Eurobasket 2015 Quarter Finals: Preview – Day 2

Posted on Sep 16 2015 - 12:42pm by The Ball Hog

Δεύτερη μέρα των προημιτελικών και το σκηνικό δεν φαντάζει πολύ διαφορετικό από το χτεσινό. Ένα ζευγάρι με ξεκάθαρο φαβορί και ένα από κάθε πλευρά αμφίρροπο είναι και στο μενού της σημερινής μέρας. Ας δούμε όμως τί περιμένουμε από κάθε ζευγάρι αναλυτικότερα.

Ιταλία – Λιθουανία

Θεωρητικά το έτερο αμφίρροπο ματς των προημιτελικών, με την Ιταλία, μετά από καιρό, να διεκδικεί με σοβαρές πιθανότητες να καταλάβει μία εκ των τριών θέσεων του βάθρου. Η squadra azzurra δείχνει να έχει βρει αγωνιστική ταυτότητα σε αυτό το Eurobasket, χάρη στις εκπληκτικές εμφανίσεις των Gallinari, Belinelli και Gentile, οι οποίες αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία από την στιγμή που ο Datome είναι λαβωμένος. Μάλιστα, Gallo και Gentile, φαίνεται πως δεν βρίσκουν νόημα, πια, στις προπονήσεις να σουτάρουν υπό κανονικές συνθήκες:

Από την άλλη, οι Λιθουανοί θέλουν να επαναλάβουν την επιτυχία του 2013, όταν και έπαιξαν στον τελικό της Σλοβενίας, χάνοντας από τους πανίσχυρους Γάλλους. Η αμυντική επίδοση των Ιταλών μοιάζει ως η κατάλληλη βάση ώστε οι Λιθουανοί να πετύχου κάτι τέτοιο.

Τι έδειξαν μέχρι τώρα

Αν είσαι λάτρης του επιθετικού μπάσκετ και του run ‘n’ gun, μην ψάχνεις άλλο αγαπητέ αναγνώστη. Η ομάδα του Pianigiani είναι εκείνη που θα σου κρατήσει την καλύτερη συντροφιά – και – αυτή την δροσερή βραδιά του Σεπτεμβρίου. Οι επιλογές που έχει ο Ιταλός coach στην επίθεση υπερβαίνουν τα όρια του διεστραμμένου, κάτι που, για καλό δικό του και της ομάδας του, ελπίζει να ισχύσει και σήμερα. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι η άμυνα αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα των Ιταλών. Ναι μεν έδειξαν μια διαφορετική προσέγγιση, όσον αφορά την διάθεση, στο παιχνίδι με το Ισραήλ, η εικόνα από τα ματς των ομίλων όμως, είναι δύσκολο να σβηστεί. Κατά τα άλλα, δεν αναμένονται κάποιες εκπλήξεις στις επιθετικές επιλογές της Ιταλίας: πολύ περιφερειακό σουτ, pick ‘n’ pop με τον Bargnani εφόσον αγωνιστεί1)game time decision, όπως απορρέει από το ιατρικό επιτελείο της Ιταλίας και drive από πλευράς Gentile.

Από την άλλη, οι Λιθουανοί δεν παρουσιάζουν, μέχρι στιγμής, το πρόσωπο που περιμέναμε. Ειδικά στην φάση των ομίλων πιστεύαμε πως η ομάδα του Kazlauskas θα έδειχνε έναν dominant χαρακτήρα στα παιχνίδια της, καθαρίζοντας με ένα εύκολο 5-0 την πρωτιά. Αντ’ αυτού, έφτασε να παίζει την πρώτη θέση κόντρα στην Τσεχία στο τελευταίο παιχνίδι, ενώ στην φάση των “16” χρειάστηκε η διαστημική εμφάνιση του Maciulis (34 πόντοι, αλλά αυτό ήταν δευτερεύον μπροστά στο effort και την ψυχή που κατέθεσε) για να ξεπεραστεί το εμπόδιο της Γεωργίας. Αυτό που λείπει από την Λιθουανία είναι το στοιχείο που έχουν για περίσσευμα οι Ιταλοί: η πολυπροσωπία στην επίθεση. Αμυντικά πάντως, είναι χάρμα ιδέσθαι και αν καταφέρουν να πάρουν το ματς θα είναι χάρη στην αμυντική λειτουργία τους.

