NBA Previews 2015-16: Los Angeles Clippers

Posted on Oct 2 2015 - 7:00pm by Kosmas Kapsalis

preview Los Angeles Clippers

Οι Los Angeles Clippers μπαίνουν σε μια σεζόν που ελπίζουν να μην συγκεντρώνουν πλέον το ενδιαφέρον όλων μας για τα καρφώματα που χαρίζουν στους φαν με κάθε ευκαιρία, αλλά με μια ουσιαστική πορεία της ομάδας στην offseason. O Jordan έμεινε, ο πάγκος  επιτέλους ενισχύθηκε και τα αποτελέσματα στα playoffs πρέπει να φανούν. Άμεσα

Τι κάνατε πέρσι

Για τρίτη συνεχόμενη φορά οι Clippers μάζεψαν στο σακούλι τους περισσότερες από 55 νίκες, και με ρεκόρ 56-26 (δεύτερο καλύτερο στην ιστορία του συλλόγου μετά το 57-25 του 2014), πήραν τη 2η θέση στην Pacific πίσω από τους (πρωταθλητές τελικά) Warriors, και την 3η στο ΝΒΑ πίσω μόνο από Warriors και Hawks. Κι όμως η χρονιά θεωρείται αποτυχημένη. Τέτοιες επιδόσεις πριν καμιά πενταετία θα φάνταζαν απατηλά όνειρα για τους φτωχούς του Los Angeles, όμως είναι ενδεικτικά του πήχη που πλέον υπάρχει στην ομάδα. Στην regular season οι Clippers ήταν από τις σταθερότερες ομάδες. Ο Blake Griffin έχασε 15 παιχνίδια, αλλά αυτό επέτρεψε στον DeAnde Jordan να έχει σε εκείνο το διάστημα κατά μέσο όρο 15 πόντους και 18,5 rebounds. Βέβαια, κι όσο έπαιζε ο Griffin ο Jordan δεν άφηνε περιθώρια στα σκουπίδια, μιας και τελείωσε τη χρονιά έχοντας 15 rpg, όντας για 2η συνεχή χρονιά ο πρώτος της λίγκας σε αυτήν την κατηγορία. Οι Clippers εντούτοις, τόσο στις κατηγορίες των rebounds, όσο και στα blocks, ήταν από τις χειρότερες ομάδες του ΝΒΑ, χαρακτηριστικό ότι τα περίμεναν όλα από τον ψηλό τους. Ήταν πάντως 3οι σε εύστοχα σουτ, εύστοχα τρίποντα και assists, ήταν η δεύτερη καλύτερη ομάδα, μετά τη Charlotte, με τα λιγότερα λάθη και ήταν πίσω μονάχα από τους Warriors σε συνολικούς πόντους και πόντους ανά παιχνίδι, με σχεδόν 107.

Στον πρώτο γύρο των playoffs απολαύσαμε μια πραγματικά καταπληκτική σειρά κόντρα στους Spurs, που με τρεις λέξεις: τα είχε όλα. Φοβερές ατομικές εμφανίσεις, επτά παιχνίδια, τέσσερα breaks και με buzzer του Paul στο τέλος, αποκλεισμό των μέχρι εκείνη την στιγμή πρωταθλητών. Ήταν πραγματικά μια από της καλύτερες σειρές της δεκαετίας. Στον επόμενο γύρο ξεκίνησαν με φόρα και προηγήθηκαν με 3-1 έναντι των Houston Rockets. Και πάνω που είχαμε όλοι ψηθεί για τελικούς Δύσης με Warriors και Clippers, οι Καλιφορνέζοι κατέβασαν το γενικό, έχασαν τρία συνεχόμενα παιχνίδια, αποκλείστηκαν και μπήκε τελεία σε ακόμα μία χρονιά. Τα αποτελέσματα της ανυπαρξίας πάγκου και η κόπωση του να καταβάλουν τους Spurs βλέπετε…

