Eurobasket 2015 Shootaround – Day 2

Posted on Sep 7 2015 - 9:09pm by The Ball Hog

eurobasket shootaround logo

Group Α

Ρωσία 79 – 82 Πολωνια
Andrey Zubkov rebounding machine

Μπορεί υπεύθυνος για τα στατιστικά της FΙΒΑ τρέφει κάποιο μίσος απέναντι στον Alexey Zubkov γιατί τον έβρισε στο lobby του ξενοδοχείου. Μπορεί να τον έχει δωροδοκήσει η Lokomotiv Kuban για να μην διεκδικήσει o center της περισσότερα χρήματα στην επόμενη ανανέωση του συμβολαίου του. Όπως και να έχει, πρέπει ο manager του να επιληφθεί άμεσα του γεγονότος, καθώς ο ψηλός της Kuban κρατούσε μόνος του τη νωθρή ομάδα της Ρωσίας στο παιχνίδι, αρπάζοντας το ένα επιθετικό rebound μετά το άλλο, την ώρα που η στατιστική του χρέωσε μονάχα 5 επιθετικά rebounds και του στέρησε ένα δικαιότατο double-double.

Και αφού λύσει την παρεξήγηση με την στατιστική υπηρεσία, να στείλει το βίντεο του αγώνα προς τον παράδεισο των Ρώσων και Καναδών centers που λατρεύουν να παίρνουν επιθετικά rebounds, στο μαγευτικό Cleveland.

Ponitka > Beal > Gilchrist (Exhibit A & Exhibit C)

Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων το 2010 στη Γερμανία είχε παρουσιαστεί μια πληθώρα σπουδαίων περιφερειακών παικτών. Μεταξύ αυτών, η αμερικάνικη ομάδα είχε κατεβάσει το τρίο Bradley Beal-Michael Kidd-Gilchrist-Tony Wroten. Παρόλ’ αυτά, το καλύτερο shooting guard της διοργάνωσης ήταν ο σκόρερ της ασημένιας Πολωνίας, Mateusz Ponitka.
O Ponitka μπορεί να καθυστέρησε λίγο να ωριμάσει και να φθάσει τις υψηλές προσδοκίες που είχε δημιουργήσει, αλλά έχει στιγμές κατά τις οποίες το εκθαμβωτικό του ταλέντο τυφλώνει τα μάτια. Με το σκορ ισόπαλο στο 27ο λεπτό, και την επίθεση της Πολωνίας να έχει κολλήσει, ο Ponitka πήρε την μπάλα από την κορυφή της ρακέτας. Το αποτέλεσμα: τρία καρφώματα (δύο του ιδίου και ένα του Gortat) και δύο εύστοχες βολές.

Για του λόγου το αληθές

Exhibit A:

 

Exhibit C:

Ο Βατσίνσκι τους βάτεψε

O Adam Waczynski δεν αγωνίζεται από σύμπτωση στο δεύτερο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Μαζί με την οπτασία που λέγεται Ponitka συνθέτουν ένα εντυπωσιακό δίδυμο στα φτερά της Πολωνίας, με τον Πόντικα να κάνει παρακέντηση στις αντίπαλες άμυνες και τον Waczynski να χτυπάει από μακριά. Για του λόγου το αληθές, ο forward της Obradoiro ήταν αδυσώπητος στο πρώτο μέρος με 4/4 τρίποντα και 15 πόντους, σε ένα άτυπο γαϊτανάκι με τη Ρωσική άμυνα.

Φινλανδία 66 – 79 Ισραήλ
Θεωρίες συνωμοσίας

Οι Φινλανδοί την προηγουμένη έπαιξαν το τελευταίο παιχνίδι της βραδιάς, το οποίο και έχασαν στην παράταση απέναντι στους Γάλλους. Το παιχνίδι τελείωσε λίγο πριν τα μεσάνυχτα, τοπική ώρα, και θα έφθασαν στο ξενοδοχείο σαφέστατα πολύ αργότερα. Την επομένη ημέρα έπαιζαν εναντίον του Ισραήλ στις 16:00, τοπική ώρα.

Το, κατά έξι ώρες, πιο ξεκούραστο Ισραήλ μπήκε φορτσάτο και έπαιξε από την αρχή του παιχνιδιού με τέρμα τα γκάζια. Το σχέδιο του coach Edelstein ήταν σαφές: συνεχόμενα double-teams στον Koponnen μετά το pick’n’roll για να τον αναγκάσουν να ξεφορτωθεί την μπάλα από τα χέρια του και να υποχρεώσουν τους Φινλανδούς να την γυρίζουν διαρκώς μέχρι να βρουν το ελεύθερο σουτ.

Στην επίθεση το σχέδιο ήταν να κυνηγήσουν μανιωδώς καλάθια στο transition, τρέχοντας διαρκώς τους εξαντλημένους Φινλανδούς. Στην οργανωμένη επίθεση είχαν εξαιρετική κίνηση της μπάλας μέχρι να βρουν το κενό στο χαμηλό αριστερό μπλοκ, όπου ο Mekel έκανε την προσποίηση για τρεις και έπαιρνε την εσωτερική για να βρει τους ξεμαρκάριστους ψηλούς.

