NBA Previews 2015-16: Detroit Pistons

Posted on Oct 7 2015 - 11:40am by Gus Chr

preview detroit

Τα όνειρα της περσινής σεζόν, έγιναν εφιάλτες. Η αισιοδοξία που έφερνε η τριάδα Smith – Monroe – Drummond πετάχτηκε στον κάλαθο τω αχρήστων. Ο coach Stan van Gundy διέγνωσε πως ο πρώτος αποτελούσε το βασικό πρόβλημα στο ρόστερ της ομάδας και τον έστειλε, πληρώνοντας το κατιτίς παραπάνω. Φέτος ο all-in-one coach, έχει τα κομμάτια του παζλ που επιθυμούσε και άπαντες στο Detroit σιγοψυθιρίζουν: “In Stan we trust”.

Τι κάνατε πέρυσι;

Σίγουρα παίξατε με την ψυχική υγεία του κόσμου του Detroit. Χρεοκόπησε που χρεοκόπησε η πόλη, ήρθε και η ανεκδιήγητη – ώρες ώρες – επίδοση των Pistons πάνω στο παρκέ, για να αποτελειώσει τους φίλους της ομάδας. Τι είχε μείνει στους ανθρώπους; Λίγη χαρά από την σπυριάρα. Αντ’ αυτού έβλεπαν αυτό:

Για να είμαστε δίκαιοι, βέβαια, δεν φταίει μόνο ο Josh Smith. Ο Van Gundy πίστεψε (και καλά έκανε) πως μπορεί να κάνει αυτό που δεν κατάφερε ο προκάτοχός του, Maurice Cheeks: να φέρει σε απόλυτη ισορροπία την προαναφερθείσα τριάδα. Ο 56χρονος προπονητής-GM εκτίμησε πως η ομάδα θα λειτουργεί καλύτερα με τον Smith βασικό στο “4” και τον Monroe ερχόμενο από τον πάγκο. Πέρασαν 28 παιχνίδια και ο Van Gundy πήρε την – σοφή – απόφαση να δώσει πόδι στον Smith. Σε αυτά τα 28 ματς, οι Pistons είχαν ρεκόρ 5-23, με τον Smith να κινείται στο εξωπραγματικό ποσοστό ευστοχίας του 39,1%1)Στατιστικά από το basketball-reference.com.

jsshot

Η λέξη “κλάμα” για το shot chart του Smith, δεν περιγράφει την κατάσταση.

Παρεπιμπτόντως, οι 13 από αυτές τις 23 ήττες, ήταν συνεχόμενες. Η φυγή του Smith έδειξε πως υπάρχει ζωή στο Detroit, με τους Pistons να επιδίδονται σε ένα 7-0, μετατρέποντας έτσι το 5-23 σε 12-23, δίνοντας ένα χαμόγελο στους φίλους τους. Ωστόσο, εκτιμούμε πως ο κλάδος των ψυχολόγων στο Detroit θα κράτησε κακία στον Van Gundy, για την φυγή του Smith. Αξίζει πάντως να υπενθυμίσουμε πως το franchise δεν άφησε έτσι τον πρώην παίχτη του, καθώς “τα λάθη πλερώνονται”. Και στην περίπτωση του Smith, θα πλερώνονται τόσο φέτος, όσο και του χρόνου, από $5,4 εκατομμύρια ανά σεζόν2)Μισθολόγια από το spotrac.com. Όχι κι άσχημα αγαπητέ Josh. Για να επιστρέψουμε, και να κλείσουμε, αγωνιστικά για την σεζόν που έφυγε, το τρένο των play offs, είχε αναχωρήσει πολύ νωρίς το ’14-’15, καθώς οι Pistons είχαν λυγίσει από εκείνο το 5-23. Highlight της περασμένης χρονιάς; Μάλλον, ο ερχομός του Reggie Jackson, κατά την διάρκεια της trade deadline day.

Ενώ εμείς περιμέναμε στα ATMs

… O Van Gundy έστηνε στις όχθες του ποταμού του Detroit τους Orlando Magic v.2.0. Οι αντιστοιχίες είναι ως εξής: Howard -> Drummond, Lewis -> Ilyasova, Turkoglu -> Morris, Carter -> Caldwell – Pope και Nelson -> Reggie Jackson. Παρατηρώντας πάντως το depth chart της ομάδας, υπάρχουν περισσότερες λύσεις από την περιφέρεια σε σχέση με εκείνους τους Magic, γεγονός που κάνει τον Van Gundy να στρίβει το μουστάκι του από χαρά.

