Eurobasket 2015 Shootaround – Day 1

Posted on Sep 6 2015 - 11:50am by The Ball Hog

Τα παιχνίδια της πρώτης μέρας της φάσης των ομίλων του Eurobasket 2015 τελείωσαν. Στα κεντρικά γραφεία του The Ball Hog τα πληκτρολόγια πήραν φωτιά και οι διαλογοι ζωντάνεψαν. Καθημερινά θα σας δίνουμε μια εικόνα για τα παιχνίδια της ημέρας μέσα από την οπτική της πλειονότητας των αρθρογράφων μας. 

eurobasket shootaround logo

GROUP A

Πολωνία 68 – 64 Βοσνία & Ερζεγοβίνη

Σε μια αναμέτρηση που, εξ ορισμού, δεν διεκδικούσε δάφνες ποιότητας, η Πολωνία επικράτησε της Βοσνίας με 68-64, σε έναν αγώνα που απέδειξε την ένδεια επιθετικών λύσεων για την ομάδα του Dusko Ivanovic.

Πολωνική Κυριαρχία – Βόσνια Αντεπίθεση

Οι Πολωνοί, αρχής γενομένης από τη 2η περίοδο, επιβλήθηκαν στον αγώνα, με αποκορύφωμα το +17 που έφτασαν στις αρχές τις 3ης περιόδου. Waczynksi και Ponitka άνοιγαν τρύπες στο λεπτό ύφασμα της Βοσνιακής άμυνας, για να ηγηθούν του σκοραρίσματος της ομάδας τους με 15 και 13 πόντους αντίστοιχα. Κάπου εκεί ο Ivanovic, έχοντας αλλάξει 20 χρώματα στον πάγκο, αποφασίζει να ρισκάρει με μια πιο πιεστική άμυνα και παγίδες σε όλο το γήπεδο. Ανάγκασε έτσι την ασταθή περιφέρεια των Πολωνών σε 5 λάθη σε ένα πεντάλεπτο για να μειώσει τη διαφορά στους τέσσερις πόντους (55-51) 1′ πριν τη λήξη του τρίτου δεκαλέπτου, με αιχμές τους Renfroe και Stipanovic (10 πόντοι και 3 κλεψίματα στην 3η περίοδο για τον ψηλό της Trabzonspor). Οι δύο ομάδες μπήκαν στο γήπεδο για την τελική περίοδο σφιγμένες και αγχωμένες, με αποτέλεσμα ένα επιμέρους σκορ 10-11, με τους Gortat & Co να μην σκοράρουν πέρα από βολές για ένα οκτάλεπτο και τους Βόσνιους να καταδικάζονται από τα συνεχόμενα λάθη τους.

Χαρακτηριστική και για τις δύο ομάδες η εντυπωσιακή αστοχία από όλες τις γραμμές: 42% δίποντα, 24% (5/21) τρίποντα και 63% βολές για τους νικητές και 38%, 27% και 50% αντίστοιχα για τους ηττημένους, που είδαν τις δύο βασικές τους επιθετικές διεξόδους να τραβάνε συνεχώς άσφαιρα – 3/15 για τον Kikanovic, 3/11 (2/8 3π) για τον Sutalo.

eurob-kikanovicsutalo

Το πρόσωπο του αγώνα

Για τους νικητές ήταν ο – ανακυρηχθείς σε παίκτη κλειδί από τον Μαυράκη για την εθνική Πολωνίας – Mateusz Ponitka ό οποίος τελείωσε με 13 πόντους, 5 rebounds, 6 assists, 2 κλεψίματα, 3 λάθη και το καλύτερο +/- του αγώνα (+16).

Ο προβληματισμός

Η ομάδα του Mike Taylor δεν μπόρεσε να τροφοδοτήσει σωστά και να εκμεταλλευτεί τον superstar της, Marcin Gortat, ο οποίος είχε ένα αναιμικό επιθετικά παιχνίδι με 10 πόντους και 4/10 σουτ. H Βοσνία συγχώρεσε, μα η Ρωσία είναι ήδη σε οριακό σημείο, χάνοντας από τους Ισραηλινούς και θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί κάθε αρρυθμία στο παιχνίδι των Πολωνών.

Ισραήλ 76-73 Ρωσία

Με ένα σερί 17-0 στο δεύτερο ημίχρονο, το Ισραήλ έκανε την ανατροπή και κράτησε το προβάδισμα μέχρι τέλους απέναντι στους Ρώσους. Η άμυνα των Ισραηλινών κράτησε τη Ρωσία για έξι λεπτά χωρίς καλάθι και, μέσα από την άμυνα του, κατάφερε να βρει ρυθμό και στην επίθεση και να πάρει το προβάδισμα, μετά το 39-27 του ημιχρόνου. Ένα παιχνίδι που δεν προσέφερε κάτι εντυπωσιακό από πλευράς θεάματος και απέδειξε για το πόσο κακή ομάδα έχουν κατεβάσει στο τουρνουά οι Ρώσοι μετά από όλο αυτό το μπάχαλο με FIBA, ρωσική ομοσπονδία και “τραυματισμούς” παικτών.

Χαρακτηριστικό του πόσο καλά δούλεψε η άμυνα των Ισραηλινών στο δεύτερο ημίχρονο, είναι πως το 60% των Ρώσων μέσα από τη ρακέτα στο πρώτο ημίχρονο, το μετέτρεψαν σε 17% στην τρίτη περίοδο, κρατώντας και τον Fridzon, παίκτη βαρόμετρο για το επιθετικό παιχνίδι των Ρώσων, άποντο.

Ο παίκτης που ξεχώρισε για τους νικητές ήταν ο Omri Casspi, ο οποίος τελείωσε το παιχνίδι με 21 πόντους και 9 rebounds και ήταν αυτός που τους οδήγησε στην αντεπίθεση στο τρίτο δεκάλεπτο. Από τους ηττημένους ξεχώρισαν οι Vorontsevich με 15 πόντους (5/9 στα σουτ) και 13 rebounds, και Khvostov με 15 πόντους με 5/7 σουτ. Χαρακτηριστικό στατιστικό στοιχείο είναι πως πέρα από αυτούς τους δύο παίκτες, οι υπόλοιποι Ρώσοι σούταραν με μόλις 10/42 συνολικά.

Γαλλία 97-87 Φινλανδία (81-81 κ.α.)

Παραλίγο να είχαμε την πρώτη μεγάλη κηδεία, μόλις την πρώτη μέρα της διοργάνωσης και μάλιστα με θύμα το απόλυτο φαβορί για το χρυσό μετάλλιο και γηπεδούχο, Γαλλία. Αν και σε όλη την διάρκεια του παιχνιδιού οι Γάλλοι έδειχναν ότι ελέγχουν το παιχνίδι και, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα το καθαρίσουν με σβηστές τις μηχανές. Η σιγουριά αυτή τους στοίχισε, και η Φινλανδία, με ένα εκπληκτικό ντεμαράζ στο 4ο δεκάλεπτο, πήγε να κλέψει τη νίκη, αλλά, με την σειρά της, πλήρωσε την απειρία της σε αυτό το επίπεδο.

