2015 NBA Playoffs Preview: Los Angeles Clippers vs San Antonio Spurs

Posted on Apr 17 2015 - 9:03pm by Nicolas Radicopoulos

#3 Los Angeles Clippers, 56 – 26  vs #6 San Antonio Spurs, 55 – 27 

LAC SAS

Έναρξη playoffs και η Δύση εξακολουθεί να είναι το ίδιο παλαβή όσο ήταν και καθόλη τη regular season που προηγήθηκε. Πως αλλιώς, άλλωστε, να την χαρακτηρίσεις όταν έχει για match up πρώτου γύρου να αναμετρούνται οι ομάδες με το 4ο και 6ο καλύτερο1)το τρίτο και τέταρτο σε απόλυτα νούμερα ρεκόρ σε όλο το ΝΒΑ για τη σεζόν που μόλις τέλειωσε; Οι οποίες, επιπλέον, είναι και οι δύο πιο φορμαρισμένες ομάδες; Οι Clippers έκλεισαν τη χρονιά με 14 νίκες στα τελευταία 15 παιχνίδια τους, ενώ οι Spurs με 14 στα 16. Μάλιστα, σύμφωνα με το Simple Rating System, που σταθμίζει τη διαφορά πόντων με τη δυσκολία του προγράμματος κάθε ομάδας, μιλάμε για τις δύο από τις τρεις καλύτερες ομάδες της σεζόν που τελείωσε2)ο πίνακας από εδώ:

simple rate ranking

Επιπρόσθετα, οι Clippers είχαν την αποτελεσματικότερη επίθεση (offensive efficiency), με 109,8 πόντους ανά 100 κατοχές, ενώ ήταν η δεύτερη σε μικρότερο ποσοστό λαθών ομάδα της λίγκας. Οι Spurs από την άλλη, ήταν έκτοι σε offensive efficiency, με 106,2 πόντους ανά 100 κατοχές, και τρίτη καλύτερη ομάδα σε efficient defense, επιτρέποντας μόλις 99,6 πόντους ανά 100 κατοχές.

Και όμως οι παίκτες μίας εκ των δύο ομάδων από αρχές Μάη θα ξεκινήσουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους!

Regular Season Series: Clippers – Spurs: 2-2

10.11.2014, Staples Center: Spurs 89, Clippers 85

22.12.2014, AT&T Center: Spurs 125, Clippers 118

31.012015, AT&T Center: Clippers 105, Spurs 85

19.02.2015, Staples Center: Clippers 119, Spurs 115

Los Angeles Clippers

Ότι θα ήταν και φέτος ανταγωνιστικοί ήταν κάτι που όλοι το περιμέναμε. Ότι θα ήταν τόσο καλοί συνολικά ήταν κάτι που προκάλεσε μία έκπληξη παραπάνω. Κι αυτό λόγω του ιδιαίτερα φτωχού roster τους. Ο coach/GM Doc Rivers, όσο καλή δουλεία κάνει κοουτσάροντας, τόσο κακό έχει προκαλέσει στον ίδιο του τον εαυτό, με το βάθος στο ρόστερ που στερεί από την ομάδα του. Κι όταν λέμε κακό εννοούμε μεγάλο κακό! Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως πριν μόλις δύο χρονιές αναπληρωματικός του Paul ήταν ο Eric Bledsoe. Ο οποίος δόθηκε στους Suns με αντάλλαγμα τον Dudley, για να δώσει τρίποντο και άμυνα από τη θέση 3 μαζί με τον Barnes, και στη θέση του αποκτήθηκε ο Collison. Όμως μόλις ένα χρόνο αργότερα ο Dudley δόθηκε στους Bucks, μαζί μάλιστα με το pick πρώτου γύρου των Clippers του 2017 για τα συμβόλαια των Delfino και Radulica, που διακόπηκαν για λόγους salary, και ο Collison πήγε (και διέπρεψε) στους Kings. Στη θέση τους; Τίποτα! Μέσα σε δύο καλοκαίρια ο Bledsoe κι ένα pick πρώτου γύρου έγιναν το απόλυτο τίποτα!