Κι όλο αυτό δεν θα είχε πετύχει απέναντι σε μια φρέσκια Φινλανδία, δηλαδή αν δεν είχαν ευνοηθεί οι Οβραίοι από τα τερτίπια του προγράμματος. Είναι παράλογο μετά να μην πιστεύεις σε ιστορίες συνωμοσίας “για την απόκρυφη δύναμη των σιωνιστών που ελέγχουν τον κόσμο και αποβλέπουν στο να καταστρέψουν την Ελλάδα1)Ναι, είναι παράλογο;”

Μπρος Κούκλα, Πίσω Πανούκλα

Θα θέλαμε να καλωσορίσουμε πίσω στην Ευρώπη τον Erik Murphy, ο οποίος μετά από μια διετία που πάσχιζε να επιβιώσει στο περιθώριο του ΝΒΑ, αποφάσισε να επιστρέψει στην Ευρώπη και να υπογράψει στην Besiktas. Παίκτες με το ταλέντο του και αγόρια με την εξωτερική του εμφάνιση είναι απαραίτητοι για να γίνει πιο ελκυστικό το ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Χθες τράβηξε μονάχος του το κάρο από τη λάσπη για τους Φινλανδούς, σκοράροντας 24 πόντους με 10/15 σουτ (οι υπόλοιποι βασικοί των Φινλανδών είχαν 8/31) και 9 rebounds. Μας έδειξε το πλούσιο επιθετικό του ρεπερτόριο, σκοράροντας από το τρίποντο, με παλικαρίσια επιθετικά rebounds ή και πριντέζια floaters πεταχτάρια.

Αμυντικά από την άλλη, βρήκε μπροστά του τον Lior Eliyahu, που του έβαλε για πλάκα 22 πόντους  Η αναμέτρηση μας έδειξε το ταλέντο του Φινλανδού, αλλά ταυτόχρονα και το ότι έχει πολλά ψωμιά ακόμα για να σταθεί σε υψηλό επίπεδο.

D’Or Fisher MVP

O Eliyahu έβαλε 22 πόντους (16 εξ’αυτών στο πρώτο ημίχρονο). Η κορυφαία στιγμή του Iσραηλινού forward ήταν μόλις βρέθηκε μπροστά σε triple team Φιλανδών και έκανε απλά ένα drop step για να σκοράρει.

O Casspi είχε μόλις 10 πόντους, με 8 rebounds και 4 assists, αλλά την κρίσιμη στιγμή, μόλις πλησίασαν οι Φινλανδοί, πήρε την ομάδα πάνω του και σκόραρε σε συνεχόμενες επιθέσεις.

Ο Gal Mekel είχε 14 πόντους και 5 assists, ενώ ο Raviv Limonad έπαιξε σκυλίσια άμυνα πάνω στον Koponnen και έκανε και την καλύτερη μίμηση του Jamal Crawford σε μία φάση:

Ωστόσο, ο πραγματικός MVP των Ισραηλινών είναι D’Or Fisher. Η μαχητικότητα και το πείσμα του 35χρονου center επιτρέπει στην ομάδα του Edelstein να παίζει με χαμηλά σχήματα, γνωρίζοντας πως ο Fisher θα είναι Κέρβερος κάτω από τις δύο ρακέτες. Χθες είχε 8 πόντους (παίρνοντας μονάχα δυο σουτ από δικά του επιθετικά rebounds), 11 rebounds και 3 κοψίματα. Και ήταν ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης των Ισραηλινών, μέχρι το σημείο που ήταν αυτός που βαρούσε τις ελεύθερες βολές μετά από τεχνική ποινή.

Βοσνία & Ερζεγοβίνη 54 – 81 Γαλλία

Ήταν ένα παιχνίδι με εν πολλοίς προδιαγεγραμμένη εξέλιξη. Αν και οι Γάλλοι, που με τις απουσίες τους και την απόδοσή τους έχουν δείξει ότι δεν είναι ανίκητοι, δεν θα μπορούσαν να ζοριστούν από τους προβληματικούς Βόσνιους, όπως είναι φυσικό να συμβεί όταν βάλεις τους Renfroe, Gordic, Sutalo και Pasalic απέναντι σε Parker και De Colo.

Το πιο ενδιαφέρον στον αγώνα ήταν να βλέπει κανείς τον Boris Diaw να παίζει με τους ψηλούς της Βοσνίας όπως η λέαινα με τα θηράματά της, τελειώνοντας το παιχνίδι με 6 assists σε μόλις 18 λεπτά συμμετοχής.

Ήταν μια καλή ευκαιρία για τον Vincent Collet να ξεκουράσει τους παίκτες του ενόψει συνέχειας – κανείς από τους 12 δεν αγωνίστηκε για λιγότερο από 8 ή περισσότερα από 20 λεπτά -, αλλά και να ζεστάνει την προσθήκη της τελευταίας στιγμής και πρωτοεμφανιζόμενο με τα χρώματα της Γαλλίας σε μεγάλη διοργάνωση, Leo Westermann (MVP του πανευρωπαϊκού νέων το 2012), ο οποίος σημείωσε 9 πόντους με 3/6 τρίποντα.

Οι Φράγκοι κυριάρχησαν στα rebounds, ρευστοποίησαν τα λάθη των Σλάβων (23 πόντοι από λάθη αντιπάλου), σούταραν υπό καλές προϋποθέσεις, και με υψηλά ποσοστά, και έφτασαν σε μια εύκολη νίκη, σε μια αναμέτρηση κατά την οποία δεν βρέθηκαν ποτέ πίσω στο σκορ.

Group Β

Τουρκία 77 – 104 Ισπανία

Άλλο ένα παιχνίδι που εξελίχθηκε σε τυπική διαδικασία, και τελικά έληξε με τη διαφορά στους 27 πόντους.

Επιστροφή στην κανονικότητα

Η πρώτη αγωνιστική του group B έμοιαζε περισσότερο με bad trip μετά από μια αλλόκοτη νύχτα, παρά με όσα αναμένονταν από τους συμμετέχοντες σε αυτό. Το ταξίδι στην bizarro land όμως αποδείχτηκε σύντομο, και αφού ήπιε τον καφέ της και ξύπνησε, η πραγματικότητα ανέλαβε ξανά τον έλεγχο της διοργάνωσης. Ο Gasol ξανάγινε Gasol, οι δύο Sergio ξανάγιναν η τρομακτική backcourt της πρωταθλήτριας Ευρώπης Real, o Semih Erden ξανάγινε κώνος και ο Guler μαύρη τρύπα. Αποτέλεσμα; Η Ισπανία είχε το προβάδισμα στο σκορ για 39 λεπτά και 41 δευτερόλεπτα, προηγήθηκε μέχρι και με 34 πόντους, είδε τον Willy Hernangomez να ξεψαρώνει και να σημειώνει 11 πόντους και 6 rebounds, την ώρα που οι φίλοι της Darrusafaka, που σίγουρα πανηγύριζαν βλέποντας τον Erden να τρομοκρατεί την Ιταλική άμυνα την πρώτη αγωνιστική, αυτή τη φορά έμαθαν τη λέξη ψυχρολουσία, καθώς ο νεαποκτηθείς center σε κοντά 20 λεπτά είχε 2 πόντους, 2 rebounds και 2 λάθη, την ώρα που έγινε το αλογάκι της frontline των Ισπανών.

