Eurobasket 2015 Shootaround – Η Φάση των “16”: Μέρα 2η

Posted on Sep 14 2015 - 12:42pm by The Ball Hog

Tέλος και τις δεύτερης μέρας της φάσης των 16 και οι συγκλονιστικές εμφανίσεις Gentile και Maciulis σημάδεψαν τις αναμετρήσεις σε ατομικό επίπεδο. Σε ομαδικό επίπεδο η αξιοθαύμαστη Φινλανδία δεν άντεξε την δύναμη του Σέρβικου τρένου, ενώ οι Κροάτες επιβεβαίωσαν όλα τα κλισέ του φυγόπονου χαρακτήρα τους. Ας δούμε όμως αναλυτικότερα τί έλαβε χώρα στα τέσσερα παιχνίδια της ημέρας.

eurobasket shootaround logo

Κροατία 59 – 80 Τσεχία

Ψυχολογικά Προβλήματα

Σε κάθε διοργάνωση ακούμε για το πρόβλημα ψυχολογίας των Κροατών. Για το πως o ίδιος τους ο εαυτός είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλός τους, καθώς και τη μάχη με τους δαίμονές τους. Κάποια στιγμή ίσως θα πρέπει πράγματι να δεχτούμε αυτή την αφήγηση ως πραγματική αιτία της αναποτελεσματικότητας της Hrvatska.

Η Κροατία στο παιχνίδι της Κυριακής δεν ήταν τίποτα παραπάνω από μια παρωδία. Κατέβηκε στο παιχνίδι χωρίς κανένα πλάνο και δίχως πραγματισμό στην επίθεση, απογοητευτικό και παράλογο για μια ομάδα με τέτοια συσσώρευση ατομικού ταλέντου. Οι 13 πόντοι στα ισάριθμα πρώτα λεπτά είναι μια απαράδεκτη επίδοση για μια ομάδα που έχει στο δυναμικό της παίκτες όπως ο Tomic, o Hezonja, o Simon, ο Bogdanovic και ο Saric. Κι όμως, ταυτόχρονα, αναμενόμενη όταν έκαναν συνεχώς το ίδιο πράγμα περιμένοντας προκοπή, αγνοώντας τον μαλάκα τον Einstein που έλεγε ότι τρέλα είναι να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα1)κι ας μην το έλεγε αυτός, τέλος πάντων, είναι ένα ωραίο quote από όποιον και αν προέρχεται. Κατέβασμα, η μπάλα στον ψηλό στην κορυφή της ρακέτας, hand-off προς περιφερειακό, απόπειρα στησίματος pick, ατυχής, γύρισμα της μπάλας σε στατικούς παίκτες στην περιφέρεια και είτε εκτέλεση από αυτούς υπό κακές προϋποθέσεις, είτε πέρασμα στον ψηλό στο low post με λίγο χρόνο να απομένει και την άμυνα ήδη έτοιμη για βοήθεια. Όταν, στη συνέχεια, προσπάθησαν να ακουμπήσουν συντεταγμένα την μπάλα στον center, o Tomic ήταν εκτός.

Η κατάσταση ήταν ακόμη χειρότερη στην άμυνα, όπου βρίσκονταν μονίμως μια κίνηση πίσω από τα καλοδουλεμένα plays των Τσέχων, μια εικόνα που αποτύπωνε στο παρκέ με μεγάλη ακρίβεια ο Satoransky. Οι σουτέρ είχαν τον χρόνο να εκτελέσουν ανενόχλητοι και, ενώ η βοήθεια περίμενε τα drives, η περιφερειακή άμυνα είχε ήδη δώσει δυο βήματα αέρα για να πάρουν φόρα οι slashers που τελικά έβρισκαν τον τρόπο να τελειώσουν τις φάσεις ή να σερβίρουν σε Vesely και Benda.

Κάπως έτσι ο Satoransky, για τον οποίο αποτελεί θεϊκή αδικία το γεγονός ότι δεν έχει κάποιο triple-double στη διοργάνωση μέχρι σήμερα, και θα πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη έστω και την ύστατη στιγμή, καταλήγει με 7 assists στο ημίχρονο και η ομάδα του Ginzburg με 15 συνολικά. Άψογος συγχρονισμός και αλληλοκατανόηση σε άμυνα κι επίθεση, με τα pick and rolls να στήνονται με χειρουργική ακρίβεια και οι αλλαγές την άμυνα να γίνονται χωρίς να χαθεί στιγμή.

