Eurobasket 2015 – Παρουσίαση Ομίλων: Group Β

Posted on Sep 4 2015 - 4:47pm by Loukas Moschoulas
Categorized as
2825
Tagged as

μεγάληφωτοπριβιου

Σε μια από τις πιο όμορφες πόλης της Ευρώπης, που θεωρείται και η πρωτεύουσα της ηλεκτρονικής μουσικής, στο Βερολίνο θα λάβει χώρα ο δεύτερος όμιλος του Eurobasket. Αν λοιπόν θέλεις να συνδυάσεις την παρακολούθηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Καλαθοσφαίρισης με ποιοτική νυχτερινή ζωή με ηλεκτρονικούς ήχους τότε θα πρέπει να κανονίσεις έστω και την τελευταία στιγμή το ταξίδι σου στην πρωτεύουσα της Γερμανίας. Σε όσα αφορούν το μπάσκετ, στο Βερολίνο εδρεύει η πιο πετυχημένη γερμανική ομάδα, η Άλμπα Βερολίνου, η οποία έχει κατακτήσει τα 8 από τα 24 εγχώρια πρωταθλήματα, ενώ 21 φορές στα τελευταία 23 πρωταθλήματα έχει τερματίσει μέσα στην πρώτη τριάδα.

Το γήπεδο που θα φιλοξενήσει τα παιχνίδια είναι το Mercedes-Benz Arena ή αλλιώς O2 World, όπως ήταν το αρχικό του όνομα, και είναι το γήπεδο της Alba που έχει φιλοξενήσει το Final Four της Euroleague το 2009, ένα από τα ποιοτικότερα και εντυπωσιακότερα F4s -με νικητή τον Παναθηναϊκό-. Στο ίδιο γήπεδο θα φιλοξενηθεί και το επόμενο Final 4 του 2016. Οι χώροι του γηπέδου χρησιμοποιούνται εκτός από μπάσκετ και ως χώρος συναυλιών, αλλά και ως γήπεδο χόκεϊ.

 

Το επιβλητικό Mercedes-Benz Arena εξωτερικά...

Το επιβλητικό Mercedes-Benz Arena εξωτερικά…

... αλλά και εσωτερικά..

… αλλά και εσωτερικά..

 

Στα αγωνιστικά του γκρουπ, πριν ξεκινήσουμε τις παρουσιάσεις των ομάδων ξεχωριστά, να αναφέρουμε απλά ότι είναι ο “Όμιλος του Θανάτου” όπως τον έχουν χαρακτηρίσει. Πέντε ομάδες ουσιαστικά θα παλέψουν για τέσσερις θέσεις και η έκτη Ισλανδία θα προσπαθήσει να το απολαύσει, κερδίζοντας εμπειρίες για τις επόμενες διοργανώσεις.

Ισλανδία

Η σταχτοπούτα της διοργάνωσης Ισλανδία είναι η μοναδική από τις 24 ομάδες που συμμετέχει για πρώτη φορά σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Εξασφάλισε τη συμμετοχή της στο τουρνουά ως μία από τις έξι καλύτερες δεύτερες στους ομίλους των προκριματικών. Στην κλήρωση των ομίλων δεν ήταν και τόσο τυχερή βέβαια, καθώς από την πρώτη της κιόλας παρουσία θα βρίσκεται ίσως στον πιο δύσκολο όμιλο που έχει υπάρξει στα τελευταία Eurobaskets.

Ρόστερ
#ΌνομαΘέση - ΎψοςΗλικίαΟμάδα
3Martin HermannssonPG - 1.9021Long Island University (NCAA)
4Axel KárasonSF - 1.9232Svendborg (DAN)
5Ragnar NathanaelssonC - 2.1824Thor Thorl (ICE)
6Jakob SigurdarsonPG - 1.9233Sundsvall Dragons (SWE)
8Hlynur BaeringssonPF - 2.0033Sundsvall Dragons (SWE)
9Ján Arnór StefánssonSG/SF - 1.9633
10Helgi Mar MagnussonSF - 1.9233KR (ICE)
13Hördur Axel Vilhjálmsson PG - 1.9026Trikala (GRE)
14Logi GunnarssonSG - 1.9234Njardvik (ICE)
15Pavel ErmolinskijPG - 2.0228KR (ICE)
24Haukur PalssonSF - 1.9723LF Basket (SWE)
29Aegir Thor SteinarssonPG - 1.8224Sundsvall Dragons (SWE)
Πλεονεκτήματα

Το βασικότερο πλεονέκτημα της ομάδας είναι η έλλειψη άγχους. Κανένας φίλαθλος της ομάδας δεν περιμένει από τον προκριματικό όμιλο που συμμετείχε, με Βοσνία και Μεγάλη Βρετανία, ότι θα καταφέρουν να περάσουν. Επιπλέον, η πολύ γρήγορη κυκλοφορία που έχει η ομάδα είναι ένα πλεονέκτημα για να χτυπήσουν τις πιο ψηλές ομάδες, που δεν είναι τόσο εύκολα, με τα μεγάλα κορμιά, να κινηθούν στους ίδιους ρυθμούς.

Μειονεκτήματα

Η έλλειψη ψηλών κορμιών από το ρόστερ, σε έναν όμιλο με Gasol, Pleiss, Erden, Savvas, Radjulica, Kuzmic, που είναι όλοι πάνω από 2,11, η Ισλανδία έχει να επιδείξει μόνο τον άπειρο Nathanaelsson των 2,18, ο οποίος, σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τους αντιπάλους του. Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε ότι ο δεύτερος ψηλότερος παίκτης των Ισλανδών είναι ο point guard Ermolinskij στα 2,02. Ακόμα ένα μειονέκτημα είναι η απειρία, καθώς μόλις τέσσερις παίκτες από τους 12 έχουν παραστάσεις από πρωταθλήματα εκτός των βόρειων χωρών.

Προπονητής

Craig Pedersen: Ο Καναδός προπονητής των Svendborg Rabbits, ομάδα της πρώτης κατηγορία του Δανέζικου πρωταθλήματος, στην πρώτη του απόπειρα σε πάγκο εθνικής ομάδας κατάφερε να πετύχει κάτι που φάνταζε ακατόρθωτο. Η επιμονή του στην αμυντική λειτουργία της ομάδας και το άριστο κλίμα που έχει φτιάξει είναι, σύμφωνα με τους παίκτες του, τα μυστικά της επιτυχίας του. Η ελάχιστη πείρα του, βέβαια, σε υψηλό επίπεδο είναι ένα από τα αρνητικά του που δεν ξέρουμε, βέβαια, πόσο παραπάνω μπορεί να επηρεάσει μια ήδη εντελώς άπειρη ομάδα.

Το σήμα της ομάδας που προπονεί ο Καναδός προπονητής της εθνικής Ισλανδίας

Το σήμα της ομάδας που προπονεί ο Καναδός προπονητής της εθνικής Ισλανδίας

Το αστέρι

Jon Arnor Stefansson: ο μοναδικός παίκτης της ομάδας που έχει κάνει σημαντική καριέρα στο εξωτερικό παίζοντας σε Ισπανία (Valencia, Granada, Zaragoza, Malaga) αλλά και Ιταλία (Napoli, Roma, Benetton Treviso). Το 2003-04 προσπάθησε να κάνει το βήμα παραπάνω, δοκιμάζοντας στο NBA και τους Dallas Mavericks, όμως δεν συμμετείχε σε κανέναν αγώνα της κανονικής περιόδου. Τα δυνατά χαρακτηριστικά του είναι το πολύ καλό του σουτ, αλλά και η δυνατή του άμυνα, ενίοτε και στα όρια του φάουλ. Είναι, χωρίς αμφιβολία, ο παίκτης που θα κάνει την διαφορά στην ομάδα της Ισλανδίας και το έδειξε και το προηγούμενο καλοκαίρι στα προκριματικά, όταν και είχε 22 ppg, οδηγώντας την εθνική του ομάδα στην επίτευξη του στόχου για συμμετοχή στο Eurobasket.

