NBA Previews 2015-16: Sacramento Kings

Posted on Oct 3 2015 - 6:00pm by Stavros Marinos

preview sacramento

Τι κάνατε πέρσι πριν 4.000 χρόνια;

Πριν 4.000 χρόνια περίπου, κάθε πρώτη νέα σελήνη μετά την εαρινή ισημερία, οι Βαβυλώνιοι γιόρταζαν τη νέα χρόνια. Μνημειώδεις γιορτές, θρησκευτικά φεστιβάλ και 11 μέρες τελετουργιών σημάδευαν τις πιο ιερές μέρες του έτους. Όπως συνηθίζεται και σήμερα, ήταν παράδοση να θέτεις στόχους, να δίνεις υποσχέσεις στους θεούς και να προσεύχεσαι για την υλοποίηση των ονείρων σου.

Αντίστοιχα για τους Sacramento Kings, κάπου 4.000 χρόνια έχουν περάσει από την τελευταία φορά που είχαν μια ανταγωνιστική ομάδα που προκρίθηκε στα playoffs (2005-06 – μόνο οι Timberwolves έχουν μεγαλύτερο σερί ξηρασίας). Όπως και οι αρχαίοι Βαβυλώνιοι, έτσι και η διοίκηση/παίχτες τους, σε κάθε καλοκαιρινό ξεκίνημα φαντάζονται μεγαλεία, κάνουν βαρύγδουπες δηλώσεις στα media και ονειρεύονται την πολυαναμενόμενη αναγέννηση που ποτέ δεν έρχεται. Οι βετεράνοι αδυνατίζουν για να επεκτείνουν την καριέρα τους, οι νέοι αυξάνουν τη μυική μάζα και τα κιλά τους, ο προπονητής αναφέρεται στην φοβερή χημεία που έχει αναπτυχθεί, ο DeMarcus Cousins επιβεβαιώνει πως δεν θέλει να δείρει κανέναν, και όλοι μαζί τολμούν να θέσουν στόχο τα playoffs. “Τί είχες DeMarcus, τί είχα πάντα”.

Μέχρι το 2013, όταν και ο Ινδός μεγαλοεπιχειρηματίας και IT guru, Vivek Renadive, έσωσε την ομάδα από τους νταβατζήδες/πρώην ιδιοκτήτες αδερφούς Maloof, ήταν κοινή σιωπηλή παραδοχή πως η μπασκετική ανάκαμψη δεν νοούνταν καν, λόγω της άκρως προβληματικής διοικητικής κατάστασης που είχε αφήσει την ομάδα ερείπιο. Το πρώτο μέλημα της πόλης ήταν να κρατήσει τους Kings στο Sacramento, να φύγουν οι Maloofs και “έχει ο θεός”. Με τον ερχομό του Ινδού, που κατέφθασε σαν από μηχανής deva, επανήλθε η ελπίδα πως πλέον υπάρχουν οι βάσεις για επαναφορά στον μπασκετικό χάρτη. Ο υπέρμετρος ενθουσιασμός όμως, σύντομα έδωσε τη θέση του στην σκληρή πραγματικότητα. Οπαδοί και παράγοντες συνειδητοποίησαν πως μια επί χρόνια διαλυμένη ομάδα, δεν έχει ανάγκη μόνο αλλαγές παιχτών και χαμόγελα, αλλά πολύ περισσότερα πράγματα. Η μακροχρόνια σταδιακή αποσύνθεση στα χέρια των Maloofs, είχε δημιουργήσει μια δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία σε όλα τα στρώματα του οργανισμού, από τα ball boys μέχρι τα ανώτερα στελέχη. Μια μιζέρια που εκφραζόταν σε κάθε επίπεδο, από τα γραφεία μέχρι το παρκέ και που ήταν δύσκολο να αλλάξει σε μικρό διάστημα, παρά τον νέο ιδιοκτήτη. Έτσι ξεκίνησε μια ριζική ανανέωση για την ταυτότητα των Kings, την επιχειρησιακή κουλτούρα, το status τους απέναντι στο υπόλοιπο NBA και την γενικότερη ανανέωση μια ηττοπαθούς κομπλεξικής νοοτροπίας.

Peja - Divac

Divac και Stojakovic (Serbian mob) ξανά συμπαίχτες στο Sacramento. Αυτή τη φορά εκτός παρκέ.

