Eastern Conference Finals: Atlanta Hawks vs Cleveland Cavaliers

Posted on May 20 2015 - 11:12am by Gus Chr

Atlanta Hawks (1) – Cleveland Cavaliers (2)

Έφτασε η ώρα των τελικών (των περιφερειών). Η ώρα που η μπάλα καίει  κάθε μέρα όλο και περισσότερο. Η ώρα που θα μετρήσει η καρδιά, η ψυχή, ποιος το θέλει πιο πολύ και άλλα ωραία τέτοια γραφικά. Η ώρα που τα προπονητικά team εμφανίζουν το σύνολο των συστημάτων και κρυμμένων, κατά την κανονική περίοδο, τρικ τους. Πριν ξεδιπλωθεί στις παρακάτω γραμμές το preview του εν λόγω match up, έχω να πω το εξής: διακρίνω μια διάθεση των υπολοίπων της συντακτικής ομάδας να μου φορτώνουν previews των ομάδων που θέλουν να αποκλειστούν. Το ίδιο έγινε στον πρώτο γύρο όταν και από τα χέρια μου πέρασε το Dallas – Houston, εμφανώς φοβούμενοι το ξύπνημα του Γερμανού γίγαντα και των Mavs 1)Λουκά γίνομαι γραφικός και για τους δύο μας. Μετά ήταν η σειρά του Cleveland – Chicago, με την ελπίδα ότι θα αποκλείονταν οι πρώτοι. Τώρα ξανά. Τέλος πάντων, θα βάλω τα δυνατά μου.

Το macthup της regular season

15/11 Hawks @ Cavaliers 94-127

17/12 Hawks @ Cavaliers 127-98

30/12 Cavaliers @ Hawks 101-109

6/3 Cavaliers @ Hawks 97-106

Atlanta

Μία στάση πριν τους τελικούς, οι Hawks απολαμβάνουν την καλύτερη σεζόν στην ιστορία τους. Ναι μεν το μακρινό 1958 είχαν στεφθεί πρωταθλητές (με έδρα το St. Louis τότε), αλλά τα φετινά θαύματα της ομάδας του Mike Budenholzer (Coach of the Year) θέτουν επίσης ένα νέο πλατό προς υπέρβαση για το μέλλον. Να είμαι ειλικρινής 2)Γιατί στην ιστοσελίδα πουλάμε άποψη κύριοι και κυρίες προτιμούσα να περνούσε η Washington έναντι των Hawks. Άλλο να έχεις να αντιμετωπίσεις το physicality των Gortat – Nene και άλλο το Horford – (ημιτραυματία) Millsap, το οποίο ok, κερδίζει κατά πολύ σε απειλή από απόσταση. Τέλος πάντων, στο θέμα μας.

Οι Hawks δικαιολόγησαν τον τίτλο της καλύτερης ομάδας της Ανατολής και ήδη βρίσκονται στον τελικό  της περιφέρειάς τους, κόντρα στην δεύτερη καλύτερη ομάδα. Οι δύο πρώτοι γύροι των playoffs είχαν μια διπροσωπία για τους παίχτες του Budenholzer. Η μία, προφανώς, έχει να κάνει με το καλό πρόσωπο της ομάδας, το οποίο θαυμάσαμε καθ’ όλη την διάρκεια της σεζόν και στα ματς των playoffs, τα οποία κέρδισαν. Εξαιρετική κυκλοφορία της μπάλας, υπομονή για την έξτρα πάσα, αποτελεσματικό inside game και ψηλοί που μπορούν να απειλήσουν από την περιφέρεια.

Το κακό τους πρόσωπο το είδαμε, μεταξύ άλλων, στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Wizards.

