2015 Western Conference Semi-Finals: Houston Rockets vs Los Angeles Clippers

Posted on May 4 2015 - 9:09am by Kosmas Kapsalis
(2) Houston Rockets vs Los Angeles Clippers (3)

Μετά από ένα φοβερό και τρομερό matchup που κράτησε για επτά παιχνίδια, οι Clippers ξεπέρασαν το εμπόδιο των Spurs και θα αναμετρηθούν με τους Rockets για μια θέση στους τελικούς της Δύσης. Clippers και Rockets που τελείωσαν με το ίδιο ακριβώς ρεκόρ την κανονική περίοδο (56-26), παίξανε τέσσερα παιχνίδια, με την πίτα να μοιράζεται με μια εντός και μια εκτός έδρας νίκη για τον καθένα:

28/11 Clippers @ Rockets 102-85

11/2 Rockets @ Clippers 95-110

25/2 Clippers @ Rockets 105-110

15/3 Rockets @ Clippers 100-98 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε κανένα από τα τέσσερα παιχνίδια δεν αγωνίστηκε ο Dwight Howard, με αποτέλεσμα ο DeAndre Jordan να κάνει πάρτυ απέναντι στους Tarik Black, Donatas Motiejunas και Terrence Jones, έχοντας στη σειρά 14,5 ppg, 18 rpg, 2,8 bpg.

Τι έκαναν στον 1ο γύρο

Ηouston Rockets vs Dallas Mavericks 4-1

Στον πρώτο γύρο των φετινών playoffs, το Houston είχε εύκολο έργο απέναντι στους Dallas Mavericks. Howard και Jones που έχασαν 42 και 49 παιχνίδια αντίστοιχα, ήταν ετοιμοπόλεμοι κι έτσι οι απουσίες των Beverley και Motiejunas κάπως μετριάστηκαν. Εκτός αυτού, οι Mavericks από την άλλη είχαν να αντιμετωπίσουν δυο πολύ σημαντικές απουσίες βασικών παικτών τους, αφού το φετινό τους απόκτημα από τους Rockets, Chandler Parsons, αγωνίστηκε μονάχα στο πρώτο παιχνίδι της σειράς, ενώ κι ο Rondo έχασε τυπικά τα 3 τελευταία παιχνίδια, ουσιαστικά όμως κι εκείνος μονάχα στο 1ο εμφανίστηκε, μιας και στο 2ο παιχνίδι, με τα καμώματά του τέλειωσε τη θητεία του στο Dallas μια ώρα αρχύτερα (με πολύ άσχημο τρόπο). Έτσι, με τη σειρά να τελειώνει πριν καν προλάβει να αρχίσει, οι Ρουκέτες πήραν τα τρία πρώτα παιχνίδια, έχασαν το 4ο στο Dallas και απέκλεισαν στο 5ο παιχνίδι τους Mavericks, σκοράροντας κατά μέσο όρο στη σειρά 114,2 πόντους.

Game 1: Dallas Mavericks @ Houston Rockets 108-118

Game 2: Dallas Mavericks @ Houston Rockets 99-111

Game 3: Houston Rockets @ Dallas Mavericks 130-128

Game 4: Houston Rockets @ Dallas Mavericks 109-121

Game 5: Dallas Mavericks @ Houston Rockets 94-103

Πάνω στη χαρά της πρόκρισης πήγε να γίνει ηλεκτρονικός τσαμπουκάς, ο Cuban αντέδρασε ανέλπιστα ψύχραιμα, o υπεύθυνος των social media απολύθηκε και το γαϊτανάκι των tweets τελείωσε με αβρότητες.

rockets tweet mavs

Έτσι, οι Rockets πέρασαν πανηγυρικά στο 2ο γύρο κάτι που δεν είναι πολύ σύνηθες φαινόμενο στο franchise. Συγκεκριμένα, από το 2000 και μετά έχουν αγωνιστεί 8 φορές στα playoffs, και μόλις δυο φορές (συμπεριλαμβανομένης και της φετινής) έχουν προχωρήσει και πέραν του 1ου γύρου, με την ομάδα να αποκλείεται το 2009 στα ημιτελικά της Δύσης, από τους μετέπειτα πρωταθλητές Lakers. Για να βρούμε την τελευταία φορά που πέρασαν και τον 2ο γύρο, θα πρέπει να πάμε στο 1997, δύο μόλις χρόνια μετά το τελευταίο του πρωτάθλημα, όταν αποκλείστηκαν με 4-2 από τους Jazz στους τελικούς της Δύσης και στο roster υπήρχαν οι ”Big-3 Houston Edition”, Hakeem Olajuwon, Clyde Drexler και Charles Barkley.