Στα μάτια του περισσότερου κόσμου, η περσινή χρονιά ήταν “μια από τα ίδια” και φαινομενικά ισχύει. Μοναδικά φωτεινά αγωνιστικά σημεία, ήταν η εδραίωση του DeMarcus Cousins σαν ο καλύτερος center στο ΝΒΑ, με την επιλογή του στο All-Star game, και η εξέλιξη του sophomore SG, Ben McLemore. Για 7η συνεχόμενη φορά οι νίκες ήταν λιγότερες από 30, με τερματισμό κάτω από την 13η θέση της Δύσης. Εν μέσω της σεζόν, άλλαξε προπονητής και το καλό ξεκίνημα μετατράπηκε σε κατηφόρα.

Στο background όμως, δεν σταμάτησαν οι ζυμώσεις σε άλλα επίπεδα. Ο άπειρος, αλλά ορεξάτος, ιδιοκτήτης Renadive άρχισε να μαθαίνει από τα λάθη του: άλλαξε λογική σχεδιασμού και συνδύασε την εμμονή του για νεωτερικότητα και τεχνολογία, με την εκτίμηση για  εμπειρία και παλαιότητα. Κατανόησε πως ένας ζωντανός οργανισμός, όπως είναι μια αθλητική ομάδα, βασίζεται κυρίως στις ανθρώπινες σχέσεις κι όχι σε νούμερα, υπολογισμούς και στεγνά πιστοποιημένα προσόντα. Κι όπως δήλωσε κι ο ίδιος:

Θέλουμε να προσλαμβάνουμε τους καλύτερους. Όταν αγόρασα την ομάδα, δεν ήξερα κανέναν. Ανακάλυψα πως η κουλτούρα στο NBA λειτουργεί κυρίως σε επίπεδα φιλίας κι εμπιστοσύνης, περισσότερο κι από την Silicon Valley. “Αυτός είναι ο άνθρωπός μου, αυτόν να προσλάβεις”. Θέλω πιστούς ανθρώπους.

Ενώ εμείς περιμέναμε στα ATMs

Κι ενώ η σεζόν συνεχιζόταν για πολλές ομάδες, οι Kings δρομολόγησαν τις αλλαγές εν όψη καλοκαιριού από νωρίς, βασισμένοι στο παραπάνω σκεπτικό εμπιστοσύνης, κι όχι υπολογιστικών προσόντων. Μετά την απόλυση του rookie coach Mike Malone, προσλήφθηκε ο πολυνίκης George Karl. Την θέση του -new trend- αριθμολάγνου GM, Pete D’Allessandro, πήρε ο ιδιοφυής διπλωμάτης, και πολυαγαπημένος παλαίμαχος, Vlade Divac. Το Σέρβικο “μαφιόζικο” κοστουμάτο lobby παραγόντων, ενισχύθηκε στη συνέχεια από τον Peja Stojakovic (Director of Player Personnel and Development) και τον Predrag Drobnjak (υπεύθυνος ευρωπαϊκού scouting).

Μεταγραφικά, το καλοκαίρι στο Sacramento δεν έσκασε “βόμβα”, αλλά με ώριμο σχεδιασμό καλύφθηκαν πολλά κενά που γέμισαν την ομάδα:

  1. Όντας 21οι σε ποσοστά τρίποντων και 28οι σε 3FGA (προσπάθειες), υπέγραψαν τον Marco Belinelli αλλά και τους Caron Butler, James Anderson, Seth Curry (αδερφό του MVP).
  2. Επί χρόνια ο Cousins ζητούσε έναν αμυντικό ψηλό δίπλα του και φέτος η ευχή του έγινε πραγματικότητα τόσο με τον Κώστα Κούφος (με αμερικάνικη προφορά παρακαλώ), όσο και με τον εκρηκτικό rookie και καλύτερο defensive prospect της φετινής τάξης, Willie Cauley-Stein.
  3. Το ρόστερ επιτέλους απέκτησε βάθος, μιας κι έμοιαζε με παραλία που περπατάς 80 μέτρα μέχρι να φτάσει το νερό στα γόνατα. Ο αμφιλεγόμενος, ξεπερασμένος(;)  -αν και ακόμα νέος- και πάλαι ποτέ elite PG, Rajon Rondo, κατέφθασε στην πρωτεύουσα της Καλιφόρνια για να αναγεννηθεί κι ο ίδιος μαζί με τους Kings. Σε πρόσφατες δηλώσεις του είπε πως είναι η πρώτη φορά που είναι τόσο ενθουσιασμένος από το 2008, όταν και κέρδισε και το πρωτάθλημα στους Celtics. Στη θέση του play maker, ξαφνικά δημιουργήθηκε ιδιαίτερο ταλέντο, με τον πολύ καλό περσινό Darren Collison, τώρα να ηγείται μια αξιοπρεπή 2η μονάδα από τον πάγκο.

