Love is Lost

Posted on Apr 27 2015 - 6:39pm by Mitsos Mavrakis

Σύμφωνα με το γνωστό αφορισμό της θεωρίας του χάους  “αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μπορεί να φέρει βροχή στην Κίνα”.

Ένα αποτυχημένο μπλοκ-άουτ στον χθεσινοβραδινό αγώνα μεταξύ Cleveland και Celtics που οδήγησε στον τραυματισμό του Kevin Love,  θα προκαλέσει με την σειρά της αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα καθορίσουν το παρόν και μέλλον διαφόρων ομάδων.

Το να τραβάς το δάχτυλο του αντίζηλου σου έχει δραματικές επιπτώσεις όπως βλέπετε από το παρακάτω βίντεο.

Πόσο δε μάλλον, να του τραβάς το χέρι, όπως ο Olynyk στον Love.

Find Your Love – Boston Celtics

Ο Danny Ainge, είναι ένας έξυπνος General Manager. Και είχε ένα ιδιαίτερα ξεκάθαρο, πολυεπίπεδο σχέδιο: να ξεφορτωθεί σιγά-σιγά τα ακριβοπληρωμένα, υπερτιμημένα σαπάκια (βλέπε Rondo, Rajon και Green, Jeff) με ανταλλάγματα draft picks και νεαρούς παίκτες, προκειμένου να αρχίσει να χτίζει μια νέα ομάδα, με αρχιτέκτονα τον σπουδαίου νεαρό προπονητή Brad Stevens.

Εκμεταλλευόμενος την παντελή φετινή ανικανότητα που επικρατούσε στην Ανατολική περιφέρεια, αποφάσισε να ενισχύσει την ομάδα λίγο παραπάνω, προκειμένου να διεκδικήσει την είσοδο στα playoffs, με σκοπό να “διαφημίσει” την ομάδα προς όποιον δυσαρεστημένο από την τρέχουσα ομάδα του αστέρα, που μπορεί να σκεφτόταν τη Βοστόνη σαν μόνιμη επόμενη κατοικία του.

Ο πλέον ταιριαστός αστέρας που θα μπορούσε να δώσει μια ώθηση στους Κέλτες, να ταιριάξει στην επιθετική φιλοσοφία του Brad Stevens και να ενσαρκώσει το Celtic Pride είναι ο Kevin Love.

Ο Bill Simmons, από τους γνωστότερους οπαδούς των Celtics, δεν δίσταζε μάλιστα να εκφράζει την βεβαιότητα του καθόλη τη χρονιά, είτε μέσω των άρθρων του στο Grantland, είτε μέσω του λογαριασμού του στο twitter ενώπιον των 3,6 εκατομμυρίων ακολούθων του:

Ο Brad Stevens είχε μια ευκαιρία να δοκιμάζει τα επιθετικά του συστήματά χρησιμοποιώντας τον Kelly Olynyk στον ρόλο για τον οποίο προοριζόταν ο Love. Μάλιστα, η ομοιότητα του στυλ των δύο παικτών δεν περνούσε απαρατήρητη μιας που ο θρύλος των Celtics, Tommy Heinsohn, δήλωνε πως ο Olynyk θα μπορούσε να είναι το αντίστοιχο του Love, αν δεν κατάφερναν να τον υπογράψουν οι Κέλτες.

Την ίδια στιγμή, στο Cleveland, ο Kevin Love δεν ένοιωθε και τόσο ευχάριστα….

You’ve Got the Love – Cleveland Cavaliers

Το επιθετικό πλάνο του Cleveland, είναι αποκλειστικά δομημένο γύρω από το παιχνίδι του LeBron James και του Kyrie Irving. Ο LeBron είχε βρει τo μυστικό της επιτυχίας και είχε οδηγήσει το Μαϊάμι σε δύο τίτλους, παίζοντας σχεδόν αποκλειστικά σαν power forward (point forward στην πράξη) στο κατ’ευφημισμόν small ball του Spoelstra. Κατά τη διάρκεια των playoffs του 2012, ο τραυματισμός του Bosh είχε αναγκάσει τους Heat, ελλείψει εναλλακτικών επιλογών, να δοκιμάσουν τον James power forward και ο Βασιλιάς είχε βρει επιτέλους την ιδανική θέση από την οποία θα μπορούσε να σκοράρει και να δημιουργήσει για τους συμπαίκτες του μεγιστοποιώντας τα εξωγήινά του χαρίσματα.

