Δέκα (συν δύο) Αγαπημένα Sneakers από τα ’90s

Posted on Jul 31 2015 - 10:42am by Nicolas Radicopoulos

Για όλους εμάς τους γεννημένους στα ξεκινήματα της δεκαετίας του ’80, στα μέσα των ’90s, μαζί με το διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον μας για το ΝΒΑ, αυξανόταν και η επιρροή μας από το εκεί καταπληκτικό marketing. Και καθώς η εφηβεία μας συνέπεσε με την απόλυτη κυριαρχία του “Εμπορικότερου Παίχτη όλων των Εποχών”, παράλληλα με το ενδιαφέρον μας για το άθλημα καθεαυτό, διαρκώς αυξανόταν και η ανάγκη μας για να αγοράζουμε αντικείμενα που συνδέονταν με τις αγαπημένες μας ομάδες και τους αγαπημένους μας παίκτες. Κι ενώ όλοι θυμόμαστε -και γελάμε- με τον γραφικό φίλο μας που έπαιζε στα ανοιχτά μαζί μας φορώντας περικάρπια ιδρώτα Charlotte Hornets, όταν στη θύμησή μας έρχονται και τα παπούτσια που φορούσε, τότε το γέλιο κόβεται απότομα. Γιατί φορούσε εκείνο το ζευγάρι sneakers που πάντα θέλαμε και ποτέ δεν αποκτήσαμε. Γιατί για κάθε σωστό και τίμιο μπασκετόφιλο τα sneakers δεν είναι απλά ένα συμπλήρωμα του παιχνιδιού. Δεν είναι καν απλά ένα απαραίτητο στοιχείο αυτού. Αντίθετα ήταν, είναι, και θα είναι πάντα, το απόλυτο μπασκετικό φετίχ.

Στο παρόν κείμενο ο γράφων ανοίγει το μπαούλο των εφηβικών του αναμνήσεων και ανακαλεί από τα ανοιχτά γηπεδάκια και τις σχολικές αυλές των ‘90s τα #10 αγαπημένα του sneakers. Με έμφαση στο σημείο πως αναφέρεται στα “10 αγαπημένα του”. Όχι στα καλύτερα, όχι σε οτιδήποτε άλλο, απλά στα 10 αγαπημένα του. Σκοπός του κειμένου είναι να ιντριγκάρει αναγνώστες, αλλά και τους υπόλοιπους συντελεστές του Ball Hog, για να ανοίξει η κουβέντα και το σχετικό πείραγμα.

Kι αφού έγινε αυτή η απαραίτητη διευκρίνιση, ας παρατεθεί και όλο το background της διαμόρφωσης της παρούσας λίστας αγαπημένων: στην εφηβεία τα παιδάκια περνάνε συνήθως μια κάποια φάση, ελαφριάς ή μη, κατάθλιψης. Με αποτέλεσμα να έχουν ροπή προς το μαύρο. Σε ρούχα, σε παπούτσια, σε διάθεση, σε μουσική, στα πάντα. Επειδή κάποια παιδάκια δεν θέλαμε να έχουμε τα ίδια παπούτσια με τα άλλα παιδάκια, αγοράζαμε το μοντέλο που ήταν της μοδός, αλλά συνήθως στην παραλλαγή αυτού με βάση το λευκό, για να κάνουμε την διαφορά! Επίσης, σχεδόν όλα τα μοντέλα της λίστας των αγαπημένων μου έχουν και κάποια απόχρωση του μπλε. Και τούτο καθώς υποστηρίζω Απόλλωνα (Αθηνών κάποτε) Σμύρνης (πλέον) και το μπλε ήταν το χρώμα της ομάδας μου, οπότε μικρός το επέλεγα σχεδόν παντού. Γενικά αγαπημένοι συνδυασμοί χρωμάτων σε παπούτσια ήταν (και παραμένουν) τα άσπρο-μπλε-μαύρο και μαύρο-κόκκινο-άσπρο. Tέλος, η μόνη ομάδα της οποίας με λες και φανατικό οπαδό είναι η Liverpool1)Οι μόνες σοβαρές συλλογές που λες ότι έχω είναι σε ομάδες Subbuteo και σε εμφανίσεις Liverpoοl. Συγκεκριμένα έχω όλες τις εμφανίσεις της από τη σεζόν 1988-89, πρώτη, δεύτερη και τρίτη, με εξαίρεση την πρώτη και τρίτη της σεζόν 1989-90 -αν κανείς/καμία σας εκεί έξω τις έχει σε medium, παρακαλώ θερμά, όπως επικοινωνήσει άμεσα!!. Τη σεζόν 1996-97 λοιπόν, η Liverpool αρχίζει να ντύνεται από την Reebok. Και καθώς το πατρικό μου ήταν στα Άνω Πατήσια, λίγο πάνω από το τότε πρατήριο της Reebok στην Λεωφόρο Ηρακλείου, εκεί επένδυα σημαντικό μέρος των χρημάτων που μου έδιναν οι γονείς μου, τόσο σε εμφανίσεις Liverpool, όσο και σε μπασκετικά παπούτσια. Για το λόγο αυτό ίσως βρείτε περισσότερα μοντέλα της Reebok στη λίστα από ό,τι συνηθιζόταν για την εποχή.

