Eurobasket 2015 – Παρουσίαση Ομίλων: Group D

Posted on Sep 3 2015 - 11:48am by Gus Chr
Categorized as
2175
Tagged as

D small

Ουκρανία – Βέλγιο – Εσθονία – Λετονία – Λιθουανία – Τσεχία

Η πόλη η οποία καμαρώνει για την γέννηση του Mikhail Baryshnikov1)μην κοιτάς περίεργα, γενικές γνώσεις είναι, ΠΡΕΠΕΙ να το ξέρεις. Άσε που ίσως λειτουργήσει και ως tip αν βγεις ραντεβού με καμιά μπαλαρίνα, θα φιλοξενήσει τα παιχνίδια του Δ’ ομίλου του Eurobasket. Η Ρίγα διαθέτει την BK FEK Riga, η οποία είναι η σχεδόν μόνιμη πρωταθλήτρια ομάδα μπάσκετ στο εγχώριο πρωτάθλημα τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, από την σεζόν 2009-10 συμμετέχει ανελλιπώς σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όχι όμως στην Euroleague, που είναι και ο μεγάλος στόχος των υπευθύνων της ομάδας. Έδρα της ομάδας η Arena Riga, ένα πραγματικό στολίδι του αθλητισμού, χωρητικότητας 11.200 θέσεων, όπου θα λάβουν χώρα τα παιχνίδια του ομίλου.

arena-riga1jpg

Η Arena Riga εξωτερικά…

ArenaRiga2

… και εσωτερικά.

Στο αγωνιστικό κομμάτι, ο Δ’ Όμιλος έχει το απόλυτο φαβορί, που είναι η Λιθουανία, και από εκεί και πέρα οι υπόλοιποι θα μονομαχήσουν για μια θέση στους “16”. Το πάνω χέρι στην ιστορία αυτή δείχνουν να έχουν οι Ουκρανοί, οι Λετονοί και οι Βέλγοι. Πάμε να δούμε πιο αναλυτικά τι συμβαίνει στις ομάδες αυτού του group2)Τα ρόστερ των ομάδων και τα στοιχεία των παιχτών είναι όπως τα παρουσιάζει η επίσημη ιστοσελίδα της FIBA. Επιπλέον, τα στατιστικά των παιχτών είναι από το basketball.realgm.com.

Ουκρανία

Η ομάδα μετράει την έβδομη συμμετοχή της σε Eurobasket και κανονικά θα ήταν η διοργανώτρια χώρα, αλλά ας όψεται η πολεμική κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο καιρό. Αναμφίβολα, από την στιγμή που η Ουκρανία θα έπαιζε εντός έδρας, θα ήταν και άλλη η δυναμική της (με τον κόσμο της στο πλευρό της), ωστόσο πια θα πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Μιλάμε για ένα από τα πιο νεανικά ρόστερ του Ευρωμπάσκετ, καθώς ο μεγαλύτερος παίχτης της είναι 28 χρονών. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί τόσο κατάρα, όσο και ευλογία για την ομάδα του Yevgen Murzin, αφού η απειρία πάντα μετράει σε αυτού του είδους διοργανώσεις. Έχουν κάθε λόγο, πάντως, να ελπίζουν για πρόκριση στην επόμενη φάση, καθώς ο όμιλός τους πέρα από το ξεκάθαρο φαβορί, δεν έχει κάποιο άλλο φόβητρο. Επιπλέον, η παρουσία τους στο Eurobasket του ’13 (προημιτελικά) είναι ο καλύτερος οδηγός για εκείνους. Γιατί όχι και φέτος;

Ρόστερ

ΌνομαΘέση - ΎψοςΗλικίαΟμάδα
Jerome RandlePG - 1,7828Trabzonspor (TUR)
Denys LukashovPG - 1,8826Avtodor Saratov (RUS)
Olexandr MishulaPG - 1,8923Dnipro (UKR)
Pavlo KrutousSG - 1,9723Kalev/Cramo (EST)
Oleksandr LypovyySG - 2,0124Budivelnyk (UKR)
Maksym PustozvonovSF - 2,0028Budivelnyk (UKR)
Oleksandr SizovSF - 1,9827Cherkasy (UKR)
Maxym KorniyenkoPF - 2,0428Khimik (UKR)
Stanislav TymofeyenkoPF - 2,0126Dnipro (UKR)
Kyrylo FesenkoC - 2,1628Lokomotiv Kuban (RUS)
Artem PustovyiC - 2,1823Obradoiro (ESP)
Ihor ZaytsevC - 2,10 26Petrochimi (IRN)
Πλεονεκτήματα

Με τους Fesenko (2,16) και Pustovyi (2,18) είναι βέβαιο πως ο επιθετικός τους πυλώνας θα είναι το inside game. Αμφότεροι οι centers της ουκρανικής ομάδας θα είναι οι κύριοι εκφραστές των επιθετικών plays των Ουκρανών, συνεπικουρούμενοι από τον Maxym Kornyenko (θεωρητικά), ο οποίος προέρχεται από μια πολύ καλή χρονιά με την φανέλα της Khimik. Σε σχέση με το περσινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, αντί του Poοh Jeter θα δούμε τον δαιμόνιο Jerome Randle που μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως “διαόλου κάλτσα”. Ο 28χρονος point guard είναι ο παίχτης που αλλάζει τον ρυθμό, όπως έχει φανεί και στην Trabzonspor που αγωνίζεται, και θα είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε το πως θα κολλήσει με την παλιά φουρνιά των Ουκρανών, καθώς είναι η πρώτη του συμμετοχή με την φανέλα της χώρας. Εκτίμηση είναι ότι θα επιδοθεί σε ανελέητο pick’n’roll3)ώπα ώπα λάθος: “πικερό” για να μας καταλαβαίνουν κι οι μορφωμένοι, το οποίο μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρο για τις αντίπαλες άμυνες, με τα προαναφερθέντα ύψη.

Μειονεκτήματα

Όχι και η πιο γρήγορη ομάδα της διοργάνωσης. Μπορεί ο Randle να είναι σε θέση να δώσει γρήγορο ρυθμό στο παιχνίδι των Ουκρανών, ωστόσο είναι μόνος του. Βασικά, πολύ μόνος του. Οι Ουκρανοί διαθέτουν βαριά κορμιά και όταν βρεθούν απέναντι σε ομάδες που ζουν και πεθαίνουν από το γρήγορο παιχνίδι (όπως για παράδειγμα η ομάδα της Λιθουανίας) τότε θα τραγουδούν εν χορώ το “η ζωή εν τάφω”. Αυτό το μειονέκτημα, πάντως, ίσως να μην φανεί και τόσο στην πρώτη φάση, αφού οι υπόλοιποι του ομίλου δεν αποτελούν και ιδιαίτερα φόβητρα για τους Ουκρανούς. Επιπλέον, δεν έχουν την δυνατότητα, λόγω των βαρέων κορμιών, να παίξουν καλή περιφερειακή άμυνα κάτι που, εφόσον προχωρήσουν στην φάση των “16”, πολύ δύσκολα θα τους συγχωρεθεί. Τέλος, το μακρινό σουτ δεν αποτελεί και την αγαπημένη τους ασχολία.

