NBA Playoff Report : Round 1 Game 2

Posted on Apr 23 2015 - 5:00pm by Mitsos Mavrakis

Golden State Warriors – New Orleans Pelicans

Η μάνα του Draymond Green δίνει πάντα τις πιο σωστές μητρικές συμβουλές (βάλε μια ζακέτα αγόρι μου όταν κάθεσαι ιδρωμένος στον πάγκο. Θα πουντιάσεις).

Και βλέπουμε που έμοιασε ο Draymond και δεν κλείνει το στόμα του στιγμή

Η άμυνα των Warriors διαμελίζει τους Pelicans, με τον Bogut να οργανώνει τα πάντα από την βάση της και τους άλλους τέσσερις να παίζουν στις passing lanes και να φορτώνουν με κλεψίματα τη στατιστική τους. Χαρακτηριστικότερο όλων, οι 11 από τους 15 πρώτους πόντους των Warriors ήρθαν στον αιφνιδιασμό, με εμφατικότερο των καλαθιών το κάρφωμα του Bogut που βγήκε πρώτος στο ανοιχτό γήπεδο. Αυτή η πολυμορφία και η ευχέρεια εναλλαγής ρόλων στο φτερό είναι κάτι που οι Pelicans δεν μπορούν να ματσάρουν με τίποτα. Επίσης δεν έχουν βρει λύση για την αμυντική ιδιοφυΐα του Draymond Green, που έσπειρε εφιάλτες για έναν ακόμη αγώνα, κερδίζοντας τον αγώνα με τα αμυντικά plays του, διαλύοντας pick and rolls, λειτουργώντας ακόμα και ως τελευταία γραμμή άμυνας και τελειώνοντας με το μακράν καλύτερο +/- όσων αγωνίστηκαν (+24).

Η έδρα των Warriors έχει αρχίσει να αποκαλείται δικαίως WARacle Arena, με τις ιαχές που περνάνε αφιλτράριστες από την κάμερα να θυμίζουν μετάδοση Προοδευτική – Αιγάλεω, και ευτυχώς για τους Pelicans η σειρά θα πάει για δύο παιχνίδια στη Νέα Ορλεάνη, όπου θα δούμε αν μπορούν να αποσώσουν κάποιο παιχνίδι στην πρώτη παρουσία του Anthony Davis στα playoffs. O Pondexter προσπαθεί επί ματαίω να ακολουθήσει τον Curry στην άμυνα και ο Asik μοιάζει με το μικρό αδερφάκι του Bogut που ο Αυστραλός του κάνει πλακίτσα στην αυλή, και λογικά κάποια στιγμή θα ζητήσει ανοιχτά τον οίκτο του. Ο Monty Williams θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να εκμεταλλευτεί τα όπλα του για να κάνει την σειρά ανταγωνιστική, και, ίσως, να σώσει τη θέση του.

Μια αναφορά αξίζει να γίνει και στον Leandro1)κάποτε Leandrinho Barbosa, ο οποίος μπήκε με τους Warriors 13 πόντους πίσω στο σκορ προς το τέλος της πρώτης περιόδου και δεν δίστασε να σπάσει τα άλατα του Tyreke Evans και να μπουκάρει κατευθείαν πάνω στον Davis για 10 πόντους σε διάστημα 4 λεπτών, κρατώντας την ομάδα του κοντά στο σκορ (μαζί με τα pick and roll Livingston και Speights) για να μπουν μετά Curry, Thompson και Green και να σκοράρουν 20 από τους 23 επόμενους πόντους του Golden State και να το φέρουν με προβάδισμα τριών πόντων στα αποδυτήρια.

Cleveland Cavaliers – Boston Celtics

Jared Sullinger: Ένοχος ή βλαξ;

Υποθέτουμε πως ο Brad Stevens είχε σχεδιάσει την άμυνα λίγο διαφορετικά, αλλά ο Jared Sullinger δίνει πιθανότατα τη χειρότερη βοήθεια στην ιστορία του αθλήματος, σκρηνάροντας τον Avery Bradley για να σκοράρει ο LeBron;

Ή απλά ο Sully θυμήθηκε τις μέρες του στο Ohio State και αποφάσισε να δώσει μια χείρα βοηθείας στην τοπική ομάδα;

