2015 NBA Playoffs Preview: Portland Trail Blazers vs Memphis Grizzlies

Posted on Apr 18 2015 - 3:03pm by Loukas Moschoulas

#4 Portland Trail Blazers vs Memphis Grizzlies #5

POR vs MEM

Season Series: Portland Trail Blazers vs Memphis Grizzlies 0-4

28/11: POR 99 vs MEM 112

17/1: POR 98 @ MEM 102

22/2: POR 92 vs MEM 98

21/3: POR 86 @ MEM 97

Στην regular season οι Grizzlies σκούπισαν την σειρά με 4-0 και χαρακτηριστική ευκολία, καθώς οι διαφορές κυμάνθηκαν από 6 έως και 14 πόντους. Συγκρίνοντας τον τρόπο παιχνιδιού των δύο ομάδων καταλαβαίνει κανείς εύκολα ότι οι διαφορές είναι μεγάλες. Οι Αρκούδες δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην τροφοδότηση των ψηλών τους, γεγονός που φαίνεται κιόλας από το ότι οι Gasol και Randolph είναι οι πρώτοι σκόρερς της ομάδας με 17,4 και 16,1 πόντους ανά παιχνίδι αντίστοιχα, και ότι η ομάδα βρίσκεται πρώτη στην κατηγόρια των περισσότερων πόντων μέσα στο ζωγραφιστό με 47,1 (ενώ η ομάδα του Portland βρίσκεται μόλις στην 26η θέση με 37,8). Στην αντίπερα όχθη, στους Blazers κύριο κομμάτι της επίθεση είναι τα μακρινά σουτ, καθώς είναι 3οι στην κατάταξη με τις περισσότερες εκτελέσεις σουτ τριών πόντων, με 27,2 ανά παιχνίδι.

Σε ότι αφορά την αμυντική λειτουργία των ομάδων, το σκηνικό είναι ίδιο, καθώς οι παίκτες του David Joerger δεν επιτρέπουν τους αντιπάλους να σκοράρουν μέσα από τη ρακέτα, έχοντας την 5η καλύτερη επίδοση με μόλις 39,1, σε αντίθεση με τους Blazers που έχουν 43,0 και είναι 20οι, ενώ οι παίκτες του Terry Stotts κρατούν τους αντιπάλους τους σε χαμηλά ποσοστά από την γραμμή των 7,25, όπου με ποσοστό αντιπάλων στο 33,7% έχουν την 6η καλύτερη επίδοση.

Στο συγκεκριμένο matchup, έχουμε και το παράδοξο, την ομάδα δηλαδή με την υψηλότερη θέση στην τελική βαθμολογία να έχει μειονέκτημα έδρας. Αυτό γίνεται γιατί το σύστημα του NBA δίνει θέση στην πρώτη τετράδα για όλους τους νικητές των division, παρόλα αυτά όμως το πλεονέκτημα το έχει πάντα η ομάδα με το καλύτερο ρεκόρ, που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι το Memphis. 

Portland Blazers

H χρονιά για την ομάδα από το Oregon ξεκίνησε πολύ δυνατά (14-2), το τέλος του Δεκεμβρίου τους βρήκε στην τρίτη θέση της δυτικής περιφέρειας με ρεκόρ 26-7 έχοντας εκείνη την στιγμή την 6η καλύτερη επίθεση και συγχρόνως την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος, αναγκάζοντας τον Γιάννη Χάτσιο να τους συμπεριλάβει στο Weekly Report του για τις εβδομάδες 8 και 9.

Η συνέχεια όμως δεν ήταν ανάλογη, καθώς ο Γενάρης ήταν ο χειρότερος μήνα της ομάδας, όπου τελείωσε με αρνητικό ρεκόρ (6-9), χάνοντας έτσι την επαφή με την κορυφή. Σε αυτά ήρθε να προστεθεί και η απώλεια του Wesley Matthews, που τραυματίστηκε δύο εβδομάδες μετά το All Star Game στον αχίλλειο τένοντα και έχασε το υπόλοιπο της σεζόν.

Γιατί θα περάσουν

O Terry Stotts έχει ετοιμάσει μια εξαιρετική flow offense και οι Blazers εχούν μια πειθαρχημένη άμυνα. Αλλά ας μην γελιόμαστε, ο λόγος για τον οποίο περιμένουν να κάνουν πορεία είναι επειδή έχουν δύο μεγάλους stars στα πρόσωπα των Aldridge και Lillard, οι οποίοι μας έχουν δείξει ότι στα playoffs έχουν τα κότσια και τις ικανότητες να παίξουν πολύ καλύτερα από την κανονική περίοδο. Οι αριθμοί και των δύο τους μας το επιβεβαιώνουν και εμείς απλά περιμένουμε εμφανίσεις ανάλογες με αυτές των περσινών playoffs.