Παράνοια

Οι Τσέχοι έβαλαν 28 πόντους στη δεύτερη περίοδο, με τον Perasovic να στέκει ανήμπορος να σώσει το βυθιζόμενο καράβι. Η φράση “παιδαριώδη λάθη” χαρακτήριζε απόλυτα το παιχνίδι των Κροατών, οι οποίο αδυνατούσαν να υλοποιήσουν το οτιδήποτε, παθαίνοντας ίλιγγο κάθε φορά που περνούσαν τη σέντρα, μέχρι που αποφάσισαν να πηγαίνουν σε ατομικές προσπάθειες, μόνο και μόνο για να καταλήξουν σε ακόμα χειρότερα αποτελέσματα. Την ίδια στιγμή οι Τσέχοι παρέδιδαν μαθήματα ομαδικής δουλειάς, φτάνοντας τους 48 πόντους στο ημίχρονο, με την εικόνα της ομάδας τους να αποτελεί μια ζωντανή οδυνηρή αντίθεση της αντίστοιχης των Κροατών.

Ο Αuda, των 3 πόντων κατά μέσο όρο στο τουρνουά, κάνει μια καταπληκτική δεύτερη περίοδο, στην οποία παίζει κάθε λεπτό, ξεκινώντας με ένα εντυπωσιακό hustle play, μια βουτιά κάτω από το κορμί του Bogdanovic για να διώξει την μπάλα εκτός γηπέδου κάτω από το τσέχικο καλάθι. Συνεισφέρει 9 πόντους, 3 rebounds και 2 assists σε 10 λεπτά, παίζοντας παράλληλα καθοριστική άμυνα, άμυνα που οδηγούσε σε λάθη τους Κροάτες.

Ο Αόρατος

Αυτό ακριβώς, τίποτα άλλο.

Μια κάποια παρηγοριά

Ξεκινώντας από το 1:17 πριν τη λήξη της 2ης περιόδου μέχρι και το 1:34 για τη λήξη της 3ης, 9 λεπτά και 43 αγωνιστικά δευτερόλεπτα δηλαδή, η ομάδα του Perasovic δεν ευστόχησε σε σουτ εντός παιδιάς, “προσφέροντάς” μας μια πρωτοφανή εικόνα αγωνιστικής κατάρρευσης, που όμοιά της δεν θυμάμαι σε διεθνή διοργάνωση. Το 31-44 έγινε 33-63 και ο τίτλος του φαβορί που είχε δοθεί στην Κροατία ίπτατο φλεγόμενος ειρωνικά πάνω από τον αγωνιστικό χώρο.

Και επειδή Κροάτης είσαι, σε αυτό το 1,5 λεπτό έβαλαν 10 πόντους, για να μειώσουν μέχρι και στους 13 στην 4η περίοδο, Το μπασκετικό ανάλογο του επιθανάτιου ρόγχου. Το παιχνίδι ήταν ήδη ανεπίδεκτο περαιτέρω σχολιασμού.

Συμβαίνουν αυτά όταν χαρίζει περίπου 200 πόντους με τα λάθη σου2)Οι Τσεχία είχε 36 πόντους από λάθη αντιπάλου.

The phantom of the Repesa is here

Θα το εκμυστηρευτώ. Όταν έγραφα το preview του 3ου ομίλου, από συνήθεια, στο κομμάτι του προπονητή ξεκίνησα να γράφω για τον Repesa, αδειάζοντας τα περιεχόμενα της χοληδόχου κύστης μου στο χαρτί. Ή, τέλος πάντων, στην οθόνη. Για το πώς είναι άγνωστο αν μπορεί να διαχειριστεί τις προσωπικότητες του roster, πως μια αυτανάφλεξη της ομάδας είναι πιθανή και είναι ο λάθος άνθρωπος για τη δουλειά. Τελικά ίσως να ‘ναι (και) ο πάγκος καταραμένος.

Σερβια 94 – 81 Φινλανδια

Ή αλλιώς η σύγκρουση μεταξύ των δύο μπασκετικότερων point guard της γηραιάς Ηπείρου.

