Euroleague Top 16 – Weekly Report #2

Posted on Jan 15 2015 - 6:00pm by Petros Kaounis

Στη 2η εβδομάδα του Top 16 της Euroleague δεν είχαμε αποτελέσματα που προκάλεσαν έκπληξη, όπως τα αντίστοιχα της 1ης βδομάδας. Τα πιο αμφίρροπα παιχνίδια τα είχαμε σε Βαρκελώνη, Κωνσταντινούπολη και Μόσχα, αλλά και στα τρία επικράτησαν οι θεωρητικά ισχυρότερες ομάδες στο τέλος. Όλα τα παιχνίδια όμως, ήταν μια καλή εισαγωγή για αυτά της τρέχουσας βδομάδας, στην οποία και τα 8 ξεχωρίζουν, για διαφορετικό λόγο το καθένα. Στο weekly report του The Ball Hog για το Top 16 της Euroleague, θα γράφουμε για ό,τι μας έκανε εντύπωση από τα παιχνίδια της βδομάδας. 

Group E

FC Barcelona 80-76 Παναθηναϊκός (14-20, 23-17, 26-19, 17-20)

Ο Παναθηναϊκός έπαιξε αρκετά καλά επιθετικά στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού, αλλά οι γνωστές αδυναμίες του, που στα εκτός έδρας παιχνίδια παρουσιάζονται εντονότερες, δεν τον άφησαν να κερδίσει ένα παιχνίδι που θα του έδινε μεγάλο προβάδισμα, έστω και αν μπορεί να φαντάζει νωρίς για κάτι τέτοιο, για την κατάκτηση μία εκ των δύο πρώτων θέσεων του Group E. Ξεκίνησε δυνατά το παιχνίδι και σε συνδυασμό με την αστοχία των παικτών της Barcelona, είχε ένα διαρκές προβάδισμα μέχρι και τα μισά της δεύτερης περιόδου, όπου και οι Ισπανοί άρχισαν να ανεβαίνουν, με αποτέλεσμα το ημίχρονο να βρει τις δύο ομάδες ισόπαλες. Στο δεύτερο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός έδειξε και πάλι τις αδυναμίες του, ιδιαίτερα τις αμυντικές, με αποτέλεσμα ο Huertas με τον Doellman να δώσουν μια διαφορά στη Barcelona. Προς το τέλος του παιχνιδιού ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να επανέλθει στο παιχνίδι, αλλά τα πολλά λάθη του σε κρίσιμα σημεία, δεν τον βοήθησαν. Για τον Παναθηναϊκό ήταν μια ήττα εντός προγράμματος θα μπορούσαμε να πούμε, με ιδιαίτερα θετική την μικρή διαφορά που θα προσπαθήσει να καλύψει στο παιχνίδι του δεύτερου γύρου.

Στατιστικά, η διαφορά προήλθε από το εκπληκτικό 12/20 της Barcelona στα τρίποντα, ειδικά με το κρεσέντο του Huertas στο τρίτο δεκάλεπτο, έναντι του 10/25 του Παναθηναϊκού. Στα λάθη οι ομάδες μπορεί να έκαναν σχεδόν τα ίδια, 17 έναντι 14, αλλά τα περισσότερα για τον Παναθηναϊκό γίνανε προς το τέλος του παιχνιδιού, όταν και το κρινόταν το παιχνίδι. Τέσσερις παίκτες της Barcelona τελείωσαν το παιχνίδι με διψήφιο αριθμό πόντων (Huertas, Doellman, Abrines, Hezonja) έναντι μόνο του Nelson για τον Παναθηναϊκό, που είχε σε κακή μέρα τους Slaughter, Γιάνκοβιτς και Gist.

Πολυτιμότερος παίκτης για τους νικητές ήταν ο Marcelinho Huertas, που τελείωσε το παιχνίδι με 2ο συνολικό ranking, πετυχαίνοντας 22 πόντους με 6/8 τρίποντα. Χαρακτηριστικό είναι, πως η Barcelona είχε 6 παίκτες της με διψήφιο ranking, ενώ ο Παναθηναϊκός πήρε σημαντικές βοήθειες μόνο από τους Nelson και Batista.

Zalgiris 75-62 Alba (18-15, 17-13, 18-18, 22-16)

Η Alba, μετά τη μεγάλη νίκη επί της Real Madrid την πρώτη αγωνιστική του top 16, ήθελε να κερδίσει και μέσα στο Κάουνας, ώστε να μπει δυνατά στη διεκδίκηση της τέταρτης θέσης που οδηγεί στα playoffs. Η Zalgiris όμως, ήταν καλύτερη σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού και κρατούσε σταθερά ένα προβάδισμα, με βασικό όπλο την άμυνα της, καθηλώνοντας την ομάδα από το Βερολίνο μόλις στους 62 πόντους.