Depth Chart

PGRajon RondoDarren CollisonDavid Stockton (γιος του John)
SGBen McLemoreMarco BelinelliJames AndersonSeth Curry
SFRudy GayCaron ButlerOmri Casspi
PFWillie Cauley-SteinQuincy Acy
CDeMarcus CousinsKosta Koufos

Υπό συζήτηση ακόμα και στα αρχηγεία των Kings, παραμένει η starting frontcourt, και συγκεκριμένα το αν θα ξεκινάει ο Κουφός δίπλα στον DMC, o Cauley-Stein ή θα εφαρμοστεί η νέα small ball μόδα του NBA, με τον Rudy Gay να ανεβαίνει στο 4.

Πλεονεκτήματα

Οι Kings χρόνο με τον χρόνο πατούν στα πόδια τους. Φέτος είναι πιθανώς η πρώτη σεζόν που πραγματικά έχουν το υλικό, αλλά και τη νοοτροπία, για να γίνουν ανταγωνιστικοί κι όχι σάκος του box. Μπορεί η εικόνα που βγαίνει προς τα έξω, να είναι αυτή μιας δυσλειτουργικής οργάνωσης, αλλά αυτό είναι περισσότερο κατάλοιπο της εποχής Maloofs παρά η αλήθεια. Το ρόστερ χτίστηκε με σχεδιασμό, οι νέοι παίχτες (κυρίως ο Cousins) ωρίμασαν, και οι τρύπες μπαλώθηκαν. Το 2017, θα μπουν σε νέο γήπεδο, πιθανότατα το καλύτερο του NBA, με τους πάντες να ανυπομονούν για τις τεχνολογικές του πρωτοπορίες (ελέω Vivek Renadive), κάτι που θα σημάνει και μεγάλη ψυχολογική ανάταση.

Μειονεκτήματα

Θα καταφέρουν να ξετινάξουν την χρόνια μιζέρια από την πλάτη τους; Κάθε θετική πρόθεση τα τελευταία χρόνια, βρίσκει αδιέξοδο. Οι εύφλεκτες προσωπικότητες στην ομάδα είναι πολλές. O Cousins δηλωμένα είχε πρόβλημα με την πρόσληψη του George Karl πέρσι, κι ο Rondo ως γνωστόν  δεν τα πήγε καλά με τον Doc Rivers στη Βοστόνη, ούτε με τον Rick Carlisle στο Dallas. Οι καλοκαιρινές αλλαγές μπορεί να ήταν θετικές αλλά ήταν και πολλές (προπονητής, παίχτες, παράγοντες). Θα τους φτάσει ένας μήνας training camp και preseason games, για να βρουν την απαραίτητη συνεκτικότητα;

Προπονητής

George Karl. Είναι μόλις ο 7ος προπονητής στην ιστορία του NBA που έχει φτάσει τις 1.000 νίκες. Σε 26 σεζόν, έχει χάσει τα playoffs μόλις τέσσερις φορές. Σαν προπονητής χαρακτηρίζεται κυρίως από πάθος, παρά τεχνοκρατία και τακτική. Νεότερος ήταν γνωστός σαν “Furious George”. Είναι ικανός να εκμαιεύσει το καλύτερο από κάθε παίχτη μέσω πίεσης, αλλά με το ρίσκο της σύγκρουσης να ελοχεύει. Υπό τις οδηγίες του, πολλοί παίχτες έχουν κάνει breakout κι αρκετοί που δεν τα έδωσαν “όλα”, χάθηκαν για πάντα στα βάθη του πάγκου.

Οι ομάδες του πάντα είχαν επιθετικό χαρακτήρα, γρήγορο pace και πολύ ένταση και στις δύο άκρες του παρκέ. Δεν τον ενδιαφέρουν τόσο οι τεχνικές λεπτομέρειες όσο κάποιες βασικές κατευθυντήριες γραμμές. Για παράδειγμα στο Denver, ζητούσε σε κάθε αγώνα το 30/30/30 σε βολές/layups/assists. Απαιτεί ασταμάτητο passing game, σιχαίνεται τις πολλές προσποιήσεις, διότι καθυστερούν τον ρυθμό, και απαγορεύει τα mid-range σουτ. Ήδη οι πρώτες προπονήσεις των Kings, γίνονται με shot clock στα 18 δευτερόλεπτα (σύντομα θα μειωθεί στα 14) αντί τα 24, για να συνηθίσουν οι παίχτες την ταχύτητα.