Παίκτης – κλειδί

Pavel Ermolinskij: ο δεύτερος ψηλότερος παίκτης της ομάδας (2.02)1)και ο μοναδικός που το επώνυμο του δεν τελειώνει σε -son, ο οποίος όμως αγωνίζεται στην περιφέρεια. Ο γεννημένος στην Ουκρανία guard ήταν ο ηγέτης της ομάδας του KR Reykjavik, οδηγώντας την ομάδα του στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, έχοντας μάλιστα triple double στους μέσους όρους του. Το περσινό καλοκαίρι ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές για την Ισλανδική εθνική ομάδα, με γεμάτη στατιστική στα προκριματικά με το εντυπωσιακό2)και όμως αληθινό! 6,3 ppg, 6,3 rpg και 6,3 apg. Ο Ermolinskij έχει αγωνιστεί δύο σεζόν με την Unicaja Malaga, έχοντας πατήσει παρκέ και σε παιχνίδια Euroleague και αναμένεται να είναι αυτός που θα ηγηθεί (τουλάχιστον) στο οργανωτικό κομμάτι της ομάδας.

Μεγάλος απών

Με την ομάδα να συμμετέχει πρώτη φορά σε μία τόσο μεγάλη διοργάνωση κανένας παίκτης δεν θα μπορούσε να λείπει. Οι μόνες απουσίες που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε είναι των δύο forwards, Thorvaldsson και Thorsteinsson, που βοήθησαν την ομάδα πέρσι στα προκριματικά, όμως ο coach Pedersen ήταν αυτός που επέλεξε να τους αφήσει εκτός της τελικής 12αδας. Bonus γνώσης και αστεϊσμού: Τιμής ένεκεν, θα πρέπει να αναφέρουμε πως απών θα είναι και ο Hafpor Julius Bjornsson. Ποιος είναι αυτός; Το “Mountain” της σειράς Game of Thrones. Ο 26χρονος Bjornsson, για όσους δεν το γνωρίζουν, έχει παίξει μπάσκετ και αγωνίστηκε για δύο σεζόν στις Κ. R. Basket Reykjavik (2006-07) και FSu Selfoss Basketball (2007-2008).

mountain

Αριστερά ως κανονικός Center, δεξιά ως το “Βουνό”. Μάλλον θα βοηθούσε στο “5”.

Εκτίμηση

Μετά την Φιλανδία, και το κάζο που χάρισε στην δική μας εθνική στο προηγούμενο Eurobasket, θα πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί με αυτού του είδους τις ομάδες. Από την άλλη βέβαια, σε έναν τόσο δύσκολο όμιλο, αν η Ισλανδία κατορθώσει έστω και μία νίκη θα πρόκειται για θαύμα αντίστοιχο με την επιβίωση του Guðlaugur Friðþórsson.

 

Τουρκία

Τα προβλήματα στην προετοιμασία της εθνικής Τουρκίας ξεκίνησαν από νωρίς, με τις δηλώσεις του Kanter για την μη κλήση του (αναλυτικότερα σχετικά στους απόντες), σε συνδυασμό με την αποχώρηση του Asik. Και, σαν κερασάκι στην τούρτα, ήρθαν στη συνέχεια και οι δηλώσεις των ανθρώπων της Fenerbache, δέκα μέρες πριν την έναρξη της διοργάνωσης, ότι ο Ataman δεν θα πρέπει να είναι προπονητής της εθνικής ομάδας, καθώς υπάρχει ασυμβίβαστο προπονητή εθνικής ομάδας και ομάδας του εγχώριου πρωταθλήματος και εκείνος προπονεί και την ομάδα της Galatasaray. Προσθέτοντας, μάλιστα, ότι αν δεν παραιτηθεί θα ζητήσουν να αποσυρθούν από το Eurobasket οι παίκτες της Fenerbache. Τελικά με την βοήθεια του νέου προέδρου της τουρκικής ομοσπονδίας, Harun Erdenay, οι ιθύνοντες της Fener έριξαν νερό στο κρασί τους, δηλώνοντας ότι δεν θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην εθνική ομάδα. Μέσα σε όλα αυτά υπάρχει μια ομάδα που θα πρέπει να συμμετάσχει σε έναν πολύ δύσκολο όμιλο με στόχο, για αρχή, την πρόκριση της στη φάση των 16.

Ρόστερ
#ΌνομαΘέση - ΎψοςΗλικίαΟμάδα
13Bobby DixonPG - 1.7832Fenerbahce Ulker (TUR)
32Kartal OzmizrakPG - 1.89 20Besiktas (TUR)
5Sinan GulerSG - 1.9232Galatasaray (TUR)
10Melih MahmutogluSG - 1.9325Fenerbahce Ulker (TUR)
6Cedi OsmanSG -2.0120Anadolu Efes (TUR)
12Birkan BatukSF - 1.9625Anadolu Efes (TUR)
22Goksenin KoksalSF - 1.9524Galatasaray (TUR)
34Furkan KorkmazSF - 1.9718Anadolu Efes (TUR)
8Ersan IlyasovaPF - 2.0828Detroit Pistons (NBA)
7Baris HersekPF - 2.0727Fenerbahce Ulker (TUR)
9Semih ErdenC - 2.1129Darussafaka Dogus (TUR)
15Furkan AldemirC - 2.0724Philadelphia 76ers (NBA)
11Oguz SavasC - 2.1228Darussafaka Dogus (TUR)
Πλεονεκτήματα

Ο Ataman, έχοντας διαγνώσει την ένδεια ταλέντου που έχει η ομάδα του, έχει σχεδιάσει και εφαρμόζει ένα κολασμένο zone press σε όλο το γήπεδο, που δημιούργησε πολλά προβλήματα και στην δική μας εθνική. Οι φετινές διαμάχες έχουν συσπειρώσει τους παίκτες, που εμφανίζονται πολύ αποφασισμένοι, με ύφος πολύ διαφορετικό από το συνήθως μπλαζέ που μας είχαν συνηθίσει οι ομάδες της Τουρκίας, και αυτό φαίνεται και στην εξαιρετική τους άμυνα. Ο Ilyasova θα πάρει πολλές προσπάθειες, είτε βγαίνοντας από σκρην, είτε σε πικερό, ενίοτε ως σκρήνερ, ενίοτε ως ο  δημιουργός, και οι fan του ΝΒΑ ξέρουν ότι κάθε χρόνο περνάει κάποια φεγγάρια στα οποία φαντάζει σαν την επιτομή του μοντέρνου τεσσαριού, μεταμορφωνόμενος σε μια τούρκικη version του Kevin Love.

 Μειονεκτήματα

Οι βασικές απουσίες στη θέση του center έχουν αφήσει την ομάδα με τις δεύτερες επιλογές, των Savvas και Erden, οι οποίοι είναι αρκετά αργοί για να μπορέσουν να ακολουθήσουν τον ρυθμό που θέλει να δώσει ο Bobby Dixon3)Ali Muhammed πια στην εκτουρκισμένη version του. Σημαντικό μειονέκτημα και η μονομέρια στην επίθεση, μιας και μπορεί ο Dixon να δίνει το κάτι διαφορετικό σε αυτόν τον τομέα, δεν παύει, όμως, να είναι σε μεγάλο βαθμό, μαζί με τον Ilyasova, οι μόνες επιθετικές απειλές της ομάδες. Ο Ataman προσπάθησε στα φιλικά, με κάποια zone press σε όλο το γήπεδο, να δώσει ευκαιρίες και σε άλλους παίκτες να σκοράρουν μέσα από τους αιφνιδιασμούς, όμως σε ένα τέτοιο τουρνουά με τις αντίπαλες ομάδες τόσο δουλεμένες το συγκεκριμένο τρικ δεν μπορεί να έχει διάρκεια στην αποτελεσματικότητά του.

Προπονητής

Ο Ergin Ataman είναι ένα γυρολόγος των τουρκικών, κυρίως, πάγκων με σημαντικές επιτυχίες. Έχει κατακτήσει τρία πρωταθλήματα και τέσσερα κύπελλα με τις έξι ομάδες που έχει κοουτσάρει. Το παράδοξο (ή μήπως όχι;) με τον Ataman είναι ότι καμία από τις ομάδες του δεν θα την θυμόμαστε ως μια ομάδα που έπαιζε ωραίο μπάσκετ. Και αυτός ήταν ίσως ο λόγος που δεν στέριωσε σε καμία από αυτές. Εκτός από τις αμφιλεγόμενες προπονητικές του ικανότητες, θεωρείται και πολύ οξύθυμος ως χαρακτήρας, με το πρόσφατο παράδειγμα με τον Gokturk Ural, κατά το οποίο ο Τούρκος προπονητής φέρετε να χτύπησε στο πρόσωπο τον guard της Galata. Σε όλα αυτά, αν προσθέσουμε και την κόντρα με τους ανθρώπους της Fener, καταλαβαίνουμε γιατί δεν είναι και πολλοί αυτοί που θέλουν τον Ataman στον πάγκο της εθνικής ομάδας της χώρας του.