Ενώ εμείς περιμέναμε στα ATMs

Στο Los Angeles είχε κίνηση. Το καλοκαίρι οι Clippers έκαναν αυτό για το οποίο όλοι τους ”κατηγορούσαν” κι εντόπιζαν τον λόγο για τον οποίο δεν μπορούσαν να αποκλείσουν τις κορυφαίες ομάδες σε μια σειρά best of 7 αγώνων: το βάθος, ή, σωστότερα, η έλλειψη τέτοιου, στον πάγκο τους. Εκεί έστρεψαν την προσοχή τους κι εκεί ενισχύθηκαν σημαντικά. Τόσο σημαντικά που μπορεί να το παράκαναν (αναλυτικότερα ακολούθως). Στην ομάδα ήρθε ο Lance Stephenson, στην προσπάθεια να αφήσει πίσω του την (πολύ) κακή χρονιά που έκανε στη Charlotte. Ήρθε από το Houston ο Josh Smith, σε μια κίνηση έκπληξη, μιας και στο Τέξας είχε δείξει να ταιριάζει καλά, τόσο στο rotation, όσο και με τους υπόλοιπους παίκτες της ομάδας. Παρέμεινε στην πόλη, αλλά ήρθε από τους Lakers ο Wesley Johnson. Η τελευταία σημαντική τους κίνηση όμως, είναι κι αυτή που ενδέχεται να αποδειχτεί και η πιο καταλυτική όταν σφίξουν τα γάλατα στα playoffs και, προφανώς, αναφερόμαστε στον Paul Pierce. O Truth μετά από 15 χρόνια στη Βοστόνη, έχει αλλάξει τρεις ομάδες μέσα σε τρία χρόνια και δήλωσε ότι θα αποσυρθεί το 2016 σε περίπτωση που οι Clippers κατακτήσουν το πρωτάθλημα. Η αξία του, πάντως, και η σημαντικότητα της συνεισφοράς του φάνηκε (και) με τους Wizards, και τις φοβερές και τρομερές εμφανίσεις του στα playoffs, τόσο κόντρα στους Raptors, όσο (και κυρίως) εναντίον των Hawks.

Κατά τα άλλα, στους Clippers θα αγωνίζονται οι Luc Mbah a Moute, Pablo Prigioni, καθώς κι ο Chuck Hayes, για έναν άτυπο διαγωνισμό με τον DeAndre Jordan για το ποιος παίκτης των Clippers θα μας χαρίσει το περισσότερο γέλιο όταν πάει να σουτάρει ελεύθερες βολές. Τον Nikoloz Tskitishvili μόνο να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε παιδιά. Νο 5 στο draft του 2002 παρακαλώ. Στο draft, ήρθε ο απόφοιτος του Michigan State, Branden Dawson. Τέλος, στους Clippers ανανέωσε και το “βίσμα” Austin Rivers, στον οποίο ο GM πατέρας του έδωσε κάτι παραπάνω από $ 3 εκατ. το χρόνο για να έχει την χαρά να τον προπονεί ο coach πατέρας του.

Ξεχωριστή αναφορά στο σίριαλ με τον DeAndre Jordan, o οποίος συμφώνησε προφορικά με τον Marc Cuban ώστε να μετακομίσει στο Dallas. Mavericks, αλλά και Clippers, ξεκίνησαν να κάνουν τα πλάνα τους βασισμένοι σε αυτό το γεγονός. Τελικά, την παραμονή της επίσημης έναρξης της μεταγραφικής περιόδου, κι όταν ο Jordan έπρεπε να υπογράψει το νέο συμβόλαιο, ξεκίνησε ένα σούσουρο στο twitter ότι το ξανασκέφτεται να φύγει από το Λος Άντζελες. Μια επιτροπή που απαρτιζόταν από τους Doc Rivers, Blake Griffin, Chris Paul, κι όπως διέρρευσε μετά από λίγο καιρό και την κόρη του Doc, κατάφεραν να μεταπείσουν τον Jordan, κι ο αστικός θρύλος θέλει τον Marc Cuban να τριγυρίζει στους δρόμους του Houston, ψάχνοντας τον DeAndre για εξηγήσεις. Το περιστατικό ξαναζωντανεύει, κυρίως σε ηλεκτρονικό επίπεδο, με διάφορες δηλώσεις, και το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Jordan κόντυνε στα μάτια όλων με την συμπεριφορά του και θα περιμένουμε να δούμε την υποδοχή που του ετοιμάζουν στο Dallas στο πρώτο παιχνίδι μεταξύ των δυο ομάδων.

A, ναι. Το καλοκαίρι είχε και καλλιτεχνική αλλαγή για τους Clippers, μιας κι άλλαξε το logo αλλά και οι εμφανίσεις της ομάδας.

LA-Clippers

Depth Chart

PGChris PaulAustin RIversPablo Prigioni
SGJ.J. ReddickJamal CrawfordLance Stephenson
SFWesley JohnsonPaul Pierce
PFBlake GriffinJosh SmithBranden Dawson
CDeAndre JordanCole AldrichChuck Hayes
Πλεονεκτήματα

Oι Clippers έχουν στις θέσεις 1, 4 και 5, παίκτες που είναι (τουλάχιστον) στο top-5 της θέσης τους στο ΝΒΑ. Αυτή είναι και η δύναμή τους. Φέτος όμως δυνάμωσαν και στις υπόλοιπες θέσεις, και το πιο σημαντικό, έφτιαξαν και αξιόλογο πάγκο. Στα χαρτιά είναι μέσα στις 3-4 πληρέστερες ομάδες της λίγκας. Όπως άλλωστε δήλωσε κι ο Lance, τα διπλά στις προπονήσεις, μοιάζουν με All-Star Game. Το βάθος στις θέσεις 4 και 5 ποιοτικά δεν είναι εφάμιλλο με εκείνο της περιφέρειας, αλλά, σε κάθε περίπτωση, όπως φαίνεται κι από το depth chart, δεν επικρατεί κι η περσινή ξηρασία.

