NBA Weekly Report: 2015-16 Season Opening

Posted on Oct 27 2015 - 11:54am by Giannis Chatsios

Σας καλωσορίζουμε και φέτος στη στήλη που ξεκίνησε ως “Weekly Report”, έγινε δισεβδομαδιαία από ανάγκη και κατέληξε να χοροπηδάει ανάμεσα στις δύο περιοδικότητες, ανάλογα με τα κέφια και τον χρόνο του Χάτσιου. Ξεκινάμε και φέτος, με την ίδια διάθεση να αποθησαυρίζουμε τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία, στατιστικά και storylines καθώς και τα επικότερα fails της εβδομάδας που θα περνάει, με, ευελπιστούμε, μεγαλύτερη συνέπεια και την πολύτιμη συμμετοχή σας στα comments.

Για πρόγευμα, και καθώς η σεζόν δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, και ούτε και εμείς δεν είμαστε τόσο βλαμμένοι ώστε να κάνουμε report της – αναίτια μακροσκελούς – preseason1)αν και για τα summer leagues, που είναι άλλη φάση, κάτι κάναμε…, ας δούμε μερικά storylines που αξίζει να παρακολουθήσουμε κατά την πρώτη εβδομάδα των αγώνων.

Χωρίς περαιτέρω χρονοτριβή:

  • Θα ξεκινήσει στο 4 ο Paul George;

Ο Vogel το προλόγισε, ο George τσίνισε, το πείραμα έγινε στην preseason με μικτά αποτελέσματα (συγκεκριμένα, το βασικό συμπέρασμα ήταν: “Προσοχή! Μην τον χρησιμοποιείτε κοντά στον Anthony Davis”) και η σεζόν ξεκινά. Η πρώτη εβδομάδα θα τον φέρει αντιμέτωπο με τους Scola, Randolph και Favors, αποτελώντας ένα καλό τεστ σε πραγματικές συνθήκες.

  • Otto Porter Jr. Stretch Four?

Στην Washington γίνεται λόγος για μετακίνηση του Nene στον πάγκο και προβιβασμό του Kris Humphries σε starter, με το πράσινο φως να εκτελεί τα τρίποντα που θα του ταΐζει ο John Wall. Ποτέ κανείς δεν ενθουσιάστηκε με τον Kris Humphries, πολλώ δε μάλλον με την ιδέα να παριστάνει stretch ψηλό. Η λογική πίσω από αυτή την κίνηση βέβαια δεν είναι το αχαλίνωτο προσωπικό ταλέντο του πρώην συζύγου της Kim Kardashian, μα ασφαλώς η εξασφάλιση του απαραίτητου χώρου για τα drives του John Wall και – ευελπιστούμε όλοι φέτος και – του Bradley Beal. Κι εδώ μπαίνει στη συζήτηση το small-ball. Ο Otto Porter σε 10 αγώνες στα playoffs σούταρε με το ενθαρρυντικό 37,5% από τη γραμμή των τριών πόντων, μαρκάροντας τα πάντα και ανοίγοντας διαδρόμους. Μήπως η λύση του Wittman για τα ζητήματα του spacing είναι η χρησιμοποίηση του #3 του draft του 2013 για αρκετά λεπτά στο 4, σε turbo-charged lineups;

  • Ποιος θα ξεκινήσει δίπλα στον Pau στο Chicago;

H περσινή κατάρρευση του Joakim Noah είναι εικόνα καρφωμένη στο μυαλό των φίλων των Bulls. Παρόλ’ αυτά, μόλις πρόπερσι ο Γάλλος center τερμάτισε 4ος στην ψηφοφορία για τον MVP, οδηγώντας ένα ελλιπέστατο ρόστερ των Bulls στα playoffs με μέσους όρους 12,6/11,3/5,4 και παίζοντας ουσιαστικά σαν point-center. Ο Nikola Mirotic ήταν ασταθής στην πρώτη του σεζόν με τους Ταύρους, μα ο Μάρτιος, όταν εξέπληξε τους πάντες με την απόδοσή του, είναι το διαβολάκι στο κεφάλι του Hoiberg, που του τριβελίζει το μυαλό με τη σκέψη ότι ο Μαυροβούνιος Ισπανός είναι το κλειδί για την up-tempo επίθεση που σχεδιάζει (αναλυτικότερα σχετικά στο preview της ομάδας). Η σκέψη λοιπόν είναι να έρχεται ο Noah από τον πάγκο. Είναι ο Mirotic starter; Πιθανότατα. Αρμόζει στον Noah να έρχεται από τον πάγκο; Σίγουρα όχι. Μπορεί να μαρκάρει οτιδήποτε το δίδυμο Gasol-Mirotic; Σίγουρα όχι στο ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως πρόσφατα αποδείχθηκε.