 

Γιατί θα αποκλειστούν

Αν κάναμε μία δημοσκόπηση για τον πιο χρήσιμο παίκτη στην βασική πεντάδα των Blazers, ο Wesley Matthews δεν θα ήταν πάνω από την τέταρτη θέση. Και όμως η απουσία του εξαιτίας του τραυματισμού του στον αχίλλειο στις 5 του Μάρτη, διέλυσε την αμυντική λειτουργία της ομάδας. Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί, με τον Matthews στην ομάδα το defensive rating (οι πόντοι που δέχεται στις 100 κατοχές του αντιπάλου) ήταν στο 99,4. Στα τελευταία 22 παιχνίδια χωρίς αυτόν, ανέβηκε στο 106,9. Επιπλέον ο Matthews είχε αποκτήσει την ιδανική χημεία με την υπόλοιπη πεντάδα των Blazers, λειτουργώντας στην εντέλεια μέσα στην flow offence του Stotts. O Afflalo μπορεί να είναι ένας εξίσου χρήσιμος παίκτης και στα χαρτιά να φαντάζει ισάξιος αντικαταστάτης, αλλά δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να καλύψει επάξια το κενό του Matthews.

Ένας ακόμα λόγος που οι Blazzers θα δυσκολευτούν να συνεχίσουν στην post season, είναι οι λιγοστές εναλλακτικές επιλογές του προπονητή τους, καθώς με τον Dorell Wright να είναι και αυτός εκτός για τουλάχιστον δύο ακόμα εβδομάδες, αυτές περιορίζονται επικίνδυνα, με τον Terry Scott να κοιτάει στον πάγκο του και να μην εμπιστεύεται κανέναν. Ο μοναδικός παίκτης που μπορεί να δώσει κάποια ποιοτικά λεπτά είναι ο νεαρός McCollum. Αλλά το δίδυμο Lillard και McCollum μπορεί μεν να σκοράρει αλλά αμυντικά αποτελεί καταστροφή.

X-Factor

Όπως αναφέραμε και νωρίτερα ο μόνος παίκτης που μπορεί να δώσει το κάτι παραπάνω είναι ο  C.J. McCollum. Ο νεαρός είναι πολύ καλός εκτελεστής και έδειξε πολύ καλά στοιχεία στο pick ‘n’ roll τον τελευταίο ενάμιση μήνα που πήρε αρκετές ευκαιρίες (και λόγω των τραυματισμών). Η σειρά με τους Grizzlies είναι η ευκαιρία του να ανέβει επίπεδο και το Portland χρειάζεται απεγνωσμένα την επιθετική του συνεισφορά απέναντι στο grit n’ grind των Grizzlies

Memphis Grizzlies

Οι Grizzlies ξεκίνησαν την σεζόν πολύ δυνατά (14-2), με πρωταρχικό στόχο να προσέχουν την άμυνα τους. Θα έλεγε κανείς ότι είναι μια ομάδα της Ανατολής στην δυτική περιφέρεια. Η συνταγή του David Joerger (ο οποίος σαν προπονητής έχει κατακτήσει 5 πρωταθλήματα σε 7 χρόνια στις αναπτυξιακές λίγκες του NBA) είναι γνωστή: “η επίθεση πουλάει εισιτήρια και η άμυνα σου δίνει πρωταθλήματα”. Έτσι τα τελευταία χρόνια, παίρνοντας την σκυτάλη από τον Lionel Hollins, προσπαθεί να φτιάξει μια “σφιχτή” ομάδα με επιθετικό ταλέντο. Σε αυτή την ομάδα κάνει προσθήκες που μπορούν να δώσουν κάτι επιπλέον (Βλ. Green, Carter).

Γιατί θα περάσουν

Χάρη στην ελληνική συνεργασία.

Ας σοβαρευτούμε όμως, ο βασικότερος λόγος ακούει στο όνομα Marc Gasol. O Ισπανός center διανύει την καλύτερη χρονιά του στον μαγικό κόσμο του NBA, διεκδικώντας το καλοκαίρι το επόμενο πλουσιοπάροχο συμβόλαιό του, και δεν φαίνεται τίποτα να μπορεί να τον σταματήσει. Οι μέσοι όροι του έχουν ανέβει κατακόρυφα σε σχέση με την περσινή χρονιά και παρέα με τον Zach Randolph έχουν δημιουργήσει ένα αχτύπητο δίδυμο. Σε απόλυτους αριθμούς στην κανονική περίοδο, οι δύο ψηλοί έχουν πετύχει 2.556 από τους 8.062 της ομάδας του, ποσοστό 31,70%.

Επίσης, με την προσθήκη του Green στο μέσο της χρονιάς, η ομάδα του Memphis κατάφερε να προσθέσει βάθος και ποιότητα, αποκτώντας έναν παίκτη που ταιριάζει και στο στυλ παιχνιδιού της ομάδας. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί, ότι και η τριάδα των Green, Lee και Conley αφηνιάζει όταν βλέπει απέναντι τους τους Blazers. Ο πιο κάτω πίνακας, παρουσιάζει τους μέσους όρους των τριών παικτών στην σεζόν, αλλά και στα παιχνίδια με αντίπαλο το Portland.

