2015 NBA Playoffs Preview: Golden State Warriors vs New Orleans Pelicans

Posted on Apr 17 2015 - 5:55pm by Kosmas Kapsalis

(1) Golden State Warriors vs New Orleans Pelicans (8)

GSW NOP

Οι εδώ και βδομάδες πρώτοι Warriors, έπρεπε να περιμένουν μέχρι την τελευταία αγωνιστική για να μάθουν τον αντίπαλό τους στον πρώτο γύρο των playoffs. Tο πρόγραμμα είχε τους Thunder να αντιμετωπίζουν τους Timberwolves και τη Νέα Ορλεάνη, να δίνει το πιο κρίσιμο παιχνίδι της χρονιάς κόντρα στους καυτούς εδώ και 3 βδομάδες Spurs. Κι ενώ οι περισσότεροι πιστέψαμε ότι θα βλέπαμε την αβυσσαλέα μάχη Curry εναντίον Westbrook, o Davis έκανε το θαύμα του, οι Spurs μετά από 11 παιχνίδια χάσανε και οι Pelicans πέρασαν στα playoffs, έχοντας το ίδιο ακριβώς ρεκόρ με τους OKC αλλά την υπεροχή στα μεταξύ τους παιχνίδια.

(Ανοίγει μεγάλη παρένθεση…

H φετινή χρονιά και ειδικά η Δύση, ήταν και φέτος τόσο εξωφρενικά ανταγωνιστική κι αμφίρροπη, ώστε ακόμα και ο τρόπος με τον οποίο αποκλείστηκαν οι Thunder και πέρασαν οι Pelicans στην ισοβαθμία, έχει τη δική του ιστορία. Οι δυο ομάδες, έχοντας παίξει τα τρία από τα τέσσερα μεταξύ τους παιχνίδια, ετοιμάζονται για το τελευταίο της σειράς μέσα στην Oklahoma, με το επιμέρους σκορ στο 2-1 για τους Pelicans. O Kevin Durant έχει επιστρέψει από μια μίνι αποχή (μια βδομάδα μετά θα ξανατραυματιστεί για να χάσει το υπόλοιπο της σεζόν) αλλά κάνει καλό παιχνίδι (27 πόντοι) κι ο Westbrook βρίσκεται στα ντουζένια του (τελείωσε την αναμέτρηση με 48-9-11). Κάπως έτσι και με 1.2” να απομένουν, το σκορ στο 113-113 και την επαναφορά για τους Pelicans, ο Davis θεώρησε κατάλληλη ευκαιρία να πετύχει το ένα και μοναδικό εύστοχο τρίποντό του για φέτος.  Αυτό:

                                                                                                                                                                …κλείνει μεγάλη παρένθεση)

Πολεμιστές εναντίον Πελεκάνων λοιπόν στον πρώτο γύρο, με τους Καλιφορνέζους να κερδίζουν τα τρία πρώτα παιχνίδια και τη Νέα Ορλεάνη να παίρνει μόλις ένα παιχνίδι (15 ήττες κάνανε όλες κι όλες εξάλλου οι Warriors) πριν λίγες μέρες.

Regular Season Series: Warriors – Pelicans 3-1

4/12 NOP 85 @GSW 112

14/12 GSW 128 @ NOP 122

20/3 NOP 96 @ GSW 112

7/4 GSW 100 @ PEL 103

Golden State Warriors

H καλύτερη ομάδα του φετινού πρωταθλήματος. Με ρεκόρ 67-15 δεν πέτυχε απλώς την καλύτερη χρονιά στην ιστορία του franchise, ή για φέτος στο ΝΒΑ, αλλά την 5η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών. Ο Steve Kerr στην πρώτη του χρονιά σαν head coach, διαχειρίστηκε άψογα ένα έτσι κι αλλιώς υπέροχο σύνολο και πέτυχε τις περισσότερες νίκες που έχει πάρει rookie προπονητής στην ιστορία. Ο Draymond Green συνέχισε για όλη τη χρονιά τις πολύ καλές εμφανίσεις που ξεκίνησε πέρσι στα playoffs κι έκανε την ομάδα να μην χρειάζεται τον David Lee. Curry και Thompson ήταν αυτοί που έπρεπε, σκοράροντας 45 πόντους περίπου σε κάθε παιχνίδι, τελειώνοντας την κουβέντα για το καλύτερο backcourt δίδυμο του ΝΒΑ, πριν καν ξεκινήσει. Τέλος, το γεγονός ότι ο Andrew Bogut έχασε μόλις 15 παιχνίδια, δεν χρειάζεται περαιτέρω σχολιασμό. Οι πλανήτες ευθυγραμμίστηκαν για την ιστορική χρονιά του Golden State. Και όλα αυτά, παίζοντας ταυτόχρονα θεαματικό μπάσκετ.