Πέραν του σχεδιασμού και το πως τον φανταζόμαστε, για να το εξειδικεύσουμε το θέμα, οι Pistons απέκτησαν τους Steve Blake3)Trade με Nets, στους οποίους έστειλαν τον Quincy Miller, Ersan Ilyasova4)Έστειλαν τους Caron Butler και Shawne Williams στους Bucks, ενώ πήραν και τους Marcus Morris, Danny Granger και Reggie Bullock από τους Suns, στέλνοντάς τους μελλοντικά picks δεύτερου γύρου. Παράλληλα έχασαν τον Greg Monroe, αλλά αυτό ήταν αναμενόμενο, ενώ ελεύθερος έμεινε ο βετεράνος Tayshaun Prince,  ο οποίος κατέληξε στους Timberwolves. Οι κινήσεις της off season μόνο ως θετικές μπορούν να χαρακτηριστούν από την πλευρά μας, με το μόνο ερωτηματικό να είναι το γιατί ο Van Gundy φόρτωσε τόσο πολύ την θέση του point guard, μιας και μετράει τέσσερις παίχτες για την θέση αυτή. Μάλλον ο Dinwiddie αναμένεται να περάσει πολύ περισσότερη ώρα στο “2”, εκτός αν προκύψει αποχώρηση Jennings.

Τέλος (but not least), οι Pistons προχώρησαν και στην απόκτηση του, πρώην παίχτη του Ίκαρου Καλλιθέας και πρωταθλητή με τους San Antonio Spurs5)Πόσο ωραία γραφικό ακούγεται/φαίνεται όλο μαζί;;;, Aron Baynes, για τον οποίο κρατάμε ειδική μνεία (και στα $19,5 εκατομμύριά του) λίγο πιο κάτω. Από πλευράς draft, οι φίλοι των Pistons έχουν κάθε δικαίωμα να ενθουσιάζονται, καθώς είδαν την ομάδα του να επιλέγει τον Stanley Johnson, ο οποίος στο πρώτο οικογενειακό διπλό της ομάδας, μας πρόσφερε αυτό:

Depth Chart

PGReggie JacksonBrandon JenningsSteve Blake
SGKentavious Caldwell-PopeJodie MeeksSpencer Dinwiddie
SFStanley JohnsonReggie BullockDanny Granger
PFErsan IlyasovaMarcus MorrisAnthony Tolliver
CAndre DrummondAron BaynesJoel Anthony
Πλεονεκτήματα

Δεν ξέρουμε ακόμα αν θα αποτελέσει πλεονέκτημα, αλλά ο Van Gundy έχει χτίσει την ομάδα αυτή για να στρετσάσει το κάθε τι. Μην σας κάνει εντύπωση, για παράδειγμα, αν δείτε μεγάλα διαστήματα του Jodie Meeks στο “3”. Οι stretch καταστάσεις σίγουρα θα φέρουν πολύ περισσότερο σουτ στο επιθετικό flow των Pistons, κάτι που επιθυμεί και ο ίδιος ο coach.

Οι παρουσίες των Ilyasova, Meeks, Jennings6)Για τον οποίο δεν υπάρχει ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα επιστροφής, Caldwell-Pope και Blake σημαίνουν πυροβολισμούς κατά βούληση και κατά ριπάς από την περιφέρεια, έχοντας κοινό παρονομαστή τον Drummond, ο οποίος θα είναι εκεί για να μαζέψει τα σκουπίδια, όποτε αστοχούν οι συμπαίκτες του.

Πιο πάνω είπαμε πως ο Van Gundy στήνει την δεύτερη version των Magic και θέλει να μετατρέψει τον Drummond σε έναν Center που θα έχει σταθερά στο παιχνίδι του ένα 20-10. Και γιατί όχι άλλωστε; Αφού το παιδί έχει δείξει πως μπορεί να το κάνει.

Κακά τα ψέμματα πάντως, το μεγάλο πλεονέκτημα των φετινών Pistons είναι η αξιοπιστία που έχουν στην περιφέρεια. Αν μπορέσουν να επιδοθούν σε καλά ποσοστά από την γραμμή του τριπόντου7)Είναι γνωστό πως ο Van Gundy σιχαίνεται τα mid-range shots, τότε το Detroit θα αποτελέσει shooting celebration για το άθλημα.

Μειονεκτήματα

Τα κορμιά και κατ’ επέκταση το inside game. O κάθε coach στήνει την ομάδα του σύμφωνα με τις ανάγκες που έχει και – κυρίως – σύμφωνα με την δική του φιλοσοφία. Ο Van Gundy έφτασε στους τελικούς του NBA το 2010, έχοντας το stretch παιχνίδι ως ευαγγέλιο και πιστεύει πως μπορεί να το κάνει ξανά. Ωστόσο, τι θα γίνει σε παιχνίδια κόντρα σε ομάδες που διαθέτουν ισχυρή front court; Και δεν συζητάμε για την περίπτωση του διδύμου Randolph – Gasol, όπου η οποιαδήποτε ομάδα δεν έχει τύχη.