Η κατάσταση είναι αυτή που, εντελώς αποτυχημένα, ορίζεται στο δημοσιογραφικό κλισέ “ευχάριστος πονοκέφαλος”. Ποτέ κανείς δεν ενοχλήθηκε από την πληθώρα λύσεων. Κι όμως, το πώς θα ταιριάξει ο Hoiberg τους ψηλούς του, δεδομένων των χαρακτηριστικών του καθενός, είναι ένας δυσεπίλυτος γρίφος. Το Noah-Gasol και Mirotic-Gibson από τον πάγκο είναι μια λύση επιτυχής και δοκιμασμένη, αν και όχι ιδανική, γιατί απομακρύνει κατά τι τον Pau από το καλάθι. Δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό σε μια πολύ καλή, αξιόπιστη λύση. Το πείραμα με τον Mirotic δίπλα στον Pau έχει την προοπτική να μεταμορφώσει την επίθεση σε μια ασταμάτητη δύναμη, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί ρίσκο να απολέσει η ομάδα την αμυντική της ταυτότητα. Υψηλό ρίσκο/υψηλή απόδοση.

  • Κουτσά Mavericks

Η σταδιακή επανένταξη Matthews και Parsons στην αγωνιστική δράση, έπειτα από την πολύμηνη απουσία, τους αφήνει λεπτά για αρπαγή από τα back-ups των Mavericks, αποτελώντας ουσιαστικά την αρένα για να αναδειχτούν οι παίκτες του rotation. Πέρα λοιπόν απ’ το να παρακολουθήσουμε αν ο Matthews μπορεί να είναι ο ίδιος bomber που μας συνήθισε πριν τον τραυματισμό του, θα έχει ενδιαφέρον αν ο Jenkins μπορεί μετά από μια τριετία ανυπαρξίας να αποτελέσει σημαντικό κομμάτι μιας ομάδας NBA. Ταυτόχρονα, θα δούμε ποιος μπορεί να αναλάβει τον ρόλο του αντί-Aminu πίσω από τον Parsons. Ο rookie Justin Anderson με έχει ψήσει, το ίδιο και η προσπάθεια του Carlisle να σμιλέψει τον dunk champion Jeremy Evans σε μπασκετμπολίστα στα 28 του.

  • Η στάση του Kobe

Στον ερημότοπο της περσινής back-court των Lakers, ο Kobe Bryant αψήφισε κάθε κανόνα λογικής και κάθε έννοια ομαδικού συμφέροντος, μη αποδεχόμενος την κατάστασή του, διαλύοντας μετρητές usage rating και προσπαθειών, σε μια απόπειρα να κάνει τα μυαλά των fans των analytics ή των οπαδών της κοινής λογικής να εκραγούν. Από την άλλη, βέβαια, είχε δίπλα του τον Jeremy Lin και τον Ronnie Price, που είναι για το επιθετικό μπασκετικό ταλέντο ότι ο Νίκος Ορφανός για τη διανόηση. Φέτος υπάρχει ο Jordan Clarkson -με διαπιστευτήρια και αυτοπεποίθηση αυτή τη φορά-, ο δελφίνος Russell, ο Lou Williams  και o Nick Young (και δυστυχώς για όλους αυτούς, μόνο μια μπάλα). Θα αναγνωρίσει ο Black Mamba τον ρόλο του ως μέντορα και ανιδιοτελή δασκάλου της nouvelle vague, ή θα επιστρέψει με την ίδια ασυμβίβαστη ξεροκεφαλιά που οδηγεί σε γεγονότα σαν το παρακάτω;

Όσο κι αν θα ήθελα, πολύ δύσκολα θα δούμε τον Kobe σε ρόλο σοφού δασκάλου, a la Pai Mei, από τον οποίο το μόνο που μπορώ να φανταστώ είναι η άτεγκτη τραχύτητά του.

