν συνοδεύτηκε με την ανάλογη επιθετική, κάτι που φαίνεται και από τον ίδιο σχεδόν μ.ο. σε άμυνα και επίθεση (75,2). Το καλό της ποσοστό στα δίποντα (56,1%) αντιστοιχεί σε λίγες προσπάθειες δίποντων συνολικά (189). Έχει από τους χαμηλότερους assists/turnovers ratio όχι λόγω των πολλών λαθών αλλά λόγω των ελάχιστων assists (71), οι λιγότερες στην Euroleague. Ο Langford τραβάει μόνος του το επιθετικό κουπί για την ομάδα του Kazan. Έχει 15,8 πόντους μ.ο., 5,3 rebounds και 3,2 assists σε 28,7 λεπτά μ.ο. συμμετοχής αλλά παίρνει 14,5 προσπάθειες για σουτ σε κάθε παιχνίδι, 2,5 περισσότερες από τον αμέσως επόμενο Jerrells και σχεδόν 5 από τον τρίτο στη σειρά Καϊμακόγλου. (Όταν γραφόταν αυτό το κείμενο δεν είχε γίνει ακόμα γνωστή η απομάκρυνση του Πεδουλάκη από τον πάγκο της Unics και η πρόσληψη του Pashutin στη θέση του)
  • Η Dinamo Banco di Sardegna Sassari στην πρώτη της εμφάνιση στην Euroleague ακολουθεί ένα ελεύθερο στυλ επιθετικού basket κάτι που φαίνεται από τη δεύτερη καλύτερη επίθεση στο Group A αλλά παράλληλα και τη χειρότερη άμυνα (409 έναντι 450). Οι 90 πόντοι παθητικό ανά παιχνίδι αποτελούν αρνητικό ρεκόρ για τη διοργάνωση αλλά και οι 82 πόντοι μ.ο. στην επίθεση την κατατάσσουν μέσα στις 10 καλύτερες φέτος μέχρι στιγμής. Ο Jerome Dyson έχει ξεχωρίσει για τη Sassari σε αυτόν τον πρώτο γύρο της διοργάνωσης με 14,4 πόντους, 3 rebounds, 3,8 assists και 2 steals μ.ο. με ποσοστά που αγγίζουν το 41,4% στα τρίποντα.

Εκτίμηση για το Group A: Οι Real και Efes δεν θα έχουν πρόβλημα στο να κατακτήσουν την πρώτη και δεύτερη θέση αντίστοιχα. Πιστεύω η Zalgiris θα συνεχίσει την καλή της παρουσία και θα πάρει την 3η θέση. Για την τελευταία θέση που οδηγεί στην πρόκριση στην επόμενη φάση, πιστεύω πως η Unics θα βρει την ισορροπία σε άμυνα και επίθεση και θα προσπεράσει, έστω στην ισοβαθμία, τη Nizhny. Η τελευταία θέση ανήκει δικαιωματικά στη Sassari που θα συνεχίσει στη λογική  «όσα φάμε και όσα βάλουμε».

GROUP B

Χωρίς τίτλο

TEAM W L   POINTS+ POINTS- +/-
CSKA Moscow 5 0 440 381 59
Unicaja Malaga 3 2 391 381 10
Maccabi Electra Tel Aviv 3 2 399 393 6
ALBA Berlin 2 3 390 388 2
Cedevita Zagreb 1 4 345 378 -33
Limoges CSP 1 4 358 402 -44

H CSKA πέτυχε το απόλυτο νικών στον πρώτο γύρο, με 5 νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια, και μάλιστα με 12 πόντους διαφορά κατά μέσο όρο. Η Maccabi εμφανίστηκε φανερά αποδυναμωμένη από την περυσινή χρονιά που τελείωσε με την κατάκτηση του τίτλου για την ομάδα του Ισραήλ, και έτσι βρίσκεται στη δεύτερη θέση μαζί με τη Malaga και την ALBA να ακολουθεί σε απόσταση μίας νίκης. Οι Cedevita και Limoges ναι μεν πάλεψαν κάποια από τα παιχνίδια τους αλλά κατάφεραν να πετύχουν μόνο μία νίκη η καθεμία. Το παιχνίδι που ξεχώρισε ήταν η νίκη της CSKA μέσα στη Γαλλία, απέναντι στη Limoges. Όχι τόσο για το τελικό αποτέλεσμα αλλά για την εμφάνιση της ρωσικής ομάδας στο τελευταίο δεκάλεπτο και το επίπεδο απόδοσης που κατάφερε να πιάσει. Γενικότερα, το Group B έχει προσφέρει αρκετό επιθετικό θέαμα αφού οι 4 από τις 6 ομάδες του σκοράρουν 78 πόντους και άνω ανά μέσο όρο.