Η παρουσία του LeΒron και η ανάγκη του να ξεκινάει την επίθεση παίζοντας με πλάτη, εξόριζε τον Love έξω από τρίποντο στην απέναντι γωνία. Και από τον πολυδιάστατο επιθετικά σκόρερ και καλύτερο rebounder του ΝΒΑ, ο Love είχε μετατραπεί απλά σε ένα δόλωμα που θα λειτουργούσε για να τραβάει τους αντίπαλους ψηλούς μακριά από τη ρακέτα για να ανοίξει χώρο για το post παιχνίδι του James και τις διεισδύσεις του Irving. Εν ολίγοις οι Cavaliers έχουν πάρει τον Kevin Love και τον χρησιμοποιούν σαν έναν πολύ καλύτερο Steve Novak.

Λογικό συνεπώς η σχέση του Love με τον LeΒron James να μην περνάει τον μήνα του μέλιτος.

H γκρίνια του Love για το ρόλο του στην ομάδα σχολιάστηκε έμμεσα από τον LeBron,

…που δήλωσε αργότερα πως απλά δεν είναι και οι καλύτεροι των φίλων. O Love επίσης έκανε το λάθος, να πει πως πιστεύει πως ο πρώην συμπαίκτης του στο UCLA Russell Westbrook ήταν ο MVP της κανονικής περιόδου, γεγονός που πρέπει να δυσαρέστησε τον James, που στην αντίστοιχη ερώτηση απάντησε σαρκαστικά πως ο Love θα έπρεπε να πάρει αυτόν τον τίτλο.

Mε όλα αυτά να λαμβάνουν χώρα, το τέλος της κανονικής περιόδου πλησίαζε και στη θλιβερή ανατολική περιφέρεια η μάχη για τις τελευταίες θέσεις των playoffs είχε πάρει φωτιά.

Οι Cleveland Cavaliers είχαν εξασφαλίσει την δεύτερη θέση και αποφάσισαν να ξεκουράσουν ολόκληρη την ομάδα τους απέναντι στους Celtics σε δύο από τα τελευταία παιχνίδια  της κανονικής περιόδου. Οι Βοστονέζοι το εκμεταλλεύτηκαν δεόντως, πήραν  δύο συνεχόμενες νίκες για να τερματίσουν στην έβδομη θέση της Ανατολής και να βρεθούν στον πρώτο γύρο των playoffs, αντιμέτωποι με τους Cleveland Cavaliers του γκρινιάρη και ελεύθερου1)player’s option η επέκταση του συμβολαίου του και για του χρόνου, από το οποίο όλα συνηγορούν πως θα κάνει opt out το καλοκαίρι Kevin Love.

Συνεπώς, τους δόθηκε μια εξαιρετική ευκαιρία να κάνουν επίδειξη των δυνατοτήτων της ομάδας τους, κάνοντας δύσκολη τη ζωή των Cavaliers και να καταφέρουν, με αυτόν τον τρόπο, να προσελκύσουν τον Love μακριά από το Cleveland.

Το σκεπτικό ήταν “πάμε, παίζουμε δυνατά να ανεβάσουμε τις μετοχές μας σαν παίκτες και να δείξουμε πως έχουμε μια ομάδα με μέλλον”.

Ο Jae Crowder έλαβε το μήνυμα όπως και φαίνεται μετά τη δήλωσή του μετά το τρίτο παιχνίδι

Και φτάνουμε στο τέταρτο παιχνίδι, μέσα στο TD Garden, με τους Celtics να έχουν την ευκαιρία να προμοτάρουν για μια τελευταία φορά μέχρι το καλοκαίρι τη νεανική ομάδα τους και το πιστό τους κοινό στον Kevin Love.