Προπονητής

Ο Yevgen Murzin θα είναι ο καπετάνιος της Ουκρανίας σε αυτό το Eurobasket, διαδεχόμενος τον Mike Fratello. O ίδιος έχει γευθεί την συμμετοχή στην διοργάνωση και ως παίχτης, καθώς βρισκόταν στις 12άδες των Ουκρανών το 1997 και 2001, οπότε και αποσύρθηκε από την ενεργό δράση. Από το καλοκαίρι του 2009 ο 50χρονος coach βρίσκεται στον πάγκο της Hoverla4)τη φανέλα του ποδοσφαιρικού τμήματος της οποίας έχει δοξάσει ο γίγας Σωτήρης Μπαλάφας, την οποία και ανέβασε αμέσως στην ουκρανική SuperLeague. Στα αξιοσημείωτα της προπονητικής του καριέρας είναι το γεγονός πως οδήγησε την ομάδα του στα ημιτελικά των play offs το 2011 και στον τελικό κυπέλλου του 2013. Φέτος τερμάτισε 8ος με την Hoverla, χωρίς να καταφέρει να συνεχίσει στην post season.

To αστέρι

Τα μάτια όλων βρίσκονται πάνω στον Kyrylo Fesenko. O γίγαντας των 2,16 εκατοστών είναι ο παίχτης που θα ηγηθεί την προσπάθεια της Ουκρανίας σε αυτό το Eurobasket. Το μέγεθός του τον μετατρέπει σε μια ηχηρή παρουσία και στις δύο πλευρές του παρκέ, κάτι που ένιωσαν όλοι οι αντίπαλοι στην VTB League. Ο Fesenko τελείωσε την σεζόν, έχοντας 14,5 πόντους μ.ο., 9,2 rebounds και 1,5 block. Η αποτελεσματικότητά του; Σουτάρει (ή τέλος πάντων καρφώνει/τελειώνει από κοντά τις προσπάθειές του) με 62,7%!!! Δεν το λες άσχημο…

kf

Από τα χρόνια του στους Jazz. Ναι αυτός είναι.

Παίκτης – κλειδί

Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, ο Randle είναι εκείνος που μπορεί να αποτελέσει μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση στα αγωνιστικά πλάνα του Murzin. Ο 28χρονος point guard διαθέτει εξαιρετικό court vision και – λογικά – αυτός με τον Fesenko θα παίξουν τόσες φορές πικερό, όσες δεν έχουν παίξει μαζί Διαμαντίδης και Batiste5)καταλαβαίνετε το σημείο υπερβολής, ελπίζω. Πρόκειται για καλό σουτέρ από την γραμμή των τριών πόντων, που αν βρει τον χώρο θα το μπουμπουνίσει δίχως δεύτερη σκέψη. Βασικά το πιθανότερο είναι να το μπουμπουνίσει είτε έχει, είτε δεν έχει χώρο.

Μεγάλος απών

Ο Alex Len είναι η μεγάλη απουσία της Ουκρανίας στο φετινό Eurobasket, αφού, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ουκρανικής ομοσπονδίας μπάσκετ, Michail Brodsky, ο νεαρός παίχτης θα είναι διαθέσιμος την επόμενη χρονιά για τους Ουκρανούς. Αιτία; Το γεγονός ότι ο Len παίζει φέτος την τελευταία του χρονιά με εγγυημένο συμβόλαιο στο NBA, καθώς την σεζόν 2016/17 είναι στα χέρια των Phoenix Suns (ή όποιας ομάδας έχει στην διάθεσή της τον Len αν λάβει χώρα κάποιο trade) να ενεργοποιήσει τα $4,8 εκατομμύρια. Ας μην ξεχνάμε πως πια οι Suns διαθέτουν και τον Tyson Chandler στην ομάδα τους, κάτι που ίσως ώθησε επιπλέον τον Len να μην συμμετάσχει στο φετινό Eurobasket, προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες για κάποιον τραυματισμό που θα τον άφηνε πίσω.

Εκτίμηση

Είναι μάλλον καλό το γεγονός ότι η Ουκρανία αρχίζει τις υποχρεώσεις της απέναντι στο φαβορί του ομίλου, την Λιθουανία. Ας μην ξεχνάμε πως οι πρεμιέρες των διοργανώσεων προσφέρονται πάντα για εκπλήξεις6)μεταξύ μας δεν νομίζω να αντιμετωπίσουν πρόβλημα οι Λιθουανοί, απλά κρατάμε και μια πισινή. Όπως φαίνονται τα πράγματα την δεδομένη στιγμή, οι Ουκρανοί είναι η δεύτερη πιο δυνατή ομάδα του ομίλου και εκτιμώ πως στη δεύτερη θέση θα καταφέρουν και να τερματίσουν.

Βέλγιο

Όταν ακούς “Εθνική Ομάδα Βελγίου” το πρώτο πράγμα που σου έρχεται αυτόματα στο μυαλό είναι το εξαιρετικό ποδοσφαιρικό τους σύνολο. Ωστόσο, η εθνική ομάδα μπάσκετ της χώρας προετοιμάζεται για την 16η συμμετοχή της στην διοργάνωση, με την τέταρτη θέση του – μακρινού – 1947 να αποτελεί την καλύτερη επίδοση. Η εικόνα της ομάδας του Eddy Casteels στα φιλικά είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντική, με αποκορύφωμα την πολύ καλή εμφάνιση κόντρα στην Γαλλία, από την οποία ηττήθηκε με μόλις δύο πόντους (74-72). Αρέσκονται στον γρήγορο ρυθμό και αυτός είναι που θα κυνηγήσουν στο κάθε ματς. Αυτό που λείπει σε μεγάλο βαθμό είναι τα ύψη, γεγονός που θα κάνει τους Βέλγους να ζήσουν και να πεθάνουν από/με το small ball.

Ρόστερ

ΌνομαΘέση - ΎψοςΗλικίαΟμάδα
Lionel BoscoPG - 1,7534Mons - Hainaut (BEL)
Sam van RossomPG - 1,8829Valencia (ESP)
Quentin SerronPG - 1,9025Oostende (BEL)
Jonathan TabuSG - 1,8429Fuenlabrada (ESP)
Matt LojeskiSG - 1,9830Olympiacos (GRE)
Jean SalumuSF - 1,9325Oostende (BEL)
Jean Marc MwemaSF - 1,9525Antwerp (BEL)
Wen MukubuSF - 1,9832Charleroi (BEL)
Axel HervellePF - 2,0432Bilbao (ESP)
Maxime De ZeeuwPF - 2,0528Nymburk (CZE)
Pierre-Antoine GilletPF - 2,0124Oostende (BEL)
Kevin TumbaC - 2,0624Charleroi (BEL)
Πλεονεκτήματα

Όπως φαίνεται και από τον παραπάνω πίνακα, το ρόστερ των Βέλγων δεν έχει μεγάλα κορμιά, κάτι που σημαίνει μόνο ένα πράγμα: μπορεί να πεθάνουν αγωνιστικά αλλά θα τρέχουν επί 40 λεπτά. Μιλάμε ίσως για την ομάδα – ορισμό του small ball7)μαζί με την Φινλανδία κάτι που θα το χρησιμοποιήσουν καθόλη την διάρκεια του τουρνουά, για δύο λόγους: α) Έτσι έχουν μάθει και β) δεν έχουν και άλλη επιλογή. Πρόκειται για ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης, η οποία έχει γρήγορα πόδια και εξαιτίας αυτών παίζει πολύ καλή περιφερειακή άμυνα. Οι παρουσίες των Lojeski και Van Rossom στην περιφέρεια δίνουν εγγυήσεις στον Caastels, όσον αφορά το μακρινό σουτ, το οποίο επίσης αναμένεται να αναζητήσουν σε μεγάλο βαθμό. Τέλος, η παρουσία του Hervelle στο ρόστερ της ομάδας αποτελεί από μόνη της πλεονέκτημα, καθώς μιλάμε για τον σπουδαιότερο μπασκετμπολίστα στην ιστορία του Βελγίου. Με την εμπειρία του και την ικανότητά του στο inside game, είναι ικανός να αντισταθμίσει την έλλειψη ύψους της ομάδας του έναντι των αντιπάλων.