Γιατί θα περάσουν

Επειδή όπως είπαμε και πριν, είναι η καλύτερη ομάδα στο ΝΒΑ. Πρώτοι ανάμεσα στις 30 ομάδες σε πόντους και assists, 2οι σε τάπες και εύστοχα τρίποντα, 4οι σε κλεψίματα κι 6οι στα rebounds. Επειδή στην ομάδα παίζουν δυο από τα 10 καλύτερα Guard του πρωταθλήματος, με σχεδόν 7 τρίποντα σε κάθε παιχνίδι, ενώ είναι πολύ πιθανό μέχρι η σειρά να ολοκληρωθεί, ο Stephen Curry να είναι ο νέος MVP του πρωταθλήματος. Επειδή εκτός των Splash Brothers που πετάνε φωτιές μπροστά, το frountcourt τους (Green και Bogut) θα είναι στις κορυφαίες αμυντικές πεντάδες. Επειδή αν δεν έχουν κάποιο θέμα τραυματισμού, δεν είναι φαβορί να πάρουν τη σειρά, αλλά την κούπα.

Γιατί θα αποκλειστούν

Είναι αλήθεια, ότι η σεζόν των Warriors είναι υπερβολικά καλή για τα credits που τους έχουν δοθεί. Κι αν το πάμε βάσει αριθμών και λογικής είναι ουσιαστικά αδύνατον να αποκλειστούν σε μια σειρά επτά παιχνιδιών (από τους Pelicans). Στο μοναδικό που οι Pelicans είναι καλύτεροι απ’όλους (1οι σε blocks), oι Warriors έρχονται δεύτεροι. Οπότε μέχρι να περάσουν και τυπικά, θα υπάρχει απλώς στο νου μας το σενάριο της έκπληξης. Για τους λάτρεις των αριθμών και των συμπτώσεων και για να ξύσουμε τις πληγές του Λουκά, από τις 10 ομάδες με ρεκόρ καλύτερο ή ίδιο με αυτό των φετινών Warriors, οι 7 κατέκτησαν τελικά το πρωτάθλημα. Οι Celtics του 1973 έχασαν στους Ανατολικούς Τελικούς και φέτος θα μάθουμε για τους Warriors. H τελευταία ομάδα που είχε ίδιο ρεκόρ με το Golden State, ήταν οι Dallas Mavericks, το 2007. Πρώτοι στο ΝΒΑ και φαβορί για τον τίτλο. Θυμάστε τι έγινε έτσι δεν είναι; 4-2 κι αποκλεισμός στον πρώτο γύρο. Από το Golden State.

X-Factor

O κύριος Draymond Green. Εκτός από κάποιες περιστασιακές καλές εμφανίσεις την περσινή regular season, ο Green μας συστήθηκε στη σειρά με τους Los Angeles Clippers. Συνέχισε τις πολύ καλές του εμφανίσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της φετινής χρονιάς, θέτοντας υποψηφιότητες για τα βραβεία του πιο βελτιωμένου παίκτη και του καλύτερου αμυντικού. Ανεξαρτήτως αν κατακτήσει κάποιο από αυτά, έκανε μια σπουδαία χρονιά αυξάνοντας (έως και διπλασιάζοντας) τους μέσους όρους του σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες και έχοντας σαν δεδομένο ότι Klay Thompson και Steph Curry θα είναι αυτοί που πρέπει λίγο ως πολύ, ο ρόλος του θα είναι ιδιαιτέρως σημαντικός. Είναι ένας παίκτης που πολύ απλά τα κάνει όλα, από το να βάλει 2-3 τρίποντα (όχι πως εκεί είναι που πονάνε οι Warriors), μέχρι να κολλήσει στον αντίπαλο αμυντικό έως να του πάρει τη μπάλα (18 φορές φέτος είχε 3 ή περισσότερα κλεψίματα). Στο συγκεκριμένο matchup λόγω θέσης, θα κληθεί να αντιμετωπίσει τον καλύτερο παίκτη των Pelicans. Αν τα καταφέρει και προσγειώσει τον Anthony Davis, η σειρά θα τελειώσει νωρίς.

New Orelans Pelicans

Μετά από τέσσερα χρόνια, οι Pelicans βρέθηκαν ξανά στα playoffs, την τελευταία αγωνιστική. Συνδετικός κρίκος με την τότε ομάδα ο (στην πρώτη του τότε χρονιά στην ομάδα) προπονητής Monty Williams, καθώς το 2011 στην ομάδα έπαιζε ο Chris Paul, o Emeka Okafor κι ο περσινός σταρ των Trikala Aries BC, Patrick Ewing Jr. Η επιτυχία των Pelicans είναι ιδιαίτερα σημαντική, λαμβάνοντας υπόψιν τον ανταγωνισμό της Δύσης και το ότι το βασικό τους PG, Jrue Holiday έχασε τη μισή σεζόν, πέρα από τον Davis, που κι εκείνος έχασε τα παιχνιδάκια του. Εκτός του AD, στυλοβάτης της ομάδας ήταν ο Tyreke Evans, που το περίεργο δεν είναι τα νούμερα που έβγαλε (16,6/5,3/6,6) όσο η αξιοπρόσεκτη αποχή του από τραυματισμούς, αγωνιζόμενος σε 79 παιχνίδια, τα περισσότερα που έχει αγωνιστεί στις έξι χρονιές του στο ΝΒΑ.