Πως να κάνετε αισθητή την παρουσία σας στον ελάχιστο δυνατό χρόνο

Ένας από τους απογοητευτικότερους τύπους μπασκετμπολίστα είναι αυτός που μπαίνει για 5-10-15 λεπτά και κανείς δεν καταλαβαίνει ότι αγωνιζόταν. Αυτός που όταν βλέπεις τον χρόνο συμμετοχής του στο boxscore αναρωτιέσαι αν πρόκειται για εκ παραδρομής λάθος, υποψία που μοιάζει να επιβεβαιώνεται αθόρυβα από το κενό στη στατιστική του. Πόσες φορές δεν θα είχαν αγανακτήσει οι φίλοι του Παναθηναϊκού με τον Milenko Tepic γι’ αυτή την κατάσταση, την οποία ο Γιάννης Γεωργαλλής έχει ανυψώσει σε τέχνη;

Ο Oguz Savas έκανε το ακριβώς αντίθετο! Αγωνιζόμενος για 6:54 πρόλαβε να σκοράρει 6 πόντους με 3/3 σουτ, να μαζέψει 4 rebounds, να κάνει ένα λάθος, μα και – το εντυπωσιακότερο όλων – να αποβληθεί με 5 fouls.

Σερβία 68 – 66 Γερμανία
Το γλιτώσαμε το έμφραγμα φίλε Sasha

Ας όψεται βέβαια και πάλι το χέρι του Bjelica, αλλά – έστω και αγχωτικά – η Σερβία έκανε το δύο στα δύο. Αν στράβωνε το ματς, δεν θα στράβωνε γιατί ήταν καλή η Γερμανία, αλλά επειδή ήταν πολύ κακή η Σερβία. Μια πρόωρη εκτίμηση, πάντως, είναι ότι οι Σέρβοι δεν πρόκειται να ξανακάνουν τόσο άσχημο παιχνίδι και – συνεπώς – όσοι την βρουν από εδώ και πέρα μπροστά τους, καλό θα είναι να μην έχουν ως παράδειγμα το συγκεκριμένο ματς. Η ομάδα του Sasha Djordjevic σούταρε 30 τρίποντα και έβαλε τα… τέσσερα (13,3%), “γράφοντας” έτσι ένα από τα χειρότερα ποσοστά στην ιστορία των Eurobasket. Πρωτεργάτης αυτής της αστοχίας ήταν ο Milos Teodosic, ο οποίος για λίγο δεν έφτασε το 0/10, σταματώντας στο 0/9.

teod_shotchart

Το εκπληκτικό shotchart του Milos. Έχασε και ένα κάτω από το καλάθι για να μην υπάρχει παράπονο.

No rebounds, no rings

Η παραπάνω φράση ανήκει στον Pat Riley και έχει απόλυτο δίκιο. Μπορεί η τελική διαφορά των ομάδων στα rebounds να ήταν μόνο τέσσερα (40-36 υπέρ της Σερβίας), όμως τα πολλά επιθετικά (14 τον αριθμό) ήταν εκείνα που κρατούσαν κοντά στο σκορ τους Σέρβους. Οι Γερμανοί δεν έκαναν καλά box outs, εξ ου και ο μεγάλος αριθμός των επιθετικών των Σέρβων, με τους Kuzmic και Nedovic (ναι, καλά διαβάσατε, Nedovic) να κάνουν την μεγαλύτερη ζημιά. Οι δυο τους ήταν οι πρώτοι rebounders της Σερβίας, με 7 έκαστος, ενώ ο guard της Unicaja Malaga ήταν ο πρώτος σε επιθετικά rebounds στο παιχνίδι με τέσσερα!!! Καλύτερα box outs την επόμενη φορά, coach Fleming.

H συνεισφορά του πάγκου

Ένα ακόμα σημείο που έκρινε το ματς μεταξύ των δύο ήταν και οι πόντοι που σημείωσαν οι αναπληρωματικοί. Οι μεν Σέρβοι είδαν τους δεύτερούς τους να φορτώνουν με 33 πόντους το καλάθι των Γερμανών, έναντι μόλις 19 της άλλης πλευράς.

MVP

Θέλει και ρώτημα; Το παιδί με το floater στο τέλος. 12 πόντοι (4/7 FGM-FGA, 3/4 2pts., 1/3 3pts), 3 rebounds, 3 assists και το νικητήριο καλάθι:

Και όπως σωστά αναφέρει το παρακάτω tweet, κάπως έτσι θα πρέπει να νιώθουν οι οπαδοί της Fenerbahce, για την φυγή του Bjelica:

Μιας και πιάσαμε τα του twitter, oι τέσσερις τελευταίοι πόντοι τις Σερβίας (για το 66-63 και το τελικό 68-66), ήρθαν από floaters πεταχτάρια του Bjelica.

