Eurobasket 2015 Shootaround – Day 3

Posted on Sep 9 2015 - 2:11pm by The Ball Hog

eurobasket shootaround logo

Group A

Φινλανδία 81 – 79 Ρωσία
Ποιοι είναι οι κύριοι με τα κόκκινα;

Κάποτε πήγαινες να παίξεις κόντρα στην Ρωσία και σκεφτόσουν πως η ήττα θα ήταν φυσιολογική. Πλέον η κατάσταση έχει αλλάξει. Και μπορεί να έχει άπειρους παίχτες στο ρόστερ της η “Κόκκινη Αρκούδα”, ωστόσο μια ήττα από την Φινλανδία πάντα είναι θέμα συζήτησης1)όπως ήταν και η δική μας ήττα από δαύτους. Σούταραν χειρότερα από τους τυπικά γηπεδούχους, πήραν λιγότερα rebounds2)για τον Όποιον! και το ματς πήγε και κρίθηκε στον πόντο.

(Τ)O Pette(hte)ri (του) Koponen

‘Ντάξει, όχι Πετεχτέρι, αλλά έτσι σαν ένα σημείο αναφοράς σε Bjelica και Πρίντεζη, έπρεπε να γραφτεί. Ο κοντός Φινλανδός, που μας έκανε να βλέπουμε μπασκετικούς εφιάλτες ως έθνος3)σωστά το έγραψε ο Μήτσος ο Μαυράκης, έκανε και πάλι το θαύμα του, καθώς ήταν εκείνος που έδωσε τη νίκη στην ομάδα του, χάρη στο τελευταίο σουτ του. Oι φήμες ότι ο Koponen έστειλε δώρο στους Ρώσους μετά το ματς μια κάσα γεμάτη με μπουκάλια Vodka Finlandia, ελέγχονται για την ακρίβειά τους.

Και να φανταστείτε, δεν ήταν αυτός ο MVP.

MVP

Erik Murphy, εσύ superstar. Τι άλλο να κάνεις; 19 πόντους έβαλες (7/13 FGM-FGA, 5/10 2p. 2/3 3p.), 7 rebounds πήρες, άμυνα έπαιξες. Ο Koponen πήρε και πέτυχε το τελευταίο σουτ, αλλά οι Ρώσοι εσένα θα έχουν στους εφιάλτες τους.

Τα πρόσωπα

Οι παλιοί της Ρωσίας, Fridzon και Vorontsevich. Οι δυο τους σημείωσαν 35 πόντους (22 και 13 αντίστοιχα), έχοντας για συμπαραστάτες τους Ζubkov και Khvostov (από 11). Δυστυχώς, όμως, για τους πρωταθλητές του 2007, οι τέσσερίς τους δεν ήταν αρκετοί και ήδη οι Ρώσοι με το 0/3 των τριών πρώτων αγωνιστικών, σκέφτονται την ζωή μετά το Eurobasket.

Iσραήλ 84 – 86 Βοσνία Ερζεγοβίνη

Ναι, πιστεύω πια το έχουμε εμπεδώσει (αρκετό καιρό τώρα, μάλιστα) πως το small ball είναι το νέο μεγάλο μπασκετικό trend, όπου πρέπει να παίζει σαν δεύτερος ψηλός ένας ελαφρύς forward, ο οποίος απειλεί από μακρυά και με αυτόν τον τρόπο αυξάνει τις αποστάσεις στην επίθεση της ομάδας.

Απέναντι στα χαμηλά σχήματα των Ισραηλινών, που παίζουν με βασικό τον Eliyahu, αλλά την περισσότερη ώρα χρησιμοποιούν τον Casspi, ο Ivanovic αντιπαράταξε την κτηνώδη δύναμη του Stipanovic και το inside-out παιχνίδι του Kikanovic. Σαν αποτέλεσμα ο Casspi, μπορεί μεν να σκόραρε 29 πόντους απέναντι στα αργά πόδια των Βόσνιων ψηλών, αλλά αυτοί τιμωρούσαν ανελέητα τους, κατηγορίας φτερού, Ισραηλινούς κάτω από τις δυο ρακέτες. Ο αργοκίνητος, αλλά θηριώδης, Stipanovic μάζεψε 10 επιθετικά rebounds (3 επιπλέον προσέθεσε ο Kikanovic) και συνολικά 19 φορές ανανέωσαν τις επιθέσεις τους οι Βόσνιοι.

Αν προσθέσουμε σε αυτό και τα 19 λάθη των Ισραηλινών και είναι εύκολο να δούμε που οφείλεται η διαφορά στις επιθέσεις που εκτέλεσαν οι δύο ομάδες και επέτρεψαν στους, αναιμικούς επιθετικά, Βόσνιους να μείνουν κοντά στο σκορ πλάι σε μια επίθεση όπως αυτή του Ισραήλ. Όλη η αλήθεια του αγώνα, αποδίδεται από τα γραφήματα του επίσημου site του Eurobasket:

ΒΑΛΤΕ. ΤΙΣ. ΒΟΛΕΣ.

Τα λέγαμε , τα γράφαμε

Πόσο πιο ξεκάθαρα αν το πούμε πια.

111

Η πρόβλεψή μας, κατά λέξη, ήταν πως κάποιος Βόσνιος θα κάνει ρεκόρ καριέρας απέναντι στο Ισραήλ και θα το διηγείται και στα εγγόνια του. Να δούμε, λοιπόν, την απόδοση μερικών παικτών της Βοσνίας, εν συγκρίσει με τα ρεκόρ τους με τη φανέλας της χώρας τους: O Andriya Stipanovic, μπορεί με τους 16 πόντους να μην έκανε ρεκόρ, καθώς είχε πετύχει 20 απέναντι στην Πολωνία, αλλά τα 18 rebound είναι ρεκόρ καριέρας σε επαγγελματικό επίπεδο. Ο Nemanja Gordic, με τους 22 πόντους που πέτυχε, έκανε κι αυτός ρεκόρ σε επίπεδο ανδρών με τη φανέλας της χώρας (είχε πετύχει 25 πόντους εναντίον της Νορβηγίας σε ένα ευρωπαϊκό Εφήβων Β’ κατηγορίας). Ο Elmedin Kikanovic έχει σκοράρει και θα το κάνει ξανά 17 πόντους, αλλά σίγουρα θα αφηγείται και στα εγγόνια του το παιχνίδι που σκόραρε δύο buzzer beater! Kαι δεν χρειάστηκε καν να συμπεριλάβω τον Νατουραλιζέ της χρονιάς Alex Renfroe, που φλέρταρε με το triple double!