Ή αλλιώς:

Χθες ήταν η ημέρα που ξεκινούσε το πρωτάθλημα του αμερικάνικου ποδοσφαίρου και ο Milos Τeodosic, έχοντας απηυδήσει που δεν έχουν έρθει ακόμη από το ΝΒΑ να του προσφέρουν γη και ύδωρ ώστε να τον πάρουν στα μέρη τους, αποφάσισε να ξεκινήσει να ετοιμάζει το portfolio του για την audition του για quarterback στο NFL

Η επίθεση της Φινλανδίας ήταν απλά συγκλονιστική για τρία δεκάλεπτα και οι Σέρβοι θα πρέπει να τους ευγνωμονούν σε περίπτωση που σηκώσουν το τρόπαιο, γιατί εξέθεσαν όλες τις αμυντικές του αδυναμίες και τους έδωσαν μια εξαιρετική ευκαιρία να βρουν της καλύτερες αμυντικές τους πεντάδες.

Το σχήμα των Φινλανδών, με το δίδυμο point guards των Wilson και Koponen να απειλούν μετά από ντρίπλα και στον Salin να γράφει από μακριά, έκανε φύλλο και φτερό την άμυνα των Σέρβων, που αδυνατούσε να κρύψει τον Teoosic σε κάποιον από τους τρεις περιφερειακούς. Παράλληλα, οι ψηλοί των Φινλανδών τραβιόντουσαν μακριά από το καλάθι, καταστώντας αδύνατη την χρησιμοποίηση του Radjulica.

Προσθέτοντας σε αυτό τη διαρκή κίνηση της επίθεσης τους, είχαμε σαν αποτέλεσμα η ομάδα του Dettman να βρίσκει ελεύθερο σουτ σε κάθε επίθεση. Σε κάθε -ανεξαιρέτως- επίθεση.

Από την άλλη οι Σέρβοι είχαν να παρατάξουν μια δύναμη της φύσης…

Godzilla Εναντίον Ελσίνκι

Oι Φινλανδοί είναι ένας, γενικότερα, ιδιαίτερα ψηλός λαός, αλλά αυτό δεν αντικατοπτρίζεται τόσο καλά στην στελέχωση της εθνικής τους ομάδας, όπου ξεκινάνε σαν κατά συνθήκη center o Gerald Lee.

Οι Σέρβοι, από την μεριά τους, αμόλυσαν ελεύθερο τον Miroslav Raduljica, ο οποίος έσπειρε την καταστροφή κάτω από τη ρακέτα των Φινλανδών, θυμίζοντας τον Godzilla που κατέστρεφε ανενόχλητος την πόλη του Τόκιο, δίχως να έχει την παραμικρή ενόχληση από τους λιλιπούτειος Γιαπωνέζος που έτρεχαν στα πόδια του3)γνωρίζοντας ότι το Lee είναι κινέζικο όνομα και ο ίδιος κατά το ήμισυ Αμερικάνος και 2,06, θα πάρουμε το θάρρος να τον αποκαλέσουν λιλιπούτειο Γιαπωνέζο. Ευχαριστούμε.

Η κυριαρχία του center του Παναθηναϊκού, και η ευκολία με την οποία σκόραρε, ήταν ιδιαίτερα απογοητευτική για τους Φινλανδούς που έκαναν μια εξαιρετική εμφάνιση, την οποία κατέστησαν ασήμαντη οι Σέρβοι με μια αύρα του αναπόφευκτου. Απλά παρατηρήστε το πρόσωπο του φιλάθλου της Φινλανδίας μετά από ένα ακόμη κάρφωμα του Raduljica:

Ο επίτιμος Σέρβος

Λίγο πριν ξεκινήσει ο αγώνας, μιλώντας στο τηλέφωνο με τον κύριο Χάτσιο είχα εμφανιστεί απαισιόδοξος για την τύχη της παρέας του λατρεμένου μας Petteri Koponen. Αυτός μου προσέφερε έναν ώμο παρηγοριάς και με καθησύχασε, λέγοντάς μου ότι έχει έρθει η στιγμή να κάνει ο Sasu Salin την μεγάλη εμφάνιση που χρωστούσε στους απανταχού fans του.

26 πόντοι με 4/8 τρίποντα και ένα αξέχαστο λεπτό στην έναρξη της τρίτης περιόδου, όπου σκόραρε 9 πόντους σε τρεις κατοχές με τρελό τρίποντο στον αιφνιδιασμό, παλικαρίσιο καλάθι και φάουλ στο ανοιχτό γήπεδο και, σαν κερασάκι στην τούρτα, ένα δαντελένιο τρίποντο σε οργανωμένη επίθεση.

