Εισαγωγή στο NBA Fantasy

Posted on Jul 14 2015 - 10:10am by Stavros Marinos

NBA FANTASY

Μόλις τα τελευταία χρόνια, το ελληνικό μπασκετικό ίντερνετ έχει ανακαλύψει τον τροχό, δηλαδή το NBA Fantasy. To Ball Hog έχει χρέος να σας εισάγει στον κόσμο αυτόν, ένα κόσμο που γνωρίζει καλύτερα από οποιονδήποτε. To NBA Fantasy μπορεί να γίνει ο χειρότερος εθισμός σας και το πάθος μιας ζωής ή στην χειρότερη περίπτωση, μια ευχάριστη δραστηριότητα για την καθημερινότητά σας. Αν δεν είστε ψυχολογικά έτοιμοι για κάτι τέτοιο, θα ήταν σοφότερο να αλλάξετε tab και να διαβάσετε αν τελικά θα αποσυρθεί ο Κατσουράνης ή όχι.

Σε πρώτο επίπεδο, είναι ένα πολύ έξυπνο παιχνίδι, μια ασχολία για το άθλημα που λατρεύεις, που σου δίνει το κίνητρο να κάνεις το γνωστό σου απωθημένο πραγματικότητα. Δηλαδή να γίνεις ο General Manager που πάντα ονειρευόσουν. Πάντα ήξερες ότι το “έχεις”. Τώρα σου προσφέρεται η ευκαιρία να το πραγματοποιήσεις σε μια online μορφή, και να το μοιραστείς με άλλους που διακατέχονται από την ίδια φλόγα.

Ακόμα κι αυτό το επίπεδο, έχει πολλά κλιμάκια. Υπάρχει ο τύπος που ομολογουμένως δεν είναι ανταγωνιστικός. Ξέρει τα βασικά του NBA, τους κεντρικούς αστέρες και μερικά sidekicks. Πιθανότατα θα κάνει κακές επιλογές μιας και στο fantasy draft δεν θα γνωρίζει τι παίχτες να διαλέξει από κάποιο γύρο και ύστερα, ενώ θα τον “ληστέψουν” σε trades, σαν να κλέβουν παγκάρι ξωκλησιού, και θα τερματίσει ηρωικά στο δεύτερο μισό της βαθμολογίας (εκτός απρόοπτου – μιας και υπάρχουν πολλά τέτοια).

Σε μια επόμενη ταχύτητα, θα βρεις αυτόν που κατέχει το άθλημα. Ξέρει τις περισσότερες πεντάδες του NBA αλλά κι αρκετούς παγκίτες που κάνουν τη διαφορά. Βλέπει κάποιους αγώνες, διαβάζει συχνά box scores, ψάχνει στατιστικά πριν μπει σε διαπραγματεύσεις για trade, αναρωτιέται για το αν θα αντέξουν οι αστράγαλοι του Curry και έχει βάλει στο μάτι τον Livingston από τους Free Agents. Αποδέχεται ότι ο Παπανικολάου, είναι τίμιος αλλά “δεν μπορεί το παιδί εκεί“,  κι όταν διαβάζει ελληνικό άρθρο για NBA σε mainstream media, τον πιάνει το στομάχι του. Έχει δει την υπόθεση πιο “επαγγελματικά”, γιατί αν είναι να ασχοληθείς με κάτι, ας το κάνεις σωστά, έτσι;

Τέλος, υπάρχει ο πραγματικά άρρωστος. Αυτός που κάθε πρωί (αν δεν έχει ξενυχτήσει για να δει αγώνες) θα πιει τον καφέ του διαβάζοντας box scores. Το NBA Fantasy δεν είναι μια ασχολία πλέον, αλλά ένα αναπόσπαστο μέρος της ζωής του. Δεν θα ασχοληθεί τόσο με τους παίχτες του, αλλά θα διερωτηθεί σοβαρά “γιατί ο Furkan Aldemir πήρε 9 rebs χτες; Πάω να τον προλάβω από τους Free Agents πριν μου τον πάρει άλλος“. Είναι αυτός που σχεδόν καθημερινά θα μελετήσει τα ρόστερ των αντιπάλων, κάνοντας προτάσεις, αναλύοντας στατιστικά, ιστορικά τραυματισμών, trade rumors και potential. Προφανώς και τα υπολογίζει όλα στο excel. Ξέρει από τον Οκτώβριο, το πρόγραμμα των ομάδων μέχρι τον Μάρτιο (όταν και λαμβάνουν χώρα τα fantasy playoffs) και κάνει τον σχεδιασμό από νωρίς. Θα αγανακτήσει πρώτος αν δει κάποιο ανισόρροπο trade στη λίγκα, παρότι ο ίδιος έχει προτείνει πολύ χειρότερα. Αν τραυματιστεί κάποιος παίχτης του, η μέρα του δεν θα πάει καλά. Είναι αυτός που θα δώσει ζωή και νόημα στη λίγκα περισσότερο από τους υπόλοιπους, και θα αποτελέσει ίσως το έναυσμα για το επόμενο επίπεδο.

