NBA Previews 2015-16: Oklahoma City Thunder

Posted on Oct 23 2015 - 11:09am by Stavros Marinos

preview oklahoma city

Τι κάνατε πέρυσι;

Αν οι Sonics βρίσκονταν στη Louisiana, θα μιλούσαμε ξεκάθαρα για περίπτωση μαύρης μαγείας κατά των Thunder. Αλλά στο Seattle; Την πόλη των λουλουδιών; Δεν υπάρχει εξήγηση για την κατάρα του ετήσιου τραυματισμού-κλειδί που συνεχίστηκε και την περσινή χρονιά, δίνοντας τέλος στην πορεία μιας ομάδας που εδώ και τέσσερα χρόνια είναι σταθερά από τα μεγαλύτερα φαβορί για τον τίτλο.

Το 2013 είχαν χάσει τον Westbrook για όλη την post-season, μόλις στον δεύτερο αγώνα του 1ου γύρου εναντίον των Rockets. To 2014 τραυματίστηκε για όλη την υπόλοιπη χρονιά ο Serge Ibaka, λίγες μέρες πριν τερματίσει 4ος για το βραβείο του καλύτερου αμυντικού. Το 2015, ο Kevin Durant έμεινε εκτός γηπέδων για 55 αγώνες, μετά από σοβαρό τραυματισμό στο πόδι, με τους Thunder να αποκλείονται από τα playoffs.

H περσινή σεζόν φάνηκε δύσκολη από την αυγή της. Πριν την πρεμιέρα, έγινε γνωστό πως ο KD θα χάσει 6-8 εβδομάδες λόγω σπασμένου 5ου μεταταρσίου (κοντά στο μικρό δαχτυλάκι του δεξιού ποδιού). Ένα αγώνα μετά την έναρξη, ο Russell Westbrook έσπασε το χέρι του, αφήνοντας τους υπόλοιπους Thunder σαν καλαμιές στον κάμπο, να ξεκινήσουν τη χρονιά με 3-12.

Η μηχανή ποτέ δεν πήρε μπρος. Ενώ ο Durant επέστρεψε αρχές Δεκεμβρίου, κάπου κοντά στα Χριστούγεννα, έχασε άλλες δύο εβδομάδες λόγω αστραγάλου.  Μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, δεν βρήκε τον ρυθμό του, όταν κι έφτασε η στιγμή να παραδώσει τα όπλα και να παραδεχτεί πως ο τραυματισμός στο πόδι, ποτέ δεν επουλώθηκε πραγματικά, αφήνοντας τη φανέλα του αφόρετη.

H σεζόν 2014-15 για τους Oklahoma City Thunder, συμπυκνωμένη σε 5 δευτερόλεπτα:

Εποποιία Westbrook

Δεν ήταν λίγα τα αστεία που λέγονταν για τον Westbrook, αφού μαθεύτηκε ο τραυματισμός του Durant. Όλοι ξέραμε πως ο shoot-happy scoring PG, θα είχε την ευκαιρία να σουτάρει με τέτοια ελευθερία, που σπάνια συναντάμε πλέον στο σύγχρονο μπάσκετ. Και δεν μας απογοήτευσε.

Διέλυσε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, θυμίζοντας αρχαίες εποχές ανειδίκευτου μπάσκετ, που τα τεράστια usage και τα ατελείωτα iso ήταν καθημερινότητα. Τερμάτισε πρώτος στην λίστα των σκόρερ (28,1 ppg) και πρώτος φυσικά σε usage (38,4%), αφήνοντας πολύ πίσω περίφημους ατομιστές (όπως οι Wade, Kobe, Cousins) να ζηλεύουν.

