NBA Previews 2015-16: Washington Wizards

Posted on Oct 6 2015 - 11:22am by Gus Chr

preview washington

Οι Wizards βρίσκονται ίσως, στο μεγαλύτερο σταυροδρόμι της ιστορίας τους, καθώς από την μία θέλουν να επαναλάβουν -αν όχι να βελτιώσουν- την περσινή τους πορεία και από την άλλη έχουν στο μυαλό τους το free agency του 2016. Θα μείνουν υγιείς οι παίχτες τους για όλη την χρονιά; Θα χρησιμοποιήσει, επιτέλους, ο coach Randy Wittman το small ball στο μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς, και όχι να περιμένει την post season για κάτι τέτοιο; Και η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου: θα μπορέσει η Washington να προσελκύσει τον Kevin Durant, όταν αυτός θα μείνει ελεύθερος του χρόνου το καλοκαίρι; Για όλα τα παραπάνω, το front office της ομάδας ήδη ιδρώνει και είναι σε κατάσταση “fingers crossed”.

Tι κάνατε πέρυσι

Παρά το ότι οι Wizards δεν ξεκίνησαν πλήρεις την περασμένη σεζόν1)Ο Bradley Beal ήταν η κυριότερη απουσία τους, ο οποίος μέχρι να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς χρειάστηκε να μπει ο Δεκέμβριος, πραγματοποίησαν ένα καταπληκτικό ξεκίνημα, φτάνοντας σε ρεκόρ 19-6. Τα μυαλά των φίλων της ομάδας πήραν αρκετό αέρα, βλέποντας τις επιδόσεις των παιδιών του Wittman, και στην DC χαζοξεκίνησαν ψίθυροι για την κατάκτηση της Ανατολής. Γιατί όχι, άλλωστε; Οι ίδιοι ρόλαραν, την στιγμή που οι Cavaliers έψαχναν τα πατήματά τους υπό τις οδηγίες του Blatt και οι Bulls ήταν σε minutes restriction mode2)Εντολές διοίκησης, με τον Thibodeau να βγάζει καπνούς από το κεφάλι. Ωστόσο, φαίνεται πως ο Wittman λύγισε από το βάρος και η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη στην regular season. Kαλά τα ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ spin moves του Wall, καλή η μαχητικότητα του Gortat, καλά τα ”αν δεν είχε τόσους τραυματισμούς ο Nene”, αλλά οι Wizards τερμάτισαν 5οι στην Ανατολή.

Κάπου εδώ, αξίζει να υπενθυμίσουμε τον θόρυβο γύρω από το όνομα του Wittman περί τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν μεγάλη μερίδα των φίλων των Wizards ζητούσαν το κεφάλι του coach. Ίσως το άρθρο που περιέγραφε πολύ καλύτερα την κατάσταση και – κυρίως – το γιατί θα ήταν λογικό να απομακρυνόταν ο 55χρονος προπονητής από τον πάγκο της Washington, ήταν εκείνο του Albert Burnenko στο deadspin.com3)Kάντε χάρη στον εαυτό σας και διαβάστε το μονορούφι. Επειδή, όμως, πάντα μετρούν οι τελευταίες εντυπώσεις, το photo finish των Wizards ήταν καλό, δίνοντας το δικαίωμα στον Wittman να ξεφυσήσει από ανακούφιση. Ο πρώτος γύρος των playoffs, τους έφερε αντιμέτωπους με τα παιδιά από τον Βορρά, τα οποία και ξέκαναν με 4-0, έχοντας ξανά τον Paul Pierce σε vintage mode.

Μετά ήρθαν οι Hawks…

Ενώ εμείς περιμέναμε στα ΑΤΜs

… Στην Washington επικράτησε σχετική ησυχία, σχεδιάζοντας περισσότερο την σεζόν 2016-17. Όχι ότι οι Wizards δεν έκαναν τις κινήσεις τους, απλά δεν ήταν αυτό που λέμε “εντυπωσιακές”. Οι λόγοι που έγινε αυτό είναι κατά πάσα πιθανότητα δύο: α) Αφενός για να κρατηθεί το salary cap σε λογικά επίπεδα και με το που θα γίνει το boom την επόμενη σεζόν, να είναι σε θέση να προσφέρουν πολλά στον Kevin Durant4)Υπάρχει ήδη και το σχετικό hashtag #KD2DC και β) αφετέρου, για να επιδοθούν περισσότερο στο small ball, το οποίο τους έφερε σε θέση να σκουπίσουν τους Raptors στον πρώτο γύρο των playoffs.