Οι Γάλλοι στο πρώτο ημίχρονο πήγαιναν για μία επαγγελματική νίκη, με τους Batum και De Colo να τραβάνε το σκοράρισμα, ενώ στην άμυνα στόχευσαν απλά στο να εγκλωβίσουν τον Κoponen για να αποδιοργανώσουν τα επιθετικά σχέδια των Φινλανδών. Σε μεγάλο βαθμό τα κατάφεραν, αλλά ο ξανθομάλλης πρωταγωνιστής των ονειρώξεων του Μαυράκη έβρισκε τρόπο να δημιουργεί ανισορροπίες και να εκμεταλλεύεται τους συμπαίκτες του για να μένουν μέσα στο παιχνίδι.

Στο δεύτερο ημίχρονο οι Φινλανδοί πίεσαν και μείωσαν στους τρεις πόντους, και τότε ο Tony Parker, που ως τότε είχε παρουσία στο παιχνίδι αντίστοιχη με αυτή του Σπανούλη, δηλαδή να χάνει προσπάθειες και να αγριοκοιτάει τους διαιτητές, αποφάσισε να παίξει σε επίπεδα ΝΒΑ: με 11 πόντους μέσα σε τέσσερα λεπτά δημιούργησε μια διαφορά 16 πόντων, δίνοντας έτσι και την εντύπωση ότι το παιχνίδι έχει κριθεί. Ο πάγκος, ωστόσο, των Γάλλων έχει βάθος αντίστοιχο με παιδική πισίνα, και ο Gelabale, το εμφανώς αδυνατισμένο πτώμα του Florent Pietrus που επιχείρησε και τρίποντο, σε συνδυασμό με την χρησιμοποίηση του De Colo σε ρόλο οργανωτή, βοήθησαν τους Φινλανδούς να επιστρέψουν και να ισοφαρίσουν τέσσερα λεπτά πριν την λήξη.

Από εκεί και πέρα, και για τα τρία επόμενα λεπτά παρατηρούσαμε τους Φινλανδούς να σκίζονται και να βγάζουν την μία εντυπωσιακή άμυνα μετά την άλλη, και κατόπιν, στην άλλη πλευρά του παρκέ, να πηγαίνουν σε χαζές, βιαστικές επιλογές σκοτωμένων μακρινών σουτ, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να σκοράρουν και αυτοί. Αν είχαν λίγο περισσότερη εμπειρία στη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων, θα είχαν πάρει το ροζ φύλλο αγώνα. Τελικά στην παράταση έμειναν από δυνάμεις και η διαφαινόμενη έκπληξη δεν ολοκληρώθηκε.

Για την Γαλλία τα πάντα περιστράφηκαν γύρω από την τριάδα Parker – De Colo – Batum, οι οποίοι δημιουργούσαν σκορ για τους ίδιους και τους συμπαίκτες τους. Οι δύο ψηλοί (Gobert – Lauvergne) τελείωσαν αποτελεσματικά (9/11 και οι δύο μαζί) όλες τις φάσεις που τους προσέφεραν απλόχερα οι προαναφερθέντες, ωστόσο η αδυναμία τους να σκοράρουν χωρίς να κοιτάνε κατάματα το καλάθι είναι προκλητική, και είναι πιθανότατα η αχίλλειος πτέρνα αυτής της ομάδας. Η δικαιολογία που σίγουρα δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν είναι η μανιασμένη άμυνα των αντίπαλων ψηλών, μιας και ο Lee, που έπαιξε την περισσότερη ώρα, έκανε το πρώτο του φάουλ στο 44′. Την κατάσταση μπορεί να σώσει όταν μπει στο τουρνουά ο Boris Diaw, ο οποίος ενδεχομένως να έπαιζε και χτες, δεν είμαι και απόλυτα σίγουρος. Ίσως στον επόμενο αγώνα θυμηθεί να μπει κανονικά στο παιχνίδι.

Οι Φινλανδοί, από την άλλη, περιμένουν τα πάντα από τον Κoponen, σε βαθμό προσβλητικό για την υπόλοιπη ομάδα. O Heinrick Dettmann, έχοντας εμφανιστεί στο γήπεδο μεταμφιεσμένος σε Steve Jobs, έχει δώσει τα κλειδιά της ομάδας στο καμάρι του Μαυράκη, ωστόσο χτες έβλεπε τον 31χρονο Jamar Wilson να μπαίνει από τον πάγκο και να προκαλεί ναυτία στους Γάλλους περιφερειακούς, ροκανίζοντας την διαφορά στο σκορ. Ωστόσο, φρόντιζε να τον αποσύρει κατευθείαν με το που η Φινλανδία πλησίαζε απειλητικά τους Γάλλους. Με αυτό το σύστημα ο Φινλανδοαμερικανός σημείωσε 21 πόντους σε 18 λεπτά, και ίσως, αν έμενε περισσότερη ώρα στο παρκέ, να μιλούσαμε σε άλλη βάση για το χτεσινό παιχνίδι.

GROUP B

Γερμανία 71 – 65 Ισλανδία
Τι μάθαμε;

Ότι μετά από μια τέτοια εμφάνιση, οι Γερμανοί θα είναι η δεύτερη ομάδα που θα ακολουθήσει τους Ισλανδούς στον αποκλεισμό. Σύμφωνοι, σε ένα τέτοιο τουρνουά από μέρα σε μέρα η φόρμα αλλάζει, αλλά αν η νέα της διοργάνωσης Ισλανδία είχε λίγη παραπάνω εμπειρία, το ματς θα ερχόταν διπλό και σήμερα στο Βερολίνο θα είχαμε εθνικό (μπασκετικό) πένθος. Το τελικό 71-65 μαρτυράει απολύτως την εικόνα του παιχνιδιού. Παρά το γεγονός, μάλιστα, πως δύο φορές που οι Γερμανοί πήραν προβάδισμα μέχρι και 18 πόντων. Επιπλέον, τα παιδιά από το νησί, όχι μόνο θα πεθάνουν από την γραμμή του τριπόντου, αλλά αυτή είναι και η οδηγία του προπονητή τους. Εύγε από εμάς. Επίσης, μάθαμε ότι το να βλέπεις γερμανική περιγραφή σε ματς μπάσκετ, είναι (ίσως) λίγο χειρότερο από το σουτ του Schroeder, aka “Σγχχούντα1)έτσι τον έλεγε ο Γερμανός speaker και ναι νομίζω πως από εδώ και πέρα έτσι θα γράφω τον point guard των Hawks!”.