  • Η CSKA Moscow επιβεβαιώνει τον τίτλο του φαβορί σε αυτόν τον πρώτο γύρο της διοργάνωσης και δείχνει σε αρκετά καλή κατάσταση από τόσο νωρίς στη σεζόν. Προφανέστατα ο στόχος για την ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη είναι η κατάκτηση της Euroleague και δείχνει πως δουλεύει καλά προς αυτή την κατεύθυνση μέχρι στιγμής. Η ρωσική ομάδα έχει καταπληκτικό ποσοστό στα δίποντα (61,7%) και το τέταρτο υψηλότερο στα τρίποντα (40,3%). Έχει το δεύτερο υψηλότερο assist/turnover ratio (181,5%) και σχεδόν τον ίδιο αριθμό assists με την πρώτη της κατηγορίας Real (118) και τη δεύτερη καλύτερη επίθεση (440) πάλι πίσω από τη Real. Ο Milos Teodosic έκανε καταπληκτικό πρώτο γύρο και τα στατιστικά του το αποδεικνύουν. Σε 5 παιχνίδια με μέσο χρόνο συμμετοχής 29 λεπτά, είχε 20,6 πόντους, 8,4 assists, 3 rebounds και 1,2 steals με 68,4% στα δίποντα και με 44,2% στα τρίποντα.
  • Η Unicaja Malaga κέρδισε στον πρώτο γύρο τα τρία παιχνίδια απέναντι στους βασικούς της αντιπάλους για την πρόκριση και έχασε τα δύο απέναντι σε CSKA και Maccabi. Παρουσίασε ένα ισορροπημένο παιχνίδι σε άμυνα και επίθεση (78,2 πόντους ενεργητικό και 76,2 πόντους παθητικό) με 52,3% ευστοχία στα δίποντα, συνολικά 189 rebounds (4η καλύτερη απόδοση στην Euroleague) και 143,3% assist/turnover ratio. Από τους παίκτες της δεν έχει ξεχωρίσει κάποιος ιδιαίτερα και η βασική της 5αδα είναι αρκετά κοντά στα rankings κάτι που δείχνει πόσο πολύ βασίζεται στην ομαδικότητα της και όχι στις μονάδες της. Ο Ryan Toolson την οδηγεί στο σκοράρισμα με 13 πόντους μ.ο. σε 23,4 λεπτά συμμετοχής με 54,5% στα δίποντα και 56.7% στα τρίποντα.
  • Η Maccabi Electra Tel Aviv, κάτοχος του τίτλου, εμφανώς αποδυναμωμένη από πέρυσι, ακόμα ψάχνει το φετινό της αγωνιστικό προφίλ που θα την οδηγήσει και πάλι στο Final Four. Έχασε εύκολα από την CSKA αλλά κέρδισε μέσα στην Ισπανία τη Μάλαγα. Το παιχνίδι που έκανε αίσθηση πάντως, ήταν η εντός έδρας ήττα της από τη Cedevita. Τελείωσε τον πρώτο γύρο με 56,2% ευστοχία στα δίποντα αλλά μόλις 167 συνολικά rebounds, από τις χειρότερες επιδόσεις πρώτου γύρου. Είναι αρκετά ψηλά στις assists (93) και πρώτη στα blocks (24). Καλύτερος παίκτης της στον πρώτο γύρο ήταν ο Brian Randle με 14,6 πόντους, 5,2 rebounds και 2,4 blocks μ.ο. σε κάθε παιχνίδι. Είναι η επιθετική της αιχμή μέσα στο καλάθι με 69,2% ευστοχία σε 39 συνολικά προσπάθειες.
  • Η ALBA Berlin ξεκίνησε τη διοργάνωση με υψηλές προσδοκίες τόσο λόγω οικονομικού budget όσο και αγωνιστικού συνόλου αλλά οι τρεις ήττες στα τρία πρώτα παιχνίδια την προσγείωσαν απότομα. Ακολούθησαν δύο νίκες απέναντι στις θεωρητικά πιο αδύναμες Limoges και Cedevita αλλά θα χρειαστεί κάποια υπέρβαση στο δεύτερο γύρο για να κατακτήσει κάτι παραπάνω από την 4η θέση. Είχε αρκετά υψηλό ποσοστό στα δίποντα με 57,1% και μέτριο στα τρίποντα με 35,4%. Από την άλλη έχει μόνο 5 blocks αλλά και 78 turnovers. Βαρόμετρο για την ομάδα είναι οι εμφανίσεις του Jamel McLean, που ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο με 14,6 πόντους, 1,8 assists και 5,6 rebounds μ.ο. με 67,6% στα δίποντα και 20,6 ranking average (τρίτος στη διοργάνωση).
  • Η Cedevita Zagreb μπορεί να πέτυχε μόλις μία νίκη στον πρώτο γύρο, αλλά όταν αυτή είναι απέναντι στη Maccabi και μάλιστα μέσα στο Tel Aviv, τότε έχεις κάθε δικαίωμα να ελπίζεις για καλύτερη συνέχεια στο δεύτερο γύρο. Αν και το παιχνίδι που ουσιαστικά έκρινε τις ελπίδες των Κροατών για πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης ήταν η εντός έδρα ήττα από την ALBA. Η Cedevita είναι η τελευταία ομάδα της Euroleague στα συνολικά rankings μετά από 5 παιχνίδια και οι αγωνιστικές αδυναμίες της είναι εμφανέστατες. Έχει τη χειρότερη επίθεση με μόλις 69 πόντους ανά παιχνίδι και 133 προσπάθειες για τρίποντο έναντι 188 για δίποντο κάτι που δείχνει το πόσο πολύ βασίζεται το παιχνίδι της στο περιφερειακό σουτ. Κάνει 12,6 turnovers ανά παιχνίδι και έχει πετύχει μόλις 2 blocks σε 5 παιχνίδια. Το αξιοσημείωτο είναι πως έχει την καλύτερη άμυνα στο Group B με 75,6 πόντους παθητικό ανά παιχνίδι. Καλύτερος της παίκτης είναι ο έμπειρος Roko-Leni Ukic που στα 30 του και μετά από αρκετούς τραυματισμούς επέστρεψε στην πατρίδα του. Ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού έχει 15 πόντους ανά παιχνίδι σε 22,3 λεπτά συμμετοχής με 45,5% ευστοχία στα δίποντα και 4,3 assists.
  • Η Limoges CSP έχει καταφέρει μόλις μια νίκη στον πρώτο γύρο και αυτή απέναντι στην Cedevita. Έχασε σχετικά εύκολα τα υπόλοιπα παιχνίδια του πρώτου γύρου με 16,2 πόντους διαφορά κατά μέσο όρο. Αθλητική ομάδα με καλές επιδόσεις σε rebounds, blocks και steals αλλά αρκετά χαμηλά ποσοστά ευστοχίας. Ο Jamar Smith έχει ξεχωρίσει για τη γαλλική ομάδα στον πρώτο γύρο, με 14,2 πόντους, 3,4 rebounds και 3 assists σε 24,6 λεπτά συμμετοχής με 42,4% ευστοχία στα τρίποντα.