Tέλος να σημειωθεί πως για κάθε μοντέλο της λίστας υπάρχει και link στη σελίδα αυτού στο miszapas.net/, την οποία θεωρώ από τις καλύτερες για sneakers εκεί έξω.

Τα άνωθεν, λοιπόν, τα δεδομένα επιλογής και περνάμε άμεσα στην προσωπική μου δεκάδα:

#10 Reebok Pump Omni-Lite (1990)

Η αρχή όλων! Αυτά τα reebok τα είχα λατρέψει! Φούσκωναν ρε φίλε! Το ένιωθες! To να τα φουσκώνεις ήταν ένα παιδικό παιχνίδι, πριν από το ίδιο το παιχνίδι!

Reebok Pump Omni Lite 1990


#9 Nike Air Total Max Uptempo (1997)

Μόνο ένα πράγμα για αυτό το παπούτσι: είναι το μοναδικό κοινό μοντέλο που είχα με τον αδερφό μου. Για την ακρίβεια το αγόρασε πρώτος εκείνος και μετά πήγα και το πήρα κι εγώ, γιατί το ζήλεψα. Και, φυσικά, μετά είχαμε μάχη στο σπίτι.

Nike Air Total Max Uptempo 1997

#8 Shaq Attaq III (1994)

Επίσης φούσκωνε και σου έδενε τους αστραγάλους, αλλά με μια κίτρινη τρόμπα με πεπιεσμένο αέρα σε ειδική υποδοχή! Είχαμε “μεγαλώσει”, βλέπετε, και τα πράγματα είχαν αρχίσει να σοβαρεύουν!


Shaq Attack III 1994 2_

#7 Adidas KB8 II – Crazy 2 (1998)

Ίσως το μόνο πράγμα που βρήκα ποτέ συμπαθητικό πάνω στον Κobe2)κακέκτυπο του “εμπορικότερου” βλέπετε…! Απλά πανέμορφα!

adidas Crazy 2 (KB8 II) 1998

#6 Nike Air Max CW (1995)

Tα πρώτα με μπροστινή ανοιχτή αερόσολα! Όταν τα είχε πρωτοφορέσει εκείνο το καλοκαίρι ο Χρήστος στο γηπεδάκι που παίζαμε, τον κοιτάζαμε σαν να είχε μόλις προσγειωθεί διαστημόπλοιο. Ζήλια, όχι αστεία!

Nike_Air_Max_CW_original_hs_clrs 1995

 

#5 Nike Air More UpTempo (1996)

Ήταν λίιιιιιγο μεγάλο και κάααααπως έντονο το σήμα, αλλά back in the day, αυτό τα έκανε υπέροχα! Αναμφισβήτητα λοιπόν ψηλά στην λίστα των αγαπημένων!