Οι αριθμοί

Πρόκειται για την σύγκρουση της δεύτερης καλύτερης επίθεσης της διοργάνωσης (Ιταλία – 86,0 πόντοι μ.ο.) και της τέταρτης καλύτερης άμυνας (Λιθουανία – 69,5 μ.ο.). Ο coach Kazlauskas πρέπει να βρει τρόπο να περιορίσει την παραγωγικότητα των Ιταλών, την στιγμή που οι παίχτες του θα πρέπει να υπερβούν τους 74,2 πόντους που σημειώνουν ανά ματς. Επιπλέον, μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η μάχη των rebounds, καθώς οι δύο ομάδες κινούνται στα ίδια επίπεδα περίπου, με την Λιθουανία να μαζεύει 37,5 σκουπίδια ανά παιχνίδι (5η στο τουρνουά) και την Ιταλία 36,2 (9η). Η διαφορά ωστόσο, βρίσκεται στα επιθετικά rebounds, με την Lietuva να κατεβάζει 11,8 μ.ο., που σημαίνει πως οι azzurri θα πρέπει να επιδοθούν σε καλά box out μέχρι θανάτου. Τέλος, σημαντικό ρόλο θα παίξει το τρίποντο για την Ιταλία, καθώς μιλάμε για την 5η πιο εύστοχη ομάδα (37,1%). Στην σχετική κατηγορία οι Λιθουανοί βρίσκονται στην 16η θέση με 32,7%, πράγμα παράδοξο μάλλον για την μπασκετική σχολή τους.

Ατομικά, οι Ιταλοί διαθέτουν το καλύτερο double-header της διοργάνωσης, αφού Gallinari και Gentile σημειώνουν 18,5 και 17,8 πόντους αντίστοιχα κατά μ.ο. Αν αναρωτιέστε που βρίσκονται στον πίνακα των σκόρερς, μιλάμε για τον τρίτο και τον τέταρτο του Eurobasket. To καλύτερο; Έκτος είναι ο Belinelli με 16,8. Πρώτος σκόρερ των Λιθουανών είναι ο Valanciunas με 15,4 πόντους, ο οποίος είναι και 5ος rebounder στην διοργάνωση, με 8,0 μ.ο. Σημαντικό πλεονέκτημα της Λιθουανίας, πάντως, είναι το γεγονός ότι διαθέτει τον πρώτο κλέφτη του τουρνουά, με τον Maciulis να επιδίδεται σε 2,2 ανά ματς, την στιγμή που διαθέτει και τον Kalnietis, ο οποίος είναι ο τρίτος σε assists (7,3). Γενικώς ο Kalnietis αν είχε και λίγο παραπάνω σουτ, ίσως μιλούσαμε για τον καλύτερο PG στην Ευρώπη

mantas

Match-ups

PG – Cinciarini v Kalnietis (Σαφής υπεροχή των Λιθουανών. Καλός, χρυσός ο Cinciarini αλλά δεν μπορεί να ακολουθήσει τον Λιθουανό)

SG – Belinelli v Seibutis (Καλή τύχη Renaldas)

SF – Gentile v Maciulis (Εδώ είμαστε. Απαραίτητα τα pop corn σε αυτό το μαρκάρισμα, το οποίο ζηλεύουν άπαντες, ακόμα και στο WWE).

PF – Gallinari v Jankunas (Αν ο Gallo είναι κοντά στο καλάθι, καλώς. Αν πάει στην περιφέρεια υπάρχει ένα δυσκολάκι εκεί).

C – Cusin2)Αν δεν αγωνιστεί ο Bargnani v Valanciunas (Σε κάθε περίπτωση ο Jonas θα νιώθει κάτι μύγες στους ώμους του).

Εκτίμηση

Τις αμυντικές ικανότητες των Λιθουανών τις ξέρουμε. Ωστόσο, εκτιμούμε πως θα παρασυρθούν από το επιθετικό παιχνίδι των Ιταλών και δεν θα μπορέσουν να ακολουθήσουν. Πλεονέκτημα οι Azzurri3)σημείωση του editor: “…λέει ο Gus” κι όλο το υπόλοιπο επιτελείο του Ball Hog τρώει ήδη τα νύχια του από την αγωνία. Ο δε Μαυράκης, για να κοιμάται ήσυχος, φήμες στου Φιλοπάππου λένε πως ποντάρει το σπίτι του στους Λιθουανούς, με την ρέντα των προβλέψεων του Gus στο συγκεκριμένο τουρνουά!.