Το επόμενο επίπεδο είναι αυτό στο οποίο ξεπερνάμε την χαρά του ανταγωνισμού και της ευγενούς (ή ακόμα καλύτερα, της αγενούς με μπόλικο trash talking) άμιλλας, και φτάνουμε σε κάτι πιο σημαντικό: στις διαπροσωπικές σχέσεις. Αν έχεις την τύχη να βρεθείς σε μια αρκετά οργανωμένη λίγκα, που εκτός του παιχνιδιού, υπάρχει επικοινωνία, επαφή μεταξύ των μελών και ένα είδος μικρής κοινότητας, τότε όλη η κατάσταση αποκτά μια πιο ρεαλιστική ανθρώπινη μορφή, που σε φέρνει πιο κοντά με κόσμο, δημιουργώντας ακόμα και φιλίες. Άλλωστε για ό,τι διαβάζεις στο Ball Hog, υπεύθυνο είναι το ΝΒΑ Fantasy. Εκεί γνωριστήκαμε, είδαμε ότι είμαστε στο ίδιο level καψίματος, αρχίσαμε να βρισκόμαστε και στον τρισδιάστατο κόσμο κι αποφασίσαμε να το πάμε ένα βήμα πιο κάτω, δημιουργώντας το site που ελπίζουμε να απολαμβάνετε.

Το Ball Hog από την επόμενη σεζόν (2015-2016), σε όποια κατηγορία από τις παραπάνω κι αν ανήκετε, θα σας δώσει την δυνατότητα να ξεδιπλώσετε το ταλέντο σας, δημιουργώντας λίγκες για όλες τις προτιμήσεις.

Αυτό το κείμενο δεν είναι απλά μια προσπάθεια εισαγωγής στο NBA Fantasy, που πιθανώς αρκετοί να γνωρίζετε ήδη. Αλλά μια κατάθεση του Ball Hog, πως ήρθε η ώρα να διδαχθείτε από τους καλύτερους του είδους. Όχι, δεν υπάρχει ίχνος αλαζονείας σε αυτή τη δήλωση. Κάποιοι από εμάς παίζουν περίπου 15 χρόνια, σε κάποιες από τις πιο οργανωμένες κι ανταγωνιστικές λίγκες του πλανήτη. Μέσα στα χρόνια έχουν βρει καλούς φίλους και έχουν καυγαδίσει με άλλους. Έχουν χάσει τον ύπνο τους από τραυματισμούς παιχτών τους, κι έχουν κυλήσει δάκρυα χαράς στα μάγουλά τους όταν σήκωναν κούπες. Κάποιοι πιθανώς να αντάλλαζαν και την μάνα τους για τον Anthony Davis (ή και για αρκετά χειρότερο παίχτη).

Σημασία έχει πως όλοι αυτοί, είμαστε πλέον εδώ μέσω του Ball Hog, για να δώσουμε παντεσπάνι στο λαό (σαν μιαν άλλη Μαρία Αντουανέτα), και να φέρουμε το μπαλέτο στις μάζες (όπως ο Freddie Mercury). Είναι μια ευκαιρία να μπείτε στον κόσμο αυτό και να γευτείτε τη μαγεία του.

Στο άμεσο χρονικό διάστημα, θα ακολουθήσει μια σειρά από άρθρα με ακριβείς κανόνες του παιχνιδιού για όλα τα επίπεδα, και όλα τα είδη των λιγκών, με στόχο την πλήρη πληροφόρηση αρχικά, και στη συνέχεια την δημιουργία πρωταθλημάτων μέχρι τον Οκτώβριο όταν και θα ξεκινήσει η NBA season. Θα αναλύσουμε το πως δημιουργούνται οι ομάδες (Fantasy Draft), που βασίζεται ο ανταγωνισμός και η βαθμολόγηση, πως γίνονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ GMs και πολλά άλλα.

Προετοιμάσου όσο είναι νωρίς, γιατί η σεζόν πλησιάζει…

The following two tabs change content below.
Αιρετικός Βουδιστής, θεοσεβούμενος αθεόφοβος, σκληροπυρηνικός συνομωσιολόγος, vegan αστρολόγος, αντικοινωνικός κοινωνιολόγος, πιστεύει στους εξωγήινους. Έχει περάσει περισσότερες ώρες ξύπνιος τη νύχτα βλέποντας NBA απ’ότι στο φως του ήλιου. Εμμονικός Fantasy Commissioner από το 2002, στις πιο «βαθιές» λίγκες του πλανήτη. Αν έπαιζε στο NBA, θα έστηνε αγώνες για να κερδίσει η ομάδα του στο fantasy. ΝΒΑ blogger από το 2007. Ακόμα πιστεύει πως ο Donté Greene θα γίνει All-Star.

2 Comments so far. Feel free to join this conversation.

  1. kostas July 14, 2015 at 11:57 -

    Ολόκληρο άρθρο του Μαρίνου χωρίς να αποθεώνει έστω και για λίγο τον Jordan Hill ??? Σίγουρα έχει λογοκριθεί το κείμενο…

    • Billy Hoyle July 14, 2015 at 16:27 -

      Κάτω η λογοκρι