Αναπληρωματικό PG είναι πλέον ο γιος του προέδρου – προπονητή, Austin Rivers, οι μπασκετικές ικανότητες του οποίου περιγράφηκαν άψογα από τον Blake Griffin. Ο καλύτερος παίκτης του πάγκου των Clippers ήταν για πολλά χρόνια ο Jamal Crawford, που φέτος όμως ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς, αφήνοντας στο ρόλο αυτό τον Hedo Turkoglou (και όμως!), που τέλειωσε τη χρονιά με 43% στα τρίποντα! Κατά το hoopstats.com τα second units των Clippers ήταν τα δεύτερα χειρότερα σε όλο το ΝΒΑ σε points differential, χάνοντας με μέση διαφορά 10 πόντων από όποιον αντιμετώπιζαν. Καμία έκπληξη συνεπώς δεν προξενεί το γεγονός πως η βασική πεντάδα τους “έγραφε” τα περισσότερα λεπτά μαζί στο παρκέ από κάθε άλλη πεντάδα για τη χρονιά που μας πέρασε, σύμφωνα με το nba.com/stats. Και όπως εύκολα συμπεραίνεται από τα μόλις αναφερθέντα, η πεντάδα τους είναι καλή. Πολύ καλή.

Αρχή (και συνήθως και μέση και τέλος) της ομάδας είναι ο Chris Paul, που ήταν αναμφισβήτητα ο τρίτος καλύτερος παίκτης της λίγκας, μετά τους Curry και Harden3)με όποια σειρά προτιμάτε μεταξύ των δύο. Τέλειωσε τη σεζόν με 19,1 πόντους και 10,2 assists, τρέχοντας μαεστρικά την επίθεση των Clippers, ενώ ταυτόχρονα παραμένει ένας από τους καλύτερους αμυντικούς παίκτες σε ολόκληρο το ΝΒΑ4)γράφημα της προηγούμενης σεζόν, ενδεικτικό όμως του κλειδώματος των προσωπικών του αντιπάλων. Εντυπωσιακότερο αν αναλογιστεί κανείς πως αυτοί είναι οι Westbrook, Curry, Wall, Irving, Lillard αυτού του κόσμου. Εντυπωσιακό ήταν και το πως κατάφερε να κρατήσει σε υψηλό επίπεδο την ομάδα κατά το διάστημα της απουσίας των 15 παιχνιδιών του Griffin, λόγω επέμβασης στον αγκώνα. Λέγοντας Griffin, να τονιστεί με θαυμασμό πως τέλειωσε τη σεζόν με 5,3 assists ανά παιχνίδι, το υψηλότερο για τη θέση του σε όλη τη λίγκα, συνδυασμένο με τον, επίσης εντυπωσιακό, 2,33 δείκτη assists προς λάθη. Ο δε center της ομάδας, DeAndre Jordan, στην προσπάθεια εξασφάλισης του επόμενου παχυλού συμβολαίου του5)δεν θα μου κάνουν έκπληξη τα $ +16 εκατ. το χρόνο να ξέρετε, μπορεί να μην μπαίνει σοβαρά στη συζήτηση για τον καλύτερο αμυντικό της χρονιάς, παρά τις επίμονες προσπάθειες του προπονητή του, αλλά μάζευε 15 rebounds ανά παιχνίδι, ενώ είχε ποσοστό ευστοχίας πάνω από 70% στο παρκέ, κάτι που είχε να συμβεί από τον Chamberlain! Σταθερότατος όλη τη χρονιά ήταν και ο J.J. Reddick, που τέλειωσε τη σεζόν με 2,6 εύστοχα τρίποντα ανά παιχνίδι με 43,7% ποσοστό ευστοχίας πίσω από τη γραμμή.

Γιατί θα περάσουν

Έχοντας ξεκινήσει με ποικίλους τρόπους και επιχειρήματα την συγκεκριμένη παράγραφο, απλά για να σταματάω/διαγράφω μόλις στην πρώτη πρόταση, θα απαντήσω6)όπως καιρό τώρα ζηλεύω στα κείμενα του σαν Μαντζούκας: Δεν θα περάσουν.

Ο μόνος τρόπος για να αποφύγουν τον αποκλεισμό είναι να τραυματιστούν ή καταρρεύσουν σημαντικοί παίκτες των Spurs, όπως ο Duncan ή/και ο Kawhi. Διαφορετικά, οι Spurs έχουν βαθύτερο ρόστερ, καλύτερο προπονητή και προπονητικό επιτελείο, είναι πιο δεμένοι, είναι καλύτερη ομάδα. Λυπάμαι, αλλά δεν βλέπω τον τρόπο που με όλους υγιείς και παίζοντας όπως το τελευταίο διάστημα οι δύο ομάδες, δηλαδή στα καλύτερά τους κι οι δύο, υπάρχει τρόπος να περάσουν οι Clippers.

Γιατί θα αποκλειστούν

Γιατί όπως ο Griffin δήλωσε “δεν είναι ό,τι καλύτερο να παίζεις με τους Spurs στον πρώτο γύρο“.
Κυρίως όμως γιατί ο Paul είναι μεν μέσα στους καλύτερους αμυντικούς του ΝΒΑ, αλλά o καλύτερος είναι αυτός που θα τον μαρκάρει. Και μπλοκάροντας τον Paul, το παιχνίδι των Clippers θα καταρρεύσει.

