Weekly Report #5

Posted on Dec 15 2014 - 12:35pm by Giannis Chatsios

Άλλη μια τρελή εβδομάδα στο NBA. Οι Pelicans κερδίζουν τους Cavs χωρίς Gordon, Davis, ο Swaggy P εκτελεί τους Spurs, για τους οποίους ο Bonner την είδε Parker απέναντι στους Knicks, οι οποίοι κέρδισαν (!) στη δύσκολη έδρα των Celtics, οι οποίοι έδωσαν δύο ματσάρες (κερδίζοντας τη μια) με αντίπαλο τους Wizards, οι οποίοι κέρδισαν με πειστικό τρόπο τους Clippers, οι οποίοι όμως ξαναθυμίζουν φαβορί, πλησιάζοντας το Portland στην 4η θέση της Δύσης, καθώς αυτό έχασε από την τραγική Minnesota, η οποία είχε χάσει με τη σειρά της από το φαβορί για την τελευταία θέση, Philadelphia Sixers, οι οποίοι όμως κέρδισαν και τους Pistons, άρα μήπως είναι αυτοί το φαβορί για την τελευταία θέση, όμως κέρδισαν μέσα στο Phoenix, το οποίο… καταλαβαίνετε. Επικρατεί ένα χάος.

Η μόνη σταθερά είναι ότι οι Warriors συνεχίζουν να κερδίζουν τους πάντες, και μάλιστα μιλάνε και με τον Ray Allen.

The Mini Spurs

Οι Hawks ήταν η δεύτερη πιο καυτή ομάδα στο NBA μέχρι το Σάββατο με 10 νίκες στα τελευταία 11 παιχνίδια τους, αλλά όπως είναι φυσικό σε μια σεζόν σαν τη φετινή, έχασαν από τους Magic, και μάλιστα με επεισοδιακό τρόπο. Με τους Hawks δύο πόντους πίσω, ο Korver πήρε πάνω του την επίθεση και με τρίποντο 3’’ πριν τη λήξη φαινόταν να επεκτείνει το σερί τους στις 9 νίκες. Στην επαναφορά για το Orlando μετά από μια αναμπουμπούλα, ο Harris κατάφερε να πάρει τη μπάλα εκμεταλλευόμενος την πτώση του Carroll, ο οποίος όμως τον πρόλαβε και κόλλησε πάνω του, και στη συνέχεια ο Harris με ένα περίεργο σουτ-σπρώξιμο από τα 5 μέτρα έδωσε τη νίκη με το σήμα της λήξης στους Magic.

Ακόμα και μετά την ήττα τους, οι Hawks εκπληρώνουν τις προσδοκίες, καταλαμβάνοντας την 3η θέση στην Ανατολή, έστω και με το ευκολότερο μέχρι στιγμής πρόγραμμα στο NBA (σύμφωνα με το στατιστικό του basketballreference.com). O Mike Budenholzer σε συνεργασία με τον Danny Ferry έχει δημιουργήσει μια αξιοθαύμαστα ισορροπημένη ομάδα, με τα μέλη της 5άδας να τους δίνουν μεταξύ 11,5 και 17 πόντους μέσο όρο, προεξάρχοντος του Jeff Teague και του 17/7 που πετυχαίνει φέτος, με ποσοστά που θυμίζουν Tony Parker με τρίποντο. Ο Budenholzer όπως ήταν αναμενόμενο ακολουθεί τη συνταγή του μέντορά του, Gregg Popovich, δημιουργώντας ένα σύνολο που βασίζεται στη συνεχή κίνηση της μπάλας με ισότητα ευκαιριών στην επίθεση (πρώτοι στο NBA σε assists), τα πολλά τρίποντα (7οι σε προσπάθειες, 10οι σε ευστοχία) και τη δημιουργία παιχνιδιού από το post, με τους ρόλους των Duncan και Diaw, να μοντάρονται σε δύο ικανότατους δημιουργικά ψηλούς, τον Al Horford και τον Paul Millsap οι οποίοι μαζί τους δίνουν 5.5 assists ανά αγώνα1)διαχρονικά βέβαια οι Hawks είχαν το χαρακτηριστικό αυτό στο παιχνίδι τους, καθώς Horford και Smith, αναπλήρωναν την επί σειρά ετών απουσία δημιουργικού play maker. H άμυνα πέρα από τα σχέδια του Coach είναι αποτελεσματική χάρη στο ξεκίνημα πέντε παικτών που είναι όλοι τους άνω του μέσου όρου αμυντικοί, ο καθένας με διαφορετικό στυλ και χαρίσματα. Αποτέλεσμα της υποδειγματικής λειτουργίας σε άμυνα και επίθεση είναι ότι βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα τόσο σε Offensive όσο και σε Defensive Rating. Όλα αυτά με τον Al Horford να ψάχνει ακόμα τα πατήματά του μετά τους συνεχείς τραυματισμούς την τελευταία τριετία.

