Κομπλεξισμός του “Greatness”

Posted on Jul 28 2015 - 11:14am by Gus Chr

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές πως οι μεσήλικες παίχτες του NBA περνούν την μπασκετική… κλιμακτήριό τους. Το Ball Hog παίρνει θέση και το πάει ένα βήμα παραπέρα.

Ειλικρινά δεν μπορώ να τους καταλάβω αυτούς τους περίεργους στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Και αναφέρομαι στους παίχτες που έχουν αποσυρθεί, οι οποίοι είτε περνούν την μπασκετική τους κλιμακτήριο, είτε δεν μπορούν να αποδεχθούν πως ο κόσμος του μπάσκετ προχωράει χωρίς εκείνους. Newsflash κύριοι: Το μπάσκετ προχωράει και έχει εξελιχθεί χωρίς εσάς.

Η κύρια εξέλιξή του; Ακριβώς το ότι βλέπουμε μπάσκετ. Το pace & space των Warriors, το εξωφρενικό passing game των Spurs, την ομαδική άμυνα των Jazz και πάει λέγοντας. Αν πάει κανείς πίσω στον χρόνο, σαφώς θα δει το άθλημα να είναι πολύ πιο σκληρό, αλλά υπήρχε και ένα isolation στην επίθεση μέχρι θανάτου. Αφορμή του προλόγου – και του άρθρου γενικώς – ήταν η πρόσφατη διαφορά του άλλοτε most dominant center του NBA, Shaquille O’Neal, και του άλλοτε κορυφαίου all-around παίχτη, Scottie Pippen. Στην διαφορά αυτή το Ball Hog δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχο.1)Θα προσπαθήσω να το κρατήσω σε λογικά επίπεδα, λόγω της αδυναμίας μου στον Ινδιανό, κάτι που θα το καταλάβετε καλύτερα στις 25 Σεπτεμβρίου.

Η ανάγκη του Shaq…

… (ή ο κομπλεξισμός του) για να αποδείξει πως ανήκει με τους καλύτερους, ξεκίνησε από αυτήν την φωτογραφία στο Instagram όπου δείχνει ως πεντάδα των Lakers τους Magic Johnson, Kobe Bryant, Elgin Baylor, τον ίδιο και τον Kareem Abdul-Jabbar. Στην αντίπερα όχθη η πεντάδα των Bulls είναι ο Derrick Rose, ο Michael Jordan, o Scottie Pippen, o Dennis Rodman και ο Horace Grant.

po

Ωστόσο, τέτοιου είδους κινήσεις μοιάζουν να είναι πια η δεύτερη φύση του Shaq. Aν δεν καταλαβαίνετε τι εννοώ, δεν έχετε παρά να παρακολουθήσετε το “Inside the NBA” στο TNT. Εκεί θα δείτε το… dominance του O’Neal – κυρίως – πάνω στον συνάδελφό του Charles Barkley, όπου κάθε στιγμή και κάθε λεπτό του υπενθυμίζει πως δεν έχει κατακτήσει κάποιο δαχτυλίδι.

Σύμφωνοι πως στο συγκεκριμένο post game show ίσως αυτό να γίνεται και επίτηδες, όμως δεν παύει ως τηλεθεατή να με ενοχλεί. Επιπλέον, ίσως να έχει να κάνει και με την ιδιοσυγκρασία και την νοοτροπία του καθένα. Οι Αμερικάνοι είναι γνωστοί, άλλωστε, για την επιθετικότητά τους, όταν καταθέτουν επιχειρήματα, οπότε ο ρόλος του Shaq ίσως αντικατοπτρίζει την εκεί κοινωνία. Στην περίπτωση της κόντρας του με τον Pippen όμως, δεν έχει να κάνει με κάποιον ρόλο. Μιλάμε για μια ανάγκη να φανεί ο ψηλός πως είναι ο πλέον ”γαμάω” της υπόθεσης. Το χειρότερο; Σε σχέση με τον Pippen, προφανώς ο Shaq είναι πολύ μεγαλύτερος παίχτης. Το λένε οι αριθμοί του και η φυσική του παρουσία στις δύο πλευρές του παρκέ.

Το επιχείρημα του στην υποτιθέμενη κόντρα Lakers – Bulls έχει κενά2)Προφανώς και περιμένουμε τις απόψεις σας και να ανοίξει συζήτηση επί τούτου τα οποία καταθέτω ευθύς αμέσως:

  • Επιλέγει να βάλει τον εαυτό του στην θέση του power forward, κρύβοντας εαυτόν πίσω από τον ΤΕΡΑΣΤΙΟ Kareem. Aγαπητέ Shaq, αν τύχαινε να παίξεις ποτέ ως “4” οι θεοί του μπάσκετ θα έκλαιγαν από τα γέλια.
  • Είναι – κάτι παραπάνω – από σαφές πως επιλέγει να μην είναι το πρώτο όνομα. Στην πράξη, ο Shaq δεν ήταν ποτέ το πρώτο όνομα. Για να κατακτήσει δαχτυλίδια, χρειάστηκε να ωριμάσει ο Kobe Bryant κατά την διάρκεια της κοινής του θητείας στο Los Angeles, ενώ ακόμα και στο Miami αν δεν υπήρχε ο Dwyane Wade, το Dallas θα είχε δύο πρωταθλήματα στις βιτρίνες του.
  • Αναμειγνύει την πεντάδα των Lakers με τρεις διαφορετικές εποχές. Ο Baylor αγωνίστηκε στους Lakers από το 1958 ως το 1971, Magic και Kareem ήταν συμπαίκτες στα ’80s, ενώ ο ίδιος με τον Kobe συνυπήρξαν στα ’90s και ’00s. Από την άλλη, πλην του Rose3)Δηλαδή αλήθεια ρε Shaq; Πέντε εναντίον τεσσάρων; (αστείο περί τραυματισμών προς αποφυγή παρεξηγήσεων) , Jordan, Pippen, Grant και Rodman συνυπήρξαν. Όχι ως συμπαίκτες αλλά τουλάχιστον στην ίδια εποχή.
  • Μιλάμε για πέντε Hall of Famers 4)Επισήμως τέσσερις αλλά εκτιμώ πως ο Kobe λογίζεται ήδη ως τέτοιος εναντίον τριών. Ο Grant δεν είναι και ειλικρινά δεν ξέρω αν ο Rose θα καταφέρει να μπει.
  • (Και σημαντικότερο): ΕΙΝΑΙ ΗΛΙΘΙΟ ΝΑ ΣΥΓΚΡΙΝΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΕΠΟΧΕΣ.
Η ανούσια απάντηση και η – αιώνια – ηλίθια συζήτηση του ποιος είναι ο καλύτερος

Πράγμα το οποίο μας φέρνει στο επόμενο βήμα της συζήτησης. Βρε Scottie, παιχταρά μου, γιατί μπαίνεις στην διαδικασία να απαντήσεις; Έχεις έξι δαχτυλίδια, είσαι μέλος της original Dream Team και ένας από τους κορυφαίους αμυντικούς του παιχνιδιού. Γιατί; Και κυρίως, γιατί πρέπει τρέφεις και να αναλώνεις την συζήτηση του ”ποιος είναι καλύτερος”; Γιατί, αναπόφευκτα, μετά από συγκρίσεις ομάδων η συζήτηση πάει στο ποιος είναι ο κορυφαίος όλων των εποχών. Ακόμα και ο συμπαίκτης σου έβγαλε αυτό το βιντεάκι

για να τελειώσει το debate. Το θέμα είναι ποια είναι η καλύτερη ομάδα. ΟΜΑΔΑ. Θυμάστε; Το μπασκετ είναι ομαδικό άθλημα. Τα υποθετικά ερωτήματα τύπου Shaq και οι ανούσιες απαντήσεις από τον Pippen βάζουν το μπασκετικό κοινό σε μια συζήτηση η οποία είναι εξ ορισμού ηλίθια και κατεβάζουν τον μ.ο. IQ πιο χαμηλά από εκείνο μιας αμοιβάδας. Το αγαπημένο μου, δε, επιχείρημα είναι όταν ακούω φράσεις τύπου ”αν ο LeBron έπαιζε στα ’80s δεν θα καθόταν ούτε στον πάγκο” ή ”αν ο Barkley αγωνιζόταν σήμερα, δεν θα έκανε ούτε για D-League”. Ρε σοφοί της σπυριάρας που την ταλαιπωρείτε σε κάθε ευκαιρία, ΑΝ ο LeBron έπαιζε στα ’80s θα δούλευε/προπονούνταν με τα τότε μέσα. Το ίδιο ισχύει για τον Barkley, αν έπαιζε σήμερα.

Κοινώς, δεν ξέρει κανείς πως θα εξελισσόταν ο κάθε παίχτης. Προσωπικά, τρομάζω να σκεφτώ τί θα γινόταν αν οι παλαιότεροι παίχτες είχαν τα σημερινά μέσα στην διάθεσή τους για να δουλέψουν. Μπορεί ο Jordan να μην ήταν ποτέ ο Jordan. Μπορεί ο Karl Malone να αναδεικνυόταν ως το κορυφαίο τεσσάρι όλων των εποχών. Μπορεί και ο καλύτερος παίχτης όλων των εποχών. Κανείς δεν ξέρει.

Η θέση – προτροπή του BallHog

Αράξτε, χαλαρώστε και γίνετε μάρτυρες του μεγαλείου της κάθε εποχής. Προσωπικά νιώθω ευλογημένος που σε κάθε δεκαετία έχω να λέω πως έχω σημεία αναφοράς για το μπάσκετ. Τόσο ο Pippen, όσο και ο Shaq αποτελούν σημεία αναφοράς για το άθλημα. Και με το να μπαίνουν σε διαδικασία υποτιθέμενης κόντρας δεν τιμά ούτε τους ίδιους, ούτε το ίδιο το άθλημα.

