World Peace δεν σημαίνει πάντα Παγκόσμια Ειρήνη

Posted on Nov 19 2014 - 11:31am by Loukas Moschoulas

Σαν σήμερα, το 2004, η αναμέτρηση των (τότε πρωταθλητών) Detroit Pistons με τους Indiana Pacers, στο Auburn Hill’s Palace, στιγματίζεται από σοβαρά επεισόδια. Πολλοί είναι αυτοί που τον θεωρούν τον μεγαλύτερο καυγά που έγινε ποτέ στο NBA, κυρίως γιατί μεταφέρθηκε και στις κερκίδες του γηπέδου.

Η κόντρα μεταξύ των δύο ομάδων είχε ξεκινήσει από μια σεζόν πριν και, για την ακρίβεια, από τους τελικούς της Ανατολικής περιφέρειας που είχαν συναντηθεί λίγους μήνες πριν. Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από εκείνη τη σειρά είναι η αγκωνιά του Metta World Peace (Ron Artest ακόμα τότε) στον Richard Hamilton στον 6ο τελικό της σειράς.

Το χρονικό

Από την αρχή του παιχνιδιού υπήρχε μεγάλη ένταση, με πολλά σκληρά fouls που δεν σφύριζαν οι διαιτητές, αφήνοντας το παιχνίδι να ξεφεύγει κάπως. Τίποτα όμως δεν προμήνυε αυτό που θα γινόταν στα 49 δευτερόλεπτα πριν την ολοκλήρωσή του . Οι Pacers κέρδιζαν με 15 πόντους ο World Peace έκανε ένα σκληρό και χωρίς κανένα νόημα φάουλ στον Ben Wallace. Εκείνος αντέδρασε απωθώντας τον με δύναμη και ξεκίνησε μια σύρραξη.

Και ενώ μερικά λεπτά αργότερα όλα έδειχναν να ηρεμούν ένα οπαδός, των Pistons πέταξε ένα ποτήρι μπύρας στον ξαπλωμένο στον πάγκο της γραμματείας World Peace. Εκείνος σηκώθηκε σαν μαινόμενος ταύρος και έτρεξε κατά πάνω του και τον χτύπησε με τις γροθιές του. Η σύρραξη γενικεύτηκε και για τα επόμενα λεπτά παίκτες των Pacers και φίλαθλοι των Pistons μετέτρεψαν τις κερκίδες του Auburn Hill σε ρινγκ.

Δηλώσεις των πρωταγωνιστών

Larry Brown (προπονητής των Pistons): «Όλοι οι παίκτες στο πρωτάθλημα κάνουν σκληρά fouls. Αλλά στη σωστή χρονική στιγμή. Όταν το παιχνίδι είναι τελειωμένο δεν ξέρω πολλούς που θα προσπαθούσαν να χτυπήσουν έτσι τον αντίπαλο τους. Είναι ασυνήθιστο και γι’αυτό νομίζω ότι ο Ben (Wallace) αντέδρασε έτσι»

Ben Wallace (παίκτης των Pistons): «Είναι δύσκολο να πεις “Δεν θα ξανάκανα εκείνο” ή “Δεν θα ξανάκανα το άλλο”, γιατί δεν ξέρεις πως θα συμπεριφερθείς σε παρόμοιες καταστάσεις. Ήταν κάτι μοναδικό με τόσα πολλά πράγματα να συμβαίνουν τόσο γρήγορα»

Rick Carlisle (προπονητής των Pacers): «Ένιωθα ότι πάλευα για την ζωή μου εκεί έξω»

Χωρίς τίτλο

Ο προπονητής των Indiana Pacers την ώρα που παλεύει για την ζωή του.

Jermaine O’Neal (παίκτης των Pacers): «στην τηλεόραση φάνηκε πολύ άσχημο, αλλά από κοντά ήταν 20 φορές χειρότερο».

Tim Donaghy (διαιτητής του αγώνα): «Όσο ο Ben και ο Ron ήταν μακριά ο ένας από τον άλλον, δεν πιστεύαμε ότι θα γινόταν χειρότερο»

Εκτός από τις δηλώσεις των πρωταγωνιστών όμως δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε την απίστευτη ατάκα που ο World Peace μόλις μπήκαν στα αποδυτήρια οι παίκτες των Pacers. Ο σκληροτράχηλος forward λοιπόν, απευθυνόμενος στον Stephen Jackson τον ρώτησε: «Stephen λες να μπλέξαμε;» με τον Τεξανό να του απαντά «Θα είμαστε τυχεροί αν έχουμε και αύριο δουλειά».

