Euroleague 2015-16: …then we take Berlin

Posted on Oct 15 2015 - 6:50pm by Petros Kaounis

Η μεγάλη μέρα έφτασε. Από σήμερα και για ένα εξάμηνο περίπου τα βράδια της Πέμπτης και της Παρασκευής αποκτούν ξανά ενδιαφέρον. Μπασκετικό ενδιαφέρον, καθώς η κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση επιστρέφει σε πολλά παρκέ ανά την Ευρώπη και τραβάει το ενδιαφέρον κάθε φίλου του αθλήματος.

Euroleague

Η φετινή διοργάνωση ξεκινάει με τη σκιά της κόντρας μεταξύ FIBA Europe και ULEB να τη βαραίνει. Πέρυσι είχαμε δει τα πρώτα σημάδια από την αρχή της χρονιάς, τα οποία και γίνονταν πιο ευδιάκριτα όσο κυλούσε η σεζόν. Φέτος θα είναι η τελευταία χρονιά που το πρόγραμμα της διοργάνωσης θα ακολουθήσει τους ρυθμούς των προηγούμενων ετών, καθώς από του χρόνου θα μπουν στη μέση τα προκριματικά του Eurobasket 2017. Η κόντρα μεταξύ των δύο πλευρών, που στήθηκε με πρόφαση τις ημερομηνίες διεξαγωγής των προκριματικών, έχει ως πραγματική αιτία -τί άλλο- το οικονομικό όφελος. Έφτασε, μάλιστα, σε σημείο να απειλείται η συμμετοχή των παικτών που αγωνίζονται σε ομάδες της Euroleague με τις εθνικές των χωρών τους. Σε μια προσπάθεια να κρατήσει τους συλλόγους κοντά της, η ULEB, ανακοίνωσε αύξηση στα χρήματα που αυτές θα λαμβάνουν από την απλή συμμετοχή μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου (που πλέον θα φτάνει το € 1 εκατ.), αλλά δεν φτάνει ούτε στο ένα τρίτο των χρημάτων που υπόσχεται η FIBA Europe στην παρουσίαση του περυσινού της πλάνου. Η ιστορία θα μας απασχολήσει για όλη τη χρονιά καθώς μόλις προχτές είχαμε την τελευταία συνάντηση των δύο πλευρών με τους εκπροσώπους των συλλόγων.

Μέσα από τη σελίδα του The Ball Hog θα μπορείτε να παρακολουθείτε την αγωνιστική δράση της διοργάνωσης, αλλά και τις αναλύσεις που θα ακολουθούν στο τέλος κάθε αγωνιστικής. Πώς θα μπορούσαμε να λείπουμε εξάλλου εμείς από τη δεύτερη κορυφαία διοργάνωση στον πλανήτη, μετά το πρωτάθλημα του ΝΒΑ. Επίσης, στο τέλος της πρώτης φάσης της Euroleague θα δημοσιεύσουμε ένα μεγάλο αφιέρωμα με την αναλυτική παρουσίαση των κορυφαίων 16 ομάδων, τόσο αγωνιστικά, όσο και στατιστικά, και θα κάνουμε τις δικές μας εκτιμήσεις για τις κορυφαίες οκτώ που θα οδηγηθούν στα playoffs με τελικό στόχο πάντα, την κατάκτηση του Βερολίνου. Μέχρι τότε θα σας προτείνουμε που να εστιάσετε την προσοχή σας κάθε αγωνιστική, όχι μόνο σε επίπεδο παιχνιδιών, αλλά και σε επίπεδο παικτών.

Θα μου επιτρέψετε δύο προσωπικές παρατηρήσεις σε αυτό το σημείο, ως προς τον τρόπο διεξαγωγής που επιμένει να εφαρμόζει η ULEB. Δεν μπορεί να συνεχίσει να διεξάγεται ο πρώτος γύρος με αυτό το αδιάφορο σύστημα. Οι ομάδες θα πρέπει να μεταφέρουν τα αποτελέσματα τους στην επόμενη φάση, αλλιώς θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αδιάφορα παιχνίδια προς το τέλος της πρώτης φάσης, ανάμεσα σε συλλόγους που έχουν ήδη προκριθεί στη φάση του Top 16. Επίσης, δεν γίνεται να μην προηγείται του Top 16 κλήρωση και να συνεχίσει να υπάρχει ορισμός των ομάδων. Τα πράγματα θα γίνονταν ακόμα πιο ενδιαφέροντα αν υπήρχε κλήρωση, χωρισμένες σε δύο group δυναμικότητας, μεταξύ των 16 κορυφαίων ομάδων. Αυτές οι δύο αλλαγές, πάντα σε συνδυασμό, θα δίνανε ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης.