Το αστέρι

Είναι ο μοναδικός από τους NBAers που είναι συνεπής κάθε χρόνο στα τουρνουά της εθνικής ομάδας της Τουρκίας και το ίδιο ισχύει και για φέτος. Ο Ersan Ilyasova, που τα τελευταία χρόνια παίζει αποκλειστικά στην θέση του power forward, θα είναι και σε αυτό το τουρνουά ο ηγέτης της ομάδας. Τα γρήγορα πόδια του, η έφεση του στα rebounds και το γλυκό του σουτ είναι τα χαρακτηριστικά που τον έχουν κάνει να βρίσκει θέση βασικού στο NBA. Να αναφέρουμε απλά ότι φέτος έγινε trade στο Detroit για να είναι παρτενέρ του Drummond4)με ανταλλάγματα τους Caron Butler και Shawn Williams που στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι από το Milwaukee. Στην εθνική ομάδα, με τις βασικές απουσίες στη θέση του center, η ζωή του γίνεται ακόμα δυσκολότερη, καθώς στις περισσότερες φάσεις κοντά στο καλάθι ο αντίπαλος ψηλός θα δίνει πάντα βοήθεια στον παίκτη που θα τον μαρκάρει.

Παίκτης – κλειδί

Bobby Dixon: ο βραχύσωμος Αμερικανός, με τούρκικο πλέον διαβατήριο μετά από τρία χρόνια στην πρωταθλήτρια Τουρκίας Karşıyaka, θα είναι πλέον ο νατουραλιζέ παίκτης των Τούρκων σε αυτό το τουρνουά. Είναι ο παίκτης που ο Ataman του έδωσε τα κλειδιά της ομάδας. Γρήγορος, με τρομερή ικανότητα στην ντρίπλα, βοηθούμενος και από το χαμηλό κέντρο βάρους του, μπορεί να πασαρεί με την ίδια ευκολία που μπορεί να σκοράρει. Αυτό είναι φανερό και από τους αριθμούς του στο τούρκικο πρωτάθλημα τα τελευταία τρία χρόνια, όπου είχε μέσο όρο 15,7 ppg, 4,7 apg, σουτάροντας μάλιστα με περίπου 47% εντός παιδιάς. Οι αριθμοί του αυτοί είναι που κίνησαν το ενδιαφέρον του Zelimir Obradovic και ζήτησε απο την διοίκηση της Fenerbache να τον υπογράψουν για τα επόμενα δύο χρόνια. Όπως και έγινε.

Μεγάλος απών

Ξεκινώντας από τον τραυματία Omer Asik να πούμε απλά ότι ήταν στην προεπιλογή της εθνικής, αλλά οι πόνοι του στην μέση δεν του επέτρεψαν να συνεχίσει. Ο ίδιος δήλωσε ότι έκανε κάποιες εξετάσεις και, μετά από μια κουβέντα με το ιατρικό επιτελείο της εθνικής ομάδας, αποφασίστηκε από κοινού να μην συμμετέχει στο τουρνουά. Ο λόγος που δεν συμπεριλήφθηκε στην προεπιλογή ο έτερος Τούρκος ψηλός που παίζει στο NBA όμως, ο Enes Kanter, έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Με δήλωση του ο center των Oklahoma City Thunder ανέφερε ότι οι λόγοι είναι πολιτικοί, καθώς ο ίδιος έχει δηλώσει κατ’επανάληψη τα τελευταία τρία χρόνια ότι είναι έτοιμος να παίξει για την ομάδα της χώρας του, όμως οι ιθύνοντες δεν τον καλούν γιατί είναι οπαδός του κινήματος Γκιουλέν, που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στην γείτονα χώρα. Από την άλλη, ο Ergin Ataman σε δήλωση του για την μη κλήση του Kanter ανέφερε ότι δεν μπόρεσε να τον προσεγγίσει για να μιλήσουν για την εθνική ομάδα, όσες φορές και αν προσπάθησε.

 Εκτίμηση

Η μεταβατική περίοδος της εθνικής ομάδας της Τουρκίας, σε συνδυασμό με τις απουσίες τους είναι ο λόγος που δεν θεωρώ ότι μπορούν να κάνουν και φέτος μεγάλα πράγματα οι γείτονες. Η ομάδα είναι περιορισμένων δυνατοτήτων και αυτό φαίνεται ότι το έχει καταλάβει και ο Ataman. Σκοπός των Τούρκων είναι να δώσουν εμπειρίες στα νέα παιδιά για να μπορέσουν τα επόμενα χρόνια να πρωταγωνιστήσουν. Αν περάσουν θα το κάνουν με βάση την σκληρή τους άμυνα. Ακόμα σε αυτό το ενδεχόμενο όμως, λόγω του ταλέντου που έχει ο συγκεκριμένος όμιλος, αυτό θα συμβεί μόνο με την τέταρτη θέση και τότε θα έρθουν τα ακόμη δυσκολότερα, μιας και, βάση της λογικής, εκεί θα τους περιμένουν οι Γάλλοι.

Ισπανία

Το μόνιμο φόβητρο στις διοργανώσεις της τελευταίας δεκαετίας οι “Furias Rojas” φέτος δείχνουν πιο αποδυναμωμένοι από κάθε άλλη χρονιά. Παρά τις πολλές απουσίες όμως, οι Ίβηρες είναι και πάλι ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Οι δύο τελευταίες αποτυχίες -για τα δεδομένα των Ισπανών πάντα-, ήτοι η 8άδα στο Παγκόσμιο και εκτός τελικού στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό, έφεραν την ομοσπονδία προ των ευθυνών της και αυτή, θέλοντας να πατήσει σε γνώριμα λημέρια για την επόμενη μέρα, έδωσε τα κλειδιά της ομάδας στον άνθρωπο που ξέρει την ισπανική ομάδα όσο λίγοι, τον Sergio Scariolo. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι το φετινό Eurobasket φαίνεται να είναι το κύκνειο άσμα στην εθνική ομάδα της Ισπανίας για τον, 35χρονο πλέον, Pau Gasol και μαζί του όλα δείχνουν ότι θα κλείσει και ένας κύκλος για την φουρνιά των ’80-’81 (η γενιά Pau, Navarro, Calderon, Reyes), η οποία κέρδισε τα πάντα και πλέον διανύει τα τελευταία μπασκετικά της χρόνια.

Ρόστερ
#ΌνομαΘέση - ΎψοςΗλικίαΟμάδα
12Sergio LlullPG - 1.9127Real Madrid (ESP)
6Sergio RodriguezPG - 1.9029Real Madrid (ESP)
19Guillem VivesG - 1.9122Valencia Basket (ESP)
8Pau RibasSG - 1.9628Barcelona (ESP)
11Fernardo San EmeterioSG - 1.9931Valencia Basket (ESP)
5Rudy FernandezSG/SF - 1.9630Real Madrid (ESP)
16Pablo AguilarSF - 2.0526Herbalife Gran Canaria (ESP)
10Victor ClaverSF - 2.0627Lokomotiv Kuban (ESP)
14Nikola MiroticPF - 2.0824Chicago Bulls (ESP)
9Felipe ReyesPF/C - 2.0635Real Madrid (ESP)
4Pau GasolPF/C - 2.1335Real Madrid (ESP)
7Willy HernangomezC21Real Madrid (ESP)
Πλεονεκτήματα

H ισπανική ομάδα έχει ήδη θαυμαστή ομοιογένεια καθώς η βάση της ομάδας (παρά τις σημαντικές απουσίες) έχει αγωνιστεί μαζί στο υψηλότερο επίπεδο για πολλά χρόνια, με θαυμαστή, μάλιστα, συνέπεια. Σε αυτήν την οικειότητα ποντάρουν οι Ισπανοί και για αυτόν τον λόγο κάλεσαν πίσω και τον προπονητή με τον οποίο είχαν κατακτήσει τα δύο ευρωπαϊκά πρωταθλήματα του 2009 και του 2011.  Κατεβαίνουν για πρώτη φορά δίχως τον τίτλο του φαβορί, άρα με λιγότερη πίεση, αλλά με περίσσιο κίνητρο, έχοντας πράγματα να αποδείξουν. Τέλος, αυτό το τουρνουά σημαίνει την αποχώρηση του μύθου Pau από τα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και ο ίδιος, με τη γνωστή συνέπεια του να κάνει συγκλονιστικές εμφανίσεις στα μεγάλα παιχνίδια, ετοιμάζεται για ένα ταιριαστό αντίο. Αγωνιστικά, το backcourt των πρωταθλητών Ευρώπης μπορεί να προκαλεί λάθη με την ασφυκτική του πίεση, λάθη τα οποία θα μετουσιωθούν σε εύκολα καλάθια στο ανοιχτό γήπεδο. Επίσης έχει εξαιρετική χημεία στο μισό γήπεδο, μιας και το alley oop κάρφωμα του Rudy από assist του Sergi φαντάζει αναπόφευκτο και για τις πιο προσηλωμένες άμυνες. Από την άλλη, το frontcourt των Chicago Bulls έχει ασύγκριτη ποιότητα και είναι ασταμάτητο με το πολυδιάστατο επιθετικό του παιχνίδι, ενώ από πίσω έρχεται ο Reyes με την απαράμιλλη μαχητικότητα του και ευφυΐα, χαρακτηριστικά που βοήθησαν στο να στεφθεί MVP του ισπανικού πρωταθλήματος στα 35 του!

