Euroleague Top 16 – Weekly Report #1

Posted on Jan 7 2015 - 1:30pm by Petros Kaounis

Το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα για το Top 16 της Euroleague είχαμε στην Week 1. Σπουδαίες εντός έδρας νίκες για Παναθηναϊκό, ALBA και Galatasaray για το Group E, μεγάλα διπλά για Ολυμπιακό, CSKA και Efes για το Group F. Αξιοσημείωτο είναι πως στα 7 από τα 8 παιχνίδια, η τελική διαφορά ήταν μικρότερη των 10 πόντων. Στο weekly report του The Ball Hog για το Top 16 της Euroleague, θα γράφουμε για ό,τι μας έκανε εντύπωση από τα παιχνίδια της βδομάδας. 

Group E

Galatasaray  78-69 Zalgiris (20-22, 15-19, 22-14, 21-14)

Η Galatasaray, με πίεση πάνω στην μπάλα σε όλο το μήκος του γηπέδου, πέτυχε επιμέρους score 43-28 στο δεύτερο ημίχρονο και πήρε τη νίκη απέναντι στη Zalgiris, στην άδεια, λόγω τιμωρίας, Abdi Ipekci Arena. Τα πολλά προσωπικά fouls των παικτών της Zalgiris οδήγησαν τη Galatasaray 33 φορές στις βολές δίνοντας τους 31 ”εύκολους” πόντους (31/33, σε αντίθεση με τις μόλις 5 που εκτέλεσαν οι Λιθουανοί (2/5). Τέσσερις παίκτες της Galatasaray τελείωσαν το παιχνίδι με διψήφιο αριθμό πόντων (Erceg, Arroyo, Guler και Gonlum), ενώ από την πλευρά της Zalgiris ξεχώρισαν οι Anderson και Javtokas.

Τα στατιστικά των δύο ομάδων ήταν ισορροπημένα σε ποσοστά ευστοχίας (εξίσου άστοχες πίσω από τα 6,75) και rebounds και τη διαφορά έκαναν, εκτός από τις βολές, τα 9 κλεψίματα της Galatasaray και τα 16 λάθη της Zalgiris, αποτέλεσμα της πίεσης που άσκησαν σε όλο το γήπεδο στο δεύτερο ημίχρονο οι Τούρκοι.

Καλύτερος παίκτης της αναμέτρησης ήταν ο Zoran Erceg που πέτυχε 14 πόντους με 5 rebounds, 2 assists και 2 κλεψίματα, έχοντας ταυτόχρονα και 7/7 βολές, με ατομικό ranking 23.

Παναθηναϊκός 83-76 Maccabi (15-19, 24-24, 21-21, 23-12)

Ο Παναθηναϊκός πέτυχε σημαντική νίκη στο ξεκίνημα του Top 16, η οποία σε συνδυασμό με την ήττα της Barcelona τον βάζει δυνατά στο παιχνίδι της διεκδίκησης ίσως και μία εκ των δύο πρώτων θέσεων του Group E, στόχος που δεν φάνταζε εφικτός πριν το ξεκίνημα του top 16. Η Maccabi ξεκίνησε πολύ καλύτερα το παιχνίδι και για τρία δεκάλεπτα, με πολλά pick ‘n’ rolls που δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν από την άμυνα του Παναθηναϊκού, είχε τον έλεγχο του παιχνιδιού, με τη διαφορά να ξεπερνάει και τους 10 πόντους σε κάποιο σημείο.

Οι Randle και Tyus (18 και 14 πόντους αντίστοιχα και 19 rebounds συνολικά) ήταν οι κύριοι εκφραστές του παιχνιδιού της Maccabi, με τις απουσίες των Smith και Alexander να φαίνονται στο τέταρτο δεκάλεπτο. Ο Παναθηναϊκός ανέβασε το επιθετικό του παιχνίδι, βρίσκοντας πιο εύκολα score, ενώ η Maccabi αναγκάστηκε να επιχειρήσει πολλά shoots τριών πόντων στο τέλος του χρόνου επίθεσης και από αρκετά μακρινή απόσταση, απόρροια του δυναμώματος της άμυνας του ΠΑΟ. Ο Pargo ήταν πολύ καλός στο transition, αλλά τέλειωσε το παιχνίδι με 0/4 τρίποντα ενώ συνολικά η Maccabi είχε 7/21 πίσω από τη γραμμή του τριπόντου.