Los Angeles Clippers vs San Antonio Spurs 4-3

Σε μια αναμέτρηση που αναμφίβολα θα μείνει στην ιστορία, σε ένα ζευγάρωμα που όλοι θεωρούσαμε το δυσκολότερο του πρώτου γύρου, οι προσδοκίες όχι απλώς δεν διαψεύστηκαν, αλλά οι δυο ομάδες πρόσφεραν ένα μοναδικό υπερθέαμα. Οι Clippers κέρδισαν το πρώτο παιχνίδι, αλλά στο 2ο μέσα στο Los Angeles έγινε το πρώτο break και μετά την βαριά ήττα μέσα στο San Antonio με 73-100 στο 3ο παιχνίδι, όλα έδειχναν ότι οι γνωστοί Spurs των playoffs εμφανίστηκαν και πάλι. Τί έγινε από εκεί και μετά; Break των Clippers μέσα στο Τέξας, ξανά break των Spurs στο 5ο παιχνίδι και κόντρα break και πάλι από τους Clippers που πήγαν τη σειρά για ένα τελευταίο παιχνίδι στην Πόλη των Αγγέλων. Εκεί με το σκορ στο 109-109 και 8,8” να απομένουν, η μπάλα πήγε στα χέρια του (τραυματία) Chris Paul:

Στα 7 παιχνίδια, το προβάδισμα άλλαξε χέρια συνολικά 83 φορές και 53 φορές οι ομάδες ήταν ισόπαλες. Στο τελευταίο παιχνίδι, 31 φορές η νίκη-πρόκριση ταξίδεψε από το Los Angeles στο San Antonio και 16 φορές είχαμε ισοπαλία. Από πλευράς αριθμών, ο καλύτερος παίκτης των Clippers ήταν ο Blake Griffin που είχε 24,1 ppg/13,1 rpg/7,4 apg κάνοντας μάλιστα triple double στο 7ο παιχνίδι με 24/13/10, αλλά οι εμφανίσεις του Chris Paul, ειδικά στα τελευταία τρία παιχνίδια, ήταν πραγματικά το κάτι άλλο. Αφού στο 4ο παιχνίδι με 34 πόντους έκανε το πρώτο break για τους Clippers, στα τελευταία τρία παιχνίδια είχε συνολικά 64 πόντους, 11 rebounds, 31 assists, 8 κλεψίματα και 2 λάθη. 2 μόλις λάθη σε 122 αγωνιστικά λεπτά, από τα οποία η μπάλα πέρασε από τα χέρια του 420 φορές. Στο τελευταίο παιχνίδι είχε 1 λάθος σε 92 φορές που είχε την κατοχή της μπάλας.

19/4 Spurs @ Clippers 92-107

22/4 Spurs @ Clippers 111-107

24/4 Clippers @ Spurs 73-100

26/4 Clippers @ Spurs 114-105

28/4 Spurs @ Clippers 111-107

30/4 Clippers @ Spurs 102-96

2/5 Spurs @ Clippers 109-111

Bonus για τους αναγνώστες του Ball Hog, η πιο κάτω φωτογραφία. Καλοκαίρι 1998 κι ο rookie Tim Duncan, έχει πάει να παρακολουθήσει τον ανιψιό του στο τουρνουά της AAU κατηγορίας των Γυμνασίων. Στο ίδιο τουρνουά αγωνίζεται κι ένα 13χρονο παιδί, που ονομάζεται Chris Paul.

duncan cp3

Γιατί θα περάσει το Houston

Επειδή εκτός από το καλύτερο Shooting Guard στο πρωτάθλημα, στην σειρά με τους Mavericks οι Rockets μας θύμισαν ότι έχουν και (ένα από) το καλύτερο Center του πρωταθλήματος. O Dwight Howard τελείωσε τη σειρά με το Dallas, έχοντας 16,6 ppg, 13,8 rpg και 3 bpg (πρώτος σε rebounds και τάπες στα playoffs), παίζοντας μόλις κάτι παραπάνω από 32 λεπτά σε κάθε παιχνίδι. Μάλιστα στο 3ο παιχνίδι της σειράς όπου οι Rockets κάνανε το break, o Howard έκανε ατομικό ρεκόρ για την postseason, κατεβάζοντας 26 rebounds, τα 11 εκ των οποίων ήταν επιθετικά.