O Kelly Olynyk είναι ο Kevin Love των φτωχών για το τωρινό roster της Βοστόνης, αφού έχει παρόμοια χρήση, αλλά σαφέστατα πολύ λιγότερο ανεπτυγμένες ικανότητες σε σχέση με τον Love. Μάλιστα ο υποτιθέμενος ερχομός του Love θα είχε ως αποτέλεσμα να μειωνόταν κατά πολύ περισσότερο ο ρόλος του Olynyk μέσα στην ομάδα.

Σε μια μάχη για ένα μακρινό rebound στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου, ο Olynyk πιάνει με λαβή του κατς το χέρι του Love και του εξαρθρώνει τον ώμο βγάζοντας τον εκτός αγώνα και τουλάχιστον δύο βδομάδες εκτός playoffs.

Ενώ ο Love τρέχει τραυματισμένος προς τα αποδυτήρια, οι φίλαθλοι των Celtics τον γιουχάρουν και ακούγονται να πανηγυρίζουν τον τραυματισμό του.

Μετά το τέλος του αγώνα ο ίδιος ο Love θα κατηγορήσει τον Olynyk πως τον τραυμάτισε ηθελημένα.

Η απάντηση των ιθυνόντων της ομάδας της Βοστόνης ήταν “Συγχωρέστε το παιδάκι μας είναι απλά ατσούμπαλο και το έκανε κατά λάθος”, για να πει κορυφωθεί με την αμίμητη και πέρα για πέρα αφοπλιστική δήλωση του Evan Turner “Ο Kelly δεν μπορεί να κάνει μπλοκ άουτ ούτε για να σώσει τη ζωή του. Αυτό το κάνει διαρκώς στις προπονήσεις”.

Συνεπώς είναι αυτονόητο πως, μετά από ένα έτος αναμονής, οι φίλαθλοι των Celtics θα πρέπει να συμφιλιωθούν με την ιδέα πως “Love is Lost”.

Whole Lotta Love

O τραυματισμός του Love συσπειρώνει τους παίκτες του Cleveland, περισσότερο και από την ημέρα που τους πήγε ο Blatt για bowling. Οι Cavaliers δεν αρκούνται μονάχα στο να κερδίσουν το παιχνίδι και να “σκουπίσουν” τους Κέλτες. Παράλληλα σε μια επίδειξη συμπαράστασης προς στον πεσόντα στη μάχη συμπαίκτη τους, σαπίζουν στο ξύλο τους αντιπάλους τους.

Ο Kendrick Perkins δικαιολογεί ξαφνικά το ρόλο του στην ομάδα (και τον επαγγελματικό αθλητισμό γενικότερα) και μπαίνει μέσα για να τραμπουκίσει τα παιδάκια που παίζουν στην πρώην ομάδα του.

Ο J.R. Smith αποβάλλεται, αφού τραβάει ένα τόσο δυνατό χαστούκι στον Crowder, που ο δεύτερος πέφτοντας τραυματίζει το γόνατό του.

O Kevin Love θα μείνει τουλάχιστον δύο βδομάδες εκτός αγωνιστικής δράσης, το οποίο σημαίνει πως θα χάσει minimum τα δύο πρώτα παιχνίδια του δευτέρου γύρου.

Για κακή τύχη του Cleveland, ομάδα που θα τους περιμένει στα ημιτελικά της Ανατολικής περιφέρειας θα είναι το Chicago.

Οι Bulls θα κατεβάσουν απέναντι στη λειψή γραμμή των ψηλών των Cavaliers τους Pau Gasol, Joakim Noah, Taj Gibson και Nikola Mirotic. Mε δεδομένη την απουσία του Love, αλλά και τον (ετήσιο) πολύμηνο τραυματισμό του Varejao, οι Cavaliers έχουν να παρατάξουν μονάχα τους Timofey Mozgov και Tristan Thompson (ναι, δεν λογίζουμε ως παίκτη ιδιαίτερα τον Perkins). Ο David Blatt θα αναγκαστεί να χαμηλώσει το σχήμα παίζοντας τον James, και ίσως τον παλαίμαχο Shawn Marion στο τέσσερα, γεγονός που μπορεί από τη μία να φθείρει σωματικά περισσότερο τον LeΒron.