Η Zalgiris είχε καλύτερο ποσοστό στα δίποντα, αλλά η διαφορά έγινε με τα ποσοστά στα τρίποντα. Οι γηπεδούχοι είχαν 11/28 τρίποντα ενώ η Alba μόλις 3/14. Η Zalgiris είχε 5 παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων (Milankis, Anderson, Jankunas, Lekavicius, Gudaitis) και συνολικό ranking 87, ενώ η Alba τρεις παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων (Hammonds, McLean, Banic) και μόλις 54 συνολικό ranking.

Καλύτερος παίκτης για τη Zalgiris ήταν ο Paulius Jankunas με 14 πόντους, 6 rebounds και 4 assists με 4/5 δίποντα ενώ καλό παιχνίδι έκανε και ο James Anderson 16 πόντους και 4 rebounds αλλά με μόλις 2/8 τρίποντα.

Real Madrid 93-78 Galatasaray (25-24, 30-15, 14-18, 24-21)

Η Real Madrid είχε από την αρχή την κυριαρχία, αλλά η Galatasaray κατάφερε να ακολουθήσει επιθετικά το ρυθμό των Μαδριλένων και παρέμεινε μέσα στο παιχνίδι. Στο δεύτερο δεκάλεπτο, η Real αύξησε το ρυθμό της και το τέμπο του παιχνιδιού και έκλεισε τη δεύτερη περίοδο με επιμέρους σκορ 30-15, βάζοντας έτσι τις βάσεις για μια άνετη νίκη, χωρίς να χρειαστεί να παίξει ακόμα καλύτερα. Η Real Madrid είχε σε καλή μέρα τους Reyes, Llull και Fernandez, ενώ για τη Galatasaray ξεχώρισε για ακόμα για ένα παιχνίδι ο Erceg.

Η Galatasaray ήταν περισσότερο εύστοχη από τη Real στα δίποντα, 20/33 έναντι 27/50, και οι δύο ομάδες ήταν το ίδιο άστοχες στα τρίποντα. Η διαφορά προήλθε από τα rebounds, 37 (με τα 12 επιθετικά) είχαν οι Μαδριλένοι έναντι 27 της Galatasaray. Η μεγάλη διαφορά όμως φάνηκε στις assists που έδωσε η Real και στα λάθη που ανάγκασε την ομάδα της Galatasaray να κάνει. Η Real Madrid έδωσε 27 assists έναντι 19 της Galatasaray και την ανάγκασε να κάνει 20 λάθη έναντι μόλις 11 που έκανε η ίδια. Η ποιοτική διαφορά στα roster των δύο ομάδων φάνηκε στο συνολικό ranking όπου οι παίκτες της Real συγκέντρωσαν 121, έναντι 75 των παικτών της Galatasaray.

Καλύτερος παίκτης του παιχνιδιού ήταν ο Felipe Reyes, που τελείωσε το παιχνίδι με 22 πόντους και 11 rebounds (7 επιθετικά) με 9/13 δίποντα. Μάλιστα αναδείχθηκε παίκτης της βδομάδας για τη Euroleague, μαζί με τον Randle της Maccabi Tel Aviv.  Από κοντά ήταν και ο Rudy Fernandez με 15 πόντους και 3/7 τρίποντα.

Maccabi Tel Aviv 78-67 Crvena Zvezda (21-18, 16-15, 19-16, 22-18)

Η Maccabi Tel Aviv από την αρχή της αναμέτρησης είχε τον έλεγχο του παιχνιδιού και κάθε δεκάλεπτο αύξανε τη διαφορά, αν και αυτή δεν κατάφερε να τη φτάσει σε μεγάλα επίπεδα. Οι παίκτες της Maccabi είχαν καλύτερη απόδοση και τελείωσαν το παιχνίδι με σχεδόν διπλάσιο συνολικό ranking (98 έναντι 50). Επίσης, πέντε παίκτης της Maccabi (Ohayon, Randle, Pargo, Smith, Σχορτσιανίτης) τελείωσαν με διψήφιο αριθμό πόντων έναντι τριών του Crvena Zvezda (Marjanovic, Williams, Kalinic).

Στα στατιστικά του παιχνιδιού η Maccabi είχε 24/43 στα δίποντα έναντι μόλις 15/43 του Crvena Zvezda. Και οι δύο ομάδες ήταν ιδιαίτερα άστοχες στα τρίποντα, με τη Maccabi να έχει 9/29, ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό για μια ομάδα που στηρίζει το επιθετικό της παιχνίδι στο περιφερειακό σουτ. Στις υπόλοιπες κατηγορίες η Maccabi ήταν καλύτερη σε  rebounds, assists και κλεψίματα.