Μερικά από τα ρεκόρ του:

  • Έγινε ο πρώτος παίχτης αυτού του αιώνα με δύο σερί triple doubles με πάνω από 40 πόντους (το έχουν κάνει μόνο οι Pete Maravich, Michael Jordan).
  • Μόνο αυτός και ο Wilt Chamberlain (που όπως έχουμε πει δεν θα έπρεπε να μετράει), είχαν 120 πόντους, 40 rebs και 30 assists άθροισμα από τρεις συνεχόμενους αγώνες.
  • Μετά από 55 χρόνια (Oscar Robertson), έπιασε μέσους όρους triple double με 40 πόντους, για 5 συνεχόμενα ματς.
  • Μετά τη σεζόν 1988-89 και τον Jordan, είναι ο πρώτος παίχτης που σημείωσε 4 συνεχόμενα triple-doubles.
  • Είναι ο δεύτερος στην ιστορία (μαζί με τον Magic) με statline βραδιάς: 30 πόντοι, 17 rebs, 11 assists, 4 κλεψίματα.
  • Τελείωσε μήνα με μέσο όρο 31 πόντους, 9 rebs, 10 assists (κάτι που είχε καταφέρει μόνο ο Robertson πριν ανακαλυφθεί η φωτιά).
  • Έγινε ο πρώτος παίχτης μετά τον Jason Kidd, με πάνω από 8 triple doubles σε μία μόνο σεζόν.
Trade deadline – A New Hope1)Ας αρχίσουμε και τα Star Wars υπονοούμενα σιγά-σιγά.

Τρία χρόνια μετά το χάρισμα του James Harden στους Houston Rockets, σηματοδοτώντας ένα από τα χειρότερα trades όλων των εποχών, ο GM Sam Presti, προσπάθησε να μην υποπέσει στο ίδιο λάθος με τον περσινό 6ο κι ανερχόμενο παίχτη της ομάδας, Reggie Jackson. Κατά στο trade deadline, ο Jackson ανταλλάχθηκε στους Pistons, με τους Thunder να παραλαμβάνουν (από τους Jazz), τον Enes Kanter.

Ο Τούρκος center, παρά την γνωστή του αδυναμία να παίζει άμυνα με τα μάτια2)Όσο έπαιζε στους Jazz, είχαν την 26η άμυνα στο NBA (Defensive Rating), ενώ μετά το trade του εκτοξεύθηκαν στην πρώτη θέση, ελέω Gobert, έδωσε στην Oklahoma κάτι που της έλειπε χρόνια: έναν σκόρερ κοντά στο καλάθι κι έναν elite offensive rebounder. Η εξαιρετική του λειτουργία στην επίθεση, έφερε άμεσα αυτοματισμούς με τον Westbrook και μεγάλη βελτίωση στα νούμερα του ίδιου (τα 14 ppg – 8 rpg – 49% στους Jazz, έγιναν 19 ppg – 11 rpg – 57%). Μπορεί να μην πέτυχαν την πρόκριση στα playoffs, αλλά είχαν βρει επιτέλους έναν ψηλό που θα μπορεί να μοιραστεί το βάρος του σκοραρίσματος.

Damian Lillard, Enes Kanter, Steven Adams

Άμυνα Kanter στα καλύτερα της.

Ενώ εμείς περιμέναμε στα ΑΤΜs

Μια εβδομάδα μετά την regular season, ο σχεδιασμός ξεκίνησε δυνατά. Ο coach Scott Brooks απολύθηκε, και την θέση του πήρε ο ΝΒΑ-rookie, αλλά coach-θρύλος του University of Florida, Billy Donovan.

Δικαιολογημένα στο ρόστερ, δεν υπήρξε ιδιαίτερη κινητικότητα, μιας και οι Thunder έχουν πιθανώς το μεγαλύτερο άθροισμα ταλέντου στο NBA. Ουσιαστικά το μοναδικό νέο πρόσωπο, δεν είναι άλλος από τον high-IQ, scoring PG rookie, Cameron Payne, για τον οποίο τα θετικά λόγια είναι πολλά. Σε μια ομάδα πρωταθλητισμού όμως, το πιθανότερο είναι η ανάπτυξή του να έχει αργό ρυθμό.