Γαλλία 69 – 66 Πολωνία

Η Γαλλία κατάφερε εν τέλει να επικρατήσει, σε μια καταπληκτική μονομαχία, απέναντι στην ψυχωμένη Πολωνία, σε μια αναμέτρηση που κυριάρχησαν οι άμυνες. Από την μια πλευρά, η άριστη δουλειά των Πολωνών στην περιφέρεια, όπου επιδεικνύοντας τρομερή αντίληψη και εγρήγορση κράτησαν τους Γάλλους στο 2/13 από απόσταση, και από την άλλη η άμυνα μέσα των Γάλλων, όπου δέσποζε η επιβλητική παρουσία του Rudy Gobert, που περιόρισε καθοριστικά τις κινήσεις του Marcin Gortat και, παράλληλα, έβαλε το μικρόβιο του δισταγμού στα μυαλά των περιφερειακών.

Η Πολωνία έκανε ένα εκπληκτικό παιχνίδι στην άμυνα, μα στην επίθεση της έλειπε η ιπποδύναμη και το καθαρό μυαλό για να σκοτώσει τους Γάλλους. Έφτασε και πάλι ένα σουτ μακριά από την παράταση, αλλά τα διαδοχικά λάθη σε κρίσιμα σημεία της δεύτερης περιόδου, η αδυναμία της να σκοράρει στον αιφνιδιασμό, όπου πέταξε τουλάχιστον 4 ευκαιρίες για εύκολα καλάθια, και φυσικά το αβίαστο λάθος στην επαναφορά, 1:20 πριν από τη λήξη και με το σκορ στο 65-62, καταδίκασαν τις ελπίδες της.

Η κορυφή δεν ανήκει πια στον Γκάλη

Ο αστάθμητος παράγων

Parker και De Colo ήταν και πάλι σημεία αναφοράς για τους Γάλλους, κι όμως ο παίκτης που ξεκολλούσε τη Γαλλία στα δύσκολα, και τελικά αποτέλεσε κλειδί για την τελική επικράτηση, ήταν ο Mickael Gelabale. Ο παίκτης που είναι μια ζωή ρολίστας στη γαλλική ομάδα, στα 32 του πλέον, με 12 πόντους έφτασε έναν μακριά από ρεκόρ καριέρας του με τους tricolore. Αυτό το πέτυχε με απόλυτη ευστοχία στα δίποντα (6/6), αναλαμβάνοντας προσωπικές προσπάθειες που έμοιαζαν καταδικασμένες κι όμως ήταν σε άμεση σύνδεση με το πολωνικό καλάθι κάθε φορά που η Γαλλία βρισκόταν σε αδιέξοδο.

Marry me, Adam Waczynski

Με 18,7 πόντους ανά αγώνα και 10/17 τρίποντα, ο Πολωνός forward είναι ο 4ος σκόρερ του τουρνουά. Ήταν και πάλι παρών με 4/7 τρίποντα, εκτελεσμένα με αστείρευτη αυτοπεποίθηση. Στην τελευταία φάση οι Γάλλοι, που διαφύλασσαν το προβάδισμα 3 πόντων, είχαν έτοιμα λοστάρια και σπρέι πιπεριού σε περίπτωση που κατάφερνε να ξεφύγει από τη διακριτική επιτήρηση/σεξουαλική παρενόχληση της γαλλικής άμυνας.

Group Β

Ισπανία 98 – 105 Ιταλία

Το ημίχρονο του αγώνα βρήκε τους Ισπανούς να προηγούνται με 45 – 42 έναντι των αναπάντεχα ανταγωνιστικών Ιταλών. Παρά το κλειστό σκορ, οι εκφωνητές της ισπανικής τηλεόρασης ένοιωθαν σίγουροι πως η ομάδα του Scariolo θα έσφιγγε την άμυνά της στο δεύτερο ημίχρονο και θα κλείδωνε τον αγώνα.

Και τότε, σαν μια πιο καυλιάρικη Κασσάνδρα, ο εκφωνητής του σταδίου άφησε ένα τραγούδι να ακουστεί από τα μεγάφωνα της O2 Arena, σαν μια ζοφερή προφητεία που έμελλε να μείνει ανήκουστη από τα αυτιά των Ιβήρων. Το τραγούδι/μάταιη κραυγή προειδοποίησης ήταν αυτό:

Ακόμα και το twitter είχε συλλάβει τον οιωνό:

…And spectacular it was

Το πιόνι της μοίρας έμελλε να είναι ο Pau Ribas. Με lay-up έκανε το 47-42 στην πρώτη επίθεση του δευτέρου ημιχρόνου. Ένιωθε ωραίος. Δυνατός. Με αυτοπεποίθηση. Και τότε κάτι γυάλισε στο μάτι του Belinelli. Παρέα με τον Bargnani (που έβαλε 4) σκόραραν τους επόμενους 15 πόντους για να έρθει το ματς μόλις τρία λεπτά αργότερα στο 47-57, με τον Scariolo να καλεί μάταια time-out στη δίνη του σερί για να ανακόψει την λαίλαπα Belinelli. Όχι δηλαδή ότι τα time-outs του Scariolo κατατάσσονται και πολύ ψηλά στην κλίμακα των μεγάλων τακτικών απειλών, μιας και όλοι μας θυμόμαστε αυτό το αμίμητο:

Ο Ιταλός, που είχε 2 πόντους στο πρώτο ημίχρονο, είχε αποφασίσει απλά ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΤΡΙΠΟΝΤΑ.

Επιμέρους σκορ 18-31 στην τρίτη περίοδο λοιπόν, και το +3 των Ισπανών έγινε -10, γιατί ο Άγιος Μάρκος με ένα buzzer-beater τρίποντο, που φυσικά πήρε και φυσικά έβαλε, έφτασε τους 17 πόντους στην περίοδο, σαν μεταμφιεσμένος Klay Thompson.

Η περίοδος της αποθέωσης του μπάσκετ

Σκορ τέταρτης περιόδου 35-32. 67 πόντοι. Ήταν συναρπαστικό. Από τις ελάχιστες φορές που ό,τι πάει μέσα γράφει. Τί κι αν ο Gasol είχε μπει σε god-mode, διαλύοντας Bargnani και Cusin, και αποβάλλοντάς τους με 5 fouls; Gallinari και Belinelli ήταν πάντα εκεί με την απάντηση. 35-32 είναι σκορ ημιχρόνου σε αυτό το Eurobasket, δεν είναι σκορ περιόδου.

Λίγη στατιστικολαγνεία;

Η Ισπανία έβαλε 98. Pau Gasol είχε 34 πόντους, 10 rebounds, 5 assists και 0 λάθη(!!!). Αυτά δεν είναι παιχνίδια που χάνει η Ισπανία. Ποτέ. Σούταραν με 54% έναντι 50% των Ιταλών, είχαν 15 πόντους στον αιφνιδιασμό έναντι δύο και τους έβαλαν στα καλάθια, με 56 points in the paint έναντι 26. Έπεσαν όμως θύμα του τυφώνα “Gallinelli”.

O τυφώνας “Gallinelli”

O Danilo Gallinari, με ότι του έχει απομείνει από πόδια, έβαλε 29 πόντους, είχε 8 rebounds και 6 assists, αλάνθαστος. Ο Bellineli με 7 τρίποντα στο δεύτερο ημίχρονο έφτασε τους 27 πόντους με 7 assists. Με κάθε τρόπο. Στη λήξη του χρόνου, μετά από ντρίμπλα, από τα 8 μέτρα, πέφτοντας προς τα πίσω, πέφτοντας προς τα μπροστά. Υπάρχουν νύχτες που είναι unguardable. Όταν συμπέσουν και οι δύο σε μια τέτοια νύχτα, δεν υπάρχει σωτηρία, όπως μαρτυρά η περίπτωση της Ισπανίας.

Είναι ασφαλές να πούμε ότι ο Mirotic δεν πέρασε πάρα πολύ καλά:

Το ντέρμπι της μπριγιαντίνης

Σερβία 93-64 Ισλανδία

Το γράψαμε και στο προηγούμενο shootaround, ότι η Ισλανδία πιθανότατα θα τελειώσει τη διοργάνωση χωρίς νίκη, ειδικά σε αυτόν τον όμιλο που της κλήρωσε η ζωή. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως δεν θα παλέψουν όλα τα παιχνίδια τους, όπως κάνανε στα δύο πρώτα, και πως δεν θα προσπαθήσουν να παίξουν το παιχνίδι τους. Απλά χτες βρήκαν απέναντι τους την καλύτερη ομάδα του ομίλου, τη Σερβία.

Το παιχνίδι δεν χρήζει ιδιαίτερης κριτικής και είναι από αυτά που απλά γεμίζουν το ημερήσιο πρόγραμμα στη διάρκεια της φάσης των ομίλων. Οι Σέρβοι από την αρχή φάνηκε πως θέλουν να βάλουν τους αντιπάλους τους μέσα στη ρακέτα και να χρησιμοποιήσουν το δίδυμο Kuzmic- Raduljica ως κύριους επιθετικούς εκφραστές.

Ο Kuzmic τελείωσε το παιχνίδι με 11 πόντους (4/4 δίποντα και 3/4 βολές) και ο Raduljica με 13 πόντους με 6/8 δίποντα. Ο ανεβασμένος Nedovic πέτυχε 15 πόντους και ήταν ο πρώτος σκόρερ των Σέρβων, ενώ ο Bogdanovic ver.2.0 έκανε ένα all-around παιχνίδι με 9/7/6. Χαρακτηριστικό της ζημιάς που κάνανε οι Σέρβοι μέσα στο ρακέτα των Ισλανδών είναι πως ακόμα και ο τρίτος σε σειρά center τους, Milutinov, πέτυχε 6 πόντους και πήρε 3 rebounds σε μόλις οκτώ λεπτά συμμετοχής.

Οι Ισλανδοί από την άλλη πλευρά, σούταραν με ένα αξιοθρήνητο 32% εντός παιδιάς, και η ήττα με μεγάλη διαφορά ήρθε απολύτως φυσιολογικά.

euroba-iceland

Γερμανία 75 – 80 Τουρκία

Άλλη μια πειστική εμφάνιση από την, αδικημένη από τα προγνωστικά, Τουρκία, που πλέον δημιουργεί το σενάριο ότι δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το παιχνίδι της Ισπανίας. Οι γείτονες μπήκαν εντυπωσιακά στο παιχνίδι, με 11/13 σουτ και ένα προβάδισμα 20 πόντων (11-31) στο πρώτο δεκάλεπτο, μπρος στα έντρομα μάτια των Γερμανών.