Μειονεκτήματα

Ναι μεν γρήγορα πόδια, ναι μεν αθλητικοί παίχτες, αλλά αν το πράγμα πάει κατ’ εξοχήν στο inside game, τότε το Βέλγιο δεν έχει τύχη. Ο ψηλότερος παίχτης είναι ο Tumba, με ύψος 2,06, κάτι που σημαίνει πως για να πάρει τα rebounds το Βέλγιο απαιτείται ομαδική δουλειά, με εξαιρετικά box outs, το λιγότερο. Επιπλέον, θα είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε το πως θα αντιμετωπιστούν τα pick ‘n rolls από τους Βέλγους, που θα στηθούν από τον Valanciunas κόντρα στην Λιθουανία ή από τον Fesenko κόντρα στην Ουκρανία. Πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να – προσπαθήσουν – να κρατήσουν την μπάλα μακρυά από την ρακέτα τους.

Προπονητής

Από τους πλέον πετυχημένους Βέλγους προπονητές, είναι ο Eddy Caastels, καθώς είναι η τρίτη συνεχόμενη φορά που οδηγεί το Βέλγιο στην τελική φάση του Eurobasket. Ο 55χρονος head coach του Βελγίου, θεωρείται ο “προφέσορας” του μπάσκετ στην χώρα του, καθώς, τόσο στον πάγκο της Charleroi, όσο και σε εκείνον της Antwerp, παρουσίασε ανταγωνιστικά σύνολα σε Eurocup και EuroChallenge, αντίστοιχα. Από το καλοκαίρι του 2014 βρίσκεται στον πάγκο της ολλανδικής Leiden, με τους ιθύνοντες της ομάδας να ελπίζουν πως μπορεί να την οδηγήσει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Είναι κάτοχος τριών πρωταθλημάτων Βελγίου (2000, 2002, 2008), καθώς και ενός κυπέλλου (2000). Τέλος, έχει λάβει το βραβείο για τον προπονητή της χρονιάς το 2000, το 2002 και το 2009.

Το αστέρι

Hervelle παρόντος πάσα αρχή παυσάτω. Είναι ο φυσικός ηγέτης αυτής της ομάδας, εκείνος που θα την τραβήξει στις δύσκολες στιγμές, εκείνος που όλοι θα κοιτούν την στιγμή που θα πει κάτι. Οι εμπειρίες του είναι αμέτρητες, καθώς από το καλοκαίρι του 2004 αγωνίζεται στο καλύτερο πρωτάθλημα της Ευρώπης, φορώντας τις φανέλες των Ρεάλ Μαδρίτης και από το 2009 της Bilbao. Πρόκειται για έναν από τους πιο συνεπείς rebounders στην Ευρώπη, με τους προπονητές του να τον λατρεύουν για την αυτοθυσία που επιδεικνύει. Αν έχετε αμφιβολίες επ’ αυτού ρωτήστε τον τωρινό μας ομοσπονδιακό προπονητή.

Παίχτης – κλειδί

Πολλοί ίσως περιμένατε τον Matt Lojeski σε αυτό εδώ το κομμάτι. Όχι ότι ο παίχτης του Ολυμπιακού δεν είναι κεφάλαιο για το Βέλγιο, αλλά εκτιμώ πως ο Van Rossom είναι εκείνος που θα αποτελέσει το γρανάζι της καλής λειτουργίας της ομάδας. Κατά την διάρκεια της περσινής σεζόν με την Valencia o 29χρονος point guard έγραψε 10,2 πόντους μ.ο., 3,6 assists, ενώ πρόκειται για έναν δολοφόνο από μακρυά, καθώς σούταρε με 45,2% από την γραμμή των τριών πόντων. Είναι το Α και το Ω στο τέμπο του Βελγίου.

Μεγάλος απών

Ουδείς. Άπαντες παρόντες και στην διάθεση του Casteels.

Εκτίμηση

Θα ήθελε να ξεκινάει κόντρα σε Τσεχία και Εσθονία (τις δύο πιο αδύναμες ομάδες του ομίλου, στα χαρτιά), ωστόσο και έτσι όπως είναι το πρόγραμμα των Βέλγων δεν μπορούν να έχουν παράπονο. Το παν είναι η διάρκειά τους και το αν θα μπορέσουν να συμπαρασύρουν τους αντιπάλους τους στον ρυθμό που θέλουν. Όπως είπαμε πιο πάνω, το small ball είναι το σήμα κατατεθέν και αναμένεται να δυσκολέψει τους υπόλοιπους του group σε αρκετά σημεία. Εκτιμώ πως θα παλέψει με την Λετονία για την τρίτη – τέταρτη θέση του ομίλου.

Εσθονία

Οι Εσθονοί ετοιμάζονται για την πέμπτη τους συμμετοχή σε τελική φάση του Eurobasket, ελπίζοντας πως μπορούν να κάνουν κάτι καλύτερο από την 14η θέση του 2001. Αναμφίβολα είναι από τις πιο αδύναμες ομάδες του τουρνουά, ωστόσο, όπως έχει γραφεί επανειλημμένα στο παρόν άρθρο, το γεγονός της απουσίας μεγαθηρίων δίνει το δικαίωμα στην ελπίδα και στους Εσθονούς για πρόκριση στους “16” της διοργάνωσης. Οτιδήποτε παραπάνω επιτευχθεί, θα αποτελέσει θρίαμβο, εθνική επέτειο, αργία κλπ. Για να παραθέσουμε, πάντως, το πως έχει η ιστορία, η Εσθονία πριν το 2001, είχε τερματίσει στην 6η θέση στο Eurobasket του 1993, ενώ τα μακρινά 1937 και 1939 είχε κατακτήσει την 5η θέση. Ναι μεν άλλο μπάσκετ τότε, λιγότερες ομάδες 8)σκεφτείτε πως το ’37 είχε πάρει μέρος η Αίγυπτος, αλλά αυτό δεν αποτελεί λόγο για να μην καμαρώνουν. Τέλος, μιλάμε για μία από τις γηραιότερες ομάδες του τουρνουά, αφού επτά παίχτες της είναι 30+ ετών.