Εκτίμηση για το Group B: Τα δεδομένα για τις ομάδες που θα πάρουν την πρόκριση από αυτό το Group είναι ξεκάθαρα. Η CSKA θα προσπαθήσει να πετύχει το απόλυτο με 10/10 νίκες. Η Maccabi με τη Malaga θα διεκδικήσουν τη δεύτερη θέση με τους Ισπανούς να έχουν αυτή τη στιγμή το προβάδισμα. Η τελευταία θέση είναι κλεισμένη από την ALBA που είναι ποιοτικότερη ομάδα από τους Κροάτες και τους Γάλλους, που θα συνεχίσουν στο Eurocup.

GROUP C

Χωρίς τίτλο

TEAM W L   POINTS+ POINTS- +/-
FC Barcelona 5 0 405 358 47
Panathinaikos Athens 3 2 409 372 37
Fenerbahce Ulker Istanbul 3 2 412 407 5
EA7 Emporio Armani Milan 2 3 371 390 -19
FC Bayern Munich 1 4 400 421 -21
PGE  Turow Zgorzelec 1 4 380 429 -49

Ένας κλασσικός όμιλος από αυτούς που τόσο απλόχερα τους αποδίδουν γραφικά ονόματα όπως φωτιά, θανάτου κ.α. Ένας όμιλος με 5 ομάδες να διεκδικούν τις 4 θέσεις που οδηγούν στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Ένας όμιλος που κανείς δεν μπορεί να κάνει κάποια πρόβλεψη και να πέσει μέσα. Και δεν εννοώ το «εύκολο» πως η Barcelona θα κατακτήσει την πρώτη θέση. Η Fenerbahce του Zeljko Obradovic δεν περιμέναμε να συνεχίσει τις κακές περυσινές της εμφανίσεις. Ο Παναθηναϊκός με πολλές αλλαγές στο roster του, αρκετούς νέους παίκτες σε ηλικία (αν και πάλι φέτος στηρίζεται στους 8-9 πιο έμπειρους του roster του), με τον Dusko Ivanovic να δείχνει πως έχει καταφέρει να φορμάρει την ομάδα νωρίς ώστε να εξασφαλίσει την πρόκριση στον επόμενο γύρο. Οι Emporio Armani Milan και Bayern Munich θέλουν να συνεχίσουν την περυσινή καλή τους παρουσία αλλά φορτωμένες με το άγχος του πρόωρου αποκλεισμού. Ακόμα και η πρωτοεμφανιζόμενη Turow έδειξε πως μπορεί να χτυπήσει όλα τα παιχνίδια και να καταφέρει κάποια αποτελέσματα «εκπλήξεις». Αν μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε κάποιο παιχνίδι από αυτό το Group για τον πρώτο γύρο, αυτό θα ήταν η νίκη του Παναθηναϊκού επί της Fenerbahce στο ΟΑΚΑ με την εκπληκτική ευστοχία στα τρίποντα και τη διαφορά να φτάνει ακόμα και τους 30 πόντους.