Μειονεκτήματα

Ας το απολαύσουμε γιατί είναι η πρώτη φορά εδώ και 9 χρονιά που Ισπανοί ξεκινάνε ένα τουρνουά με τόσο εμφανή τρωτά σημεία. Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα του Scariolo φαντάζει γυμνή στις δύο βασικές θέσεις: στο point guard o Rodriguez αποτελεί εγγύηση, αλλά δεν πρέπει να έχει αγωνιστεί ποτέ πάνω από 25 λεπτά σε μια σειρά παιχνιδιών. Οπότε  η μπαγκέτα θα περνάει για αρκετή διάρκεια στα χέρια του εκρηκτικού, αλλά εντελώς απρόβλεπτου, Llull και του άγουρου Vives. Οπότε πηγή ισορροπίας σε εκείνες τις στιγμές θα είναι ο Pau Ribas, γνωστός και ως “ο Καταλανός Νίκος Ζήσης”. Αλλά το μεγάλο πρόβλημα των Ισπανών παρουσιάζεται στη θέση που βρίσκεται το δυνατό τους χαρτί: πίσω από τον τεράστιο Pau Gasol βρίσκεται το φετινό draft pick των Knicks, ο Willy o Hernangomez. Ο Hernangomez είχε μια αδιανόητη εμφάνιση φέτος, με 29 πόντους και 13 rebounds, απέναντι στην Barcelona, αλλά θα βρίσκεται για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλο πάλκο. Συνεπώς θα αναγκαστεί να αγωνιστεί ως κατά συνθήκη center ο Reyes, που θα αναπληρώσει τα φυσικά χαρίσματα που του λείπουν με την τεράστια καρδιά του. Και έχοντας τον Mirotic στο τέσσερα διαπιστώνουμε πως η γραμμή ψηλών της Ισπανίας, όσο επιθετικό ταλέντο έχει, τόσο ευάλωτη αμυντικά είναι. Συνεπώς, είναι δεδομένο πως η ρακέτα των Ισπανών θα είναι απροστάτευτη και η άμυνα τους, αν δεν κατορθώσει να κλέψει μπάλες στην περιφέρεια, θα έχει προβλήματα από οποιαδήποτε ψύχραιμη επίθεση. Και όταν περνάει ο 35χρονός Gasol εκτός γηπέδου, ο Scariolo θα καταφεύγει σε αλχημείες για να καλύψει το κενό του.

Προπονητής

Sergio Scariolo: Η Ισπανική ομοσπονδία μετά τις δύο αποτυχίες, στο Eurobasket του 2013 και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πέρσι, αποφάσισε να επαναφέρει τον Scariolo στην θέση του head coach και ελπίζει σε ένα deja vu των κατακτήσεων του 2009 και του 2011. O coach χαίρει της εκτίμησης όλων των Ισπανών παικτών και αυτό φάνηκε και από την φράση που ανέφερε ο αστέρας της ομάδας Pau Gasol σε άρθρο του στην Marca λίγο μετά την δημοσιοποίηση της επιστροφής του, όπου χαρακτήρισε τον Scariolo ως τον πλέον κατάλληλο για αυτή την θέση.

Το αστέρι

Ως hater του Kobe Bryant θα πω απλά ότι μιλάμε για τον άνθρωπο που βοήθησε τον εγωκεντρικό star των Lakers να πάρει το τελευταίο πρωτάθλημα της καριέρας του το 2010. Ο Pau είναι με διαφορά ό,τι καλύτερο έχει βγάλει το ισπανικό μπάσκετ μετά τον μεγάλο Juan Antonio San Epifanio και φυσικά ο καλύτερος που έπαιξε ποτέ στο NBA. Η διαφορά που κάνει στην εθνική ομάδα είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, αρκεί να αναφέρουμε ότι από το 2001, όταν και έπαιξε για πρώτη φορά σε Eurobaskset, σε δύο τουρνουά δεν έχει συμμετάσχει, εκείνα του 2005 και του 2013, και είναι τα δύο μοναδικά τουρνουά που οι Ισπανοί δεν κατέκτησαν μετάλλιο. Αυτό βέβαια λογικά θα του στοιχίσει στο να φτάσει σε κατακτήσεις μεταλλίων τους Sergei Belov και Kresimir Cosic, που είχαν από εφτά, μιας και ο Pau ακόμα κι αν κατακτήσει και φέτος θα έχει έξι. Στα 35 του χρόνια μπαίνει στην τελική ευθεία ως αφορά τις συμμετοχές του στην εθνική, πράγμα που σημαίνει ότι είναι μάλλον το τελευταίο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που τον βλέπουμε να κοσμεί τα παρκέ, μιας και στην επόμενη διοργάνωση που θα διεξαχθεί σε τέσσερα χρόνια θα είναι 39.

Παίκτης – κλειδί

Felipe Reyes: Ο Ανδαλουσιάνος forward προέρχεται από μία καταπληκτική σεζόν με την Real, την οποία βοήθησε να κατακτήσει τόσο το πρωτάθλημα, όσο και την Euroleague, μετά από 20 ολόκληρα χρόνια. Οι απουσίες στην frond line της ομάδας κάνουν επιτακτική την ανάγκη ο Reyes να δείξει τον πραγματικό του εαυτό και να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε με την Real. Η λογική λέει ότι ο 35χρονος forward θα έρχεται από τον πάγκο, όμως  η ποιότητα του μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα είναι αυτός που θα τελειώνει τα παιχνίδια.

 Μεγάλος απών

Ποιον να πρωτοαναφέρουμε; Ξεκινώντας από τους τραυματίες, ο Ricky Rubio ταλαιπωρήθηκε με προβλήματα στο αριστερό γόνατο την σεζόν που τέλειωσε στο NBA και έτσι αποφάσισε να μην επιβαρύνει την κατάσταση του. Ο Juan Carlos Navarro αποκόμισε έναν τραυματισμό από τον πρώτο τελικό της ACB που τον άφησε εκτός για όλο το υπόλοιπο της σειράς. Τραυματισμών συνέχεια με τον Calderon, ο οποίος αναρρώνει από επέμβαση στον αχίλλειο και δεν είναι καθόλου σίγουρο αν θα παίξει με την εθνική του ομάδα ακόμα και του χρόνου στους Ολυμπιακούς αγώνες. Τέλος, ο Alex Abrines είναι το τελευταίο θύμα, μιας και ο forward της Barcelona τραυματίστηκε στην προετοιμασία τη ομάδας και δεν θα προλάβει να πάρει μέρος στο τουρνουά. Από την άλλη, ο Marc Gasol είναι ο μοναδικός που αποφάσισε να μην συμμετέχει στην εθνική χωρίς να είναι τραυματίας, μιας και ο λόγος της απουσίας του είναι το νέο 5ετές συμβόλαιο που υπέγραψε με τους Memphis Grizzlies έναντι $ 113 εκατ. δολαρίων. Αν σε αυτούς συνυπολογίζουμε5)μάλλον κατ’ υπερβολή, μιας και ο νατουραλιζέ που επιλέχθηκε στη θέση του, ο Mirotic, μπορεί να έχει εντελώς διαφορετικά αγωνιστικά, αλλά από άποψη ποιότητας δεν φείδεται καθόλου και τον Serge Ibaka, τότε καταλαβαίνετε πως μιλάμε για μία ακόμα ομάδα απόντων που θα μπορούσε να κατέβει και να διεκδικήσει το χρυσό μετάλλιο. Και κάπου εδώ αναλογίζεσαι το βάθος που έχουν οι Ισπανοί και σε πιάνει μελαγχολία.

