Western Conference Finals: Golden State Warriors vs Houston Rockets

Posted on May 19 2015 - 6:08am by Loukas Moschoulas

Golden State Warriors (1) – Houston Rockets (2)

Έφτασε η ώρα των τελικών λοιπόν, και για αρχή ξεκινάμε με αυτούς των περιφερειών.

Στην Δύση έρχονται αντιμέτωπες δύο φύσει επιθετικές ομάδες. Οι Golden State Warriors έχουν να βρεθούν σε τελικό περιφέρειας από το μακρινό 1976 όταν και χάσανε με 4-3 από τους Phoenix Suns, ένα μόλις χρόνο μετά από τη σεζόν που κατέκτησαν το πρωτάθλημα του ΝΒΑ, το μοναδικό της ομάδας από όταν μετακόμισε από τη Φιλαδέλφεια στην Καλιφόρνια. Το 1976 ήταν και η τελευταία φορά (πριν τη φετινή) που οι Warriors κατέκτησαν την πρωτιά στην Pacific. Οι Τεξανοί από την άλλη, αγωνίστηκαν τελευταία φορά σε τελικούς Δύσης το 1997, όταν είχαν χάσει από τους Utah Jazz με 4-2.

Τα παιχνίδια που θα δούμε αναμένεται να έχουν γρήγορο ρυθμό και υψηλό σκορ, καθώς αναμετρώνται η ομάδα με την καλύτερη επίθεση της κανονικής περιόδου (το Golden State με 110 πόντους μ.ο. ανά παιχνίδι), με την πέμπτη καλύτερη επίθεση του Houston των 103,9 πόντων ανά παιχνίδι.  Παρά τις ξεκάθαρες στυλιστικές διαφορές μεταξύ των δύο επιθέσεων, είναι οι δύο ομάδες με τα περισσότερα εύστοχα τρίποντα ανά παιχνίδι (11,4 με 34,8% οι “Ρουκέτες” έναντι σε 10,8 με 39,8% για τους “Πολεμιστές”).

Επίσης, θα πρέπει να σταθούμε στο matchup που όλοι περιμένουν με αγωνία, αυτό των δύο πρώτων σε ψήφους για το βραβείο του MVP. Η μονομαχία των Stephen Curry και James Harden θα είναι η 22η ανάμεσα σε MVP και τον φιναλίστ, με τις ομάδες του MVP να προηγούνται με 14-7. Να σημειώσουμε ότι τελευταία φορά που έγινε κάτι τέτοιο ήταν το 2012 στην αναμέτρηση των LeBron James και Kevin Durant.

Αναμένουμε ένα match up με υψηλά σκορ, βροχή από τρίποντα, πολύ γρήγορο ρυθμό, αλλά -και επιτέλους!- λίγο hack-a-dwight, μιας και ο Kerr κάθε άλλο παρά θιασώτης είναι αυτής της τακτικής, που θεωρεί πως κόβει τον ρυθμό του παιχνιδιού, κάτι που δεν ευνοεί την ομάδα του. Winning mentality, άλλωστε, διαθέτουν οι προπονητές και των δύο ομάδων, καθώς ο μεν Kerr έχει κερδίσει 5 τίτλους, με Bulls και Spurs, ενώ ο McHale 3 με τους Celtics.

Το macthup της regular season

8/11 GSW 98 @ HOU 87

10/12 HOU 93 @ GSW 105

17/1 GSW 131 @ HOU 106

21/1 HOU 113 @ GSW 126

H σειρά στην κανονική περίοδο ήταν μονόλογος για την ομάδα του Oakland. Στα δύο πρώτα παιχνίδια, οι Rockets έπαιξαν χωρίς τον Dwight Howard, πράγμα που βοήθησε τον Adrew Bogut να κυριαρχήσει στις δύο ρακέτες. Στον πρώτο αγώνα μάλιστα, έκανε προσωπικό ρεκόρ rebounds για την φετινή χρονιά με 18. Τη διαφορά στη σειρά όμως την έκανε ο MVP Stephen Curry ο οποίος είχε 25,8 πόντους μέσο όρο με 51,8% στα τρίποντα. Όμως από το τελευταίο παιχνίδι τους για την κανονική σεζόν, στις 21/01, οι Rockets είναι σχεδόν άλλη ομάδα. Η πλήρης και αποτελεσματική ένταξη των Smith, Brewer και Prigioni από τη μία, με τους τραυματισμούς των Motiejunas και Beverley από την άλλη, κάνουν τα matchups των τελικών της Δύσης που αναμένουμε, οριακά μη συγκρίσιμα με αυτά της κανονικής περιόδου.