  • Η FC Barcelona πέτυχε το απόλυτο νικών στον πρώτο γύρο δύσκολα ή εύκολα. Νίκησε τη Fenerbahce μέσα στην Istanbul αλλά πέτυχε δύσκολες νίκες επί των Παναθηναϊκό και Bayern μέσα στην έδρα της. Πετυχαίνει 81 πόντους σε κάθε παιχνίδι ανά μέσο όρο αλλά τη διαφορά στον όμιλο την κάνει μέχρι τώρα η άμυνα της (71,6). Παρόλο τα χαμηλά σχετικά ποσοστά ευστοχίας της έχει περίπου 5 steals και 3 blocks ανά παιχνίδι με 139 αμυντικά rebounds σύνολο. Η Barcelona βασίζεται στις πολλές ποιοτικές μονάδες που έχει στο roster της, με 4 παίκτες της να έχουν ranking average από 12 έως 17. Πρώτος είναι ο Ante Tomic που ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο με 11 πόντους μ.ο., 8 rebounds και 66,7% ευστοχία στα δίποντα.
  • Ο Παναθηναϊκός αποτελεί μακράν τη μεγαλύτερη έκπληξη στο πρώτο μισό της πρώτης φάσης της διοργάνωσης. Κατάφερε να κερδίσει όλα τα εντός έδρας παιχνίδια που έδωσε με έμφαση στην καλή κυκλοφορία της μπάλας στην περιφέρεια, που οδήγησε σε υψηλά ποσοστά στο περιφερειακό σουτ και με επιθετική «κολώνα» τον Batista μέσα στο ζωγραφιστό. Ο Ivanovic μετά τη δύσκολη κλήρωση, κατάλαβε πως πρέπει να φορμάρει νωρίς την ομάδα για να εξασφαλίσει την πρόκριση στην επόμενη φάση για αυτό και βασίστηκε στους πιο έμπειρους παίκτες του, παροπλίζοντας σε βοηθητικό ρόλο τους μικρότερους. Το στοίχημα για τον Παναθηναϊκό είναι να πετύχει και την εκτός έδρας νίκη που θα του δώσει την πρόκριση, γιατί οι 5 εντός έδρας νίκες μπορεί να τον οδηγήσουν σε ισοβαθμίες που δεν θα τον βολεύουν. Τα καλά ποσοστά ευστοχίας (58,4% και 38,3% σε δίποντα και τρίποντα αντίστοιχα) του δίνουν 82 πόντους ενεργητικά σε κάθε παιχνίδι. Αμυντικά έχει 6 steals και 24,5 defensive rebounds ανά παιχνίδι και είναι τρίτος σε committed fouls στη διοργάνωση. Στις ήττες που έκανε στα δύο εκτός έδρα παιχνίδια δέχτηκε 79,5 πόντους μ.ο. αλλά παρουσίασε πρόβλημα στο επιθετικό του παιχνίδι σκοράροντας μόνο 72. Πέντε παίκτες του Παναθηναϊκού ολοκλήρωσαν τον πρώτο γύρο με διψήφιο ranking average, το οποίο δείχνει την ομαδικότητα στο παιχνίδι του. Ο κορυφαίος ήταν ο Esteban Batista που δείχνει να αξιοποιείται στο μέγιστο από τον Ivanovic και να ταιριάζει τέλεια στον ρόλο που είχε ο coach στο παιχνίδι του για αυτόν. Με 14,2 πόντους μ.ο., 6,2 rebounds και 1,2 steals μ.ο. σε 24,2 λεπτά συμμετοχής είναι από τους κορυφαίους παίκτες της διοργάνωσης στη θέση του.
  • Η Fenerbahce Ulker Istanbul ναι μεν πέτυχε τις νίκες που χρειάζεται για να μην έχει θέμα πρόκρισης στον επόμενο γύρο αλλά δεν έπεισε με την απόδοση της. Έχει αρκετές ποιοτικές μονάδες στο δυναμικό της και τον πιο πετυχημένο ευρωπαίο coach στον πάγκο της αλλά δεν δείχνει να έχει βρει την αγωνιστική ταυτότητά της. Με καλή επίθεση (82,4) αλλά και τη χειρότερη άμυνα στο Group (81,4) δείχνει μια αστάθεια στο παιχνίδι της που φάνηκε στις ήττες στο ΟΑΚΑ και στην αγχωτική νίκη επί της Emporio Armani Milan στην Istanbul. Έχει τα λιγότερα λάθη στη διοργάνωση (49) αλλά όχι πολλές assists (83) και τα ποσοστά ευστοχίας της κυμαίνονται σε μέτρια επίπεδα (54,5% και 34% σε δίποντα και τρίποντα αντίστοιχα). Ο Andrew Goudelock έκανε καταπληκτικό πρώτο γύρο «εκτοξεύοντας» το ranking average στο 21,2 (πρώτος μαζί με Marjanovic στη διοργάνωση), με 21 πόντους μ.ο. με 59,5% στα δίποντα και 45,7% στα τρίποντα (με ρεκόρ διοργάνωσης τα 10 εύστοχα απέναντι στην Emporio Armani Milan).
  • Η EA7 Emporio Armani Milan μετά την περυσινή της εμφάνιση μπήκε στη φετινή διοργάνωση αποφασισμένη να κάνει το βήμα παραπάνω και να φτάσει στο Final Four. Με αλλαγές στο roster της αλλά ποιοτικότερες προσθήκες παικτών, τουλάχιστον στα χαρτιά, λογικό θα ήταν να συνεχίσει το καλό επιθετικό παιχνίδι που είχε παρουσιάσει την προηγούμενη αγωνιστική χρονιά. Όμως στον πρώτο γύρο έχει τη χειρότερη επίθεση στο Group με 74,2 πόντους μ.ο. και 78 πόντους μ.ο. παθητικό. Με τραγικά ποσοστά ευστοχίας (50% στα δίποντα και 29,9% στα τρίποντα) και μόλις 14 assists ανά παιχνίδι θα πρέπει να υπερβάλει εαυτόν αν δεν θέλει να βρεθεί από τα όνειρα για Final Four, στο Eurocup. Ο Daniel Hackett, αν και σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι, είναι και φέτος η επιθετική αιχμή της ομάδας με 11,5 πόντους μ.ο. αλλά με μόλις 41,7% στα δίποντα και 26,7% στα τρίποντα.
  • Η FC Bayern Munich συνεχίζει και φέτος το όμορφο επιθετικό basket που παρουσίασε πέρυσι με 80 πόντους μ.ο. στην επίθεση αλλά και 84,2 στην άμυνα. Βασίζεται πολύ στο περιφερειακό σουτ με 115 συνολικές προσπάθειες και 47,4% ευστοχία και καλό assist/turmover ratio (170.8%). Αν βελτιώσει την αμυντική της εικόνα, θα καταφέρει να κατακτήσει την 4η θέση και να προκριθεί. Θα χρειαστεί και τις 3 νίκες στα εντός έδρας παιχνίδια του δεύτερου γύρου γιατί οι διαφορές σε πιθανές ισοβαθμίες, προς το παρόν, δεν τη βολεύουν. Ο Nihad Djedovic κάνει καλή χρονιά με 13,6 πόντους, 4 rebounds και 3 assists μ.ο. στα 5 πρώτα παιχνίδια σε 27,6 λεπτά συμμετοχής με 50% ευστοχία στα δίποντα και 42,1% στα τρίποντα.
  • Η PGE Turow Zgorzelec στην πρώτη της εμφάνιση στη διοργάνωση έχει δείξει πως παλεύει κάθε παιχνίδι και πως δεν είναι εύκολη αντίπαλος για κανέναν ειδικά στην έδρα της. Στον πρώτο γύρο κατάφερε να κερδίσει την Bayern στην Πολωνία και σίγουρα θα χτυπήσει τα παιχνίδια με Παναθηναϊκό και Emporio Armani Milan στο δεύτερο γύρο. Η κακή της άμυνα (84,5) δεν την έχει βοηθήσει στο να καταφέρει κάτι παραπάνω ούτε και τα πολλά λάθη που κάνει (68). Το παιχνίδι της βασίζεται στο frontcourt της και τελείωσε τον πρώτο γύρο με 52,2% ευστοχία στα δίποντα. Είναι χαμηλά στις assists (75), στα steals (30) και στα blocks (11) και 5η ομάδα στα committed fouls. Ο Damian Kulig έχει 20,3 πόντους, 6,5 rebounds, 1,8 assists, 1,5 steals και 1,5 blocks ανά παιχνίδι με 69% ευστοχία στα δίποντα και 50% ευστοχία στα τρίποντα.

