2015 Eastern Conference Semi-finals: Atlanta Hawks vs Washington Wizards

Posted on May 3 2015 - 4:32am by Stavros Marinos
(1) Atlanta Hawks – Washington Wizards (5)

Μία ιδιαιτέρως απρόβλεπτη σειρά ξεκινάει αύριο Κυριακή, στο ημίχρονο του αγώνα Βέροιας-Πανθρακικού (20.00 ώρα Ελλάδας). Όχι, η αναφορά δεν είναι προετοιμασία για κάποιο αστείο. Απλά ήθελα να σας τραβήξω την προσοχή. Οι αντιφάσεις του 1ου ημιτελικού της Ανατολής είναι πολλές, κι αυτό ακριβώς είναι που προκαλεί το ενδιαφέρον, σε ένα matchup που δεν αποκλείεται να κρίνει την ομάδα που θα χάσει από τους Warriors στον τελικό (too soon?).

Στα χαρτιά, και συγκεκριμένα σε 82 αγώνες της κανονικής σεζόν, θα μπορούσαμε να βασίσουμε πολλά. Οι Hawks δεν άφησαν κανένα περιθώριο στους πρωτευουσιάνους. Στους τρεις πρώτους αγώνες μεταξύ τους, σε ισάριθμες νίκες για την Atlanta, η μέση διαφορά ήταν 15 πόντοι. Η σταθερότητα που επέδειξαν τα Γεράκια ήταν αξιοσημείωτη. Σχεδόν καμία στιγμή δεν απειλήθηκε η πρώτη τους θέση στην Ανατολική Περιφέρεια. Αντίθετα οι Wizards, είχαν μια χρονιά που θύμιζε περισσότερο τρενάκι ορυχείου από ταινία Indiana Jones, χωρίς σε καμία στιγμή να εμπνεύσουν αξιοπιστία, παρά το ταλέντο τους.

Στον τέταρτο και τελευταίο αγώνα μεταξύ τους, που έλαβε χώρα τρεις μέρες πριν τη λήξη της σεζόν (12 Απριλίου), οι Hawks ξεκούρασαν τους βασικούς τους, με αποτέλεσμα να χάσουν ανώδυνα. Μεγάλο highlight του αγώνα αυτού, ήταν η παρακάτω φωτογραφία:

Ballhog T-shirt @ Hawks-Wizards

Φανατικός αναγνώστης του Ball Hog, σε selfie από τον αγώνα Wizards-Hawks.

Τι έκαναν στον πρώτο γύρο

ATL vs BRK 4-2

Πώς γίνεται ο αδιαμφισβήτητος πρωτοπόρος της Ανατολής να χάνει δύο αγώνες, από τους Nets; Μια ομάδα που βρίσκεται στα πρόθυρα διάλυσης, που κατά λάθος προκρίθηκε στα playoffs; Μόλις στο 6ο ματς βρήκαν οι παίχτες της Atlanta τον εαυτό τους και σκόρπισαν το Brooklyn 111-87, σε μια σειρά που ξεκίνησε με πέντε παιχνίδια που κρίθηκαν σε διαφορά των 10 πόντων και κάτω. Δύο ήταν οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτό: Α) H Atlanta δεν είναι η μεγάλη ομάδα που εμπνέει σιγουριά, και χρειαζόταν διπλό σοκ για να ξυπνήσει. Β) Ο Brook Lopez είχε κλείσει τραπέζι στη ρακέτα των Hawks, διαλύοντας τους “ψηλούς” τους και στα 6 παιχνίδια. Οι μέσοι όροι του Lopez ήταν 20 ppg – 9 rpg (17-7 στη σεζόν), απέναντι σε μια ομάδα που ο ψηλότερος παίχτης του ρόστερ είναι ο Pero Antic (insert laugh track).

TOR vs WAS 0-4

Όσο κλισέ κι αν ακούγεται, στη σειρά Raptors-Wizards, φάνηκε ποιος έχει “ψυχή” και ποιος κάνει τουρισμό. Παρά τα πλεονεκτήματα των Καναδών, ο χαρακτήρας που επέδειξαν στο γήπεδο, ήταν αυτός μιας ομάδας που δεν ήταν σίγουρη για το σκοπό της. Για την ακρίβεια, τα λόγια του SG των Wizards, Bradley Beal, περιγράφουν τη διαφορά των δυο ομάδων: “Πέρυσι ήμασταν χαρούμενοι που απλώς προκριθήκαμε στα playoffs, φέτος έχουμε τον υπέρτατο στόχο“. Οι Wizards πέτυχαν την υπέρβαση στη νοοτροπία τους, οι Raptors όμως, παρέμειναν στην περσινή περιγραφή.