Χ-Factor

Τί x-factor να γράψεις για την ομάδα που πέρσι τέτοιες μέρες βίωνε τον απόλυτο αστάθμητο παράγοντα, των ρατσιστικών δηλώσεων του, τότε, ιδιοκτήτη τους Donalt Sterling; Οι καθολικές αντιδράσεις, βέβαια, επί του συγκεκριμένου γεγονότος, οδήγησαν στην αγορά της ομάδας από τον Steve Ballmer, τον CEO της Microsoft7)έναντι, μάλιστα του ποσού ρεκόρ για εξαγορά ομάδας στο ΝΒΑ, των $ 2 δις. Σε καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, x-factor θα αποτελούσε μόνο κάτι αναπάντεχο στο παιχνίδι ή την υγεία των Spurs. Κάτι, που παρά τους τόνους πραγματικού και, ιδίως ηλεκτρονικού, μελανιού που έχουν χυθεί από το 2007 κι ύστερα, δεν συμβαίνει συχνά από τον Απρίλη κι ύστερα.

San Antonio Spurs

Αντιγράφω από το Weekly Report #10 του Χάτσιου: “Μιας και αναφέρθηκαν οι Spurs, την Παρασκευή 16 Γενάρη, οι απαρτίζοντες την βασική τους πεντάδα (Parker-Green-Leonard-Duncan-Splitter) είναι υγιείς ταυτόχρονα για πρώτη φορά και ξεκινάνε όλοι μαζί για δεύτερη φορά φέτος, μετά από ένα πεντάλεπτο στις 5/11, μέχρι να χτυπήσει ο Splitter στον αστράγαλο”.

Ήταν, λοιπόν, μία σχεδόν συνηθισμένη χρονιά για τους Spurs: πολλοί τραυματισμοί (Parker, Kawhi, Splitter), βάθος στο rotation, με 12 παίχτες του roster να χρίζονται starters μες στη σεζόν, έλεγχος των λεπτών των παικτών, ένας τυπικά ανεπηρέαστος από τον χρόνο Duncan (77 παιχνίδια, 13,9 πόντοι, 9,1 rebs, 3 ass, 1,9 blks) και ο αποτελεσματικότερος πάγκος της λίγκας κατά το hoopsstats.com. Ενώ το χρόνια μελλούμενο πέρασμα της ομάδας στα χέρια του Kawhi Leonard, επισημοποιήθηκε από τα χείλη του Parker. Ο Leonard από το All Star game και μετά έγραψε 17,9 πόντους, 6,8 rebs, 2,6 ass, 2,6 st, 0,8 blks ανά παιχνίδι, με 52,6%-36,3%-80% και plus/minus +9,9. Τρόμος! Τρόμος που εικονοποιήθηκε σε όλον τον κόσμο με τα τέσσερα κλεψίματα (με άνεση κιόλα!) στον, καλύτερο χειριστή της μπάλας σήμερα στο ΝΒΑ, Curry.

Κάποια ασυνήθιστα γεγονότα, όπως ο πρώτος αρνητικός μήνας επί εποχής Duncan στην ομάδα, ο Δεκέμβρης με 7-8  και το πρώτο τους αρνητικό Rodeo Trip από το 20038)όταν και ξεκίνησε και έκτοτε λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο, κατά το μήνα Φλεβάρη το San Antonio Stock Show & Rodeo στην έδρα τους AT&T Center, εξ ου και το “Rodeo Trip” δεν επηρέασαν τη σεζόν τους συνολικά, μιας και κλείνοντας με ένα σερί 20-4, τερμάτισαν για 18 η συνεχόμενη χρονιά με πάνω από 50 νίκες9)με την εξαίρεση της χρονιάς του lock out του 1999, όπου είχαν 37-13 και 74% και κατέκτησαν το πρωτάθλημα και 60% ποσοστό νικών. To σημαντικότερο είναι ότι φρόντισαν να είναι φορμαρισμένοι την κατάλληλη περίοδο του χρόνο. Δηλαδή τώρα!

Γιατί θα περάσουν

Γιατί, μαζί με τους Warriors, είναι οι δύο καλύτερες ομάδες μπάσκετ αυτή τη στιγμή και θα είναι η μεγαλύτερη μπασκετική αμαρτία να μην τις δούμε να αναμετρούνται στους τελικούς της Δύσης. Έχουν το βάθος του πάγκου που λείπει από τους Clippers, έχουν τη δύναμη να αντιπαραβάλουν, και γενικά σε ό,τι είναι καλοί οι Clippers, οι Spurs είναι καλύτεροι.

