NBA trade deadline – Μέρος 1ο

Posted on Feb 16 2015 - 11:11am by Stavros Marinos

Αν στις 19 Φεβρουαρίου, μου πρότειναν να επιλέξω μια εμπειρία αδρεναλίνης όπως ένα Zip ride στη Νότιο Αφρική, έναν αγώνα Cheese Rolling στη Βρετανία ή έστω ένα Volcano Boarding στη Νικαράγουα, θα έπρεπε να κατηγορηματικά να αρνηθώ. Κι αυτό διότι δεν υπάρχουν πιο αγωνιώδεις κι έντονες στιγμές, για έναν φανατικό οπαδό του NBA, από τις τελευταίες ώρες/μέρες πριν το ετήσιο trade deadline.

Ποιοι παιχταράδες θα αλλάξουν φανέλα; Ποιες θα είναι οι νέες ισορροπίες; Ποιες ομάδες θα επισημοποιήσουν το tanking ξεφορτώνοντας συμβόλαια; Ποιες θα πάνε “all in” για την τελική ευθεία προς τα playoffs; Φήμες ξεπηδούν κάθε δευτερόλεπτο όσο πλησιάζουμε την ύστατη στιγμή, με τον κόσμο του NBA Twitter (από όπου όλα αναβλύζουν) να εισέρχεται σε ένα ντελίριο υπεραναλυτικού κουτσομπολιού και υστερίας.

Χρέος του Ball Hog, είναι να σας εντάξει στο άνωθεν κλίμα, παραθέτοντας επιγραμματικά τις ανάγκες και τα σημαντικότερα μεταγραφικά νέα κάθε ομάδας, εν όψη της κομβικής αυτής στιγμής, την πιο απρόβλεπτη σεζόν των τελευταίων ετών.

Eastern Conference

hawks smallΜία από τις πιο μετριοπαθείς ομάδες της τελευταίας δεκαετίας, ξαφνικά βρήκε ρυθμό. Δεν το πιστεύουν ούτε οι ίδιοι. Πρώτοι στην Ανατολή, δεύτεροι στο NBA, οι Hawks δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Έστειλαν προ ημερών τον rookie Adreian Payne στη Minnesota, για ένα προστατευμένο pick 1ου γύρου. Αυτό που κέρδισαν δεν ήταν τόσο το pick, όσο τα $5 εκατομμύρια cap space που πλέον έχουν διαθέσιμα.

  • Ανάγκες: Ψάχνουν σκόρερ/τρίποντο από τον πάγκο.
  • Φήμες: Περιμένουν απάντηση από τον Ray Allen μετά το All-Star game (πάρτε χαρτάκι και περιμένετε στην ουρά παρακαλώ).  Έχουν δείξει ενδιαφέρον για τον SG Gary Neal (κλασικός ασταθής σκόρερ από τον πάγκο που μπορεί να “πετάξει” δύο τρίποντα σε ένα λεπτό, και να χάσει τα επόμενα επτά σουτ).
boston small

Θα ήθελαν να κάνουν tanking, αλλά λόγω του απύθμενου ανταγωνισμού στην Ανατολή για αυτό, έχουν βρεθεί να παλεύουν για τα playoffs. Αφού άνοιξαν την πόρτα για τη φυγή των καλύτερων παιχτών της ομάδας (Rajon Rondo, Jeff Green), πλέον προσπαθούν να “χαρίσουν” τους υπόλοιπους βετεράνους: Brandon Bass, Marcus Thornton, Tayshaun Prince, αλλά η ζήτηση είναι μικρή.

  • Ανάγκες: Δεν θέλουν κάτι συγκεκριμένο, αλλά βρίσκονται έτοιμοι για την κίνηση ματ για προσθήκη νέου ταλέντου. Όπως είπε κι ο Danny Ainge, θα λειτουργήσουν “οπορτουνιστικά”.
  • Φήμες: Ο Τούρκος επιθετικογενής center Enes Kanter.

Brooklyn small

Απέτυχε το 5ετές πλάνο του πολιτικού ανταγωνιστή του Putin, Mikhail Prokhorov, που πλέον έχει τοποθετήσει τους Nets στις μικρές αγγελίες. Παρομοίως κι ο GM Billy King, ξεπουλάει ανοιχτά τους ακριβοπληρωμένους βετεράνους του. Βρίσκονται στις απαρχές της αποδόμησης και η διαδικασία αυτή θέλει προσοχή όταν τα συμβόλαια και τα ονόματα είναι μεγάλα (Deron Williams, Brook Lopez, Joe Johnson, Kevin Garnett).