O Cedi Osman ανεβαίνει και προκαλεί χαμόγελα σε όποιον μιλάει τουρκικά ή κατοικεί στο Cleveland, ο Ali Bobby Muhammed Dixon είναι ο δυναμίτης που είναι απαραίτητος για να δημιουργούνται ρήγματα στις αντίπαλες άμυνες, τα οποία εκμεταλλεύονται οι Ilyasova, Koksal, Mahmutoglu, και ο Gular στα πίσω πίσω έχει φτιάξει έναν απρόσμενα πολυσύνθετο ρόλο για τον εαυτό του, προσθέτοντας λίγο σουτ και οργάνωση στην άμυνα και το οπαδιλίκι που τον κρατούσε τόσα χρόνια στον αφρό. Έβαλε και 2 τρίποντα. Ρεκόρ καριέρας;

Και πάλι καταπληκτικός όμως ο – συχνά δικαίως – μόνιμος στόχος κοροϊδίας και διαφημιστής της έννοιας του χαραμισμένου ταλέντου, Semih Erden. O 29χρονος center της Darussafaka έκανε άλλο ένα εξαιρετικό παιχνίδι με 16 πόντους (7/11), 9 rebounds, 4 assists και 4 blocks. O Savas Birdal είχε συνοψίσει με λίγες λέξεις σε ανύποπτο χρόνο μετά από κάποιο φιλικό την καριέρα του Erden.

Oh, how the mighty have fallen

Πονάει η ψυχή μου παρατηρώντας την σταδιακή αγωνιστική πτώση του Dirk, κυρίως λόγω της ευλυγισίας επιπέδου σιδερόβεργας που έχει πλέον. Είναι μεγάλο κρίμα που η ανατολή του άστρου του Dennis Schroder συμπίπτει με τη δύση αυτού του θρύλου του παγκοσμίου μπάσκετ.

Too little, too late

Η ομάδα του Ataman δεν κοίταξε ποτέ πίσω4)σημείωση του editor: κάθε μέρα σε κάποιο σημείο θα υπάρχει αυτή η αγαπημένη φράση-κλισέ, συνήθως από διαφορετικό contributor! μετά το εντυπωσιακό ξεκίνημα. Mπλόκαρε τους Schaffartzik, Gavel και Pleiss και το 32-20 της Γερμανίας στην 4η περίοδο, μετά την έκρηξη του Schroder που έβαλε 24 πόντους, δεν ήταν αρκετό για κάτι παραπάνω από τη μείωση της διαφοράς στους 5 πόντους. Οι Τούρκοι δεν έχασαν το προβάδισμα σε κανένα σημείο του αγώνα και πήραν μια ευκολότερη από ότι δείχνει το τελικό σκορ νίκη.

Tέλος να σημειωθεί, πως με τη βόμβα που έβαλε η Ιταλία στον όμιλο κερδίζοντας τους Ισπανούς, η Γερμανία πλέον πρέπει να κερδίσει Ισπανία και Ιταλία για να προκριθεί.

 Group C
Σλοβενία 81 – 74 Ολλανδία
Παραλίγο έκπληξη

Τα χρειάστηκαν οι Σλοβένοι. Πολύ. Και αν μια – δυο λεπτομέρειες είχαν πάει υπέρ των Ολλανδών, τότε θα μιλούσαμε για μια ακόμα κηδεία σε τούτο το Eurobasket, με πορτοκαλί απόχρωση αυτή τη φορά. Η ομάδα του Jure Zdovc έφτασε να προηγείται μέχρι και με διαφορά 16 πόντων (41-25), λίγο πριν το ημίχρονο, ωστόσο τα σκυλιά made in Holland του Van Helfteren πραγματοποίησαν ένα σερί 16-0 και έφεραν το ματς στα ίσια. Ο Ολλανδός head coach έδωσε οδηγία για zone press και κάπου εκεί η θάλασσα έπιασε τους Σλοβένους, με τον Zdovc να ωρύεται στον πάγκο του5)και πιθανόν να θυμάται τις μέρες του στην Limoges, όπου έσπαγε την zone press για πλάκα. Το παιχνίδι ήταν κοντά μέχρι και τα τελευταία δευτερόλεπτα, ωστόσο η εμπειρία της Σλοβενίας και οι ικανότητες του Zoran Dragic κατάφεραν να καθαρίσουν την αξιόμαχη Ολλανδία.

Το πρόσωπο

Ο Charlon Kloof. Ο guard της Ολλανδίας πραγματοποίησε ένα άσχημο6)ευγενική λέξη για να μην χαρακτηριστεί αλλιώς πρώτο ημίχρονο, καθώς σημείωσε μόλις 2 πόντους (0/4 σουτ), ενώ επιδόθηκε σε πολύ κακές επιλογές οργανωτικά, κάτι που μεταφράστηκε σε τέσσερα λάθη. Αλλά… Ο Kloof που βγήκε από τα αποδυτήρια για το δεύτερο ημίχρονο ήταν κάτι παραπάνω από χάρμα ιδέσθαι. Σημείωσε 23 πόντους έχοντας 6/8 σουτ (3/3 τρίποντα). Έφθειρε με φάουλ την άμυνα της Σλοβενίας, καθώς σούταρε 13 φορές (10/13) από την γραμμή της φιλανθρωπίας, βοηθώντας σημαντικά, παράλληλα, στον τομέα των rebounds, με 6. Ήταν εκείνος που εν γένει, έδωσε το σάλπισμα της αντεπίθεσης για την ομάδα του Van Helfteren. Δυστυχώς, δεν ήταν αρκετό.

MVP

O Klemen Prepelic ήταν ο πρωταγωνιστής από την πλευρά της Σλοβενίας, καθώς τελείωσε το παιχνίδι με 16 πόντους (1/1 2p., 3/5 3p., 5/6 FT), ενώ μοίρασε 6 assists και έκανε 2 κλεψίματα. Ήταν εκείνος που έδωσε την τελική μαχαιριά στους Ολλανδούς, όταν με δικό του τρίποντο ένα λεπτό πριν το τέλος έφερε την διαφορά στους 5 (75-70). Άξιοι συμπαραστάτες του οι Dragic και Blazic που είχαν από 13 πόντους, ενώ ο Omic είχε 11.

