2015 NBA Playoffs Preview: Houston Rockets vs Dallas Mavericks

Posted on Apr 18 2015 - 12:30pm by Gus Chr

 #2 Houston Rockets  vs Dallas Mavericks #7

HOU DAL

 Season series: 3-1

22/11/2014: Mavericks 92 @ Rockets 95

28/1/2015: Mavericks 94 @ Rockets 99

20/2/2015: Rockets 100 @ Mavericks 111

2/4/2015: Rockets 108 @ Mavericks 101

Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος το Dallas μένει εντός πολιτείας για τον πρώτο γύρο των play offs, αλλάζοντας απλά πόλη (πέρυσι ήταν το San Antonio). Αυτό που οι Mavericks ελπίζουν να αλλάξει φέτος είναι η κατάληξη, μιας και πέρυσι είχαν αποκλειστεί με 4-3 από τους μετέπειτα πρωταθλητές, με μοναδικό τους παράσημο να είναι “η ομάδα που δυσκόλεψε περισσότερο τους Spurs”. Ωστόσο και οι Rockets θέλουν να δώσουν τις δικές τους απαντήσεις, καθώς πέρυσι είχαν αποκλειστεί στον πρώτο γύρο από το Portland.

Στις μεταξύ τους αναμετρήσεις στην regular season, οι “Ρουκέτες” έχουν το πάνω χέρι, αφού έχουν αναδειχθεί νικητές στα τρία από τα τέσσερα μεταξύ τους ματς. Το πιο χαρακτηριστικό από τα τέσσερα, το οποίο ίσως αποτελέσει και οδηγό για την μεταξύ τους σειρά στην post season είναι το πιο πρόσφατο (2/4/2015). Οι Rockets μοίρασαν αρκετά το παιχνίδι τους στην επίθεση και λογικά το ίδιο θα προσπαθήσουν να κάνουν καθόλη την διάρκεια της σειράς.

Αξίζει να σημειώσουμε πάντως πως αυτή είναι μόλις η τρίτη φορά που οι δύο ομάδες συναντιούνται στην post season, με το Dallas να έχει κερδίσει και τις δύο προηγούμενες σειρές (3-1 το 1988 και 4-3 το 2005). Και οι δύο συναντήσεις ήταν στο πλαίσιο του πρώτου γύρου των playoffs.

Με οδηγό το ‘11

Έχουν περάσει μόλις τέσσερα χρόνια από τότε οι Mavericks γεύτηκαν το νέκταρ του νικητή, έχοντας τον ίδιο άνθρωπο στον πάγκο. Ο Rick Carlisle ήταν ο αρχιτέκτονας του πρωταθλήματος του 2011 και γνωρίζει πολύ καλά τι χρειάζεται για να διεκδικήσει το δαχτυλίδι και φέτος. Το ρόστερ που είχε χτίσει γύρω από τον Dirk Nowitzki ήξερε ακριβώς τον ρόλο του μέσα στο γήπεδο και εκτελούσε σχεδόν μαεστρικά το αγωνιστικό πλάνο του coach Carlisle. Το φετινό ρόστερ των Mavs είναι ενδεχομένως καλύτερο από εκείνο του ’11 και αυτό αποτελεί το καλύτερο εχέγγυό τους. Έχουν στην κατοχή τους έναν point guard που σεληνιάζεται (ή τουλάχιστον έτσι το είχαμε συνηθίσει…) στα playoffs (Rondo), απέκτησαν έναν back up ψηλό που μέχρι στιγμής έχει δώσει ποιοτικά λεπτά στο παρκέ (Stoudemire), δύο παίχτες στα φτερά που έχουν την δυνατότητα να διαλύσουν οποιαδήποτε άμυνα (Ellis, Parsons) και τον Nowitzki που μπορεί να εξελιχθεί σε μια κατηγορία μόνος του – ξανά.