  • Ανάγκες: Θέλουν να διαλύσουν την ομάδα και δεν ξέρουν από που να αρχίσουν. Κανείς δεν τολμάει να αγγίξει τους γέροντες με τους χρυσούς μισθούς, και το deadline προβλέπεται δυσκοίλιο.
  • Φήμες: Όλο και κάποιος απελπισμένος contender θα βρεθεί να δώσει δύο ψίχουλα για τον Brook Lopez, με τους Thunder να φαίνονται ως υποψήφια θύματα.

Hornets Logo

Είναι κάρμα ή απλά ανικανότητα; Ό,τι αγγίζει ο Jordan σαν παράγοντας (ιδιοκτήτης) είναι βέβαιη αποτυχία. H καλοκαιρινή προσπάθεια να χτίσουν ένα ανταγωνιστικό ρόστερ με την προσθήκη του περσινού φαινομένου Lance Stephenson, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν ένα από τα χειρότερα signings της δεκαετίας. Τα δύο σερί PF στα τελευταία drafts (Cody Zeller, Noah Volneh) φαίνεται να συνεχίζουν το σερί του κάκιστου scouting. Είναι 7οι στην Ανατολή και είναι σίγουρα πως θα πέσουν θύματα 1ου γύρου.

  • Ανάγκες: Κάλυψαν τη θέση του backup PG με τον Mo Williams, κάτι που χρειάζονταν άμεσα, μετά τον τραυματισμό του Kemba Walker, που επιστρέφει μέσα Μαρτίου. Παρακαλούν να βρεθεί ενδιαφερόμενος για τον Stephenson.
  • Φήμες: Τον Ιανουάριο μπήκε στην αναμονή η διαπραγμάτευση Lance Stephenson για Brook Lopez. Ψίθυροι ειπώθηκαν και για τον Kanter.

bulls small

Σταθεροί στα ψηλά πατώματα της Ανατολικής Περιφέρειας, αλλά συνεχίζουν να μην γεμίζουν το μάτι. Είναι 3οι και πάντα επικίνδυνοι για την υπέρβαση στα playoffs κάτι που ποτέ όμως δεν καταφέρνουν. Αν κινηθούν, θα είναι για άμεση ενίσχυση.

  • Ανάγκες: Small Forward. Για πόσο ακόμα θα παίζει ο γερό-Dunleavy βασικός;
  • Φήμες: O Pau Gasol φέτος ήπιε από το συντριβάνι της Ζωής (σαν τον Tygra σε εκείνο το αμνημόνευτο επεισόδιο των Thundercats), ο Mirotic έδειξε εξαιρετικά στοιχεία όταν πήρε χρόνο σαν forward από τον πάγκο, οπότε ο συνήθης ύποπτος και συμπαθής Taj Gibson, είναι και πάλι στη βιτρίνα. Πιθανοί στόχοι: Arron Afflalo, Wilson Chandler.

Cavs logo

Κινήθηκαν γρήγορα χάρη στην έμμεση πίεση του LeBron. Με την απόκτηση των Mozgov και J.R. Smith, όχι μόνο βελτιώθηκαν αισθητά, αλλά και πλέον δείχνουν να έχουν όρεξη για μπάσκετ (σε αντίθεση με το πρώτο μισό της σεζόν).

  • Ανάγκες: Βετεράνοι παντός είδους για προσωπικότητα στα playoffs. Καλό, ως αναγκαίο, θα ήταν να αποκτήσουν έναν backup PG.
  • Φήμες: Είναι πρώτοι στην ουρά για τον Ray Allen. Θα κινηθούν για τον Luke Ridnour ή τον Jameer Nelson.

Pistons small

Roller coaster η φετινή πορεία του Detroit. Από τις ντροπιαστικές τελευταίες θέσεις της λίγκας (χωρίς εκούσιο tanking), στο άκομψο μεν, θαυματουργό δε waive του Josh Smith, που τους έδωσε όνειρα για την post season. O  out-for-season τραυματισμός του Brandon Jennings προσγείωσε τις φιλοδοξίες τους απότομα, αλλά η επάξια κάλυψη της θέσης από τον D.J. Augustin, τους επανέφερε στη μάχη.

  • Ανάγκες: Οι αναπάντεχες εναλλαγές, έχουν θολώσει την φετινή στρατηγική τους. Ο Greg Monroe φαίνεται πως παραμένει στο ρόστερ. Θα εξετάσουν περιπτώσεις ελασσόνων τροποποιήσεων (μετά την καθαρευό-glam ομιλία Ζουράρι, δεν μπορούσα να γράψω “minor tweaks”), αποφεύγοντας βαρύγδουπες κινήσεις.
  • Φήμες: Πολλοί παρακαλάνε για τον Monroe, αλλά ο Van Gundy φαίνεται να τον αγαπά. Ακούστηκε το όνομα του Ty Lawson.