budenh

Τα εύσημα πρέπει να δοθούν στον coach και για την εξέλιξη των παικτών που έχει στη διάθεσή του, αλλά και την ιδανική εκμετάλλευση των ταλέντων τους σε επίπεδο ομάδας. Υπό τις οδηγίες του, ο Jeff Teague έχει ανέβει επίπεδο και διακριτικά χτυπάει την πόρτα του All-Star Game, ο DeMarre Carroll2)Με το προσωνύμιο “the junkyard dog” για τη δουλειά που έριχνε στο παρκέ, την επιθετικότητά του και τους περιορισμούς του στο ζήτημα μπασκετικό ταλέντο από τα αζήτητα του NBA έχει εξελιχθεί σε έναν αξιοπρεπή starter, με νέο όπλο το σουτ από τα 7,25, το οποίο πετυχαίνει με ποσοστό 41%, ο Dennis Schroeder μαθαίνει να διαχειρίζεται την ταχύτητά του σε ένα ρόλο αντίστοιχο του Ginobili στους Spurs και ο Mike Scott από bench scorer που αδιαφορεί για την άμυνα, εχμ, έχει γίνει απλά μια καλύτερη έκδοση του εαυτού του. Οι δύο τελευταίοι τους δίνουν την απαραίτητη σπίθα από τον πάγκο και με 17 πόντους μέσο όρο μεταξύ τους ηγούνται μιας αθόρυβης αλλά αποτελεσματικής second unit.

Η Atlanta δε χτυπάει το μάτι στο πρόγραμμα των αγώνων και δύσκολα θα κανονίσεις το ξενύχτι για να τους δεις, αλλά αξίζουν τον κόπο ως μια από τις ανερχόμενες ομάδες της λίγκας. Το ξεκίνημα είναι ελπιδοφόρο, αλλά η πραγματική δυναμική της αρμάδας του Budenholzer θα φανεί τον επόμενο μήνα, με το πρόγραμμα να δυσκολεύει σημαντικά.

Βάλε και συ 20 με τη φανέλα των Pacers, μπορείς!

Αφού ο Paul George διέλυσε το πόδι του με την team USA και ο Lance Stephenson δε τα βρήκε στα λεφτά με τη διοίκηση της Indiana (και υπέγραψε μετά με τα ίδια στη Charlotte), το κενό στο 2-3 έπρεπε να καλυφθεί, και οι περιπτώσεις των Rodney Stuckey και C.J. Miles φάνταζαν ιδανικές, αξιοπρεπείς, ασ’ το να πάει στο διάλο. H μοίρα θεωρώντας ότι η ομάδα δεν έχει υποφέρει αρκετά και έχουν μείνει ακόμα φίλοι της που δεν έχουν βγάλει τα μάτια τους μετά το δεύτερο μισό της περασμένης σεζόν, θέλησε να τους υποβάλλει σε μια ακόμα δοκιμασία, και οι δυό τους έχασαν από 7 παιχνίδια στο ξεκίνημα της χρονιάς. Ο Miles δεν βρήκε ποτέ ρυθμό, και σούταρε με 30% FG και κοντά στο 20% στα τρίποντα, και σε έξι από τα οκτώ παιχνίδια μετά τον τραυματισμό του μέχρι την Τετάρτη είχε κάτω από έξι πόντους. Απολύτως φυσιολογικά, την Τετάρτη έβαλε 30 στους Clippers με 7/14 τρίποντα.cj miles

Κάπως έτσι κυλάει η χρονιά για τους Pacers. Η άμυνα τους ευτυχώς παραμένει σε καλά επίπεδα (9οι σε Defensive Rating) αλλά, προβλέψιμα, η επίθεσή τους καταρρέει (28οι σε Offensive Rating), ελλείψει έστω ενός σταθερού σκόρερ. Αυτή η κατάσταση έχει ανοίξει το δρόμο σε πολύ κόσμο να διεκδικήσει σουτ και να γίνει star για μια βραδιά. Ο A.J. Price από το ράφι των Cavaliers, ήρθε, έβαλε 22, για να επιστρέψει μερικές μέρες μετά στο ράφι των Cavs. Ο Copeland έβαλε 21 και για δύο εβδομάδες σούταρε σαν να του είχαν πει ότι είναι οι τελευταίες του μέρες στη γη. Ο Hibbert έβαλε 29, ο Miles όπως είπαμε 30, ο Sloan 31 με 6 rebounds και 7 assists . O Solomon Hill, διάολε, έβαλε 28 και ο C.J. Watson 24. Η 30άρα του Stuckey στα επόμενα 6-7 παιχνίδια είναι αναπόφευκτη.

