Το σταυροδρόμι του Brandon Knight

Posted on Dec 11 2014 - 11:53am by Gus Chr

Μπορεί να γίνει all-star o Brandon Knight;

Ο point guard των Milwaukee Bucks κάνει μια εντυπωσιακή σεζόν μέχρι στιγμής. Μπορεί να εξελιχθεί σε σταθερό all-star;

Όταν η συζήτηση πάει στους point guards, το πρώτο όνομα που σκέφτεται κάποιος τη φετινή σεζόν, είναι αυτό του Steph Curry . Και πως θα μπορούσε να είναι αλλιώς, όταν ο 26χρονος παίχτης των Golden State Warriors, έχει θέσει ισχυρή υποψηφιότητα για τον τίτλο του MVP της χρονιάς. Ο Brandon Knight από την άλλη, παρ’ότι έχει εξελιχθεί σε βασικό όπλο των νεανικών Milwaukee Bucks, παραμένει εκτός της συζήτησης για τα κορυφαία PGs της λίγκας. Κι αυτό είναι μεν λογικό, ενδεχομένως όμως άδικο.

Ο πρώην αθλητής του Kentucky και νυν παίχτης του Milwaukee, δείχνει να διανύει μια σεζόν που ίσως αποδειχθεί σταυροδρόμι. Σταυροδρόμι όχι για το αν είναι καλός παίχτης, μιας κι αυτό δεν αμφισβητείται, αλλά διότι η φετινή χρονιά θα αποτελέσει την βάση, για το κατά πόσο μπορεί να πετύχει την υπέρβαση από βασικός, σε all-star.

Το πλεονέκτημα που λέγεται Bucks

Τη δεδομένη στιγμή, το Milwaukee μοιάζει να είναι ευλογία για τον οποιονδήποτε νεαρό παίχτη. Διαθέτουν τον τρίτο μικρότερο μέσο όρο ηλικίας στο ΝΒΑ (24,2), και δεν παραβλέπουμε το νέο της ηλικίας και του προπονητή τους, Jason Kidd. H αλήθεια είναι πως εκεί στο Wisconsin, δημιουργείται ένα από τα πιο συναρπαστικά projects των τελευταίων ετών στο μπάσκετ. Υπάρχουν οι Jabari Parker, Γιάννης Αντετοκούνμπο, Larry Sanders,  John Henson, Khris Middleton, δίπλα σε πιο έμπειρους παίχτες όπως ο O.J. Mayo (without the “nnaise”) και ο Jerryd Bayless.

Μηδενός εξαιρουμένου οι προαναφερόμενοι καθοδηγούνται με μαεστρία από τον Knight. Ο 23χρονος κάνει μεν παρόμοια νούμερα με την περσινή χρονιά, ωστόσο στο παιχνίδι του υπάρχει περισσότερη ηρεμία. Φυσικά στιγμές σαν και αυτή κόντρα στους Pacers υπάρχουν (και θα υπάρχουν), αλλά λάθη δεν κάνει όποιος δεν παίζει.

Αυτό που έχει αλλάξει άρδην φέτος στο Milwaukee, είναι η αύρα που έχει φέρει μαζί του ο Kidd. Όχι η προπονητική, αλλά αυτή του παίχτη. Πρέπει να περάσουν πολλά χρόνια για να δούμε αν μπορεί να αναφέρεται ως “κορυφαίος” και στην άκρη του πάγκου. Ο 41χρονος head coach γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τι σημαίνει να είσαι point guard, και την ευθύνη της θέσης. Για να αφήνει λοιπόν τον Knight να παίρνει – τουλάχιστον μέχρι στιγμής – τον ρόλο του floor general, σημαίνει πολλά. Ο Knight έχει βελτιωθεί σχεδόν σε κάθε τομέα του παιχνιδιού του και είναι από τις φορές που οι αριθμοί δεν λένε ψέμματα.