Εκτίμηση για το Group C: Η FC Barcelona δεν θα δυσκολευτεί να πάρει την πρώτη θέση αλλά δεν πιστεύω πως θα καταφέρει το απόλυτο σερί νικών. Για τη δεύτερη θέση η Fenerbahce έχει το προβάδισμα αρκεί να παρουσιαστεί σοβαρότερη στο αμυντικό της παιχνίδι στο δεύτερο γύρο. Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να βρει την εκτός έδρας νίκη που ψάχνει για να κατακτήσει την 3η θέση, σε έναν όμιλο που πολλοί τον είχανε αποκλεισμένο. Για την 4η θέση το προβάδισμα το έχει η Bayern Munich, που δείχνει καλύτερη ομάδα από την Emporio Armani Milan,και μπορεί να την προσπεράσει στη βαθμολογία και να πάρει αυτή την πρόκριση έναντι των Ιταλών. Η Turow θα παραμείνει στην τελευταία θέση αλλά στην έδρα της είναι ικανή να κάνει κάποια νίκη και να βάλει σε μπελάδες κάποια εκ των Παναθηναϊκό και Emporio Armani Milan.

GROUP D

Χωρίς τίτλο

TEAM W L   POINTS+ POINTS- +/-
Olympiacos Piraeus 5 0 374 329 45
Cverna Zvezda Telekom Blegrade 3 2 376 342 34
Galatasaray Liv Hospital Istanbul 2 3 389 392 -3
Laboral Kutxa Vitoria 2 3 371 387 -16
Neptunas Klaipeda 2 3 395 435 -40
Valencia Basket 1 4 361 381 -20

Στο Group D οι περισσότερες ομάδες παρουσιάστηκαν με αρκετά προβλήματα, αγωνιστικά αλλά και οικονομικά. Ο Ολυμπιακός προχώρησε σε αλλαγή προπονητή δύο φορές μέχρι να αποφασίσει η διοίκησή του να προσλάβει τον Γιάννη Σφαιρόπουλο στη θέση του head coach και να επιστρέψει ο Milan Tomic στην θέση του assistant coach. Αυτή η καθυστέρηση δημιούργησε αρκετά σκαμπανεβάσματα στην απόδοση της ομάδας του Πειραιά. Πάντως κατάφερε να τελειώσει αήττητη τον πρώτο γύρο και να βρίσκεται μόνη πρώτη στην κορυφή του Group D, κλείνοντας μάλιστα τα 5 πρώτα παιχνίδια με καταπληκτική εμφάνιση εναντίον της Galatasaray στο ΣΕΦ. Ο Cverna Zvezda κατάφερε να αξιοποιήσει την καυτή του έδρα και μαζί με το μεγάλο διπλό στη Βιτόρια απέναντι στην Kutxa, είναι στη δεύτερη θέση. Από εκεί και πέρα οι Galatasaray, Valencia και Kutxa αντιμετωπίζουν αγωνιστικά και οικονομικά προβλήματα και δεν παρουσιάζουν την εικόνα που περιμέναμε και που θα έδινε περισσότερο ενδιαφέρον στο Group D. Η Neptunas δείχνει πως είναι μια ομάδα με ταλέντο, όπως κάθε λιθουανική εξάλλου, και πως θα παλέψει για να μπει σφήνα ανάμεσα στις άλλες ομάδες και να πάρει την πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Το παιχνίδι που ξεχώρισε ήταν αυτό του Βελιγραδίου ανάμεσα στον Cverna Zvezda και τον Ολυμπιακό, όχι τόσο για το αγωνιστικό θέαμα που προσέφερε, αλλά για την ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι οπαδοί και των δύο ομάδων, πράγμα πρωτόγνωρο για παιχνίδι Euroleague.

  • Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε τη χρονιά με το διπλό στην έδρα της Valencia αλλά οι συνεχόμενες αλλαγές προπονητή δεν τον άφησαν να αποκτήσει το αγωνιστικό προφίλ που ήθελε και είχε σκαμπανεβάσματα στην απόδοση του ακόμα και κατά τη διάρκεια του ίδιου παιχνιδιού. Ο Σπανούλης πήρε στην πλάτη του την ομάδα (παίκτης του μήνα για τη Euroleague) και την οδήγησε στο απόλυτο ρεκόρ νικών και ουσιαστικά στην εξασφάλιση της πρώτης θέσης στο Group D. Οι ερυθρόλευκοι ακόμα δεν έχουν καταφέρει να αγωνιστούν με πλήρη ομάδα σε κάποιο παιχνίδι τους φέτος και οι απουσίες συμβάλανε και αυτές στην έλλειψη αγωνιστικού ρυθμού, ηρεμίας, ακόμα και διάθεσης μερικές φορές. Μόνο στο τελευταίο παιχνίδι, εντός έδρας με τη Galatasaray, είδαμε ένα δείγμα από την αγωνιστική φιλοσοφία που θα ακολουθήσει φέτος η ομάδα, με διαρκή πίεση πάνω στη μπάλα (μεγάλο συν η επιστροφή του Κατσίβελη από τον ανεξήγητο περυσινό παροπλισμό του), κλειστούς διαδρόμους προς το καλάθι και καλές βοήθειες από τους ψηλούς (η παρουσία του Αγραβάνη σε αυτόν τον πρώτο γύρο είναι από τα μεγαλύτερα αγωνιστικά κέρδη για τον Ολυμπιακό, όπως και η επιστροφή στις καλές εμφανίσεις του Petway), πολλές κλεμμένες μπάλες που οδηγούν σε εύκολα καλάθια μέσω αιφνιδιασμού ή σε περισσότερες κατοχές, καλό περιφερειακό σουτ μετά από συνεχόμενη κυκλοφορία της μπάλας στην περιφέρεις και υπομονή μέχρι να βγει η έξτρα πάσα ή να δημιουργηθεί ο διάδρομος για τη διείσδυση προς το καλάθι από κάποιον περιφερειακό και προσπάθεια για παιχνίδι με την πλάτη στην επίθεση και ποσταρίσματα. Ο Ολυμπιακός παρουσίασε την καλύτερη άμυνα στη διοργάνωση σε αυτόν τον πρώτο γύρο (65,8) κάτι που τον βοήθησε να καλύψει τις αδυναμίες του στην επίθεση (75). Ο Ολυμπιακός είναι δεύτερος στη διοργάνωση σε προσπάθειες για τρίποντο (127) με μέτριο ποσοστό όμως (34,6%). Οι προσπάθειες του στα δίποντα είναι 179 και το ποσοστό του 50,8% κάτι που δείχνει στο πόσο πολύ βασίζεται η ομάδα στο περιφερειακό σουτ φέτος. Επίσης, έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στη διοργάνωση στις βολές (69,8%) ενώ έχει καταφέρει να κερδίσει μόνο 86 σε 5 παιχνίδια. Στον τομέα των rebounds υπάρχει σαφέστατη βελτίωση σε σχέση με πέρυσι αφού είναι δεύτερος στα defensive rebounds (195) και δεύτερος στα offensive rebounds (142). Το αξιοσημείωτο είναι πως και στις δύο κατηγορίες βρίσκεται πίσω από τον Cverna Zvezda. Έχει αρκετά καλό assist/turnover ratio, αν και έχει μ.ο. 11 turnovers ανά παιχνίδι. Στις αμυντικές κατηγορίες είναι ανάμεσα στις πρώτες θέσεις ση διοργάνωση με 7 steals ανά παιχνίδι και 4,6 blocks. Ο Σπανούλης ήταν ο καλύτερος παίκτης του Ολαυμπιακού στον πρώτο γύρο της πρώτης φάσης της διοργάνωσης με τον Matt Lojeski να τον ακολουθεί. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού είχε σε 5 παιχνίδια με 31,2 λεπτά συμμετοχή μ.ο., 18,8 πόντους και 5 assists με 45,5% στα δίποντα και 38,9% στα τρίποντα.
  • Ο Cverna Zvezda Telekom Belgrade με «όπλα» του την έδρα του, το frontcourt του και το παιχνίδι μέσα στη ρακέτα, βρίσκεται στη δεύτερη θέση του ομίλου κάνοντας πολύ πιθανή την πρόκρισή του στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Θα πρέπει να βρει οπωσδήποτε μια εκτός έδρας νίκη για να διατηρηθεί στις τέσσερις πρώτες θέσεις και η αγωνιστική εικόνα, μέχρι στιγμής, των άλλων τριών διεκδικητριών, δείχνει να τον βοηθάει. Ο Cverna Zvezda έχει τη δεύτερη καλύτερη άμυνα στη διοργάνωση (68,4) και είναι πρώτος τόσο στα offensive όσο και στα defensive rebounds (63 και 145 αντίστοιχα). Οι παίκτες του μοιράζουν συνολικά 18,6 assists ανά παιχνίδι αλλά υποκύπτουν και σε 16 turnovers. Καλύτερος παίκτης του ήταν ο πανύψηλος Boban Marjanovic, με το καλύτερο ranking average στη Euroleague (21,6) με 14,8 πόντους, 8,4 rebounds και 0,8 blocks ανά παιχνίδι με 64,3% ευστοχία στα δίποντα.