Είναι προπονητής που επικεντρώνεται κυρίως στην συναισθηματική φόρτιση που πρέπει να βγάλει κάθε παίχτης, σε ένα συγκεκριμένο μπασκετικό πλαίσιο που έχει οριστεί, κι όχι στην σχολαστική υποταγή σε κανόνες. Είναι φημισμένος για την μεγάλη προσαρμοστικότητά του, που βασίζεται κατά κύριο λόγο στις δυνάμεις των παιχτών του. Ενώ στο Denver θεωρούνταν άκρως επιθετικός coach, στις χρυσές μέρες των Supersonics με Payton και Kemp (1992-1998), είχε την ταμπέλα του αμυντικά προσανατολισμένου προπονητή.

Δεν κοιμάμαι τώρα πια τα βράδια

Δύσκολο να ξενυχτήσει κάποιος για τα παιχνίδια της Pacific Division που παίζονται την πιο σκοτεινή ώρα, εκείνη πριν την αυγή, πόσο μάλλον για τους ελάχιστα εμπορικούς Kings. Τα σημάδια, όμως, φέτος δείχνουν πως θα ματώσουν στο γήπεδο. Είναι πεινασμένοι για το παραπάνω βήμα κι έχουν, μετά από πολύ καιρό, το υλικό να δείξουν κάτι αξιόλογο. Η καθιέρωση του γρήγορου μπάσκετ του George Karl, μόνο θετικά μπορεί να φέρει στον τομέα του θεάματος. Η παρουσία του Cousins στο NBA είναι ένα δώρο, μιας και είναι από τους παίχτες που ξέφυγαν από την πλύση εγκεφάλου του David Stern, όντας από τους ελάχιστους που δεν φοράει politically correct προσωπείο, και παίζει με την ψυχή του (με ό,τι αυτό συνεπάγεται). Χαρακτηριστικό βίντεο από την χτεσινή πρόπονηση, μας προϊδεάζει για το τι θα ακολουθήσει στα επίσημα…

Τέλος, αν αναλογιστούμε πως πέρυσι η ομάδα ήταν ήδη ταχύτητατη (8η σε pace) και καλούτσικη επιθετικά (15η σε ORtg), αν έχεις ήδη απορρίψει το ξενύχτι, τουλάχιστον σκέψου να βάλεις το ξυπνητήρι γύρω στις 5.30 π.μ., για δυνατό πρωινό.

Το Μαντείο του Ball Hog

Προ ημερών το Μαντείο του Las Vegas ανακοίνωσε τα under/over των συνολικών νικών κάθε ομάδας για την ερχόμενη σεζόν. Σάλος προκλήθηκε στους κλειστούς κύκλους, με τους Kings να εκτιμούνται στις 30,5 και να θεωρούνται το καλύτερο over. Ρεαλιστικά μιλώντας και λαμβάνοντας υπόψη τον υψηλό ανταγωνισμό της Δύσης, η πρόκριση στα playoffs δεν είναι απατηλό όνειρο, αλλά σίγουρα αποτελεί υπέρβαση. Με δεδομένη όμως την σημαντική ενίσχυση του ρόστερ και του off-the-court team, οι 35+ νίκες είναι πολύ εφικτός στόχος, όπως επίσης  και η 3η θέση στην division και η 10η στη Δύση.

The following two tabs change content below.
Αιρετικός Βουδιστής, θεοσεβούμενος αθεόφοβος, σκληροπυρηνικός συνομωσιολόγος, vegan αστρολόγος, αντικοινωνικός κοινωνιολόγος, πιστεύει στους εξωγήινους. Έχει περάσει περισσότερες ώρες ξύπνιος τη νύχτα βλέποντας NBA απ’ότι στο φως του ήλιου. Εμμονικός Fantasy Commissioner από το 2002, στις πιο «βαθιές» λίγκες του πλανήτη. Αν έπαιζε στο NBA, θα έστηνε αγώνες για να κερδίσει η ομάδα του στο fantasy. ΝΒΑ blogger από το 2007. Ακόμα πιστεύει πως ο Donté Greene θα γίνει All-Star.

1 Comment so far. Feel free to join this conversation.

  1. Pm300 October 7, 2015 at 16:31 -

    Rondo (aka ballhog) vs Karl+up-tempo+passing = μπινελίκια ala Carlisle