Χαρήκαμε για την γνωριμία… 

…κύριε Stefansson. Tα είχε γράψει ο Λουκάς στο preview του για σένα, αλλά σε διεθνές τουρνουά πρώτη φορά σε είδαμε. 23 πόντοι με 9/19 σουτ (9/16 δίποντα, 0/3 τρίποντα), 5/5 βολές και 5 assists στην πρεμιέρα, το λες και εξαιρετικό.

Η ευχάριστη έκπληξη

Το παιχνίδι των Ισλανδών, τόσο σε επίθεση, όσο και σε άμυνα. Καλό passing game, καλές επιλογές στα σουτ2)αν και στο τέλος λόγω πίεσης χρόνου δεν υπήρχε καθαρό μυαλό και αλτρουισμός3)τέσσερις παίχτες τελείωσαν το ματς με διψήφιο αριθμό πόντων. Στην άμυνα είχαν καλές αλληλοκαλύψεις, με αποτέλεσμα να προκαλούν τα λάθη των Γερμανών, οι οποίοι τελείωσαν το ματς με 15. Το box out έμοιαζε μάλλον με χόμπι στον ελεύθερο χρόνο, αλλά ας μην τα θέλουμε όλα δικά μας.

Η απογοήτευση

Πλην Nowitzki και “Σγχχούντα”, όλοι οι υπόλοιποι. Καταλαβαίνεις πως άπαξ και σταματήσει ο αστέρας των Mavericks, τo γερμανικό μπάσκετ θα πάει άπατο. Εκτός αν έρχεται κάτι από χαμηλά που δεν τον ξέρουμε.

To άσχημο νέο

Ο τραυματισμός του Benzing, ο οποίος υποφέρει από διάστρεμμα4)χάνει το ματς με την Σερβία, ενώ θα υποβληθεί σε περαιτέρω εξετάσεις. Δεν έχει που δεν έχει πολλές επιλογές ο Chris Fleming, τίποτα άλλο δεν του έλειπε.

Μεταξύ σοβαρού και αστείου

Είμαστε σίγουροι ότι προπονητής της Γερμανίας είναι ο Fleming; (bonus τα highlights του Nowitzki ενώ μπορείτε να δείτε τι εννοούμε στο 1:26)

Ισπανία 70 – 80 Σερβία
Bienvenido Willy

O νεοσσός της La Roja, Willy Hernangomez σκόραρε τους δύο πρώτους του πόντους σε διεθνή διοργάνωση, καλοτυλιγμένους σε συσκευασία δώρου από τον Rudy Fernandez που έστω για λίγο κατέβασε εαυτόν ένα επίπεδο στο αντιπαθόμετρο με μια πανέμορφη assist.

Άσφαιρη Ισπανία, αθλητική κυριαρχία των Σέρβων

Οι Ισπανοί καταδικάστηκαν από, μια απρόσμενη γι’ αυτούς, δυστοκία από τα 6,75 (3/19, 16%), με μόνο παίκτη που ευστόχησε από απόσταση να είναι ο “Ισπανός Νίκος Ζήσης”, Pau Ribas. Πρωταθλητής στον διαγωνισμό οικοδομικής εργασίας με τούβλα ο Sergio Llull με 0/5 (και 1/10 συνολικά), με σοβαρές υποψηφιότητες από Rudy Fernandez (0/4) και Nikola Mirotic (0/3). Η περιφέρεια της Ισπανίας ήταν συνολικά ανεκδιήγητη, του Ribas εξαιρουμένου) με Sergio και Rudy να υποπίπτουν σε σωρεία λαθών και να χαώνουν περισσότερο, παρά να σταθεροποιούν, το παιχνίδι της ομάδας.

Σε αυτό συνέβαλε και η συγκλονιστική άμυνα των Σέρβων, οι οποίοι ορμούσαν στους ballhanders των Ισπανών και τις χαμένες μπάλες όπως τα γουρούνια του Brick Top στο Snatch του Guy Ritchie.

MVP

One man show του Nemanja Bjelica5)Η επιλογή του Πέτρου και του Λουκά για MVP της διοργάνωσης που συνεχίζει με φόρα από το MVP της Euroleague και την τρομακτική βελτίωση του την τελευταία 5ετία. 24 πόντοι, 10 rebounds και 4 assists, με 2 τρίποντα από τα 8 μέτρα διαγώνια, εν ψυχρώ δολοφονίες, όταν ο Gasol (προοικονομία, που μας έλεγαν και στον Όμηρο, αναλυτικότερα ακολούθως) πήγε να γυρίσει το παιχνίδι. Αρωγοί στην προσπάθειά του ο Bogdan Bogdanovic, με ένα all around παιχνίδι (8/5/5), ο οποίος εκτέλεσε από το ίδιο ακριβώς σημείο με τον Bjelica το τρίποντο που έθαψε τις ελπίδες των Ισπανών για το 70-77, και έπειτα έδωσε την assist για 70-80 του Nedovic, για το πευκάκι που φυτεύτηκε στον τάφο τους.

Από κοντά και ο φλεγόμενος Nedovic με 6/6 σουτ 3 assists και 0 λάθη σε 21′.

Too little, too late

Ο Pau Gasol εμφανίστηκε αναπάντεχα γήινος με μόλις 5 πόντους στα πρώτα 34 λεπτά του παιχνιδιού, βοηθώντας κυρίως στην άμυνα, όπου μέτρησε 4 blocks και ανάγκασε τον Radulica σε μια μίζερη εμφάνιση. Προσπάθησε να εμπνεύσει τους συμπαίκτες του για ένα comeback με 11 πόντους στα τελευταία 6 λεπτά, μα, με εξαίρεση ένα τρίποντο του Pau Ribas, ήταν ο μόνος ερυθροφορεμένος που συνδέθηκε με το σέρβικο καλάθι τα τελευταία 8 λεπτά.

Forever Arrogant

Στην πραγματικότητα οι Σέρβοι ήλεγξαν με μοναδική αποφασιστικότητα το παιχνίδι από τη στιγμή που προηγήθηκαν. Αυτό δεν έπεισε Rudy και Scariolo να είναι λίγο πιο φειδωλοί στις δηλώσεις τους. Ο guard της La Roja δήλωσε πως το παιχνίδι χάθηκε στις λεπτομέρειες, ενώ ο Scariolo, διαμέσου της μπριγιαντίνης του, μνημόνευσε πως και το ’09 έχασαν το πρώτο παιχνίδι από τους Σέρβους.