Μοιράζει σχεδόν μια ασίστ παραπάνω σε σχέση με πέρυσι, σουτάρει με 39,8% στα τρίποντα (32,5% πέρυσι), ενώ το συνολικό ποσοστό του στα σουτ φτάνει σχεδόν το 44%. Η βελτίωση αυτή όμως, δεν σταματάει στο επιθετικό κομμάτι. Βοηθάει σε μεγάλο βαθμό στα rebounds (4,6 ανά παιχνίδι), ενώ παίζει και αξιοπρεπή άμυνα. Ειδικά το τελευταίο δεν έχει να κάνει μόνο με το 1,5 κλέψιμο που έχει μ.ο. ανά παιχνίδι, αλλά με την γενικότερη φιλοσοφία που φαίνεται να του έχει εμφυσήσει ο Kidd. Ίσως το πιο σημαντικό μέρος αυτής της φιλοσοφίας να είναι το ότι επιχειρεί να βάλει το κορμί του μπροστά σε πιο μεγαλόσωμους αντιπάλους και κυρίως – φαίνεται να – έχει το ελεύθερο να παίρνει πρωτοβουλίες.

Το παιδί έχει κότσια

Καλοί οι αριθμοί και πολλές φορές λένε την αλήθεια, ωστόσο αυτό που δεν μετράει η στατιστική είναι η καρδιά. Και φέτος ο Knight αποδεικνύει ότι την έχει. Δεν είναι λίγο για έναν 23χρονο να χάνει αυτή την ευκαιρία να δώσει τη νίκη στην ομάδα του στο τέλος της παράτασης:

και στο τέλος της δεύτερης παράτασης να κάνει αυτό:

Στο ίδιο μήκος κύματος και η επίδοσή του κόντρα στο Miami, όταν με τρία clutch τρίποντα στα τελευταία τρία λεπτά της αναμέτρησης, χάρισε τη νίκη στην ομάδα του, φεύγοντας θριαμβευτής από το σπίτι του (γεννήθηκε στο Miami). Η φετινή σεζόν, μέχρι στιγμής, δείχνει πως το μέλλον (μπορεί να) ανήκει (και) στον Knight. Την θέληση, δείχνει να την έχει, φτάνει να τον βοηθήσουν και οι καταστάσεις (σωστή χρήση του από τον Χ coach, να μείνει μακρυά από τραυματισμούς, αν εμπλακεί σε κάποιο trade να καταλήξει στη σωστή ομάδα). Όλα αυτά εντός της παρένθεσης τα έχει βρει στα πόδια του στο Bradley Center.

Ετυμηγορία: Ναι, μπορεί να γίνει All-Star

Μέχρι στιγμής, αποτελεί την πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση point guard to watch στο NBA. Και προς Θεού, δεν εννοώ ότι απολαμβάνει κάποιος περισσότερο να βλέπει τον Knight από τον Curry, αλλά για την προοπτική που δείχνει κάθε βράδυ που βγαίνει στο παρκέ μαζί με τους συμπαίκτες του. Το potential βρίσκεται εκεί, φτάνει να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό.

Αν το καταφέρει αυτό, θα έχει τη δυνατότητα να φορέσει την φανέλα τουall star, ειδικά αν παραμείνει στην Ανατολή, όπου ο ανταγωνισμός είναι σαφώς μικρότερος από την Δύση. Για να μην παρεξηγηθώ, δεν είναι ότι οι point guards τύπου Jeff Teague, Kemba Walker, Kyle Lowry δεν είναι εξαιρετικοί, αλλά τα πραγματικά μεγάλα ονόματα της Ανατολής είναι μόλις δύο (Kyrie Irving, John Wall). Αν ο Knight μεταγραφεί στην Δύση, ο ανταγωνισμός μεγαλώνει, αλλά αν κρίνει κάποιος την ως τώρα αγωνιστική συμπεριφορά του, θα μεγαλώσει αντίστοιχα και ο εγωισμός του.

Πέρα από τα τεχνικά κομμάτια (γρήγορο πρώτο βήμα, καταπληκτικό crossover και ένα step back shot που το δουλεύει όλο και περισσότερο), ο Knight έχει κότσια και θέληση. Και πολλές φορές τα δύο τελευταία αποδεικνύονται πιο σημαντικά απ’ ότι ένα καλό σουτ ή μια καλή πάσα.

ΥΓ. Η φήμη περί mentoring του Gary Payton προς τον Αντετοκούνμπο, δεν έχει επιβεβαιωθεί στην πράξη ακόμα. Αν γίνει κάτι τέτοιο, μην απορήσει κανείς αν το “γάντι” δώσει μερικές συμβουλές και στον Knight. Εκτιμώ πως, υπό την καθοδήγηση του Payton, θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια “Glove version 2.0”.