pacers small alt

Ο καλοκαιρινός τραυματισμός του Paul George, το κενό που άφησε ο Stephenson, η εκπλήρωση του potential του Hibbert που δεν ήρθε ποτέ, τα γεράματα του David West και στο βάθος… η ανταλλαγή του Kawhi Leonard για τον George Hill, να είναι πιο επίπονη από ποτέ. Τί όνειρα μπορεί να χαρίσει η εξαιρετική άμυνα μιας, κατά τα άλλα διαλυμένης, ομάδας;

  • Ανάγκες: PG, SG, SF (εν αναμονή της επιστροφής του Paul George).
  • Φήμες: Είναι πολλές οι εξερχόμενες κλήσεις του Larry Bird προς την Oklahoma City. Το ερώτημα είναι πόσο φτηνά θα δώσουν οι Thunder, τον Reggie Jackson.

Heat small

Πολύ καλός ο LeBron, αλλά ο Luol Deng είναι ένας δις all-star στο prime της μπασκετικής ηλικίας (29), κορυφαίος αμυντικός, και all-around παίχτης. H διαφορά τους δεν είναι τόσο τραγική. Δεν θα πέσουν ιδιαίτερα οι Heat φέτος“.

Τέτοιες αστείες σκέψεις πέρναγαν από το μυαλό ενός ξαπλωμένου σε ψάθα ΝΒΑ blogger, το περασμένο καλοκαίρι, εκεί που χτυπάει το κύμα, θολώνοντας τον εγκέφαλο. Το σοκ της ζωής χωρίς το LeBron, είναι κάτι που οι Heat δεν θα ξεπεράσουν για πολλά χρόνια. Επιπλέουν στην παιδική πισίνα της Ανατολικής Περιφέρειας, και περιμένουν την στιγμή της απόσυρσης των 15 εκατομμυρίων του Dwyane Wade σε 2-3 χρόνια.

  • Ανάγκες: Η καθυστερημένη άνθιση του Hassan Whiteside, πέντε χρόνια μετά το draft του από τους Kings, ήταν ένα δώρο για την παραμονή των Heat στα φετινά playoffs, που απελπισμένα χρειάζονταν έναν ψηλό δίπλα στον Bosh. Το κενό του χιλιοτραυματισμένου Wade παραμένει ακάλυπτο.
  • Φήμες: Mario Chalmers, Norris Cole, Shabazz Napier. Κάποιο από τα τρία PGs θα μας αφήσει πριν το deadline, με τον Cole να μπλέκεται στις περισσότερες φήμες.

Bucks Logo

  • Ανομοιογενές ρόστερ, με πληθώρα μέτριων παιχτών σε κάθε θέση.
  • Αμφίβολοι χαρακτήρες (Sanders, Mayo).
  • Ανορθόδοξος και αντιπαθής σε πολλούς νέος coach (Jason Kidd).
  • Σοβαρός-out for season τραυματισμός του ταλαντούχου υποψηφίου Rookie of the Year, Jabari Parker.
  • Rotation που σε κάνει να σκέφτεσαι πως ο χρόνος συμμετοχής των παιχτών σε κάθε παιχνίδι, είναι αποτέλεσμα κλήρωσης πριν το τζάμπολ.

Ποιο το αποτέλεσμα των παραπάνω χαρακτηριστικών; Μα φυσικά, η πιο συναρπαστική ομάδα του φετινού NBA, η έκπληξη της Ανατολής, υποψήφιο Γραφείο Τελετών για όποιον πέσει πάνω του στα playoffs, και η 2η καλύτερη άμυνα της Λίγκας.

  • Ανάγκες: Παστρική τακτοποίηση του ρόστερ, ανταλλαγή/ξεφόρτωμα περισσευούμενων ακριβοπληρομένων παιχτών (Sanders, Ilyasova), περαιτέρω χτίσιμο για την δημιουργία μιας αυτοκρατορίας στο Milwaukee1)χρήση υπερβολής για τον τονισμό της ειρωνικής πραγματικότητας, λόγω της ξεπεσμένης μπασκετικής υπόληψης του Milwaukee εδώ και δεκαετίες.
  • Φήμες: Nikola Pekovic, Brandon Bass, Brook Lopez, Terrence Jones.

knicks small

Σίγουρα η πιο λυπηρή και μίζερη ιστορία της φετινής σεζόν, αλλά πιθανότατα και του αιώνα μέχρι τώρα. Δεν θα κινηθούν για απόκτηση ταλέντου, μιας και δεν έχουν ανταλλάξιμο υλικό. Βρίσκονται μονίμως σε ένα αποτυχημένο crisis management, που δεν δείχνει να τελειώνει ποτέ.