Depth Chart

Russell WestbrookD.J. AugustinCameron Payne
Dion WaitersAndre RobersonAnthony Morrow
Kevin DurantKyle SinglerJosh Huestis
Serge IbakaNick CollisonSteve Novak
Enes KanterSteven AdamsMitch McGary
Πλεονεκτήματα

Είναι αλήθεια. Δεν υπάρχει ομάδα με περισσότερο ταλέντο από τους Thunder. Έχουν:

  • Δύο superstars που μπορούν κάλλιστα να τερματίσουν στις δύο πρώτες θέσεις των σκόρερς.
  • Έναν από τους καλύτερους αμυντικούς του NBA, στον Serge Ibaka.
  • Έναν από τους καλύτερους σκόρερ F/C, στον Enes Kanter.
  • Βάθος.

Στην θέση 2, μπορεί κανείς από τους Waiters, Roberson, Morrow να μην εξέχουν, αλλά ο πρώτος είναι ένας ισορροπημένος επιθετικά κι αμυντικά παίχτης, ο δεύτερος ένας αμυντικός σπεσιαλίστας, κι ο τρίτος ένας μονοδιάστατος, αλλά θανατηφόρος, σουτέρ τριών πόντων.

Αντίστοιχα, στον πάγκο της frontline, ο Steven Adams, στην τρίτη του χρονιά, γίνεται ακόμα πιο ενοχλητικός για τους αντιπάλους, με πάμπολλη βρώμικη δουλειά, ένταση, νεύρο -alla Joakim Noah-, potential να εξελιχθεί σε πιο ολοκληρωμένος ψηλός από τον Kanter, και πάνω από όλα: μουστάκι (μέχρι πρότινος). Ενώ ο περσινός rookie Mitch McGary, αφού έχασε 50 αγώνες λόγω υγείας, θα έχει επιτέλους την ευκαιρία να προσαρμοστεί στο NBA.

Μειονεκτήματα
  • Οι υγιείς Thunder, δεν έχουν αντίπαλο στα χαρτιά. Πέρυσι όμως ήταν η 6η ομάδα με τους περισσότερους τραυματισμούς, κι αυτό φαίνεται να είναι ετησίως το ευαίσθητο σημείο τους.
  • Μεγάλο ερωτηματικό είναι το αν θα αλλάξει ο απόλυτα προβλέψιμος τρόπος επίθεσής τους. Επί χρόνια ο Brooks είχε προσαρμόσει τα πάντα γύρω από τα ατομικά ταλέντα των KD/Westbrook, ελαχιστοποιώντας την πάσα, κι αφήνοντας τους δύο να spamάρουν στα αντίπαλα καλάθια.
  • Ελοχεύει ο μεγαλύτερος φόβος όλων. Αυτή η χρονιά, θέλοντας και μη, αποτελεί την τελευταία ελπίδα για την παραμονή του Durant στην πόλη. 29 κατασκευαστές ομάδων του χρόνου το καλοκαίρι θα πέσουν στα πόδια του για να τον προσελκύσουν. Η ανασφάλεια της ενδεχόμενης φυγής του θα στοιχειώνει τα όνειρα κάθε Thunderά φέτος. Κι αν ο εφιάλτης βγει αληθινός, το 2017 έρχεται η χρονιά συμβολαίου του Westbrook, που δεν αποκλείεται να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.
Προπονητής

Η πρόσληψη του rookie Billy Donovan μπορεί να χαρακτηριστεί ρίσκο, αλλά πως να το κατηγορήσεις όταν τον Ιούνιο η κούπα σηκώθηκε από τον Steve Kerr, στην πρώτη του χρονιά ως head coach;

O 49χρονος Donovan σε 19 χρόνια στους Florida Gators έχει οδηγήσει το κολέγιο σε δύο εθνικά πρωταθλήματα και τέσσερα final fours.

Από χρόνια φλερτάρει με το NBA και το 2007 ήταν πρωταγωνιστής σε ένα από τα πιο περίεργα mini-series, όταν και προσλήφθηκε ως προπονητής των Orlando Magic. Παρά την επίσημη ανακοίνωση και την συνέντευξη τύπου, ο Donovan δεν φαίνεται να κοιμήθηκε τη νύχτα από τύψεις, και την επόμενη ημέρα ζήτησε από τους Magic να τον αφήσουν ελεύθερο για να επιστρέψει στο NCAA. Άφωνοι, αλλά χωρίς να έχουν επιλογή, εισάκουσαν την επιθυμία του αλλά του επέβαλλαν όρο να μην προπονήσει άλλη ομάδα NBA για τα επόμενα 5 χρόνια.