Week 1

Group A
Fenerbahce Istanbul vs FC Bayern Munich

Πού θα εστιάσουμε: Ξεκίνημα της ομάδας του Obradovic για κατάκτηση της κορυφής της Ευρώπης μετά από δύο χρόνια αποτυχίας με τον Σέρβο τεχνικό στον πάγκο τους. Χάσανε τον MVP της περυσινής διοργάνωσης, Bjelica, που μεταπήδησε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με εισιτήριο την καταπληκτική του χρονιά, αλλά απέκτησαν έναν παίκτη βαρόμετρο σαν τον Κώστα Σλούκα. Ο Σλούκας αποφάσισε να κάνει ένα βήμα παραπάνω στην καριέρα του και θα προσπαθήσει να αποδείξει πως δικαιούται πρωταγωνιστικό ρόλο σε ομάδα αυτού του επιπέδου. Από την άλλη, οι Γερμανοί κάθε χρόνο παρουσιάζουν αξιόμαχο σύνολο, αλλά δεν καταφέρνουν να κάνουν την υπέρβαση και να προκριθούν στα playoffs.

Παίκτες που θα ακολουθήσουμε: Ekpe Udoh από την πλευρά της Fenerbahce. Ναι, ο γνωστός Ekpe Udoh. Μην ρωτάτε γιατί πρέπει. Απλά πρέπει.

Από την πλευρά των Γερμανών τον K.C. Rivers, ο οποίος άφησε την Real Madrid για να ενσωματωθεί στο roster της Bayern. Η αλήθεια είναι πως το πέρασμα του από τους Μαδριλένους αποτέλεσε περισσότερο πισωγύρισμα παρά προωθητικό βήμα για την καριέρα του Αμερικάνου.

Crvena Zvezda Telekom Belgrade vs Strasbourg

Πού θα εστιάσουμε: Στην εκρηκτική ατμόσφαιρα που δημιουργούν σε κάθε εντός έδρας παιχνίδι οι οπαδοί των Σέρβων. Και οι δύο ομάδες, μαζί με τη Bayern Munich, θα δώσουν μάχη για την τέταρτη θέση του group που οδηγεί στον επόμενο γύρο της διοργάνωσης. Οπότε μιλάμε για ένα παιχνίδι εξαιρετικά σημαντικό και για την πορεία των δύο αυτών ομάδων στη διοργάνωση, και μάλιστα με το καλημέρα.

Παίκτες που θα ακολουθήσουμε: Στο roster των Σέρβων προστέθηκε ο Gal Mekel, παίκτης με σύντομο πέρασμα από το ΝΒΑ, και με καλό finish την περυσινή χρονιά με την Nizhny, με 11,7 πόντους και 4,7 assists. Σίγουρα θα αποτελέσει το πρώτο βιολί των Σέρβων φέτος.

Για τους Γάλλους, το frontcourt τους θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για φέτος, με την τριάδα των Beaubois, Collins και Campell να ανεβάζει ποιοτικά όλη την ομάδα. Ο πρώτος δεν κατάφερε να στεριώσει στο ΝΒΑ, λόγω τραυματισμών, και ο δεύτερος μας φέρνει εικόνες γέλιου στο μυαλό από το ΣΕΦ, αλλά και οι δύο μαζί, συν τον Campell, έχουν την ποιότητα για να τραβήξουν στις πλάτες τους το κάρο μιας μικρομεσαίας ομάδας.

Madry vs Melo

Madry vs Someone

Khimki Moscow Region vs Real Madrid

Πού θα εστιάσουμε: Το πρώτο μεγάλο παιχνίδι της χρονιάς. Ναι, ναι ξέρω, πως αυτή την αγωνιστική υπάρχει και το CSSKA Moscow – Maccabi, αλλά αν κάποιος κοιτάξει το φετινό roster της Khimki και τις προσθήκες που έκανε, λόγω της οικονομικής ευχέρειας που διαθέτει, θα ζαλιστεί. Μιλάμε για ομάδα που θα ξεκινάει με πεντάδα τους: Shved, Dragic, Koponen, Monia και Davis. Από την άλλη, έχουμε να κάνουμε την περυσινή πρωταθλήτρια Ευρώπης που σάρωσε όλα τα τρόπαια που βρήκε στο δρόμο της (τέσσερα στο σύνολο). Όσο για το roster της; Απλά το πληρέστερο, πάντα στα χαρτιά, που υπάρχει σε συλλογικό επίπεδο στην Ευρώπη. Ξεκίνημα με παιχνιδάρα λοιπόν!

