Ελληνικοί σπόνσορες στο NBA

Posted on Dec 6 2014 - 1:50pm by Stavros Marinos

Θα έρθει σύντομα κι αναπόφευκτα η αποφράδα ημέρα, που κακόγουστες διαφημίσεις θα εισβάλουν στις φανέλες των ομάδων του NBA. Οι εμφανίσεις που χαιρόμαστε να θαυμάζουμε ή να θυμόμαστε με νοσταλγία μετά από χρόνια, θα γεμίσουν με logos αυτοκινητοβιομηχανιών, αερογραμμών, εταιριών τηλεπικοινωνιών, φαρμακευτικών, και σε ομάδες μικρότερων αγορών, με πιτσαρίες, τοπικά κανάλια και σερβιέτες. Τι θα γινόταν όμως, αν ελληνικοί σπόνσορες (α)τιμούσαν τις φανέλες με τα δικά τους σήματα;

Brooklyn Nets – Golden Hall

Είναι με διαφορά η ομάδα που ξοδεύει περισσότερα χρήματα στη λίγκα, βρισκόμενη στην κορυφή των salaries. Τα $93 εκατομμύρια σε μεροκάματα, ξεπερνούν κατά πολύ τόσο το salary cap ($63 εκατ.) όσο και το όριο του luxury tax ($77 εκατ.). Οι Brooklyn Nets δε θα μπορούσαν να έχουν άλλο χορηγό από το Golden Hall, χρήματα χωρίς ουσία.

Το πολυτελές εμπορικό κέντρο των βορείων αθηναϊκών προαστίων, το οποίο δεν έχει κανένα νόημα να επισκεφθεί κάποιος, εκτός αν φυσικά ψάχνει αφορμή να φορέσει και να δείξει στον κόσμο τα πιο ακριβά του ρούχα, να φάει στα πιο γκουρμέ εστιατόρια (χωρίς να χορτάσει) ή απλά να νιώσει λίγη από τη γκλαμουριά των μεσημεράδικων-celebrities, που συχνά το “τιμούν” με την παρουσία τους και την υψηλή τους μύτη.

Deron Williams

Indiana Pacers – JUMBO

Αρχικά βρίσκαμε τις ραδιοφωνικές διαφημίσεις του έξυπνες και πρωτότυπες. Στην πορεία έγιναν κουραστικές κι ενοχλητικές. Κάποτε ήταν παράδεισος παιχνιδιών. Τώρα μοιάζει περισσότερο με εγκαταλελειμμένο undead σούπερ μάρκετ, γεμάτο σκόνη, απούλητα παιχνίδια των 90s και φτηνά κινέζικα προϊόντα αμφίβολης ποιότητας.

Έτσι συμπαθήσαμε τους Pacers, σαν υποψήφιους πρωταθλητές. Τα MVP runs του Paul George, το θράσος του Stephenson όταν τρόλαρε τον LeBron φυσώντας το αυτί του, την τρομακτική άμυνα του Hibbert σαν άξιος Defensive Player of the Year και τη συνολικά πιο δεμένη ομάδα της Ανατολής.

Φέτος έμειναν μόνο ερείπια. Ο George στο φορείο, ο Stephenson ανίκανος να προσαρμοστεί στη Charlotte, o Hibbert να παλεύει μόνος σαν φτερό στον άνεμο, ο 34χρονος David West να χάνει τον πρώτο μήνα της σεζόν, o George Hill και τον δεύτερο, και στο παρκέ να γυρνοβολούν παίχτες που υπό διαφορετικές συνθήκες θα σκέφτονταν σοβαρά να μετακομίσουν στην κινέζικη λίγκα.

Indiana Pacers - JUMBO

New York Knicks – Teatro Music Hall

Μαζωνάκης, Πάολα, Παντελίδης. Τι άλλο θες; Φτηνή ψυχαγωγία με ακριβά γούστα. Θα πιεις, θα χορέψεις μέχρι το πρωί στο ρυθμό εύκολων μελωδιών, θα “κόψει” το μάτι σου, θα δεις εκατοντάδες άτομα, χωρίς να μιλήσεις επί της ουσίας με κανέναν. Και την επόμενη μέρα, με βαρύ κεφάλι, θα αναρωτιέσαι αν άξιζε όλο αυτό, και που πάει η ζωή σου. Μέχρι φυσικά την επόμενη Παρασκευή.