Το franchise της πρωτεύουσας, προχώρησε στο δικό του… capital control όσον αφορά τα βαριά και μεγάλα σε ηλικία κορμιά, ξεφορτώνοντας τους Paul Pierce5)Κίνηση με την οποία διαφώνησε αρκετά μεγάλο ποσοστό των φίλων της ομάδας, Kevin Seraphin και Rasual Butler, αναπληρώνοντας τους με τους Jared Dudley, Alan Anderson και Gary Neal. Παράλληλα, η νύχτα του φετινού draft έφερε τον Kelly Oubre Jr. στην Washington6)Ενώ αρχικά είχαν επιλέξει τον Jerian Grant, τον οποίο μετά έστειλαν στην Atlanta και από εκεί κατέληξε στους Knicks.

Κοινός παρονομαστής των νεοαποκτηθέντων είναι ένας: Small Ball μέχρι τελικής πτώσης, καθώς είναι παραπάνω από σαφές πως η ομάδα απέκτησε ταχύτητα. Η λογική λέει πως σε τέτοιου είδους καταστάσεις θα δούμε αρκετά τον Dudley σε θέση PF, ενώ η τριάδα Wall – Beal – Porter, μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως ιλιγγιώδης. Το αν θα είναι, τουλάχιστον το ίδιο, αποτελεσματική θα φανεί. Το κενό Seraphin ως τρίτου ψηλού, μάλλον θα καλυφθεί εσωτερικά, με τον Humphries να κινείται μεταξύ ”4” και ”5”.

Depth Chart

PGJohn WallRamon SessionsGarrett Temple
SGBradley BealGary NealMartell Webster
SFOtto Porter Jr.Alan AndersonKelly Oubre Jr.
PFNeneJared DudleyDrew Gooden
CMarcin GortatDeJuan BlairKris Humphries
Πλεονεκτήματα

Όσο κι αν γινόμαστε κουραστικοί, το small ball. Η Washington είναι από τις ομάδες που πήρε τα λιγότερα εύσημα πέρυσι, κατά την διάρκεια της περιόδου που αποφάσισε ο Wittman να παίξει φυσιολογικό μπάσκετ και όχι… αλχημικό. Ο τρόπος που λειτούργησε κατά καιρούς η ομάδα, έχοντας τους Wall – Beal – Porter και Pierce στην ίδια πεντάδα ήταν εφιαλτικός για τις αντίπαλες άμυνες, με τους Wall και Porter να ανοίγουν τους αιφνιδιασμούς και τους Beal – Pierce να ακροβολίζονται σε περίπτωση split out. Η φυγή του Pierce σίγουρα μειώνει την ποιότητα, αλλά ο ερχομός του Dudley δείχνει πως δεν θα αλλάξει τίποτα, από πλευράς φιλοσοφίας. Και πιστέψτε μας, ο Jared το’χει το σουτάκι του…

Η πραγματική δύναμη των Wizards, πάντως, βρίσκεται στην backcourt τους, με τους Wall και Beal να αποτελούν το πλέον ανερχόμενο δίδυμο guards στο NBA, αλληλοσυμπληρώνοντας ο ένας τον άλλον σχεδόν τέλεια. Ο μεν Wall έχει το drive και το court vision, ο δε Beal έχει το σουτ, ενώ όταν τα πόδια του είναι στο 100%, θα πάρει και αυτός τα drive του. Στεκόμενοι πολύ περισσότερο στον Wall, είναι το next big thing στην θέση του point guard, καθώς αποτελεί τον έναν από τους δύο7)O άλλος είναι ο Chris Paul σε αυτήν την θέση που σημειώνει double-double κάθε βράδυ που παίζει. Η περσινή σεζόν είδε τον πρώην αθλητή του Kentucky να τελειώνει με 17,6 πόντους και 10 assists κατά μ.ο.8)Στατιστικά από το basketball-reference.com, ενώ οι επιδόσεις του στα rebounds (4,6) είναι κάτι παραπάνω από καλές για point guard. Παράλληλα, ο Wall παίζει εκπληκτική άμυνα, η οποία δεν αποτυπώνεται αποκλειστικά στα 1,7 κλεψίματα στα οποία επιδόθηκε πέρυσι.

Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει και στο προϊόν εκ Πολωνίας, στον άνθρωπο που μας έχει χαρίσει αμέτρητες στιγμές γέλιου στα social media, στον άνθρωπο που απολαμβάνει την κάθε του στιγμή στην αμερικανική πρωτεύουσα. Αυτός ο τύπος, είναι ο ακούραστος εργάτης των Wizards, αυτός που θα βάλει τα μούσκουλά του μπροστά όποτε χρειαστεί και θα αποτελέσει τον μπράβο του Wall. Marcin Gortat, ανυπομονούμε να σε δούμε μαζί με τον νέο σου αριθμό9)Θα φοράει το 13 από φέτος, σε δράση.

mg

Μειονεκτήματα

Πρώτα απ’ όλα η ευκολία με την οποία τραυματίζονται τα βασικά στελέχη των Wizards. Ο Beal, έδειξε πέρυσι ότι έχει μια ευαισθησία με τους αστραγάλους. Ο Wall παρουσίασε – ελέγξιμες μεν αλλά…- ενοχλήσεις στα πόδια του, για τον Nene ας μην συζητήσουμε. Το πρόβλημα, ωστόσο, δε είναι μόνο οι τραυματισμοί των προαναφερθέντων, αλλά και το πως θα αντιδράσουν οι αντικαταστάτες τους. Ο Sessions δεν είναι Wall, o Neal δεν είναι Beal, o Humphries10)χαχαχαχαχαχα, aka ex Kardashian boy toy, δεν είναι Nene.

Κατ’ επέκταση, ο coach Wittman θα πρέπει να αφήσει πολύ περισσότερο την ομάδα του σε κατάσταση small ball11)Και να προσπαθήσει να επιδοθεί σε pace & space τύπου Warriors θα συμπληρώσουμε εμείς και τρεξίματος και όχι να πάει τόσο σε set παιχνίδι. Ναι, ο Wittman είναι από εκείνους τους coaches που κολλάνε. Παράλληλα, οι Wizards είναι μία από τις ομάδες με την πιο ασθενή παρουσία στην θέση ”3”, με τους Sixers να μην μετράνε στην σχετική κατηγορία. Φέρελπις ο Porter, αλλά τί θα γίνει και πως θα αντιμετωπίσουν τα βαριά χαρτιά των Small Forwards; Με ομαδικές προσευχές;

Προπονητής

Λίγες γραμμές πιο πάνω αναφέρθηκε πως ο Wittman κολλάει. Δεν μας πιστεύετε; Ορίστε, και μάλιστα σε ματς playoffs:

Ο 55χρονος coach μπαίνει στην πέμπτη του σεζόν όντας head των Wizards και η αλήθεια είναι πως χαίρει της στήριξης και της εμπιστοσύνης του front office. Ανέλαβε την ομάδα το καλοκαίρι του ’12 και ενώ προηγουμένως ήταν assistant coach12)Αντικατέστησε τον Flip Saunders και την μετέτρεψε σε μια από τις δυνάμεις της Ανατολής, με συνεχείς παρουσίες στην post season. Ωστόσο, οι μουρμούρες γύρω από το όνομά του έχουν αρχίσει να αυξάνονται από το fan base του franchise, καθώς Beal και Wall ωριμάζουν.

Αν γίνει, δε, το πολυπόθητο μπαμ και αποκτηθεί ο Durant, τότε το προσδόκιμο ζωής του στον πάγκο, σε περίπτωση αποτυχίας13)Και ναι μιλάμε για πρωτάθλημα ανοιχτά σε αυτήν την περίπτωση, θα μειωθεί δραματικά. Πλεονέκτημά του πάντως, αποτελεί ότι πέρα της στήριξης του front office, χαίρει και της στήριξης των παιχτών. Χαρακτηριστικό, άλλωστε, είναι το προ πέντε μηνών παράδειγμα, όταν τα έβαλε με δημοσιογράφους για ένα δημοσίευμα που έφερνε τον Wall να τσακώνεται με το ιατρικό επιτελείο της ομάδας.