Καλύτερος παίκτης για τη Maccabi Tel Aviv, ήταν ο Brian Randle που συγκέντρωσε 29 πόντους ranking, έχοντας 16 πόντους με 6/6 δίποντα και 9 rebounds. Μάλιστα αναδείχθηκε ως παίκτης της βδομάδας της Euroleague, μαζί με τον Reyes της Real Madrid.

Group F

Anadolu Efes 74-70 Unicaja Malaga (15-23, 19-26, 23-8, 17-13)

H Unicaja Malaga έδειξε ικανή να φύγει με τη νίκη από την Κωνσταντινούπολη και να υποχρεώσει την Efes σε μια ήττα εκτός προγράμματος, που μπορεί να την έβαζε σε περιπέτειες στη μάχη για τη διεκδίκηση μίας εκ των δύο πρώτων θέσεων του Group F. Μπήκε δυνατά στο παιχνίδι και στο ημίχρονο ήταν μάλιστα μπροστά με 15 πόντους διαφορά. Η Efes όμως, με όπλο της την άμυνα στο δεύτερο, κατάφερε να γυρίσει το παιχνίδι. Χαρακτηριστικό της βελτίωσης της άμυνας της Efes, ήταν πως από τους 49 πόντους που δέχτηκε στο πρώτο ημίχρονο, περιόρισε την Malaga στους μόλις 21 στο δεύτερο.

H Efes ήταν καλύτερη στα δίποντα, ενώ οι δύο ομάδες είχαν περίπου ίδια ποσοστά στα τρίποντα. Η μεγάλη διαφορά στα νούμερα, που οδήγησε τη Malaga στο +15, ήταν στα rebounds, με τους Ισπανούς να έχουν 39 έναντι 22 της Efes. Στο σημείο που η Efes ξεκίνησε να μαζεύει τη διαφορά, με Draper και Janning βασικούς εκφραστές, η Malaga δεν πήρε από τους παίκτες της τις βοήθειες που χρειαζόταν.

Καλύτερος παίκτης της Efes ήταν ο Dontaye Draper που πέτυχε 13 πόντους και είχε 5 rebounds και 6 assists. Από κοντά ήταν και οι Matt Janning, που τελείωσε το παιχνίδι με 17 πόντους με 5/8 τρίποντα, και Στράτος Περπέρογλου, ο οποίος ολοκλήρωσε το παιχνίδι με 13 πόντους.

Nizhny Novgorod 60-78 Fenerbahce (19-20, 17-18, 15-22, 9-18)

Μετά την άνετη νίκη της Nizhny επί της Emporio Armani μέσα στο Μιλάνο και την ήττα της Fenerbahce από την CSKA μέσα στην Κωνσταντινούπολη, το συγκεκριμένο παιχνίδι είχε αποκτήσει μεγάλη σημασία. Η Fenerbahce έκανε όμως ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της στη φετινή Euroleague και κέρδισε εύκολα μέσα στη Ρωσία, με τη διαφορά να μεγαλώνει στο τρίτο και τέταρτο δεκάλεπτο. H Fenerbahce πέτυχε 58 πόντους μέσα από τη ρακέτα, έναντι 34 της Nizhny με 29/51 στα δίποντα. Αξιοσημείωτο επίσης είναι, πως οι παίκτες της επιχείρησαν μόνο 15 προσπάθειες τριών πόντων.

Στατιστικά, οι δύο ομάδες,  δεν είχαν μεγάλη διαφορά εκτός από τα λάθη. Η πιεστική άμυνα της Fenerbahce, υποχρέωσε τους παίκτες της Nizhny σε 14 λάθη, έναντι μόλις 4 των Τούρκων. Από τη Fenerbahce ξεχώρισαν 5 παίκτες, που είχαν διψήφια συγκομιδή στο ranking και βοήθησαν την ομάδα να κάνει το πιο ισορροπημένο παιχνίδι της για φέτος.

Καλύτερος παίκτης για τη Fenerbahce ήταν, για ακόμα μια φορά ο Andrew Goudelock, ο οποίος πέτυχε 23 πόντους με 8/15 δίποντα και 2/2 τρίποντα.

Ολυμπιακός 81-58 Emporio Armani Milano (13-18, 26-17, 17-9, 25-14)

Ο Ολυμπιακός πέτυχε ακόμα μία νίκη στο Top 16 της Euroleague, με όπλο του την άμυνα, άμυνα που έχει βελτιωθεί εντυπωσιακά μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από το Γιάννη Σφαιρόπουλο. Στο πρώτο ημίχρονο, η Armani πέτυχε 35 πόντους και προβλημάτισε τον Ολυμπιακό, αλλά στο δεύτερο ημίχρονο η άμυνα του Ολυμπιακού έγινε πιο επιθετική και ήταν αποτελεσματικότερη, με αποτέλεσμα να δεχτεί μόνο 23 πόντους. Κάποια μακρινά σουτ κρατούσαν την Armani μέσα στο παιχνίδι μέχρι το πρώτο ημίχρονο, αλλά στο δεύτερο η άμυνα του Ολυμπιακού, σε συνδυασμό με τις καλές οργανωτικές αποφάσεις των Σλούκα και Lafayette, δημιούργησαν μεγάλη διαφορά που θα είχε ξεπεράσει τους 30 πόντους, αν στα τελευταία 5 λεπτά του παιχνιδιού ο Ολυμπιακός δεν χαλάρωνε το ρυθμό του.