Από όλους τους παίκτες του γηπέδου, ο Sasu Salin ήταν ότι κοντινότερο είχαμε σε διάδοχο των μεγάλων Γιουγκοσλάβων σουτέρ του παρελθόντος και αξίζει δικαιωματικά να βραβευτεί σαν ο επίτιμος Σέρβος.

Μπασκετική τελειότητα

Απέναντι στο υπέροχο μπάσκετ των Φινλανδών βρέθηκε μια μηχανή που λειτουργούσε σε αδιανόητα επίπεδα μπασκετικής τελειότητας. Η φετινή ομάδα της Σερβίας αποτελεί έναν εξαιρετικά σπάνιο συνδυασμό μπασκετικού κυνισμού (ο τρόπος με τον οποίο αναλύουν τις αδυναμίες του αντιπάλου και εκτελούν με χειρουργική ακρίβεια, όπως για παράδειγμα το κεντρικό pick’n’roll απέναντι στην Ιταλία) και αγνής μπασκετικής απόλαυσης (All things about Teodοsic & Bjelica). Απλά καμαρώστε τη Σερβία να ξεδιπλώνει τον τέλειο αιφνιδιασμό και τον Teodοsic να ποζάρει για την κάμερα:

Τα λόγια έχουν εξαντληθεί για την παράσταση των Σέρβων που έβγαλαν το αδιανόητο νούμερο των 30 assists. O Henrik Dettmann έθεσε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση:

On a similar note

O Luka Dončić, γνωστός και ως The Boy Wonder δεν είναι Σέρβος, είναι Σλοβένος και είναι ένα δίμετρο point guard, που φέτος, στα 16 του χρόνια, θα είναι το τρίτο point guard στο rotation της πρωταθλήτριας Ευρώπης Real Μαδρίτης. Πόσο καλός είναι; Τόσο καλός….

Και ας αποχαιρετίσουμε τη Φινλανδία όπως της αρμόζει

https://instagram.com/p/7k0Vk2nvsF/?tagged=susijengi

Ισραήλ 52 – 82 Ιταλία

Κυριακή απόγευμα, στρογγυλοκάτσαμε να δούμε ένα ματς που το σκορ του – θεωρητικά – θα πήγαινε ψηλά. Αξιομνημόνευτη η ατάκα του Μαυράκη πριν το ματς στον Gus, με δόση υπερβολής μεν, αλλά που αποτύπωνε τις ελπίδες μας δε: “Το βλέπω για πλάκα 110-105, γιατί είναι προημιτελικός και θα είναι αγχωμένοι”. Γελάσαμε και περιμέναμε ένα ματς-αποθέωση της επίθεσης και απουσίας κάθε άμυνας. Εις μάτην. Με την όρεξη μείναμε, σε ένα εντελώς ξενέρωτο ματς. Που ήταν οι φαεινές του coach Edelstein; Που ήταν τα picks που έστηνε ο Fischer; Που ήταν ο Casspi του πρώτου γύρου; Σε όλα αυτά, ο Ισραηλινός προπονητής καλείται να απαντήσει:

ISR

Και, οκ, η Ιταλία πέτυχε 82 πόντους, παρά το ότι δεν είχε σε καλή μέρα τον Gallinari. Σιγά το κατόρθωμα, 105 έβαλε στην Ισπανία. Το παράδοξο δεν ήταν αυτό. Το παράδοξο ήταν ότι οι Ιταλοί αποφάσισαν να παίξουν άμυνα. Σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, που μετά το τέλος του παιχνιδιού ο Gallo δήλωσε – μεταξύ άλλων – πως “η επίθεσή μας είναι η άμυνα…”

giphy

Και αφού γελάσαμε και με αυτό, ώρα να γράψουμε την σκληρή αλήθεια.