Αρχικά την παράσταση έκλεψε η μάχη του κοντοκουρεμένου πεζοναύτη Tyler Zeller με το τελευταίο σοβιετικό πείραμα, τον Timotei® Mozgov, που ήταν οι πρωταγωνιστές των δύο ομάδων στα πρώτα λεπτά. Ο Zeller, σε ένα άτυπο revenge mode για την εμπιστοσύνη που δεν του έδειξαν στο Cleveland, έπαιζε άριστα το pick and roll με τον Marcus Smart και έκοβε στα κενά της άμυνας των Cavs για εύκολα καλάθια, την ώρα που ο Mozzy τελείωσε με carreer high 5 τάπες και ρουφούσε την άμυνα των Celtics προς τα μέσα με τα ρολαρίσματά του και την απειλή καρφώματος από λόμπα, ανοίγοντας τον δρόμο για τον Kyrie Irving να βομαρδίζει από τα 7,25 ή να προκαλεί χάος με κάθε προσποίηση.

Ο Avery Bradley απέδειξε με την πίεσή του πάνω στον Kyrie ότι είναι μια πραγματική απειλή για την κοινωνία, ο Sullinger παρότι έχει σμιλέψει κατατομή Jabba the Hut ή έστω Σταμάτη Κραουνάκη, κατάφερε να τραβήξει σκορ σε μια δύσκολη επιθετικά βραδιά για τους Celtics, o Olynyk παρέδωσε σεμινάρια άμυνας με μυαλό και όχι με σώμα, ολοκληρώνοντας το παιχνίδι με ένα ανεξήγητο +13, και κράτησε τον Thompson σε 0 προσπάθειες σε 26 λεπτά. O Isaiah Thomas ήταν ο Isaiah Thomas (22/7), αλλά Turner και Bass προσπάθησαν να πάνε σε ατομικές προσπάθειες απέναντι σε James και Mozgov αποτυγχάνοντας οικτρά (3/17) και καταδικάζοντας τις προσπάθειες της ομάδας τους να ξαναπάει ψηλά το σκορ, όπως στον πρώτο αγώνα. Από την απέναντι πλευρά ο Irving εξέθεσε την ορμή του Smart, παίζοντας φλιπεράκι μαζί του στα screens και ο James κακοποίησε Turner και Crowder στο δρόμο για 30 πόντους, 9 rebounds και 7 assists.

Την ίδια ώρα, ο Kevin Love, ενόσω γίνεται όλο και πιο φανερό ότι το καλοκαίρι θα αναζητήσει το μέλλον του μακριά από το Ohio, βίωσε μια μεταφυσική εμπειρία, την οποία και αναγνώρισε μετά το παιχνίδι.

Toronto Raptors – Washigton Wizards

Kyle Lowry & Demar DeRozan vs John Wall & Bradley Beal, σημειώσατε 2.

Houston Rockets – Dallas Mavericks

Είναι παράδοση να εμφανίζονται στις σειρές παίκτες, οι οποίοι κάτω από το cleancut παρουσιαστικό, το καθώς πρέπει ντύσιμο, την χαμηλόφωνη σωματική διάπλαση, το παγωμένο πρόσωπο και το νεκρό βλέμμα, κρύβουν μια φονική μηχανή, ικανή να διαπράξει αγριότητες και να κάνει γενικότερα ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσει τον villain.

Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα είναι ο Brother Mouzone από το The Wire, ο Wesley, βοηθός του Wilson Frisk, από το Daredevil και o Burton το δεξί χέρι του Proctor στο Banshee.

Στην περίπτωση μας, ο James Harden είναι ο villain και ο Pablo Prigioni ο bodyguard.

Η άμυνά του πάνω στα ποσταρίσματα του Nowitzki ήταν εξαιρετική, καθώς δεν επέτρεπε στον Γερμανό να τον σπρώξει εκατοστό προκειμένου να πλησιάσει στο καλάθι κι επιπλέον έβαλε το τρίποντο μαχαιριά 3:36 πριν το τέλος, τρίποντο που έληξε ουσιαστικά τον αγώνα.

Dwight Howard, Playoffs averages:

2013-14: 26 πόντοι 13,7 rebounds , 2,8 κοψίματα

2014-15: 19,5 πόντοι 8,5 rebounds, 3,5 κοψίματα σε 25 λεπτά ανά αγώνα.