Πρέπει να είναι η μοναδική ομάδα στην ιστορία που έχει 10 παίκτες που σκοράρουν μεταξύ 9 και 13 πόντων ανά αγώνα (μαζί με τον A.J. Price τελοσπάντων που έχει φύγει, αλλά ήταν εκεί για το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν έως τώρα.

Βροχή από τρίποντα στο Houston

Στα τρία παιχνίδια τους αυτή την εβδομάδα εκτέλεσαν 34, 44 και 35 τρίποντα αντίστοιχα, με τον Ariza να εξαπολύει 11 ανά αγώνα. Απέναντι στους Kings, στο παιχνίδι που ο Harden έβαλε 44, αυτός, ο Terry και ο Ariza είχαν από 3/10 ο καθένας. Η λογική τρίποντα και βολές την οποία ακολουθούν οι Rockets ίσως κάνει τα παιχνίδια τους βαρετά, αλλά αποδίδει καρπούς, και οι Rockets είναι στο 18-5 αγωνιζόμενοι για το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς χωρίς τους τραυματίες Terrence Jones και Dwight Howard. Ακριβώς η απουσία του δεύτερου είναι που έχει γείρει τόσο το shot selection τους πίσω από τη γραμμή των 7,25.

Ο Harden με τις εμφανίσεις του βάζει υποψηφιότητα για MVP φλερτάροντας κάθε βράδυ με το triple double, έστω και αν τα ποσοστά ευστοχίας του είναι πεσμένα καθώς σηκώνει όλο το βάρος της επίθεσης. Διαβόητος για την ανύπαρκτη άμυνα του, μέχρι στιγμής έχει defensive rating 98, το οποίο μπορεί και να είναι αποτέλεσμα περιορισμένου δείγματος γραφής, αλλά αμφισβητεί τη στερεότυπη εικόνα για την προσπάθεια του όταν δεν έχει τη μπάλα.

Διαμάντια στα σκουπίδια

Μια μίνι δικαίωση του Sam Hinkie για όλους τους απίθανους παίκτες που έθεσε στη διάθεση του Brett Brown για να ριχτούν στη λίμνη και να αποδείξουν αν μπορούν να κολυμπήσουν, η περίπτωση του Robert Covington. 24 χρονών χωρίς διαπιστευτήρια ή κάτι ιδιαίτερο στο βιογραφικό του, σκοράρει κάτι λιγότερο από 20 πόντους μέσο όρο στα τελευταία 6 παιχνίδια. Πρώτος σκόρερ των Sixers στη νίκη επί των Pistons και την ήττα στην παράταση από τους Grizzlies και δεύτερος στην άλλη τους νίκη. Κάπως έτσι αναδεικνύεται ένας αξιοπρεπής rotational SF με φονικό σουτ από το πουθενά. Μαζί με τον Carter-Williams, ο οποίος παιχνίδια με το παιχνίδι βρίσκει το ρυθμό του, είναι βασικοί συντελεστές στο να γίνουν οι Sixers πιο αξιόμαχοι από την αρχή της χρονιάς.

Get that shoe out of here!

Kobe Watch3)Με το αυθαίρετο όριο του under/over να είναι τα 24.5 σουτ, θα έχει περισσότερα παιχνίδια με πάνω από τόσα μέσα στη χρονιά;: 3 Under και ένα Over αυτή την εβδομάδα. Το Over ήρθε με 11/27 στη νίκη επί των Sacramento Kings. Η πρώτη ευχάριστη βδομάδα πάντως για τον Kobe και τους Lakers. Ο ίδιος ξεπέρασε τον Michael Jordan και ανέβηκε στην τρίτη θέση των σκόρερς όλων των εποχών, και η ομάδα κέρδισε 3 από τα 4 παιχνίδια αυτής της βδομάδας.

Βrandan Wright: Σταθερότητα στο μέτωπο του ρεκόρ που κυνηγάει ο Brandan Wright, ο οποίος παρότι διανύει μια περίοδο μίνι ντεφορμαρίσματος, διατηρεί τα ποσοστά του. Αυτή τη στιγμή είναι στο 74,4% FG. Το ρεκόρ για μια σεζόν το έχει θέσει το 1973 ο Wilt Chamberlain με 72,7%, το ίδιο και τη δεύτερη επίδοση (68,2% το 1968). Αν τον αποκλείσουμε λόγω εποχής, ο Tyson Chandlers στην πρώτη του σεζόν με τη φανέλα των Knicks τελείωσε τη χρονιά με 67,9%.

Weirdest Statline: Η χαρά του να δίνεις πολλά λεπτά και τη μπάλα στα χέρια του Corey Brewer.