  • Τα στατιστικά του Knight είναι από την σελίδα Basketball Reference.
The following two tabs change content below.

Gus Chr

Κώστα το λένε το παιδί, αλλά γυρνάει σπανίως όταν τον αποκαλούν με το κανονικό του όνομα. Φανατικός του twitter, λάτρης των guards και, όσο και αν δεν το παραδέχεται, κυρίως αυτών που ανήκουν στην κατηγορία “Vernon Maxwell”. Θα ήθελε να έχει διαρκείας στο Anfield, αλλά αφού δεν του έκατσε, έπιασε στασίδι στο Ball Hog. Εδώ θα τον βρείτε στην regular αρθρογραφία, λόγω του ένοχου παρελθόντος του με την αθλητική δημοσιογραφία. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.

7 Comments so far. Feel free to join this conversation.

  1. kamb December 20, 2014 at 14:14 -

    Συγχαρητηρια για το εξαιρετικο σαιτ σας.
    Ο Ναιτ δεν εχει μπει καλα στο ματι των οπαδων των μπακς, που θα καλοβλεπαν ενα trade που θα τους εφερνε ενα pg πιο εγκεφαλικο και με εμφαση σε αλλα στοιχεια προκειμενου να χτιστει το franchise πανω στο διδυμο Γιαννη – Τζαμπαρι που ειναι με διαφορα οι πιο δημοφιλεις εκει. Θα εβαζε ο Ναιτ τον εγωισμο του κατω απο αυτην την δυναμικη που δημιουργειται; εγω νομιζω οτι οχι. Ειναι φυσει εγωιστης και με σνομπ υφος. Απο τα τρια τελευταια ματς των Μπακς, τα δυο κριθηκαν στον ποντο και εκει ο Κιντ για πρωτη φορα φετος εδωσε την καυτη μπαλα στα τελευταια λεπτα στον Μπειλες, βαζοντας τον Ναιτ στο 2, και δικαιωθηκε. Μηπως θυμαστε τον Ρουντι ποσο αχωνευτος ηταν στην κερκιδα του Πορτλαντ χωρις ουσιαστικα να εχει δωσει καποιο τρανταχτο δικαιωμα. Ειναι η αυρα που βγαζει ο παικτης, και ο Ναιτ βγαζει εντονα στο θυμικο ενος οπαδου, εκεινον τον ατομιστη που οταν παιζαμε μικροι συμπαικτες του, βγαζαμε καντηλες.

    • Gus to the Hou December 22, 2014 at 18:27 -

      Καλησπέρα φίλε kamb. Σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Αφού ζητήσω ένα συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση, θα πω εν πολλοίς ότι συμφωνώ μαζί σου. Στα σημεία ότι το Milwaukee θέλει να χτίσει πάνω σε Jabari και Γιάννη και ότι ο Rudy ήταν αντιπαθής (και είναι ακόμα δηλαδή). Όσον αφορά τον Knight, συμφωνούμε ότι δεν θα έχτιζες ποτέ πάνω του, δεν έχει τη στόφα ενός franchise player (αν αλλάξει κάτι στο μέλλον, τι να πω) και συμφωνώ επίσης για το σνομπ ύφος. Αλλά… η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι επειδή είναι μόλις 23 και έχει από πάνω του έναν Kidd, θεωρώ ότι αυτό θα αλλάξει και διαμορφωθεί αλλιώς ο χαρακτήρας του. Στην πορεία εκτιμώ πως θα καταλάβει τι είναι συμφέρον για τον ίδιο. Τώρα απλά ζει ό,τι ζουν οι rookies-sophomores. Να δείξει τι μπορεί να κάνει όχι μόνο με τη μπάλα αλλά και με τον χαρακτήρα του, το οποίο έτσι κι αλλιώς συνάδει με την αμερικανικη νοοτροπία.

      ΥΓ: Nowitzki και Cuban βλέπω στην φωτό σου, έχουμε τα ίδια γούστα, μπράβο!