Ρόστερ

ΌνομαΘέση - ΎψοςΗλικίαΟμάδα
Tanel SokkPG - 1,8830TU/Rock (EST)
Sten SokkPG - 1,8126Dynamo Moscow (RUS)
Erik KeedusPG - 1,9725Kalev/Cramo (EST)
Rain VeidemanSG - 1,9223Kalev/Cramo (EST)
Gert DorbekSG - 1,9330TU/Rock (EST)
Tanel KurbasSG - 1,9827TU/Rock (EST)
Gregor ArbetSF - 1,9532Kalev/Cramo (EST)
Siim-Sander VeneSF - 2,0324Zalgiris Kaunas (LTU)
Kristjan KangurSF - 2,0132Varese (ITA)
Janar TaltsPF - 2,0732TU/Rock (EST)
Joosep ToomePF - 2,0830TU/Rock (EST)
Reinar HallikC - 2,0831Rakvere Tarvas (EST)
Πλεονεκτήματα

Είναι κοντή ομάδα. Και ενώ αυτό στο σύγχρονο μπάσκετ είναι μειονέκτημα κατά γενική ομολογία, οι Εσθονοί προσπαθούν να τρέξουν σε κάθε ευκαιρία του παιχνιδιού, προκειμένου να πιάσουν στον ύπνο τις αντίπαλες άμυνες. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση μην περιμένετε να εκβιάσουν καταστάσεις. Ίσως είναι από τις λίγες ομάδες που μπορούν να παίξουν το ίδιο καλά τόσο γρήγορο τέμπο, όσο και σε set παιχνίδι. ΠΡΟΣΟΧΗ: σε καμία περίπτωση δεν εννοώ ότι θα είναι εκείνοι που θα επιβάλλουν ρυθμό στα παιχνίδια τους, απλά τηρουμένων πάντα των αναλογιών, μπορούν να παίξουν και τα δύο στυλ παιχνιδιού. Σύμμαχός τους η άμυνα ζώνης, την οποία ο Tiit Sokk χρησιμοποίησε σε μεγάλα διαστήματα στα φιλικά προετοιμασίας και ενδεχομένως να κάνει το ίδιο και κατά την διάρκεια του τουρνουά. Aτομικά, ευελπιστούν πως η ευελιξία του Keedus στις θέσεις 1 ως 3 θα προκαλέσει προβλήματα στις αντίπαλες άμυνες, ενώ προσεύχονται στις ανώτερες δυνάμεις αυτού του κόσμου να βρίσκεται σε καλή κατάσταση ο Veideman, ο οποίος είναι ο κατ’ εξοχήν bomber της ομάδας.

Μειονεκτήματα

Μπορεί να είναι σε θέση να παίξουν και τα δύο στυλ, όπως είπαμε πιο πάνω, ωστόσο δεν μπορούν να επιβάλλουν ρυθμό. Το πραγματικό τους πρόβλημα εστιάζεται στην άμυνα, καθώς ναι μεν εμφανίζονται να είναι καλοί στην ζώνη, αλλά στο man to man καλύτερα να μαζευτούμε εδώ οι συντάκτες του Ball Hog και να τους δείξουμε πως γίνεται. Επιθετικά, δεν έχουν τον παίχτη που θα τραβήξει την ομάδα στα δύσκολα και όσο θα είναι πίσω στο σκορ9)συχνά δηλαδή. Ο Veideman είναι πολύ μόνος στον τομέα αυτό.

Προπονητής

Ο άλλοτε μυστακοφόρος παίχτης του Παναθηναϊκού και του Άρη Tiit Sokk, διανύει την δεύτερη θητεία του στον πάγκο της εθνικής ομάδας της χώρας του10)η πρώτη ήταν την τριετία 2004-2007 και ήδη η συμμετοχή της Εσθονίας στην τελική φάση του Eurobasket είναι η μεγαλύτερή του επιτυχία σε αυτό το επίπεδο. Ο 50χρονος head coach έχει περάσει από αρκετούς πάγκους, από την στιγμή που σταμάτησε την πλούσια καριέρα του, όμως η πορεία του ως προπονητής είναι αντίθετη με εκείνη του παίχτη Sokk, αφού μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να πανηγυρίσει κάποιον τίτλο στο υψηλότερο επίπεδο 11)σαν παίκτης της Σοβιετικής Ένωσης είχε μεταξύ άλλων κατακτήσει το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο το 1988 στη Σεούλ. Φέτος, επίσης του δίνεται η ευκαιρία να συμμετάσχει στο τουρνούα όχι μόνο σαν ομοσπονδιακός προπονητής, αλλά και σαν περήφανος πατέρας καθώς οι δύο γιοι του, ο Sten-Timmu Sokk και ο Tanel Sokk θα αποτελέσουν το δίδυμο των point guard για την εθνική Εσθονίας. Ξέρουμε τι σκέφτεστε: “Βύσμα η κατάσταση” αλλά αλήθεια είναι πως παίζει να μην υπάρχουν καλύτεροι guard από τους γιους του στο εσθονικό μπάσκετ.

tz

Εναντίον του Jure Zdovc (νυν ομοσπονδιακός τεχνικός της Σλοβενίας) σε ματς Ηρακλή – ΠΑΟ. Πιο throwback πεθαίνεις…

Το αστέρι

Ο 23χρονος Veideman αποτελεί την μεγάλη ελπίδα του εσθονικού μπάσκετ και εκείνος που πρόκειται να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της προσπάθειας της ομάδας του στο επερχόμενο Eurobasket. Ο νεαρός παίχτης της Kalev/Cramo αναμένεται να έχει το ελεύθερο από τον προπονητή του, όσον αφορά το σουτ, ενώ ίσως είναι και ο μόνος που μπορεί να παίξει man to man με μεγάλη ένταση. Η χρονιά του στην VTB United League ήταν πολύ καλή, καθώς σε 49 ματς είχε 11,2 πόντους μ.ο., σουτάροντας με 41,5% (34,6% στα τρίποντα).

Παίκτης – κλειδί

Ο εμπειρότερος όλων, ο Kristjan Kangur. Ο 32χρονος power forward της Varese είναι εκείνος που θα σπρώξει και θα κάνει τη βρώμικη δουλειά για την ομάδα του Sokk. Θα βάλει το κορμί του στην φωτιά πολλάκις και θα προκαλέσει πολλά προβλήματα στους αντιπάλους με την έφεση που έχει στα επιθετικά rebounds. Σημειωτέον πως ο Kangur είναι ο αρχηγός των Εσθονών σε αυτό το τουρνουά.

Μεγάλος απών

Ο Sokk έχει στην διάθεσή του ό,τι καλύτερο μπορούσε να έχει.

Εκτίμηση

Έχω την αίσθηση πως η Εσθονία θα είναι μέσα στις τρεις χειρότερες ομάδες της διοργάνωσης, μαζί με τις Ολλανδία και Ισλανδία. Το γεγονός της πρόκρισης στην τελική φάση του Eurobasket είναι ήδη κάτι μεγάλο για τους Εσθονούς, ωστόσο εκτιμώ πως η συμμετοχή τους στους ομίλους είναι και το ταβάνι τους.

Λετονία

Γηπεδούχοι από σπόντα οι Λετονοί, μπαίνουν στην 13η τους συμμετοχή σε τελική φάση Eurobasket και ελπίζουν πως δεν θα αποδειχθεί γρουσούζικη. Η πανέμορφη και σύγχρονη Arena Riga, χωρητικότητας 11.200 θεατών, θα φιλοξενήσει τις προσπάθειες και τα όνειρα της ομάδας για κάτι καλό. Η Λετονία είναι κάτοχος δύο μεταλλίων Eurobasket12)χρυσό το 1935 και ασημένιο το 1939, ωστόσο η καλύτερη θέση που τερμάτισε ποτέ έκτοτε ήταν η 8η, στην διοργάνωση του 2001 στην Τουρκία. Κατά τα άλλα, μιλάμε για μια ομάδα, γεμάτη ενθουσιασμό που ελπίζει πως με τον κόσμο στο πλευρό της θα κάνει το βήμα παραπάνω.