H Washington χτύπησε την Atlanta περίπου στο δικό της παιχνίδι, επιδιδόμενη σε πολλά splits και “πι κε ρο’ζ”. Ο Randy Wittman πίστεψε πως είχε βρει το αντίδοτο για την επίθεση των Hawks, ωστόσο σε μια σειρά που κρίθηκε κυριολεκτικά στις λεπτομέρειες, οι Hawks αποδείχθηκαν πιο συγκεντρωμένοι/τυχεροί/κοχονάτοι. Οι – κάτι πολύ παραπάνω από – φιλότιμες clutch προσπάθειες του Paul Pierce3) Κάποια στιγμή είναι χρέος μας να πιάσουμε ως θέμα το φαινόμενο Truth ήταν συγκινητικές,

όχι όμως αρκετές. Περισσότερα για το τί έγινε σε αυτά τα παιχνίδια μπορείτε να ανατρέξετε στα επικά reports 4)Αν δεν παινέσουμε το σπίτι μας… από τον Γιάννη Χάτσιο & τα 3 Μ ( Μήτσοι – Μαυράκης, Μαντζούκας).

Γιατί θα περάσουν στους τελικούς;

Πφφφ… Δύσκολα από μόνοι τους, με την εικόνα που δείχνουν στα playoffs. Δεν βλέπω τρόπο να σταματηθεί το Cleveland από τα συμπαθέστατα γεράκια – μακάρι να αποδειχθώ λάθος. Στο μόνο σημείο που υπερτερούν σαφώς είναι ότι πρόκειται για πιο ομάδα από τους Cavaliers. Δεν υπάρχει κάποιος αστέρας στο ρόστερ (και αυτό είναι κακό στην φάση της σεζόν που είμαστε), όλοι μηδενός εξαιρουμένου έχουν τον ρόλο τους και ζουν και πεθαίνουν από την καλή κυκλοφορία στην επίθεση. Εκτιμώ όμως πως αυτό δεν θα είναι αρκετό κόντρα στον LeBron James και την παρέα του. “When the going gets tough, the tough gets going” λένε στο χωριό μου5)Όοοοοχι δεν το έχω τερματίσει ακόμα και οι Hawks σε σειρά best of 7 δεν έχουν κάποιον να αποδειχθεί tough. Θα έχουν τις στιγμές τους σαφώς, αλλά θα πρέπει το ήδη χτυπημένο από πάμπολλους τραυματισμούς Cleveland να πληγωθεί ακόμα περισσότερο για να κάνουν και αυτή την υπέρβαση. Ο LeBron είναι σε beast mode και τραβάει μαζί του και τον κουτσαίνοντα Kyrie. Αν κάποιος από τους δύο δεν βγει εντελώς off, η διαδρομή της Atlanta σταματάει εδώ.

Βέβαια, η επίθεση της Atlanta μπορεί να έχει πέσει κατακόρυφα στο δεύτερο μισό της season, αλλά η άμυνα του Cleveland δεν εμπνέει ακόμη απόλυτη εμπιστοσύνη.

Ο Kyrie Irving δεν θα μπορούσε να κρατήσει τον Jeff Teague ή τον Dennis Schroder μακριά από τη ρακέτα, ούτε παίζοντας στο 100% των δυναμεών του. Ο τραυματισμός του, τον έχει περιορίσει δραματικά και τα δύο point guards των Hawks θα μπορούν είτε να φθάνουν κατά βούληση στη ρακέτα του Cleveland ή να δημιουργούν προϋποθέσεις για τρίποντα από τους ακροβολισμένους σουτέρ της ομάδας.

Δεν υπάρχει Noah για να κρυφτεί ο LeΒron, ο οποίος θα αναγκαστεί να φθείρει τον εαυτό του αμυντικά, είτε κυνηγώντας τον εξαιρετικά κινητικό Carroll, είτε παλεύοντας με τον Millsap στο ποστ.

Μετά από την απίστευτη ταλαιπωρία που τράβηξε από τους Beal και Porter, ο Kyle Korver θα βρει απέναντι τον J.R. Smith που δεν είναι ακριβώς το υπόδειγμα συγκέντρωσης στα αμυντικά του καθήκοντα.

Ο Horford θα προσπαθήσει να τραβήξει μακριά από τη ρακέτα τον Mozgov και είναι αρκετά έξυπνος για να δημιουργήσει προβλήματα στον Τristan Thompson.