Αντί επιλόγου

Μια απλή φωτογραφία από τις διακοπές του Magic Johnson και της οικογένειάς του στη Σαρδηνία. Την οποία φωτογραφία ανέβασε ο ίδιος στην facebook page του για τα εκατομμύρια των θαυμαστών του. Στην οποία φωτογραφία, φοράει μπλούζα Air Jordan. O Magic, ο οποίος εξίσου ακομπλεξάριστα είχε δηλώσει ότι ο κορυφαίος Laker είναι ο Kobe Bryant, την ίδια στιγμή που πολλοί θεωρούν εκείνον, τον κορυφαίο όχι μόνο Laker, αλλά μπασκετμπολίστα όλων των εποχών. Αμφιβάλουμε φυσικά αν ο Jordan μπορεί να προβεί σε μια αντίστοιχη κίνηση αμβρότητας…

The following two tabs change content below.

Gus Chr

Κώστα το λένε το παιδί, αλλά γυρνάει σπανίως όταν τον αποκαλούν με το κανονικό του όνομα. Φανατικός του twitter, λάτρης των guards και, όσο και αν δεν το παραδέχεται, κυρίως αυτών που ανήκουν στην κατηγορία “Vernon Maxwell”. Θα ήθελε να έχει διαρκείας στο Anfield, αλλά αφού δεν του έκατσε, έπιασε στασίδι στο Ball Hog. Εδώ θα τον βρείτε στην regular αρθρογραφία, λόγω του ένοχου παρελθόντος του με την αθλητική δημοσιογραφία. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.

References
1 Θα προσπαθήσω να το κρατήσω σε λογικά επίπεδα, λόγω της αδυναμίας μου στον Ινδιανό, κάτι που θα το καταλάβετε καλύτερα στις 25 Σεπτεμβρίου
2 Προφανώς και περιμένουμε τις απόψεις σας και να ανοίξει συζήτηση επί τούτου
3 Δηλαδή αλήθεια ρε Shaq; Πέντε εναντίον τεσσάρων; (αστείο περί τραυματισμών προς αποφυγή παρεξηγήσεων)
4 Επισήμως τέσσερις αλλά εκτιμώ πως ο Kobe λογίζεται ήδη ως τέτοιος

3 Comments so far. Feel free to join this conversation.

  1. fort July 28, 2015 at 14:29 -

    Τα περισσότερα από αυτά τα σκηνικά με πρώην και νυν παίκτες του nba που ξεκατινιάζονται θεωρώ ότι είναι στημένα, αλλά ο Shaq είναι μια άλλη κατηγορία IQ από μόνος του. Οπότε αξίζει τον κόπο να τον κράξω κι εγώ, αν και αυτές οι συγκρίσεις όπως πολύ σωστά έγραψες είναι ηλίθιες, αλλά Shaq είναι αυτός.
    Ποιος του είπε ότι είναι στην κορυφαία πεντάδα των Lakers και ακόμα χειρότερα στην πεντάδα όλων των εποχών, όπως το θέτει ο ίδιος. Στους Magic ίσως να έμπαινε μαζί με τον Grant (αν τον βολεύει).
    Πραγματικά αν έπαιζε ποτέ στο 4 θεωρώ κι εγώ ότι θα ήταν η μεγαλύτερη διακωμώδηση του αθλήματος αλλά πάνω στην ικανοποίηση του εγώ του που έβλεπε τον εαυτό του δίπλα σε όλους αυτούς ούτε που το σκέφτηκε και ούτε που σκέφτηκε και την πεντάδα που θα έβαζε για αντίπαλο.
    Βρε αθεόφοβε Shaq, τέρας της διανόησης κράζεις και αναιρείς τον Pippen λέγοντας πώς όλοι οι Bulls ήταν ο Jordan. Εσύ;;; τον Pippen!
    Κάπου εδώ είναι που συνειδητοποιώ ότι σοβαρά επιχειρήματα δεν χωράνε σε τέτοια κουβέντα και αφήνω τον χαζό Shaq στην ευτυχία του να φαντασιώνεται.

    • Gus to the Hou July 29, 2015 at 11:17 -

      Ναι ενδεχομένως όλο αυτό να είναι και στημένο. Κάπως πρέπει να διατηρηθούν σταθερά στην επιφάνεια. Αν και ο Shaq το κάνει αυτό με το inside the NBA. Απλά στην ουσία του πράγματος μιλάμε για δύο εκ των κορυφαίων 50 του αθλήματος, όπως έχουν ψηφιστεί και κάνουν σαν 10χρονα.

      • fort July 29, 2015 at 13:58 -

        Έτσι ακριβώς, ο Shaq έχει μια νοοτροπία να επιδεικνύεται συνέχεια και να μοστράρει τα πρωταθλήματα που έχει πάρει, λες και ο Barkley δεν ήταν τεράστιος παίχτης. Βέβαια αυτό δεν το έχει μόνο ο Shaq αλλά και πολλοί άλλοι, απλώς αυτός προβάλετε περισσότερο μέσα από τις εκπομπές του nba και γίνεται περισσότερο αντιπαθητικός. Πάντως είναι κρίμα κάποιοι παίκτες, που μεγάλωσες μαζί τους και με αυτούς έμαθες το nba, να πέφτουν τόσο πολύ στα μάτια σου.