Euroleague Week 1 Shootaround

Posted on Oct 19 2015 - 6:20pm by Petros Kaounis
Categorized as
2076
Tagged as

Euroleague

Group A

Crvena Zvezda Telekom Belgrade 81-59 Strasbourg
Ο Marjanovic έφυγε, ζήτω ο Zirbes

Ξεκίνημα με βροχή τριπόντων από τους Γάλλους και τον Beaubois (17 πόντοι) να πετυχαίνει 3/4 και να κρατάει σταθερά τους φιλοξενούμενους μπροστά στο σκορ μέχρι και το τέλος του πρώτου δεκαλέπτου. Από εκεί και πέρα, όμως, ξεκίνησαν τα λάθη των Γάλλων (25 λάθη συνολικά στο παιχνίδι) και ήρθε από τον πάγκο ο Zirbes (18 πόντους, 7 rebounds). Η διαφορά έφτασε μέχρι και τους 13 πόντους, για να πέσει στους 11 με το τέλος του ημιχρόνου. Πώς; Έτσι.

Συνεχόμενα λάθη για τη Strasbourg, εύκολοι πόντοι για τον Crvena Zvezda

Τα λάθη των Γάλλων συνεχίστηκαν και στο δεύτερο ημίχρονο και οι Σέρβοι βρήκαν την ευκαιρία να τρέξουν το γήπεδο και να πετύχουν εύκολους πόντους, ώστε να ανοίξουν ακόμα περισσότερο τη διαφορά και να τη φτάσουν μέχρι και το +20. Τα τελευταία οκτώ λεπτά του παιχνιδιού ήταν απλά διαδικαστικά, καθώς ο νικητής είχε κριθεί και το μόνο που ενδιέφερε ήταν η τελική διαφορά για τις ισοβαθμίες στον όμιλο.

MVP του παιχνιδιού

Οι Σέρβοι μπορεί και να ξεχάσουν πιο γρήγορα απ’ ότι αναμενόταν τη φυγή του Marjanovic για το ΝΒΑ, αν ο Γερμανός center συνεχίσει με τέτοιες εμφανίσεις τη διοργάνωση.

Fenerbahce Istanbul 74-67 FC Bayern Munich
Άγχος από τη μία, μαχητικότητα από την άλλη

Αγχωτικό ξεκίνημα για την ομάδα του Obradovic, με νίκη μέσω ανατροπής απέναντι σε μια μαχητική ομάδα όπως η Bayern. Και τα δύο σκέλη της παραπάνω πρότασης δεν αποτέλεσαν έκπληξη πάντως. Η Fenerbahce συνηθίζει να ξεκινάει τις σεζόν της μέτρια -έως άσχημα-, για να φορτσάρει την κατάλληλη εποχή. Όπως όλες οι ομάδες του Obradovic εξάλλου. Από την άλλη, οι Γερμανοί έχουν αποδείξει με τις εμφανίσεις τους στη διοργάνωση πως είναι ένα μαχητικό σύνολο, που σιγά-σιγά μαζεύει την εμπειρία για να κάνει το βήμα παραπάνω.

Νίκη-ανατροπή

Στο πρώτο δεκάλεπτο η υπεροχή των φιλοξενούμενων ήταν ξεκάθαρη. Επέβαλλαν τον γρήγορο ρυθμό τους και, μετά από ένα μουδιασμένο ξεκίνημα, απάντησαν με ένα σερί 16-2 και βρέθηκαν μπροστά με 10-20 με τη λήξη του πρώτου δεκαλέπτου.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο η κακή εικόνα της Fenerbahce δεν άλλαξε και η Bayern, με μπροστάρη τον Renfroe (14 πόντους, 4 assists και 4 rebounds) και συμπαραστάτη τον Bryant (7 πόντοι και 7 rebounds), κατάφερε να φτάσει τη διαφορά μέχρι και το +15. Αν δεν ήταν ο εξαιρετικός, στο γνώριμο ρόλο του, Σλούκας το ημίχρονο θα είχε κλείσει με τη Fenerbahce πολύ πιο πίσω στο σκορ. Το -9 ήταν ιδιαίτερα κολακευτικό για τους Τούρκους (39-30).

Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου ο Datome (15 πόντους και 6 rebounds) ανέλαβε την αφύπνιση ολόκληρης της ομάδας και με δικά του καλάθια έφτασε το παιχνίδι στα ίσα (44-44). Η Bayern, όμως, απέδειξε το πόσο προετοιμασμένη ήταν για αυτό το παιχνίδι και με νέο σερί ξέφυγε και πάλι στο +12, με το τρίτο δεκάλεπτο να τελειώνει με 59-52.