“Μιράκολο, μιράκολο”

Κι όμως, η Ιταλία έπαιξε άμυνα. Πολύ καλή άμυνα. Πέραν του ότι κατάφεραν να κρατήσουν στους 52 πόντους το Ισραήλ, ήταν τα 6 κλεψίματά τους, τα 6 block τους, τα 10 παραπάνω rebounds. Ειδικά στον τομέα αυτό, τα box outs των Ιταλών λειτούργησαν κάτι παραπάνω από εξαιρετικά, επιτρέποντας στο Ισραήλ να πάρει μόλις 5 επιθετικά. Χαρακτηριστικό της ομαδικής δουλειάς στα rebounds είναι ότι πρώτος στην σχετική κατηγορία ήταν ο Melli με 7, ενώ αγωνίστηκε για περίπου 16 λεπτά. Επιπλέον, το πολύ σημαντικό για την Ιταλία, ήταν το ότι επιδόθηκαν μόλις σε 6 λάθη, την στιγμή που οι αντίπαλοι είχαν 14. Άραγε ο πρώτος γύρος ήταν στάχτη στα μάτια μας; Θα δείξει. Σήμερα πάντως, αμυντικά, μας εντυπωσίασαν.

MVP

Grande Gentile. Ο σταρ της Olimpia Milano ήταν καταπληκτικός καθόλη τη διάρκεια της συμμετοχής του (29’56”), καθώς σημείωσε 27 πόντους (6/8 2p., 2/4 3p., 9/11 FT), πήρε 5 rebounds, έδωσε 2 assists, έκανε 1 block και είχε 0 λάθη. Δεύτερος σε απόδοση ο Marco Belinelli, ο οποίος τελείωσε με 14 πόντους (1/2 2p., 4/8 3p.), 4 rebounds, 4 assists, 1 κλέψιμο.

Το πρόβλημα

Ακούει στο όνομα του Bargnani. Ο παίχτης των Brooklyn Nets πια, αντιμετωπίζει μυϊκό πρόβλημα στην κνήμη του, όπως επιβεβαίωσε και ο coach Pianigiani, και είναι ο ίδιος τραυματισμός που τον κράτησε για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός παρκέ την περασμένη σεζόν.

bargnani

Η κατάστασή του θα επανεκτιμηθεί τη Δευτέρα (14/9) από το ιατρικό team της ομάδας και αν και εκείνοι αποτύχουν, η συντακτική ομάδα του Ball Hog προτείνει το εξής:

miyagi

Αν δεν πετύχει ούτε αυτό, εναλλακτικά, η ιταλική ομοσπονδία ας επικοινωνήσει με τους σαμάνους των Suns.

Να υπενθυμίσουμε πως ο Pianigiani θα έχει εκτός μάχης των προημιτελικών και τον Datome.

Οι αρνητικοί

Με λύπη μας το λέμε, αλλά σχεδόν όλη η ομάδα του Ισραήλ. Δεν θύμισε σε τίποτα την ομάδα των ομίλων, όταν άπαντες τρίβαμε τα μάτια μας. Μηδέν επιθετικό πλάνο από πλευράς Edelstein, καθώς το isolation παίχθηκε πιο πολύ και από προσευχή σε συναγωγή. Ανύπαρκτα box out (οι Ιταλοί πήραν 13 επιθετικά rebounds), πολλά λάθη, όπως προαναφέρθηκε, τραγικό ποσοστό στα δίποντα (37,5%). Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την επιθυμία των Ιταλών στην άμυνα, αποδείχθηκαν μοιραία για το Ισραήλ. Μοναδική όαση στο συνοθύλευμα του Edelstein, o Gal Mekel, ο οποίος σημείωσε 20 πόντους (7/13 2p., 2/2 3p.) και πήρε 5 rebounds.

Λιθουανία 85 – 81 Γεωργία

Το δυνατό σημείο των Λιθουανών ήταν η σφιχτή τους άμυνα και η παρουσία του ογκόλιθου Valanciunas στις δύο ρακέτες. Όποια υπεροπλία είχε μέχρι το συγκεκριμένο παιχνίδι η ομάδα της Βαλτικής εξαιτίας της παρουσίας του center των Raptors πήγε περίπατο απέναντι στην Γεωργία, που είχε κατεβάσει το μπασκετικότερο δίδυμο ψηλών του τουρνουά, τους Pachulia και Shengelia.