Παίκτες που θα ακολουθήσουμε: Και τους 10 που θα είναι στο παρκέ οποιαδήποτε στιγμή. Απλό.

Group B
Ολυμπιακός Πειραιώς vs Cedevita Zagreb

Πού θα εστιάσουμε: Κάθε πρεμιέρα και δύσκολη. Ειδικά αν δεν παίζεις εντός έδρας αν και είσαι γηπεδούχος. Ο Ολυμπιακός, περισσότερο για λόγους ψυχολογίας και λιγότερο για αγωνιστικούς, θέλει να συνοδεύσει τη νίκη του με μια καλή εμφάνιση. Πάντα με όπλο την άμυνα του. Ειδικά φέτος, με μόνο όπλο την άμυνα του… Από την άλλη, οι Κροάτες θέλουν να χτυπήσουν την τέταρτη θέση και να προκριθούν στο Top 16 αλλά δεν φαίνεται πως θα το καταφέρουν. Αν και αυτό δεν σημαίνει πως δεν διαθέτουν ένα αξιόμαχο σύνολο.

Παίκτες που θα ακολουθήσουμε: Από την ομάδα του Πειραιά καλό θα ήταν να εστιάσουμε στην προσπάθεια που κάνει ο Patrick Young να μάθει να παίζει σωστά το pick ‘n’ roll. Μέχρι τότε απολαύστε τα καρφώματα του στην προθέρμανση. Από την πλευρά των Κροατών, ο White James, παίκτης με πέρασμα από το ΝΒΑ, θα είναι η δύναμη της ομάδας στην επίθεση και σίγουρα θα κάνει μερικές εξαιρετικές εμφανίσεις.

Limoges CSP vs Anadolu Efes Istanbul

Πού θα εστιάσουμε: Οι πρωταθλητές Γαλλίας μόνο στόχο έχουν την πρόκριση στο Top 16. Από την άλλη, η Efes του Ivkovic θέλει να φτάσει τουλάχιστον μέχρι το Final Four και για αυτό και έδωσε αρκετά χρήματα για να ενισχυθεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ενδεχομένως κάνοντας και την εντυπωσιακότερη προσθήκη της off season, με τον Brown. Ο Ivkovic βαδίζει σε γνωστά μονοπάτια ετών. Κορμός απο γηγενείς ταλαντούχους παίκτες και προσθήκες από ποιοτικούς ξένους σε θέσεις κλειδιά. Μέχρι και την επικότερη ανατροπή στην ιστορία της διοργάνωσης σου φέρνει αυτό το πλάνο1)Ναι, στον τελικό του Final Four της Κωνσταντινούπολης αναφερόμαστε. Διαφορετικοί στόχοι λοιπόν για τις δύο ομάδες και ξεκάθαρα μεγάλη διαφορά στην ποιότητα τους.

Παίκτες που θα ακολουθήσουμε: Προσωπικά έχω αδυναμία στον Dogus Balbay. Θα μου πείτε τόσοι καλοί παίκτες στο roster της Efes, αυτόν μας λες να παρακολουθήσουμε; Συγγνώμη, αλλά μεγάλωσα με την αφίσσα του Γιώργου Σιγάλα πάνω από το κρεβάτι μου. Από την πλευρά των Γάλλων θα ήθελα να δω τον Randy Culpepper. Ο ορισμός του streetball, κύριοι.

EA7 Emporio Armani Milano vs Laboral Kutxa Vitoria Gasteiz

Πού θα εστιάσουμε: Στην εισαγωγή του άρθρου ξέχασα να αναφέρω και μια τρίτη παρατήρηση όσο αφορά τον τρόπο διεξαγωγής της διοργάνωσης. Ας βάλει κάποιος έναν κλειδάριθμο ώστε να μην δούμε ξανά, για μερικά χρόνια τουλάχιστον, στον ίδιο όμιλο την Kutxa, την Milano, τον Ολυμπιακό και την Efes. Πραγματικά νιώθω μερικές φορές πως ζω τη μέρα της μαρμότας με τις ανά μεταξύ τους αναμετρήσεις. Πέρα από την πλάκα όμως, το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι αρκετά σημαντικό για την τελική κατάταξη του συγκεκριμένου group. Αν αυτή είχε καμία σημασία βέβαια για τη δεύτερη φάση…

Παίκτες που θα ακολουθήσουμε: Προσωπική συμπάθεια στον Krunoslav Simmon, που το καλοκαίρι πήγε να κάνει τη ζημιά στην Εθνική μας στο παιχνίδι που έλειπε ο Bogdanovic.

Επίσης, θαυμασμός για το ταλέντο του Alessandro Gentile.

