Ο Νικητής και των Δύο Πρωταθλημάτων

Posted on Jul 19 2015 - 10:09am by Loukas Moschoulas

Η στήλη του RetroHog θυμίζει στους παλιότερους και μαθαίνει στους νεότερους την ιστορία ενός από τους πιο ιδιόρρυθμους προπονητές του Αμερικάνικου μπάσκετ, του Alex Hannum, ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα, 19 Ιουλίου το 1923.

Πολλοί άνθρωποι του μπάσκετ στην άλλη άκρη του Ατλαντικού θεωρούν ότι ο Alex Hannum θα μπορούσε να γίνει ένας από  τους πιο πετυχημένους προπονητές στην ιστορία του αθλήματος, όμως ο χαρακτήρας του και η εποχή που ήταν προπονητής δεν του το επέτρεψαν. Ο Καλιφορνέζος coach ήταν ο πρώτος (ακολούθησαν ο Phil Jackson και ο Pat Riley) που κατέκτησε πρωτάθλημα στο NBA με δύο διαφορετικές ομάδες, αλλά και ο μοναδικός που το έχει κατακτήσει τόσο στο NBA όσο και στο ABA.

Η σύντομη καριέρα του ως παίκτης

Ο Alex Hannum έπαιξε κολεγιακό μπάσκετ στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και τα δύο πρώτα χρόνια του στο πανεπιστήμιο δεν έδειξε μεγάλα πράγματα. Σημείωσε 569 πόντους (9,2 ppg) παίζοντας 62 παιχνίδια, με μέσο όρο 10,5 rpg ως junior και 11,4 rpg ως senior, δείχνοντας ότι η αξία του δεν ήταν στο σκοράρισμα. Ήταν δύσκολο για αυτόν να ανταγωνιστεί ψηλότερους και πληρέστερους αντιπάλους.

Υπηρέτησε στο στρατό από το 1943 μέσω του 1946, επιστρέφοντας στο USC και κερδίζοντας αμέσως την θέση του βασικού.

Το 1948 υπέγραψε στους Oskosh All-Stars όπου είχε 5,9 πόντους σε 62 παιχνίδια. Μία χρονιά αργότερα υπογράφει το πρώτο του συμβόλαιο με ομάδα του NBA, τους Syracuse Nationals. Στα οχτώ χρόνια του ως παίκτης ο Hannum άλλαξε επτά ομάδες με μέσο όρο πόντων 6 ανά αγώνα.

Το ξεκίνημα στη προπονητική

Εκτός από τα δύο πρωταθλήματα με δύο διαφορετικές ομάδες στο NBA, η καριέρα του Hannum ως προπονητής έχει να επιδείξει την μεταστροφή του μεγαλύτερου σκόρερ στην ιστορία του αθλήματος, Wilt Camberlain, από καλαθομηχανή σε all around player. Ο coach Ηannum είχε στη φαρέτρα του έναν παίκτη που ποτέ δεν έριξε τους μέσους όρους του σε πόντους κάτω από τους 33 ανά παιχνίδι, χωρίς βέβαια να κερδίσει κάποιον τίτλο ως το 1967. Ο Hannum όμως έκανε τον Chamberlain να ξανασκεφτεί τον τρόπο παιχνιδιού του λέγοντας του ότι “Αν ο Bill Russell μπορεί να παίξει άμυνα, με το ύψος σου και τις δυνατότητες σου, μπορείς και εσύ”. Τότε ίσως γεννήθηκε και στον Wilt η ιδέα να είναι κυρίαρχος στατιστικά παντού, και έτσι την σεζόν 1966-1967 έφτασε να έχει 7,8 assists ανά παιχνίδι.

Ο Hannum ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα ως παίκτης-προπονητής το 1956-1957, στην τελευταία του αγωνιστική χρονιά. Ο ιδιοκτήτης των St. Luis Hawks (των μετέπειτα Atlanta Hawks), Ben Kerner, έδιωξε τον Red Holzam στη μέση της σεζόν και τον αντικατέστησε με τον συγκάτοικο του Hannum στις αποστολές της ομάδας, Slater Martin. Ο Martin, ο οποίος δέχτηκε την θέση του παίκτη-προπονητή, δεν είχε ποτέ μεγάλη ικανότητα στην προπονητική και αυτό φάνηκε από τα πρώτα παιχνίδια της ομάδας στα οποία ο Alex ήταν εκείνος που καθοδηγούσε την ομάδα από τον πάγκο δίνοντας οδηγίες ως παίκτης. Μετά από παρότρυνση του ίδιου του Martin, ο ιδιοκτήτης της ομάδας έδωσε τα κλειδιά της ομάδας στον Hannum. Οι Hawks κατάφεραν να φτάσουν στους τελικούς εκείνης της χρονιάς όπου έχασαν από τους Celtics. Όμως η επόμενη χρονιά ήταν δική τους και με τον Hannum να μένει αποκλειστικά στο κοουτσάρισμα, οι Hawks κατάφεραν να φτάσουν στου τελικούς του NBA όπου κέρδισαν τους Celtics στα εφτά παιχνίδια κατακτώντας το πρωτάθλημα.