To Kαλάθι

Εξαιρετική ενέργεια από τον Jaka Klobucar που κλέβει τη μπάλα, τρέχει στον αιφνιδιασμό και κάνει αυτό:

Κροατία 73 – 55 FYROM

Για αγγαρεία, καθώς θυσιαζόμασταν στο βωμό της ενημέρωσης, ενώ όλος ο υπόλοιπος, ο έχων σώας τας φρένας, μπασκετικός πλανήτης παρακολουθούσε το Ιταλία –  Ισπανία, το παιχνίδι ξεκίνησε δημιουργώντας αβάσιμες προσδοκίες.

Από τη μία οι Κροάτες, διαισθανόμενοι την παρόρμηση που έχουν να καταρρέουν άνευ λόγου και αιτίας, είχαν πετάξει ξανά τον Bogdanovic στο παρκέ μετά τον τραυματισμό του στο πρώτο παιχνίδι. Και ο Saric του επιφύλαξε το ακόλουθο δώρο για το καλωσόρισμα:

Οι Σλάβοι μπήκαν καθοδηγούμενοι από τον μαγευτικό Samardzinski7)μα ποιος τα γράφει αυτά;, ο οποίος ξεκίνησε με 6 γρήγορους πόντους και έστειλε τον Tomic στον πάγκο με 2 γρήγορα φάουλ. Η επίθεση της Κροατίας, δεν είχε μπει ποτέ  στο γήπεδο, καθώς οι Κροάτες σκόραραν μονάχα με πόντους από τα λάθη της αντίπαλης ομάδας.

Και κάπως έτσι φτάσαμε στο 25′, σχετικά δικαιωμένοι με την επιλογή να παρακολουθήσουμε αυτό το αδιάφορο παιχνίδι, ετοιμαζόμενοι για μία βαλκανική μάχη.

H περιφέρεια των Κροατών αδυνατούσε να δημιουργήσει εξ ολοκλήρου και επιπλέον σούταρε φριχτά, καθώς μέχρι το 30ό λεπτό είχε μονάχα τρία τρίποντα, τα δύο από τον Rok Stipcevic. Και τα πράγματα είναι δραματικά όταν μοναδικός φάρος από την περιφέρεια είναι ο Rok Stipcevic.

Εκείνη την στιγμή οι Saric και Tomic θα πρέπει να αντίκρισαν με τρόμο το backcourt της ομάδας τους, συνειδητοποιώντας πως με guards τους Roko Leni Ukic και Rok Stipcevic η ομάδα είναι καταδικασμένη να περιμένει κάθε ψήγμα δημιουργίας ή έστω μπασκετικής ευφυίας8)ο Hezonja είναι αγνό αταβιστικό μπασκετικό ένστικτο από τους δυο ψηλούς της.

Ο Saric πήρε την μπαγκέτα από τα χέρια του Ukic μάζεψε την μπαγκέτα του δημιουργού από το πάτωμα και οδήγησε την Κροατία σε ένα ξεκούραστο σερί 16-2, που τους έδωσε και το προβάδισμα με διψήφια διαφορά.

Η ομάδα του Srbinovski, βλέποντας πως οι Κροάτες τα είχαν σπάσει (2/18 τρίποντα μέχρι εκείνο το σημείο) αποφάσισε να παίξει ζώνη και μείωσε τη διαφορά μέχρι και τους 6 πόντους. Ένα κλέψιμο του Tomic στον Samardziski απέτρεψε στους Σλαβομακεδόνες να έρθουν σε απόσταση βολής, και έπειτα οι Simon και Bogdanovic, βάζοντας δύο τρίποντα, εξιλεώθηκαν για την ιεροσυλία που είχαν διαπράξει με την αστοχία τους ανήμερα της ανακοίνωσης πως ο Curry άφησε τη φανέλα του στο μνημείο του Drazen.

Ελλάδα 79-68 Γεωργία

Εύκολη νίκη για την Εθνική, η οποία έπαιξε εξαιρετικά για σχεδόν ένα ημίχρονο και επέλεξε να ρίξει το ρυθμό στο δεύτερο, ώστε να κρατήσει δυνάμεις για το σημερινό παιχνίδι με τη Σλοβενία, στο οποίο θα κριθεί και η πρώτη θέση του Group C.

Η Γεωργία έχει απογοητεύσει με τις εμφανίσεις της στη διοργάνωση και δεν μπορούσε να σταθεί με αξιώσεις απέναντι στον φρενήρη ρυθμό που έπιασε η ελληνική ομάδα στη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου. Όπως είχαμε γράψει βασιζόμενοι στην εικόνα των φιλικών, η πιεστική άμυνα που μπορεί να παίξει η Εθνική με τα μεγάλα κορμιά που διαθέτει στο roster της, μπορούν να την οδηγήσουν σε γρήγορο ρυθμό και σε πολλά εύκολα καλάθια. Αυτή τη φορά απέφυγε τις βεβιασμένες κινήσεις και τα λάθη στους αιφνιδιασμούς, κερδίζοντας αρκετούς πόντους δίχως να ιδρώσει απέναντι σε οργανωμένες άμυνες.

Το ξεκίνημα της Εθνικής ήταν μουδιασμένο και έδειχνε αποσυντονισμένη απέναντι στην άμυνα ζώνης με προσαρμογή που επέλεξε ο προπονητής τον Γεωργιανών με έναν παίκτη κολλημένο πάνω στον Σπανούλη. Το κίνητρο για τους Γεωργιανούς ήταν εξαιρετικά υψηλό μετά τις δύο ήττες στα δύο πρώτα παιχνίδια. Η εξαιρετική άμυνα της Εθνικής, προεξάρχοντος του Αντετοκούνμπο με 2 τάπες και η είσοδος του – από άλλο πλανήτη στην κυριολεξίακατά τον Ιάκωνο Φιλιππούση – Ζήση που έβαλε 8 γρήγορους πόντους με 4/4, οδήγησαν στο 14-8 μετά το 5-8 του ξεκινήματος και στο 25-15 στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου.

