Eurobasket 2015: Semi – Finals Preview – Day 1

Posted on Sep 17 2015 - 5:33pm by The Ball Hog

Ένα βήμα βρισκόμαστε πια από τα ματς των μεταλλίων, με τις Ισπανία και Γαλλία να μονομαχούν για μια θέση στον τελικό σε ένα αμφίρροπο ματς. Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι μπορούμε να περιμένουμε από τις δύο ομάδες. 

Ισπανία – Γαλλία

Λένε πως τα sequels είναι σχεδόν πάντα χειρότερα από τις πρώτες ταινίες. Συνήθως έχουν δίκιο, αλλά ελπίζουμε πως το αποψινό replay του ημιτελικού του 2013 να τους βγάλει όλους λάθος. Δύο από τις πλέον ισχυρές ομάδες στον μπασκετικό πλανήτη, ρίχνονται στη μάχη του πρώτου ημιτελικού, έχοντας το βλέμμα τους στον τελικό της ερχόμενης Κυριακής. Οι μεν Γάλλοι θέλουν να επαναλάβουν την ιστορία του ’13 και να υπερασπιστούν το στέμμα τους, οι δε Ισπανοί να πάρουν το αίμα τους πίσω για εκείνη την ήττα στην Arena Stozice, με 75 – 72 στην παράταση.

spafra

Το boxscore του ημιτελικού του ’13.

Τι έχει αλλάξει από τότε

Πρώτα απ’ όλα, αντί για τον Marc Gasol, έχουμε τον Pau. Και η αλήθεια είναι πως αν η Ισπανία πάρει την πρόκριση για τον τελικό, πολύ δύσκολα δεν θα είναι ο MVP της διοργάνωσης. Από εκεί και πέρα, σημαντική είναι η απουσία των Rubio/Calderon, καθώς δεν χρειάζεται να είσαι πυρηνικός φυσικός για να καταλάβεις πως άλλο η τετράδα των point guards με Rubio – Sergi – Llull – Calderon και άλλο το Sergi – Llull – Ribas. Όπως φάνηκε και από το παιχνίδι με την Ελλάδα, πάντως, ο Ribas είναι ο αναλώσιμος της υπόθεσης και υπό αυτήν την έννοια, ίσως να αποτελέσει πλεονέκτημα για τους Ισπανούς στο αμυντικό κομμάτι, χωρίς όμως να υστερεί στο επιθετικό, καθώς κινείται εξαιρετικά έξυπνα στον χώρο. Επιπλέον, ο Sergio Scariolo έχει μεν στην διάθεσή του τον Rudy Fernandez, ο οποίος όμως ταλαιπωρείται από το πρόβλημα στην μέση του, κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα στον προημιτελικό. Η ετοιμότητά του, αναμφίβολα, θα αποτελέσει  για την la roja καθοριστικό παράγοντα για το κυνήγι της πρόκρισης.

Από την πλευρά της Γαλλίας, δεν υπάρχουν οι Diot (άτυχος, καθώς τραυματίστηκε), Petro και Heurtel. Απουσιάζει επίσης ο Ajinca, παίκτης με έφεση στο rebound και με αξιόπιστα επιθετικά προσόντα, ωστόσο ο αντικαταστάτης του μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί ως αναβάθμιση στην θέση. Οι Γάλλοι βρήκαν στο πρόσωπο του Rudy Gobert, του παίκτη – αποκάλυψη της περσινής σεζόν του ΝΒΑ, τον ψηλό που έψαχναν εδώ και πολλά χρόνια, έναν center ο οποίος ελέγχει πλήρως την εναέρια κυκλοφορία, παίζει φανταστική άμυνα και μπορεί να τελείωσει και τις φάσεις κοντά στο καλάθι όταν τροφοδοτείται από τους περιφερειακούς. Ωστόσο, γεγονός παραμένει πως έτσι όπως πήγε το πρόγραμμα των Γάλλων, δεν μπορεί να ισχυριστεί κάποιος πως είχαν δύσκολα ματς. Το πρώτο τους ουσιαστικό δύσκολο ματς είναι το αποψινό, με τους Ισπανούς να έχουν περάσει δια πυρός και σιδήρου για να φτάσουν ως εδώ. Το state of mind των παιχτών του Collet, λοιπόν, θα πρέπει να βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, καθώς αυτή η αναμέτρηση δεν θα έχει καμία σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια.

Τι θα δούμε απόψε/αριθμοί

Η λογική λέει πως θα δούμε και τις δύο ομάδες να κυνηγούν το γρήγορο παιχνίδι, υπό την προϋπόθεση βέβαια πως οι Ισπανοί θα έχουν ακόμα δυνάμεις μετά από τους τραυματισμούς και τα συνεχόμενα παιχνίδια στο κόκκινο. Έτσι κι αλλιώς πρόκειται για δύο φύσει επιθετικά σύνολα, κάτι που αποδεικνύει η μέχρι τώρα εικόνα τους στην διοργάνωση. Η Ισπανία είναι η 3η καλύτερη επίθεση του Eurobasket με 85,9 πόντους μ.ο., ενώ η Γαλλία είναι η 4η με 81,0. Η μεγάλη διαφορά των δύο ομάδων έγκειται στην αμυντική τους επίδοση, με την απόσταση, μάλιστα, να είναι μεγάλη. Οι παίχτες του Collet ζουν και αναπνέουν για την άμυνα, δεχόμενοι 65,4 πόντους μ.ο. (1οι στο τουρνουά), την στιγμή που οι αντίπαλοί τους… πεθαίνουν από αυτή, αφού δέχονται 78,3 (19οι). Από εκεί και πέρα, οι Γάλλοι υπερτερούν στον τομέα των rebounds με 41,0 (1οι), ενώ οι Ισπανοί μαζεύουν 35,9 (9οι). Τέλος, οι assists είναι μία κατηγορία που η Ισπανία εμφανίζεται ανώτερη με 21,1 ανά παιχνίδι (4η), ενώ η Γαλλία μοιράζει 17,9 (11η).

fra

Τα ομαδικά στατιστικά της Γαλλίας…

spa

… Και αυτά της Ισπανίας.