Μιλάμε για τους – παραπάνω από αξιοπρεπείς – Celtics8)Ο Χάτσιος τα λέει με πιο απολαυστικό τρόπο εδώ, οι οποίοι με τους Lee, Sullinger και Johnson είναι σε θέση να προκαλέσουν κάθε λογής προβλήματα στην ρακέτα. Προσευχή στους μπασκετικούς θεούς να μπαίνουν τα σουτ λοιπόν. Αλλιώς το τεσσάρι που θα πρέπει να κάνει box out είναι ο Ilyasova…

Ακόμα ένα μειονέκτημα είναι η επίδοση του Drummond από την γραμμή της φιλανθρωπίας. Ούτε λίγο, ούτε πολύ ο 22χρονος σουτάρει με εεε… εχμ… 39,7%… και όσο να πεις το Hack-a-Drummond θα υπάρξει σίγουρα στα πλάνα των αντιπάλων. Μην φοβάστε όμως, γι’ αυτό αποκτήθηκε ο Baynes9)Ποιος γέλασε;;;. Ο coach SVG πιστεύει πως ο διεθνής Αυστραλός έχει να δείξει αρκετά πράγματα ακόμα στο NBA, ενώ στο podcast “Lowe Post” του περασμένου καλοκαιριού όντας φιλοξενούμενος του Zach Lowe10)Μπορείτε να το ακούσετε εδώ – Kudos στον Ραδικόπουλο που μου το θύμισε, υπεραμύνθηκε της επιλογής των Pistons να του προσφέρουν $19,5 εκατομμύρια για τα επόμενα τρία χρόνια ($6,5 τον χρόνο).

ab

Το σημείο που στάθηκε ο νυν προπονητής του Detroit ήταν ότι ο Baynes είναι ένας ψηλός ίδιας κοψιάς με τον Drummond, ενώ μπορεί να απειλήσει και από πιο μακρυά σε σχέση με τον νεαρό. Επιπλέον, ο πρώην παίχτης των Spurs, αποτελεί έναν από τους καλύτερους ψηλούς στο NBA, όσον αφορά την επίδοση από την γραμμή των βολών11)Σε 139 παιχνίδια σουτάρει με 84,7%, γεγονός που τον κάνει υπερπολύτιμο σε καταστάσεις Hack-a-Drummond. Αναπόφευκτα, λοιπόν, υποψιαζόμαστε, πως ένας από τους βασικούς λόγους της απόκτησής του, ήταν τόσο ο όγκος του, όσο και οι βολές του.

Παράλληλα, ανησυχία επικρατεί από τις… νοσοκομειακές τάσεις της ομάδας, καθώς αυτήν την στιγμή οι Pistons έχουν μείνει μόνο με έναν άσσο. Jackson (Αναμένουμε αποτελέσματα της αξονικής στον αχίλλειο), Jennings (δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα) και Blake (διάσειση), είναι εκτός αυτήν την στιγμή, κάτι που σημαίνει πως ο Dinwiddie θα εκτελέσει χρέη point guard. “With ‘stache we stand” λοιπόν.

Προπονητής

Η αξία του Van Gundy είναι αδιαμφισβήτητη. Αποτελεί λίρα εκατό για όποια ομάδα τον έχει, ενώ κάθε ψηλός όταν ακούει ότι θα προπονείται από τον 56χρονο, κοιμάται ΜΟΝΟ με Barry White τα βράδια. Όπως έχει τονιστεί πιο πάνω, είναι λάτρης του stretch παιχνιδιού, ενώ ακόμα και αν εξαρτιόταν η ζωή του μεταξύ mid-range shot και τριπόντου, θα διάλεγε το δεύτερο με κλειστά μάτια. Ο Drazen θα συμφωνούσε μαζί σου coach, και το δείχνει στο 2’37” του παρακάτω video.

Ωστόσο, είναι και φανατικός της άμυνας με κάθε τρόπο, κάτι που είδαμε πέρυσι στις οδηγίες προς τους παίχτες του κόντρα στο San Antonio.