clippers roster

Σε κάθε περίπτωση, έχουν την πιο αθλητική frontline και το καλύτερο1)έλεω Curry ένα από τα καλύτερα PG του πρωταθλήματος, πράγμα που εκμεταλεύονται, τόσο ουσιαστικά, όσο και για να μας χαρίσουν θέαμα. Επιθετικά, λίγες ομάδες συγκρίνονται με τους Clippers. Toυ Griffin, δεν του έφτανε ότι κάρφωνε2)κάνοντας foul σε όποιον έβρισκε μπροστά του, αποφάσισε πέρσι (ορθώς) να βάλει και το εξωτερικό σουτ στο ρεπερτόριό του, ενώ συνέχισε να είναι αποδοτικός και στο κομμάτι των assist.

Μειονεκτήματα

Πως γίνεται οι Clippers να διόρθωσαν το σημείο που πονούσαν και παρόλα αυτά να συνεχίσουν να έχουν πρόβλημα; Η απάντηση βρίσκεται στους παίκτες που πήραν και στην μαγική λέξη ”χρόνος”. Αν θεωρήσουμε ότι ο Redick θα ξεκινάει στο ”2” και ο Wes Johnson στο ”3”, ο Doc Rivers θα πρέπει να βρει λεπτά συμμετοχής για τους Jamal Crawford, Lance Stephenson, Paul Pierce και Josh Smith. Τετράδα που με κάποιον καλούτσικο center, έμπαινε playoffs στην Ανατολή. Τώρα όμως αυτοί θα πρέπει να έρθουν από τον πάγκο και να παίζουν τόσο ώστε να μην δυσαρεστηθούν καθώς μιλάμε, είτε για περίεργους (στην καλύτερη) χαρακτήρες, είτε στην περίπτωση του Pierce για παίκτη με πολύ μεγάλο “Εγώ”. Και μιας κι αναφερθήκαμε στον Pierce, σε λίγες μέρες κλείνει τα 38. Του έχουν μείνει αποθέματα; Το μπαλάκι στον coach Doc λοιπόν, που για πρώτη φορά μας έδειξε να διορθώνει τα λάθη του GM Doc, να μας αποδείξει και πόσο καλός διαχειριστής είναι.

Εκτός αυτού, όσο ικανοί είναι επιθετικά, στον τομέα άμυνα πάσχουν. Παρότι έχουν ένα πολύ αθλητικό center και τον Paul, που -σταθερά- τα τελευταία χρόνια είναι στο top 5 στην λίγκα σε κλεψίματα, ομαδικά δεν έχουν μεγάλη διάθεση σε αυτό το κομμάτι. Επίσης, μπορεί ο πάγκος να δυνάμωσε, αλλά η μαύρη τρύπα πίσω από τον Jordan υπάρχει, μιας και οι Aldrich και Hayes, είναι ημίμετρα, όταν θες να πρωταγωνιστήσεις.

Τέλος, ο βασικότερος λόγος για τον οποίο ο DeAndre θέλησε να φύγει, ήταν η δυσαρέσκειά του για το ότι δεν περιλαμβάνεται πολύ στα επιθετικά plays της ομάδας. Ο Paul στην συνάντησή τους, του διαβεβαίωσε πως αυτό θα αλλάξει. Για τον εγωισμό του Jordan αυτό είναι καλό. Με δεδομένο βέβαια πως έχει αποδείξει την παροιμιώδη του ανικανότητα να είναι αποτελεσματικός σε απόσταση μεγαλύτερη από 70 εκατοστά μακρυά από την μπασκέτα, μπορεί να μην είναι τόσο καλό για την ομάδα.

Προπονητής

Τελευταία πληθαίνουν όλο και περισσότερο οι μουρμούρες αμφισβήτησης προς τις προπονητικές ικανότητες του Doc Rivers, με τους Μαντζούκα και Ραδικόπουλο να πρωτοστατούν στην υπονόμευση του. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρόκειται για έναν προπονητή που μπορεί να βγάλει το καλύτερο από τους παίκτες του, και παίζει σημαντικό ρόλο στο ψυχολογικό σκέλος που ακολουθεί μια ομάδα. Αυτό φάνηκε τόσο από τον ερχομό στην ομάδα του Austin Rivers και, το βασικότερο, ότι εκείνος όντως έπαιξε μπάσκετ, όσο και το καλοκαίρι με την περίπτωση του DeAndre Jordan.

