Τρέχει κάτι στο Cleveland;

Posted on Dec 2 2014 - 1:34pm by Gus Chr

Η τρέχουσα σεζόν δεν έχει ξεκινήσει όπως θα περίμεναν κάποιοι για τους Cavaliers και ήδη οι πρώτες μουρμούρες γύρω από την Quickens Loans Arena έχουν ξεκινήσει.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που όταν το περασμένο καλοκαίρι είδαν τον LeBron James να ανακοινώνει την επιστροφή του στο Cleveland, έχριζαν τους Cavaliers φαβορί για τον τίτλο. Φυσικά αυτό έγινε γιατί πέρα από τον “Βασιλιά” η ομάδα του Ohio απέκτησε τον Kevin Love και μαζί με τον, ήδη στην ομάδα, Kyrie Irving συνέθεσαν ένα εντυπωσιακό “Big Three”, το δεύτερο της καριέρας του LeBron. Η άποψη/εκτίμηση για τους φετινούς Cavs έχει αποτυπωθεί στο preview τους και δεν αλλάζει. Ωστόσο η κριτική που δέχονται σε αυτή τη φάση της σεζόν είναι σκληρή ως και άδικη.

Ας δοθεί χρόνος στον Blatt

Κυρίως από την πλευρά των media. Ποτέ, καμία καινούρια ομάδα, με καινούριο προπονητή δεν μπήκε σε μια σεζόν πυραυλοκίνητα. Άπαντες, μηδενός εξαιρουμένου, προσπαθούν να βρουν τα πατήματά τους. Όπως τόνισε και ο James μετά τη νίκη της ομάδας του επί των Pacers: “πρέπει να βρούμε ισορροπία”. Ευτυχώς για το franchise η διοίκηση δείχνει να τηρεί πλήρως απομακρυσμένη στάση προς τα δημοσιεύματα.

Πρέπει ο LeBron να χρησιμοποιείται ως stretch τεσσάρι; Ο Love θα πρέπει να σταματήσει να σουτάρει τόσο πολύ και να αρχίσει τις post moves προς το καλάθι. Ο Irving θα πρέπει να σταματήσει να έχει το μυαλό του στο σκοράρισμα και να αρχίσει να μοιράζει τη μπάλα. (Κάπου εδώ επιτρέψτε μου έναν προσωπικό πόνο) Να παίζει περισσότερα λεπτά ο Tristan Thompson που τον έχουμε στο fantasy και το παιδί έχει κολλήσει σε μ.ο. που δεν του ταιριάζουν.

Yo coach… put me in, Gus needs me!

Yo coach… put me in, Gus needs me!

Για να μην παρεξηγηθώ, τείνω να συμφωνώ με τα περισσότερα δημοσιεύματα. Αλλά… Η ταυτότητα μιας καινούριας ομάδας χτίζεται μέσα από τα παιχνίδια και τους πειραματισμούς. Αν ο Blatt χρησιμοποιεί τον James ως stretch τεσσάρι, πάει να πει πως θέλει να δει αν μπορεί να ανταποκριθεί στον συγκεκριμένο ρόλο. Το ίδιο ισχύει και για τον Love, το ίδιο ισχύει και τον Irving. To ζήτημα είναι πως είναι ακόμα νωρίς.

Οι ομοιότητες με το Miami

Ο κόσμος – και δη τα media – ξεχνάει εύκολα. Πολύ εύκολα. Πριν ξεκινήσουν κι άλλοι να μπουν σε διαδικασία αμφισβήτησης των φετινών Cavs από τα 15 πρώτα παιχνίδια τους, καλό θα είναι να ρίξουν μια ματιά στους Heat της σεζόν ’10-’11. Ήταν η πρώτη χρονιά του James στην Florida και στα πρώτα 17 παιχνίδια το Miami μετρούσε ρεκόρ 9-8 (από τις 31 Οκτωβρίου μέχρι τις 27 Νοεμβρίου).

Όπως και στην περίπτωση του Blatt, έτσι και τότε, μεγάλη μερίδα των media έπεσε πάνω τόσο στον head coach, Eric Spoelstra, όσο και στον πρόεδρο της ομάδας, Pat Riley, αμφισβητώντας ανοιχτά την επιλογή του πρώτου από τον δεύτερο. Ο Riley όμως, όπως αποδείχθηκε μέσα στα χρόνια ήξερε τι έκανε.

Η περίοδος που άλλαξε άρδην την άποψη πολλών στο συγκεκριμένο θέμα ξεκίνησε στις 29 Νοεμβρίου και το παιχνίδι κόντρα στους Wizards (νίκη 105-94) μέχρι και τις 12 Ιανουαρίου του 2011 (ήττα από τους Clippers με 111-105). Μέσα σε αυτό το διάστημα οι Heat μέτρησαν μόλις δύο ήττες σε 23 παιχνίδια, μετατρέποντας το 9-8 σε 30-10 και τους Heat στην πιο hot ομάδα στο NBA.