Πέντε παίκτες του Παναθηναϊκού τελείωσαν το παιχνίδι με διψήφιο αριθμό πόντων (Διαμαντίδης, Slaughter, Gist, Batista, Nelson), αλλά αυτός που ξεχώρισε ήταν ο Nelson, ο οποίος με τις καλές οργανωτικές του αποφάσεις έδωσα αρκετά shoots στους περιφερειακούς του Παναθηναϊκού. Ο Αμερικανός είχε 12 πόντους, με 5 rebounds και 5 assists με 3/6 δίποντα και 1/1 τρίποντο.

Crvena Zvezda 72-79 Real Madrid (12-15, 19-19, 14-24, 17-21)

Το άγχος στη Real Madrid έχει αρχίσει να αυξάνεται, μετά τις τελευταίες κακές εμφανίσεις, και ο εκνευρισμός του Laso φαίνεται να περνάει στους παίκτες του. Για ένα ημίχρονο, ο Crvena Zvezda είχε επιβάλλει τον αργό ρυθμό του και είχε ”παγιδέψει” τη Real Madrid σε ένα παιχνίδι κλειστού score. Στο δεύτερο ημίχρονο, η ομαδικότητα της Real Madrid (23 assists συνολικά) τους έδωσε επιθετικές λύσεις και δυνατότητα να ανοίξουν το παιχνίδι. Η διαφορά έφτασε μέχρι και τους 13 πόντους για τους Ισπανούς, με τον Crvena Zvezda να μειώνει μέχρι και τους 6 στο τελευταίο δεκάλεπτο με αποτέλεσμα την έκρηξη του Laso.

Στατιστικά οι δύο ομάδες ήταν κοντά σε όλες τις κατηγορίες με τη Real Madrid να έχει οριακά καλύτερα ποσοστό ευστοχίας σε δίποντα και τρίποντα. Οι Fernandez, Llull και Rodriguez κάνανε καλό παιχνίδι με τον Rudy να πετυχαίνει 15 points με 6 rebs, 4 assists και 2 steals και 3/6 τρίποντα και να είναι ο καλύτερος παίκτης του παιχνιδιού. Από τους Σέρβους, ο MVP της πρώτης φάσης, Marjanovic έμεινε σε  χαμηλά επίπεδα με 9 points και 7 rebs.

ALBA 80-70 FC Barcelona (16-23, 23-17, 22-8, 19-22)

Η ALBA πέτυχε μεγάλη εντός έδρας νίκη απέναντι στην FC Barcelona, μια νίκη που κανείς δεν περίμενε, με την εικόνα των δύο ομάδων στην πρώτη φάση. Μια νίκη που, επιπλέον, μπλέκει περισσότερο την βαθμολογική κατάσταση του Group E. Στα πρώτα δύο δεκάλεπτα τα πράγματα ήταν μοιρασμένα για τις δύο ομάδες, με την κάθε μία να έχει και από ένα δεκάλεπτο. Στο τρίτο δεκάλεπτο όμως, η ALBA, με επιμέρους score 22-8, και καλύτερους παίκτες της τους Redding και McLean, ”έχτισε” μια διαφορά την οποία και κατάφερε να κρατήσει στο τέταρτο δεκάλεπτο στηριζόμενη στην άμυνα της. Από την FC Barcelona ξεχώρισε ο Huertas με 23 πόντους και 7 assists αλλά και 5 λάθη.

Η ALBA κυριάρχησε στα rebounds (38 έναντι 28, με τα 13 να είναι επιθετικά) και είχε καλύτερα ποσοστά ευστοχίας στα δίποντα, έχοντας και 10 προσπάθειες παραπάνω. Στο ομαδικό ranking είχε 85 ενώ η FC Barcelona μόλις 73 και είχε 5 παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων (Hammonds, Redding, McLean, Radosevic και Renfroe).

Καλύτεροι παίκτες του παιχνιδιού ήταν οι Redding και McLean. Ο πρώτος είχε 16 πόντους, 8 rebs με 6/9 shoots δύο πόντων και ο δεύτερος είχε επίσης 16 πόντους με 8 rebs (5 επιθετικά) και 2 κλεψίματα.