Το πρόβλημα που αποδεδειγμένα έχει η Εθνική στο περιφερειακό σουτ μέχρι στιγμής στη διοργάνωση, έδειξε να λύνεται με την καλή κυκλοφορία μπάλας, που έβγαλε αρκετά ελεύθερα σουτ από την περιφέρεια και το πέρασμα του Καλάθη σε ρόλο εκτελεστή, και όχι οργανωτή, απέναντι σε άμυνα ζώνης. Ο Καλάθης τελείωσε το παιχνίδι με 19 πόντους (ατομικό ρεκόρ με τη φανέλα της Εθνικής) με 4/6 τρίποντα (πιθανότατα δεν έχει βάλει τόσα ούτε σε μονάκι) και 8 assists και φαίνεται να βρίσκει το ρόλο του μέσα σε αυτό το σύνολο. Μην ξεχνάμε πως πέρασε τα δύο πρώτα παιχνίδια σκουντουφλώντας πάνω σε οργανωμένες άμυνες αντιπάλων, αχρηστεύοντας τη δυνατότητα του στο coast to coast παιχνίδι.

Φωτιά θα πέσει να μας κάψει

Μετά από μια καταιγιστική 2η περίοδο, με επιμέρους σκορ 7-25, το ημίχρονο έκλεισε με 50-22, καθαρίζοντας την υπόθεση νίκη, με τα νούμερα της Εθνικής να ζαλίζουν, καθώς σούταρε με ποσοστό 75% (9/12) στα τρίποντα και μοίρασε 16 assists. Επίσης, είχε τρεις παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων (Καλάθης, Ζήσης, Αντετοκούνμπο).

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο ρυθμός στο δεύτερο ημίχρονο έπεσε και η Εθνική επέλεξε να κάνει συντήρηση δυνάμεων ενόψει του σημερινού «τελικού» για την κατάκτηση της πρώτης θέσης με τη Σλοβενία. Αυτό όμως δεν αποτελεί δικαιολογία για τα πολλά λάθη του δευτέρου ημιχρόνου, ειδικά απέναντι στην ασφυκτική άμυνα των Γεωργιανών στο κατέβασμα της μπάλας, και στην επανεμφάνιση του μπλοκαρίσματος που παθαίνει απέναντι σε κλειστές άμυνες. Η διαφορά ποιότητας τον δύο ομάδων είναι μεγάλη, όπως φάνηκε, και χρειάστηκε η μπάλα να περάσει μέσα στη ρακέτα με αποδέκτη τον Κουφό και μερικές ατομικές ενέργειες του Ζήση για να τελειώσουν το παιχνίδι και να μην επιτρέψουν στους Γεωργιανούς να απειλήσουν.

Για τους Γεωργιανούς, ο Pullen ήταν και πάλι αρνητικός πρωταγωνιστής, με το -20 στο +/- του να χτυπάει στο μάτι, και την περιφερειακή του άμυνα να θυμίζει ανοιχτά διόδια. Ο Pachulia βυθίστηκε ακόμα βαθύτερα στην επιθετική του μιζέρια με 2/8 και 5 λάθη, χρησιμοποιώντας πάντως την γνωστή πονηριά του για να σβήσει τον Μπουρούση και να μετρήσει 3 κλεψίματα. Μόνος διασωθείς ο Toko Shengelia που είχε 20 πόντους (9/13) και 8 rebounds, την ώρα που ταλαιπώρησε αφάνταστα τους Πρίντεζη και Καϊμακόγλου.

Group D

Λιθουανία 74 – 76 Βέλγιο
Το μπαμ ακούστηκε μέχρι εδώ

Η μεγαλύτερη έκπληξη, μέχρι την επόμενη, έγινε στην Ρίγα, όπου το Βέλγιο κατάφερε να κερδίσει το απόλυτο φαβορί του ομίλου και να βάλει φωτιά στην διεκδίκηση της πρώτης θέσης. Ακούγοντας το μπαμ από την ήττα της Λιθουανίας, ο συντάκτης μας Gus Χρυσοχού μάλλον θα βρίσκεται σε κάποιο κρυφό δωμάτιο των γραφείων μιας και όλοι θυμόμαστε αυτό σε κείμενό του:

lietu

Από το preview του Δ’ ομίλου. Να το καλέσετε για ποδαρικό το παιδί.

Και μάλιστα το Βέλγιο όχι μόνο κατάφερε να κερδίσει, αλλά το έκανε βρισκόμενο πίσω στο σκορ μέχρι και 13 πόντους, στο α’ ημίχρονο. Οι Λιθουανοί, οι οποίοι ακόμα πρέπει να αναρωτιούνται πως έχασαν αυτό το παιχνίδι, είχαν απόλυτη κυριαρχία στα rebounds (36 έναντι 22), ωστόσο το ρητό του Riley δεν επαληθεύτηκε. Ο λόγος;

Live and die from the arc

Το εκπληκτικό ποσοστό της ομάδας του Casteels9)για δεύτερη συνεχόμενη μέρα από την γραμμή των τριών πόντων. Έχοντας 11/26 τρίποντα (42,3%) οι Βέλγοι βομβάρδιζαν σε κάθε ευκαιρία το καλάθι της Lietuva και πήγαν το παιχνίδι σε έναν φρενήρη ρυθμό που – θεωρητικά – θα βόλευε και τους αντιπάλους τους. Από τρία τρίποντα είχαν οι Van Rossom και Mwema, από δύο Lojeski και Tabu, ενώ ο… “ξενέρωτος” Hervelle έμεινε στο ένα.

bel

Το shotchart των πέντε προαναφερθέντων. Not bad at all.