Κάπου εκεί όμως άρχισε να λειτουργεί η άμυνα των Τούρκων (άφησαν τους Γερμανούς χωρίς πόντο για τα πρώτα τέσσερα λεπτά) και να μπαίνουν τα μακρινά σουτ, που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν κατέληγαν στο καλάθι ούτε με αίτηση (κυρίως τον Dixon και Bogdanovic). Όταν κατάφεραν και ξέφυγαν στο σκορ το παιχνίδι έδειχνε πως δεν σηκώνει άλλο come back από την πλευρά της Bayern.

MVP του παιχνιδιού

Ο Jan Vesely δείχνει να συνεχίζει σε ρυθμούς περυσινής season και Eurobasket και τελείωσε το παιχνίδι με 11 πόντους, 11 rebounds και 5 assists. Ένας παίκτης που στο NBA προκαλούσε γέλιο, φαίνεται πως με την επιστροφή του στην Ευρώπη πάγωσε τα όποια ειρωνικά χαμόγελα.

Khimki Moscow Region 84-70 Real Madrid
Γεμίσαμε αρκούδες φέτος

Αυτό δεν είναι διοργάνωση μπάσκετ, είναι Αρκτική περιοχή γεμάτη πολικές αρκούδες. Οι ρώσικες ομάδες ξεκίνησαν με 3/3 την πρώτη εβδομάδα της διοργάνωσης και μάλιστα απέναντι σε τρεις από τις ιστορικότερες και δυνατότερες ομάδες της διοργάνωσης, όπως είναι ο Παναθηναϊκός, η Real και η Maccabi. Μερικές φορές τα μεγάλα μπάτζετ παίζουν σημαντικό ρόλο τελικά.

Ντέρμπι στα χαρτιά

Ένα παιχνίδι που ντέρμπι το περιμέναμε, περίπατος μας βγήκε. Η Real έχει ξεκινήσει απογοητευτικά τη σεζόν με μόλις 1/5 νίκες. Τη δεύτερη της την πέτυχε το Σαββατοκύριακο στο Ισπανικό πρωτάθλημα και η πρώτη της ήταν απέναντι στη Barau για το Διηπειρωτικό. Το παιχνίδι αυτό το περιμέναμε με ανυπομονησία για δύο λόγους:

α) Γιατί ήταν κάτι σαν το άτυπο super cup της Ευρώπης (κάτοχος Euroleague vs κάτοχος Eurocup).

β) Για τα ονόματα που διαθέτουν στο roster τους και οι δύο ομάδες.

Οι Ρώσοι ξεκίνησαν δυνατά και με τους Augustine, Todorovic και Monia να πετυχαίνουν συνολικά 26 πόντους στο πρώτο ημίχρονο, και βρέθηκαν μπροστά με 43-32 στο τέλος αυτού. Στο δεύτερο ημίχρονο πήρε μπροστά και ο Shved (13 πόντους, 4 rebounds και 4 assists) και διατήρησε το προβάδισμα σε διψήφια επίπεδα για τους Ρώσους μέχρι και το τέλος.

Οι Ρώσοι πίεζαν συνεχώς πάνω στην μπάλα και την έκλεψαν 10 φορές για να πετύχουν εύκολους πόντους σε ανοιχτό γήπεδο. Στις σετ καταστάσεις παιχνιδιού, κατάφεραν να βάλουν την μπάλα στη ρακέτα και να πάρουν πόντους από τους Augustine και Todorovic, καθώς και να κερδίσουν και τη μάχη των rebounds, με 40 έναντι μόλις 30.

MVP του παιχνιδιού

Το μεγάλο ταλέντο που ακούει στο όνομα Todorovic, πέτυχε 15 πόντους, κατέβασε 8 rebounds, μοίρασε 2 κοψίματα και μάζεψε 22 βαθμούς στο ranking. Next big thing για πολλούς λόγους.

Group B

Ολυμπιακός 75-61 Cedevita Zagreb
Καλή η άμυνα αλλά να δέσει και η επίθεση

Οι περυσινοί finalists της διοργάνωσης για 25 λεπτά τα βρήκαν σκούρα απέναντι στη μαχητική Cedevita. Αν και η άμυνα των ερυθρολεύκων ήταν καλή από το ξεκίνημα του παιχνιδιού, όταν ανέβηκε επίπεδο έδωσε και τις λύσεις στην επίθεση, λύσεις που στο πρώτο ημίχρονο έδειχναν να λείπουν.