Η περιφέρεια δείχνει τον δρόμο

Για το Houston τα πάντα αρχίζουν και τελειώνουν στην περιφέρεια. Πρόκειται για την πρώτη ομάδα σε προσπάθειες τριών πόντων στην λίγκα (14η σε ποσοστό ωστόσο) οπότε εκεί οι φίλοι της ομάδας θα πρέπει να κάνουν ένα fingers crossed. Ακόμα και με την επιστροφή του Dwight Howard, αυτό δεν είναι δεδομένο πως θα αλλάξει, αφού κακά τα ψέμματα, δείχνει πως αποδίδει – τουλάχιστον στο επίπεδο της κανονικής περιόδου. Τι θα δούμε ως αποτέλεσμα στην post season, είναι ενδεχομένως μια άλλη ιστορία. Οι φετινοί Rockets έχουν σαφώς περισσότερες λύσεις από πέρυσι, αλλά αυτό δεν τους έχει βοηθήσει, όπως δείχνουν και τα αποτελέσματα στην regular season, κόντρα στις καλές ομάδες που έχουν εξίσου ή ακόμα περισσότερες λύσεις. Το πρόβλημα με το Houston είναι πως στα δύσκολα, όλοι κοιτάνε τον Harden και το πως εκείνος θα βγάλει το φίδι από την τρύπα.

Γιατί θα περάσει το Dallas;

Γιατί αφενός απέφυγαν τους Spurs και σε αυτή την φάση της σεζόν μόνο καλό είναι αυτό. Αφετέρου, σε σχέση με τους αντιπάλους τους, στηρίζονται πολύ περισσότερο στην ομαδική δουλειά, παρά στην ικανότητα του ενός. Με εξαίρεση λίγο τον Ellis, ο οποίος προφανώς έχει το ελεύθερο να παίρνει και κάποιες τραβηγμένες προσπάθειες, οι Mavericks μετά τους Spurs αποτελούν από τους ορισμούς του unselfish basketball. O Carlisle είναι λάτρης του ομαδικού μπάσκετ, κάτι που αποδεικνύεται και στους μ.ο. των παιχτών του στην επίθεση.

Επιπλέον, έχουν τον Rondo, ο οποίος κυριολεκτικά μεταμορφώνεται προς το καλύτερο, όποτε έρχεται η ώρα της post season. Αποκορύφωμα για εκείνον, τα play offs του ’11-’12 όταν σε 19 παιχνίδια είχε 17,3 πόντους, 11,9 assists, 6,7 rebounds, 2,4 κλεψίματα κατά μ.ο. σε 42,6 λεπτά συμμετοχής. Αν ο RR μπει σε αυτό το mode ή έστω σε κοντινό, τότε οι Rockets δεν θα ξέρουν τι τους χτύπησε.

Γιατί θα περάσει το Houston;

Γιατί ο James Harden έχει βαλθεί να αποδείξει πως μπορεί να τα κάνει όλα μόνος του και φέτος μοιάζει να είναι η χρονιά του. Ο shooting guard των Rockets πραγματοποιεί την καλύτερη σεζόν της μέχρι τώρα καριέρας του, η οποία ίσως τον οδηγήσει στο πάνθεον του μπάσκετ με μια ενδεχόμενη κατάκτηση του MVP. Ίσως, πλην των Spurs καμία άλλη ομάδα δεν έχει αμυντική απάντηση στο επιθετικό ρεπερτόριο του Harden, το οποίο ποικίλει τόσο από μακρυά, όσο και από κοντά.

Ειδικά στο δεύτερο, αν οι προσπάθειές του δεν καταλήξουν στο καλάθι, το πιο πιθανό είναι να πάρει φάουλ, όπου εκεί το κακό για τους Mavs θα είναι διπλό. Τόσο γιατί θα φορτώνονται οι παίχτες τους με φάουλ, όσο και γιατί ο “Μούσιας” δεν αστοχεί ούτε με αίτηση από την γραμμή της φιλανθρωπίας. Επιπλέον, οι Mavs είναι μέσα στις 10 χειρότερες άμυνες της λίγκας ( η 10η συγκεκριμένα) και η προσπάθειά τους για πρόκριση κόντρα στην παρέα του Harden θα πρέπει να ξεκινήσει από τα μετ’ όπισθεν. Το γεγονός ότι αποτελούν την 5η καλύτερη επίθεση του NBA, ίσως να μην φτάσει από μόνο του στην σειρά αυτή.