Iταλία 87 – 89 Τουρκία

Εν αρχή ην η άμυνα 

Οι Ιταλοί φημίζονται για την άμυνα. Στο ποδόσφαιρο. Είμαι σίγουρος πως αν οι Gattuso και Chiellini βρίσκονταν στις εξέδρες της Mercedez-Benz Arena του Βερολίνου, θα φορούσαν μπασκετικά παπούτσια και θα πήγαιναν στον Pianigianni λέγοντας “έλα, βγάλε τα γατάκια να σου δείξουμε πως γίνεται”. Η Squadra Azzurra έπαιξε άμυνα… παιδικού επιπέδου, αφήνοντας σε πολλές περιπτώσεις ανενόχλητους τους παίχτες της Τουρκίας να επιδίδονται σε drive. Eπιπλέον, το box out δείχνει να είναι προαιρετικό για την Ιταλία, καθώς η Τουρκία μάζεψε 21 (ναι, 21!) επιθετικά rebounds, κάνοντας τον Erden να φαίνεται Dwight Howard, στα χρόνια του στους Magic. Όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά το τι εστί Ιταλία επιθετικά και ότι μπορεί να σκοράρει από παντού και όπως θέλει, ωστόσο αν θέλει να κάνει το βήμα παραπάνω, θα πρέπει να πείσει τους παίκτες της να παίξουν άμυνα. Αν δέχθηκες 89 από την Τουρκία, τι ακριβώς θα γίνει με Ισπανία και Σερβία;

Ο Sinan o Guler

Τί διάολο άλλαξε τα τελευταία χρόνια στο DNA του Τούρκου; Μόνο άμυνα δεν έπαιζε κάποτε; Για ειδικές αποστολές δεν τον είχαν; Πως άρχισε να παίρνει σουτ; Οκ, έκανε 2-3 drive σε κάθε ματς. Γρήγορος είναι, διασκελισμό έχει, το κυνηγούσ… ώπα – ώπα… 9 assists; 9 ASSISTS;;; Κύριε Guler υποκλίνομαι. Όχι μόνο γιατί συνεχίζεις την αμυντική σου συνέπεια, αλλά και γιατί δείχνει πως τα προηγούμενα χρόνια κάποιοι δεν ήθελαν να αναδειχθεί το επιθετικό/οργανωτικό σου ταλέντο.

Το πρόσωπο…

… και συνάμα ο μοιραίος, ήταν ο Danilo Gallinari. Με στατιστικά που κάνουν τους ανθρώπους των Nuggets να τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση, ο Ιταλός forward ήταν ο ηγέτης στην χθεσινή προσπάθεια της ομάδας του να κερδίσει το παιχνίδι. 33 πόντοι6)ρεκόρ καριέρας με την φανέλα της Ιταλίας με 8/8 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 14/15 βολές7)αυτή που έχασε ήταν και η μοιραία, λίγα δευτερόλεπτα πριν το τέλος της αναμέτρησης, χαρακτηρίζεται ως στατιστική για όσκαρ. Αν κρίνουμε από την χθεσινή του εμφάνιση, ο Pianigiani θα συνεχίσει να τον χρησιμοποιεί περισσότερο στο “4”.

MVP

Ο Erden πραγματοποίησε ίσως την καλύτερη εμφάνισή του με την Τουρκία έχοντας 22 πόντους (8/12 FGM/FGA, 6/12 FT, 8 rebs, τα πέντε επιθετικά). Ο ψηλός της Τουρκίας έκανε πραγματικό πάρτι κάτω από τα καλάθια καθώς, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, οι Ιταλοί δεν πολυψήνονταν να κάνουν box out. Αν δεν φορτωνόταν από νωρίς με φάουλ ο Ilyasova, ο οποίος σταμάτησε στους 17 πόντους (5/7 FGM-FGA, τα τέσσερα ασάλιωτα, 2/2 τρίποντα) ίσως ήταν αυτός ο MVP. Εύφημος μνεία και στον Ali Muhammed, καθώς μπορεί να έσπασε τα αντίπαλα καλάθια (4/20 FGM-FGA), αλλά μοίρασε 9 assists.

H απογοήτευση

Άπαντες περιμένουν πολλά περισσότερα πράγματα από τον Datome. Χθες δεν φάνηκε να πατάει καλά στα πόδια του και θα πρέπει να δείξει κάτι από το καλό πρόσωπο του αν θέλει να προχωρήσει μαζί με την ομάδα του στη διοργάνωση.

Sinan Guler’s 3-point watch: Πρώτος αγώνας vs Italy, 0/4 τρίποντα.

Group C

ΠΓΔΜ 65 – 85 Ελλάδα

Ξεκίνημα με νευρικότητα, τέλος με γκάζι

Το περιμέναμε και ήμασταν σίγουροι για αυτό. Κάθε πρεμιέρα προκαλεί νευρικότητα στα φαβορί και το στοίχημα για τον προπονητή είναι να τη διαχειριστεί και να βρει τον κατάλληλο παίκτη που θα δώσει ώθηση στην ομάδα. Ο Φώτης Κατσικάρης χρησιμοποίησε τα σχήματα που είχαμε δει και στα φιλικά, όπως ήταν αναμενόμενο, και μοίρασε το χρόνο συμμετοχής ώστε να υπάρχει και συντήρηση δυνάμεων. Πρώτος σε χρόνο συμμετοχής τελείωσε το παιχνίδι ο Αντετοκούνμπο με 27 λεπτά. Τελευταίος ήταν ο Μάντζαρης που πάτησε το παρκέ τα τελευταία 2,5 λεπτά. Περιμέναμε χτες, που παίζαμε απέναντι σε ομάδα που βασίζει όλο το παιχνίδι της στην ευστοχία της στο περιφερειακό σουτ, να βλέπαμε περισσότερη ώρα τον Μάντζαρη στο παρκέ, ως έναν από τους καλύτερους περιφερειακούς αμυντικούς στην Ευρώπη.

Είπαμε να τρέχουμε, αλλά με αποτελεσματικότητα

Όπως είχαμε επισημάνει στο άρθρο μας για το πως παρουσιάστηκε η Εθνική στα φιλικά προετοιμασίας και το ποια αγωνιστική φιλοσοφία θα ακολουθήσει στο Eurobasket, θα προσπαθεί να τρέξει με κάθε ευκαιρία για να καλύψει τις δύο βασικές της επιθετικές αδυναμίες: το κακό περιφερειακό σουτ και το μπλοκάρισμα που παθαίνει απέναντι σε οργανωμένες άμυνες λόγω της αδυναμίας της να δημιουργήσει σε σετ επιθέσεις. Στο πρώτο δεκάλεπτο, και μετά το 7-1 που ξεκίνησαν οι αντίπαλοι, ο Κατσικάρης πήρε το πρώτο του time out και έδωσε εντολή να τρέξουμε το γήπεδο. Το αποτέλεσμα ήταν 4/5 αιφνιδιασμοί και 10 εύκολοι πόντοι που μας έδωσαν το προβάδισμα με 16-23 στο τέλος του δεκαλέπτου. Από εκεί και πέρα όμως, κάθε αιφνιδιασμός θύμιζε στιγμιότυπο από ταινία του αείμνηστου Βέγγου, με βασικό υπαίτιο τον Σπανούλη, που προτιμούσε εξεζητημένες πάσες από το να τελειώσει τις φάσεις μόνος του.