Career playoffs average: 20,9 points, 13,9 rebounds, 2,8 blocks

Συνεπώς, θα μπορούσαμε σας παρακαλώ, να σταματήσουμε τις συζητήσεις για το κατά πόσον o Dwight Howard γέρασε και δεν είναι πλέον ο Superman;

Μέχρι τουλάχιστον να βρεθεί αντιμέτωπος με τον Draymond Green. Που μετά την αμυντική του εμφάνιση απέναντι στον Anthony Davis στο Game 2, είναι εμφανώς ο κρυπτονίτης απέναντι σε κάθε υπεράνθρωπο.

Αλλά από την άλλη, ίσως να φθάσαμε στην στιγμή που θα πρέπει να αναγνωρίσουμε την θνητότητα του Dirk Nowitzki, ο οποίος, τουλάχιστον αμυντικά, δεν μπορεί πλέον να σταθεί αξιοπρεπώς στο ΝΒΑ. Οι Rockets έτρεξαν ένα pick n’ roll με τον Josh Smith ως χειριστή και τον Dwight Howard σαν roller το οποίο εξέθεσε εμφατικά τις αμυντικές αδυναμίες του σπουδαίου Γερμάνου.

Το πρόβλημα με τον Josh Smith, είναι ότι λατρεύει να σουτάρει για τρεις, τη στιγμή που δεν θα έπρεπε καν να το διανοείται. Το πρόβλημα φάνηκε (και) στο 2ο παιχνίδι της σειράς, όταν σε μία φάση της τρίτης περιόδου ο J-Smoove εξαπέλυσε ένα τρίποντο από την γωνία το οποίο παραλίγο να τραυματίσει τον Amar’e που ήταν αμέριμνος από την άλλη μεριά της ρακέτας.

Οι Rockets πάντως, προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν την αμυντική αδυναμία του Nowitzki, βρήκαν την ιδανική συνταγή που θα κρατήσει τον Smith ικανοποιημένο και θα τον αποτρέψει από το μακρινό σουτ: έπαιξαν μια σειρά από pick’n’rolls από την κορυφή μεταξύ των -παιδικών φίλων- Smith και Howard, οι οποίοι θύμιζαν τους Stockton και Malone, με την σωματική διάπλαση των Malone και Eaton.

Ο Josh Smith ήταν χαρούμενος που είχε την μπάλα στα χέρια του και έδωσε 8 assist, την πλειοψηφία των οποίων στον Howard που κάρφωνε σαν μασκότ σε τραμπολίνο. Και σαν αποτέλεσμα τα 14 καρφώματα των Rockets ήταν επίδοση που είχε να εμφανιστεί από το 2001 και τους Lakers του Superman του αυθεντικού.

Rajon Rondo: Ένοχος ή βλαξ;

Δίχως καμία διάθεση να ξεκινήσω σενάρια συνωμοσίας, αλλά είναι γεγονός πως οι καλύτεροι μοναδικοί φίλοι του Rajon Rondo σε ολόκληρο το NBA αγωνίζονται και οι δύο στους Rockets και ο ίδιος με την εμφάνισή του αποτελεί τον καλύτερο παίκτη της αντίπαλης ομάδας.

Απλά, αρνούμαι να πιστέψω ότι ένας επαγγελματίας μπασκετμπoλίστας του επιπέδου του Rondo θα έκανε αυτό το λάθος…..

…..και στις δύο πρώτες επιθέσεις του δευτέρου ημιχρόνου θα ξεκινήσει με μια αχρείαστη τεχνική ποινή για να ακολουθήσει ένα φάουλ πάνω σε τρίποντο του Harden:

Atlanta Hawks – Brooklyn Nets

Θα μπορούσαμε παρακαλώ να σταματήσουμε να αποκαλούμε τον Dennis Schröder, German Rondo;

Η εικόνα που βγάζουν οι Hawks πάντως στα πρώτα παιχνίδια τους δεν δικαιολογεί τους τόνους μελανιού που χύθηκαν σε ύμνους για αυτούς στην κανονική περίοδο. Δεν είναι ότι κάνουν κάτι κακά, αλλά είναι ότι κάνουν τα πάντα όπως στην κανονική περίοδο. Αυτό σίγουρα αρκεί για να κερδίσουν μία ομάδα σαν τους Nets αλλά δεν φτάνει για να φτάσουν στην κορυφή. Τα playoffs είναι μία εντελώς ειδική συγκυρία, όπου οι ομάδες για να επιβιώσουν θα πρέπει να ανεβάσουν κατακόρυφα την απόδοση τους και να βγάλουν ένα mentality στο γήπεδο πολύ πιο επιθετικό από την κούρσα της κανονικής περιόδου. Για να το θέσουμε απλά: το μάτι των Hawks δεν γυαλίζει.