Για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι η Armani ήταν απελπιστικά άστοχη σε δίποντα και τρίποντα, ενώ ο Ολυμπιακός κυριάρχησε στα rebounds, με αποτέλεσμα να έχει τον έλεγχο του ρυθμού του αγώνα (38 έναντι 29). Τεράστια ήταν και η διαφορά στις assists, με τους παίκτες του Ολυμπιακού να δίνουν 24 έναντι μόλις 10 των Ιταλών. Η διαφορά στη συνολική απόδοση των παικτών των δύο ομάδων, φάνηκε και στο ranking, όπου 7 παίκτες του Ολυμπιακού τελείωσαν με διψήφιο ranking έναντι μόλις ενός της Armani. Συνολικά ο Ολυμπιακός είχε 113 ranking έναντι 39 της Armani.

Καλύτερος παίκτης του Ολυμπιακού ήταν ο Γιώργος Πρίντεζης, ο οποίος στο δεύτερο παιχνίδι από την επιστροφή του από τραυματισμό, είχε 12 πόντους με 6 rebounds και 3 assists με 3/4 δίποντα και συνολικό ranking 23.

CSKA 99-90 Laboral Kutxa (26-20, 27-16, 18-26, 28-28)

Η Laboral Kutxa απέδειξε για ακόμα ένα παιχνίδι, ειδικά με την απόδοση της στο δεύτερο ημίχρονο, την ανοδική της πορεία και το πως θα προσπαθήσει να χτυπήσει όλα τα παιχνίδια του Group F, ανεξαρτήτως αντιπάλου και έδρας, καθώς και το ότι θα διεκδικήσει με αξιώσεις μία από τις 4 πρώτες θέσεις που οδηγούν στα playoffs. Η CSKA μπήκε δυνατά στο παιχνίδι και πήρε από νωρίς διαφορά που μεγάλωνε μέχρι το ημίχρονο, αλλά στο δεύτερο μέρος του παιχνιδιού έριξε την απόδοσή της, με αποτέλεσμα η Laboral Kutxa να μειώσει τη διαφορά σε μονοψήφιο αριθμό πόντων με καλή απόδοση και συνολική εμφάνιση.

Η CSKA είχε καλύτερα ποσοστά στα δίποντα με 19/37 έναντι 24/54 και πολύ καλύτερα στα τρίποντα με 14/31 έναντι 8/30. Σημαντική διαφορά υπήρχε και στις assists, με την CSKA να έχει 24 έναντι 15 της Laboral Kutxa. Ενδεικτικό της καλής εμφάνισης της Laboral Kutxa, ήταν πως είχε 7 παίκτες με διψήφιο ranking έναντι 6 της CSKA. Συνολικά 10 παίκτες (από 5 για κάθε ομάδα) πέτυχαν διψήφιο αριθμό πόντων στο παιχνίδι.

Καλύτερος παίκτης για την CSKA ήταν ο Nando De Colo, που τελείωσε το παιχνίδι με 17 πόντους και 8 assists. Από κοντά ήταν και ο Sonny Weems που τελείωσε το παιχνίδι με 22 πόντους και 8 rebounds.

The following two tabs change content below.

Petros Kaounis

Πρωταθλητής LOL Fantasy League 2014-15 ενάντια σε κάθε λογική. H απαγόρευση του hand-checking σκότωσε μια πολλά υποσχόμενη μπασκετική καριέρα. Βλέποντας τα όνειρά του να γίνονται συντρίμμια, το έριξε στα βιβλία. Όταν τα άλλα παιδάκια προσπαθούσαν να αντιγράψουν στα τσιμέντα τις φιγούρες του MJ, αυτός αντέγραφε τις αγκωνιές του Bill Laimbeer. Από οικονομολόγος κατέληξε συντάκτης στη μεγαλύτερη μπασκετική ιστοσελίδα του κόσμου (www.theballhog.net), με μοναδικό του στόχο να φάει την έδρα του Zach Lowe. Αγαπημένη του Pick Up Line: «Ώστε δεν πρόλαβες τον Γκάλη με σορτσάκι,ε;; Ενδιαφέρον…».