Με το ξεκίνημα του παιχνιδιού ο Ολυμπιακός επιχείρησε να βάλει την μπάλα μέσα στη ρακέτα και να πάρει πόντους από τα ποσταρίσματα του Πρίντεζη και την εκτέλεση του pick‘n’roll μεταξύ Σπανούλη και Young. Όσο δούλευαν αυτά, δεν φαινόταν η εξαιρετική αστοχία στα σουτ πίσω από τα 6,75 (2/18 προσπάθειες για τους ερυθρόλευκους στο πρώτο ημίχρονο).

Στο κομμάτι της άμυνας όμως, η έλλειψη λύσης πίσω από τον Αμερικάνο (δεν αγωνίστηκε ο Milutinov λόγω ενοχλήσεων στο γόνατο) και οι αλχημείες με Αγραβάνη και Τσαϊρέλη στη θέση 5, έδωσαν την ευκαιρία στους Zubcic (16 πόντους και 6 rebounds) και Bilan (10 πόντους) να κρατάνε τους Κροάτες μέσα στο παιχνίδι.

Από την άμυνα η ώθηση στην επίθεση

Το μπάσκετ δεν είναι επιστήμη, είναι μια ανάλυση δεδομένων και σωστή εκμετάλλευση μιας αλληλουχίας καταστάσεων. Αν έχεις όρεξη, θα παίξεις καλή άμυνα. Αν παίξεις καλή άμυνα, θα βρεις ευκαιρίες για τρέξιμο σε ανοιχτό γήπεδο. Αν τρέξεις σε ανοιχτό γήπεδο, θα βρεις ανοργάνωτες άμυνες. Αν βρεις ανοργάνωτες άμυνες, θα πετύχεις εύκολα καλάθια. Αν πετύχεις εύκολα καλάθια, θα ανέβει η αυτοπεποίθηση και στα σουτ. Αν ανέβει η αυτοπεποίθηση στα σουτ, αυτά θα μπουν.

Έτσι, λοιπόν, στο σημείο που ο Ολυμπιακός έκλεισε κάθε δίοδο προς τη ρακέτα του, βελτίωσε τις περιστροφές τους και κράτησε τους Κροάτες χωρίς καλάθι για οκτώ λεπτά, και εύκολα καλάθια έβαλε και τα σουτ μπήκαν. Οι Μάντζαρης και Lojeski έβαλαν τα τρίποντα και άνοιξαν τη διαφορά ώστε ο Ολυμπιακός να εξασφαλίσει τη νίκη.

Παρατηρήσεις

Ακόμα είναι νωρίς για οποιοδήποτε συμπέρασμα, αλλά δύο- τρεις παρατηρήσεις μπορούμε να κάνουμε βασιζόμενοι στη συγκεκριμένη εμφάνιση.

  • Strawberry και Hackett τελείωσαν το παιχνίδι χωρίς πόντο και με 0/5 προσπάθειες συνολικά. Αν ο Ολυμπιακός δεν πάρει σκορ από αυτούς τους δύο παίκτες κατά τη διάρκεια της χρονιάς, θα έχει σοβαρότατο πρόβλημα.
  • Καλές οι έξτρα πάσες στην περιφέρεια για να βρεθεί το ανοιχτό σουτ, αλλά η υπερβολική τους χρήση οδηγεί καμιά φορά σε εκνευρισμό τους πάντες. Ο Ολυμπιακός δεν φαίνεται να έχει παίκτη για να βάλει την μπάλα στο παρκέ μετά από προσποίηση και να μπει προς το καλάθι. Αυτός ο ρόλος πέρυσι υπήρχε στο πρόσωπο του Darden και φέτος, θεωρητικά, τον έχει αναλάβει ο Strawberry.
  • Η ομάδα, είναι δεδομένο πως, θα ανέβει και θα βελτιωθεί όσο βάζει παιχνίδια στα πόδια της και βρίσκει τους αυτοματισμούς σε επίθεσης και άμυνα. Αυτά τα δύο, όμως, πρέπει κάποια στιγμή να ισορροπήσουν, γιατί αλλιώς θα καταλήξουμε να παρακολουθούμε ένα αντίγραφο της Limoge του Maljkovic και του Παναθηναϊκού του Πεδουλάκη.
MVP του παιχνιδιού

Ο Patric Young έκανε την πρώτη του καλή εμφάνιση με τη φανέλα του Ολυμπιακού και για αυτό έχει ένα μικρό προβάδισμα από τον συνήθη ύποπτο Πρίντεζη. Ο Αμερικάνος ψηλός τελείωσε το παιχνίδι με 16 πόντους, 6 rebounds, 4 blocks, 2 assists και 2 κλεψίματα και έδειχνε να το απολαμβάνει. Συγκέντρωσε συνολικά 26 πόντους στο ranking και αναδείχθηκε MVP της Week 1 της διοργάνωσης.