  • 10 πόντοι, 4 rebounds, 4 assists, 5 κλεψίματα, 2 λάθη απέναντι στους Warriors.
  • 19 πόντοι, 8 rebounds, 5 assists, 5 κλεψίματα, 4 λάθη στη νίκη επί των Blazers.
  • 6 πόντοι, 5 rebounds, 8 assists, 4 κλεψίματα, 1 τάπα, 6 λάθη απέναντι στους Thunder.
  • 10 πόντοι, 6 rebounds, 9 assists, 2 κλεψίματα 3 λάθη απέναντι στους Lakers.

Και σε όλα αυτά δεν μετράνε οι αμέτρητες μπάλες που εξοστρακίζονται προς κάθε κατεύθυνση στα μανιακά του τρεξίματα στην άμυνα.

Με την νεόδμητη αυτοπεποίθησή του, εισήγαγε και τη signature move του προχτές, το εξαβήματο μπάσιμο.

Είναι χαρακτηριστικό των φετινών Wolves. Έχουν τρομερή διάθεση, τρέχουν σαν τρελοί σε άμυνα και επίθεση με τη μπάλα να θυμίζει φλιπεράκι, ξεκινάνε τα πάντα με τις καλύτερες προθέσεις, αλλά η υλοποίηση είναι ασταθής.

Chucker of the week: Λυπάμαι που το γράφω, αλλά είναι ο Manu Ginobili και το 3/17 στην ήττα από τους Utah Jazz. Ήταν η μέρα που ο χρόνος πήρε για λίγο την εκδίκησή του με τον Nowitzki να έχει 4/17 απέναντι στους Grizzlies.

Σαν επιστέγασμα μιας αλλόκοτης εβδομάδας, ο Kawhi Leonard βρέθηκε μια assist μακριά από το 5χ54)δηλαδή να έχει πάνω από 5 πόντους, rebounds, assists, κλεψίματα και τάπες, κάτι που τελευταία φορά έγινε το 2012 από τον Nicolas Batum και το έχουν καταφέρει οκτώ παίκτες από το 1985 όπου ανατρέχουν τα στοιχεία του basketballreference5)To NBA ξεκίνησε να καταγράφει κλεψίματα και τάπες το 1972. Οι άλλοι έξι, με αντίστροφη χρονολογική σειρά είναι ο Andrei Kirilenko, ο Marcus Camby, με κάποιον ακατανόητο τρόπο ο Jamaal Tinsley, ο Vlade Divac, o (H)akeem Olajuwon, o Derrick Coleman και ο David Robinson. Στη χθεσινοβραδινή νίκη απέναντι στους Nuggets o MVP των περσινών τελικών είχε 18 πόντους, 8 rebounds, 4 assists, 5 κλεψίματα και 6 blocks.

The following two tabs change content below.
Ήταν και για πάντα θα είναι ο πρώτος πρωταθλητής της fantasy league που έφερε τους συντάκτες του Ballhog κοντά, και αυτός είναι ένας τίτλος που κανείς δεν μπορεί να του αφαιρέσει.Όχι τυχαία. Παρακολουθεί live τους περισσότερους αγώνες, διαβάζει τα πάντα γυρω από το ΝΒΑ και το μπάσκετ γενικότερα, μπορεί να περιγράψει τον μηχανισμό του σουτ κάθε παίκτη και θυμάται στατιστικά και πληροφορίες αγώνων περασμένων δεκαετιών, σαν μία σωστή κινητή εγκυκλοπαίδεια του μπάσκετ που είναι. Παλαιότερα τα εξηγούσε στο δικό του blog, τώρα τα εξηγεί στο Ballhog. Τα απαιτητικά ωράρια του ΝΒΑ δεν τον αφήνουν να ασχοληθεί με την Νομική την οποία έχει τελειώσει. Προλαβαίνει όμως να παίζει μπασκετάκι κάθε απόγευμα στα γήπεδα των Αμπελοκήπων,με ένα απαράμιλλο στυλ όπου ο ίδιος πιστεύει ότι μοιάζει στον Ginobili. Δεν μοιάζει, αλλά δεν του το λέμε για να μην τον πληγώσουμε.

References
1 διαχρονικά βέβαια οι Hawks είχαν το χαρακτηριστικό αυτό στο παιχνίδι τους, καθώς Horford και Smith, αναπλήρωναν την επί σειρά ετών απουσία δημιουργικού play maker
2 Με το προσωνύμιο “the junkyard dog” για τη δουλειά που έριχνε στο παρκέ, την επιθετικότητά του και τους περιορισμούς του στο ζήτημα μπασκετικό ταλέντο
3 Με το αυθαίρετο όριο του under/over να είναι τα 24.5 σουτ, θα έχει περισσότερα παιχνίδια με πάνω από τόσα μέσα στη χρονιά;
4 δηλαδή να έχει πάνω από 5 πόντους, rebounds, assists, κλεψίματα και τάπες
5 To NBA ξεκίνησε να καταγράφει κλεψίματα και τάπες το 1972