X-Factors

Ξεκινάμε από αυτό που σαν άστρο λαμπρό οδηγάει όλη την χρονιά την ομάδα από την πολιτεία της Georgia: το περιφερειακό σουτ. Kyle Korver, Paul Millsap και Jeff Teague σουτάρουν με 35% έκαστος από την γραμμή του τριπόντου, ο Pero Antic με 36,7% και ο DeMarre Carroll με (κρατηθείτε) 43,9%6)Στατιστικά από το basketball-reference.com τα οποία αφορούν τους μ.ο. στην post season. Όχι απλώς πρέπει να εμφανιστούν συνεχιστούν αυτά τα ποσοστά, αλλά ίσως και να πρέπει να αυξηθούν.

Το δεύτερο στοιχείο είναι το μαρκάρισμα του Carroll πάνω στον LeBron. Ο small forward των Hawks βρίσκεται σαφώς σε καταπληκτική κατάσταση, για πόσα ματς στη σειρά όμως μπορεί να σταθεί απέναντι στον “Βασιλιά”;

Τρίτο, το γεγονός ότι οι άσοι της Atlanta θα πρέπει να χτυπήσουν στα πόδια τον Kyrie Irving. Ο point guard των Cavs έχει χτυπήσει σε κάθε πιθανό σημείο των ποδιών του και αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να εκμεταλλευθούν οι Hawks.

Cleveland

Για μια ακόμη φορά ο David Blatt βρίσκεται σε ένα Final Four, έχοντας για μπροστάρηδες τους Tyrese Rice, Ricky Hickman και David Blu οι οποίοι καν… εχμ… γκουχ… να με συμπαθάτε, η δύναμη της συνήθειας. Μπορείτε να λέτε ό,τι θέλετε για τον προπονητή των Cavs, η πραγματικότητα όμως είναι μία: διεκδικεί το να γίνει ο πρώτος τεχνικός στην ιστορία που πάει να κατακτήσει back2back την Euroleague και το πρωτάθλημα στο NBA. “Ναι σιγά, με LeBron, Irving, Love και τους υπόλοιπους και εγώ θα το κατακτούσα” σας ακούω να αναφωνείτε αγαπητά minions της εκ του ασφαλούς νοοτροπίας. Θα σας αφήσω να ζήσετε στον μικρόκοσμό σας γιατί η λέξη “διαχείριση” προφανώς δεν σας λέει κάτι και θα συνεχίσω.

Οι Cavaliers έχουν την ευκαιρία να επιστρέψουν σε τελικούς έπειτα από οχτώ χρόνια και να φτάσουν επιτέλους στην κατάκτηση του δαχτυλιδιού έχοντας για ηγέτη τον James. Ο “Βασιλιάς” σαφώς και έχει τους λόγους του να θέλει τον τίτλο περισσότερο από τον καθένα. Γι’ αυτό άλλωστε άφησε το Miami και ανηφόρησε εκ νέου στο Ohio. Oι Cavs, σε αντίθεση με τους αντιπάλους τους, έχουν δείξει μία μεγαλύτερη σταθερότητα μέχρι τώρα στα playoffs. Και αν ο πρώτος γύρος, κόντρα στους Celtics δεν ήταν αρκετός για να το αποδείξει αυτό, ήρθαν τα ημιτελικά απέναντι στους Bulls για να φανεί ποιος είναι το δεύτερο αφεντικό στην Ανατολή και μάλιστα χωρίς τον Kevin Love. Το buzzer beater του Derrick Rose έφερε μια πρόσκαιρη αισιοδοξία για πρόκριση στην “πόλη των ανέμων”

αλλά μετά ήρθε αυτό:

για να καταλήξουμε στην dominant επίδοση αυτού:

Στο έκτο παιχνίδι (ξανά ανατρέξτε στα reports) της σειράς οι Cavs δεν άφησαν περιθώριο για το ποιος θα προκρινόταν στους τελικούς της Ανατολής πραγματοποιώντας την πιο πειστική τους εμφάνιση για φέτος στην post season.