Limoges CSP 77-89 Anadolu Efes Istanbul
Ανωτερότητα αποδεδειγμένη στο παρκέ

Η ομάδα του Ivkovic πέρασε με άνεση από τη Γαλλία, αποδεικνύοντας τη θεωρητική της ανωτερότητα στο παρκέ. Η τουρκική ομάδα ήταν εξαιρετικά εύστοχη από την περιφέρεια (15/27) και μοίρασε 13 assists παραπάνω. Το εντυπωσιακό είναι πως αυτή η διαφορά δημιουργήθηκε από την εμφάνιση ενός και μόνο παίκτη: του Heurtel, ο οποίος μοίρασε 15 assists!

Εξίσου εντυπωσιακό είναι πως η Efes τελείωσε το παιχνίδι με έξι παίκτες να πετυχαίνουν διψήφιο αριθμό πόντων (Tyus, Batuk, Saric, HeuJrtel, Diebler και Dunston), ενώ από την πλευρά των Γάλλων μόνο ο Schaffartzik διασώθηκε, με 20 πόντους.

Οι Τούρκοι πέτυχαν 30 πόντους στην πρώτη περίοδο (17-30 το σκορ στο τέλος αυτής) και δημιούργησαν διαφορά από την αρχή του παιχνιδιού. Διαφορά που διατήρησαν μέχρι το τέλος του.

MVP του παιχνιδιού

Φυσικά ο Heurtel ο οποίος έδωσε 15 assists και οργάνωσε μαεστρικά την επίθεση της Efes, πετυχαίνοντας, παράλληλα, και 10 πόντους.

ΕΑ7 Emporio Armani Milano 78-76 Laboral Kutxa Vitoria Gasteiz
Παραλίγο ανατροπή, παραλίγο σοκ

Η ομάδα της Βασκίας ξεκίνησε δυνατά το παιχνίδι και κατάφερε να προηγηθεί με 17-23 στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου, με τον Causeur να πετυχαίνει και τους 6 πόντους του σε αυτό το διάστημα. Το παιχνίδι ήταν αντανάκλαση του παραδοσιακού στυλ των δύο ομάδων, οι οποίες στηρίζονται περισσότερο στο επιθετικό κομμάτι, παρά στο αμυντικό.

Οι Hummel και McLean (10 και 13 πόντους αντίστοιχα) βοήθησαν την ομάδα του Μιλάνο να κάνει την ανατροπή και να πάει στα αποδυτήρια με το μικρό προβάδισμα του +2, με το παιχνίδι να θεωρείται ισορροπημένο, στο ημίχρονο. Με την επιστροφή από τα αποδυτήρια, η Kutxa έσπασε τα καλάθια με την αστοχία της και παρέμεινε τέσσερα λεπτά χωρίς πόντο, επιτρέποντας στους Ιταλούς να φτάσουν τη διαφορά στο +12 αρχικά και στο +17 στη συνέχεια για να τελειώσει το τρίτο δεκάλεπτο με 61-46.

Και εκεί που όλα έδειχναν πως η Armani θα επικρατήσει άνετα, με τη διαφορά να φτάνει τους 20 πόντους υπέρ της στο 36ο λεπτό, τότε έπαθε black out και επέτρεψε στους Βάσκους να επιστρέψουν στο παιχνίδι. Η πίεση σε όλο το γήπεδο απέδωσε, και τα λάθη των Ιταλών έφεραν το σκορ στο 76-73, 5 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος. Ο Μπουρούσης (13 πόντους και 8 rebounds) ήταν εξαιρετικός στο διάστημα της προσπάθειας επιστροφής των Βάσκων, αλλά η ολική ανατροπή δεν ήρθε, καθώς ο Lafayette ήταν ψύχραιμος από τη γραμμή της φιλανθρωπίας.