Εκτίμηση

Όσο δυνατές και να είναι οι άλλες ομάδες του ομίλου, η Ισπανία φαντάζει μία κλάση πάνω. Πρέπει βέβαια να αποδείξει και μέσα στις τέσσερις γραμμές αν είναι όντως τόσο καλύτερη του αρχικού ανταγωνισμού. Προσωπικά θεωρώ ότι, ακόμα και δύσκολα, θα κατακτήσει την πρωτιά του ομίλου. Αν βέβαια δεν τα καταφέρει η λογική λέει ότι ο Φώτης Κατσικάρης και η παρέα του θα τους περιμένουν στο “χ”-ιαστί της 8αδας και τότε θα είναι δύσκολα τα πράγματα. Για όλους.

Σερβία

Η ομάδα προέρχεται από μία τρομερή πορεία, στο περσινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, όπου κατάφερε να καταθέσει τρομακτικές αποδόσεις στα νοκ άουτ παιχνίδια, κερδίζοντας Ελλάδα, Βραζιλία και Γαλλία, πριν την φρενάρει στον τελικό η ασταμάτητη USA Team. Φέτος, όπως δήλωσε ο Bogdanovic πριν μερικούς μήνες, “εμείς νιώθουμε ότι είναι η χρονιά μας”. Μπορεί να έχουν κάποιες απουσίες, όμως συμφωνώ απόλυτα με τον guard της Fenerabche. H ομάδα του Djordjevic είναι μία από τις νεότερες ομάδες της διόργάνωσης, όμως η σωρευμένη εμπειρία που έχει το δυναμικό της, τόσο από τις ευρωπαϊκές συλλογικές διοργανώσεις, όσο και από επίπεδο εθνικών αγώνων, το κάνει ένα δυνατό σύνολο που, όχι μόνο δεν μπορεί να υποτιμήσει κανείς, αλλά καλά θα κάνει να τους πάρει στα πολύ σοβαρά.

 Ρόστερ
#ΌνομαΘέση - ΎψοςΗλικίαΟμάδα
4Milos TeodosicPG - 1.9528CSSKA (RUS)
9Stefan MarkovicPG - 1.9927Unicaja Malaga (ESP)
22Nemanja NedovicSG - 1.9124Unicaja Malaga (ESP)
7Bogdan Bogdanovic SG - 1.9823Fenerbahce Ulker (TUR)
12Dragan MilosavljevicSG - 1.9826Alba Berlin (GER)
10Nikola KalinicSF - 2.0224Fenerbahce Ulker (TUR)
5Marko SimonovicSF - 2.0129Pau Orthez (FRA)
8Nemanja BjelicaPF - 2.0927Minesota Timberwolves (NBA)
14Zoran ErcegPF - 2.1130
13Miroslav RadulijicaC - 2.1327Panathinaikos (GRE)
24Ognjen KuzmicC - 2.1425Panathinaikos (GRE)
25Nikola MilutinovC - 2.1221Olympiakos (GRE)
Πλεονεκτήματα

Η μεγάλη των Plavi σχολή δεν θα μπορούσε να μην έχει ως πλεονέκτημα τους καλούς της σουτέρ, με τους Bogdanovic και Nedovic να αποτελούν μία δυάδα που μπορεί να σκοτώσει οποιαδήποτε ομάδα στην καλή τους μέρα. Αν προσθέσουμε στην εξίσωση και τον τρελο-Milos, τότε καταλαβαίνει κανείς το μέγεθος των σουτέρ που έχει στα χέρια του ο Sasha Djordjevic. Η πληθώρα των μεγάλων κορμιών του δίνει ένα ελαφρύ προβάδισμα σε σχέση με τις άλλες ομάδες των ομίλων, τουλάχιστον για τις μάχες κάτω από τα καλάθια. Πολλοί βέβαια θεωρούν την επιλγή τρίων centers απο τον Djordjevic ως υπερβολή, κυρίως γιατί και οι τρεις (Radjulica, Kuzmic και Mιlutinov) έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά. Το γεγονός όμως πως σε τέτοιες διοργανώσεις, σε αντίθεση με την Euroleague, δεν ανταγωνίζονται κοντοί κι ευέλικτοι centers στη θέση 5, αλλά παλαιολιθικοί δεινόσαυροι, ενδεχομένως να είναι μία ιδιαίτερα πονηρή επιλογή η συγκεκριμένη του Σέρβου προπονητή.

Μειονεκτήματα

Ενδεχομένως η έλλειψη ενός ψηλού σκόρερ, ειδικά αν ο Radulica δεν επαναλάβει τις περσινές μυθικές του εμφανίσεις. Και τούτο καθώς κανένας από τους τρεις centers δεν είναι αυτό που λέμε συνεπής σκόρερ. Επίσης, με αυτό που ζουν και πεθαίνουν τα τελευταία χρόνια οι Σέρβοι, η τρέλα του Μίλος. Ο Τεόντοσιτς δείχνει ότι όταν δίνει μεγαλύτερη βάση στα οργανωτικά καθήκοντα τα πηγαίνει μια χαρά, όταν όμως τον πιάσουν οι τρέλες του, τότε σεληνιάζεται και μπορεί να καταστρέψει ό,τι έχει χτίσει η ομάδα του σε χρόνο dt. Η παρουσία του Nedovic ενδεχομένως να λειτουργήσει λυτρωτικά για εκείνες τις στιγμές.

Προπονητής

O Sasha Djordjevic είναι αυτός που πιστώνεται την εκπληκτική πορεία των Plavi στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πέρσι, όταν και οι Σέρβοι άφησαν πίσω τους τεράστιες δυνάμεις του παγκοσμίου μπάσκετ και έφτασαν στον τελικό, χάνοντας εν τέλει από τους «εξωγήινους» Αμερικάνους. Μπορεί ως προπονητής σε Benetton και Milano να μην είχε τις επιτυχίες που είχε βιώσει ως παίχτης, αλλά θεωρείται προπονητής με πολύ ισχυρή προσωπικότητα, ο οποίος ξέρει να χρησιμοποιεί το ειδικό του βάρος για να διαχειρίζεται και να κινητοποιεί τους παίκτες που μεγάλωσαν θαυμάζοντάς τον. Διατηρεί αυτή την ακόρεστη ένταση που είχε και σαν παίκτης αυτούσια, και αποτελεί πηγή έμπνευσης στους αθλητές που κοουτσάρει. Μετά την επιτυχία της εθνικής Σερβίας, οι μετοχές του έχουν ανέβει κατακόρυφα και το όνομα του ακούστηκε για όποια ευρωπαϊκή ομάδα έψαχνε προπονητή. Αυτός τελικά επέλεξε τον Παναθηναϊκό. Ο Djordjevic μπορεί να γίνει ο δεύτερος προπονητής που κατακτά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα τόσο ως παίκτης, όσο και ως προπονητής. Ως παίκτης το είχε κατακτήσει μάλιστα τρεις φορές, το 1991, 1995 και 1997, την τελευταία, μάλιστα, όντως και ο MVP της διοργάνωσης. Ο έτερος που το έχει κατακτήσει είναι φυσικά ο Παναγιώτης Γιαννάκης.

Το αστέρι

Ο Nemanjia Bjelica είναι ένας πλήρης παίκτης όσο λίγοι. Την χρονιά που μας πέρασε μετατράπηκε από έναν καλό, πολυσύνθετο παίκτη σε έναν μπασκετικό αστέρα που μπορεί να κάνει την διαφορά στην ομάδα του. Αθλητικός με καλή ντρίπλα, διαθέτει πολύ καλό σουτ τόσο από μέση, όσο και μακρινή απόσταση. Ταυτόχρονα είναι πολύ καλός rebounder, ενώ το court vision του τον κάνει έναν από τους κορυφαίους Ευρωπαίους point forwards. Την εκπληκτική του χρονιά, που συνοδεύτηκε με την ανάδειξή του σε MVP της Euroleague, την εξαργύρωσε με ένα συμβόλαιο στον μαγικό κόσμο του NBA για λογαριασμό των Minesota Timberwolves. Αποτελεί πλέον, αναμφισβήτητα τον παίκτη με την μεγαλύτερη επιρροή στο παιχνίδι των Σέρβων, παίρνοντας δικαιωματικά την σκυτάλη από τον ασταθή Teodosic.