Απέναντι σε αυτούς τους δύο ο Valanciunas ήταν σαν να είχε βρει μπροστά του κρυπτονίτη και, παράλληλα, υπήρχε μια ουσιαστική διαφορά στον δυναμισμό με τον οποίο έμπαιναν στις φάσεις οι ψηλοί των Γεωργιανών. Χαρακτηριστικό δείγμα είναι η πρώτη επίθεση που εκδήλωσε ο Shengelia απέναντι στο Λιθουανό center:

Ο Αντι-McCalebb

Ο Kokoskov είχε αποφασίσει να κρατήσει τον Pullen στον πάγκο και να ξεκινήσει με τον Tsintsadze στον άσο. Η απουσία του Αμερικάνου έδωσε την ευκαιρία στους Γεωργιανούς να παρουσιάσουν μια πιο ισορροπημένη επίθεση, στην οποία η μπάλα δεν κόλλαγε στα χέρια ενός παίκτη, με την εξαίρεση κάτι μπρουτάλ ποσταρισμάτων των ψηλών της Γεωργίας. Ο Tsintsadze μας χάρισε επίσης φάσεις σαν κι αυτή:

 

Παρεμπιπτόντως, επειδή μπορεί να χαρακτηριστούμε εμπαθείς απέναντι στον Jacob Pullen, ο γεωργιανοποιημένος point guard κατόρθωσε και πάλι, κάνοντας την καλύτερη του εμφάνιση στο τουρνουά, να έχει αρνητικό συντελεστή -12 στο +/-. Επιβεβαιώνοντας και στατιστικά πως πρόκειται για τον ΑντιMcCalebb και πως η μέρα που απέκτησε την γεωργιανική υπηκοότητα θα πρέπει αν κηρυχθεί μέρα μπασκετικού πένθους για τους Γεωργιανούς.

Η αντίδραση

Βλέποντας το τεράστιο πρόβλημα που είχε η ομάδα του στα αμυντικά μαρκαρίσματα, ο Κazlauskas επιστράτευσε μία άμυνα ζώνης, την οποία η Γεωργιανοί διέσπασαν με ένα play βγαλμένο από τις σημειώσεις του Φώτη Κατσικάρη:

Όταν, λοιπόν, ακόμη και η άμυνα ζώνη δεν μπόρεσε να βοηθήσει την ομάδα του να πάρει μπροστά, ο Kazlauscas αποφάσισε να μην στρέψει και το άλλο μάγουλο, και πέρασε σαν δίδυμο στα forwards τους Maciulis και Yankunas. “Fight fire with fire” και ο δυναμισμός των έμπειρων forwards ήταν το ιδανικό αντίβαρο απέναντι στους τραμπούκους Pachulia, Shengelia και Οσίου Victor. Επιπλέον, οι δύο Λιθουάνοι πήραν την επίθεση της ομάδας από τα χεράκι, χρησιμοποιώντας τα μούσκουλά τους για να φθάνουν κοντά στο καλάθι (Maciulis) ή την εμπειρία για να κερδίζουν βολές και εύκολους πόντους από τους νεαρότερους αντιπάλους τους (Jankunas). Συνολικά σημείωσαν αθροιστικά 26 πόντους στο πρώτο ημίχρονο, κρατώντας τη Λιθουανία σε απόσταση ενός πόντου με τη λήξη του εικοσαλέπτου.

Τα Τριάντα Δευτερόλεπτα Που Άλλαξαν τον Κόσμο

Το τρίτο δεκάλεπτο ήταν συγκλονιστικό. Η Γεωργία διατηρούσε το προβάδισμα στο σκορ, και μάλιστα βρισκόταν πολύ κοντά στο να πάρει μια ουσιαστική διαφορά προηγούμενη με 6 πόντους και έχοντας την κατοχή της μπάλας. Ο Maciulis τότε μας προσέφερε δυο συγκλονιστικές στιγμές, κλείνοντας το τρίτο δεκάλεπτο με 30 δευτερόλεπτα καθαρής μπασκετικής μαγείας. Πρώτα έκλεψε την μπάλα για να τελειώσει στον αιφνιδιασμό με ένα ακροβατικό καλάθι, κερδίζοντας ταυτόχρονα και το φάουλ από τον Markoishvili, και στην αμέσως επόμενη επίθεση κατέβασε την μπάλα μετά το rebound και έδωσε την assist στον Kalnietis.

Στην κόψη του ξυραφιού

Το τέταρτο δεκάλεπτο ξεκίνησε και έπεφταν κορμιά . Κυριολεκτικά.