Το πρόσωπο

Δηλαδή, τί άλλο πρέπει να κάνει ο Valanciunas ρε’σεις; 25 έβαλε το παιδί (11/16 FGM-FGA) και πήρε 12 rebounds. Στο καλάθι των αχρήστων, επίσης και οι 13 assists του Kalnietis. Oι υπόλοιποι μάλλον ζήλεψαν λίγο τα χθεσινά ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ10)not ποσοστά των Σέρβων, των Λετονών και των Ελλήνων και σκέφτηκαν: “Ω, μα γιατί αυτοί έχουν τόσο χαμηλά ποσοστά από το τρίποντο; Κι εμείς μπορούμε, και εμείς το θέλουμε!”. Μπράβο, ω παίδες των Λιθουανών. Το 1/13 (7,7%) που είχατε από τα 6,75 είναι το χειρότερο ποσοστό που έχουμε δει μέχρι στιγμής στην διοργάνωση. Μεταξύ μας, δύσκολα θα σπάσει. Και μεταξύ μας είναι ένας λεκές από καφέ στο βιβλίο της ιστορίας της Lietuva, όπου οι δόξες είναι βασισμένες σε μεγάλους σουτέρ.

MVP

Hands down11)που λένε και στο χωριό μας, ο Matt Lojeski. Ο παίχτης του Ολυμπιακού έπιασε δαιμονιώδη ρυθμό στο παιχνίδι του, τελειώνοντας με 20 πόντους (9/14 FGM-FGA), έδωσε 5 assists και έκανε 1 κλέψιμο. Το σημαντικότερο όλων; Αυτός ήταν που με buzzer beater tip έδωσε τη νίκη στην ομάδα του, tip το οποίο αποφασίστηκε πως ήταν – τελικά – εμπρόθεσμο στο instant replay από το διαιτητικό τρίο.

Ο αρνητικός

Βασικά δύο ήταν. Στο παρκέ ο Maciulis (4 πόντοι, 1/6 FGM-FGA) και στον πάγκο o Kazlauskas, ο οποίος για κάποιο λόγο ξέχασε τον Sabonis. Ο νεαρός είχε πάρει τον αέρα των Βέλγων κατά την διάρκεια της παραμονής του στο παρκέ, σημειώνοντας 10 πόντους και παίρνοντας 4 rebounds σε κάτι λιγότερο από 16 λεπτά συμμετοχής. Με αυτόν στην πεντάδα, η διαφορά είχε φτάσει στο +13.

Τσεχία 65 – 72 Λετονία

Μετά τη νίκη των Λετονών επί των Τσέχων, μέχρι και ο Αλέξης ο Τσίπρας προέβη σε δηλώσεις για τον Δ’ όμιλο, λέγοντας χαρακτηριστικά:

Χωρίς τίτλο

Αυτό ακριβώς, τίποτα άλλο.

Kαι εκεί που λες ότι είδαν την ήττα των Λιθουανών οι Τσέχοι, θα το εκμεταλλευθούν να πάνε για την πρωτιά… έρχονται οι Λετονοί. Η ομάδα του Bagatskis ξεπέρασε τάχιστα το σοκ της πολύ κακής εμφάνισης απέναντι στην Λιθουανία και κατάφερε να επικρατήσει των Τσέχων. Πλέον Τσεχία, Βέλγιο, Λιθουανία και Λετονία έχουν από πέντε βαθμούς και η μάχη για την πρώτη θέση και την πρόκριση δείχνει να είναι – αναπάντεχα – αμφίρροπη. Να σημειώσουμε πως – λογικά – απόψε θα μπει και η Ουκρανία στον χορό της πρόκρισης, καθώς αντιμετωπίζει την Εσθονία12)ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΡΕ ΒΙΑΣΤΙΚΕ ΤΥΠΕ.

Janis got his gun (MVP)

Όταν ένας σουτέρ είναι σε μέρα το ξέρει. Νιώθει καλά από το ζέσταμα. Ποιο ζέσταμα δηλαδή, από το πρωί που έχει ξυπνήσει. Ο Blums πήρε εννιά σουτ στο παιχνίδι κόντρα στους Τσέχους και έβαλε τα πέντε. Από τα εννιά, τα οχτώ ήταν τρίποντα και έβαλε τα τέσσερα και στο σύνολο πέτυχε 14 πόντους. Με τέτοιον Blums, οι Λετονοί μπορούν να κατεβαίνουν λίγο πιο σίγουροι στα παιχνίδια τους.

Το οξύμωρο

Βλέπεις ένα ματς και παρατηρείς πως η μία ομάδα έχει έξι λάθη και η άλλη 14. Ποιος λες ότι έχει κερδίσει; Η πρώτη σωστά; ΛΑΘΟΣ! Αν σε λένε Τσεχία, χάνεις. Οι Τσέχοι δεν εκμεταλλεύθηκαν ούτε τα πολύ λιγότερα λάθη τους, ούτε τα 14 επιθετικά rebounds που πήραν. Σούταραν χειρότερα από τους αντιπάλους τους, ενώ το πολύ άσχημο ποσοστό τους στα τρίποντα (4/19, 21,1%) ήταν το κερασάκι στην τούρτα.

Satoransky, Vesely και… το χάος

Αμφότεροι οι αστέρες του Ginzburg ήταν υπερβολικά μόνοι. Ο μεν Vesely έκανε double-double με 17 πόντους και 12 rebounds, ενώ ο Satoransky τελείωσε με 22 πόντους, 9 assists και κανένα λάθος σε 37:22!!! Οι δυο τους σούταραν με πάνω από 50% (16/30) με εξαιρετικά τελειώματα κοντά στο καλάθι, ωστόσο ουδείς εκ των υπολοίπων μπόρεσε να τους ακολουθήσει.

Είναι χαρακτηριστικό πως έπρεπε να φτάσουμε στο τελευταίο δεκάλεπτο για να γίνει ο Auda μόλις ο πέμπτος παίκτης των Τσέχων που μάτωσε το καλάθι και να σημειωθούν με αυτόν τον τρόπο οι πρώτοι πόντοι από τον πάγκο.

satoransky

Το shotchart του Satoransky.

ve$ely

To shotchart του Vesely.

czech rest

Το shotchart των υπολοίπων.

