H φανέλα με το #12

Posted on Feb 14 2015 - 11:51am by Kosmas Kapsalis

Την ημέρα των ερωτευμένων του 1990 διάλεξε ένας φίλαθλος του ΝΒΑ να δημιουργήσει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα trivia στο μπάσκετ.

Michael-Jordan-Wearing-Number-12-

Στην ερώτηση ”Ποιο νούμερο είχε στη φανέλα του ο Michael Jordan;”, ακόμα και κάποιος με ελάχιστη ενασχόληση με το ΝΒΑ λέει αβίαστα το #23. Αυτό ήταν το νούμερο που φορούσε στο Λύκειο, στο κολέγιο και τους North Carolina Tar Heels, στους Chicago Bulls και αργότερα στους Washington Wizards.

Χωρίς τίτλο

Χωρίς τίτλο1

Oι λίγο πιο ψαγμένοι, θυμούνται βέβαια και το #45 που φόρεσε το 1995, όταν επέστρεψε από το Baseball, μετά την πρώτη απόσυρσή του ενάμιση χρόνο πριν. Το #23 είχε αποσυρθεί από την ομάδα το 1993 κι έτσι φόρεσε το #45 που ήταν το νούμερό του στους Birmingham Barons.

Χωρίς τίτλο

Και βέβαια, το 3ο νούμερο με το οποίο έγραψε ιστορία, ήταν το #9 που φόρεσε σε δύο ολυμπιάδες, το 1984 στο Los Angeles, σαν κολεγιόπαιδο ακόμα, αλλά και το 1992 σαν μέλος της μυθικής (και μοναδικής) Dream Team.

Χωρίς τίτλο1

Όσοι όμως φτάνουν μέχρι την τελευταία ερώτηση στο Treasure of The Hog, σίγουρα θυμούνται την ύπαρξη μιας ακόμα φανέλας, την οποία φόρεσε ο Jordan, για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα: για ένα μόλις παιχνίδι συγκεκριμένα. Είναι η φανέλα με το #12.

1

Είμαστε λίγο μετά τα μέσα της αγωνιστικής χρονιάς 1989-1990. Ακριβέστερα είναι από τα πρώτα παιχνίδια μετά το σημειολογικό μέσο της χρονιάς, καθώς λίγες μέρες πιο πριν, στις 10 Φεβρουαρίου, στο Miami έγινε το All-Star Game, με την Ανατολή να κερδίζει τη Δύση με 130-113, με τον τίτλο του MVP παρόλα αυτά να πηγαίνει στο Los Angeles και τον Magic Johnson. Λίγες μέρες αργότερα λοιπόν, οι Bulls κατηφορίζουν κι αυτοί στην Florida για να αντιμετωπίσουν τους Orlando Magic. Οι πορείες των δυο ομάδων εκείνη την εποχή ήταν ακριβώς αντίθετες. Οι Bulls πρόσθεταν τα τελευταία γρανάζια στη μηχανή τους πριν την εκτόξευση. Συγκεκριμένα η σεζόν 1989-1990 ήταν η πρώτη χρονιά του Phil Jackson σαν head-coach των Bulls. Ο Ιούνιος βρήκε τους Pistons να πανηγυρίζουν για 2η συνεχή χρονιά το πρωτάθλημα, από την επόμενη όμως χρονιά ξεκινούσε η δυναστεία των Ταύρων. Οι Magic από την άλλη, ήταν rookies στην λίγκα, μιας και ήταν η πρώτη τους χρονιά στο πρωτάθλημα.

Το Σικάγο κατεβαίνει στον αγώνα με ρεκόρ 29-19 για να αντιμετωπίσει το Ορλάντο του 14-33, με τις δυο ομάδες να δίνουν το 4ο μεταξύ τους παιχνίδι μέσα στη χρονιά με τις νίκες να είναι στο 2-1 για τους Bulls.

Jordan-wearing-12

Όλα κυλάνε φυσιολογικά με τις ομάδες να είναι στο παρκέ για το ζέσταμα πριν τον αγώνα, όταν περίπου μιάμιση ώρα πριν το jump ball, κάποιος τρύπωσε στα αποδυτήρια των Bulls, και πήρε τη φανέλα του Jordan. Συναγερμός! Οι υπεύθυνοι ψάξανε το γήπεδο και αρκετούς από τους εργαζόμενους, αλλά η φανέλα δεν βρέθηκε.

Ο Jordan δοκίμασε τη φανέλα ενός οπαδού αλλά δεν του έκανε. Τότε οι φροντιστές βρήκαν μια extra εμφάνιση που είχαν για περιπτώσεις ανάγκης. Η φανέλα είχε το νούμερο 12, ενώ στο πίσω μέρος δεν αναγραφόταν κανένα όνομα.

Ο Jordan βέβαια, δεν προβληματίστηκε ιδιαίτερα στο αγωνιστικό κομμάτι, καθώς σκόραρε 49 πόντους, είχε 7 rebounds, 2 assists και κανένα λάθος σε 47′ αγώνα, έχοντας 21/43 σουτ. Παρόλα αυτά, οι Bulls δεν κατάφεραν να κερδίσουν, μιας και το Orlando επικράτησε στην παράταση με 135-129, με τους Reggie Theus, Terry Catledge, Sam Vincent και Scott Skiles που πέρασαν όλοι τους στη συνέχεια της καριέρας τους και από τα μέρη μας, να βοηθούν σημαντικά την ομάδα τους.

Χωρίς τίτλο

Μετά το τέλος του παιχνιδιού ο Jordan εμφανίστηκε αρκετά χολωμένος, αρνούμενος να υπογράψει αυτόγραφα, ενώ σε τοπική εφημερίδα δήλωσε: ”Είναι κάτι που δεν μου έχει ξανασυμβεί. Είναι πολύ εκνευριστικό, γιατί όταν έχεις συνηθίσει σε ορισμένα πράγματα, δεν σου αρέσει να υπάρχουν αλλαγές.”

Αυτό που μένει, είναι πως ο Jordan, έγινε με αυτόν τον τρόπο ο καλύτερος παίκτης στην ιστορία του NBA που φόρεσε (και) το νούμερο 12 στη φανέλα του. Έστω κι αν ήταν για ένα μόλις παιχνίδι.

The following two tabs change content below.
Τίμιος αιώνιος φοιτητής, θα ψάχνει κάθε ευκαιρία να γράψει σε άρθρα τις λέξεις Tracy και McGrady. Όταν δεν παρακολουθεί με νοσταλγία videos του πάλαι ποτέ superstar, τρομοκρατεί τα εργαστήρια χημείας της συμπρωτεύουσας. Φημολογείται ότι είναι εξαιρετικός post player, αλλά ακόμα δεν είχαμε την ευκαιρία να τον θαυμάσουμε. Σιγουράκι για τις άγριες ώρες, το NBA ήρθε σαν φυσικό αποτέλεσμα του τρόπου ζωής του.

1 Comment so far. Feel free to join this conversation.

  1. Giorgos Papadakis February 14, 2015 at 20:44 -

    Να προσθεσω πως αλλοι δυο απο τους Ορλαντο περασαν απο τα μερη μας! ο
    Terry Catledge απο τον Αρη γυρω στο 94-95, αν και εφυγε μαλλον ως
    αποτυχημενος, και ο Sam Vincent ενα χρονο νωριτερα (με δευτερο ξενο τον παρεξηγημενο Sean Higgins).