Η αναγέννηση του Kalnietis είχε δώσει ξανά κινητικότητα στην επίθεση των Λιθουανών, που μπορούσαν να βρουν ελεύθερα σουτ με μεγαλύτερη ευκολία, και ήταν μπροστά παρά το γεγονός πως ο Pachulia είχε βγάλει τελείως εκτός παιχνιδιού τον Valanciunas. Στο 33ο λεπτό, όμως, έγινε και η σημαντικότερη στιγμή του αγώνα: ο Maciulis έκλεψε, για άλλη μια φορά, την μπάλα και ξεκίνησε να πηγαίνει προς την επίθεση με ορμή χιονοστιβάδας. Ο Shengelia βρέθηκε στο δρόμο του και αναγκάστηκε να κάνει ένα φάουλ, πριν την πληρώσουν τα γυναικόπαιδα που βρίσκονταν κοντά στο καλάθι της Γεωργίας. Ήταν όμως το πέμπτο φάουλ του power forward των Γεωργιανών, που είχε πιαστεί κορόιδο στο πρώτο ημίχρονο από τον Jankunas φορτωνόμενος πολλά φαουλς τότε, και αναγκάστηκε να αποχωρήσει με το σκορ στο 66-65. Η απουσία του κόστισε και επιθετικά στους Γεωργιανούς, αλλά κυρίως αμυντικά, καθώς έλειψε η ενέργεια του από την κουρασμένη ομάδα του Kokoskov.

Με τους Λιθουανούς να δείχνουν την εμφανή διαφορά εμπειρίας και να έχουν πάρει μια διαφορά 7 πόντων 70 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη, ήταν η στιγμή που νομίσαμε πως θα πάρουμε βαθιά ανάσα. Κι όμως δυο τρίποντα των Pullen και Sanadze έφεραν τη διαφορά στον πόντο, 34 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε του αγώνα. Εκείνη τη στιγμή ήρθε ο ημίθεος Jonas Maciulis για να ολοκληρώσει το προσωπικό του κρεσέντο και βάζοντας αυτήν την τρίποντη οβίδα:

 

MVP  Nearly God

Jonas Mačiulis. 34 πόντοι με 9/11 σουτ και 9/9 βολές, 6 rebound, 3 assist, 4 κλεψίματα, 7 κερδισμένα φάουλ, απίστευτη άμυνα, +50 στο ranking και, απλά, μια ακόμη φορά που, ακόμα κι αυτά, τα νούμερα δεν μπορούν να αναδείξουν το μεγαλείο της εμφάνισης. Ο Jonas Mačiulis μετά τη χθεσινή του εμφάνιση έχει ανυψωθεί σε status λαϊκού μύθου για τη Λιθουανία και θα πρέπει να λατρεύεται με καθαρά θρησκευτικους όρους στην μοναδική χώρα που μπορούν να ισχυριστούν πως η θρησκεια τους είναι το μπάσκετ.

Βασικά όχι. Αυτή η εμφάνιση και αυτός ο παίκτης δεν πρέπει να γνωρίζει την αποθέωση μονάχα στη χώρα που τον γέννησε, αλά πρέπει να εορτάζεται η 14η Σεπτεμβρίου παγκοσμίως, ως μια μέρα ορόσημο για το άθλημα. Η απόδοση του Mačiulis είναι από αυτές τις στιγμές που μας βοηθούν αν επαναπροσδιορίσουμε τους αξιακούς μας κώδικες και τα πράγματα που μέχρι εκείνη την στιγμή θεωρούσαμε δεδομένα, όπως το έθεσε, άλλωστε, και ο μέγας αθλητής στοχαστής της ζωής Γιώργος Μπόγρης:

Μία εμφάνιση που θα μνημονεύεται στα roundtables του BallHog στον αιώνα τον άπαντα.

 

euroba-maciulis

References
1 κι ας μην το έλεγε αυτός, τέλος πάντων, είναι ένα ωραίο quote από όποιον και αν προέρχεται
2 Οι Τσεχία είχε 36 πόντους από λάθη αντιπάλου
3 γνωρίζοντας ότι το Lee είναι κινέζικο όνομα και ο ίδιος κατά το ήμισυ Αμερικάνος και 2,06, θα πάρουμε το θάρρος να τον αποκαλέσουν λιλιπούτειο Γιαπωνέζο. Ευχαριστούμε.