Γιατί θα αποκλειστούν

Γιατί το μπάσκετ είναι ένα άθλημα, που όπως σε κάθε άθλημα ενυπάρχουν τόσο οι συγκυρίες, όσο και οι τραυματισμοί. Αν κάτι εντελώς απρόβλεπτο δεν συμβεί, ενώ αποφύγουν και κάποιο σοβαρό τραυματισμό σε παίχτη κλειδί τους, δεν βλέπω πως οι Spurs δεν θα φτάσουν μέχρι το πολυαναμενόμενο ραντεβού με τους Warriors.

Χ-Factor

Κι όμως ένας από τους μεγαλύτερους αφανείς παράγοντες στην άμυνα των Spurs είναι ο (λατρεμένος) Boris Diaw. H αποτελεσματικότητά του πάνω στον Griffin είναι μνημειώδης! Στις αναμετρήσεις των δύο ομάδων φέτος, με τον Diaw στο παρκέ οι assists του Griffin πέφτουν από το 5,3, που ήταν ο μ.ο. του, κατά δύο, στο 3,3, ενώ ακόμα εντυπωσιακότερη είναι η διαφορά στο plus/minus που από το +1,3 με τον Diaw στον πάγκο των Spurs, κάνει βουτιά στο -6,2 με τον Diaw απέναντί του!

Πρόγραμμα αγώνων

L.A. Clippers vs. Spurs, Δυτική Περιφέρεια, Πρώτος γύρος, best of seven

Game 1: Κυριακή 19 Απριλίου, Staples Center
Game 2: Τετάρτη 22 Απριλίου, Staples Center
Game 3: Παρασκευή 24 Απριλίου, AT&T Center
Game 4: Κυριακή 26 Απριλίου, AT&T Center
*Game 5: Τρίτη 28 Απριλίου, Staples Center, (αν χρειαστεί)
*Game 6: Πέμπτη 30 Απριλίου, AT&T Center, (αν χρειαστεί)
*Game 7: Κυριακή 2 Μαΐου, Staples Center, (αν χρειαστεί)

Πρόβλεψη
"4-2 Doc. Είναι το καλύτερο που μπορώ να κάνω για σένα"

“4-2 Doc. Είναι το καλύτερο που μπορώ να κάνω για σένα”

Οι Spurs σε έξι. Το πολύ.

The following two tabs change content below.

Nicolas Radicopoulos

Επαγγελματίας auditor, εδώ βρέθηκε ως editor. Μέγας μάγιστρος του excel και neat freak, Νομίζει λόγω δουλειάς πως η δημιουργική γραφή δεν του ταιριάζει αλλά κάνει λάθος. Τον συναρπάζει το γρήγορο, αλλά ομαδικό, μπάσκετ, το παιχνίδι του Magic, κάθε point-forward, προεξάρχοντος του μερακλή Boris Diaw, οι αριθμοί του παιχνιδιού, είτε αυτοί αφορούν τα in game stats, είτε τα οικονομικά πίσω από αυτό (και μεταξύ μας ίσως ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να σου απαντήσει από μνήμης στην ερώτηση "Πόσα παίρνει ο Wayne Selden;", εφόσον δηλαδή η ερώτηση δεν είναι "Ποιος είναι ο Wayne Selden;"), αλλά περισσότερο από όλα το τσίπουρο (με γλυκάνισο!) παρέα με τους υπόλοιπους συντελεστές του Ball Hog στα χωριουδάκια του Πηλίου. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.

References
1 το τρίτο και τέταρτο σε απόλυτα νούμερα
2 ο πίνακας από εδώ
3 με όποια σειρά προτιμάτε μεταξύ των δύο
4 γράφημα της προηγούμενης σεζόν, ενδεικτικό όμως του κλειδώματος των προσωπικών του αντιπάλων. Εντυπωσιακότερο αν αναλογιστεί κανείς πως αυτοί είναι οι Westbrook, Curry, Wall, Irving, Lillard αυτού του κόσμου
5 δεν θα μου κάνουν έκπληξη τα $ +16 εκατ. το χρόνο να ξέρετε
6 όπως καιρό τώρα ζηλεύω στα κείμενα του
7 έναντι, μάλιστα του ποσού ρεκόρ για εξαγορά ομάδας στο ΝΒΑ, των $ 2 δις
8 όταν και ξεκίνησε και έκτοτε λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο, κατά το μήνα Φλεβάρη το San Antonio Stock Show & Rodeo στην έδρα τους AT&T Center, εξ ου και το “Rodeo Trip”
9 με την εξαίρεση της χρονιάς του lock out του 1999, όπου είχαν 37-13 και 74% και κατέκτησαν το πρωτάθλημα