Γιατί θα περάσουν

Λόγω του Anthony Davis. O Φρύδιας (όπως λέμε Μούσιας) είναι στα 22 του ο νέος σταρ της λίγκας κι αν δεν έχανε τόσα παιχνίδια, θα ήταν μάλλον τελειωμένη υπόθεση το βραβείο του Καλύτερου Αμυντικού. Μαζί με τον Asik φτιάχνουν ένα εξαιρετικό δίδυμο ψηλών κι όσο καλοί κι αν είναι οι Bogut και Green, δύσκολα θα υπερισχύσουν. Ακόμα, με την επιστροφή των Holiday και Anderson, οι Pelicans αποκτούν επιπλέον λύσεις και οι αντίπαλη άμυνα δεν θα είναι μονίμως πάνω στον Davis και τον Evans. Η πεντάδα πάντως με Holiday, Gordon, Evans, Anderson, Davis, βγάζει εκπληκτικά επιθετικά νούμερα. Ίσως αν ο Φρύδιας, που παίζει επιθετική άμυνα με αλλαγές, κατόρθωνε να κουράσει και να δημιουργήσει προβλήματα στην κυκλοφορία της μπάλας των Warriors, ενώ ο Αsik έκανε τον κέρβερο κοντά στο καλάθι να είχαν ελπίδες οι Πελεκάνοι.

Γιατί θα αποκλειστούν

Γιατί η άμυνά τους δεν είναι τόσο καλή. Και κυρίως επειδή εκτός του Davis, δεν υπάρχει ο παίκτης που μπορεί να πάρει τη μπάλα σταθερά για μια σειρά επιθέσεων, να σκοράρει και να αλλάξει τη ροή ενός παιχνιδιού. Το Golden State από την άλλη, έχει δύο τέτοιους παίκτες. Το ότι αυτό ισχύει για τον 22χρονο Davis δείχνει το ποιόν του, αλλά εκεί σταματά η κουβέντα. Χωρίς αυτόν οι Pelicans μπορούν να κερδίσουν παιχνίδια, όχι όμως και μια σειρά playoffs. H αλήθεια είναι πως το ρόστερ τους είναι καλύτερο ενδεχομένως από τα αποτελέσματα που φέρνουν, αλλά δεν θα κάνουν το extra βήμα. Τουλάχιστον όχι ακόμα.

X-Factor

Ο Jrue Holiday έχει το ταλέντο και το ειδικό βάρος ώστε να είναι όχι μόνο ο x-factor των Pelicans, αλλά μέχρι κι ο καλύτερος παίκτης της σειράς. Μπορεί να εκμεταλλευτεί ιδανικά τον Davis στήνοντας pick ‘n’ roll στην κορυφή της ρακέτας, που προκαλούν πανικό στην άμυνα. Σε αντίθεση με τον Tyreke, απειλεί από μακριά και οι πεντάδες που συνυπάρχει με τον Ryan Anderson αφήνουν χώρο στον Davis να οργιάσει. Επέστρεψε την ιδανική στιγμή για τα playoffs και η ομάδα θα παίξει και πάλι πλήρης μετά από πολύ καιρό.

Πρόγραμμα και πρόβλεψη

18/4 NOP @ GSW

20/4 NOP @ GSW

23/4 GS @NOP

25/4 GS @NOP

28/4 NOP @ GSW (εάν χρειαστεί)

1/5 GSW @ NOP (εάν χρειαστεί)

3/5 NOP @GSW (εάν χρειαστεί)

Πρόκριση των Warriors με 4-2, με τη μια νίκη των Pelicans να γίνεται στο San Francisco για να ζωηρέψει λίγο τα πράγματα.

The following two tabs change content below.
Τίμιος αιώνιος φοιτητής, θα ψάχνει κάθε ευκαιρία να γράψει σε άρθρα τις λέξεις Tracy και McGrady. Όταν δεν παρακολουθεί με νοσταλγία videos του πάλαι ποτέ superstar, τρομοκρατεί τα εργαστήρια χημείας της συμπρωτεύουσας. Φημολογείται ότι είναι εξαιρετικός post player, αλλά ακόμα δεν είχαμε την ευκαιρία να τον θαυμάσουμε. Σιγουράκι για τις άγριες ώρες, το NBA ήρθε σαν φυσικό αποτέλεσμα του τρόπου ζωής του.