Σερβία – Τσεχία

Η Σερβία ετοίμαζε τα σχέδια της για το ντέρμπι απέναντι στην Κροατία για τα προημιτελικά, ένα παιχνίδι που θα μας καθήλωνε μπροστά στην οθόνη. Φευ. Οι οργισμένοι Τσέχοι προκάλεσαν εθνικό πένθος στην Hrvatska, διαλύοντας με 59-80 την εθνική τους. Βρισκόμαστε λοιπόν ενώπιον ενός προημιτελικού που θεωρητικά έχει απόλυτο και αδιαφιλονίκητο φαβορί. Είναι όμως πράγματι έτσι;

Τι έδειξαν μέχρι τώρα

Κυριαρχία. Αυτή είναι η λέξη που περιγράφει την μέχρι τώρα πορεία των Σέρβων. Η συνεργασία Teodosic – Raduljica είναι σχεδόν ασταμάτητη, ενώ σε συνδυασμό με τον τρομερό Bjelica, το δυσκολότερο μαρκάρισμα αυτού του τουρνουά, συνθέτουν μια τριπλέτα που δίνει από μόνη της κοντά στους 45 πόντους ανά παιχνίδι. Πέρασαν αέρα από έναν όμιλο που τους έφερε αντιμέτωπους με Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία και Τουρκία, δηλαδή έναν όμιλο που μπορεί στα ημιτελικά να έχει τρεις ομάδες. Bogdanovic, Nedovic και Kalinic κάνουν πολύ καλή δουλειά στα φτερά, τόσο διεισδύοντας, όσο και από τα 6,75, κάνοντας την επίθεση των Σέρβων να μοιάζει με λερναία ύδρα, την ώρα που τους δίνουν τη δυνατότητα να πιέζουν ασφυκτικά, όταν χρειάζεται, στην άμυνα.  Ό,τι και αν πούμε σαν αδυναμία θα μοιάζει με αναζήτηση καρφίτσας στα άχυρα.

Οι Τσέχοι, από την άλλη, είναι σαφώς η ευχάριστη έκπληξη του τουρνουά. Μια ομάδα καλοδουλεμένη όσο η Ισπανία της τελευταίας δεκαετίας ή η φετινή Σερβία, μα με σαφώς υποδεέστερα υλικά. Η τριάδα Satoransky-Schilb-Vesely ξεχωρίζει και είναι το μυστικό της παραγωγικότητάς της. Ο Ginzburg έχει δουλέψει τέλεια τα pick’n’rolls και όταν δεν βγάζουν σκορ, ο ελεύθερος παίκτης είναι πάντα εκεί που πρέπει. Η άμυνα τους παρουσιάζει έναν σπάνιο, για καλοκαιρινό τουρνουά, συγχρονισμό, με υποδειγματικές και έγκαιρες αλλαγές και, γενικότερα, επιδεικνύουν ένα “play together attitude” που θα ζήλευε κάθε αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Οι συμπληρωματικοί παίκτες, όπως έδειξε για παράδειγμα ο Auda στο παιχνίδι με την Κροατία, δηλώνουν έτοιμοι όποτε χρειαστεί και η μοιραία αδυναμία της είναι η ανυπαρξία λύσης πίσω από τον Jan Vesely στο 54)μεγάλε Obradovic….

Οι αριθμοί

Η επίθεσή της Σερβίας μοιάζει με πολιορκητικό κριό, σκοράροντας 88,0 πόντους κατά μέσο όρο και μοιράζοντας 25,0 assists. Περιττό να αναφέρουμε πως είναι στην πρώτη θέση του τουρνουά και στους δύο τομείς. Οι Σέρβοι μπορούν να τρέξουν ή να παίξουν set παιχνίδι και να σκοτώσουν με οποιονδήποτε από τους δύο τρόπους τον αντίπαλο. Σουτάρουν δίποντα με 65,3%, ένα ποσοστό αδιανόητο, όταν το δεύτερο και τρίτο καλύτερο είναι της Ελλάδας και της Ισπανίας με γύρω στο 55%. Πάντως, παρ’ ότι ομάδα με καλούς σουτέρ, βρίσκονται στην 14η θέση σε ευστοχία στα τρίποντα, με κάτι λιγότερο από 33%. Τους δίνεις όμως το σουτ; Αυτό μοιάζει για συνταγή προς την καταστροφή. Η άμυνά τους βρίσκεται στη 10η θέση, αλλά αυτό είναι μάλλον απόρροια των πολλών κατοχών στους αγώνες τους, παρά κάποιου εγγενούς προβλήματος στην τακτική του Djordjevic.