Το 2ο δεκάλεπτο το τελειώσαμε με 2/7 και μόλις 3 πόντους από αιφνιδιασμό και στο 3ο τα πράγματα χειροτέρεψαν, αφού είχαμε 0/3. Κάπου εκεί είπαμε να σταματήσουμε το διαγώνισμο γκάφας και στο 4ο δεκάλεπτο δεν επιχειρήσαμε ούτε έναν. Το παράδοξο είναι πως το τελευταίο δεκάλεπτο ήταν και το καλύτερο μας, αφού τελείωσε με επιμέρους σκορ 26-15 για την Ελλάδα, αλλά αυτό οφείλεται περισσότερο μάλλον στους αντιπάλους, οι οποίοι παράτησαν το παιχνίδι τα τελευταία τέσσερα λεπτά.

Υπομονή, υπομονή, υπομονή

Όχι, δεν ξαναγυρίσαμε στις εποχές Γιαννάκη, αλλά στο πρώτο παιχνίδι της Εθνικής αυτό ήταν το όπλο της και φαινόταν από την αρχή. Χρειαζόταν υπομονή και καθαρό μυαλό για να βγάλει στο παρκέ όσα απαιτούνταν απέναντι στους συγκεκριμένους αντιπάλους και να πετύχει μια εύκολη νίκη. Χρειάστηκε υπομονή για να κουράσει τους αντιπάλους και να τους βγάλει από το παιχνίδι, παρόλο που τα συνολικά 13 εύστοχα τρίποντα που πέτυχαν, και το ποσοστό 40% με το οποίο σούταραν από μακριά, τους κρατούσε μέσα στο παιχνίδι για σχεδόν 34 λεπτά.

Όποτε η Εθνική ανέβαζε ρυθμό, δυνάμωνε την άμυνα της και έλεγχε τα rebounds (τομέας που θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή στο υπόλοιπο της διοργάνωσης) , εξαντλούσε τους αντιπάλους και τους οδήγησε σε μονότονο επιθετικό παιχνίδι με μόνη επιλογή το μακρινό σουτ.

Απόδοση των παικτών

Ο προπονητής χρησιμοποίησε ουσιαστικά εννέα παίκτες, αφού Περπέρογλου, Καϊμακόγλου και Μάντζαρης αγωνίστηκαν λιγότερο από 5 λεπτά ο καθένας. Οι ψηλοί μας κάνανε σωστά τη δουλειά τους και στις δύο πλευρές του παρκέ. Στην επίθεση αποτελούσαν το σημείο όπου θα ακουμπούσε η μπάλα για να βγει το σύστημα και στην άμυνα σκέπασαν τα καλάθια. Ο Μπουρούσης τελείωσε το παιχνίδι με 16 πόντους και 10 rebounds και ο Κουφός με 11 πόντους και 11 rebounds. Οι βασικοί περιφερειακοί της ομάδας, Σπανούλης και Καλάθης, παρόλο που δεν φάνηκαν να βρίσκονται σε καλή μέρα, τελείωσαν το παιχνίδι με, από κοινού, 13 assists από τις 23 συνολικά της Εθνικής. Καλύτεροι παίκτες για την Εθνική ήταν ο Πρίντεζης, που τελείωσε το παιχνίδι με 18 πόντους, με 7/8 προσπάθειες, και ο Σλούκας, που όποτε έμπαινε άλλαζε τον ρυθμό του παιχνιδιού και έδινε λύσεις όταν μπλόκαρε η επίθεση της ομάδας.

Κροατία 80 – 73 Σλοβενία

Το παιχνίδι της Κροατίας με τη Σλοβενία ξεκίνησε με μια 1η περίοδο, γλαφυρό κοντράστ μεταξύ ψυχολογικών καταστάσεων, με τους μεν Σλοβένους να κατεβαίνουν με ένα δίχως άγχος, devil-may-care attitude, με καλύτερη απόδειξή αυτού ένα τρίποντο του Klemen Prepelic από τα 8 μέτρα μετά από κλέψιμο με 19” στο 24άρι. Την ίδια ώρα, οι Κροάτες μπήκαν στο παιχνίδι στρεσαρισμένοι και διστακτικοί στις κινήσεις τους, με κύριο θύμα της πίεσης τον Bogdanovic των 0/2 σουτ και 2 λαθών στην πρώτη περίοδο. Κάπως έτσι, το πρώτο δεκάλεπτο κλείνει στο 17-23.

Ο Bogdanovic ξυπνά, o Zoric κυριαρχεί

Ξεπερνώντας το πρώτο σοκ, οι Κροάτες επαναφέρουν τον Bogdanovic, ο οποίος βλέποντας ότι οι εμπνεύσεις του καταλήγουν στο κενό, αποφασίζει να ακολουθήσει το δόγμα KISS, κυνηγώντας τις επαφές για να πάει σε βολές. Το πρόσωπο, ωστόσο, που άλλαξε τον ρου της αναμέτρησης ήταν η σκληροτράχηλη, αρχοντική, βουκολική μουτσούνα του Luka Zoric. Με 8 πόντους και 3 blocks στο δεύτερο δεκάλεπτο, και με τον Simon στο πλευρό του, επιδίωξαν το physical game που διέλυσε τον ρυθμό των Σλοβένων. Σκορ ημιχρόνου 44-38 και οι Κροάτες δεν κοίταξαν ποτέ πια πίσω, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του τέως παίκτη του Α.Ο. Τρικάλων, Miha Zupan.

Η μάχη της Αριστεράς

Όταν συγκρίνουμε τον Krunoslav Simon με τον Zoran Dragic, έχουμε να κάνουμε με δύο ομοϋψείς παίκτες με παρόμοιο σωματότυπο, αριστερόχειρες και κοντινά τεχνικά χαρακτηριστικά. Ο Dragic προσανατολίζεται περισσότερο στα drives ενώ ο Simon βγάζει λίγο περισσότερο το ψωμί του στην περιφέρεια. Οι πορείες τους φέτος υπήρξαν αντίρροπες. Ο Σλοβένος έρχεται από την παρακολούθηση NBA αγώνων σε courtside προνομιακές θέσεις, για να αναλάβει ρόλο ηγέτη στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του, ενώ ο Κροάτης προέρχεται από μια εξαιρετική σεζόν με πρωταγωνιστικό ρόλο στην Kuban για να πλαισιώσει τα golden boys της Κροατίας. Τα πράγματα όμως δεν έρχονται πάντα όπως είναι γραμμένα στο σενάριο, και έτσι ενώ ο Dragic ήταν πρώτος σκόρερ της Σλοβενίας με 14 πόντους, ακόμα κι αν έφτασε σε αυτούς εκβιάζοντας καταστάσεις (5/12 σουτ), και με ένα τρίποντο όταν το παιχνίδι είχε κριθεί. Αντίθετα, ο Simon αναδείχτηκε στον πολυτιμότερο παίκτη της αναμέτρησης, τελειώνοντας με 20 πόντους και ταλαιπωρώντας ακατάπαυστα Blazic και Prepelic, που στο κυνήγι του Simon έχασαν και τις δυνάμεις τους για προσφορά στην επίθεση. Ο Simon αποτέλεσε τη μόνη σταθερή και χωρίς αρρυθμίες απειλή της Κροατίας καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα, με καλάθια ψυχολογίας και τσαμπουκά.