X-Factor(s)

Στην συνεννόηση μεταξύ των συντακτών του BallHog για το στοιχείο εκείνο που θα αποτελέσει κλειδί στις σειρές, αυθόρμητα μας βγήκε ο ενικός (το στοιχείο). Στην περίπτωση αυτού του ζευγαριού, θα πρέπει να σταθώ σε δύο + ένα, όμως. Για το Dallas, καλώς ή κακώς τα πάντα ξεκινούν και τελειώνουν στις αντοχές του Tyson Chandler.

Το κατά πόσο θα μπορέσει να καθαρίσει τα “σκουπίδια” και το κατά πόσο θα μπορέσει να θυμίσει τον rim protector του ’11, ώστε οι Mavericks να έχουν τύχη όχι μόνο στην σειρά με τους γείτονές τους αλλά και γενικότερα στα play offs. Επιπλέον, εφόσον ο Harden βρει τον δρόμο προς το καλάθι, το κατά πόσο θα επιτρέψει στον ίδιο να δημιουργεί καταστάσεις εύκολων πόντων για τους συμπαίκτες του, μέσω των άστοχων προσπαθειών του. Πώς γίνεται αυτό; Η “διαστροφή”/διάνοια του Kirk Goldsberry μας το εξηγεί σε αυτό το άρθρο στο Grantland.

Το δεύτερο ζήτημα τόσο για τους Mavs, όσο και για τους Rockets δεν είναι τι θα κάνει ο Harden. Όλοι γνωρίζουμε πως σε όσα ματς κι αν πάει η σειρά, κάτω από του 20-25 πόντους δεν θα πέσει. Το ζήτημα είναι τι θα κάνει το entourage του, με τους Dwight Howard, Josh Smith, Corey Brewer και Trevor Ariza να πρέπει να βγουν μπροστά αν θέλουν να προχωρήσει η ομάδα τους.

Τέλος, με τον Patrick Beverley να χάνει την σειρά αυτή – και γενικώς την post season λόγω τραυματισμού – ο μόνος point guard που μπορεί να εμπιστευθεί ο coach των Rockets, Kevin McHale, είναι ο Pablo Prigioni. Συνεπώς ακόμα ένα ερώτημα είναι κατά πόσο θα αντέξει ο Αργεντίνος. Εκτός αν βγάλει λαγούς με πετραχήλια ο Nick Johnson που έχει χρησιμοποιηθεί για λίγο ως PG. Στην περίπτωση αυτή, άξιοι οι Rockets!

Πρόγραμμα και εκτίμηση

19/4 DAL @ HOU

22/4 DAL @ HOU

25/4 HOU @ DAL

27/4 HOU @ DAL

28/4 DAL @ HOU (αν χρειαστεί)

30/4 HOU @ DAL (αν χρειαστεί)

2/5 DAL @ HOU (αν χρειαστεί)

Δεν μιλάω αντικειμενικώς καθώς θέλω Dallas. Απλά θα πω το εξής με την μορφή απαισιοδοξίας, προκειμένου να χαρώ περισσότερο αν γίνει κάτι άλλο: Αν η σειρά πάει στα 7 παιχνίδια, θα περάσουν οι Mavs. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, περνούν οι Rockets.

The following two tabs change content below.

Gus Chr

Κώστα το λένε το παιδί, αλλά γυρνάει σπανίως όταν τον αποκαλούν με το κανονικό του όνομα. Φανατικός του twitter, λάτρης των guards και, όσο και αν δεν το παραδέχεται, κυρίως αυτών που ανήκουν στην κατηγορία “Vernon Maxwell”. Θα ήθελε να έχει διαρκείας στο Anfield, αλλά αφού δεν του έκατσε, έπιασε στασίδι στο Ball Hog. Εδώ θα τον βρείτε στην regular αρθρογραφία, λόγω του ένοχου παρελθόντος του με την αθλητική δημοσιογραφία. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.