Όλα τα εντυπωσιακά νούμερα που αναφέρθηκαν πιο πάνω για τους Griffin και Paul, έχουν και μια δεύτερη όψη. Την κούραση. Οι Clippers δώσανε 7 εξαντλητικά παιχνίδια, πέντε από τα οποία κρίθηκαν με διαφορά μικρότερη των 10 πόντων. Αυτό, σε συνδυασμό με τον εξαιρετικά αδύναμο πάγκο των Clippers, είχε σαν αποτέλεσμα, οι βασικοί να παίξουν πολύ. Ο Jordan είχε τον μικρότερο χρόνο συμμετοχής με 36 mpg με τους Griffin, Paul, Reddick να αγωνίζονται κατά μέσο όρο 39+ λεπτά σε κάθε παιχνίδι. Την ίδια στιγμή, οι Rockets έχουν σχεδόν μια βδομάδα να παίξουν. Επιπλέον, οι Clippers δεν έχουν τον αμυντικό που θα μπορέσει να σταματήσει τον Harden. Σε περίπτωση πρόκρισης των Spurs, ο Kawhi Leonard θα κυνηγούσε ήδη τον Μούσια, τώρα όμως; Το γεγονός πως ο Paul κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αγωνιστεί στο πρώτο παιχνίδι της σειράς τη Δευτέρα, λόγω του τραυματισμού που κληρονόμησε από την σφαγή με τους Spurs, μάλλον λειτουργεί ιδιαιτέρα ενισχυτικά για την ομάδα του Houston. Πόσο δε, αν αναλογιστεί κανείς πως τα λεπτά και το ρόλο του θα τον χρεωθεί κατά την απουσία του ο Austin Rivers…

Χ-Factor

Τα ”τεσσάρια” των Ρουκετών. Είναι λίγο-πολύ δεδομένο, ότι DeAndre και Dwight θα επιδοθούν σε ένα αγώνα ποιος θα κάνει τα πιο πολλά φάουλ, θα σουτάρει τις πιο πολλές βολές και γενικά θα εξουδετερώσουν ο ένας τον άλλον. Θα πρέπει όμως Jones και Smith να συνεχίσουν τις καλές εμφανίσεις του πρώτου γύρου (ειδικά ο Smith που ήταν ανέλπιστα καλός) και να περιορίσουν όσο μπορέσουν τον Griffin που έρχεται με φόρα από τους Spurs, χωρίς όμως να είναι μαύρη τρύπα και στην επίθεση, βοηθώντας όσο μπορούν στο σκοράρισμα.

Γιατί θα περάσει το Los Angeles

Οι Clippers έχουν στο ρόστερ τους το καλύτερο PG του πρωταθλήματος. Οι Rockets όχι απλώς δεν έχουν κάτι παραπλήσιο, αλλά μετά τον τραυματισμό του Beverley, που θα μπορούσε ενδεχομένως να δυσκολέψει με την άμυνά του τον CP3, θα παρατάξουν απέναντί του τους Jason Terry και Pablo Prigioni. Επίσης, το πλεονέκτημα που είχε ο Howard απέναντι στο Dallas, θα μετριαστεί με αντίπαλο τον DeAndre, μιας και μιλάμε για δυο αρκετά όμοιους παίκτες κι ο Jordan έρχεται από μια σειρά που έπαιξε αρκετά καλή άμυνα πάνω στον Duncan.

X-Factor

Όπως αναφέρθηκε και πριν, οι 2 παράγοντες που θα παίξουν μεγάλο ρόλο στην τύχη των Clippers, είναι η κούραση και ο πάγκος τους. Αν οι βασικοί τους δεν έχουν ξεζουμιστεί από τη σειρά με τα Σπιρούνια και συνεχίσουν ακάθεκτοι, θα παίξουν τους Rockets στα ίσια. Ακόμα κι αυτό αν γίνει πάντως, θα πρέπει ο πάγκος να κάνει βήματα παραπάνω για να βοηθήσει την ομάδα. Αν θεωρήσουμε πιθανό οι Rockets να παίζουν με πεντάδα τους Terry, Harden, Ariza, Jones, Howard, έχουν τη δυνατότητα να φέρνουν από τον πάγκο τους Smith και Brewer που μπορούν από το να βάλουν κάποια σουτ, μέχρι να πάρουν το παιχνίδι (και) πάνω τους. Οι Clippers όχι μόνο δεν έχουν τέτοιο παίκτη, αλλά εφόσον χάναν την πρόκριση από τους Spurs ο βασικότερος λόγος θα ήταν αυτός, μιας και ο πάγκος του Σαν Αντόνιο κάθε φορά διέλυσε τον αντίστοιχο δικό τους.