Εν ολίγοις

eurob-crosloa

Είδαμε ένα χωρίς τρέξιμο στο ανοιχτό γήπεδο παιχνίδι, παρά τα πολλά λάθη των δύο ομάδων. Στο set παιχνίδι οι Κροάτες προτίμησαν να βάλουν την μπάλα κοντά στο καλάθι, ακουμπώντας σε Tomic, Zoric και ενίοτε στον Saric, την ώρα που οι Σλοβένοι, ενδεείς μιας σοβαρής απειλής στο post στράφηκαν στην περιφέρεια, επιλογή, όμως, που δεν ταιριάζει στο roster τους και που ο Perasovic τους έδωσε με ευχαρίστηση. Οι Κροάτες πάντως δύσκολα θα είναι ευχαριστημένοι – πέραν του αποτελέσματος – μετά από αυτό το παιχνίδι, καθώς ουκ ολίγες επιθέσεις τους είχαν τον χαρακτήρα του αχταρμά. Το ίδιο και οι Σλοβένοι, που είχαν στα χέρια τους τελικά ένα παιχνίδι που θα μπορούσαν να κερδίσουν, μα η δυστοκία τους από τα 6,75, με κύριους υπαίτιους τους Balazic, Prepelic, Blazic, τους στοίχισε το κάτι παραπάνω.

Και από αύριο, coach Zdovc;

Zupan και Omic ήταν οι μόνες απαντήσεις απέναντι στους ψηλούς της Κροατίας, μα έπαιξαν μόνο από 13 λεπτά, έναντι 27′ του δυσκίνητου Slokar και 21′ του κρύου Balazic, οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι και για το πάρτι που στήθηκε στη ρακέτα της Σλοβενίας στο ζήτημα rebound, μαζεύοντας από ένα στα συνολικά 48′ λεπτά αθροιστικής συμμετοχής τους. Από εκεί και πέρα, θα έδινα περισσότερα λεπτά και στον, εξαιρετικό αμυντικό και ρεαλιστή επιθετικά, Mitja Nikolic. Στόχος του “ξανθού σκυλιού” θα πρέπει να είναι να πάνε τα παιχνίδια πιο χαμηλά στο σκορ ή, αν ξεφύγουν, αυτό να γίνει με ανοιχτό ρυθμό και όχι από παιχνίδι μισού γηπέδου.

Γεωργία 72-73 Ολλανδία

Θα μπορούσαμε να πούμε πως αυτή ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη της πρώτης μέρας της φάσης των ομίλων, περισσότερο λόγω των στόχων με τους οποίους κατέβηκε η κάθε ομάδα στη διοργάνωση, και όχι για τις αγωνιστικές τους ικανότητες. Η Γεωργία έχει ξεκαθαρίσει πως στόχος της είναι η πρόκριση στη φάση των 16 και η Ολλανδία να παίξει όσο καλύτερα γίνεται και να παλέψει όλα τα παιχνίδια που μπορεί.

Οι Ολλανδοί, παίζοντας ελεύθερο και γρήγορο μπάσκετ, είχαν το προβάδισμα σε όλο το πρώτο ημίχρονο.

Η αγουροξυπνημένη άμυνα των Γεωργιανών έκανε τον εκρηκτικό  Charlon Kloof να φαντάζει Russell Westbrook.

Ο point guard των Ολλανδών το εκμεταλλεύτηκε δεόντως, φθάνοντας στο αντίπαλο καλάθι κατά βούληση, ενώ χαρακτηριστικές ήταν οι στιγμές που, απέναντι στη ζώνη 2-3, περνούσε ανάμεσα στα guards, χωρίζοντας την άμυνα των Γεωργιανών όπως ο Μωυσής της Ερυθρά Θάλασσα. Το πρόβλημα παρουσιαζόταν μετά, όταν ερχόταν η βοήθεια στο guard, αφού τότε οι αμυντικές περιστροφές των γεωργιανών ήταν δραματικά αργές.

Επιθετικά οι Γεωργιανοί, καθοδηγούμενοι από τον Pullen, έπαιζαν ένα αναρχικό μπάσκετ. Μοναδική πηγή δημιουργίας τους ήταν οι δύο ψηλοί της από το high και το low post, αφού ο γεωργιανοποιημένος guard, ούτε την επίθεση έτρεχε, μήτε άμυνα έπαιζε, ούτε και τα σουτ του έβαζε. Σίγουρα αυτή την στιγμή το ξενοφοβικό κόμμα της Γεωργίας συγκεντρώνει υπογραφές για την απέλαση του.

Κάπως έτσι οι Ολλανδοί μπήκαν στην τελευταία περίοδο με έναν αέρα δέκα πόντων, που γρήγορα έφτασε και τους δώδεκα. Εκεί όμως μίλησε ο όσιος Viκtor. Ο Sanikidze άλλαξε το momentum του αγώνα με ένα φανταστικό μπλοκ που οδήγησε σε αιφνιδιασμό στον όποιον κέρδισε τo αντιαθλητικό φάουλ.

Αυτή η φάση λειτούργησε σαν καμπανάκι για τους Γεωργιανούς και με ένα σερί 22-5  ανέλαβαν το προβάδισμα. Προς στιγμήν θεωρήσαμε πως εδώ τελείωσε το παραμύθι, μιας και φάνηκε πως ο δράκος, η Γεωργία, θα τσουρούφλιζε τον φιλόδοξο πρίγκηπα. Τότε όμως επέστρεψε ο Kloof. Με δύο εύστοχες βολές μείωσε, και στην κρισιμότερη επίθεση τους παιχνιδιού, με τους Ολλανδούς τέσσερις πόντους πίσω, he called it bank. Με την μπάλα να του έχει μείνει στα χέρια, έκανε ένα σουτ της απελπισίας που κατέληξε να είναι εύστοχο τρίποντο με ταμπλό, μια μαχαιριά στην καρδιά των απανταχού Γεωργιανών, και ακόμα δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Η πίεση πάνω στον Pachulia (και το εμφανές φάουλ πάνω στο center των Mavs) οδήγησε σε λάθος και έδωσε την κατοχή στους Ολλανδούς για επίθεση στα 33” δευτερόλεπτα. Αυτή τη φορά ο Kloof βρήκε τον Smeulders μόνο του και αυτός με ένα εύκολο jump shoot, έδωσε το προβάδισμα στην Ολλανδία 18” πριν το τέλος. Η τελευταία επίθεση των Γεωργιανών δεν ήταν άσχημα σχεδιασμένη, μα ήταν άστοχη, όπως και η δεύτερη μετά το επιθετικό rebound που πήραν, και έτσι η νίκη κατέληξε στους Ολλανδούς, οι οποίοι και την πανηγύρισαν έντονα ως πρώτη τους σε Eurobasket. Μία δεύτερη χρειάζονται πλέον απέναντι στην Π.Γ.Δ.Μ. και θα είναι το πρώτο φαβορί για την κατάκτηση της τέταρτης θέσης τους Group C και την πρόκριση στη φάση των 16.