Από την πλευρά των Ισπανών θα ξεχωρίσω τον Tornike Shengelia και το πάθος που βγάζει σε κάθε φάση που συμμετέχει, προερχόμενος και αυτός από εξαιρετικό Eurobasket, όπως άλλωστε και οι δύο προαναφερθέντες.

Group C
Pinar Karrisyaka Izmir vs FC Barcelona Lassa

Πού θα εστιάσουμε: Πρώτη εμφάνιση της μεγαλύτερης περυσινής ομάδας-έκπληξη στην Ευρώπη στην κορυφαία διοργάνωση, με αυτή να λαμβάνει χώρα εναντίον μίας από τις ιστορικότερες ομάδες του θεσμού και μάλιστα με έξι rookies στη διοργάνωση παίκτες στο roster της. Μπορεί η πρωταθλήτρια Τουρκίας να έχει αρκετές αλλαγές στο roster της σε σχέση με πέρυσι, αλλά θα αξιοποιήσει τη δυναμική της έδρας της απέναντι σε κάθε αντίπαλο. Η FC Barcelona Lassa έχει και αυτή αρκετούς νέους παίκτες στο δυναμικό της, αλλά κουβαλάει την εμπειρία της σε κάθε παιχνίδι.

Παίκτες που θα ακολουθήσουμε: Από την πλευρά των Τούρκων στον Κολομβιανό Juan Palacios, των 12 πόντων και 7 rebounds μ.ο. πέρυσι στο δρόμο για την κατάκτηση του πρωταθλήματος Τουρκίας. Από την πλευρά των Ισπανών στον αγαπημένο μας, και προερχόμενο από εκπληκτικό τουρνουά στο Eurobasket, Tomas Satoransky και φυσικά στο δικό μας παιδί, Αλέξανδρο Βεζένκοφ, στο ξεκίνημα της πορείας του για το δρόμο προς το ΝΒΑ.

Lokomotiv Kuban Krasnodar vs Παναθηναϊκός

Πού θα εστιάσουμε: Η επιστροφή του Νικ Καλάθη στην Ευρώπη απέναντι στην ομάδα με την οποία κατέκτησε το Eurocup και τον τίτλο του MVP της διοργάνωσης. Επίσης, η επιστροφή του coach Μπαρτζώκα σε πάγκο συλλόγου απέναντι στην ομάδα – κρυπτονίτη του. Εξαιρετικά σύνολα και οι δύο ομάδες και περιμένουμε ένα παιχνίδι με μεγάλο ενδιαφέρον και αμφίρροπη εξέλιξη.

Παίκτες που θα ακολουθήσουμε: Από την πλευρά της Kuban ο Malcom Delayne σίγουρα θα θέλει να συνεχίσει τις καλές χρονιές του στην Ευρώπη, και τί καλύτερο από ένα δυνατό ξεκίνημα; Από την πλευρά του Παναθηναϊκού ίσως δούμε φέτος την κλοπή της χρονιάς, όσο αφορά αξία παίκτη- συμβόλαιο παίκτη- προσφορά παίκτη, στο πρόσωπο του James Feldeine.

Stelmet Zielona Gora vs Zalgiris Kaunas

Πού θα εστιάσουμε: Σε κάποιο άλλο παιχνίδι λογικά; Η αλήθεια είναι πως αν κάποιος θέλει να παρακολουθήσει φέτος τη Zalgiris ας περιμένει να το κάνει σε κάποια από τις επόμενες αγωνιστικές, απέναντι σε κάποιον ισχυρότερο αντίπαλο. Αν κάποιος θέλει να παρακολουθήσει τους Πολωνούς, να στείλει βιογραφικό στο site γιατί ψάχνουμε αρθρογράφο.

Παίκτες που θα ακολουθήσουμε: Τον Dee Bost φυσικά. Παίκτης που έχει ξεσκονίσει αρκετούς πάγκους ομάδων ΝΒΑ και κατέληξε να παίζει στη D- League σίγουρα είναι ικανός να προσφέρει θέαμα.

Από τη Zalgiris θα θέλαμε να δούμε τον Ian Vougioukas σε αυτή την στάση της καριέρας του. Οκ, πλάκα κάνω. Φυσικά τον τεράστιο Renaldas Seibutis, τον Ultimate Warrior της Euroleague.

Group D
CSSKA Moscow vs Maccabi Fox Tel Aviv

Πού θα εστιάσουμε: Το δεύτερο μεγάλο παιχνίδι της αγωνιστικής, με δύο από τις ιστορικότερες ομάδες του θεσμού να κοντράρονται. Τί καλύτερο για καλωσόρισμα στη φετινή χρονιά.