Ρόστερ

ΌνομαΘέση-ΎψοςΗλικίαΟμάδα
Janis StrelnieksPG - 1,9126Brose Baskets (GER)
Kaspars VecvagarsPG - 1,9322Zalgiris Kaunas (LTU)
Haralds KarlisPG - 1,9524Valmiera (LAT)
Janis BlumsSG - 1,9133Avelino (ITA)
Dairis BertansSG - 1,9226Bilbao (ESP)
Kristaps JanicenoksSG - 1,9532Ventspils (LAT)
Janis TimmaSF - 2,0123BC Zenit (RUS)
Martins LaksaSF - 2,0025Valmiera (LAT)
Rolands FreimanisPF - 2,1027Kalev/Cramo (EST)
Kaspars BerzinsPF - 2,1130Nizhny Novgorod (RUS)
Martins MeiersPF - 2,0824VEF Riga (LAT)
Davis RozitisC - 2,1125Valmiera (LAT)
Πλεονεκτήματα

Αναμφίβολα ο νεανικός ενθουσιασμός μπορεί να λογιστεί ως πλεονέκτημα μιας ομάδας. Από τέτοιον, οι Λετονοί έχουν περίσσευμα και για άλλες ομάδες. Αγωνιστικά, η ευκολία με την οποία θα εναλλάσσονται οι ψηλοί τους στις θέσεις 4 και 5, αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα στους αντιπάλους. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι τα τεσσάρια της ομάδας (Freimanis, Berzins) είναι ισοϋψή με το πεντάρι (Rozitis). Επιπλέον, οι ψηλοί της ομάδας, προεξέχοντος του Freimanis, μπορούν να σουτάρουν και να σουτάρουν (πολύ) καλά. Βασικά, εξαιρετικά. Για παράδειγμα, ο ίδιος παίχτης, τελείωσε την σεζόν με 39,1% (!!!) από την γραμμή των τριών πόντων. Όπως βλέπετε από τον παραπάνω πίνακα, ο 27χρονος κοιτάζει τον κόσμο από τα 2,10… Ωστόσο και οι περιφερειακοί της ομάδας δεν μπορούν να θεωρηθούν σε καμία περίπτωση αμελητέα ποσότητα, όταν μιλάμε για περιφερειακό σουτ. Πήραμε γεύση, άλλωστε, από τον Blums ιδίοις όμμασι. Τέλος, τα ψηλά κορμιά τους θα δυσκολέψουν πολύ το επιθετικό παιχνίδι των άλλων ομάδων, ειδικά αν επιλέξουν να πάνε με την ζώνη.

Μειονεκτήματα

Μεγάλο ερωτηματικό της Λετονίας είναι η χημεία της. Κατά την διάρκεια των (δυνατών) φιλικών είδαμε την ομάδα να έχει αρκετά νεκρά διαστήματα, όπως για παράδειγμα απέναντι στην Ιταλία, από την οποία ηττήθηκε με 82-63, γεγονός που δεν θα συγχωρεθεί από κανέναν κατά την διάρκεια του τουρνουά. Ακόμα ένα χαρακτηριστικό μειονέκτημα είναι το ότι δύσκολα μπορούν να ακολουθήσουν σε γρήγορο τέμπο, κάτι που – θεωρητικά – θα φανεί κυρίως στο ματς με την Λιθουανία. Τέλος, φαίνεται πως υπάρχει κενό στην θέση 3. Timma και Laksa είναι κοντοί για την θέση 3 και αναμένεται να τους στοχεύουν συχνά οι αντίπαλοί τους για να εκμεταλλευθούν τα ενδεχόμενα miss match.

Προπονητής

O 48χρονος Ainars Bagatskis βρίσκεται στον πάγκο της Λετονίας από το 2010, γεγονός που καταδεικνύει την εμπιστοσύνη της ομοσπονδίας προς το πρόσωπό του. Επί των ημερών του η Λετονία έχει αποδώσει καλό μπάσκετ, κάτι που είδαμε κυρίως στο Eurobasket του 2013, όταν και τερμάτισε στην 11η θέση. Ως head coach έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα της Λιθουανίας και της βαλτικής λίγκας το 2006, με την Zalgiris Kaunas, ενώ έκανε το back2back στην ουκρανική λίγκα το 2013 και το 2014. Από το καλοκαίρι του ’14 βρίσκεται στον πάγκο της Nizhny, με την οποία έφτασε στο top 16 της Euroleague.

Το αστέρι

Τα φώτα πάνω στον Kaspars Berzins. Την σεζόν που πέρασε αγωνίστηκε με την φανέλα της Krylia και η φράση “έκανε όργια” ταιριάζει απόλυτα. Τελείωσε την σεζόν με 14,9 πόντους μ.ο., ενώ είχε και 7,9 rebounds. Σούταρε με 47,6% (37% τρίποντα!!!) και θα είναι η αρχή και το τέλος στην επίθεση των Λετονών. Εδώ και λίγες μέρες ανήκει στο δυναμικό της Nizhny.

Παίκτης – κλειδί

Για να είμαστε ειλικρινείς, εδώ θα έπρεπε να υπάρχει η φράση “χέρι – κλειδί”. Ο Dairis Bertans είναι ο σουτέρ αυτής της ομάδας και όπως κάθε σουτέρ που σέβεται τον εαυτό του, μπορεί να βάλει 30 συνεχόμενα ή να χάσει 30 συνεχόμενα. Προέρχεται από πολύ καλή σεζόν με την Bilbao (12,4 πόντους μ.ο.) και ο καλός ρυθμός του θα δώσει το κάτι παραπάνω στην επίθεση της ομάδας του.

Μεγάλος απών

kp

Το νούμερο 4 του φετινού draft. Ο Kristaps Porzingis – και οι κάλτσες του – αποφάσισε να μην δώσει το παρόν στο Eurobasket και να μείνει στις ΗΠΑ, ώστε να προσαρμοστεί, όσο το δυνατόν καλύτερα και γρηγορότερα, στις απαιτήσεις του NBA. Tυχούσα παρουσία του στην διοργάνωση θα έδινε ακόμα περισσότερες λύσεις στον Bagatskis, καθώς, όπως είδαμε και πέρυσι με την Σεβίλλη, ο νεαρός έχει την δυνατότητα να απειλήσει τόσο από μακρυά όσο και από κοντά. Έτερη πολύ σημαντική απουσία της Λετονίας είναι αυτή του Davis Bertrans, που άφησε μονάχα τον μεγαλύτερο αδερφό του Dairis να τιμήσει με την παρουσία του την οικογένειά τους. To draft and stash των San Antonio Spurs (ναι, είναι τόσο καλός) έχει αφεθεί να ωριμάσει στην Laboral Kutxa, αλλά η καλύτερη χρονιά της καριέρας διακόπηκε βίαια από τον τραυματισμό του με ρήξη χιαστών στο παιχνίδι της Ευρωλίγκας εναντίον της Armani Milano, τραυματισμός που του στοίχισε και την συμμετοχή στο Ευρωμπάσκετ.