Καλύτερος παίκτης για την Ολλανδία ήταν φυσικά ο Kloof, ο οποίος τελείωσε το παιχνίδι με 22 πόντους με 4/7 τρίποντα. O Worthy De Jong φέρει επάξια το τιμημένο όνομα, φέροντας τον τσαμπουκά, σήμα κατατεθέν της οικογενείας, και πηγαίνοντας κατά βούληση το εκάστοτε γεωργιανό small forward στην καρδιά της ρακέτας για εύκολους πόντους.

Για τους Γεωργιανούς, ο Pachulia προσέφερε μεν 16 πόντους και 6 rebounds, αλλά κορυφαίος παίκτης ήταν ο Toko o Shengelia, που έχει γίνει εξαιρετικός μαθητής του εμπειρότερου συμπαίκτη του, όσον αφορά τη δημιουργία από το post. O Sanadze ήταν μια 3&D όαση για την περιφέρεια των Γεωργιανών. Ο παίκτης των San Diego Toreros αγωνίστηκε μόλις 12 λέπτα αλλά προσέφερε 11 πόντους με 3/3 τρίποντα (ένα εκ των οποίων σημάδεψε την επιστροφή των Γεωργιανών από το -12) και ένα εκπληκτικό chasedown μπλοκ στον αιφνιδιασμό.

Group D

Τσέχια 80 – 57 Εσθονία
Η διαφορά ποιότητας των Τσέχων ήταν εμφανής από την  πρώτη στιγμή (ή περίπου, καθώς οι Εσθονοί  δημιούργησαν την ψευδαίσθηση του ανταγωνιστικού αγώνα για το πρώτο πεντάλεπτο). Πήραν μια διαφορά από πολύ νωρίς, την οποία άκοπα συνέχιζαν να αυξάνουν, δίχως να συναντήσουν εμπόδια από την ασθενή αντίσταση της οικογένειας Sokk.
Ο Vesely χρησιμοποίησε τα αθλητικά του προσόντα στο έπακρο και κυριάρχησε ολοκληρωτικά στις δύο ρακέτες.
Ο Blake Schilb μπορεί να είναι Τσέχος μονάχα για ένα μήνα, αλλά ταιριάζει γάντι στην ομάδα. Ήταν ένας μαέστρος στο μισό γήπεδο, παίζοντας στα συνηθισμένα του υψηλά επίπεδο σαν ένα από τα τελευταία αυθεντικά point forward της ηπείρου. Ο Satoransky μπορεί να έσπασε τα καλάθια, αλλά βοήθησε πάρα πολύ στην οργάνωση και αμυντικά βασάνισε τα guards των Εσθονών.
 Από την πλευρά των Εσθονών, ο Vene τίμησε το υπέροχο κοινό τους, που τραγουδούσαν απτόητοι παρά τους τριάντα πόντους διαφορά που έχανε η ομάδα τους. Ο παίκτης της Zalgiris είχε 18 πόντους και 13 rebounds. O Christian Kangur δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει απέναντι στα γρήγορα πόδια του Vesely. Το βράδυ παρόλ’ αυτά, παρακολουθώντας τα ατελείωτα πικερό του Semih Erden, τον έφερα στο μυαλό μου σκεπτόμενος πως, εφόσον είχε ανακυρηχθεί επίτιμος Ιταλός, λόγω του ιταλοπρεπέστατου επώνυμού του (και της θητείας του στην Lega A) και αγωνιζόταν με την Squadra Azzura, οι Εσθονοί και πάλι θα είχαν χάσει, αλλά οι Ιταλοί τουλάχιστoν θα είχαν σωθεί από το αμυντικό τους ναυάγιο.
Ο πατέρας Sokk σίγουρα θα σκέφτηκε να αποκληρώσει τον πρωτότοκο γιο του, που είχε 1/7 σουτ και 6 λάθη (ο δευτερότοκος προσέθεσε 1/3 σουτ από τον πάγκο) και έδειξε να ασφυκτιά απέναντι στον αθλητικό Satoransky.
Βέλγιο 67 – 78 Λετονία

Λίγη άμυνα ρε παιδιά

Το Βέλγιο δεν ήταν κακό, αλλά ρε παιδιά… λίγο άμυνα. Λίγο να βάλουμε το κορμί μπροστά στους άλλους, να τους δυσκολέψουμε. Κάτι τέλος πάντων. Όταν αποφάσισαν να παίξουν άμυνα οι Βέλγοι (στην 3η περίοδο δηλαδή, όταν και κράτησαν την Λετονία στους 11 πόντους) ήταν κάπως αργά, μιας και οι τυπικά φιλοξενούμενοι, ουσιαστικά γηπεδούχοι, ήλεγχαν τον ρυθμό του παιχνιδιού. Οι Βέλγοι δέχθηκαν 8 τρίποντα, εκ των οποίων τα 6 ήταν ελεύθερα, γεγονός που πρέπει να προβληματίσει τον coach Casteels, αφού υποτίθεται πως η περιφερειακή άμυνα είναι το δυνατό σημείο της ομάδας. Μπροστάρης για την ομάδα του Βελγίου ήταν ο Hervelle, ο οποίος τελείωσε το ματς με 13 πόντους, 6 rebounds και 7 assists, αποδεικνύοντας, για μια ακόμα φορά το γιατί θεωρείται ένα από τα πιο ολοκληρωμένα τεσσάρια της Ευρώπη. Ωστόσο, δυστυχώς για την ομάδα του, η συνεισφορά του δεν ήταν αρκετή.

Martins Meiers μας κάνεις πλάκα

Ο ψηλός της VEF Riga αγωνίστηκε για 14 λεπτά και πρόλαβε να σημειώσει 15 πόντους με 6/7 σουτ και 3/3 βολές. Αν ο Bagatskis βγάζει τέτοιους λαγούς από το καπέλο του, τότε μπράβο, ευχόμαστε ανάλογη συνέχεια.

O Janis Timma το’χει

MVP

Δικαιωματικά ο Kristaps Janicenoks, ο οποίος βρέθηκε σε πολύ καλή μέρα. Ο guard της Λετονίας τελείωσε το ματς με 14 πόντους (5/9 FGM-FGA, 3/4 3pts, 4 rebs, 2 ast, 1 stl) σε 25 λεπτά συμμετοχής. Berzins και Bertans ακολούθησαν σε απόδοση με 12 και 13 πόντους αντίστοιχα.