Οι τιμωρίες και οι καταδίκες

Μετά το συμβάν το NBA, μέσω του Κομισάριου του David Stern, τιμώρησε όλους τους παίκτες που συμμετείχαν στην σύρραξη. Τα αποτελέσματα των ποινών που ανακοίνωσε σε ειδική συνέντευξη τύπου έσβηναν ουσιαστικά κάθε πιθανότητα διεκδίκησης τίτλου για τους Pacers. O World Peace τιμωρήθηκε για όλη την σεζόν, ο Stephen Jackson για 36 παιχνίδια, ο Jermaine O’Neal για 16, ο Antony Johnson για 5 και o Reggie Miller για 1. Ενώ για τους Detroit Pistons ο Ben Wallace έκατσε τον πάγκο με πολιτικά για 6 παιχνίδια και οι Billups, Coleman και Campbell από 1.

Η επιστολή που έστειλαν οι Detroit Pistons στον John Green για να του ανακοινώσουν ότι τιμωρείται με απαγόρευση εισόδου στο Aubern Hill Pallace εφ’όρου ζωής

Η επιστολή που έστειλαν οι Detroit Pistons στον John Green για να του ανακοινώσουν ότι τιμωρείται με απαγόρευση εισόδου στο Auburn Hill Palace εφ’όρου ζωής.

Όμως, εκτός από τις ποινές για τους παίκτες από το NBA, υπήρχαν και οι ποινές για τους φιλάθλους των γηπεδούχων που συμμετείχαν στην σύρραξη. Με πρώτο τον John Green που ήταν αυτός που πέταξε το ποτήρι της μπύρας στον World Peace. O 45χρονος εργολάβος εκτός από την ποινή που του επέβαλε το δικαστήριο (30 μέρες στην φυλακή και 2 χρόνια υπό επιτήρηση) είδε την αγαπημένη του ομάδα να του απαγορεύει την είσοδο του στο γήπεδο για το υπόλοιπο της ζωής του. Εκτός από τον Green, ακόμα τέσσερις φίλοι των γηπεδούχων, που συμμετείχαν στα επεισόδια, τιμωρήθηκαν με ανάλογες ποινές αποκλεισμού από τα εντός έδρας παιχνίδια των Pistons.

Το ΝΒΑ, μετά από το μεγάλο καυγά στο Detroit, υποχρέωσε τις ομάδες να έχουν 2 σειρές άδειες, πίσω από τους πάγκους της φιλοξενούμενης ομάδας. Και φυσικά να αυξήσουν τα μέτρα ασφαλείας για την προστασία, αλλά και τον έλεγχο των θεατών. Δέκα χρόνια μετά όμως η εικόνα των Metta World Peace και Stephen Jackson να χτυπούν φιλάθλους δεν μπορεί να ξεχαστεί εύκολα από κανέναν.

The following two tabs change content below.

Loukas Moschoulas

Μπορεί να μην πρόλαβε τον “Nick the Greek” να φοράει την αγαπημένη του κίτρινη φανέλα, όμως από μικρή ηλικία ξεκίνησε το μπάσκετ και την προσπάθειά του να τον αντιγράψει. Η προσπάθεια του έμεινε ημιτελής για το καλό του παγκόσμιου μπάσκετ και των πωλήσεων. Αγαπάει το step back shot του Γερμανού επιβήτορα, τους Dallas Mavericks και ακόμα απορεί πως έχασαν το πρωτάθλημα του 2009. Είναι λάτρης του Ανατολικού μπάσκετ, καθώς τον στιγμάτισαν οι μονομαχίες των Wallace με τον Shaq στους τελικούς του 2004. Στο Ball Hog θα ασχολείται κυρίως με τις στήλες retro, και με αφιερώματα.

Latest posts by Loukas Moschoulas (see all)

2 Comments so far. Feel free to join this conversation.

  1. Πι Ζήτα November 24, 2014 at 01:12 -

    Ο Wallace μόνο 6 παιχνίδια,ε; Όταν η ενέργεια που έκανε ήταν ουσιαστικά η σπίθα…

    • Keyser Söze November 19, 2015 at 12:26 -

      Πραγματικα, ποτε δεν πηρε το credit που του αναλογουσε