 

serbia-duo

το δίδυμο που σκοτώνει

Παίκτης – κλειδί

“Ο δολοφόνος με το αγγελικό πρόσωπο” ακούγεται κοινότυπο αλλά είναι τόσο αντιπροσωπευτικό για αυτόν. Ο rising star της Euroleague για την σεζόν 2013-214, Bogdan Bogdanovic, μετά και από μία χρονιά στο πλευρό του Zelimir Obrandovic, είναι το απόλυτο επιθετικό όπλο. Διαθέτει εξαιρετική τεχνική κατάρτιση, scoring insticts και, κυρίως, εκπληκτική αντίληψη του παιχνιδιού. Κοντολογίς, είναι ένα εργαλείο που κάθε προπονητής θα ήθελε να έχει στα χέρια του. Πέρα όμως, του τεράστιου επιθετικού του οπλοστασίου, παίζει σκυλίσια άμυνα, αποφεύγοντας τους, κάποτε συνηθισμένους στη γιουγκοσλάβικη σχολή, βεντετισμούς της θυσίας της άμυνας στον βωμό της ξεκούραστης επίθεσης. Και αυτό είναι κάτι που του το αναγνωρίζουν όλοι οι προπονητές του. Ίσως και αυτός να είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους που έχει φτάσει μέχρι εδώ, μιας και έχει δουλέψει με Ivkovic, Vujosevic, Obradovic και τον ανερχόμενο Djordjevic. Μπασκετικό διδακτορικό για έναν 23χρονο. Το μόνο που μπορεί να τον σταματήσει είναι ένας τραυματισμός στη μέση, τραυματισμός που τον ακολουθεί τον τελευταίο μήνα και δεν τον έχει αφήσει να προπονηθεί κανονικά.

Μεγάλος απών

Σέρβοι και απουσίες πάνε πάντα μαζί. Από το 1995 που ξεκίνησα να παρακολουθώ τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα δεν θυμάμαι ποτέ μου, ούτε τους τότε Γιουγκοσλάβους, ούτε τους Σέρβους τώρα να παίζουν πλήρεις. Ο κυριότερος λόγος βέβαια είναι ο βεντετισμός που διακατείχε ανέκαθεν τους τους παίκτες αυτής της σχολής. Τα τελευταία χρόνια, βέβαια, οι όποιες απουσίες ήταν κυρίως επιλογές των Duda και Obradovic να μην καλέσουν κάποιους παίκτες που θα διατάρασσαν το κλίμα στην ομάδα. Φέτος η βασικότερη απουσία ακούει στο όνομα Marianovic, τον οποίο οι San Antonio Spurs δεν επέτρεψαν να πάει στο Eurobasket, καθώς θέλησαν να τον κρατήσουν στις ΗΠΑ για να δουλέψουν το παιχνίδι του. Στις απουσίες ίσως μπορεί να συμπεριληφθεί κι ο νεαρός center Nikola Jokic. Ενδεχομένως, ακόμα κι αν ήταν διαθέσιμος να μην αποτελούσε μέρος του φετινού ρόστερ, αλλά σίγουρα αποτελεί έναν παίκτη που θα μας απασχολήσει στο μέλλον. Κατά τα άλλα, ο Sasha Djordjevic είχε τον ευχάριστο πονοκέφαλο να μην ξέρει ποιον να κόψει μέχρι την τελευταία εβδομάδα.

Εκτίμηση

Η Σερβία δείχνει ομάδα έτοιμη για να πάει τον δρόμο μέχρι τέλους, δηλαδή την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου. Αυτός είναι ο στόχος και δεν το κρύβουν. Λίγο η περσινή πορεία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, και η επιθυμία να αποδείξουν ότι αυτή δεν ήταν πυροτέχνημα, λίγο η δίψα τους για διάκριση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου μετράνε μόλις ένα μετάλλιο στις έξι τελευταίες διοργανώσεις, λίγο η μπασκετοσύνη που ξεχειλίζει από την συγκεκριμένη ομάδα, θεωρώ πως οι Σέρβοι διαθέτουν όλες τις δυνατότητες και όλα τα κίνητρα για να το καταφέρουν.

Ιταλία

Για να βρούμε διάκριση των Ιταλών σε Eurobasket θα πρέπει να πάμε 12 χρόνια πίσω και στην μακρινή Στοκχόλμη, τότε που η ομάδα του Carlo Recalcati κατακτούσε το χάλκινο μετάλλιο. Στη φετινή  διοργάνωση οι γείτονες, κατά γενική ομολογία, έχουν ευκαιρία να διαδραματίσουν και πάλι σημαντικό ρόλο. Κι ο λόγος είναι ότι, μετά από πολλά χρόνια, επανέρχονται όλοι οι NBAers, λύνοντας τα χέρια του Simone Pianigiani και δίνοντας του στην ουσία το πληρέστερο ρόστερ για την Ιταλία των τελευταίων χρόνων. Bargnani, Gallinari και Belinelli, μαζί με τον Datome 6)NBAer κι αυτός μέχρι την σεζόν που μας πέρασε, μετά το πέρας της οποίας επέλεξε να επιστρέψει στην Ευρώπη για την ομάδα του Zelimir Obradovic, Fenerbahce θα είναι η τετράδα που θα πάρει στις πλάτες της την Squadra Azzurra. Από κοντά και η τριάδα των Gentile, Cinciarini και Hacket, που δίνουν ακόμα μεγαλύτερο βάθος στο ρόστερ.

Ρόστερ
#ΌνομαΘέση - ΎψοςΗλικίαΟμάδα
20Andrea CinciariniPG - 1.9329EA7 Emporio Armani (ITA)
23Daniel HackettPG - 1.9728Olympiakos (GRE)
4Pietro AradoriSG - 1.9427Reggio Emilia (ITA)
3Marco BelinelliSG - 1.9629San Antonio Spurs (NBA)
0Amedeo Della ValleSG - 1.9422Reggio Emilia (ITA)
13Luigi DatomeSF - 2.0128Fenerbahce Ulker (TUR)
5 Alessandro GentileSF - 2.0123EA7 Emporio Armani (ITA)
33Achille PolonaraSF - 2.0324Reggio Emilia (ITA)
8Danilo GallinariSF/PF - 2.0527Denver Nuggets (NBA)
17Nicolo MelliPF - 2.0524Brose Baskets Bamberg (GER)
9Andrea BargnaniPF/C - 2.1330Brooklyn Nets (USA)
12Marco CusinC - 2.1130Vanoli Cremona (ITA)
Πλεονεκτήματα

Κατά αρχήν, οι Big Three. Οι τρεις NBAers που φέτος είναι αποφασισμένοι να βοηθήσουν την εθνική τους και να μας χαρίσουν βραδιές σαν εκείνη της 14ης Αυγούστου, όταν στο φιλικό με αντίπαλο την Λετονία πέτυχαν μόνοι τους τους τους 50 από τους 87 πόντους της ομάδας.

Επιπλέον, τα ψηλά κορμιά στις θέσεις των forwards, με Datome, Gallinari και Gentile, δίνουν πλεονέκτημα σε πολλές καταστάσεις mismatchm, τα οποία θα πρέπει να εκμεταλλευτεί η ομάδα του Simone Pianigiani. Η παρουσία του Bargnani επιτρέπει στους Ιταλούς να κατεβάζουν πεντάδες με πέντε εξαιρετικούς σουτέρ από μακριά, ανοίγοντας το γήπεδο για διεισδύσεις ή επιθέσεις isolation, στις οποίες η αντίπαλη ομάδα θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ πριν δώσει βοήθεια. Η πληθώρα επιθετικού ταλέντου και παικτών που μπορούν να δημιουργήσουν μετά από ντρίπλα, δίχως να χρειάζονται τη βοήθεια συμπαικτών τους, καθιστά την Ιταλία εξαιρετικά απρόβλεπτη και ικανή να βρει πόντους ακόμη και στις δυσκολότερες των καταστάσεων.