Γιατί θα περάσουν στους τελικούς;

Πέρα από το προφανές (LeBron), δείχνουν να ανεβάζουν συνολικά ταχύτητα στο κατάλληλο σημείο. Άπαντες στο Cleveland έχουν συσπειρωθεί γύρω από τον James και αυτό φαίνεται εντός του παρκέ. Ο δε τραυματισμός του Love, και ιδίως με τον τρόπο που αυτός επήλθε βοήθησε σημαντικά στην συσπείρωση και την συγκέντρωση της ομάδας.

Ο Irving αποδεικνύει πως “δεν μασάει” από τα playoffs, o Mozgov δείχνει πως είναι το κομμάτι που έλειπε από το παζλ του Blatt, ο Thompson είναι ο μεγαλύτερος μαχητής στο NBA που θα τιμωρήσει ανελέητα την κακή Atlanta, αρπάζοντας επιθετικά rebounds δίχως σταματημό, και οι Smith και Shumpert νιώθουν άνετα στον ρόλο – δεύτερη φύση, που τους έχει δώσει ο προπονητής τους: ανελέητο σουτ από την περιφέρεια. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως όταν βρίσκεται ένας εκ των δύο στην πεντάδα (ή μερικές φορές και οι δύο) το Cleveland θυμίζει στον τρόπο παιχνιδιού του την Maccabi του Blatt. 7)Ίσως τώρα να το τερμάτισα Σε κάθε περίπτωση, το πλάνο του 56χρονου coach, δικαιώνεται εκ του αποτελέσματος και έχει κάθε λόγο να νιώθει πως θα του βγει και στα ματς κόντρα στην Atlanta.

X-Factors

Είναι δεδομένο πως ο Blatt και το επιτελείο του έχουν δει την αδυναμία του Teague να παίξει δυνατή άμυνα. Ο Kyrie είναι εμφανώς πιο εκρηκτικός από τον point guard της Αtlanta και εκτιμώ πως είναι ένα στοιχείο το οποίο θα θελήσει να εκμεταλλευθεί το Cleveland. 

Ο Kyrie είναι τραυματίας!!

Μεγάλο ρόλο, επίσης, θα παίξει η περιφερειακή άμυνα της ομάδας και το πως θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα σουτ της Atlanta. Πέρα από τους συνήθεις υπόπτους των Hawks (Korver, Carroll, Teague) για να το προχωρήσουμε και λίγο, ποιος θα είναι αυτός που θα βγαίνει να καλύψει τα σουτ του Millsap, του Antic, αλλά και, υπό προϋποθέσεις, του Horford, ο οποίος έχει δείξει πως δεν έχει πρόβλημα να σουτάρει από μακρυά.

Απνευστί

Η Atlanta έφτασε στους τελικούς αποκλείοντας αμφότερους Nets και Wizards με 4-2. Αυτή είναι η πρώτη παρουσία της ομάδας σε τελικούς περιφέρειας, μετά από 45 χρόνια.

– Το Cleveland απέκλεισε με 4-0 τους Celtics στον πρώτο γύρο και 4-2 τους Bulls στον δεύτερο.

– Αυτή είναι μόλις η δεύτερη αναμέτρηση των δύο ομάδων στην post season. Η πρώτη έλαβε χώρα στα playoffs του 2009, όταν και οι Cavs “σκούπισαν” τους Hawks στα ημιτελικά της Ανατολής.

– Ο James διεκδικεί την πέμπτη συνεχόμενη παρουσία του στους τελικούς του NBA.

– LeBron James και Kyle Korver. Χωρίς κάποιο ιδιαίτερο λόγο το παρακάτω βίντεο

– Μόλις πέντε προπονητές στην ιστορία του NBA έχουν καταφέρει να κατακτήσουν τον τίτλο, έχοντας ψηφιστεί ως προπονητές της χρονιάς. Ο Budenholzer διεκδικεί να γίνει ο έκτος της εκλεκτής λίστας που την κοσμούν οι Red Auerbach (Celtics, 1964-65), Red Holzman (Knicks, 1969-70), Bill Sharman (Lakers, 1971-72), Phil Jackson (Bulls, 1995-96) και δις ο Gregg Popovich (Spurs, 2002-03 & 2013-14).