O Sam Presti πάντως, κατά την παρουσίασή του φέτος, επικεντρώθηκε κυρίως γύρω από την ομαδικότητα και την συνεκτικότητα που μπορεί να φέρει ο Donovan στην Oklahoma. Συγκεκριμένα, μίλησε για την ιδιαίτερη συναισθηματική ευφυΐα του, και το πως μπορεί να δημιουργήσει μακροχρόνιες σχέσεις με παίχτες, έτσι ώστε να μείνει η ομάδα δεμένη σε βάθος χρόνου. Με αυτόν τον τρόπο, εμμέσως πλην σαφώς, έδειξε πως πρωταρχικός στόχος είναι η ανανέωση των Durant και Westbrook.

Ο Donovan φημίζεται, μεταξύ άλλων, για την ικανότητα του να “φτιάχνει” παίχτες. Είναι από τους σημαντικότερους παραγωγούς παιχτών για το NBA, και μερικοί από τους μαθητές του είναι οι Bradley Beal, Joakim Noah, Al Horford, David Lee, Bradley Beal, Chandler Parsons, Udonis Haslem, Mike Miller κ.α..

Δεν κοιμάμαι τώρα πια τα βράδια

Δεν χρειάζονται πολλοί λόγοι για να παρακολουθήσεις την πιο ταλαντούχα ομάδα στο NBA. Ειδικά όταν στο ρόστερ της υπάρχει ο ίσως καλύτερος επιθετικά παίχτης που έχει περάσει από το σύγχρονο μπάσκετ (Kevin Durant) κι ένας μανιακός PG χωρίς όσιο και ιερό (Russell Westbrook).

Το μαντείο του Ball Hog

Τα δύο θεωρητικά εμπόδια των Thunder είναι οι ενδεχόμενοι τραυματισμοί και η προσαρμογή του coach Donovan (το front office, έκανε ό,τι μπορούσε για να τον πλαισιώσει με εμπειρία)3)τρεις νέοι assistant coaches: Monty Williams, Maurice Cheeks, Anthony Grant. Κατά τα άλλα, ο ουρανός είναι το μόνο τους όριο. Θα κατακτήσουν με σχετική ευκολία την Northwest και φέτος δεν θα λείψουν από τα υψηλά seeds του playoff party. Θα διαλύσουν πολλούς αντιπάλους, Durant και Westbrook θα μοιράσουν 30άρες αφειδώς, και θα ανυπομονούμε όλοι για τον τελικό Δύσης εναντίον των Warriors.

The following two tabs change content below.
Αιρετικός Βουδιστής, θεοσεβούμενος αθεόφοβος, σκληροπυρηνικός συνομωσιολόγος, vegan αστρολόγος, αντικοινωνικός κοινωνιολόγος, πιστεύει στους εξωγήινους. Έχει περάσει περισσότερες ώρες ξύπνιος τη νύχτα βλέποντας NBA απ’ότι στο φως του ήλιου. Εμμονικός Fantasy Commissioner από το 2002, στις πιο «βαθιές» λίγκες του πλανήτη. Αν έπαιζε στο NBA, θα έστηνε αγώνες για να κερδίσει η ομάδα του στο fantasy. ΝΒΑ blogger από το 2007. Ακόμα πιστεύει πως ο Donté Greene θα γίνει All-Star.

References
1 Ας αρχίσουμε και τα Star Wars υπονοούμενα σιγά-σιγά.
2 Όσο έπαιζε στους Jazz, είχαν την 26η άμυνα στο NBA (Defensive Rating), ενώ μετά το trade του εκτοξεύθηκαν στην πρώτη θέση, ελέω Gobert
3 τρεις νέοι assistant coaches: Monty Williams, Maurice Cheeks, Anthony Grant