Θα φανεί αν αυτό μπορεί να αλλάξει στην πορεία και κατά πόσο οφείλεται στο ότι ο Millsap είναι ακόμα εμφανώς ανέτοιμος στα πατήματα του, ακόμα και αν ήταν ο πρώτος τους σκόρερ στο δεύτερο παιχνίδι με το Brooklyn χάρη στην κλάση του. Το μόνο μάτι που γυαλίζει είναι του Carroll, αλλά έχω την εντύπωση ότι αυτού πάντοτε γυαλίζει, και σίγουρα θα πρέπει να κάνει κάτι καλύτερο από το να πυροβολεί συνέχεια από μακριά σημαδεύοντας το ταμπλό, το στεφάνι, τους διαιτητές, το χρονόμετρο, και γενικώς οτιδήποτε πέρα από το καλάθι. Αλήθεια, είναι ιδέα μου ή ο Antic είναι σε καθεστώς post traumatic stress από το επεισόδιο στο club και την σύλληψη του;

Memphis Grizzlies – Portland Trail Blazers

Το δίδυμο της αποδεκατισμένης περιφέρειας των Blazers, Damian Lillard και C.J. McCollum είχαν στα δύο πρώτα παιχνίδια 1/17 τρίποντα,κάνοντας την απόδοση του Batum με συνολικά 4/12 τρίποντα να φαντάζει φάρος ελπίδας

Και παράλληλα ξεκίνησαν οι φήμες περί αποχώρησης του LaMarcus Aldridge, του παίχτη δηλαδή που μόλις πριν από λίγους μήνες είχε δηλώσει πως θέλει να αποσυρθεί σαν ο σημαντικότερος παίκτης στην ιστορία των Blazers. Προορισμός αυτού κατά τις φήμες: η γενέτειρά του, το Texas.

Η πιο ταιριαστή παρομοίωση για την υπάρχουσα κατάσταση στο Portland ήταν η σκηνή που ο Kevin McAllister πετούσε τούβλα κατά συρροή στους Wet Bandits για να τους διώξει από το παιχνιδάδικο στο Home Alone 2.

Los Angeles Clippers – San Antonio Spurs

The Hack-A-Jordan Chronicles

Με την επίθεση των Clippers να βρίσκει momentum, και αναγκασμένος να ξεκουράσει τους δύο καλύτερους παίκτες της ομάδας του, Tim Duncan και Kawhi Leonard, o Popovich έβαλε στο παιχνίδι τον χαρισματικό Manu Ginobili, για να δημιουργήσει από την κορυφή, και τους εκπληκτικούς σουτέρ, Patty Mills και Matt Bonner, να απειλούν από το τρίποντο. Το πρόβλημα ήταν πως και οι τρεις εξ αυτών αποτελούν μαύρες τρύπες αμυντικά. Συνεπώς, προκειμένου να μην πληγωθούν στην άμυνα από τους Paul και Griffin, ξεκίνησε το Hack-A-Jordan.

Στα 4:51 πριν από τη λήξη, οι διαιτητές δεν σφυρίζουν το φάουλ εκτός φάσης στον Jordan και ο Reddick ευστοχεί σε ένα σπουδαίο τρίποντο. Ο Popovich μπαίνει μέσα στο γήπεδο μαινόμενος να διαμαρτυρηθεί στους διαιτητές γιατί δεν διέκοψαν τη φάση καταλογίζοντας το φάουλ και επέτρεψαν στους Clippers να ζεσταθούν τρέχοντας ένα σερί 5-0.

Μέσα οι Mills και Ginobili και ξανά το αμυντικό πλάνο επιβάλλει Hack-A-Jordan. Ως αποτέλεσμα οι Clippers μέσα στα επόμενα τρία λεπτά είχαν 5/16 βολές, ενώ συνολικά στο τελευταίο πεντάλεπτο κατάφεραν να εκτελέσουν μονάχα τρία σουτ σε πρώτο χρόνο, δίχως να διακοπεί η επίθεση από φάουλ. Και τελικά οι Spurs έχασαν το προβάδισμα μονάχα όταν ο Mills παρασύρθηκε από αυτό το φεστιβάλ φάουλ και έκανε ένα παντελώς αχρείαστο. Στον Chris Paul.