Κάπως έτσι βασανίζονται οι Knicks για περισσότερο από μια δεκαετία. Τεράστια συμβόλαια σε παίχτες αμφισβητούμενης προσωπικότητας (Stephon Marbury, Eddy Curry, Amar’e Stoudemire κ.α.) σε ένα περιβάλλον που θυμίζει περισσότερο πανηγύρι πολυτελείας, παρά οργανωμένη επαγγελματική ομάδα με στόχο. Παρ’όλα αυτά η Νέα Υόρκη εξακολουθεί να είναι η Μέκκα της καλαθοσφαίρισης. Κι όπως πιστοί θα παραμένουν οι εκατομμύρια οπαδοί της, έτσι θα συνεχίσει ο κόσμος να ακούει Πάολα1)Με τον Phil Jackson στο ρόλο του Μαζωνάκη.

New York Knicks - Teatro

Oklahoma City Thunder – Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός

Έχασαν τον Durant πριν την πρεμιέρα ξεκινώντας το ντόμινο τραυματισμών. Ο Westbrook “έπεσε” στον δεύτερο αγώνα της σεζόν και ακολούθησαν οι Anthony Morrow, Jeremy Lamb, Mitch McGary, Perry Jones III κι Andre Roberson. Για περισσότερο από ένα μήνα, περισσότεροι από το μισό (!) ρόστερ των Thunder βρίσκονταν εκτός γηπέδων. Ο χορηγός της ομάδας δε θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

Oklahoma City Thunder - Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός

Orlando Magic – Μπισκότα Παπαδοπούλου

Σε όλους αρέσουν τα μπισκότα Παπαδοπούλου, πόσο μάλλον τα “πουράκια” Caprice. Κι όπως είχε πει ο Αϊνστάιν2)δεν έχει επιβεβαιωθεί η εγκυρότητα της ρήσης, “δεν σταματάς να τα τρως όταν χορτάσεις, αλλά όταν σιχαθείς τον εαυτό σου και σε πιάσει το στομάχι σου“.

Δεν γίνεται να μην θες να παρακολουθήσεις αγώνα των Orlando Magic. Η ενέργεια και η αθλητική ικανότητα της νεανικής αυτής ομάδας των Victor Oladipo, Tobias Harris, Nikola Vucevic, Aaron Gordon, Elfrid Payton, δεν συναντάται εύκολα στο NBA. Σε παρασύρει, σε ενθουσιάζει και περίπου στην 3η περίοδο έχεις πονοκέφαλο. Η σωρεία λαθών, οι βιαστικές ανώριμες επιθέσεις, το ανύπαρκτο teamwork, και οι βετεράνοι Frye και Gordon να σουτάρουν από τα 10 μέτρα μόλις αγγίξουν τη μπάλα, αργά ή γρήγορα σε βάζουν σε σκέψη, “μου άρεσε αλλά γιατί ξενύχτησα απόψε;“.

Orlando Magic - Papadopoulou

San Antonio Spurs – πλαίσιο

Είναι ένα αναγκαίο κακό3)Φημισμένοι για “βαρετό” μπάσκετ εδώ και μια δεκαετία.. Η εύκολη λύση4)Το πιο προσιτό φαβορί κάθε χρόνο.. Υπάρχει κάποιος που να μην γνωρίζει την εργασιακή εκμετάλλευση που έχει τη δυνατότητα να ασκεί το συγκεκριμένο franchise5)Όλοι οι παίχτες με μειωμένο playing time για “συντήρηση”, χωρίς να γνωρίζουν αν θα βρίσκονται βασικοί, στο rotation ή με ένα DNP στον επόμενο αγώνα; Αμέτρητοι τόσο οι απολυμένοι όσο και οι παραιτημένοι, τα τελευταία χρόνια6)Ρολίστες πάνε κι έρχονται, κάποιοι πετυχαίνουν σαν βασικοί αλλά εγκαταλείπονται, ξεζουμίζονται και διώχνονται. Από τον George Hill και τον Nando de Colo, μέχρι τους Stephen Jackson, Richard Jefferson, Beno Udrih και δεκάδες ακόμα. Χαρακτηριστικά του: οι μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας7)Χρησιμοποιούν Ευρωπαϊκά plays, υποκαθιστώντας την έλλειψη ικανότητας με φτηνή ομαδικότητα.και η βιομηχανική μαζοποίηση8)Δε σταματούν να παράγουν νέα ταλέντα, παρά τα χαμηλά picks.. Πάντα έχουν κέρδη παρά τις δύσκολες εποχές 9)5 πρωταθλήματα σε 15 χρόνια στην πολύ ανταγωνιστική Δύση και συνεχείς εμφανίσεις στα playoffs.. Όλοι μας, είτε το θέλουμε είτε όχι, εξαναγκαζόμαστε να γίνουμε πελάτες τους10)Τον βαθύ Μάη/Ιούνη πάλι αυτούς θα παρακολουθούμε.