Τι έκαναν στον 2ο γύρο

Golden State Warriors – Memphis Grizzlies  4-2

Μετά τον περίπατο τους απέναντι στους Pelicans στον πρώτο γύρο, οι Πολεμιστές είχαν δυσκολότερο έργο απέναντι στην ομάδα του Memphis. Οι Grizzlies τους δυσκόλεψαν πολύ περισσότερο απο όσο δείχνει το τελικό 4-2. Αρχικά κάνοντας break στο δεύτερο παιχνίδι, χάρη στην εκπληκτική άμυνα του Tony Allen επάνω στον Klay Τhompson. Οι ψηλοί των Αρκούδων έδειχναν να μην έχουν πρόβλημα απέναντι σε Bogut και Green. Όμως η κίνηση του Kerr στο 4ο παιχνίδι να αφήσει τον Tony Allen ξεμαρκάριστο, περνώντας τον Bogut σε θέση “λίμπερο”, άλλαξε το momentum της σειράς. Όπως ωραία ανέλυσαν τα παιδιά στα report, η αλλαγή στην άμυνα ήταν αυτή που έδωσε ξανά πνοή στους Warriors και μπόρεσαν να κάνουν το break με τη σειρά τους και να μην γυρίσουν στην έδρα τους με 3-1. Αφού βρήκαν τρόπο και ρυθμό, τα υπόλοιπα έγιναν γρήγορα ιστορία.

klay allen

Αν η άμυνα είναι κατά ένα ποσοστό ζήτημα προσπάθειας και όχι τεχνικής, ο Tony Allen το τερμάτισε.

Houston Rockets – Los Angeles Clippers  4-3

Πολλοί θα πουν ότι περισσότερο οι Clippers έχασαν την σειρά, παρά την κέρδισαν οι Rockets. Η αλήθεια είναι ότι στα πρώτα τέσσερα παιχνίδια, με εξαίρεση μόνο το δεύτερο ημίχρονο του 2ου παιχνιδιού, οι Rockets ήταν μια κακή ομάδα, που δεν έπαιζε άμυνα στην περιφέρεια, με αποτέλεσμα μέχρι κι ο Austin Rivers να κάνει διαστημικά πράγματα. Οι διαφορές των 25 και 33 πόντων αντίστοιχα στο 3ο και 4ο παιχνίδι έδειχναν ότι η σειρά δεν έχει γυρισμό. Όμως, με αφετηρία το 5ο παιχνίδι, η ομάδα του Houston αποφάσισε να παίξει μπάσκετ. Βελτιώνοντας την παραγωγικότητα τους μέσα στο ζωγραφιστό, οι Ρουκέτες κατάφεραν να μειώσουν την σειρά σε 3-2 και στον 6ο αγώνα με μια εκπληκτική ανατροπή στην τελευταία περίοδο να κάνουν το 3-3. Αφού έφτασαν μέχρι εκεί, το 7ο παιχνίδι ήταν η εύκολη υπόθεση. Αρκεί να αναφέρουμε ότι δεν έχασαν σε κανένα σημείο του παιχνιδιού το προβάδισμα φτάνοντας τελικά στην κατάκτηση της σειράς.

Γιατί θα περάσουν οι Golden State Warriors

Το παιχνίδι του αντιπάλου είναι ό,τι πρέπει για να ξεδιπλώσουν τις αρετές τους οι Πολεμιστές. Οι Rockets είναι μία μέτρια αμυντική ομάδα και αν πιάσουν ρυθμό οι Warriors, τότε είναι καθαρά στο χέρι τους να καθαρίσουν τα παιχνίδια.

O Stephen Curry όποτε βλέπει τους Houston Rockets σεληνιάζεται, πράγμα που έγινε και στα τέσσερα παιχνίδια της κανονικής περιόδου, εναντίον μάλιστα ενός ικανότατου αμυντικού όπως ο Beverley. Φανταστείτε τώρα που αυτός θα λείπει και την δουλειά θα την αναλάβει κάποιος εκ των Terry ή Prigioni, οι οποίοι αμφότεροι κινδυνεύουν με εξάρθρωση γοφού από τα μαγικά του Steph. Ακόμη και να επιστρατευτεί πάνω του κάποιος εκ των Ariza ή Brewer, η επίθεση του Golden State, αφενός δεν έχει κανέναν αδύναμο κρίκο για να κρυφτεί κάποιος μέτριος αμυντικός, αφετέρου τιμωρεί αμείλικτα όποιο κακό matchup προκύψει.

Γιατί θα περάσουν οι Houston Rockets

Υπερτερούν μέσα στο καλάθι και θα πρέπει να το εκμεταλλευτούν για να μπορέσουν να φθείρουν τον Bogut. O Howard κλείνει στόματα στα playoffs για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και με τον Αυστραλό στον πάγκο δεν  θα έχει αντίπαλο μέσα στην ρακέτα. Έστω, μονάχα τον Festus Ezeli, δίχως τον οποίο οι Warriors δεν θα ήταν στους τελικούς κατά τον Draymond Green.