Πρόγραμμα

4/5 Clippers @ Rockets

6/5 Clippers @ Rockets

8/5 Rockets @ Clippers

10/5 Rockets @ Clippers

12/5 Clippers @ Rockets (εάν χρειαστεί)

14/5 Rockets @ Clippers (εάν χρειαστεί)

17/5 Clippers @ Rockets (εάν χρειαστεί)

Εκτίμηση

Πρόκριση των Rockets σε 6 ή 7 παιχνίδια.

Ανεξαρτήτου αποτελέσματος, σε μια αναμέτρηση με James Harden, Dwight Howard, DeAndre Jordan, Chris Paul και Blake Griffin, θα ήθελα πολύ να δω τον αριθμό των βολών.

Με κίνδυνο να εκτεθώ…

…μιας και τα Σπιρούνια έχουν βαρεθεί να μας διαψεύδουν εδώ και μια δεκαετία σχεδόν. Ο αποκλεισμός των Spurs μας φέρνει αντιμέτωπους με τα εξής δεδομένα.

Οι San Antonio Spurs θα περάσουν στην ιστορία αναμφίβολα σαν μια από τις σπουδαιότερες ομάδες του παγκόσμιου μπάσκετ και ίσως η καλύτερη και συνεπέστερη της γενιάς μας. Μάλλον όμως θα είναι η μόνη από τις κυρίαρχες ομάδες της τελευταίας 20ετίας (Rockets, Bulls, Lakers, Heat) που δεν κατάφερε να κάνει το back to back.

27 πόντοι (11/16 σουτ), 11 rebounds, 1 assist, κανένα λάθος, σε 37 λεπτά συμμετοχής στα 39 του χρόνια. Ίσως η τελευταία παράσταση της σπουδαίας καριέρας του καλύτερου Power Forward στην ιστορία του ΝΒΑ, Tim Duncan.

Οι φετινοί τελικοί, θα είναι οι πρώτοι μετά το 1998, που δεν θα αγωνίζεται είτε ο Tim Duncan, είτε ο Dwayne Wade, είτε ο Kobe Bryant.

The following two tabs change content below.
Τίμιος αιώνιος φοιτητής, θα ψάχνει κάθε ευκαιρία να γράψει σε άρθρα τις λέξεις Tracy και McGrady. Όταν δεν παρακολουθεί με νοσταλγία videos του πάλαι ποτέ superstar, τρομοκρατεί τα εργαστήρια χημείας της συμπρωτεύουσας. Φημολογείται ότι είναι εξαιρετικός post player, αλλά ακόμα δεν είχαμε την ευκαιρία να τον θαυμάσουμε. Σιγουράκι για τις άγριες ώρες, το NBA ήρθε σαν φυσικό αποτέλεσμα του τρόπου ζωής του.

1 Comment so far. Feel free to join this conversation.

  1. Nοτιος May 4, 2015 at 20:06 -

    Σου διαφευγει μαλλον οτι οι Μαβς παιζαν με τη μοναδικη πισω γραμμη αμυνας Αμαρε – Νοβιτσκι. Παρελαση γινοταν στη ρακετα, τοσο απο τα ντραιβ και περισσοτερο απο τα αλει ουπ καρφωματα. Σε ενα ματς μονο εγιναν 7 με 8 αλει ουπ καρφωματα. Τον Χαρντεν τον επαιξαν αμυνα μονο στα τελευταια 2 ματς με τον Αμινου. Στα αλλα εκανε πασαρελα. Και η αμυνα των Ροκετς προβληματικη χωρις Μοτιεγιουνας και Μπεβερλι. Οσο παιζαν αμυνα φετος οι Ροκετς σε καποιες περιοδους μεσα στην κανονικη περιοδο, συμπαρασυρανε και τον Χαρντεν. Στα ματς με τους ειδα παιδικη χαρα.