Μειονεκτήματα

Η φράση “ο Bargnani Center” είναι εφάμιλλο ανέκδοτο του “ο Καραγκιόζης Δήμαρχος” και ψυχαγωγεί τους οπαδούς του ΝΒΑ εδώ και χρόνια. Ενώ και το “Ξαδερφάκι μου ο Marco” με την φάτσα του Cusin, είναι καλό για μαφιόζικη ταινία, αλλά όχι και για μπασκετική ομάδα με ουσιαστικές βλέψεις. H έλλειψη ποιοτικού center στην 5αδα, και γενικότερα στο ρόστερ των Azzurri, δεν δείχνει να απασχολεί τον Simone Pianigiani, μιας και στην παντοκρατορία της Siena έπαιζε με παρόμοιο στυλ μπάσκετ, όμως σίγουρα στα παιχνίδια των “χ”-ιαστί θα χρειαστεί ένας τέτοιος παίκτης. Επιπλέον, η επίθεση της ομάδας της Ιταλίας στηρίζεται σε πολλά isolations προκειμένου να εκμεταλλευτεί το ατομικό ταλέντο των παικτών, αλλά αυτό μπορεί να αποδειχθεί αναποτελεσματικό απέναντι σε μια διαβασμένη άμυνα που σπάει κόκαλα7)Ενδεχομένως Τουρκία;.

Προπονητής

Ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομα του με την αυτοκρατορία της Montepaschi Siena τα προηγούμενα χρόνια, κατακτώντας έξι φορές το πρωτάθλημα της Lega Basket, o Simone Pianigiani βρίσκεται από το 2009 στον πάγκο της εθνικής ομάδας της Ιταλίας. Όμως μετά την αποτυχία να προκριθεί στους Ολυμπιακούς του Λονδίνο, το 2012, και την όγδοη θέση στο Ευρωπαϊκό του 2013, αποτέλεσμα που δεν του έδωσε το εισιτήριο για το Παγκόσμιο Κύπελλο, είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία του στον ιταλικό πάγκο. Και αν στην Σλοβενία ​​είχε ένα ρόστερ με λίγες δυνατότητες, φτάνοντας στα παιχνίδια νοκ άουτ χωρίς να δείχνει ότι μπορούσε να κάνει κάτι παραπάνω, φέτος το ταλέντο περισσεύει και όλοι οι οπαδοί ελπίζουν να ζήσουν στιγμές παραπλήσιες του 2003.

Το αστέρι

Ο Danilo Gallinari είναι εδώ. Η επιστροφή του μακριού Ιταλού forward είναι γεγονός. Μετά τον σοβαρό τραυματισμό του (ρήξη χιαστών) που τον άφησε εκτός αγωνιστικών υποχρεώσεων για ένα και πλέον χρόνο γύρισε στα παρκέ με εμφανίσεις εφάμιλλες εκείνες της προ τραυματισμού περιόδου. Οι μέσοι όροι του τον Μάρτιο στο NBA μας άνοιξαν την όρεξη για το τί θα δούμε από αυτόν στο Eurobasket που έρχεται, μιας και έγραψε 17,8 ppg, 4,8 rpg, 1,8 apg, με 2,5 εύστοχα τρίποντα ανά αγώνα. Όχι κι άσχημα λοιπόν. Περιμένουμε από τον Gallo να πάρει την ομάδα στις πλάτες του και να τα βάζει από παντού.

Παίκτης – κλειδί

Το βασικότερο ατού του Luigi Datome είναι το μακρινό του σουτ. Με τα φώτα στους stars του ΝΒΑ της ομάδας είναι λογικό οι άμυνες να επικεντρώνονται σε εκείνους, γεγονός που θα δώσει στον Ιταλό forward πολλά ελεύθερα σουτ από μακρινή απόσταση. Επίσης είναι χαρακτηριστική η έφεση του Datome στο επιθετικό rebound, καθώς τα μακριά του χέρια τον βοηθούν να μπορεί να ελέγχει μπάλες που φαίνονται χαμένες. Αν ο Datome δώσει κάποια στοιχεία στο παιχνίδι της ομάδας του Pianigiani, που δεν δίνουν οι Ιταλοί Big-3 ,έχω την εντύπωση ότι ο Ιταλός coach θα πετάξει από την χαρά του.

Μεγάλος απών

Η μοναδική απώλεια για τους Ιταλούς είναι ο Luca Vitali. Ο guard της Cremona τραυματίστηκε στο αριστερό γόνατο σε προπόνηση της εθνικής και δεν θα μπορέσει να βοηθήσει στην προσπάθειά για διάκριση.

Εκτίμηση

Έχω μια αδικαιολόγητη (ή μήπως όχι;) πίστη στην φετινή Ιταλία. Θεωρώ σίγουρο ότι θα περάσει στους 16 και μένει να δούμε σε ποια θέση θα τερματίσει στον όμιλο και με ποιον θα παίξει στην 2η φάση. Είναι ικανή για να κάνει την ζημιά σε όποιον την υποτιμήσει και θεωρώ ότι μπορεί να είναι η έκπληξη του φετινού Eurobasket. Αν, βέβαια, μπορεί να θεωρήσει κάποιος έκπληξη μια ομάδα με τρεις βασικούς NBAers. Θα τολμήσω να πω ότι θα μπει στην 6αδα. Όχι τίποτα άλλο αλλά πιστεύω ότι ο Pianigiani δεν θα χάσει τόσο εύκολα την θέση του.

Γερμανία

Η μοίρα αποφάσισε ότι η Γερμανία, που θα φιλοξενήσει κιόλας τον τρίτο όμιλο, θα πρέπει να αντεπεξέλθει στην πιο σκληρή μάχη του πρώτου γύρου του Eurobasket. Ίσως και να ήταν καρμικό, μιας και καμία από τις Ιταλία, Ισπανία και Σερβία δεν έχουν τις καλύτερες μνήμες της πολιτικής της την τελευταία 20ετία. Σε ένα τέτοιο, εξαιρετικά δύσκολο group ομάδων, οι Γερμανοί θα πρέπει να κάνουν την υπέρβαση αν θέλουν να εξασφαλίσουν μια θέση μεταξύ των κορυφαίων τεσσάρων του ομίλου. Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα λέγαμε ότι αυτή η ομάδα δεν θα έχει κανένα πρόβλημα στο να περάσει στις 16 καλύτερες ομάδες του τουρνουά, αλλά τώρα ο ανταγωνισμός μπορεί να συντρίψει τους Γερμανούς.

Ρόστερ
#ΌνομαΘέση - ΎψοςΗλικίαΟμάδα
4Maodo LoPG - 1.9223Columbia University (NCAA)
8Heiko SchaffartzikPG - 1.8331Bayern Munich (GER)
17Dennis SchroederPG - 1.8922Atlanta Hawks (NBA)
25Anton GavelPG - 1.8931Bayern Munich (GER)
9Karsten TaddaSG - 1.9027Brose Baskets Bamberg (GER)
21Paul ZipserSG - 2.0221Bayern Munich (GER)
5Niels GiffeySF - 2.0024Alba Berlin (GER)
7Alex KingSF - 2.0130Alba Berlin (GER)
12Robin BenzingSF - 2.0826Zaragosa (ESP)
14Dirk NowitzkiPF - 2.1336Dallas Mavericks (NBA)
11Tibor PleissC - 2.1826Utah Jazz (NBA)
77Johannes VoigtmannC - 2.1123Fraport Skyliners (GER)
Πλεονεκτήματα

Πολλοί καλοί σουτέρ για την ομάδα της Γερμανίας, με τέσσερεις απο τους έξι guards να σουτάρουν την σεζόν που μας πέρασε με πάνω απο 40% στα σουτ τριών πόντων στις διοργανώσεις που συμμετείχαν (Schaffartzik 46,2%, Tadda 45,7%, Maodo Lo 43,1%, και Zipser 40,9%). Αν σε αυτούς προσθέσει κανείς και τον τεράστιο Dirk Nowitzki, τότε σίγουρα οι Γερμανοί θα είναι στις ομάδες με τις υψηλότερες επιδόσεις στην επίθεση. Επίσης, στη περιφερειακή γραμμή έχει δύο παίκτες που μπορούν να παίξουν πολύ πιεστική άμυνα πάνω στην μπάλα: τον Schroder με το τρομερό άνοιγμα χεριών και τον μπασκετικό σκύλο που ακούει στο όνομα Anton Gavel. Αυτοί είναι και οι δύο λόγοι που ο coach Fleming δοκίμασε πολύ στα φιλικά 5άδες με δύο point guards, κάτι που αναμένεται να προτιμήσει και στα επίσημα παιχνίδια.

Μειονεκτήματα

Τα κενά που υπάρχουν στον πάγκο στις θέσεις των ψηλών. Στη θέση του power forward o Dirk είναι ήδη 37 ετών, και σε συνδυασμό με το χάος που υπάρχει πίσω του, είναι ένα ερώτημα που φαντάζει αναπάντητο για τον coach Fleming, και που ενδέχεται να γεννά ακόμα περισσότερα ερωτήματα στη διάρκεια του τουρνουά, ειδικά αν και όσο προχωράει η ομάδα. Τώρα στην θέση του center οι δύο απουσίες, των Zirbes και Olhbrecht, αφήνει μόνο σχεδόν τον άπειρο Pleiss και το ερώτημα του πως θα τα καταφέρει ο ταλαντούχος νεαρός είναι κάτι που πλανάται στον ουρανό του Βερολίνου.