MVP του παιχνιδιού

Ο McLean με 13 πόντους σε 18 λεπτά συμμετοχής με 3/3 δίποντα και 7/7 βολές ήταν αυτός που έκανε τη διαφορά για τους Μιλανέζους.

Group C

Pinar Karsiyaka Izmir 71-62 FC Barcelona Lassa
Η πρώτη ”έκπληξη” της χρονιάς στη διοργάνωση

Πρώτο χρονικά παιχνίδι για φέτος και πρώτη ”έκπληξη” για τη φετινή διοργάνωση. Γιατί εισαγωγικά στη λέξη έκπληξη; Μα γιατί η ανωτερότητα και η ετοιμότητα των πρωταθλητών Τουρκίας φάνηκε ξεκάθαρα στο παρκέ και δεν ήταν μια κλεμμένη νίκη.

Σε μια αποδεδειγμένα καυτή έδρα, τί καλύτερο από ένα δρόσισμα στο ημίχρονο;

Θα περάσουν δύσκολες στιγμές οι φιλοξενούμενοι σε ένα πραγματικά μπασκετικό γήπεδο με παλμό και τον κόσμο να κρέμεται πάνω από το κεφάλι των παικτών.

{114BE715-AA22-4DB2-A09F-827F4938BA13}flexible

Σαφές πλάνο από τους γηπεδούχους, έλλειψη λύσεων από τους φιλοξενούμενους

Το παιχνίδι ξεκίνησε με την Karsiyaka να παίζει δυνατά από την αρχή και να ζητάει συγκεκριμένα πράγματα από το παιχνίδι της. Πλάνο να περνάει η μπάλα στο ποστ στην επίθεση, με βασικό στόχο τον Iverson (16 πόντους, 8 rebounds) και την άμυνα της να κλείνει γύρω από τον Tomic (5 πόντους με 1/5 προσπάθειες). Η Barcelona έμεινε μέχρι το τέλος του πρώτου ημιχρόνου μέσα στο παιχνίδι, κυρίως λόγω της ευστοχίας του Doellman (14 πόντους, 7 rebounds) και του Περπέρογλου (11 πόντους με 4/5 προσπάθειες).

Στο δεύτερο ημίχρονο, όμως, οι λύσεις για τους Ισπανούς αποδείχθηκαν λίγες, ενώ από την πλευρά των Τούρκων, όταν ο Iverson χρειαζόταν ανάσες, έπαιρναν τη σκυτάλη οι τρεις Αμερικάνοι της ομάδας, Ragland, Carter και Gabriel.

MVP του παιχνιδιού

Οι Iverson και Gabriel δημιούργησαν τη διαφορά μέσα στη ρακέτα και στις δύο πλευρές του γηπέδου.

Πάθος σε κάθε φάση

Lokomotiv Kuban Krasnodar 81-70 Παναθηναϊκός
Κακή παράδοση

Ο Παναθηναϊκός γνώρισε την τρίτη συνεχόμενη εκτός έδρας ήττα του σε πρεμιέρα της Euroleague. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχει παίξει τρία παιχνίδια εκτός την πρώτη αγωνιστική και τα έχει χάσει όλα.

Κεφάλαιο Μπαρτζώκας

Πολλές φορές όλα αυτά τα άρθρα περί κόμπλεξ του coach απέναντι στον Παναθηναϊκό και κακή ψυχολογία που τον οδηγούσε σε απώλεια ηρεμίας, φαντάζουν από γραφικά μέχρι κακεντρεχή. Αλλά όταν βλέπεις παίκτες της νυν ομάδας του (Delaney) να του αφιερώνουν τη νίκη μετά το τέλος, λέγοντας πως γνώριζαν την ιδιαιτερότητα του παιχνιδιού, τότε ένα κομμάτι απ’όσα έχουν καταλογιστεί στον Μπαρτζώκα, μάλλον ο ίδιος επιβεβαιώνει πως ισχύει.

Το παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε ιδανικά το παιχνίδι και με σωστές επιλογές στην επίθεση και πιεστική άμυνα στους περιφερειακούς της Kuban, προηγήθηκε με 4-14 μόλις στο 5ο λεπτό. Τα κενά όμως στην άμυνα, ειδικά μέσα στη ρακέτα, καθώς ο Kuzmic δεν μπόρεσε να βοηθήσει, έδωσαν την ευκαιρία στους γηπεδούχους να αποκτήσουν ρυθμό και να πλησιάσουν στο 27-28.