Group F

Unicaja 61-69 Ολυμπιακός (12-14, 17-18, 16-16, 16-21)

Ο Ολυμπιακός, στην πρεμιέρα του Top 16 της Euroleague, πέτυχε μια σημαντική εκτός έδρας νίκη. Οι ερυθρόλευκοι, με δυνατό τους σημείο την άμυνα, κατάφεραν να περιορίσουν την Unicaja στους 61 πόντους, ομάδα που στα εντός έδρας παιχνίδια του πρώτου γύρου είχε ενεργητικό 77 πόντους ανά παιχνίδι. Από το ξεκίνημα του παιχνιδιού ο Ολυμπιακός κατάφερε να επιβάλλει το ρυθμό του και κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού μεγάλωνε τη διαφορά. Μπορεί τέσσερις παίκτες της Unicaja να είχαν διψήφιο αριθμό πόντων (Granger, Thomas, Vasquez και Kuzminskas), αλλά η συνολική εικόνα της ομάδας ήταν αρνητική με ομαδικό ranking 69. Στα στατιστικά του παιχνιδιού, η Unicaja ήταν καλύτερη, ακόμα και στα offensive rebounds, που τόσο γράφτηκε πως βοήθησαν τον Ολυμπιακό να κερδίσει. Η νίκη του Ολυμπιακού προήλθε από την καλή άμυνα του, τόσο μέσα στη ρακέτα όσο και στην περιφέρεια, που ανάγκασαν την Unicaja να σουτάρει 13/40 δίποντα και 3/17 τρίποντα.

Επιθετικά ο Ολυμπιακός είχε διαστήματα που έδειχνε να μη βρίσκει λύσεις και αν δεν υπήρχαν τα μακρινά shoots του Σπανούλη σε δύο plays στο τέταρτο δεκάλεπτο και τα 3 offensive rebounds του Hunter που κατέληξαν σε καρφώματα του Αμερικάνου, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να ήταν διαφορετικό. Καλή εμφάνιση πραγματοποίησε ο Petway, που βοήθησε στα διαστήματα που ο Ολυμπιακός δεν έβρισκε score, αλλά και ο Lafayette, του οποίου η δουλειά που κάνει μέσα στο γήπεδο, δεν αποτυπώνεται στα στατιστικά νούμερα.

Καλύτερος παίκτης του παιχνιδιού ήταν ο Βασίλης Σπανούλης, που τόσο οργανωτικά όσο και επιθετικά οδήγησε τον Ολυμπιακό. Ο Σπανούλης είχε 11 πόντους και 10 assists με 3/7 τρίποντα. Επιπλέον, με τις 10 assists, έγινε ο 4ος παίκτης όλων των εποχών της Euroleague στη σχετική κατηγορία.

EA7 Armani 59-79 Nizhny Novgorod (16-14, 19-17, 9-28, 15-20)

H EA7 Armani στο ημίχρονο ήταν μπροστά στο score με 4 πόντους αλλά στο δεύτερο ημίχρονο οι Ρώσοι επικράτησαν με το επιμέρους 48-24. Η Nizhny ήταν καλύτερη οργανωτικά, και με τις 22 assists, έναντι μόλις 9 των Ιταλών, κατάφερε να δημιουργήσει μεγάλη διαφορά και να επικρατήσει άνετα μέσα στο Μιλάνο. Ενδεικτικό είναι πως στο συνολικό ranking της Nizhny ήταν 103 έναντι μόλις 44 των Ιταλών.

Στα ποσοστά ευστοχίας η Nizhny είχε 23/36 δίποντα, παίζοντας κυρίως μέσα στη ρακέτα, και 6/25 τρίποντα έναντι, έναντι του τραγικού 2/26 των Ιταλών. Στα rebounds οι Ιταλοί είχαν 15 επιθετικά, έναντι μόλις 4 της Nizhny, αλλά δεν κατάφεραν να πάρουν πόντους από αυτά. Οι Ρώσοι είχαν 6 blocks έναντι μόλις ενός των Ιταλών. Τέσσερις παίκτες της Nizhny είχαν διψήφιο αριθμό πόντων (Thompkins, Kinsey, Parkhouski, Rochestie) έναντι ενός της EA7 (Brooks).

Καλύτερος παίκτης για τη Nizhny ήταν ο Rochestie, με το εκπληκτικό 32 ατομικό ranking, αν και άλλοι τρεις παίκτες της Nizhny είχαν ranking από 20 και πάνω. Ο Αμερικανομαυροβούνιος είχε 19 πόντους, 8 assists και 4 rebs με 2/3 δίποντα και 3/6 τρίποντα. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο παίκτης κατέκτησε και το βραβείο του MVP για τη Week 1 του Top 16 της Euroleague.