Ο Tony Allen οδήγησε το Μέμφις σε δύο νίκες, σπέρνοντας τον πανικό στην επίθεση των Warriors, διαταράσσοντας τις γραμμές πάσας της ομάδας του Kerr, κλέβοντας διαρκώς μπάλες και με αυτό τον τρόπο μπλοκάροντας την αψεγάδιαστη επίθεση των Warriors. O Trevor Ariza και ιδίως ο Corey Brewer, θα μπορούσαν να παίξουν αυτόν τον ρόλο ανεβάζοντας τη φυσικότητα της άμυνας των Rockets, όπως ακριβώς έκαναν από το τέταρτο δωδεκάλεπτο του έκτου παιχνιδιού και έπειτα.

X-Factors

H άμυνα των Klay Thompson και Andre Iguodala στον Harden. O ηγέτης των Τεξανών είναι το Άλφα και το Ωμέγα της ομάδας. Αν καταφέρουν να περιορίσουν τη δράση του, δίχως να φορτωθούν εκείνοι με φάουλ κι ο Harden να σουτάρει 20 βολές ανά παιχνίδι, τότε οι Warriors θα έχουν ένα τεράστιο πλεονέκτημα.

Σε ότι αφορά τους Rockets, ο πάγκος τους θα παίξει καταλυτικό ρόλο για να κάνει η ομάδα το βήμα παραπάνω. Και στις δύο προηγούμενες σειρές, οι Τεξανοί αντιμετώπισαν ομάδες με λιγοστές επιλογές από τον πάγκο και το εκμεταλλεύτηκαν. Ειδικά οι αναπληρωματικοί ψηλοί μπορεί να είναι αυτοί που θα δώσουν την ώθηση τις στιγμές που οι δεύτερες πεντάδες είναι στο παρκέ.

Ειδική αναφορά: Hail to McHale!

Σε κάποιο σημείο πρέπει να χαιρετίσουμε την εκπληκτική δουλειά που έχει κάνει σε αυτούς τους Rockets ο coach τους, Kevin McHale. Δουλεύοντας υπό τις εντολές και τις ενέργειες του μεγαλύτερου nerd GM του NBA, Morey, το να καταφέρνει να μετατρέπει τα analytics του υπολογιστή αυτού σε καλοκουρδισμένη μηχανή είναι τεράστιο επίτευγμα. Η εύρεση χημείας στην ομάδα, παρά τους διαρκείς και πάμπολλους τραυματισμούς και αναδιατάξεις στο ρόστερ, αλλά και η ανάδειξη των Smith/Brewer/Prigioni σε σημαντικά κομμάτια αυτών των Rockets είναι επιτεύγματα που ελάχιστοι θα είχαν καταφέρει. Hail to him λοιπόν.

Πρόβλεψη και πρόγραμμα

Με την έδρα να παίζει τον δικό της ρόλο στην σειρά, θεωρώ ότι οι Warriors θα είναι η ομάδα που θα περάσει στους τελικούς του NBA. Κάτι μου λέει ότι αυτό θα γίνει και αρκετά εύκολα. 4-1 λοιπόν η πρόβλεψη για τους Splash Brothers και την παρέα τους.

Τα παιχνίδια

  1. Τρίτη 19 Μαΐου @ Oakland
  2. Πέμπτη 21 Μαΐου @ Oakland
  3. Σάββατο 23 Μαΐου @ Houston
  4. Δευτέρα 25 Μαΐου @ Houston
  5. Τετάρτη 27 Μαΐου @ Oakland (εάν χρειαστεί)
  6. Παρασκευή 29 Μαΐου @ Houston (εάν χρειαστεί)
  7. Κυριακή 31 Μαΐου @ Oakland (εάν χρειαστεί)
The following two tabs change content below.

Loukas Moschoulas

Μπορεί να μην πρόλαβε τον “Nick the Greek” να φοράει την αγαπημένη του κίτρινη φανέλα, όμως από μικρή ηλικία ξεκίνησε το μπάσκετ και την προσπάθειά του να τον αντιγράψει. Η προσπάθεια του έμεινε ημιτελής για το καλό του παγκόσμιου μπάσκετ και των πωλήσεων. Αγαπάει το step back shot του Γερμανού επιβήτορα, τους Dallas Mavericks και ακόμα απορεί πως έχασαν το πρωτάθλημα του 2009. Είναι λάτρης του Ανατολικού μπάσκετ, καθώς τον στιγμάτισαν οι μονομαχίες των Wallace με τον Shaq στους τελικούς του 2004. Στο Ball Hog θα ασχολείται κυρίως με τις στήλες retro, και με αφιερώματα.

Latest posts by Loukas Moschoulas (see all)