Από τα στατιστικά των Τσέχων ξεχωρίζει η εξαιρετική τους άμυνα: 66,8 πόντους δέχονται κατά μέσο όρο, αποδεικνύοντας το ότι μπορούν να πνίξουν μια επίθεση με τις αλληλοκαλύψεις τους. Αυτός είναι και ο οδηγός τους στο παιχνίδι, καθώς δεν χάνουν ευκαιρία μετά από μια καλή άμυνα να βρουν ανοργάνωτο τον αντίπαλο και να χτυπήσουν με την εκρηκτικότητα των Satoransky και Vesely. Η επίθεσή τους βάζει 75,0 πόντους, αρκετούς για να κερδίζουν δηλαδή τους αντιπάλους που κρατάνε κάτω από τους 70. Απέναντι στη Σερβία βέβαια, αυτό μοιάζει αδύνατο. Αποτύπωση της ομαδικότητάς τους είναι και η 22,3 assists ανά αγώνα, προεξάρχοντος του στρατηγού Satoransky με 9,0. Οι Τσέχοι, κατά τα άλλα, είναι μια ομάδα που κινείται στατιστικά στον μέσο όρο, με εξαίρεση την 6η θέση στα κλεψίματα.

Match-ups

PG – Teodosic vs Satoransky (H κόντρα των -αδιαμφισβήτητα- ενυπωσιακότερων PGs της διοργάνωσης μέχρι στιγμής. 13 assists σε ένα παιχνίδι από τη συμφωνική ορχήστρα Teodosic, 15 από τον Satoransky. Προβάδισμα Σερβία, αλλά ο Satoransky με το μήκος και τα αθλητικά προσόντα του είναι παίκτης που μπορεί να βγάλει τον Milos εκτός ρυθμού.)

SG – Nedovic(Bogdanovic) – Pumprla (Εχμ… Να πούμε τί ακριβώς εδώ;)

SF – Kalinic – Schilb (Eξαιρετικό τουρνουά και από τους δύο. Ο Kalinic έχει τρομακτικά ποσοστά (75% 2π, 55%3π), μα ο Schilb είναι σημαντικότερος για την Τσεχία από ότι ο Kalinic για τους Σέρβους. Ισοπαλία.)

PF – Bjelica – Benda (Αχέμ… Πάμε παρακάτω…)

C – Raduljica -Vesely (Μπορεί ο Raduljica να είναι καταστροφική μηχανή με χειριστή τον Teodosic, στο ρυθμό των 14 πόντων (65%) σε 17′ συμμετοχής, μα ο Jan Vesely με το 16/8 μέσο όρο του, αποτελεί έναν από τους καθοριστικότερους παίκτες της διοργάνωσης. Επιπλέον, η διαφορά σε αθλητικά προσόντα είναι χαώδης και το pick and roll Satoransky και Vesely μπορεί να αποδειχθεί άλυτος γρίφος για τον Djordjevic όσο Teodosic και Raduljica είναι στο παρκέ, με τον δεύτερο να έχει σημαντικό πρόβλημα στην αντιμετώπισή του.)

Εκτίμηση

Η διαφορά επιπέδου είναι αναμφισβήτητα μεγάλη, καθώς ακόμα και αν Satoransky-Vesely μπορούν να ατσαλωθούν και να κοιτάξουν στα μάτια Teodosic – Raduljica, το βάθος της Σερβίας, για την οποία ο Djordjevic δίνει περισσότερα από 23 λεπτά μόνο σε δύο παίκτες, είναι κάτι που δεν μπορεί να ματσάρει ο Ginzburg, το ίδιο και η επιβλητική παρουσία του Bjelica. Ωστόσο, το γεγονός ότι οι δύο stars των Τσέχων ματσάρουν καλά απέναντι στα όπλα της Σερβίας, η αξιοθαύμαστη ομαδική τους δουλειά και η ευκολία με την οποία βρίσκουν σε κάθε παιχνίδι πρωταγωνιστές πίσω από τα βασικά τους όπλα, δίνουν στην Τσεχία τη δυνατότητα να κάνει τη ζημιά, η οποία, ενώ θα είναι φυσικά μια ιστορική έκπληξη, παρ’ όλα αυτά δεν μπορεί να αποκλειστεί.

References
1 game time decision, όπως απορρέει από το ιατρικό επιτελείο της Ιταλίας
2 Αν δεν αγωνιστεί ο Bargnani
3 σημείωση του editor: “…λέει ο Gus” κι όλο το υπόλοιπο επιτελείο του Ball Hog τρώει ήδη τα νύχια του από την αγωνία. Ο δε Μαυράκης, για να κοιμάται ήσυχος, φήμες στου Φιλοπάππου λένε πως ποντάρει το σπίτι του στους Λιθουανούς, με την ρέντα των προβλέψεων του Gus στο συγκεκριμένο τουρνουά!
4 μεγάλε Obradovic…