 

PTS

vs POR FG% vs POR Others

vs POR

Jeff Green

13,0

17,3 42,7 51,3 REB 4,2 / 3PT 36,6%

REB 6,3 / 3PT 57,1%

Mike Conley

15,8

19,0 44,6 51,2 3PT 38,6% / AST 5,4

3PT 57,1% / AST 8,7

Countrey Lee

10,1

16,3 44,8 56,7 3PT 39,9% 3PT 66,7%
Γιατί θα αποκλειστούν

Οι τραυματισμοί κάθε χρόνο έπαιζαν τον ρόλο τους, πόσο μάλλον φέτος, που όλες οι ομάδες έχουν προβλήματα μικρά ή μεγάλα. Αν λοιπόν ο Mike Conley δεν καταφέρει να ξεπεράσει το πρόβλημα που τον ταλαιπωρεί στο πόδι και χάσει το ξεκίνημα της σειράς, η ζωή του Damian Lillard θα γίνει ευκολότερη, καθώς την θέση του βασικού point guard θα καλύψει ο Beno Undrich.

Η επίθεση του Memphis έχει καταρρεύσει στο δεύτερο μισό της χρονιάς, όταν σταμάτησε ο Marc Gasol να σουτάρει από μέση και μακρινή απόσταση με ποσοστά LaMarcus Aldridge και η έλλειψη μακρινού σουτ πληγώνει τις αρκούδες παραδοσιακά κάθε Μάιο. Ο Jeff Green δεν φαίνεται να είναι η απάντηση στις περιφερειακές αδυναμίες των Grizzlies, μιας που οι μέχρι τώρα εμφανίσεις του, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να προκαλούν déja-vu του Rudy Gay.

X-Factor

Ο Countrey Lee είναι ένας παίκτης που μπορεί να κάνει την διαφορά χωρίς να φανεί στο γήπεδο. Τα double team επάνω στον Z-Bo θα του δώσουν πολλές ευκαιρίες να σουτάρει και θα πρέπει να το κάνει πιάνοντας τις εξωπραγματικές επιδόσεις που είχε στην αρχή της χρονιάς. Επίσης, αν ο Conley χάσει κάποια παιχνίδια, ο Lee θα χρειαστεί να βοηθήσει και αμυντικά ίσως επάνω στον Lillard.

Πρόβλεψη

Οι απουσίες των Blazers, μπορεί να μην είναι σημαντικές αλλά είναι καίριες, γιατί οι Matthews και Wright θα μπορούσαν να βοηθήσουν την ομάδα στο κομμάτι που πονάει περισσότερο: την άμυνα. Οι Grizzlies, από την άλλη πλευρά, είναι πλήρεις, έστω κι αν οι Conley και Allen είναι ανέτοιμοι, και με την προσθήκη του Green στην μέση της χρονιάς δείχνουν πιο γεμάτοι από ποτέ σε όλες τις θέσεις, πράγμα που τους δίνει το δικαίωμα ακόμα και να σκέφτονται το τέλος του δρόμου. Εύκολα ή δύσκολα, η ομάδα του David Joerger θα καταφέρει να επιβάλλει το δικό της τρόπο παιχνιδιού και να κατακτήσει την σειρά. Με 4-2 το πολύ.

Πρόγραμμα 

Game 1: Κυριακή 19 Απριλίου @ Memphis (03:00)
Game 2: Τετάρτη 22 Απριλίου @ Memphis (03:00)
Game 3: Παρασκευή 24 Απριλίου @ Portland (05:30)
Game 4: Δευτέρα 27 Απριλίου @ Portland (05:30)
Game 5: Τετάρτη 29 Απριλίου @ Memphis (αν χρειαστεί)
Game 6: Παρασκευή 1 Μαΐου @ Portland (αν χρειαστεί)
Game 7: Κυριακή 3 Μαΐου @ Memphis (αν χρειαστεί)

The following two tabs change content below.

Loukas Moschoulas

Μπορεί να μην πρόλαβε τον “Nick the Greek” να φοράει την αγαπημένη του κίτρινη φανέλα, όμως από μικρή ηλικία ξεκίνησε το μπάσκετ και την προσπάθειά του να τον αντιγράψει. Η προσπάθεια του έμεινε ημιτελής για το καλό του παγκόσμιου μπάσκετ και των πωλήσεων. Αγαπάει το step back shot του Γερμανού επιβήτορα, τους Dallas Mavericks και ακόμα απορεί πως έχασαν το πρωτάθλημα του 2009. Είναι λάτρης του Ανατολικού μπάσκετ, καθώς τον στιγμάτισαν οι μονομαχίες των Wallace με τον Shaq στους τελικούς του 2004. Στο Ball Hog θα ασχολείται κυρίως με τις στήλες retro, και με αφιερώματα.

Latest posts by Loukas Moschoulas (see all)