Χαμένη ευκαιρία

Το ματς για τους Γερμανούς, καθώς δεν θα μπορούσαν να βρουν τους αντιπάλους τους σε χειρότερη μέρα. Μια ήττα από την Σερβία είναι πάντα φυσιολογική, όμως η αλήθεια είναι πως τέτοιου είδους ήττες σε στοιχειώνουν καθόλη την διάρκεια ενός τουρνουά. Οι κατ’ουσίαν γηπεδούχοι σούταραν καλύτερα από τους Σέρβους, ωστόσο δεν μπόρεσαν να συνεχίσουν στον ρυθμό του πρώτου ημιχρόνου, στο οποίο είχαν φτάσει κοντά στο 49%. Κρίμα για το καταπληκτικό ματς που έκανε ο Tibor Pleiss, ο οποίος τέλειωσε το παιχνίδι με 15 πόντους (5/6 FGM-FGA, 5/5 FTM-FTA), 7 rebounds και 2 τάπες. Nowitzki και “Σγχχούντα”2)ο Schroeder κατά τον Γερμανό εκφωνητή ντε!, ήταν για δεύτερη μέρα τα σημεία αναφοράς στο παιχνίδι των Γερμανών, έχοντας 15 και 11 πόντους αντίστοιχα. Καλό ματς και από τον Schaffartzik, με 11 πόντους μαζί και μια τρίποντη βόμβα, που όμως, ελέω Bjelica, δεν ήταν αρκετή για να δώσει τη νίκη στην πατρίδα του Sasa Hupmann.

Ισλανδία 64 – 71 Ιταλία

Η Ισλανδία δεν θα προκριθεί στην επόμενη φάση. Ούτε μπορούμε να ισχυριστούμε πως αν ήταν σε έναν πιο βατό όμιλο, θα προκρινόταν. Το μόνο που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι πως, στο τέλος της φάσης των ομίλων, θα έχει καταφέρει να κερδίσει τις εντυπώσεις και το χειροκρότημα. Μαχητική ομάδα, παλεύει όλα τα παιχνίδια με όλες τις δυνάμεις της και ποντάρουμε πως αν έχει αντοχές για ανάλογη συνέχεια δεν αποκλείεται να κάνει και μια “κηδεία” στην πρώτη φάση. Βγάζουν έντονα το ομαδικό στοιχείο στο παρκέ και η συνήθεια που έχουν κατά τη διάρκεια της προπόνησης ίσως βοηθάει:

Η Ιταλία, εκτός από την ακόμα μια κακή εμφάνιση που πρόσθεσε στο ενεργητικό της μετά από αυτή της πρεμιέρας και την ήττα από την Τουρκία, έχασε και για το υπόλοιπο της διοργάνωσης των Datome, ο οποίος χτύπησε και επιβάρυνε τον τραυματισμό που κουβαλούσε από τη διάρκεια της σεζόν. Μείον ένας παίκτης, λοιπόν, για την Ιταλία και η προσπάθεια της για πρόκριση στην επόμενη φάση, όλο και δυσκολεύει. Αξιοσημείωτο στοιχείο στο παιχνίδι είναι η μόλις 9λεπτη συμμετοχή του Bargnani. Κάτι σημαίνει αυτό αν το συνδυάσουμε με τον εγωισμό των Ιταλών.

«Όπου λαλούν πολλοί κοκόροι, αργεί να ξημερώσει» λέει ο σοφός λαός, και στην Εθνική Ιταλίας κάθε time out, θα μπορούσε να αποτελεί ένα επεισόδιο από reality show β’ κατηγορίας. Όχι πως υπάρχουν α’ κατηγορίας reality shows δηλαδή, αν εξαιρέσει κανείς αυτό:

Στα του παιχνιδιού τώρα, μέχρι τρία λεπτά πριν το τέλος, η Ισλανδία είχε το προβάδισμα. Οι Ιταλοί είχαν ανοίξει τη διαφορά μέσα στο παιχνίδι μέχρι και τους οκτώ πόντους αλλά δεν φαινόταν να μπορούσαν να την κρατήσουν, επιτρέποντας στους Ισλανδούς να διατηρούνται σε επαφή με το σκορ. Ο Gallinari, μετά την εκπληκτική εμφάνιση της πρεμιέρας και το ρεκόρ πόντων καριέρας με την εθνική, πραγματοποίησε μία άκρως αντίθετη εμφάνιση με μόλις 4 πόντους και 5 fouls σε 18 λεπτά συμμετοχής.

Αν δεν έδιναν τη λύση για την ανατροπή με σερί 12-2 στα τελευταία λεπτά, οι Belinelli (12 πόντους,8 rebounds) και Gentile (21 πόντους), η Ιταλία θα γνώριζε μια ήττα που μπορεί βαθμολογικά να μην της κόστιζε στο τέλος της πρώτης φάσης, αλλά θα ήταν δύσκολο σίγουρα να τη διαχειριστεί ψυχολογικά.

Group C

Σλοβενία 79 – 68 Γεωργία
Το σημείο κλειδί

Αφού δεν υπάρχει ξεκάθαρη καλή 5άδα, ο Zdovc αποφάσισε να εμπιστευτεί τους ζεστούς. Κάπως έτσι 51 από τους 79 πόντους της ομάδας ήρθαν από παίκτες του πάγκου – την ώρα που για την Γεωργία ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 17.

“Οι ζεστοί” για τους Σλοβένους ήταν ο Klemen Prepelic3)το πουλέν μου στο πρώτο ημίχρονο, όταν και σημείωσε τους 19 από τους 21 πόντους (σημειωτέον, τελείωσε τον αγώνα απόλυτα εύστοχος) και ο Jaka Klobucar με 20 πόντους – μαζί υπεύθυνοι για περισσότερους από τους μισούς πόντους της ομάδας τους.

Ο πρωτογενής τομέας υποφέρει

Η Γεωργία δεν προηγήθηκε ποτέ, βρέθηκε να χάνει μέχρι και με 22 και μετά το το 14ο λεπτό η διαφορά δεν έπεσε ποτέ κάτω από τους 8, διαφορά που κατάφερε να πλησιάσει στα τελευταία λεπτά η χώρα των Children’s Medicine.