Παρόλα αυτά πάνε τρία χρόνια πια που έχει στα χέρια του πολύ καλό υλικό, αλλά στα playoffs δεν έρχεται το βήμα παραπέρα. Το 2013 υπήρχε σαν δικαιολογία το σκάνδαλο Sterling που αποσυντόνισε την ομάδα. Ο Steve Ballmer όμως έχει δώσει σχεδόν εν λευκώ τη διαχείριση της ομάδας στον Rivers κι εκείνος περιμένει εύλογα το βήμα παραπάνω από τον 2ο γύρο των playoffs για να συνεχίσει να ξεφαντώνει στις κερκίδες.

Σίγουρα είναι ανάμεσα στους καλύτερους προπονητές στο πρωτάθλημα, θα πρέπει όμως να κάνει και με τους Clippers την πορεία που όλοι αναμένουν βάσει υλικού. Κι αυτό πρέπει να γίνει άμεσα, καθώς εκτός των άλλων, το παράθυρο κυριαρχίας του Paul θα αρχίσει να κλείνει. Μεγάλο στοίχημα του Doc για φέτος θα είναι να μας δείξει την version Lance Stephenson “πρώτος στο ΝΒΑ σε triple doubles” που είχε εμφανιστεί πριν δυο χρόνια, και σίγουρα όχι το περσινό αποτυχημένο μοντέλο που σούταρε με 37% συνολικά και 17%(!!) στα τρίποντα.

Δεν κοιμάμαι τώρα πια τα βράδια

Εύκολη ενότητα. Δεν λέγονται τυχαία “Lob City”. Οι Clippers είναι από τις πιο θεαματικές ομάδες του πρωταθλήματος. Κάθε fan αξίζει να χάσει τον ύπνο του για να παρακολουθήσει παιχνίδι τους.

Εξωαγωνιστικά, σε δύο σημεία θα επικεντρωθούμε. Πρώτον, παρακαλάμε ο τρελο-Lance να σκάσει μύτη σε καμιά προπόνηση φορώντας παπούτσια με την υπογραφή του LeBron, και τον Pierce να τον παίρνει στο κυνήγι.

Στα σοβαρά ζητήματα, όλη η φίλαθλη κοινή γνώμη, θα έχει στραμμένη την προσοχή της με αγωνία, στον αγώνα που θα κάνει ο Josh Smith να βγάλει τη χρονιά και να φροντίσει την οικογένειά του, με τα $ 6,9 εκατ. που θα εισπράξει φέτος συνολικά. 3)$ 1,49 εκατ. από τους Clippers συν τα κερατιάτικα που έχει λαμβάνειν από το Detroit φυσικά.

Το μαντείο του Ball Hog

Πρώτη ή δεύτερη θέση στην Pacific, τρίτη ως πέμπτη στο ΝΒΑ, δεν έχει σημασία. Τίποτα από αυτά δεν παίζουν πλέον ρόλο για τους Clippers. Είναι μια από τις καλύτερες ομάδες του ΝΒΑ, αλλά πρέπει πλέον να το αποδείξουν έμπρακτα, εκεί που μετράει. Όχι με θεαματικές φάσεις, ή στατιστικές πρωτιές, μα με παρουσία σε τελικούς. Περιφέρειας στα σίγουρα για αρχή και, από εκεί και πέρα, είναι ξεκάθαρο πως στόχος τους είναι το πρωτάθλημα. Είναι στους διεκδικητές εξάλλου. Πρόβλεψη του Ball Hog είναι ρεκόρ συλλόγου σε νίκες (58-24 τουλάχιστον), πρώτη θέση της Pacific κόντρα στους Warriors κι από εκεί και πέρα το ξαναβλέπουμε τον Απρίλη. Όπως έχουμε ξαναπεί, σε αυτή τη Δύση είναι άγνωστο ποιος θα επιβιώσει μέχρι το τέρμα.

The following two tabs change content below.
Τίμιος αιώνιος φοιτητής, θα ψάχνει κάθε ευκαιρία να γράψει σε άρθρα τις λέξεις Tracy και McGrady. Όταν δεν παρακολουθεί με νοσταλγία videos του πάλαι ποτέ superstar, τρομοκρατεί τα εργαστήρια χημείας της συμπρωτεύουσας. Φημολογείται ότι είναι εξαιρετικός post player, αλλά ακόμα δεν είχαμε την ευκαιρία να τον θαυμάσουμε. Σιγουράκι για τις άγριες ώρες, το NBA ήρθε σαν φυσικό αποτέλεσμα του τρόπου ζωής του.

References
1 έλεω Curry
2 κάνοντας foul
3 $ 1,49 εκατ. από τους Clippers συν τα κερατιάτικα που έχει λαμβάνειν από το Detroit φυσικά