Το πρόβλημα όμως του Cleveland επιδεινώνεται, όχι τόσο με τη διαφαινόμενη τιμωρία του J.R. Smith για το πρώτο παιχνίδι, όσο με την επιστροφή του για τα επόμενα παιχνίδια. O Smith είχε αποβληθεί ξανά στα playoffs. Το 2013 όταν ήταν μέλος των Knicks, ο J.R. Smith είχε εμφανιστεί αναπάντεχα συγκεντρωμένος στα playoffs μέχρι να αποβληθεί στον πρώτο γύρο εναντίον των Celtics για ένα παρόμοιο χτύπημα απέναντι στον Jason Terry. Η αποβολή του Smith δεν είχε αποτελέσει πρόβλημα για την ομάδα της Νέας Υόρκης στον πρώτο γύρο, αλλά η επιστροφή του καταδίκασε την ομάδα του απέναντι στους Pacers, αφού στα παιχνίδια μετά την αποβολή του είχε 34/117 σουτ. Το deja-vú είναι αναπόφευκτο. Και εξαιρετικά δυσάρεστο.

Την ίδια στιγμή όμως, το γνωστό ρητό του Πάσχου Μανδραβέλη “η κρίση δημιουργεί και ευκαιρίες”, που μας προκαλεί γέλωτα και θυμηδία πολιτικά και οικονομικά, δείχνει να έχει (επιτέλους για τον ασπρομάλλη “σχολιαστή”!) κάπου εφαρμογή. Αγωνιστικά δίνεται στον Blatt η ευκαιρία να δοκιμάσει τα χαμηλά του σχήματα, με τα οποία είχε σηκώσει πέρυσι την Ευρωλίγκα με την Maccabi. Παράλληλα, η συμπεριφορά των συμπαικτών του Love ήταν μια εξαιρετική επίδειξη συμπαράστασης στον τραυματισμένο συμπαίκτη τους και ομοψυχίας, στην οποία δεν μας είχε συνηθίσει το Cleveland. Δίνεται δηλαδή και μια ευκαιρία στην ομάδα, να συσπειρωθεί πίσω από τον τραυματισμό του Love, αλλά και να αποτινάξει από πάνω της τον τίτλο του φαβορί.

Επιπρόσθετα, δημιουργεί ένα εξαιρετικό άλλοθι για να συγχωρεθεί μια ενδεχόμενη αποτυχία των Cavs να σηκώσουν το τρόπαιο του πρωταθλητή. Μια τέτοια αποτυχία, υπό κανονικές περιστάσεις, θα ήταν ασυγχώρητη και θα προκαλούσε τη φυγή τόσο του προπονητή, όσο και του δυσαρεστημένου Love.

Τέλος, την ίδια στιγμή που οι Celtics βγαίνουν εκτός της διεκδίκησης του Love (ναι, αλλά τουλάχιστον θα έχουν ακόμη τον Kevin Love των φτωχών, Kelly Olynyk) και οι Cavaliers χάνουν έδαφος στη διεκδίκηση του τίτλου (ο Blatt λογικά πρέπει να έχει ξεκινήσει τα τηλεφωνήματα μπας και πείσει τον David Blu να επανέλθει στην ενεργό δράση άλλη μια φορά, για τους επόμενους δύο μήνες), έχουν αρχίσει να ακούγονται οι σειρήνες που καλούν τον Love να επιστρέψει κοντά στο πανεπιστήμιο στο οποίο φοίτησε.

Κοινώς, πάνω που το τοπίο των τελικών της Ανατολής Περιφέρειας είχε αρχίσει να ξεδιαλύνει, απέκτησε ξανά ενδιαφέρον. Και πάνω που οι Lakers βρίσκονταν στο καναβάτσο, δίχως πιθανότητα να σηκωθούν στο άμεσο μέλλον, ξαφνικά βρέθηκαν να είναι το φαβορί να φέρουν ένα σούπερσταρ στην ομάδα για να ξεκινήσουν να χτίσουν γύρω του μια καινούργια τέτοια.

Και ο Kevin Love, ενώ θα ήταν ο αποδιοπομπαίος τράγος για την ενδεχόμενη αποτυχία των Cavaliers, μπορεί να μετατραπεί σε ήρωα αν επιστρέψει και βοηθήσει την ομάδα του να φθάσει στον τελικό.