Eπρόκειτο για ένα από τα χειρότερα διεθνή παιχνίδια του Zaza Pachulia, ο οποίος έγραψε 3 πόντους με 1/6, και από 2 rebounds, assists, λάθη και κλεψίματα, την ώρα που σε 19′ λεπτά συμμετοχής αποβλήθηκε με 5 fouls.
Την ίδια ώρα, τα χαρτιά της απέλασης του Pullen περνάνε από το πρωτόκολλο και πάνε για σφράγισμα. Απολύτως nonfactor και πάλι.
Η Σλοβένοι, παρά τα σχεδόν διπλάσια λάθη τους (23 -11) δεν τιμωρήθηκαν, καθώς η ομάδα του Kokoskov κατάφερε να σημειώσει μόλις 12 πόντους από αυτά.

eurobslogeo

Και επειδή στο Ball Hog βλέπουμε μπάσκετ και βλέπουμε μπροστά, μετά την πρώτη αγωνιστική είχαμε γράψει: “την ώρα που οι Σλοβένοι, ενδεείς μιας σοβαρής απειλής στο post στράφηκαν στην περιφέρεια, επιλογή, όμως, που δεν ταιριάζει στο roster τους και που ο Perasovic τους έδωσε με ευχαρίστηση.” Η απάντηση; 51% με 11/21, όπως φαίνεται και στο γράφημα του eurobasket2015.org .

Ελλάδα 72 – 70 Κροατία
Άσος ημίχρονο – διπλό τελικό

Σε ένα παιχνίδι όπου όλος ο μπασκετικός δημοσιογραφικός κόσμος είχε χαρακτηρίσει ως πρόωρο τελικό, εν μέρει γιατί θα καθόριζε εκτός απροόπτου την πρώτη θέση του τρίτου ομίλου, εν μέρει γιατί θα ήταν το πρώτο πραγματικά δυνατό τεστ για τις δύο ομάδες ώστε να δείξουν το στάδιο ετοιμότητας τους, η Εθνική κατέβηκε στο γήπεδο σεβόμενη πλήρως τις παραδόσεις και την ιστορία αυτής της ομάδας.

  • πάθος, ενέργεια, πεινασμένο βλέμμα
  • σκυλίσια άμυνα
  • προκλητική αστοχία από την περιφέρεια
  • μυαλωμένο, τακτικό παιχνίδι
  • ανατροπή στο φινάλε

Το παιχνίδι δεν ξεκίνησε ιδανικά για την εθνική και το πρώτο ημίχρονο κύλησε με τον Κατσικάρη να παρακολουθεί τον Simon να κάνει ό,τι θέλει από την περιφέρεια, τους υπόλοιπους Κροάτες να ελέγχουν τον ρυθμό, χωρίς όμως να μπορούν να χτίσουν διαφορά, και τους παίχτες του να προσπαθούν μάταια να ευστοχήσουν από την περιφέρεια. Ο Καλάθης έδειχνε μπερδεμένος, ο Αντετοκούνμπο δεν έβρισκε τους χώρους που ήθελε, και η ζώνη του Perasovic μπέρδεψε ακόμα περισσότερο τους διεθνείς.

Στο δεύτερο ημίχρονο το πολύ γρήγορο τέταρτο φάουλ του Αντετοκούνμπο οδήγησε αναγκαστικά την Εθνική σε ένα σχήμα με τρία γκαρντ, τους Ζήση, Σπανούλη, Σλούκα, αλλαγή που αποδείχτηκε καθοριστική για την εξέλιξη του παιχνιδιού. Ο Σλούκας βοήθησε πολύ στην κυκλοφορία της μπάλας, καθώς και στην άμυνα, και μπορεί οι 2 πόντοι που σημείωσε να μην ενθουσιάζουν στο μάτι, αλλά το +10 που σημείωσε στον δείκτη +/- , το μεγαλύτερο της ομάδας, λέει πολλά. Με τρίποντα του Σπανούλη και βοήθεια από όλους τους άλλους, η Ελλάδα πέρασε μπροστά λίγο πριν το τέλος και, αναπαράγοντας την αγαπημένη φράση-κλισέ, “δεν ξανακοίταξε πίσω”.

Μπορεί να ξανακοίταζε βέβαια, αλλά οι Κροάτες εμπιστεύτηκαν τον 20χρονο Mario Hezonja στις κρίσιμες τελευταίες στιγμές, αφήνοντας τον στην πεντάδα, και φυσικά ο υπέροχα παρανοϊκός αυτός παίκτης αποφάσισε να σουτάρει δύο συνεχόμενα τρίποντα τα τελευταία δύο λεπτά, χωρίς μάλιστα τις καλύτερες προϋποθέσεις. Τα έχασε και τα δύο και δεν θα ήθελα να ξέρω πόσα άκουσε από τους συμπατριώτες του, πιθανότατα δικαίως, ωστόσο δεν κρύβω πως και μόνο το attitude της πλήρους απαξίωσης παικτών μπαρουτοκαπνισμένων, όπως ο Ukic, o Simon, o Tomic, και η βαθιά και ειλικρινής πίστη του ότι πράγματι είναι ο καλύτερος παίκτης σε αυτή την ομάδα, σε αυτό το γήπεδο, σε αυτή την διοοργάνωση, ίσως και σε αυτόν τον κόσμο, και πως είναι απόλυτα λογικό και δίκαιο, ο καλύτερος παίκτης να πάρει τα τελευταία μεγάλα σουτ, είναι ό,τι πιο όμορφο είδα την δεύτερη ημέρα του Ευρωμπάσκετ.