Εξαιρετικός Διαμαντίδης, προβληματική άμυνα

Ο Διαμαντίδης δείχνει να βρίσκεται σε εξαιρετική φόρμα και η παρουσία του Καλάθη τον βοηθάει στο να επικεντρώνει τις δυνάμεις του εκεί που η ομάδα τον χρειάζεται περισσότερο και να προσαρμόζεται σε κάθε πεντάδα της ομάδας. Όταν παίζει δίπλα στον Καλάθη έχει εκτελεστικό ρόλο και το σταθερό του σουτ από την περιφέρεια δίνει σκορ στην ομάδα. Όταν παίζει μόνος του έχει τις δυνάμεις για να δημιουργήσει εύκολα καλάθια για τους συμπαίκτες του, όπως διαχρονικά μας έχει συνηθίσει. Τελείωσε το παιχνίδι με 14 πόντους και 5 assists, αλλά η νίκη δεν ήρθε ώστε να γιορτάσει ιδανικά την άνοδο του στη δεύτερη θέση της λίστας των παικτών με τις περισσότερες συμμετοχές στη διοργάνωση.

Από την άλλη, η συμμετοχή του Raduljica ήταν εξαιρετική επιθετικά, καθώς είχε 14 πόντους σε 10 λεπτά συμμετοχής, και μαζί με τον Διαμαντίδη βοήθησαν τον Παναθηναϊκό να ξεφύγει και πάλι με την έναρξη του δευτέρου δεκαλέπτου. Όμως το τρίτο του φάουλ, η αδυναμία του να μαρκάρει μέσα στη ρακέτα και το κακό ματσάρισμα που δημιουργούταν με τον Singleton, ανάγκασαν τον Djordjevic να περιορίσει το χρόνο συμμετοχής του.

Κατάρρευση στο τέλος

Το παιχνίδι πήγαινε πόντο πόντο μέχρι και την έναρξη του τελευταίου δεκαλέπτου, αλλά από εκεί και πέρα ο Παναθηναϊκός παρουσίασε εικόνα διάλυσης. Στην άμυνα τα καλάθια που δεχόταν γινόντουσαν όλο και πιο εύκολα (το σχήμα με τον Gist στο 5 δεν έπιασε αυτή τη φορά) και στην επίθεση δεν είχε την σωστή κυκλοφορία της μπάλας για να βρει σωστές επιθετικές επιλογές. Η διαφορά έφτασε μέχρι και το +14 για την Kuban, για να μειώσει στους 11 ο Διαμαντίδης με τρίποντο.

MVP του παιχνιδιού

O Singleton τα έκανε όλα στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Πέτυχε 16 πόντους, κατέβασε 9 rebounds και μοίρασε 2 τάπες, φτάνοντας το 21 στο ranking. Η σημαντικότερη δουλειά που έκανε, όμως, ήταν η εξουδετέρωση του Raduljica, παίκτη που λίγες ομάδες στην Ευρώπη θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν.

Stelmet Zielona Gora 62-66 Zalgiris Kaunas
Κανόνας Νο.69: Τα ντέρμπι έρχονται στα παιχνίδια που δεν έχεις προγραμματίσει να δεις

Είναι κάποια παιχνίδια στην Euroleague που, ενώ τσεκάρεις το πρόγραμμα της αγωνιστικής, δεν σημειώνεις ποτέ την ώρα διεξαγωγής τους, γιατί δεν σου τραβάνε το ενδιαφέρον. Αυτά τα παιχνίδια, όμως, είναι που καταλήγουν ντέρμπι, παιχνίδια που κρίνονται στο τέλος και κερδίζουν τις εντυπώσεις. Ευτυχώς που υπάρχει και το διαδίκτυο και μπορείς να αναπληρώσεις το κενό, έστω και κατόπιν εορτής.

Παιχνίδι μεταξύ αδυνάτων

Οι δύο ομάδες αποτελούν τις πλέον αδύναμες του Group C και δύσκολα θα προκριθούν στην επόμενη φάση. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν θα παλέψουν κάθε παιχνίδι τους και δεν θα προσπαθήσουν για το καλύτερο. Οι Πολωνοί, με τους ιδιαίτερα εύστοχους Moldoveanu (16 πόντους) και Koszarek (14 πόντους) που πέτυχαν 5/6 τρίποντα συνολικά, έλεγχαν το παιχνίδι μέχρι το 33ο λεπτό, όπου και προηγούνταν με 58-49.