Τέτοιου είδους σκηνικά, στα οποία ο coach βγαίνει μπροστά και προστατεύει τους παίχτες του, είναι εκείνα τα οποία τον κάνουν να λατρεύεται από τους παίχτες του. Για καλό του, μακάρι να προστατεύσει και τα αποτελέσματά του.

Δεν κοιμάμαι τώρα πια τα βράδια

Δεν θέλει συζήτηση το πράγμα εδώ. Τα πάντα αρχίζουν και τελειώνουν στο Great Wall of Washington. Τα doubles-doubles στα οποία επιδίδεται είναι ό,τι καλύτερο έχει υπάρξει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, με τον Wall να είναι πολύ πιο aggressive στο παιχνίδι του. Θα ξενυχτήσουμε για να τον δούμε να ξεχύνεται στο παρκέ και να τελειώνει με spin move που όμοιά του δεν υπάρχει14)άντε καλά… Kι ο Westbrook, μην βρίζετε!. Την ίδια στιγμή βάζουμε στοίχημα πως ο Jamal Crawford aka shake ‘n’ bake, βλέπει αυτές τις κινήσεις του Wall και σκέφτεται: “10 χρόνια νεότερος να ήμουν, το κέρατό μου”

Το μαντείο του Ball Hog

Eίναι γεγονός πως η Ανατολή έχει δυναμώσει φέτος. Bucks και Heat θα είναι σίγουρα βελτιωμένοι και βλέπουν με αξιώσεις την περσινή 5η θέση της κατάταξης ή και ψηλότερα. Παίρνοντας ως δεδομένο πως η τύχη θα είναι με το μέρος των Wizards στον τομέα των τραυματισμών, οι πρωτευουσιάνοι δεν έχουν να φοβούνται τίποτα. Θα κινηθούν περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι15)46-36 με 48-34 ταβάνι και θα μπουν στην post season. Αν αποκλειστούν στον πρώτο γύρο θα υπάρξουν μεν μουρμούρες και γκρίνια, αλλά θα ξεπεραστεί γρήγορα ελέω free agency. Αν φτάσουν και πάλι στον δεύτερο, όλα καλά. Όπως και να έχει, άπαντες έχουν πολύ περισσότερο στο μυαλό τους τον Durant ντυμένο στα χρώματα των Wizards, παρά την πρόοδο της φετινής σεζόν.

The following two tabs change content below.

Gus Chr

Κώστα το λένε το παιδί, αλλά γυρνάει σπανίως όταν τον αποκαλούν με το κανονικό του όνομα. Φανατικός του twitter, λάτρης των guards και, όσο και αν δεν το παραδέχεται, κυρίως αυτών που ανήκουν στην κατηγορία “Vernon Maxwell”. Θα ήθελε να έχει διαρκείας στο Anfield, αλλά αφού δεν του έκατσε, έπιασε στασίδι στο Ball Hog. Εδώ θα τον βρείτε στην regular αρθρογραφία, λόγω του ένοχου παρελθόντος του με την αθλητική δημοσιογραφία. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.

References
1 Ο Bradley Beal ήταν η κυριότερη απουσία τους, ο οποίος μέχρι να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς χρειάστηκε να μπει ο Δεκέμβριος
2 Εντολές διοίκησης, με τον Thibodeau να βγάζει καπνούς από το κεφάλι
3 Kάντε χάρη στον εαυτό σας και διαβάστε το μονορούφι
4 Υπάρχει ήδη και το σχετικό hashtag #KD2DC
5 Κίνηση με την οποία διαφώνησε αρκετά μεγάλο ποσοστό των φίλων της ομάδας
6 Ενώ αρχικά είχαν επιλέξει τον Jerian Grant, τον οποίο μετά έστειλαν στην Atlanta και από εκεί κατέληξε στους Knicks
7 O άλλος είναι ο Chris Paul
8 Στατιστικά από το basketball-reference.com
9 Θα φοράει το 13 από φέτος
10 χαχαχαχαχαχα
11 Και να προσπαθήσει να επιδοθεί σε pace & space τύπου Warriors θα συμπληρώσουμε εμείς
12 Αντικατέστησε τον Flip Saunders
13 Και ναι μιλάμε για πρωτάθλημα ανοιχτά σε αυτήν την περίπτωση
14 άντε καλά… Kι ο Westbrook, μην βρίζετε!
15 46-36 με 48-34 ταβάνι