Χωρίς τίτλο1

Blatt όπως Spoelstra

Όπως και ο Spoelstra τότε, έτσι και ο Blatt τώρα, προσπαθεί να βρει ισορροπίες και ρόλους. Πρωτίστως τον δικό του. Ας μην ξεχνάμε πως ο πρώην τεχνικός της Maccabi Tel Aviv βρίσκεται στην πρώτη του χρονιά στο NBA και ακόμα μαθαίνει τους ρυθμούς και τη νοοτροπία της αμερικανικής λίγκας. Μπορεί όσοι βρίσκονται έξω από τον χορό να σκέφτονται πως είναι ευτυχία να έχεις στην διάθεσή σου τους James, Love και Irving, όμως δεν είναι.

Δεν μιλάμε για ευρωπαϊκό μπάσκετ που είναι πολύ πιο εύκολο για έναν προπονητή να επιβληθεί. Στη Γηραιά Ήπειρο, οι εγωισμοί των παικτών στις περισσότερες περιπτώσεις, πάνε περίπατο. Στο NBA είναι αλλιώς τα πράγματα, εκτός αν είσαι ο Popovich, ο Thibodeau ή ο Carlisle. O Blatt δεν είναι σε αυτήν την κατηγορία και δεν είναι βέβαιο και αν θα μπορέσει να φτάσει.

Το βέβαιο είναι πως, όπως έχει αποδείξει πολλάκις στο παρελθόν, είναι δεκτικός στην οποιαδήποτε κριτική, είτε αυτή είναι καλοπροαίρετη, είτε κακοπροαίρετη και κυρίως στο να βάζει τον εαυτό του σε διαδικασία εκπαίδευσης γύρω από το άθλημα. Μέσα από αυτές τις διαδικασίες έφτασε να θεωρείται ένας από τους κορυφαίους προπονητές στην Ευρώπη, τόσο σε συλλογικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο. Και αν δεν δούμε κάτι αναπάντεχο (απόλυση) τότε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού θα έχουν την ευκαιρία να δουν, όσα βλέπαμε και εμείς τόσα χρόνια στην Ευρώπη από τον 55χρονο coach.

Συμβαίνει κάτι τελικά;

Όχι. Τα πάντα μοιάζουν να είναι μέρος μιας φυσιολογικής μετάβασης των Cavs από μια ομάδα που παρουσίασε αρνητικά ρεκόρ τις τελευταίες σεζόν. Θα μπορούσαμε για ώρες να αναλύουμε τα plays του Cleveland, η ουσία όμως είναι ότι οι Love, James και Irving δεν έμαθαν ξαφνικά να βρίσκονται με κλειστά μάτια, ούτε ο Blatt είναι κανένας μάγος.

Χωρίς τίτλο

Όπως είχε αναφερθεί και στο preview, συνεχίζω να επιμένω πως θα τερματίσουν πρώτοι στην Ανατολή, ωστόσο θα μάθουν πως η εμπειρία στα play offs και το να γίνεις championship caliber team αποκτούνται με τον πλέον φυσιολογικό και συνάμα σκληρό τρόπο: Τις ήττες. Και αυτές είναι μέρος της μετάβασης.

The following two tabs change content below.

Gus Chr

Κώστα το λένε το παιδί, αλλά γυρνάει σπανίως όταν τον αποκαλούν με το κανονικό του όνομα. Φανατικός του twitter, λάτρης των guards και, όσο και αν δεν το παραδέχεται, κυρίως αυτών που ανήκουν στην κατηγορία “Vernon Maxwell”. Θα ήθελε να έχει διαρκείας στο Anfield, αλλά αφού δεν του έκατσε, έπιασε στασίδι στο Ball Hog. Εδώ θα τον βρείτε στην regular αρθρογραφία, λόγω του ένοχου παρελθόντος του με την αθλητική δημοσιογραφία. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.

2 Comments so far. Feel free to join this conversation.

  1. κολώγρια December 3, 2014 at 19:29 -

    Πάντως σε όσα ματς εχω δει φέτος τους cavs δεν μου αρέσει το στυλ του lebron… Και μιλώ σαν lebron lover… Anyway κάνουμε υπομονή και επιμονή…
    Ο love απ’ την αλλη πιστεύω λάθος ήρθε στο Cleveland. Βρισκόταν σε τρέλα κέφια στη Minnesota και εαν συνεχιζε παρέα με rubio θα τα πήγαινε περίφημα!

    • Gus to the Hou December 4, 2014 at 15:34 -

      Αγαπητέ φίλε συμφωνώ στα όσα λες για τον Love. Εκτιμώ όμως πως οι Wolves δεν ήθελαν να έχουν στις τάξεις τους έναν παίχτη που ουσιαστικά ήθελε να φύγει. Το μεγάλο ερωτηματικό κατ’ εμέ είναι το τι θα κάνει ο Love την επόμενη σεζόν που μπορεί να πάει όπου θέλει.