Εκτίμηση

Η εκτίμηση είναι ότι θα περάσει στην φάση των “16” ως τρίτη, καθώς – στα χαρτιά – έχει το πάνω χέρι στα ματς με Βέλγιο, Εσθονία και Τσεχία. Νομίζω όμως πως εκεί θα είναι και το ταβάνι της. Είναι μία από τις υποψήφιες αντιπάλους της εθνικής μας στον επόμενο γύρο.

Λιθουανία

Το απόλυτο φαβορί του ομίλου. Το λεγόμενο και “5-0 σβηστό”, μιας και μία μόλις ήττα να κάνει θα αποτελέσει μεγάλη έκπληξη. Ναι, είναι Eurobasket και ναι, τα πάντα μπορούν να συμβούν και ναι, έχουμε δει πολλάκις στο παρελθόν τα φαβορί να ζορίζονται, αλλά… Εδώ μιλάμε για τον πλέον αδύναμο όμιλο σε σχέση με τους Λιθουανούς. Στην 23χρονη ιστορία τους μπορούν να λένε με περηφάνια πως το μπάσκετ είναι το καλύτερο εξαγώγιμο προϊόν της πατρίδας τους. Βλέπετε τα τέσσερα χάλκινα μετάλλια (τρία σε Ολυμπιακούς Αγώνες και ένα σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, αντίστοιχα) και τα τρία χρυσά, δύο ασημένια και ένα χάλκινο σε Eurobasket, αποτελούν την καλύτερη απόδειξη του περί “εξαγώγιμου προϊόντος”. Στην 14η συμμετοχή τους σε τελική φάση Eurobasket ευελπιστούν να κάνουν ό,τι και αρκετές φορές στο παρελθόν, όπως ήδη παραθέσαμε: να ανέβουν σε ένα από τα τρία σκαλιά του βάθρου. Και ο όμιλός τους τούς προσφέρει απλόχερα την ευκαιρία αυτή, μιας και – θεωρητικά – θα μπουν στην δεύτερη φάση ξεκούραστοι.

Ρόστερ

ΌνομαΘέση - ΎψοςΗλικίαΟμάδα
Mantas KalnietisPG - 1,9828Zalgiris Kaunas (LTU)
Lukas LekaviciusPG - 1,8321Zalgiris Kaunas (LTU)
Renaldas SeibutisSG - 1,9630Zalgiris Kaunas (LTU)
Arturas MilaknisSG - 1,9529Unics Kazan (RUS)
Jonas MaciulisSF - 2,0030Real Madrid (ESP)
Mindaugas KuzminskasSF - 2,0525Unicaja Malaga (ESP)
Deividas GailiusSF - 2,0126Lietuvos Rytas (LTU)
Paulius JankunasPF - 2,0531Zalgiris Kaunas (LTU)
Domantas SabonisPF - 2,0819Gonzaga (NCAA)
Jonas ValanciunasC - 2,1323Toronto Raptors (NBA)
Robertas JavtokasC - 2,1135Zalgiris Kaunas (LTU)
Antanas KavaliauskasC - 2,0930Lietuvos Rytas (LTU)

Πλεονεκτήματα

Το περιφερειακό τους παιχνίδι είναι η αρχή και το τέλος τους. Στην βραδιά τους μπορούν να διαλύσουν τον οποιονδήποτε αντίπαλο. Στην κακή τους βραδιά, δεν χρειάζεται καν να κατέβει στο παρκέ ο αντίπαλος. Ωστόσο, για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, το δεύτερο δεν συμβαίνει πολύ συχνά. Σε πιο ειδικές καταστάσεις13)Βαγγέλη Ιωάννου σε οικτίρω, οι Λιθουανοί ακολουθούν (και διδάσκουν) τον γρήγορο ρυθμό από τις μικρές ηλικίες. Ακόμα και ο βαρύς Valanciunas έχει την δυνατότητα να ακολουθήσει το γρήγορο τέμπο που θα δώσουν οι point guards της ομάδας του, γεγονός που δίνει πλεονέκτημα απέναντι σε ομάδες που προτιμούν το σετ παιχνίδι. Επιπλέον, ο Maciulis δείχνει πως θα επιδοθεί αρκετά σε ρόλο stretch 4, κάτι που θα δυσκολέψει σε μεγάλο βαθμό τις αντίπαλες άμυνες. Πέρα από το επιθετικό κομμάτι, ο 30χρονος forward αναμένεται να χρησιμοποιηθεί αμυντικά πάνω στα μεγάλα κορμιά των αντιπάλων, κάτι που όπως έδειξαν και οι τελευταίοι δύο μήνες της σεζόν, συμπεριλαμβανομένου του Final Four, του ταιριάζει κιόλας.

Μειονεκτήματα

Η αμυντική τους διάρκεια, όπως φάνηκε από τα φιλικά προετοιμασίας, εκτός κι αν ο Jonas Kazlauskas δοκίμαζε συγκεκριμένα πράγματα, θα επιδοθεί σε ένα ανελέητο pressing. Στο τουρνουά “Ακρόπολις” τα αμυντικά κενά των Λιθουανών φάνηκαν κυρίως στο ματς με την Τουρκία, η οποία σκόραρε περίπου με όποιον τρόπο ήθελε. Θεωρώ δεδομένο πως η άμυνα θα είναι πολύ καλύτερη άπαξ και ξεκινήσει η διοργάνωση, αλλά το ζητούμενο είναι η διάρκεια. Για πόσο μπορεί ο Kalnietis να ακολουθεί τα αντίπαλα guards; Πόση ώρα μπορεί ο Maciulis να αντέξει πάνω σε μεγαλύτερα κορμιά; Μπορεί ο Javtokas να δώσει τις απαραίτητες ανάσες στον Valanciunas στα κρίσιμα ματς; Αν ο Kazlauskas λύσει αυτούς τους γρίφους, μεταξύ άλλων, τότε η Λιθουανία μπορεί να κοιτάζει ψηλά.

Προπονητής

Ο γνωστός μας Jonas Kazlauskas, ο οποίος όσο και αν λοιδορείται κατά καιρούς, υπενθυμίζεται πως ήταν το τελευταίο μετάλλιο της Ελλάδας σε μεγάλη διοργάνωση. O 60χρονος coach έχει επικεντρωθεί τα τελευταία δύο χρόνια αποκλειστικά στην εθνική ομάδα της χώρας του, κάτι που όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα, χαροποιεί ιδιαίτερα τους ιθύνοντες της λιθουανικής ομοσπονδίας, αφού στο Eurobasket του 2013 κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο, χάνοντας με 80-66 από τους Γάλλους στον τελικό), ενώ πέρυσι κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα στην τετράδα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος μπάσκετ , όπου και έχασε, επίσης από του Γάλλους, στον μικρό τελικό της διοργάνωσης με 95-93. Συνεπώς η παρουσία του στον πάγκο της ομάδας αποτελεί από μόνη της εγγύηση. Είναι από τους λίγους προπονητές που έχουν καταφέρει να κατακτήσουν μετάλλιο σε τρεις διεθνείς διοργανώσεις, Eurobasket, FIBA Asian Championship, Ολυμπιακοί Αγώνες, ενώ οι τίτλοι του σε συλλογικό επίπεδο φτάνουν τους 13.