Οι Λιθουανοί με τους Seibutis, Jankunas, Motum και Hanlan, έκαναν την ανατροπή με ένα σερί 15-4, και ο Jankunas ήταν αυτός που σφράγισε τη νίκη, με δύο επιθετικά rebounds στην τελευταία φάση, δίνοντας την ευκαιρία για βολές στον Seibutis.

MVP του παιχνιδιού

Ο Jankunas τελείωσε το παιχνίδι με double-double (17 πόντους και 11 rebounds), φτάνοντας το 25 στο ranking και κάλυψε την αστοχία των Λιθουανών από την περιφέρεια.

Group D 

CSKA Moscow 100-69 Maccabi Fox Tel Aviv
Ντέρμπι; Ποιο ντέρμπι;

Ποιος είδε την πρώτη εμφάνιση της αρκούδας για φέτος και δεν χέστηκε πάνω του; Πρώτη αγωνιστική απέναντι σε ένα από τα ιστορικότερα, και διαχρονικά δυνατά franchises, και εσύ να στήσεις τέτοιο πάρτι; Παραπάει.

Οι παίκτες της Maccabi εμφανίστηκαν με μαύρα περιβραχιόνια εις ένδειξη πένθους για το χαμό του Nate Huffman, που έχασε στον σπουδαιότερο αγώνα, αυτόν της ζωής, με αντίπαλο τον καρκίνο, λίγες ώρες πριν το τζάμπολ του παιχνιδιού.

Η ήττα αυτή για τη Maccabi αποτελεί τη βαρύτερη στην ιστορία της και ήταν η πέμπτη στα τελευταία έξι παιχνίδια απέναντι στους Ρώσους. Η νίκη αυτή, σε συνδυασμό με τη μεγάλη διαφορά, καθιστά την CSKAA Moscow φαβορί για την πρώτη θέση του Group D από τώρα.

Ήταν ντέρμπι…για έξι λεπτά

Η Maccabi ξεκίνησε δυνατά το παιχνίδι, και στο έκτο λεπτό βρέθηκε μπροστά στο σκορ με 16-13. Το επόμενο δεκάλεπτο, όμως, ήταν εφιαλτικό για τους φιλοξενούμενους και το σερί των Ρώσων έφτασε στο 21-4, για να κλείσει το ημίχρονο με 44-29 υπέρ των αυτών. Ο ρυθμός που δώσανε στο παιχνίδι ήταν καταιγιστικός και απειλούσαν με όλους τους παίκτες που είχαν στο παρκέ ανά πάσα στιγμή. Σε αυτό το διάστημα οι Ισραηλινοί ήταν εξαιρετικά άστοχοι και μόνο η λήξη του ημιχρόνου κατάφερε να περιορίσει τη διαφορά.

Το δεύτερο ημίχρονο είχε καθαρά διαδικαστικό χαρακτήρα, καθώς οι φιλοξενούμενοι είχαν συμβιβαστεί με την ιδέα της ήττας αλλά αντί να κοιτάξουν να μαζέψουν τη διαφορά ενόψει της συνάντησης των δύο ομάδων στο δεύτερο γύρο, παράτησαν τελείως το παιχνίδι με αποτέλεσμα αυτή να εκτοξευτεί.

MVP του παιχνιδιού

Η CSKA είχε στο roster της επτά παίκτες με διψήφιο αριθμό στο σύστημα ranking, έναντι μόνο δύο των Ισραηλινών. Αν ξεχωρίζαμε έναν από αυτούς τους επτά για τους γηπεδούχους, αυτός θα ήταν ο Aaron Jackson που πέτυχε 8 από τους 12 συνολικά πόντους του στη διάρκεια του σερί της CSKA στο πρώτο ημίχρονο και μοίρασε επτά assists.

Darussafaka Dogus Istanbul 83-74 Dinamo Banco Di Sardegna Sassari
Μύριζε από μακριά πως θα ήταν παιχνιδάρα

Το πλέον αμφίρροπο παιχνίδι της πρώτης μέρας της πρώτης αγωνιστικής της διοργάνωσης έγινε στην Τουρκία και δεν ήταν το Karsiyaka- Barcelona. Ήταν αυτό μεταξύ της δεύτερης πρωτάρας στη διοργάνωση, Darussafaka, και της πρωταθλήτριας Ιταλίας, Sassari. Είδαμε ένα δυνατό παιχνίδι, το οποίο κρίθηκε στην παράταση, ανάμεσα σε δύο ομάδες που έχουν κοινό στόχο την πρόκριση στους 16 του θεσμού.