  • Ανάγκες: Προσπαθούν να βρουν αγοραστές για τους Jose Calderon, ενώ ο Amar’e Stoudemire έγινε waive το βράδυ του All Star Game, για να φτάσουν το καλοκαίρι με λευκό καμβά, και φιλοδοξίες για υπογραφή free agents.
  • Φήμες: Έχουν δείξει ενδιαφέρον για τον Tobias Harris, αλλά δύσκολα θα καταφέρουν κάτι πριν το καλοκαίρι.

orlando small

Οι νέοι (Oladipo, Vucevic, Payton, Gordon) ψάχνουν τα πατήματα τους και μαθαίνουν μέσα από τα πολλά λάθη. Οι βετεράνοι αποτελούν κακόγουστα διακοσμητικά στοιχεία (Gordon, Frye) και ο προπονητής απολύεται ως αποδιοπομπαίος τράγος (Jacques Vaughn). Παρά το 26ο ρεκόρ, τα άνωθεν χαρακτηριστικά αποτελούν ενδείξεις ενός υγιούς rebuilding.

  • Ανάγκες: Νέος προπονητής.
  • Φήμες: Scott Skiles.

philadelphia small

Οι 76ers συνεχίζουν την εποποιία μπασκετικής ανηθικότητας, με αδίστακτο tanking. Το ξεπούλημα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Τι κρίμα που οι Timberwolves και οι Knicks, έχουν χειρότερα ρεκόρ…

  • Ανάγκες: Οι συνολικοί μισθοί τους αυτή την στιγμή είναι στα $43,6 εκατομμύρια. Το επιτρεπόμενο κατώτατο όριο που θα πρέπει να φτάσουν μέχρι το τέλος της σεζόν, είναι $56,7 εκ.. Αυτό σημαίνει ότι θέλουν-δεν θέλουν, θα πρέπει να αποκτήσουν παίχτες για να το πιάσουν.
  • Φήμες: Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, οι κινήσεις τους θα είναι δευτερευούσης σημασίας.

toronto small

Δεδομένου του ποιοτικού και πλούσιου ρόστερ, η δραστηριότητα των Καναδών πριν το deadline, θα είναι μικρή. Δεν θα ρισκάρουν να αλλοιωθεί η χημεία και προχωρούν ολοταχώς για το 2ο seed.

  • Ανάγκες: Κανέναν δεν θα ενοχλούσε ακόμα ένας ποιοτικός ψηλός δίπλα στον Valanciunas. Οι συμπαθέστατοι Amir Johnson και Patrick Patterson, είναι ιδανικοί για υποστηρικτικό ρόλο παγκίτη.
  • Φήμες: Ο Taj Gibson είναι και πάλι το όνομα που κυκλοφορεί στην πιάτσα.

wizards small

Οι πρωτευουσιάνοι προσπαθούν πολύ για την υπέρβαση, τόσο στο παρκέ όσο και στα γραφεία. Κι αυτό δεν είναι καθόλου κλισέ, σε μια λίγκα που οι περισσότεροι ιδιοκτήτες βολεύονται με “καλές πορείες” και θετικό πρόσημο στο ταμείο. Το πρόβλημα είναι ότι η προσπάθεια αυτή, θυμίζει περισσότερο εξαναγκαστικό ζόρισμα, παρά  στρατηγικό χτίσιμο.

  • Ανάγκες: Ο John Wall ζήτησε δημοσίως απόκτηση παίχτη για να φέρει την σπίθα από τον πάγκο, κυρίως από την θέση του PG (ρίχνοντας άδικα κάτω από το λεωφορείο τον σοφό γέροντα Andre Miller).
  • Φήμες: Ακόμα μια υποψήφια ομάδα για τον Ray Allen, που θα του έδινε την δυνατότητα επανένωσης με τον έτερο Celtic, Paul Pierce. Ο Kevin Martin των Timberwolves, είναι επίσης υπό συζήτηση.
The following two tabs change content below.
Αιρετικός Βουδιστής, θεοσεβούμενος αθεόφοβος, σκληροπυρηνικός συνομωσιολόγος, vegan αστρολόγος, αντικοινωνικός κοινωνιολόγος, πιστεύει στους εξωγήινους. Έχει περάσει περισσότερες ώρες ξύπνιος τη νύχτα βλέποντας NBA απ’ότι στο φως του ήλιου. Εμμονικός Fantasy Commissioner από το 2002, στις πιο «βαθιές» λίγκες του πλανήτη. Αν έπαιζε στο NBA, θα έστηνε αγώνες για να κερδίσει η ομάδα του στο fantasy. ΝΒΑ blogger από το 2007. Ακόμα πιστεύει πως ο Donté Greene θα γίνει All-Star.

References
1 χρήση υπερβολής για τον τονισμό της ειρωνικής πραγματικότητας, λόγω της ξεπεσμένης μπασκετικής υπόληψης του Milwaukee εδώ και δεκαετίες