Το αστέρι

Ποιος άλλος; Ο Jonas Valanciunas. Δεν βρίσκεις συχνά παίχτη 2,13 να έχει την σβελτάδα του νεαρού, ενώ και το μπασκετικό του IQ είναι εξαιρετικά υψηλό. Ο center των Toronto Raptors θα είναι το σημείο αναφοράς των Λιθουανών σε αυτό του τουρνουά. Απαλλαγμένος από το άγχος του συμβολαίου του πια14)ανανέωσε φέτος το καλοκαίρι για $64 εκατομμύρια για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ξεκινώντας από την επόμενη σεζόν και έπειτα από την καλύτερη χρονιά της μέχρι τώρα καριέρας του στο NBA, ο Valanciunas ξέρει πως πρέπει να συμπεριφερθεί (ή να ξεκινήσει να συμπεριφέρεται τέλος πάντων) ως ο ηγέτης αυτής της ομάδας. Αναμένεται να είναι από τους παίχτες που θα επιδοθούν σταθερά στα όρια του double – double σε αυτό το τουρνουά. Εξαιρετικός στο post game, αμυντικός ογκόλιθος, βάζει βολές, ενώ δεν θα διστάσει να πάρει και σουτ από μέση απόσταση.

Παίκτης – κλειδί

Το κατά πόσο θα αντέξει σε ρόλο οργανωτή ο Mantas Kalnietis. Σε προηγούμενες διοργανώσεις, η εθνική ομάδα της Λιθουανίας είχε την τιμή μπασκετική ονείρωξη να διαθέτει αυτόν και τον Rimantas Kaukenas στους point guards15)παύση για ένα “πωωωωωωωωωωωωωωωωωωω ρε φίλε” γεγονός που διευκόλυνε αρκετά τον Kalnietis. Ο 29χρονος άσος της Zalgiris θα είναι ο παίχτης που θα κάνει να φαίνονται ακόμα περισσότερο οι Maciulis, Valanciunas, Kuzminskas, ενώ λόγω της εμπειρίας του θα κληθεί, ενδεχομένως, να πάρει και επιθέσεις όταν η μπάλα θα καίει. Εκτιμώ, πως θα είναι από τους κορυφαίους σε assists στο τουρνουά.

Μεγάλος απών

Αν ο Donatas Motiejunas ήταν στο 100% της κατάστασής του, τότε μάλλον ο Javtokas θα έβλεπε αυτό το Eurobasket από το σπίτι του ή θα ήταν – το πολύ – τρίτος center. Δυστυχώς, όμως, για την Λιθουανία (και για το σύνολο του τουρνουά εδώ που τα λέμε), το πρόσφατο πρόβλημα που τον ταλαιπωρεί στην πλάτη δεν του άφησε πολλά περιθώρια, όσον αφορά την συμμετοχή του. Ο 24χρονος παίχτης των Houston Rockets αναμένεται να είναι έτοιμος στο training camp της ομάδας του και ευελπιστεί πως θα μπορέσει να βοηθήσει την Λιθουανία στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας, εφόσον εκείνη προκριθεί. Για την ιστορία, ο Motiejunas τελείωσε την σεζόν ’14-’15 έχοντας 12 πόντους μ.ο. και 5,9 rebounds.

Εκτίμηση

Για την πρωτιά του ομίλου ούτε συζήτηση. Από εκεί και πέρα διασταυρώνονται στους “16” με τον τέταρτο του τρίτου ομίλου (της Ελλάδας δηλαδή), ενώ το πραγματικά δύσκολο παιχνίδι τους θα είναι αυτό της οχτάδας, όπου θα βρουν μπροστά τους είτε τον δεύτερο του πρώτου ομίλου, είτε τον τρίτο του δεύτερου. Ακριβώς επειδή – στην θεωρία – θα έχουν μπροστά τους μόνο ένα δύσκολο παιχνίδι, εκτιμώ πως θα φτάσουν στην τετράδα, αλλά δεν θα πάρουν κάποιο μετάλλιο.

Τσεχία

Μόλις η τέταρτη συμμετοχή των Τσέχων σε τελική φάση Eurobasket, η οποία σαφώς είναι πιο γνωστή για το ποδόσφαιρο και το ice hockey της, παρά για το μπάσκετ. Ωστόσο, με μπροστάρηδες τους Vesely και Satoransky, οι Τσέχοι θέλουν να βάλουν την σπυριάρα στις συνήθειες του λαού τους. Όπως κάθε άλλη ομάδα του ομίλου τους, έτσι και αυτοί ελπίζουν πως μπορούν να βρεθούν στην επόμενη φάση και από εκεί και πέρα ό,τι βγει. Στα φιλικά δεν είχαν καλή εικόνα, καθώς σε εννιά παιχνίδια κατάφεραν να αποσπάσουν μόλις δύο νίκες. Η υψηλότερη θέση που πλασαρίστηκαν ποτέ ήταν η 11η, στο Eurobasket του 2011. Bonus γνώσης: Ο παίχτης που συνδέει και τις τέσσερις συμμετοχές της ομάδας σε Eurobasket είναι ο Welsch.

Ρόστερ

ΌνομαΘέση-ΎψοςΗλικίαΟμάδα
Tomas SatoranskyPG - 2,0023Barcelona (ESP)
Jakub SirinaPG - 1,8527BK Opava (CZE)
Vojtech HrubanSG - 2,0026Nymburk (CZE)
Jiri WelschSG - 2,0035Nymburk (CZE)
David JelinekSG - 1,9825Anwil Wloclawek (POL)
Pavel PumprlaSF - 1,9829Obradoiro (ESP)
Blake SchilbSF - 1,9831Galatasaray (TUR)
Pavel HouskaPF - 2,0331Nymburk (CZE)
Lubos BartonPF - 2,0235Nymburk (CZE)
Jan VeselyPF - 2,1125Fenerbahce (TUR)
Petr BendaC - 2,0433Nymburk (CZE)
Patrik AudaC - 2,0626AZS Koszalin (POL)
Πλεονεκτήματα

Μάλλον το γεγονός ότι πρόκειται για μια ισοϋψή ομάδα, όπως φαίνεται και από το ρόστερ. Οι Τσέχοι, όπως και οι Βέλγοι, αναμένεται να προτιμήσουν και να αναλωθούν αρκετά στο small ball με την ελπίδα πως θα μπορέσουν να βραχυκυκλώσουν τις αντίπαλες άμυνες. Το δείγμα γραφής, πάντως, στα φιλικά δεν ήταν και το πιο ενθαρρυντικό. Το inside game με τον Vesely, είναι επίσης κάτι το οποίο θα το δούμε αρκετά, μιας και ο ψηλός της Fener είναι από τους καλύτερους του τουρνουά. Πλεονέκτημα είναι και το γεγονός ότι ο Satoransky θα πρέπει να ξεδιπλώσει (και να δείξει) τις ηγετικές του ικανότητες, καθώς εδώ είναι το δεύτερο όνομα και όχι ένας από τους πολλούς, όπως συμβαίνει στην Barcelona. Ξέρουμε ότι έχει upside, ξέρουμε ότι μπορεί να δώσει φρενήρη ρυθμό, ξέρουμε ότι έχει καλό drive. Ώρα να τα δείξει σε μεγάλο βαθμό και με την εθνική του ομάδα και κυρίως να δείξει το γιατί οι Washington Wizards περιμένουν να τον έχουν στο ρόστερ τους από την σεζόν ’16-’17. Στα φτερά υπάρχει αρκετή ποιότητα, αφού εξασφάλισαν και την συμμετοχή του Blake Schilb, φετινού αποκτήματος της Galatasaray. Ο Αμερικάνος μπορεί να στερείται αθλητικών δυνατοτήτων, αλλά αποτελεί έναν εξαιρετικό πολυεργαλείο και δημιουργό από το 3, ένας πραγματικός point forward στο καλούπι του Bodiroga (ή του Kyle Anderson, αν είστε fun του summer league). Στο πλάι του, και το πάλαι ποτέ ταλέντο της Joventut Badalona, ο David Jelinek, που μπορεί να αποτελεί την επιτομή της αστάθειας, αλλά προσφέρει στιγμές όπως αυτή.