Και κυρίως. μπορεί να βρει ένα εξαιρετικό τρόπο να βγάζει χαρτζιλίκι στα αποδυτήρια της επόμενης ομάδας του, όποια και να είναι αυτή. Με τον γνωστό και αποτελεσματικό τρόπο:

The following two tabs change content below.

Mitsos Mavrakis

Χαζοχαρούμενος κουλτουριάρης για τους Τζιτζιφιώτες, χυδαίος κάγκουρας για όλους τους άλλους, ένα κιτς, παρτσακλό πολύχρωμο αγόρι, που γίνεται ένας λαϊκός καργιόλης όταν βλέπει/παίζει μπάσκετ (ή ακούει hip hop) o Μήτσος Μαυράκης νοιώθει απολύτως άνετα μόνο όταν είναι ανάμεσα στις γάτες ή όταν παραληρεί για το BallHog.

References
1 player’s option η επέκταση του συμβολαίου του και για του χρόνου, από το οποίο όλα συνηγορούν πως θα κάνει opt out

2 Comments so far. Feel free to join this conversation.

  1. Ioannis Goutsios April 28, 2015 at 22:07 -

    Παιδιά, συγνώμη αν σας φανεί λίγο τρολάρισμα, αλλά γιατί θα πρέπει να ασχοληθούμε τόσο πολύ με το τι θα κάνει ο κ. Αγάπη; Αν δηλ. φέτος οι Καβς παν τελικούς έστω & περιφέρειας γιατί να φύγει; Τα ίδια δεν λέγονταν & για τον Μπος;Ή μήπως η συγκατοίκηση με τον Κόμπε -αν πάει Λέικερς- θα είναι άνετη;Σε μια ομάδα που διαθέτει υπερόπλα δεν μπορεί να κάνει ό,τι έκανε & στη Μινεσότα. Καλά θα κάνει να κάτσει μαζί με τους Λεμπρόν-Καϊρί έστω & ως 3ο βιολί κι έτσι ίσως δει κάνα τίτλο…Για τους Γκρίζλις μια εκτίμηση;

    • Mitsos Mavrakis April 29, 2015 at 10:35 -

      Βασικά για μικρό σχόλιο το πήγαινα στο report, αλλά μου ξέφυγε και βγήκε άρθρο.
      Θεωρώ πως λόγω Lebron έχει εξοριστεί στο τρίποντο και χρησιμοποιείται απλά σαν Ryan Anderson . Θα μπορούσε ο Blatt να τον εντάξει πολύ καλύτερα στην επιθετική λειτουργία της ομάδας. Και η ουσιαστική διαφορά του με το Bosh είναι πως δεν μπορεί να παίξει center, συνεπώς χρειάζεται και ένα Mozgov στο πλάι του. Μάλλον κρατώντας τον Wiggins και δίνοντας το πακετάκι 1st round pick + Bennett θα είχαν ακόμη πιο πλήρη ομάδα.
      Ο Love τουλάχιστον με τον Kobe θα παίρνει και καμιά επίθεση από το αγκώνα, χώρια που θα ηγηθεί της λίγκας σε επιθετικά rebound από τα τούβλα του Black Mamba.

      Λοιπόν spoiler για το σημερινό report-γιοφύρι της Αρτας, αλλά απεχθάνομαι τον Jeff Green. Είναι η μετενσάρκωση του Rudy Gay.
      Αντε σταύρωσε τα δάχτυλα σου να γυρίσει υγιής ο Mike Conley Jr. για τον επόμενο γύρο να ρολάρει λίγο περισσότερο η επίθεση γιατί μου φάνηκε πολύ στάσιμη στο φινάλε του προηγούμενου παιχνιδιού. Να δούμε και Z-Bo να τραμπουκίζει τον Draymond, να ευχαριστηθούμε λίγο ανταγωνιστικούς ημιτελικούς.

      A,και στο πρώτο roundtable http://www.theballhog.net/2014/11/03/the-ball-hogs-roundtable-team-edition/ είχα δώσει τελικό Memphis Grizzlies – Chicago Bulls, οπότε είμαι λίγο προκατειλημμένος.