Ο coach όμως, έχοντας κάποιες διαφωνίες με τον ιδιοκτήτη της ομάδας και θεωρώντας ότι το να είσαι προπονητής του NBA δεν είναι και τόσο επικερδές, αποφάσισε να προπονήσει την ομάδα των Wichita Vickers, ομάδα του πρωταθλήματος των εταιρειών όπου μεγαλομέτοχος ήταν η Vickers Oil Company (μεγάλη εταιρεία πετρελαίου). Εκεί κάθισε δύο χρόνια, κερδίζοντας κάποια χρήματα παραπάνω και παράλληλα σε δύο χρόνια είχε 41 νίκες και 21 ήττες.

Επέστρεψε στο NBA τη σεζόν 1960-1961 ως προπονητής των Syracuse Nationals όπου έμεινε για τρεις χρονιές νικώντας 38, 41 και 48 παιχνίδια αντίστοιχα πριν μετακινηθεί στους San Francisco Warriors (νυν Golden State Warriors) το 1963. Την πρώτη χρονιά έφτασε μέχρι τους τελικούς, όπου βρήκε και πάλι αντίπαλο τους Boston Celtics, χάνοντας αυτή τη φορά. Όμως τις επόμενες δύο η ομάδα  δεν κατάφερε να συμμετέχει στα playoffs. Μετά από τις δύο αποτυχημένες χρονιές μετακινήθηκε και πάλι, με προορισμό αυτή τη φορά την Philadelphia, όπου έζησε μεγάλες στιγμές.

HANNUM

Η ομάδα που άφησε εποχή και το τέλος

Την σεζόν 1966-1967, η ομάδα των 76ers έφτασε τις 68 νίκες, έχοντας μόλις 13 ήττες και κατέρριψε το ρεκόρ νικών σε μια σεζόν ως τότε. Αφού ξεπέρασαν το σκόπελο που λεγόταν Celtics στους τελικούς της Ανατολικής περιφέρειας σταματώντας έτσι το σερί 8 τίτλων που έτρεχαν, κατέκτησαν το πρωτάθλημα απέναντι στην πρώην ομάδα του Hannum, τους San Francisco Warriors.

“Εκείνη η ομάδα ήταν η καλύτερη ομάδα όλων των εποχών βάζοντας μέσα και τις dream team” είχε δηλώσει σε μεταγενέστερο χρόνο ο Hannum.

Την επόμενη χρονιά, η ομάδα έχοντας ελαφρώς χειρότερο ρεκόρ, με 62-20, κατάφερε να φτάσει μέχρι τους τελικούς της Ανατολής όπου έχασε στα 7 παιχνίδια από, ποιους άλλους, τους Celtics οι οποίοι είχαν προπονητή για δεύτερη χρονιά τον μεγάλο Bill Russell.

Την επόμενη σεζόν ο Hannum κατάφερε αυτό που δεν είχε καταφέρει κανείς άλλο προπονητής, να γίνει δηλαδή, ο μοναδικός που κατακτά τον τίτλο και στις δύο επαγγελματικές κατηγορίες, NBA και ABA. Με τους Oakland Oaks κατάφερε να κερδίσει το πρωτάθλημα του ABA νικώντας την ομάδα της Indiana στους τελικούς. Η οδύσσεια του Hannum ως προπονητή έλαβε τέλος μετά από τρία χρόνια όπου πέρασε από San Diego (ΝΒΑ) και Denver (ABA). Στο Denver διετέλεσε και general manager.

Τα καψώνια και η αναγνώριση

Ο Pat Riley εξιστορώντας μια ιστορία ως rookie την σεζόν 1969 ανέφερε ότι ο Hannum είχε αφήσει όλη την ομάδα (τους San Diego Rockets) να ανεβοκατεβαίνουν τα σκαλιά του γηπέδου για περισσότερες από 4 ώρες ενώ ο ίδιος είχε πάει σπίτι του, τηλεφωνώντας από εκεί στον γυμναστή της ομάδας για να επιτρέψει στους παίκτες να σταματήσουν την προπόνηση.

Ενώ ο Al Biachi – παλαιός παίκτης και παράγοντας των New York Knicks – είχε αναφέρει με αφορμή τον Alex Hannum ότι “Ένας προπονητής δεν χρειάζεται να είναι αρεστός, αλλά να επικοινωνεί με τους παίκτες του και να τους εμπιστεύεται”. Αν κρίνουμε απο την μεταστροφή του Chamberlain, ο Hannum ήταν σίγουρα ένας τέτοιος προπονητής.

The following two tabs change content below.

Loukas Moschoulas

Μπορεί να μην πρόλαβε τον “Nick the Greek” να φοράει την αγαπημένη του κίτρινη φανέλα, όμως από μικρή ηλικία ξεκίνησε το μπάσκετ και την προσπάθειά του να τον αντιγράψει. Η προσπάθεια του έμεινε ημιτελής για το καλό του παγκόσμιου μπάσκετ και των πωλήσεων. Αγαπάει το step back shot του Γερμανού επιβήτορα, τους Dallas Mavericks και ακόμα απορεί πως έχασαν το πρωτάθλημα του 2009. Είναι λάτρης του Ανατολικού μπάσκετ, καθώς τον στιγμάτισαν οι μονομαχίες των Wallace με τον Shaq στους τελικούς του 2004. Στο Ball Hog θα ασχολείται κυρίως με τις στήλες retro, και με αφιερώματα.

Latest posts by Loukas Moschoulas (see all)