      • kamb December 23, 2014 at 14:01 -

        Οχι χαχα την ειχα ευκαιρη να τη δειξω σε εναν οτι δε σηκωνουν μονο οι γιαννακοπουλαιοι τις κουπες. Γινονται και στο ΝΒΑ αυτα.

  2. Mr.White January 5, 2015 at 01:27 -

    Η σελιδα σας ειναι εξαιρετικη και το συγκεκριμενο αρθρο καλα γραμμενο χωρις καμμια αμφιβολια. Ομως πρεπει να πω οτι προκειται για εναν απο τους πιο εκνευριστικους παικτες. Ναι εχει βελτιωθει σε καποιους τομεις, σιγουρα. Αυτο δεν πρεπει να εκπλησσει δεδομενου οτι κοουτσαρει ο Κιντ και οτι στο τελος της σεζον πρεπει o Knight να ανανεωσει το συμβολαιο του. Οι Μπακς δεν το εκαναν ακομη. Ομως ο Ναιτ ειναι ακρως εγωιστης, με το ζορι δινει τη μπαλλα και γενικα δεν εκμεταλλευεται καθολου τα δυνατα σημεια των υπολοιπων παικτων. Στο παιχνιδι με τους Cha ειχε 18 ποντους και 8 ΤΟ σε 36 Λ. Στο παιχνιδι με το Cleveland ειχε 2 ασσιστ σε 34 λεπτα. Ο Αντετοκουνμπο για να παρει πασα πρεπει να του βγει η ψυχη.
    Τα ιδια εγιναν και με τον Παρκερ. Εβαζε 10 ποντους στο πρωτο ημιχρονο και μετα δεν ξανακουμπουσε την μπαλα. Ασε πια αυτη τη μανια του να βαζει κατω τοκεφαλι και να τριπλαρει χωρις να κοιταζει αριστερα δεξια.

    • Gus to the Hou January 8, 2015 at 10:37 -

      Σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια mr. (Walter?) White και ελπίζουμε πως θα συνεχίσεις να μας διαβάζεις. Το ότι θέλει το παιχνίδι να περιστρέφεται γύρω από αυτόν, ναι το θέλει και έχεις δίκιο. Στο κομμάτι της ετυμηγορίας αναφέρομαι στον καθαρά μπασκετικό εγωισμό. Δεν διαφωνώ επίσης στο ότι δεν κοιτάει γήπεδο, απλά έχω την καλή διάθεση και πίστη ότι με σωστή καθοδήγηση μπορεί αυτό να αλλάξει και να δούμε έναν άλλον Knight στο μέλλον. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι 23 και υπάρχουν πολλές περιπτώσεις παιχτών που συνεχώς βελτιώνονται και αλλάζουν στυλ παιχνιδιού. Όσο για την qualifying offer από την πλευρά των Bucks, πιστεύω πως έστω και αργά θα του την καταθέσουν.

      • Mr.White January 8, 2015 at 19:58 -

        Σε ευχαριστω για την απαντηση σου. Οπωσδηποτε ειναι ενδιαφερον να δουμε πως θα εξελιχθει και σιγουρα εχεις απολυτο δικιο οτι μπορει να αλλαξει και στυλ παιχνιδιου κτλ. Καπου ομως εχει δικιο και ο Kamp οτι ο Knight ειναι αχωνευτος. Σου βγαζει (η τουλαχιστον εμενα) κατι σαν τον Συριγο με το Navarro. Οτι και να του ελεγαν ο Συριγος επεμενε οτι ο Navarro ειναι μπασκετικο σιχαμα….
        Φυσικα και θα συνεχιζω να σας διαβαζω. Οσο για το Mr. White βεβαια: Walter and… forever blue….

        • Gus to the Hou January 11, 2015 at 21:22 -

          Στο κομμάτι των συμπαθειών/αντιπαθειών δεν έχω σκοπό να αντιπαραβάλλω κάποιο επιχείρημα. Εδώ είναι καθαρά το πως σου κάθεται ένας παίχτης. Για τον Navarro (και όλη την Ισπανία προσωπικά) συμφωνούμε. Ο Brandon μου είναι αδιάφορος όσον αφορά συμπάθεια ή αντιπάθεια. Ίσως αυτό να είναι και χειρότερο.