Ο Σπανούλης έκανε, όπως φρόντισαν να μας ενημερώσουν οι ρεπόρτερς του ΑΝΤ1, το καλύτερο παιχνίδι του στο τουρνουά, συμπέρασμα αρκετά λογικό αφού έχει αγωνιστεί μόνο σε δύο και στο πρώτο ήταν σχετικά άφαντος. Ειδική μνεία του αξίζει για ένα σπάνιο κατόρθωμα, μιας και κατάφερε να κερδίσει δύο φάουλ πάνω σε τρίποντο, κάνοντας τον Roko Leni Ukic έξαλλο από αγανάκτηση, και τον πρωτοπόρο σε τέτοιες φάσεις, Φραγκίσκο Αλβέρτη, περήφανο για τον άξιο συνεχιστή. H πραγματικότητα είναι πάντως πως ο Σπανούλης χτες στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και ηγήθηκε της επιθετικής προσπάθειας της Εθνικής, ωστόσο είναι ξεκάθαρο πως η Ελλάδα θα πρέπει να βρει και άλλες λύσεις στα κρίσιμα παιχνίδια, καθώς, παρά την κλάση του, είναι ουτοπικό να περιμένουμε ότι θα μπορεί να βγάλει συνεχόμενους αγώνες με τέτοια αποτελεσματικότητα.

Είναι ευκαιρία μετά τη νίκη να μπορέσουμε να σταθούμε σε λίγα σημεία, χωρίς να χαρακτηριστούμε κακεντρεχείς: η άμυνα που παίζουν οι παίκτες του Φώτη Κατσικάρη είναι σκληρή και σίγουρα αποτελεσματική, ωστόσο είναι ξεκάθαρα προσανατολισμένη προς το να κόψει τους διαδρόμους προς το καλάθι, αφήνοντας σε αρκετές περιπτώσεις το ελεύθερο τρίποντο στους αντιπάλους. Στα πρώτα δύο παιχνίδια η Εθνική επέτρεψε στους αντιπάλους της κατά μ.ο. 27,5 προσπάθειες από τα 6,75 , τις περισσότερες στην διοοργάνωση. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, και ειδικά εφόσον τα σουτ αυτά δεν γίνονται υπό καλές προϋποθέσεις, αποτελεί απόδειξη αποτελεσματικής αμυντικής λειτουργίας. Ωστόσο, πολλά από τα σουτ αυτά βγαίνουν ελεύθερα, και συνήθως με τον ίδιο τρόπο, με τους εκάστοτε αντιπάλους να στοχεύουν στον Σπανούλη μετά την πρώτη πάσα, με τον προσωπικό του αντίπαλο να τον περνάει συνήθως μετά από σκριν, και από εκεί και πέρα να δημιουργείται, μέσω των περιστροφών, αμυντική ανισορροπία μέχρι να βρεθεί το ελεύθερο σουτ, καθώς ο αρχηγός δεν μπορεί να ακολουθήσει τις περιστροφές και να καλύψει τα κενά.

Σε φόρμα το twitter

Ολλανδία 71 – 78 ΠΓΔΜ

Οι Σκοπιανοί, υποψιασμένοι από το σοκ που υπέστη η Γεωργία στα χέρια του Charlon Kloof, στέλνουν δεύτερο και τρίτο κορμί πάνω του κάθε φορά που περνάει τον προσωπικό του αντίπαλο με τη χαρακτηριστική το, πλέον, σταυρωτή. Ο Trajkovski αρχηγός στο νταηλίκι απέναντι στον Ολλανδό Westbrook, τον τραμπούκισε δις σε εφορμήσεις του προς το καλάθι. Το αποτέλεσμα της στενής επιτήρησης ήταν να κάνει ο Kloof ένα μίζερο παιχνίδι με 9 πόντους (3/10 σουτ, 2/6 βολές), 3 assists και 4 λάθη, πόντοι που πάντως ήρθαν στο δεύτερο ημίχρονο, καθώς στην 2η περίοδο ο Kloof ναυάγησε μαζί με σύσσωμη την ομάδα του, όταν οι παίκτες του Srbinovski, με ένα επιμέρους 11-24 πήραν προβάδισμα 12 πόντων, ασφάλεια που δεν αποχωρίστηκαν μέχρι τη λήξη.

Η τέως παρέα του Antic επέδειξε εξαιρετική κυκλοφορία, και έχοντας συνεχώς στο νου τους την extra πάσα διέλυσαν την πρόθυμη περιφερειακή άμυνα της ολλανδικής αρμάδας. Η τριάδα Ilievski, Kostoski, Trajkovski έπαιζε κορόιδο με τους Ολλανδούς περιφερειακούς βρίσκοντας πλειάδα ελεύθερων σουτ από τα 6,75, στα οποία οι δύο πρώτοι ευστοχούσαν με μεγάλη συνέπεια και ο τρίτος με αξιομνημόνευτη αναισθησία. Παρόλ’ αυτά, ο εύσωμος νταής με το περίεργο στυλ (ο Trajkovski ντε) που δεν θα έπρεπε να είναι, αλλά είναι αποτελεσματικό, τιμώρησε τους Ολλανδούς με αυτό το σχεδόν set shot του στην 4η περίοδο.

Εύσημα πρέπει να δωθούν και στον νεαρό coach Srbinovski για τον σχεδιασμό μιας επίθεσης που κατά διαστήματα θύμιζε αυτήν του Terry Stotts στο Portland, με τους Kostoski, Ilievski να είναι οι απρόσμενοι Lillard. Εκτός αυτού αντιμετώπισε επιτυχώς τους δύο καλύτερους παίκτες των Orange Lions, έστω και αν αυτό σήμαινε ότι άφησε τον Nicolas De Jong να κάνει πάρτυ κάτω από το καλάθι απέναντι σε Samardziski και Hendricks (που έκανε, να μην ξεχνάμε, και αυτό).

Οι Ολλανδοί από την άλλη πλευρά, κατέβηκαν με τον ίδιο ενθουσιασμό που ωστόσο τους οδηγούσε σε ένα ανεξέλεγκτο overhelping στην περιφέρεια, όπου χαλούσαν τις αποστάσεις και τις αλληλοκαλύψεις της άμυνάς τους, βούτυρο στο ψωμί των βρωμόχερων Kostoski και Ilievski.