Η παραπάνω παράγραφος αναφέρεται προφανώς στο πλαίσιο computers στους San Antonio Spurs.

 San Antonio Spurs - Plaisio

Philadelphia 76ers – Η Πίτα του Παππού

Τι περιμένατε, την Coca-Cola ή την Vodafone; Οι 76ers με δυσκολία θα βρουν σπόνσορα στην Ελλάδα. Μόνο κάποιο από τα παραδοσιακά σουβλατζίδικα της χώρας θα άρπαζε την ευκαιρία να διαφημιστεί στις φανέλες τους. Δε θα ήταν απίθανο να φτάναμε στα αντίστοιχα τραγελαφικά ελληνικά δεδομένα, με την ομάδα να αλλάζει όνομα σε Philadelphia Πίτες του Παππού.

Philadelphia 76ers - Η πίτα του παππού

Los Angeles Lakers – Αγορά Χρυσού

Οι δύσκολοι καιροί για την Παράγκα του NBA, απαιτούν δύσκολα μέτρα. Δεν θα διστάσουν να πουλήσουν την ψυχή τους για τα χρήματα. Γιατί να μη δώσουν την ευκαιρία σε έναν ταπεινό χρυσοθήρα να διαφημίσει την εκμετάλλευση της οικονομικής εξαθλίωσης του πλησίον; It’s just business!

Lakers - Gold

The following two tabs change content below.
Αιρετικός Βουδιστής, θεοσεβούμενος αθεόφοβος, σκληροπυρηνικός συνομωσιολόγος, vegan αστρολόγος, αντικοινωνικός κοινωνιολόγος, πιστεύει στους εξωγήινους. Έχει περάσει περισσότερες ώρες ξύπνιος τη νύχτα βλέποντας NBA απ’ότι στο φως του ήλιου. Εμμονικός Fantasy Commissioner από το 2002, στις πιο «βαθιές» λίγκες του πλανήτη. Αν έπαιζε στο NBA, θα έστηνε αγώνες για να κερδίσει η ομάδα του στο fantasy. ΝΒΑ blogger από το 2007. Ακόμα πιστεύει πως ο Donté Greene θα γίνει All-Star.

References
1 Με τον Phil Jackson στο ρόλο του Μαζωνάκη
2 δεν έχει επιβεβαιωθεί η εγκυρότητα της ρήσης
3 Φημισμένοι για “βαρετό” μπάσκετ εδώ και μια δεκαετία.
4 Το πιο προσιτό φαβορί κάθε χρόνο.
5 Όλοι οι παίχτες με μειωμένο playing time για “συντήρηση”, χωρίς να γνωρίζουν αν θα βρίσκονται βασικοί, στο rotation ή με ένα DNP στον επόμενο αγώνα
6 Ρολίστες πάνε κι έρχονται, κάποιοι πετυχαίνουν σαν βασικοί αλλά εγκαταλείπονται, ξεζουμίζονται και διώχνονται. Από τον George Hill και τον Nando de Colo, μέχρι τους Stephen Jackson, Richard Jefferson, Beno Udrih και δεκάδες ακόμα
7 Χρησιμοποιούν Ευρωπαϊκά plays, υποκαθιστώντας την έλλειψη ικανότητας με φτηνή ομαδικότητα.
8 Δε σταματούν να παράγουν νέα ταλέντα, παρά τα χαμηλά picks.
9 5 πρωταθλήματα σε 15 χρόνια στην πολύ ανταγωνιστική Δύση και συνεχείς εμφανίσεις στα playoffs.
10 Τον βαθύ Μάη/Ιούνη πάλι αυτούς θα παρακολουθούμε.