Εκτίμηση και πρόγραμμα

Οι Cavs σε έξι παιχνίδια. Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, εκτιμώ πως στα δύσκολα θα μιλήσει η προσωπικότητα του James με τους Hawks να μην έχουν απάντηση για αυτό.

Game 1 (20/5): Cleveland @ Atlanta

Game 2 (22/5): Cleveland @ Atlanta

Game 3 (24/5): Atlanta @ Cleveland

Game 4 (26/5): Atlanta @ Cleveland

Game 5 (28/5): Cleveland @ Atlanta (αν χρειαστεί)

Game 6 (30/5): Atlanta @ Cleveland (αν χρειαστεί)

Game 7 (1/6): Cleveland @ Atlanta (αν χρειαστεί)

The following two tabs change content below.

Gus Chr

Κώστα το λένε το παιδί, αλλά γυρνάει σπανίως όταν τον αποκαλούν με το κανονικό του όνομα. Φανατικός του twitter, λάτρης των guards και, όσο και αν δεν το παραδέχεται, κυρίως αυτών που ανήκουν στην κατηγορία “Vernon Maxwell”. Θα ήθελε να έχει διαρκείας στο Anfield, αλλά αφού δεν του έκατσε, έπιασε στασίδι στο Ball Hog. Εδώ θα τον βρείτε στην regular αρθρογραφία, λόγω του ένοχου παρελθόντος του με την αθλητική δημοσιογραφία. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.

References
1 Λουκά γίνομαι γραφικός και για τους δύο μας
2 Γιατί στην ιστοσελίδα πουλάμε άποψη κύριοι και κυρίες
3  Κάποια στιγμή είναι χρέος μας να πιάσουμε ως θέμα το φαινόμενο Truth
4 Αν δεν παινέσουμε το σπίτι μας…
5 Όοοοοχι δεν το έχω τερματίσει ακόμα
6 Στατιστικά από το basketball-reference.com τα οποία αφορούν τους μ.ο. στην post season
7 Ίσως τώρα να το τερμάτισα

3 Comments so far. Feel free to join this conversation.

  1. Billy Hoyle May 20, 2015 at 13:55 -

    Εκτίμησή μου (ή μάλλον, τι θα έκανα εγώ αν ήμουν στη θέση του) είναι ότι ο Blatt θα αμολήσει τον Iman Shumpert σαν κυνηγόσκυλο (βλ. Beal, Porter) στον Korver για να μπλοκάρει το παιχνίδι τον Hawks, με το έξτρα πλεονέκτημα ότι δεν του είναι απαραίτητος στην επίθεση, όπως ο Beal για τον Wittman.

    Από εκεί και πέρα ο LeBron θα πέσει στον Millsap το οποίο στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο θέμα, καθώς έχουν παρόμοια σωματικά προφίλ και δε θα δεχτεί έξτρα καταπόνηση στο post, όπως π.χ. με το σκήνωμα του Nene για παράδειγμα. Ο J.R. ας πάει στον Carroll, ο οποίος αν και κάνει καταπληκτικά playoffs, νομίζω πως είναι ο παίκτης που ο Blatt μπορεί να πει “οκ, ας με κερδίσουν με αυτόν”.

    Κλειδί για μένα, αν ο Korver δεν μπορεί να βρει σουτ (όχι ελεύθερα, γενικά, γιατί στα τελευταία παιχνίδια με τους Wizards έπαιρνε 4-5 και αυτά βεβιασμένα) ο Bud πρέπει να “προδώσει” το πλάνο που τον έφερε στην πρώτη θέση της Ανατολής και να τον χρησιμοποιεί σταθερά σαν αντιπερισπασμό μέσα σε plays για άλλους ή ως πασέρ.

    • Gus to the Hou May 20, 2015 at 17:10 -

      χαχαχα, να εισηγηθούμε να παίξουν την σειρά 1 on 1