  • Η Galatasaray Liv Hospital Istanbul έχασε και τα τρία παιχνίδια που έδωσε μακριά από την Κωνσταντινούπολη αλλά στο δεύτερο γύρο έχει τρία εντός που θα προσπαθήσει να τα κερδίσει όλα για να ανέβει στη δεύτερη θέση. Αν δεν τα καταφέρει, λόγω της βαθμολογικής κατάταξης, μπορεί να βρεθεί ακόμα και εκτός της επόμενης φάσης της διοργάνωσης. Είναι μέσα στις πέντε καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης στα rebounds αλλά έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά ευστοχίας στα δίποντα (49,7%). Σε παιχνίδια που δεν έχει καλές εκτελέσεις από την περιφέρεια παρουσιάζει μεγάλο πρόβλημα. Έχει τη δεύτερη καλύτερη επίθεση στο Group D (78) αλλά και τη δεύτερη χειρότερη άμυνα (78,4). Καλύτερος παίκτης της στην πρώτη φάση ήταν ο Zoran Erceg με μέσους όρους 14,2 πόντων, 4,6 rebounds, με 46,4% στα τρίποντα και 90% στις βολές αλλά μόλις 36,7% στα δίποντα.
  • Η Laboral Kutxa Vitoria παρουσιάστηκε εμφανώς κατώτερη από πέρυσι και λόγω των αλλαγών στο δυναμικό της αλλά και λόγω αγωνιστικών προβλημάτων. Στατιστικά η κακή της εικόνα αντικατοπτρίζεται στο μόλις 46,7% στα δίποντα και στο 33,3% στα τρίποντα. Είναι κάτω από το μέσο όρο της διοργάνωσης σε assists και rebounds και μόνο στα steals είναι υψηλότερα. Κινητήριος μοχλός των Βάσκων είναι ο Thomas Heurtel που έχει 9,4 πόντους μέσο όρο με 7,4 assists και ποσοστά ευστοχίας 56% και 45,5% σε δίποντα και τρίποντα αντίστοιχα.
  • Η Neptunas Klaipeda στην παρθενική της εμφάνιση στη διοργάνωση παρουσίασε αυτό που θα περίμενε κάποιος από μια λιθουανική ομάδα. Έξυπνο, επιθετικό και γρήγορο basket με αρκετούς ταλαντούχους παίκτες και δουλεμένο σύνολο. Οι μεγάλες διαφορές στις δύο ήττες της από Kutxa και Galatasaray, θα είναι αυτές που θα της στερήσουν την πρόκριση, εκτός και αν κάνει κάποιο διπλό εκτός προγράμματος. Είχε την καλύτερη επίθεση (79) αλλά και τη χειρότερη άμυνα στο Group D (87). Το παιχνίδι της στηρίζεται τόσο στο περιφερειακό σουτ όσο και στις προσπάθειες μέσα από το τρίποντο όπου έχει 55,4%. Είναι καλή στα defensive rebounds αλλά κάνει πολλά turnovers (12 ανά παιχνίδι). Τις καλύτερες εμφανίσεις τις έχει κάνει ο έμπειρος Donatas Zavackas με 12,6 πόντους, 5,6 rebounds, 2,2 assists με 63,2% ευστοχία στα δίποντα και 50% στα τρίποντα. Καθόλου άσχημα για τον 34χρονο
  • Η Valencia Basket μετά την περυσινή κατάκτηση του Eurocup, που της έδωσε το δικαίωμα συμμετοχής στη Euroleague, ήταν φαβορί μέχρι και για την πρώτη θέση του Group D. Κατάφερε να κερδίσει μόνο την Kutxa στον πρώτο γύρο και πρέπει να κάνει μεγάλη υπέρβαση για να προκριθεί στην επόμενη φάση. Έχει το δεύτερο χαμηλότερο ομαδικό ranking από τις 24 ομάδες της Euroleague (358) και αυτό από μόνο του λέει πολλά για την αγωνιστική της παρουσία στον πρώτο γύρο. Έχει μόλις 29,8% ευστοχία στα τρίποντα που είναι το χειρότερο ποσοστό στη διοργάνωση και μόλις 151 συνολικά rebounds (επίσης τα λιγότερα στη Euroleague). Αυτός που ξεχώρισε ήταν ο Luke Harangody που ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο με 11,6 πόντους, 4,6 rebounds, 1 steal, 56,5% στα δίποντα, 44,4% στα τρίποντα και 100% στις βολές.