Παίκτες που θα ακολουθήσουμε: Milos Teodosic για να δούμε αν η περίοδος ντεφορμαρίσματος του συνεχίζεται μετά από τόσο κακό Eurobasket που έκανε. Και φυσικά τον Jordan Farmar από την πλευρά των Ισραηλινών, στην επιστροφή του στους -αιώνιους- πρωταθλητές Ισραήλ.

Darussafaka Dogus Istanbul vs Dinamo Banco Di Sardegna Sassari

Πού θα εστιάσουμε: Στην πρώτη εμφάνιση των Τούρκων στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, ενάντια σε ένα καλό και μαχητικό σύνολο, που φέτος θέλει να κάνει την υπέρβαση. Και οι δύο ομάδες παίζουν με μεγαλύτερη προσήλωση στο αμυντικό κομμάτι του παιχνιδιού τους, οπότε δεν αναμένουμε καμία επιθετική πανδαισία, αλλά ένα σκληρό, δυνατό παιχνίδι.

Παίκτες που θα ακολουθήσουμε: Jamon Gordon και Marcus Slaughter από την πλευρά των νεοφώτιστων. Εμπειρία, δύναμη και, πρώτα απ’ όλα, άμυνα. Από την πλευρά των Ιταλών θα θέλαμε να δούμε τον Brent Petway, μιας και ήδη μας έλειψε. Όχι, για τις γνωστές ερμηνευτικές του ικανότητες, αλλά για τα όσα μπορεί να δώσει στο παρκέ όταν είναι υγιής και τις φάσεις που μπορεί να προσφέρει και να ξεσηκώσουν ακόμα και κοινό όπερας που τον έχει πάρει στα αναπαυτικότατα καθίσματα.

Unicaja Malaga vs Brose Baskets Bamberg

Πού θα εστιάσουμε: Πέρα από το πρώτο ζευγάρι αυτού του group, το οποίο και θα κατακτήσει τις δύο πρώτες θέσεις του, οι υπόλοιπες τέσσερις ομάδες ξεκινάνε από το ίδιο σημείο. Οπότε τα μεταξύ τους παιχνίδια θα κρίνουν και τις υπόλοιπες δύο θέσεις που οδηγούν στο Top 16. Άρα και να βαριέσαι να δεις το συγκεκριμένο παιχνίδι, πρέπει, αν σε ενδιαφέρει η πορεία και η κατάταξη του ομίλου.

Παίκτες που θα ακολουθήσουμε: Τον Nemanja Nedovic να κουμαντάρει ορχηστρικά την ομάδα της Ισπανίας και τον Richard Hendrix να μασάει σίδερα κάτω από τις ρακέτες.

Για τους Γερμανούς, θα ήθελα να δω τον Νίκο Ζήση να αποτελεί επιτέλους το νο.1 βιολί σε μια ομάδα. Έστω και σε αυτή την ηλικία και σε αυτού του επιπέδου ομάδα. Ειδικά αν συνεχίσει τις καλές εμφανίσεις του Eurobasket.

Υ.Γ.1: Η χρονιά δυστυχώς ξεκινάει με το βάρος της απώλειας του Nate Huffman, που έφυγε λίγες ώρες πριν το πρώτο τζάμπολ της φετινής σεζόν στα 40 του, νικημένος από τον καρκίνο.

Υ.Γ.2: Και για να γυρίσουμε εκεί από όπου ξεκινήσαμε αυτό το άρθρο

Καλή Euroleague season σε όλες/ους!

The following two tabs change content below.

Petros Kaounis

Πρωταθλητής LOL Fantasy League 2014-15 ενάντια σε κάθε λογική. H απαγόρευση του hand-checking σκότωσε μια πολλά υποσχόμενη μπασκετική καριέρα. Βλέποντας τα όνειρά του να γίνονται συντρίμμια, το έριξε στα βιβλία. Όταν τα άλλα παιδάκια προσπαθούσαν να αντιγράψουν στα τσιμέντα τις φιγούρες του MJ, αυτός αντέγραφε τις αγκωνιές του Bill Laimbeer. Από οικονομολόγος κατέληξε συντάκτης στη μεγαλύτερη μπασκετική ιστοσελίδα του κόσμου (www.theballhog.net), με μοναδικό του στόχο να φάει την έδρα του Zach Lowe. Αγαπημένη του Pick Up Line: «Ώστε δεν πρόλαβες τον Γκάλη με σορτσάκι,ε;; Ενδιαφέρον…».

References
1 Ναι, στον τελικό του Final Four της Κωνσταντινούπολης αναφερόμαστε