Προπονητής

Ο Chris Fleming φοίτησε στο Richmond της Virginia. Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα στα 28 του χρόνια, πριν ακόμα σταματήσει το μπάσκετ, στην ομάδα που έπαιζε, ως βοηθός. Όταν σταμάτησε, μετά από δύο χρόνια, πήρε τα ηνία της ομάδας και δεν ξανακοίταξε πίσω. Από την σεζόν 2008-2009 μέχρι το φετινό καλοκαίρι βρισκόταν στην άκρη του πάγκου των Brose Baskets Bamberg, κατακτώντας τέσσερα πρωταθλήματα, τέσσερα κύπελλα και τρία γερμανικά Super Cup σε επτά χρόνια. Από το Οκτώβριο θα είναι assistant στο staff των Denver Nuggets στο πλευρό του Mike Malone.

Το αστέρι

Όταν έχεις στο ρόστερ σου τον μεγαλύτερο εν ενεργεία Ευρωπαίο παίκτη, τότε το παιχνίδι σου ξεκινά και τελειώνει σε αυτόν. Ο Dirk Nowitzki θα ηγηθεί για τελευταία φορά (όπως τουλάχιστον λέγεται, καθώς με αυτόν ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος) της προσπάθειας για μία ακόμα διάκριση σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Προέρχεται από μία μέτρια χρονιά στο NBA, και διανύοντας πια το 36ο έτος της ηλικίας του, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να είναι ο Dirk του 2005, όταν και κέρδισε μόνο του τους Ισπανούς στον ημιτελικό του Βελιγραδίου. Όμως η τελευταία παράσταση του Γερμανού και μάλιστα στην πατρίδα του, είναι σίγουρα ένας λόγος να παρακολουθήσουμε τον φετινό Eurobasket. Να σημειώσουμε απλά ότι αν ο Dirk καταφέρει και κατακτήσει τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στο τουρνουά θα είναι η τέταρτη φορά που θα το καταφέρνει (με τα τουρνουά του 2001, 2005 και 2007 να αποτελούν τις άλλες τρεις κατακτήσεις του) και θα ισοφαρίσει το ρεκόρ του Νίκου Γκάλη που έχει βγει πρώτος σκόρερ σε τέσσερα τουρνουά (εκείνα των διοργανώσεων 1983, 1987, 1989 και 1991).

Παίκτης – κλειδί

Για πολλοστή φορά μέσα από τις σελίδες του Ball Hog θα απευθύνουμε την παράκληση: “Θα μπορούσαμε, σας παρακαλώ, να σταματήσουμε να φωνάζουμε τον Schroeder “Γερμάνο Rondo”;” Ο Schroeder είναι πιο γρήγορος από ότι ήταν ποτέ ο Rondo, είναι καταπληκτικός στο ανοιχτό γήπεδο και στο να διεισδύει κατά βούληση στις αντίπαλες άμυνες. Ακόμη αναπτύσσει τα αλτρουιστικά αισθήματα και τις ικανότητες στην οργάνωσή της ομάδας και, σε αντίθεση με το Rondo, έχει αυτοπεποίθηση στο σουτ του από μακριά 8)ενδεχομένως και περισσότερη από όση θα έπρεπε, όπως διαπίστωσαν με θλίψη οι Hawks στους φετινούς τελικούς της Ανατολικής Περιφέρειας. Αποφασιστικός παίκτης για τους Γερμανούς, που περιμένουν να δημιουργήσει στο ανοιχτό γήπεδο και να διασπάσει και την πιο συμπαγή άμυνα. Κάτι σαν “ο Γερμανός Tony Parker”. Σε κάθε περίπτωση, ο ποιοτικότερος συμπαίκτης που είχε ποτέ στην εθνική Γερμανίας ο Dirk.

Μεγάλος απών

Η τύχη των Γερμανών, που ξεκίνησε στραβά με την κλήρωση, συνεχίστηκε με την απόφαση του DeAndre Jordan να στερήσει ευτυχισμένα μπασκετικά γεράματα στον Dirk9)o οποίος, ενώ αρχικά είχε συμφωνήσει να συνεχίσει την καριέρα του στους Maverics, στο πλευρό του Nowitzki, λίγο πριν την υπογραφή των συμβολαίων, άλλαξε γνώμη και παρέμεινε στους Clippers. Ακολούθησαν οι πολυάριθμες απουσίες από το Eurobasket, καθώς θα λείψουν όλα τα γερμανικά power forwards που δεν γυρνάνε όταν κάποιος φωνάζει “καλύτερος Ευρωπαίος μπασκεκμπoλίστας όλων των εποχών”, συγκεκριμένα οι Harris, Kleber και Theis, και ολοκληρώθηκε στο φιλικό απέναντι στη Λετονία, όταν τραυματίστηκε και ο center της ομάδας, Maik Zirbes, αναπληρωματικός του Marjanović τη σεζόν που πέρασε στον Ερυθρό Αστέρα. Η απουσία του Zirbes, σε συνδυασμό με αυτή του Olhbrecht, αφήνει ένα κενό στους ψηλούς, πίσω από τους NBAers Nowitzki και Pleiss, που θα παλέψει να καλύψει ο νεαρός, αλλά πολύ αδυνατισμένος και μπασκετικότατος, Voigtmann.

Εκτίμηση

Οι Γερμανοί θα είναι αυτοί που θα παλέψουν μαζί με τους Τούρκους για την 4η θέση του ομίλου που δίνει την πρόκριση στους 16. Θέση, βέβαια, που λογικά στέλνει τον κάτοχό της στο πρώτο “χ”-ιαστί παιχνίδι πάνω στο φαβορί της διοργάνωσης, την Γαλλία. Ο Dirk και η παρέα του δείχνουν να έχουν διάθεση να το κυνηγήσουν, αλλά το αν θα τα καταφέρουν είναι κάτι που θα φανεί στο παρκέ.

The following two tabs change content below.

Loukas Moschoulas

Μπορεί να μην πρόλαβε τον “Nick the Greek” να φοράει την αγαπημένη του κίτρινη φανέλα, όμως από μικρή ηλικία ξεκίνησε το μπάσκετ και την προσπάθειά του να τον αντιγράψει. Η προσπάθεια του έμεινε ημιτελής για το καλό του παγκόσμιου μπάσκετ και των πωλήσεων. Αγαπάει το step back shot του Γερμανού επιβήτορα, τους Dallas Mavericks και ακόμα απορεί πως έχασαν το πρωτάθλημα του 2009. Είναι λάτρης του Ανατολικού μπάσκετ, καθώς τον στιγμάτισαν οι μονομαχίες των Wallace με τον Shaq στους τελικούς του 2004. Στο Ball Hog θα ασχολείται κυρίως με τις στήλες retro, και με αφιερώματα.

Latest posts by Loukas Moschoulas (see all)

References
1 και ο μοναδικός που το επώνυμο του δεν τελειώνει σε -son
2 και όμως αληθινό!
3 Ali Muhammed πια στην εκτουρκισμένη version του
4 με ανταλλάγματα τους Caron Butler και Shawn Williams που στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι από το Milwaukee
5 μάλλον κατ’ υπερβολή, μιας και ο νατουραλιζέ που επιλέχθηκε στη θέση του, ο Mirotic, μπορεί να έχει εντελώς διαφορετικά αγωνιστικά, αλλά από άποψη ποιότητας δεν φείδεται καθόλου
6 NBAer κι αυτός μέχρι την σεζόν που μας πέρασε, μετά το πέρας της οποίας επέλεξε να επιστρέψει στην Ευρώπη για την ομάδα του Zelimir Obradovic, Fenerbahce
7 Ενδεχομένως Τουρκία;
8 ενδεχομένως και περισσότερη από όση θα έπρεπε, όπως διαπίστωσαν με θλίψη οι Hawks στους φετινούς τελικούς της Ανατολικής Περιφέρειας
9 o οποίος, ενώ αρχικά είχε συμφωνήσει να συνεχίσει την καριέρα του στους Maverics, στο πλευρό του Nowitzki, λίγο πριν την υπογραφή των συμβολαίων, άλλαξε γνώμη και παρέμεινε στους Clippers