Είναι το απόλυτο αφεντικό του Detroit, καθώς όχι μόνο είναι head coach της ομάδας, αλλά και πρόεδρός της, γεγονός που φέρνει έναν αέρα αισιοδοξίας στην πόλη. Το δεδομένο για τον SVG, πάντως, είναι πως οι Pistons θα αποτελέσουν την τελευταία του προπονητική δουλειά, αφού το υποσχέθηκε στην γυναίκα του Kim12)Ο Van Gundy έχει υπογράψει πενταετές συμβόλαιο. Συνεπώς, οι φίλοι των Pistons, ελπίζουν πως αν δεν έχει γίνει πραγματικότητα η κατάκτηση ενός ακόμα πρωταθλήματος, τουλάχιστον ο Van Gundy θα αφήσει τον επόμενο προπονητή μια καλή παρακαταθήκη.

Δεν κοιμάμαι τώρα πια τα βράδια

Ώρα να δούμε τι μπορεί να κάνει μόνος του κάτω από τα καλάθια ο Drummond. Και ναι, αυτό από μόνο του έχει την αξία του για να ξενυχτήσει κανείς. Ο 22χρονος Center του Detroit είναι ίσως ο πιο άγουρος στο NBA αυτήν την στιγμή, αλλά και εκείνος με το μεγαλύτερο upside. Αν όλα πάνε καλά, ο Drummond θα μετατραπεί από ένα καλό πεντάρι σε φόβητρο της ρακέτας. Το έχει αποδείξει άλλωστε πως διαθέτει το πακέτο για να κάνει σταθερές αυτού του είδους τις εμφανίσεις:

Παράλληλα θα τονιστεί ξανά το περιφερειακό παιχνίδι της ομάδας. Με τους guards υγιείς, δεν πρέπει να υπάρχει τρόπος να μένουν κάτω από 25 τρίποντα ανά ματς. Είτε μπαίνουν, είτε όχι, είναι λόγος επίσης για να ξενυχτήσεις. Από την μία θα αποθεώνεις, από την άλλη θα περιμένεις με ποπ κορν να παρακολουθείς την γκρίνια του fan base. Σε κάθε περίπτωση, win-win για μας.

Το μαντείο του Ball Hog

Ο Van Gundy είναι υποψιασμένος φέτος και αποφασισμένος να μην κάνει τα περσινά λάθη. Η αλήθεια είναι πως οι φετινοί Pistons έχουν ξεκάθαρους ρόλους στο ρόστερ τους. Υπάρχει οργάνωση, σουτ, split, post game και – μάλλον – καλό transition. Σαφώς δεν μπορούν να πάνε χειρότερα από το περσινό 32-50. Μπορούν όμως να φτάσουν μέχρι την post season; Μετά από καιρό, η Ανατολή είναι αρκετά ενισχυμένη13)όχι ως προς τη Δύση, αλλά σε σχέση με τον εσωτερικό ανταγωνισμό και θα πρέπει να κάνουν προσπάθεια ώστε να διεκδικήσουν μία από τις θέσεις που οδηγούν στα play offs. Ωστόσο, θα πάω με την πλειάδα των οπαδών των άλλοτε Bad Boys και θα πω: In Stan we trust. Τα λέμε στην post season λοιπόν.

The following two tabs change content below.

Gus Chr

Κώστα το λένε το παιδί, αλλά γυρνάει σπανίως όταν τον αποκαλούν με το κανονικό του όνομα. Φανατικός του twitter, λάτρης των guards και, όσο και αν δεν το παραδέχεται, κυρίως αυτών που ανήκουν στην κατηγορία “Vernon Maxwell”. Θα ήθελε να έχει διαρκείας στο Anfield, αλλά αφού δεν του έκατσε, έπιασε στασίδι στο Ball Hog. Εδώ θα τον βρείτε στην regular αρθρογραφία, λόγω του ένοχου παρελθόντος του με την αθλητική δημοσιογραφία. Σταμάτησε να αρθρογραφεί στο Hog τον Ιούνη του 2019.

References
1 Στατιστικά από το basketball-reference.com
2 Μισθολόγια από το spotrac.com
3 Trade με Nets, στους οποίους έστειλαν τον Quincy Miller
4 Έστειλαν τους Caron Butler και Shawne Williams στους Bucks
5 Πόσο ωραία γραφικό ακούγεται/φαίνεται όλο μαζί;;;
6 Για τον οποίο δεν υπάρχει ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα επιστροφής
7 Είναι γνωστό πως ο Van Gundy σιχαίνεται τα mid-range shots
8 Ο Χάτσιος τα λέει με πιο απολαυστικό τρόπο εδώ
9 Ποιος γέλασε;;;
10 Μπορείτε να το ακούσετε εδώ – Kudos στον Ραδικόπουλο που μου το θύμισε
11 Σε 139 παιχνίδια σουτάρει με 84,7%
12 Ο Van Gundy έχει υπογράψει πενταετές συμβόλαιο
13 όχι ως προς τη Δύση, αλλά σε σχέση με τον εσωτερικό ανταγωνισμό