Κυριαρχία στους αιθέρες, δημιουργικότητα στο παρκέ

Η Darussafaka σε ένα κλειστό, με αρκετή δόση αστοχίας και από τις δύο πλευρές, παιχνίδι κυριάρχησε στον τομέα των rebounds (57-31) και των assists (18-9). Μετά το αρχικό προβάδισμα των Ιταλών, οι Τούρκοι με ένα σερί 14-2, έκλεισαν το ημίχρονο μπροστά με 32-31 με το ντέρμπι να κρατάει μέχρι τέλους.

Το σερί που οδήγησε το παιχνίδι στην παράταση

Το τρίποντο του Haynes έδωσε προβάδισμα 5 πόντων στους Ιταλούς (66-61) ένα λεπτό πριν το τέλος, αλλά οι Τούρκοι κατάφεραν να κάνουν ένα σερί 5-0 και να σώσουν την παρτίδα.

Το σουτ της ισοφάρισης:

Το τελευταίο σουτ της κανονικής διάρκειας το πήρε και αυτό ο Bjelica, από την ίδια σχεδόν θέση, αλλά αστόχησε και το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση.

Παράταση

Στο έξτρα πεντάλεπτο της αναμέτρησης η ψυχολογία των Τούρκων ήταν στα ύψη και με πιο ορθολογικές επιλογές στην επίθεση επικράτησαν με επιμέρους σκορ 17-8 και πέτυχαν την πρώτη τους νίκη στη διοργάνωση.

MVP του παιχνιδιού

Θα επιλέξουμε τον Milko Bjelica, όχι μόνο για το τρίποντο της ισοφάρισης στο τέλος της κανονικής διάρκειας του αγώνα, αλλά για τη συνολική του παρουσία, με τους 15 πόντους και τα 7  rebounds.

Unicaja Malaga 76-71 Brose Baskets Bamberg
Kuzminskas vs Ζήση

Ισορροπημένο παιχνίδι από την αρχή μέχρι το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, με καμία από τις δύο ομάδες να μην μπορεί να πάρει προβάδισμα, πέρα των 5-6 πόντων, και με τη λήξη του να βρίσκει τους Ισπανούς μπροστά με 36-34. Στο δεύτερο ημίχρονο τα 17 επιθετικά rebounds των Ισπανών και οι περισσότερες κατοχές που δημιούργησαν, εξάντλησαν τους παίκτες της Bamberg, και με μπροστάρη τον Kuzminskas (18 πόντους) πήρανε διαφορά 12 πόντων. Μέχρι το τέλος του παιχνιδιού οι Γερμανοί κυνηγούσαν να μειώσουν τη διαφορά, με κύριο εκφραστή των επιθέσεων τους τον Ζήση (16 πόντους και 4 assists) και το κατάφεραν στο τέλος, με το παιχνίδι να λήγει 76-71, αν και η διαφορά είχε φτάσει ακόμα και στο +14 στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου.

MVP του παιχνιδιού

Αδιαμφισβήτητα ο Kuzminskas, ο οποίος τελείωσε το παιχνίδι με 18 πόντους, 5 rebounds και 3 assists και ήταν αυτός που βοήθησε την ομάδα του να κάνει ένα σερί 8-0 και να ξεφύγει στο σκορ με τις αρχές του τρίτου δεκαλέπτου.

 Η πιο όμορφη φάση του παιχνιδιού όμως, ήρθε από την πλευρά της Bamberg και τον Darius Miller

Το Top 10 της 1ης αγωνιστικής 

The following two tabs change content below.

Petros Kaounis

Πρωταθλητής LOL Fantasy League 2014-15 ενάντια σε κάθε λογική. H απαγόρευση του hand-checking σκότωσε μια πολλά υποσχόμενη μπασκετική καριέρα. Βλέποντας τα όνειρά του να γίνονται συντρίμμια, το έριξε στα βιβλία. Όταν τα άλλα παιδάκια προσπαθούσαν να αντιγράψουν στα τσιμέντα τις φιγούρες του MJ, αυτός αντέγραφε τις αγκωνιές του Bill Laimbeer. Από οικονομολόγος κατέληξε συντάκτης στη μεγαλύτερη μπασκετική ιστοσελίδα του κόσμου (www.theballhog.net), με μοναδικό του στόχο να φάει την έδρα του Zach Lowe. Αγαπημένη του Pick Up Line: «Ώστε δεν πρόλαβες τον Γκάλη με σορτσάκι,ε;; Ενδιαφέρον…».