Patty Mills – Ballsy Aussie

Με τον Tony Parker τραυματισμένο σε κάθε σπιθαμή του κορμιού του, έφθασε η στιγμή για τον Patty Mills. Τα δύο τρίποντα στο τελευταίο λεπτό της τρίτης περιόδου ήταν απλά το ορεκτικό. Έστειλε το παιχνίδι στην παράταση, ευστοχώντας με κρύο αίμα στις δύο βολές, 8 δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη. Στην παράταση, με το σκορ στους δύο πόντους, έχασε το αμυντικό rotation που οδήγησε στο ξεμαρκάριστο τρίποντο του Crawford, αλλά αντί να τηρήσει τα προσχήματα, προσποιούμενος πως παίζει άμυνα ή παλεύει για το μακρινό rebound, ξεχύθηκε στον αιφνιδιασμό και τον βρήκε ο Kawhi σε θέση offside για το 101-105.

Cherry picking, άμυνα τεσσάρων εναντίον πέντε και καλάθι στον αιφνιδιασμό, ακριβώς όπως το οραματίζεται ο Ranadivé:

Chicago Bulls – Milwaukee Bucks

Οι Bucks προσπαθούν και χτυπάνε (pun intended) τα παιχνίδια στo United Center, αλλά η επίθεσή τους με τον Michael Carter-Williams και τον Giannis στην πεντάδα βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση και οι Bulls δεν συγχωρούν. Ο Rose συνεχίζει το pattern ενθουσιασμός-απογοήτευση με θαυμαστή συνέπεια (ζω για την στιγμή που δεν θα σφίγγεται το στομάχι μου σε κάθε προσγείωσή του), αλλά ο νέος superstar της πόλης είναι ο Jimmy Butler ο οποίος αθόρυβα έχει δημιουργήσει ένστικτο ψυχρού εκτελεστή και βλέμμα “Κάντε πέρα, αναλαμβάνω εγώ” (βλ. κατωτέρω vine) που αρμόζει σε μπαρουτοκαπνισμένους στα playoffs scorers. 14 από τους 20 πόντους των Bulls στην τέταρτη περίοδο, ξεκινώντας από το 74-71 (προβάδισμα Bucks) ήταν δικοί του, και το δίδυμο Antetokounmpo – Middleton πέρασε πολύ δύσκολες ώρες στην πρωτεύουσα του Ιllinois.

Για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο ειδικά, το είχαμε επισημάνει και στα previews των playoffs, πως οι Bulls έχουν τον τρόπο να τον σταματάνε επιθετικά. Στις περισσότερες επιθέσεις  βρίσκει απέναντι του τον Jimmy Butler ο οποίος είναι τρομακτικά αθλητικός και αφοσιωμένος αμυντικός ώστε να μπορεί να τον κυνηγήσει και να βγει μπροστά του απαγορεύοντας του να κάνει το καθιερωμένο γιγαντιαίων διαστάσεων πρώτο βήμα που χρησιμοποιεί για να πάρει προβάδισμα κόντρα στον αμυντικό. Όταν μέσα στο rotation του αγώνα βρίσκει προσωπικό φρουρό τον Mirotic τα πράγματα είναι λίγο ευκολότερα, αλλά και πάλι συνήθως παραμονεύει ο Noah για να εμποδίσει την διείσδυση. Αποτέλεσμα τα κακά ποσοστά, χαμηλό σκοράρισμα και χλιαρή παρουσία στην πρώτη του συμμετοχή σε playoffs.

The following two tabs change content below.

Mitsos Mavrakis

Χαζοχαρούμενος κουλτουριάρης για τους Τζιτζιφιώτες, χυδαίος κάγκουρας για όλους τους άλλους, ένα κιτς, παρτσακλό πολύχρωμο αγόρι, που γίνεται ένας λαϊκός καργιόλης όταν βλέπει/παίζει μπάσκετ (ή ακούει hip hop) o Μήτσος Μαυράκης νοιώθει απολύτως άνετα μόνο όταν είναι ανάμεσα στις γάτες ή όταν παραληρεί για το BallHog.

References
1 κάποτε Leandrinho