Γιατί θα περάσουν οι Hawks

Παρ΄ότι το ψυχολογικό περιβάλλον των playoffs, δεν έχει καμία σχέση με την κανονική διάρκεια (όπως αποδείχτηκε στον 1ο γύρο και για τους δύο), κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει πως οι Hawks είναι φανερά καλύτεροι όταν παίζουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Παρόμοια με τους Raptors, δεν έχουν τον superstar, αλλά μια συνολικά ισορροπημένη ομάδα. Οι Teague, Schoerder μπορούν να σκοράρουν off the dribble, οι Horford, Millsap να κυριαρχήσουν στο low post αλλά και από μέση απόσταση τραβώντας τους αντίπαλους ψηλούς έξω, και ο Korver -που ομολογουμένως είναι ένας από τους καλύτερους σουτέρ στην ιστορία-, είναι ικανός να καταστρέψει μια άμυνα μόνο με τρίποντα.

Η Atlanta επίσης έχει στον πάγκο τον Mike Budenholzer, που κέρδισε το βραβείο του καλύτερου προπονητή του 2015, μετά από 17 χρόνια διδασκαλίας στους Spurs και στον Gregg Popovich.

Γιατί θα περάσουν οι Wizards

Μετά το 4-0 του πρώτου γύρου, αναδύεται το ερώτημα: Το sweep κάνει καλό ή κακό; Οι έξτρα μέρες ξεκουράζουν ή σκουριάζουν; Όπως κι αν έχει, η ψυχολογία για τους Wizards είναι στο μέγιστο σημείο. Αν το backcourt των Wall, Beal και Pierce συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό (κάτι που δεν αποκλείεται, μιας και οι Teague, Korver δεν φημίζονται για την άμυνά τους), η κατάσταση θα είναι εξαιρετικά δύσκολη για την Atlanta.

X-Factors

Οι μονομαχίες των frontcourt θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τον νικητή, κι αυτό διότι μιλάμε για δύο πολύ διαφορετικά στυλ παιχνιδιού. Αφενός για τους Hawks, οι Horford και Millsap είναι ικανοί να σκοράρουν τόσο κοντά στο καλάθι όσο και με mid range σουτ, που συχνά φτάνει και στο τρίποντο. Κάτι τέτοιο ίσως ανοίξει χώρους στη ρακέτα για περισσότερες διεισδύσεις που μπορεί να οδηγήσουν στον διαμελισμό των Wizards (κυρίως από τον Teague). Αφετέρου η Washington είναι ομάδα που παίζει πολύ έντονη και κλειστή άμυνα. Δεν αφήνουν διαδρόμους, και ξέρουν καλύτερα από κάθε άλλον να κλείνουν τη ρακέτα. H αντίδρασή τους απέναντι σε ψηλούς που stretchάρουν την άμυνα, θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Παρομοίως, όπως ο Lopez εύκολα κυριάρχησε εναντίον των Horford και Millsap, αναλόγως έχουν χρέος να προσπαθήσουν και οι Nene, Gortat. Δεν αποκλείεται να δούμε τους Wizards, να αφήνουν τις κοντές lineups που τόσο αγάπησαν στον πρώτο γύρο, και να μεταφέρουν το παιχνίδι εντός της ρακέτας.

Πρόγραμμα
Game 1 20:00 π.μ. 3 Μαΐου
Game 2 03:00 μ.μ. 5 Μαΐου
Game 3 00:00 μ.μ. 10 Μαΐου
Game 4 02:00 μ.μ. 12 Μαΐου
Game 5* TBA 13 Μαΐου
Game 6* TBA 15 Μαΐου
Game 7* TBA 18 Μαΐου
The following two tabs change content below.
Αιρετικός Βουδιστής, θεοσεβούμενος αθεόφοβος, σκληροπυρηνικός συνομωσιολόγος, vegan αστρολόγος, αντικοινωνικός κοινωνιολόγος, πιστεύει στους εξωγήινους. Έχει περάσει περισσότερες ώρες ξύπνιος τη νύχτα βλέποντας NBA απ’ότι στο φως του ήλιου. Εμμονικός Fantasy Commissioner από το 2002, στις πιο «βαθιές» λίγκες του πλανήτη. Αν έπαιζε στο NBA, θα έστηνε αγώνες για να κερδίσει η ομάδα του στο fantasy. ΝΒΑ blogger από το 2007. Ακόμα πιστεύει πως ο Donté Greene θα γίνει All-Star.