Ουκρανία 71 – 78 Εσθονία

Η περιλάλητη εσθονική υπερηφάνεια πληγώθηκε βαθιά από τις δύο ήττες, με συνολική διαφορά 52 πόντων, από Τσεχία και Βέλγιο, και οι Εσθονοί που ανθίστανται ούρλιαξαν “ως εδώ!”, μπαίνοντας για πρώτη φορά σε αγώνα του φετινού Eurobasket με ψυχολογία διαφορετική από αυτή του επί σφαγή προβάτου. Ξεκίνησαν προηγούμενοι στο σκορ, με μια απρόσμενη αποτελεσματικότητα, μάλιστα, από τα 6,75 (3/5) και παρ’ ότι οι Ουκρανοί σοβαρεύτηκαν και τους χτύπησαν με έναν μαγικό Randle στη δεύτερη περίοδο (16 πόντοι σε 8′!) μπαίνοντας στα αποδυτήρια με προβάδισμα 38-28, οι Εσθονοί ξαναβρήκαν τα ψυχικά αποθέματα και μετά από εφτά λεπτά είχαν γυρίσει το παιχνίδι τούμπα και, με ένα επιμέρους 2-15, προσπέρασαν πάλι με 40-43 χωρίς να κοιτάξουν ξανά πίσω13)αγαπημένη φράση-κλισέ η συγκεκριμένη έχουμε πει!.

Τάσεις αυτοκτονίας

Στου δρόμου τα μισά των ομίλων και ήδη οι Ουκρανοί μετρούν τρεις ήττες, κάτι που σημαίνει πως αποχαιρετούν την διοργάνωση. Κατάφεραν να χάσουν από την αδύναμη Εσθονία και ήδη οι αντιδράσεις κατά του coach Murzin έχουν πάρει την θέση τους στο twitter.

UKR

Ειρήσθω εν παρόδω, ο Oleksandr Proshuta είναι Ουκρανός αθλητικογράφος, ο οποίος είδε και απόειδε. Και πως να μην το κάνει δηλαδή, βλέποντας τον Mishula να παίρνει 11 τρίποντα; Βλέποντας τον Murzin να μην αποφασίζει να μεταφέρει την μπάλα στην ρακέτα, όπου υπήρχε σαφής υπεροχή, αλλά να συνεχίζει να κυνηγάει το περιφερειακό σουτ (6/23 τρίποντα). Ένα ακόμα λάθος στο οποίο υπέπεσε ο Murzin ήταν στην χρησιμοποίηση του Fesenko, ο οποίος αγωνίστηκε μόλις για 17 λεπτά. Εν τη απουσία του, οι Εσθονοί πήραν 14 επιθετικά rebounds.

Gus μείνε κρυμμένος
gus-ukr

Αυτό έγραψε ο Gus για την Ουκρανία. Πέρα από ποδαρικό, να σας πει και νούμερα για τζόκερ.

“Να σημειώσουμε πως – λογικά – απόψε θα μπει και η Ουκρανία στον χορό της πρόκρισης, καθώς αντιμετωπίζει την Εσθονία.”

Gus, δεν σε προλαβαίνουμε ρε ψηλέ.

MVP

Ο Gregor Arbet ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος της νίκης των Εσθονών, καθώς τελείωσε το ματς με στατιστική για όσκαρ. 26 πόντοι (4/5 2p., 5/10 3p.) γι’ αυτόν τον εντυπωσιακό χερά με την ταχύτατη σκανδάλη, ο οποίος στο δεύτερο ημίχρονο έπαιζε σεληνιασμένος. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να παραλειφθεί η πολύτιμη συνεισφορά των Talts και Vene, οι οποίοι κατέβασαν μαζί 15 rebounds.

Αρνητικός

Ο coach Murzin, ο οποίος για κάποιον λόγο που μόνο ο ίδιος γνωρίζει, επέλεξε να απειλήσει – πολύ – από την γραμμή του τριπόντου. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, άλλωστε, πως οι Ουκρανοί επιδόθηκαν σε 33 δίποντα και μόλις 23 τρίποντα. Υπενθυμίζεται πως ο Murzin έχει στην διάθεσή του τρεις παίχτες 2,16+. Η σιδηρά πειθαρχία που είχε επιβάλλει ο Mike Fratello αποτελεί πλέον νοσταλγικό παρελθόν και οι Ουκρανοί τσουρουφλίζονται από τα λάθη τους (οι Εσθονοί σκόραραν 25 πόντους από τα 18 λάθη της Ουκρανίας, την ώρα που οι δεύτεροι έβαλαν μόνο 7 από λάθη αντιπάλου), αλλά και από την αδυναμία του Murzin να επέμβει όταν το τρένο εκτροχιάζεται.

References
1 όπως ήταν και η δική μας ήττα από δαύτους
2 για τον Όποιον!
3 σωστά το έγραψε ο Μήτσος ο Μαυράκης
4 σημείωση του editor: κάθε μέρα σε κάποιο σημείο θα υπάρχει αυτή η αγαπημένη φράση-κλισέ, συνήθως από διαφορετικό contributor!
5 και πιθανόν να θυμάται τις μέρες του στην Limoges, όπου έσπαγε την zone press για πλάκα
6 ευγενική λέξη για να μην χαρακτηριστεί αλλιώς
7 μα ποιος τα γράφει αυτά;
8 ο Hezonja είναι αγνό αταβιστικό μπασκετικό ένστικτο
9 για δεύτερη συνεχόμενη μέρα
10 not
11 που λένε και στο χωριό μας
12 ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΡΕ ΒΙΑΣΤΙΚΕ ΤΥΠΕ
13 αγαπημένη φράση-κλισέ η συγκεκριμένη έχουμε πει!