Η απογοήτευση

Το γεγονός ότι η Arena Riga δεν γέμισε. Οκ, το όνομα του αντιπάλου δεν είναι και το πιο ελκυστικό, αλλά διάολε, πόσο συχνά έχεις την ευκαιρία να φιλοξενήσεις μια τέτοιου είδους διοργάνωση;

Λιθουανία 69 – 68 Ουκρανία

Ο Όλυμπος κι ο Κίσσαβος

Η μαρκίζα του παιχνιδιού είχε χαραγμένη πάνω της τη μονομαχία των Shaquille O’Neal και Hakeem Olajuwon του Ανατολικού μπλοκ. Fesenko και Valanciunas είναι οι αδιαφιλονίκητοι ηγέτες των ομάδων τους και, όπως ήταν αναμενόμενο, ανέλαβαν τις περισσότερες επιθετικές πρωτοβουλίες. Το αποτέλεσμα ήταν μια μονομαχία στο post που θύμισε άλλες δεκαετίες, με τον Fesenko να στηρίζεται κυρίως στην ωμή δύναμή του, αλλά και ένα κρυμμένο χρόνια και βελτιωμένο εσχάτως footwork, χωρίς να θυμίζει τον δυσκίνητο όγκο που πάλευε με τον Κουφό για τη θέση του backup center στους Jazz, την ώρα που ο Valanciunas, με την απαράμιλλη για ψηλό τεχνική του και τη δυνατότητα να παίξει και 4-5 μέτρα μακριά από το καλάθι, έμοιαζε να βρίσκεται σε θέση ισχύος.
Αποτέλεσμα; Μια εντυπωσιακή στατιστική ομοιότητα. 19 πόντοι, 11 rebounds, 1 assist και 1 λάθος για τον καθέναν τους, με τον Fesenko να μετρά δύο τάπες, έναντι μίας του Λιθουανού. Κι αν ο Fesenko ήταν πιο αποτελεσματικός (9/13 σουτ έναντι 7/16 του Valanciunas), λέρωσε την εικόνα της εμφάνισής του αποβαλλόμενος με 5 fouls 5 λεπτά πριν από τη λήξη, στερώντας έτσι από την ομάδα του Murzin το σημείο αναφοράς της σε επίθεση και άμυνα στα τελευταία κρίσιμα λεπτά.

Jankunas & Kalnietis

Οι δύο σταθερές της εθνικής Λιθουανίας (o Jankunas αγωνίζεται ανελλιπώς με την πρασινοκίτρινη φανέλα από το 2005, ο Kalnietis από το 2006) βρίσκονται και πάλι στο επίκεντρο των γεγονότων. Ο Paulius Jankunas είναι ένας παίκτης τόσο εντυπωσιακά βαρετός και αθόρυβος, μα παράλληλα ανελέητα σταθερός και αποτελεσματικός. Εδώ και μια δεκαετία δίνει στη Zalgiris (κάνοντας την προσωπική του επανάσταση, το διάλειμμα ενός χρόνου στην Khimki) αυτούς του 8-11 πόντους και τα 5-7 rebounds σε κάθε αγώνα. Είναι απίθανη η συνέπεια του. Είναι και ο τρόπος παιχνιδιού του τέτοιος, του αρέσει να κάνει τη δουλειά του χωρίς περιττές φανφάρες και φασαρίες, παίρνοντας σουτ χαμηλού ρίσκου, κινούμενος κυρίως γύρω από την ρακέτα και βγαίνοντας από τη γραμμή για το ευκαιριακό τρίποντο. Aν η περιγραφή σας θυμίζει Τσαρτσαρή, σωστά σας τον θυμίζει. To παιχνίδι του Kalnietis από την άλλη πλευρά, χαρακτηρίζεται από υψηλότερες κορυφές και βαθύτερες χαράδρες, με το μικρόβιο της εξεζητημένης κίνησης σφηνωμένο γερά στο κεφάλι του. Ένας τραυματισμός φέτος τον έχει αφήσει κουτσάλογο, και η απόδοσή του σε summer league και φιλικά ήταν φριχτή.

Συνεπείς λοιπόν στην πορεία τους, εμφανίστηκαν και απέναντι στην Ουκρανία. Ο Κalnietis είχε 3 πόντους (1/9 σουτ), 7 assists και 4 λάθη και ευθύνη για το άναρχο παιχνίδι της Lietuva, την ώρα που Jankunas πρόκοψε με την συνέπειά του, προσθέτοντας 22 πόντους και 5 rebounds στο ενεργητικό της ομάδας του.

Nouvellas Vaguas

To βέβαιο για τους Λιθουανούς είναι πως με ένα αδύναμο rotation στην περιφέρεια, και μόνη λύση στο 1 πίσω από τον Kalnietis τον αστραπιαίο8)παρατσούκλι του; Κεραυνός McQueen! και ταλαντούχο, αλλά μικροσκοπικό (1,80) και άπειρο (φέτος ήταν η πρώτη του επαγγελματική σεζόν) Lukas Lekavicius, η αγωνιστική άνοδος του βετεράνου guard είναι μονόδρομος για να έχουν ελπίδες μετά τον όμιλο. Αναφερόμενοι πάντως στον 21χρονο PG της Zalgiris, είναι ένας μπασκετμπολίστας που θα μας απασχολήσει πολύ τα ερχόμενα χρόνια, αρχής γενομένης ίσως και από τη φετινή διοργάνωση. Ήδη έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη χτεσινή νίκη, σημειώνοντας ένα κλέψιμο και ένα κρίσιμο rebound στα τελευταία 90” της αναμέτρησης. Κοντός, αριστερόχειρας, μαιτρ της cross-court πάσας, με ένα πανέμορφο και ψηλοκρεμαστό floater, αλλά και midrange game που θυμίζει στο στυλ (και λόγω αριστεροχειρίας) τον σπεσιαλίστα του είδους, Beno Udrih. Κρατήστε μια σημείωση, λοιπόν, για τον πιτσιρικά.

Τα στατιστικά και τα shotcharts είναι δανεισμένα από το eurobasket2015.org .

References
1 έτσι τον έλεγε ο Γερμανός speaker και ναι νομίζω πως από εδώ και πέρα έτσι θα γράφω τον point guard των Hawks!
2 αν και στο τέλος λόγω πίεσης χρόνου δεν υπήρχε καθαρό μυαλό
3 τέσσερις παίχτες τελείωσαν το ματς με διψήφιο αριθμό πόντων
4 χάνει το ματς με την Σερβία, ενώ θα υποβληθεί σε περαιτέρω εξετάσεις
5 Η επιλογή του Πέτρου και του Λουκά για MVP της διοργάνωσης
6 ρεκόρ καριέρας με την φανέλα της Ιταλίας
7 αυτή που έχασε ήταν και η μοιραία, λίγα δευτερόλεπτα πριν το τέλος της αναμέτρησης
8 παρατσούκλι του; Κεραυνός McQueen!