NikeAirMoreUpTempoII1996

 

 

#4 Reebok Kamikaze (1994)

Ήταν ακόμα η εποχή που ο Shawn Kemp έπαιζε περισσότερο μπάσκετ από ό,τι γαμούσε3)11 παιδιά από εννέα γυναίκες έχει και η Reebok του έβγαζε αυτό το καταπληκτικό παπούτσι. Πανέμορφο και το βασικό μοντέλο του άσπρο-μαύρο-πράσινο, αλλά αυτή η εκδοχή, με τόσο μπλε, τόσο μαύρο και τόσο περίεργο σχέδιο, στα μάτια μου ήταν ακαταμάχητη! Love at first sight!

kamikazee II 1995

 

#3 Nike Air CB4 II (1997)

Ο Sir Charles παίζει πλέον για τους Houston Rockets, φορώντας το #4 και αυτά τα εκπληκτικά παπούτσια. Γενικά για τον Barkley η Nike έβγαλε ορισμένα από τα ομορφότερα μοντέλα της στα ’90s.

nike-air-cb-4-ii_gts_1997

 

 

#2 Nike Air Pippen (1996)

Κι όμως το πρώτο signature shoe για τον Pipen βγήκε μόλις τη σεζόν 1996-97! Τουλάχιστον ήταν τόσο όμορφο που άξιζε την αναμονή!

NikePippen1997

 

 

#1 Nike Air Aggress Force (1999)

Μακράν το αγαπημένο μου μοντέλο και μου φαντάζει εντελώς αδιανόητο πως δεν κατάφερα να τα βρω σε ούτε μία φωτογραφία στον αγαπημένο μου χρωματικό συνδυασμό σε όλο το διαδίκτυο! Αναγκαστικά λοιπόν φωτογραφία από τα (εύλογα) παλαιωμένα δικά μου…

NikeAirAggressForce1999

 

 

Φαντάζομαι από το εισαγωγικό έγινε αρκετά σαφές πως δεν υπήρξα ποτέ θαυμαστής του Jordan. Αναγνώριση και σεβασμός απεριόριστος για τον αθλητή και το –κάτι παραπάνω από- τεράστιο ταλέντο του, αλλά ως εκεί. Μεγαλώνοντας στα ‘90s τον αντιπαθούσα βαθιά. Όπως και κάθε συνομήλικό μου που έβγαινε από την γραμμή παραγωγής «Οπαδός Oλυμπιακού, Manchester United, Chicago Bulls και Ferrari». Στα μάτια μου οι ορδές των πανομοιότυπων τέτοιων οπαδών αποτελούσαν απλά την επιβεβαίωση του Gomelsky, πως στους περισσότερους κατοίκους αυτής της χώρας αρέσουν οι νίκες κι όχι ο αθλητισμός. Όντας, όπως προανέφερα, οπαδός του Απόλλωνα Αθηνών, της Liverpool, αλλά και των Lakers, και μη βρίσκοντας κανένα απολύτως ενδιαφέρον στην Formula 1, μεγάλωσα αντιπαθώντας οτιδήποτε σχετιζόταν με το συγκεκριμένο τετράπτυχο. Ευτυχώς (ή δυστυχώς…) κανένας δεν βρέθηκε να μου χαρίσει μία Ferrari για να με ξεφτιλίσει ως προς την συγκεκριμένη θέση μου, καθώς μάλλον θα αποδεχόμουν την προσφορά του. Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν αγόρασα και δεν φόρεσα ποτέ Jordan μεγαλώνοντας. Παρόλα αυτά, και κοιτώντας σήμερα πίσω, θαρρώ πως από καμία λίστα με sneakers των εφηβικών και μετεφηβικών μας χρόνων δεν μπορούν να λείπουν τα Jordan VI και τα Jordan XI. Δύο ζευγάρια που σήμερα, με κάθε βεβαιότητα λέω πως, θα ήθελα να έχουν περάσει από τα πόδια μου. Θύμα του marketing μεγαλώνοντας κι εγώ εν τέλει…

#Jordan VI (1990)

Ή αλλιώς “Η Αρχή όλων των Κακών”.