Group D

Λετονία 49 – 68 Λιθουανία

Σβηστά

Μόνο ως χαβαλές θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η νίκη των Λιθουανών επί των Λετονών. Όχι γιατί οι πρώτοι έπαιξαν κάποιο διαστημικό μπάσκετ και δεν άφησαν τους αντιπάλους τους να ξεδιπλωθούν4)όσο μπορούν να ξεδιπλωθούν μπασκετικά, τέλος πάντων, οι Λετονοί, αλλά γιατί οι γηπεδούχοι, από κάποια στιγμή και μετά, δεν είχαν όρεξη να παίξουν μπάσκετ. Η ομάδα του Kazlauskas έκανε αυτό ακριβώς που ξέρει, δηλαδή καλά τρεξίματα στο ανοιχτό γήπεδο, καλές επιλογές στα σουτ και κυριαρχία στα rebounds, έχοντας ως πρωταγωνιστές τους Maciulis (double-double με 13 πόντους και 10 rebounds) και Valanciunas (15 πόντους με 7 rebounds). Oι 19 πόντοι της διαφοράς, καταδεικνύουν και την διαφορά κλάσης των δύο ομάδων.

Ας έχει παίκτες, σουτάρετε!

Η Λετονία στο συγκεκριμένο παιχνίδι βάλθηκε να μας αποδείξει πως δεν υπάρχει εναλλακτικός τρόπος επίθεσης, πέρα από τα περιφερειακά σουτ. Μηδέν διάθεση για drive, μηδέν διάθεση για πι και ρο, μηδέν διάθεση γενικώς. Η ομάδα του Bagatskis ζήλεψε τους Σέρβους νωρίτερα και σούταρε και αυτή 30 τρίποντα, βάζοντας τα έξι. Η διαφορά είναι ότι οι Σέρβοι κέρδισαν. Και ενώ στην 1η περίοδο οι επιλογές τους έβγαιναν, καθώς σημείωσαν 19 πόντους, στην 2η και 3η έβαλαν σύνολο 20, ακριβώς επειδή συνέχισαν να εμπιστεύονται τον εαυτό τους από τα 6,75.

Ίσως, τελικά, η συμβουλή του Αλκέτα να μην ήταν σωστή.

MVP

Ο Jonas Maciulis. Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω είχε double-double, ενώ σούταρε με 50% (5/10 FGM-FGA, 3/3 τρίποντα). Από εκεί και πέρα, ο Valanciunas έκανε πολύ καλό παιχνίδι, ενώ και ο Mantas Kalnietis, με 12 πόντους και 6 assists, βοήθησε τα μέγιστα για να χτιστεί η τελική διαφορά.

Ο ανεκδιήγητος

Έχεις αγωνιστεί για λιγότερο από 15 λεπτά (14:57 συγκεκριμένα); Σουτάρεις με 22,2% (2/9 FGM-FGA, 1/7 3pts); Τότε συγχαρητήρια! Σε λένε Jans Timma 5)back-to-back εμφανίσεις του Λετονού σε shoοtaround του BallHog και θα πρέπει να σε βάλουν σε μπασκετική φυλακή. ΠΡΟΣΟΧΗ: Και τα επτά τρίποντα έγιναν με άμυνα. Βοήθειά τους.

Ουκρανία 64 – 78 Τσεχία
Με μπροστάρη τον Vesely

Πριν τα γράψουμε εμείς, το παρακάτω tweet περιγράφει ακριβώς την κατάσταση του Τσέχου. Ο τύπος είναι αδάμαστο κτήνος στα πρώτα δύο ματς.

vesely

Αγωνίστηκε για 26 λεπτά κόντρα στους – θεωρητικά – ανώτερους Ουκρανούς και τους φόρτωσε με 19 πόντους. Δίπλα σε αυτούς, μάζεψε 9 rebounds (τα 5 επιθετικά), ενώ τελείωσε το ματς με 64.3% ποσοστό ευστοχίας. Ωστόσο, έδειξε πως διαθέτει και καλό court vision, καθώς μοίρασε και 3 assists. Αν είδε κάποιος το ματς, θα καταλάβει πως είναι από τις φορές που οι αριθμοί λένε την απόλυτη αλήθεια. Η μάχη των rebounds ήταν αμφίρροπη (39-41 υπέρ των Τσέχων), τα λάθη ήταν ίδια (13 έκαστος), οπότε που θα κρινόταν το ματς; Στην ευστοχία. Και από αυτή, η Τσεχία είχε μπόλικη. Η ομάδα του Ginzburg τελείωσε το παιχνίδι με 33/65 σουτ (50,8%), έναντι του 37,3% των αντιπάλων.

Τα σπάμε γιατί μπορούμε

Κάπως έτσι θα πρέπει να σκεφτόταν ο Lypovyy της Ουκρανίας, ο οποίος πέτυχε τρεις πόντους (δίποντο – βολή). Κατά τα άλλα, 1/7 σουτ (0/3 δίποντα, 1/4 τρίποντα). Good job, well done.

MVP

Ο Vesely ήταν παρών στις δύο ρακέτες, ωστόσο ο Tomas Satoransky ήταν χάρμα ιδέσθαι. Ο point guard της Barcelona παίρνει δικαιωματικά τον τίτλο του MVP, καθώς πέτυχε 15 πόντους (5/10 2p, 1/1 3p, 2/3 FT), μάζεψε 8 rebounds και μοίρασε 6 assists. Moναδικό μελανό σημείο τα 4 λάθη, αλλά ας μην γινόμαστε πλεονέκτες. Καταπληκτικός, πάντως, ήταν και ο Pumprla, ο οποίος σημείωσε 17 πόντους (6/8 2p, 1/4 3p, 2/3 FT), ενώ έκανε και 2 κλεψίματα.