Σε ατομικό επίπεδο, ο Pau Gasol κάνει το τουρνουά της ζωής του1)ή ένα ακόμα εν πάση περιπτώσει και θα είναι για μια ακόμα βραδιά ο go – to guy του Scariolo. Ο Ισπανός coach, έδειξε και στο ματς κόντρα στην Ελλάδα, πως το σημαντικότερο πράγμα για αυτήν την Ισπανία είναι οι ανάσες του Pau σε συνάρτηση με το τι θα κάνει ο Reyes ως back up του. Επιπλέον, ίσως δούμε τους rojas να κυνηγούν πολύ περισσότερο τα screens μακρυά από τη μπάλα, καθώς ο Gobert διαθέτει μεγάλα χέρια και ταχύτητα και έχει την δυνατότητα να χαλάει τα pick’n’rolls των Ισπανών με τον Gasol. Συνεπώς μην απορήσετε αν δείτε Llull και Rudy/Sergi να ακροβολίζονται στις γωνίες. H άμυνα, όπως βλέπετε και στην παραπάνω εικόνα, είναι ζήτημα για τους Ισπανούς και θα πρέπει να υπερβάλλουν εαυτούς πάνω στο παρκέ.

Στην αντίπερα όχθη, οι Γάλλοι έχουν την πολυτέλεια να χτυπήσουν την άμυνα του Scariolo με αρκετούς εναλλακτικούς τρόπους. Τα pick’n’rolls του Parker με τον Gobert, το σουτ του De Colo (και οι διεισδύσεις αν βρει τον διάδρομο) και η απειλή από παντού που λέγεται Batum, είναι μερικά από αυτά. Το πραγματικό τους όπλο, όμως, είναι το passing game (μυριζόμαστε δάχτυλο Spurs εδώ) καθώς η Γαλλία ψάχνει πάντα τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να βρεθεί το σουτ με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις.

Match – ups

PG – Ribas v Parker (Ο Ισπανός point guard έχει δείξει τις αμυντικές περγαμηνές του. Δεν θα διστάσει να πάει στο φάουλ για να κουράσει τον Te-Pe, ενώ ούτως ή άλλως τον περισσότερο χρόνο στην θέση θα πάρει ο Sergi).

SG – Llull v De Colo (Ο Llull έχει πολύ δυνατά πόδια και λογικά θα είναι βδέλλα στον Γάλλο. Είναι ενδιαφέρον να δούμε πως ο De Colo θα αντιδράσει στο – συνήθως – καλό αμυντικό παιχνίδι του Ισπανού. Δεν αποκλείεται πάντως να δούμε, τον Llull να πηγαίνει πάνω στον Parker και τον Ribas στον De Colo).

SF – Fernandez v Batum (O Batum έχει κάνει αυτό στον Navarro και ο Rudy αυτό στον Parker: Ώρα για κάτι και στο μεταξύ τους).

PF – Mirotic v Diaw (Θεωρητικά ο Mirotic θα επιχειρήσει να απειλήσει περισσότερο από την περιφέρεια, καθώς o Diaw είναι αργός για να τον ακολουθήσει. Να δούμε πως θα λειτουργήσει το μπασκετικό IQ του Γάλλου σε αυτήν την περίπτωση).

C – Gasol v Gobert (Εμπειρία εναντίον ενθουσιασμού. Θεωρητικά, ο Pau έχει το πάνω χέρι εδώ, αλλά το ερώτημα είναι αν ο Collet θα στέλνει βοήθειες πάνω του. Από εκεί ίσως εξαρτηθεί και όλο το ματς).

Εκτίμηση

Αν είστε προληπτικοί, να ξέρετε πως ο Gus λέει Γαλλία, οπότε μάλλον θα περάσει η Ισπανία. Αν μιλήσουμε μπασκετικά – και όσο γίνεται αντικειμενικά – δεν γίνεται να κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας και να μην παραδεχθούμε πως οι Γάλλοι είναι καλύτερη ομάδα από τους Ισπανούς. Σε knock out ματς, λίγες είναι οι φορές που δεν επικράτησε η καλύτερη άμυνα. Συνεπώς, Γαλλία.

References
1 ή ένα ακόμα εν πάση περιπτώσει

2 Comments so far. Feel free to join this conversation.

  1. Χάρης Κορλεόνης September 18, 2015 at 00:37 -

    Gus σε παρακαλώ ρε φιλαράκι, κάνε μου μία εκτίμηση για το αποτέλεσμα της Κυριακής. Πες μου ότι κατά τη γνώμη σου θα έχουμε συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ-ΑΝΕΛ-ΔΗΜΑΡ-ΛΑΟΣ, τρίτο κόμμα Χρυσή Αυγή με >10% και Λεβέντη Πρόεδρο της Βουλής. Δώσε κάτι ρε άνθρωπε μπας και σκάσει λίγο το χειλάκι μας!

    • Gus to the Hou September 18, 2015 at 16:55 -

      Η αλήθεια είναι πως δεν έχω δοκιμάσει τις εκτιμήσεις μου στο πολιτικό σκηνικό. Ίσως να ήρθε η ώρα τελικά φίλε Χάρη! Θα ενημερωθείτε αν προχωρήσω σε post τέτοιου είδους!