Εκτίμηση για το Group D: Ο Ολυμπιακός ουσιαστικά έχει εξασφαλίσει την πρώτη θέση του Group και η μόνη πρόκληση θα είναι να πετύχει και φέτος το 10/10 στην πρώτη φάση της Euroleague. Η Galatasaray θα καταφέρει να προσπεράσει τον Cvrena Zvezda και να αφήσει τους Σέρβους στην τρίτη θέση. Είναι καλύτερη ομάδα και θα κάνει τη μία νίκη παραπάνω που χρειάζετα. Για την τέταρτη θέση πρώτο φαβορί είναι η Kutxa και λόγω μεγαλύτερης εμπειρίας από τους Λιθουανούς αλλά και λόγω ποιοτικότερου συνόλου. Στην τελευταία θέση θα παραμείνει η Valencia αν και θα προσπαθήσει να πάρει την πρόκριση, έστω και με την τέταρτη θέση, μέσω ισοβαθμίας.

The following two tabs change content below.

Petros Kaounis

Πρωταθλητής LOL Fantasy League 2014-15 ενάντια σε κάθε λογική. H απαγόρευση του hand-checking σκότωσε μια πολλά υποσχόμενη μπασκετική καριέρα. Βλέποντας τα όνειρά του να γίνονται συντρίμμια, το έριξε στα βιβλία. Όταν τα άλλα παιδάκια προσπαθούσαν να αντιγράψουν στα τσιμέντα τις φιγούρες του MJ, αυτός αντέγραφε τις αγκωνιές του Bill Laimbeer. Από οικονομολόγος κατέληξε συντάκτης στη μεγαλύτερη μπασκετική ιστοσελίδα του κόσμου (www.theballhog.net), με μοναδικό του στόχο να φάει την έδρα του Zach Lowe. Αγαπημένη του Pick Up Line: «Ώστε δεν πρόλαβες τον Γκάλη με σορτσάκι,ε;; Ενδιαφέρον…».