Laboral Kutxa 67-72 Anadolu Efes (24-16, 17-19, 17-20, 9-17)

Η Kutxa ξεκίνησε καλύτερα το παιχνίδι, με καλύτερο παίκτη τον Mira Begic, και ήταν μπροστά στο score μέχρι και την αρχή του τελευταίου δεκαλέπτου. Ο Begic είχε 16 πόντους, με 7 rebs και 6/8 δίποντα και δεν είχε αντίπαλο μέσα στη ρακέτα. Στο τελευταίο δεκάλεπτο η Efes βελτίωσε την άμυνα της, και με σημαντικά καλάθια από τους Osman, Lasme και Janning πήρε το προβάδισμα το οποίο και κράτησε, πετυχαίνοντας τις κρίσιμες βολές στο τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης.

Η Efes είχε 10/24 τρίποντα, έναντι 5/20 των Ισπανών, και είχε σε καλή μέρα επιθετικά και αμυντικά τους Περπέρογλου και Lasme. Στις υπόλοιπες κατηγορίες των στατιστικών δεν υπήρχαν μεγάλες διαφορές και οι Ισπανοί θα μπορούσαν να είχαν πάρει τη νίκη, αν ήταν περισσότερο ήρεμοι στο σημείο που η Efes έκανε την αντεπίθεσή της.

Καλύτερος παίκτης για την Efes ήταν ο Dario Saric με 9 πόντους, 8 rebs, 2 assists, 1 block και 1 κλέψιμο, με 3/7 δίποντα. Ο Huertel από την άλλη, έδειξε πως ακόμα δεν είναι έτοιμος να μπει στο σύστημα της Efes και σε 15 λεπτά έμεινε άποντος με 0/3 shoots και 2 λάθη.

Fenerbahce 81-84 CSKA Moscow (25-28, 17-17, 17-16, 15-13, OT 7-10)

Δικαιολογημένα ήταν το παιχνίδι που περίμεναν να δουν οι περισσότεροι τη Week 1 του Top 16 της Euroleague και η ποιότητά του δεν διέψευσε τις προσδοκίες. Η διαφορά ήταν κλειστή καθόλη τη διάρκεια του παιχνιδιού και μόνα στα μέσα του τρίτου και του τέταρτου δεκαλέπτου η CSKA κατάφερε να πάρει διαφορά 7 και 5 πόντων αντίστοιχα. Και στις δύο περιπτώσεις όμως η Fenerbahce κατάφερε να επανέλθει. O Hines με follows σε σημαντικά σημεία του παιχνιδιού, τόσο στην κανονική διάρκεια όσο και στην παράταση, έδωσε το προβάδισμα στη CSKA και ο Teodosic με μακρινό shoot στα τελευταία λεπτά της παράτασης, έδωσε τη νίκη στους Ρώσους, βοηθώντας την ομάδα τους να διατηρήσουν το αήττητο φέτος στη Euroleague.

H CSKA είχε περισσότερες επιθετικές λύσεις από τη Fenerbahce και εκτέλεσε 38 βολές έναντι 24 της Fenerbahce. Έξι παίκτες της τελείωσαν το παιχνίδι με διψήφιο αριθμό πόντων (Hines, Teodosic, Weems, Kaoun, De Colo και Voronchevich) και το ομαδικό ranking ήταν 90 έναντι 66 της Fenerbahce.

Καλύτερος παίκτης για τη CSKA ήταν ο Kyle Hines που ολοκλήρωσε το παιχνίδι με 13 πόντους, 6 rebs (3 επιθετικά) και 3 κοψίματα. Τα follows του μετά από επιθετικό rebound στο τέλος της κανονικής διάρκειας και στο τέλος της παράτασης, ήταν αυτά που βοήθησαν τη CSKA στο να περάσει με νίκη από την πρώτη επίσκεψή της στην Τουρκία.

The following two tabs change content below.

Petros Kaounis

Πρωταθλητής LOL Fantasy League 2014-15 ενάντια σε κάθε λογική. H απαγόρευση του hand-checking σκότωσε μια πολλά υποσχόμενη μπασκετική καριέρα. Βλέποντας τα όνειρά του να γίνονται συντρίμμια, το έριξε στα βιβλία. Όταν τα άλλα παιδάκια προσπαθούσαν να αντιγράψουν στα τσιμέντα τις φιγούρες του MJ, αυτός αντέγραφε τις αγκωνιές του Bill Laimbeer. Από οικονομολόγος κατέληξε συντάκτης στη μεγαλύτερη μπασκετική ιστοσελίδα του κόσμου (www.theballhog.net), με μοναδικό του στόχο να φάει την έδρα του Zach Lowe. Αγαπημένη του Pick Up Line: «Ώστε δεν πρόλαβες τον Γκάλη με σορτσάκι,ε;; Ενδιαφέρον…».