Ο αρνητικός

Ο Fesenko μας έχει συνηθίσει σε ποσοστά 55%+ και κάθε φορά που πέφτει κάτω από αυτά τα νούμερα αποτελεί απογοήτευση. Ο Ουκρανός γίγαντας είχε 14 πόντους κόντρα στους Τσέχους, με 6/15 σουτ, δείγμα της καλής άμυνας, ψηλά, των τελευταίων.

Εσθονία 55 – 84 Βέλγιο

Δεν χωράει μεγάλη συζήτηση για το συγκεκριμένο ματς. Οι Εσθονοί επιβεβαιώνουν τον τίτλο του ενός εκ των πιο αδύναμων πρωταγωνιστών αυτού του Eurobasket, με το Βέλγιο να κάνει πάρτι στις δύο άκρες του παρκέ. Η ομάδα του Casteels δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης για το ποιος θα είναι το αφεντικό της αναμέτρησης, καθώς από νωρίς ξέφυγε στο σκορ. Καταπληκτικό ποσοστό ευστοχίας για τους Βέλγους, οι οποίοι επιδόθηκαν σε ένα 53,8%, ενώ από τα 22 τρίποντα που εκτέλεσαν, πέτυχαν τα 11.

Van Rossom, Heurtel και Lojeski φιλετάρισαν σαν γιαπωνέζοι chefs την ανήμπορη να αντιδράσει άμυνα της Εσθονίας, η οποία, ανέτοιμη, έμοιαζε μεθυσμένη, έρμαιο στις ορέξεις των Βέλγων. Ένα σερί 15-0 στην πρώτη περίοδο έφερε τους παίκτες του Eddy Casteels να προηγούνται με 2-22, εφτά μόλις λεπτά στην αναμέτρηση, και το δεκάλεπτο έκλεισε στο 9-27.

Θα έλεγα ότι η κατάρρευση συνεχίστηκε και τη δεύτερη περίοδο, αλλά η έννοια “κατάρρευση” προϋποθέτει την πρότερη οικοδόμηση, κάτι που δεν υπήρξε στην περίπτωση της Εσθονίας. Περισσότερο έμοιαζε με μισογκρεμισμένη μάντρα που βαράει κάποιος με βαριοπούλα για να εκτονώσει τα νεύρα του6)που, τέλος πάντων, δεν νομίζω ότι το κάνει πραγματικά κανείς, αλλά μου φαίνεται εξόχως ενδιαφέρουσα και εκτονωτική δραστηριότητα. 0/11 τρίποντα για τους Εσθονούς απέναντι στο 77% στα δίποντα και το 52% στα τρίποντα των Βέλγων. Κάπως έτσι οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια με το σχεδόν σουρεαλιστικό 18-46. Την ίδια ώρα πίσω στο Tallin ανακοινωνόταν η απόσυρση του “Ο Asterix στους Βέλγους” από τα εσθονικά περίπτερα.

MVP

Αρκετοί ήταν οι πρωταγωνιστές για το Βέλγιο, ωστόσο ο Lojeski ήταν εκείνος που ξεχώρισε κάπως παραπάνω. ο 30χρονος τελείωσε το ματς με 16 πόντους (2/4 2p, 2/3 3p, 6/7 FT), πήρε 6 rebounds, έδωσε 3 assists, ενώ δεν έκανε κανένα λάθος στα 19 λεπτά που αγωνίστηκε. Από εκεί και πέρα, 14 πόντους πέτυχε ο Van Rossom (3/3 3p.), 12 o Serron και 10 ο Gillet.

Αρνητική…

… ήταν όλη η περιφερειακή γραμμή των Εσθονών. 27 τρίποντα εκτέλεσε η ομάδα του Sokk, έβαλε μόλις τα 47)πέρα από την πλάκα, η χθεσινή μέρα πρέπει να ήταν από τις χειρότερες στην ιστορία των Eurobasket, όσον αφορά τα ποσοστά από τη γραμμή του τριπόντου. Εξέχουσες περιπτώσεις σε αυτό το 4/27 της Εσθονίας, ήταν οι Veideman (0/4) και Sten Sokk (1/5). Καλά είναι, αν σκεφτεί κανείς πως ο Teodosic είχε 0/9 από μόνος του.

References
1 Ναι, είναι παράλογο
2 ο Schroeder κατά τον Γερμανό εκφωνητή ντε!
3 το πουλέν μου
4 όσο μπορούν να ξεδιπλωθούν μπασκετικά, τέλος πάντων, οι Λετονοί
5 back-to-back εμφανίσεις του Λετονού σε shoοtaround του BallHog
6 που, τέλος πάντων, δεν νομίζω ότι το κάνει πραγματικά κανείς, αλλά μου φαίνεται εξόχως ενδιαφέρουσα και εκτονωτική δραστηριότητα
7 πέρα από την πλάκα, η χθεσινή μέρα πρέπει να ήταν από τις χειρότερες στην ιστορία των Eurobasket, όσον αφορά τα ποσοστά από τη γραμμή του τριπόντου

1 Comment so far. Feel free to join this conversation.

  1. Nοτιος September 8, 2015 at 15:52 -

    Δεν μπορουμε να βγαλουμε ενα κλασικο κ..λοχερο στα γκαρντ τοσα χρονια και μας εχουνε ταραξει στις ζωνες. Ακομα και τον Βασιλειαδη που καλουσαν, μου ανεβαινε το αιμα στο κεφαλι οταν τον εβλεπα να μην τριπλαρει στο κενο της ζωνης και να δινει απλη πασα διπλα. Πρεπει να πας σε μικροτερο επιπεδο για να βρεις αξιοπιστους μπομπερ..Κακλαμανος, Κυριακοπουλος κλπ. Προς το παρων πρεπει επειγοντως να ξυπνησει ενα απο τα 3αρια μας, που δεν ξερω γιατι ειναι ντεφορμε.