Μειονεκτήματα

Τρεις μέρες πριν το τζάμπολ και ακόμα ψάχνουν τα πατήματά τους. Το τεχνικό επιτελείο προσπαθεί να βρει τις ισορροπίες των παιχτών μέσα στο παρκέ, καθώς, όπως έδειξαν και στα φιλικά, αρκετοί θα είναι εκείνοι που θα κληθούν να αγωνιστούν σε άλλη θέση από αυτή που έχουν συνηθίσει, λόγω των περίπου ίδιων αναστημάτων. Για παράδειγμα, κόντρα στην Ισπανία, ο Vesely αγωνίστηκε αρκετή ώρα στο 5, κάτι το οποίο κατέληξε να είναι αρνητικό, τόσο σε άμυνα, όσο και σε επίθεση. Στην παρούσα φάση, ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος για την Τσεχία.

Προπονητής

Ο προπονητής της Nymburk, Ronen Ginzburg, είναι ο άνθρωπος που θα οδηγήσει την Τσεχία από τον πάγκο στην Ρίγα. Αυτή είναι η δεύτερη συμμετοχή του ως μέλος προπονητικού team σε Eurobasket, καθώς το 2009 ήταν βοηθός προπονητή και πάλι για λογαριασμό της Τσεχίας. Ο Ισραηλινός θεωρείται ο αναμορφωτής του μπάσκετ στην Τσεχία και οι άνθρωποι της ομοσπονδίας του έχουν δώσει εν λευκώ τα κλειδιά της ομάδας. Οι συνεχόμενες συμμετοχές με την ομάδα του σε Euroleague και Eurocup τα τελευταία χρόνια (όχι φέτος όμως) καταδεικνύουν απόλυτα το γιατί ο Ginzburg είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο του μπάσκετ στην Τσεχία.

Το αστέρι

Ο Jan Vesely δεν χρειάζεται συστάσεις. Κάνει τα πάντα εντός του γηπέδου και θα είναι δίχως αμφιβολία από τα σημεία αναφοράς αυτού του τουρνουά. Από την στιγμή που μετακόμισε στην Fenerbahce, ξεδίπλωσε το ταλέντο του και έγινε αμέσως πυρηνικό όπλο στα χέρια του προπονητή του, Zeljko Obradovic. Σταθερός αμυντικά, εξαιρετικός επιθετικά, θα είναι το βαρόμετρο της Τσεχίας σε αυτό το Eurobasket. Ενδεχομένως να έχει και έναν παραπάνω (προσωπικό) λόγο να δείξει ποιος είναι, καθώς το NBA παραμένει στο μυαλό του.

Παίκτης – κλειδί

Οι αντοχές του Tomas Satoransky στην οργάνωση του παιχνιδιού. Ο νεαρός point guard της Barcelona αποτελεί επένδυση όχι μόνο του τσέχικου, αλλά και του ευρωπαϊκού μπάσκετ συνολικότερα, και σίγουρα θα θέλει να αποστομώσει και τους τελευταίους επικριτές του16)δηλώνω χωρίς ντροπή πως είμαι ένας από αυτούς. Ωστόσο, τόσο αυτός, όσο και ο Vesely (δείχνουν να) είναι πολύ μόνοι σε αυτό το ρόστερ. Αν ο 23χρονος αντέξει το βάρος, τότε ίσως η Τσεχία να δει πρόκριση.

Μεγάλος απών

Τα “πάντα-όλα” στην διάθεση του Ginzburg.

Εκτίμηση

Πειράζει που εκτιμώ πως θα αποκλειστούν από τον πρώτο γύρο; Δεν μπορώ να δω το πως αυτή η ομάδα θα προχωρήσει στον επόμενο γύρο, ακόμα και από την στιγμή που βρίσκεται στον όμιλο αυτό. Μακάρι για τους συμπαθείς Τσέχους να κάνω λάθος.

The following two tabs change content below.

Gus Chr

Κώστα το λένε το παιδί, αλλά γυρνάει σπανίως όταν τον αποκαλούν με το κανονικό του όνομα. Φανατικός του twitter, λάτρης των guards και, όσο και αν δεν το παραδέχεται, κυρίως αυτών που ανήκουν στην κατηγορία “Vernon Maxwell”. Θα ήθελε να έχει διαρκείας στο Anfield, αλλά αφού δεν του έκατσε, έπιασε στασίδι στο Ball Hog. Εδώ θα τον βρείτε στην regular αρθρογραφία, λόγω του ένοχου παρελθόντος του με την αθλητική δημοσιογραφία. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.

References
1 μην κοιτάς περίεργα, γενικές γνώσεις είναι, ΠΡΕΠΕΙ να το ξέρεις. Άσε που ίσως λειτουργήσει και ως tip αν βγεις ραντεβού με καμιά μπαλαρίνα
2 Τα ρόστερ των ομάδων και τα στοιχεία των παιχτών είναι όπως τα παρουσιάζει η επίσημη ιστοσελίδα της FIBA. Επιπλέον, τα στατιστικά των παιχτών είναι από το basketball.realgm.com
3 ώπα ώπα λάθος: “πικερό” για να μας καταλαβαίνουν κι οι μορφωμένοι
4 τη φανέλα του ποδοσφαιρικού τμήματος της οποίας έχει δοξάσει ο γίγας Σωτήρης Μπαλάφας
5 καταλαβαίνετε το σημείο υπερβολής, ελπίζω
6 μεταξύ μας δεν νομίζω να αντιμετωπίσουν πρόβλημα οι Λιθουανοί, απλά κρατάμε και μια πισινή
7 μαζί με την Φινλανδία
8 σκεφτείτε πως το ’37 είχε πάρει μέρος η Αίγυπτος
9 συχνά δηλαδή
10 η πρώτη ήταν την τριετία 2004-2007
11 σαν παίκτης της Σοβιετικής Ένωσης είχε μεταξύ άλλων κατακτήσει το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο το 1988 στη Σεούλ
12 χρυσό το 1935 και ασημένιο το 1939
13 Βαγγέλη Ιωάννου σε οικτίρω
14 ανανέωσε φέτος το καλοκαίρι για $64 εκατομμύρια για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ξεκινώντας από την επόμενη σεζόν
15 παύση για ένα “πωωωωωωωωωωωωωωωωωωω ρε φίλε”
16 δηλώνω χωρίς ντροπή πως είμαι ένας από αυτούς