Πρώτο πρωτάθλημα των Βulls με αυτά τα παπούτσια, και μάλιστα κόντρα στους Lakers, και έναρξη της μπασκετικής και εμπορικής δυναστείας.

Jordan VI

 

 

#Jordan ΧI (1995)

Πρώτος τίτλος μετά το “I’m Back”, καλύτερο ρεκόρ στην ιστορία του ΝΒΑ με 72-10… Ω, θεοί, τί μαρτύριο ήταν κι ετούτο…
Όμως, διάολε, και τί εκπληκτικό παπούτσι.

Jordan XI

 

 

Κλείνοντας, είναι προφανές θαρρώ, πως πλέον περιμένουμε τις δικές σας λίστες, τις δικές σας φωτογραφίες και, φυσικά, όπως τίμια και αντρικά γίνεται σε κάθε topWhatever λίστα (σε όλους εμάς τους High Fidelity fans), τις δικές σας ενστάσεις και προκλήσεις!

The following two tabs change content below.

Nicolas Radicopoulos

Επαγγελματίας auditor, εδώ βρέθηκε ως editor. Μέγας μάγιστρος του excel και neat freak, Νομίζει λόγω δουλειάς πως η δημιουργική γραφή δεν του ταιριάζει αλλά κάνει λάθος. Τον συναρπάζει το γρήγορο, αλλά ομαδικό, μπάσκετ, το παιχνίδι του Magic, κάθε point-forward, προεξάρχοντος του μερακλή Boris Diaw, οι αριθμοί του παιχνιδιού, είτε αυτοί αφορούν τα in game stats, είτε τα οικονομικά πίσω από αυτό (και μεταξύ μας ίσως ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να σου απαντήσει από μνήμης στην ερώτηση "Πόσα παίρνει ο Wayne Selden;", εφόσον δηλαδή η ερώτηση δεν είναι "Ποιος είναι ο Wayne Selden;"), αλλά περισσότερο από όλα το τσίπουρο (με γλυκάνισο!) παρέα με τους υπόλοιπους συντελεστές του Ball Hog στα χωριουδάκια του Πηλίου. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.

References
1 Οι μόνες σοβαρές συλλογές που λες ότι έχω είναι σε ομάδες Subbuteo και σε εμφανίσεις Liverpoοl. Συγκεκριμένα έχω όλες τις εμφανίσεις της από τη σεζόν 1988-89, πρώτη, δεύτερη και τρίτη, με εξαίρεση την πρώτη και τρίτη της σεζόν 1989-90 -αν κανείς/καμία σας εκεί έξω τις έχει σε medium, παρακαλώ θερμά, όπως επικοινωνήσει άμεσα!!
2 κακέκτυπο του “εμπορικότερου” βλέπετε…
3 11 παιδιά από εννέα γυναίκες έχει

4 Comments so far. Feel free to join this conversation.

  1. νικι July 31, 2015 at 11:12 -

    Μονο 2 αγάπησα το παρακάτω (jason kidd ftw) και τα jordan 12

    http://images.complex.com/complex/image/upload/t_article_image/juxul5hgjamra0rjskac.jpg

  2. Gus to the Hou July 31, 2015 at 11:58 -

    Penny 1, Penny 2, Nike air adjust force + Nike Air Team 3.0 που δεν βρίσκω φωτό στο google.

  3. Kosmas July 31, 2015 at 15:23 -

    Πρώτον, δεν είμαστε όλοι κωλόγεροι σαν τον Ραδικόπουλο να έχουμε παπούτσια από το ’80. Επίσης, T-Mac παντού!

  4. fort August 1, 2015 at 13:27 -

    Αγαπημένα Nike Air Total Max Uptempo 1997 δεν τα έβγαζα ποτέ τα φορούσα ακόμα και με σκασμένες αερόσολες. Kamikaze II γιατί ο Kemp γαμούσε παντού και τα πάντα και τα, αν και λίγο βαριά για μπάσκετ, Filla Stack Mid.