Bonus πρόβλεψη: Θα δούμε τουλάχιστον δύο vintage Kobe 40άρες μέσα στη χρονιά, που απλά και μόνο θα πυροδοτούν ακόμα περισσότερες προσπάθειες στους επόμενους αγώνες.

  • Ποιος ξεκινάει στον άσσο για την Philadelphia;

Αυτή τη στιγμή, όπως φαίνεται, έχουμε μια πεντάδα PGs στην Philadelphia, ο καθένας εκ των οποίων έχει ένα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό και μερικές προφανείς αδυναμίες. Βασικός θα ήταν πιθανότατα ο Tony Wroten, μα είναι έξω μάλλον μέχρι τον Δεκέμβρη και είναι μια μηχανή λαθών και τούβλων από τα 7,25. Οι χιαστοί θα κρατήσουν έξω και τον Marshall για τα πρώτα παιχνίδια της χρονιάς, το ίδιο και το εκπληκτικό court vision του. O Pierre Jackson είναι σκόρερ-δυναμίτης, αλλά παίζει να ψωνίζει ρούχα από το παιδικό τμήμα και τελικά το βράδυ της Δευτέρας έγινε waive από την ομάδα. Ο T.J. McConnell, που κέρδισε τη θέση του στο ρόστερ με τις εμφανίσεις του στην preseason, είναι γιός προπονητή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται: ένταση στην άμυνα, solid plays, μερικές assist, θετικός rebounder, αλλά με βασικό περιορισμό το ταλέντο του. Αυτό αφήνει για starter πιθανότατα έναν σουτέρ, που απλά είναι πολύ κοντός για να παίξει στο 2, τον Isaiah Canaan. Μπορεί κάποιος από όλους να ακολουθήσει τους Sixers στην μετά-tanking περίοδο; Η διεκδίκηση της φανέλας του βασικού PG είναι ένα πρωτάθλημα μέσα στο πρωτάθλημα για τους φερέλπιδες του Brett Brown.

  • Ποιος περισσεύει στην frontline των Celtics (και ποιοι στο backcourt);

(Αναλυτικά εδώ, βέβαια)

Ο Sullinger είναι ίσως ο πιο ταλαντούχος του σωρού, δεν αποκλείεται όμως να είναι και ο πιθανότερος να ακολουθήσει διαφορετικό μονοπάτι.

  • Πόσες τεχνικές ποινές θα δεχτούν οι Kings την πρώτη βδομάδα;

Rondo, Cousins, Karl και ο ανελέητος εκνευρισμός που μπορεί να προκαλέσει ο Rudy Gay. Προσοχή, εύφλεκτα υλικά.

  • Sasha Vujacic NBA Starter 2015-16

Αστειεύομαι. Ελπίζω τουλάχιστον. Στη Νέα Υόρκη πάντως υπάρχουν θέσεις υπό διεκδίκηση. Ο εκκωφαντικός Jerian Grant θα μπορούσε να τσακίσει τα ταλαιπωρημένα κόκαλα του Calderon για να τον προσπεράσει στο rotation. Θα τολμήσει ο Fisher; Θα μας χαρίσει την οπτική πανδαισία του Porzingis στην 5άδα, να τρέχει πλάι στον Robin Lopez, σε ένα ακούσιο μάθημα ανατομίας και κινητικής των αρθρώσεων; Ο Derrick Williams έθεσε το καλοκαίρι την υποψηφιότητά του, με δυναμικές εμφανίσεις και μια από τις πιο swag κομμώσεις των τελευταίων ετών.

dwill

Young Thug transformation 50% completed

O Kyle o Ο’ Quinn είναι θρύλος στο Μεγάλο Μήλο, και ίσως ο καλύτερος ψηλός της ομάδας αυτή την στιγμή πίσω από τον Lopez, μα ίσως ο Fisher τον υπολογίζει για αναπληρωματικό του τελευταίου. Κάντε τις προβλέψεις σας, και πράξτε ανάλογα στο fantasy, μεταξύ των τριών υπάρχει σίγουρα μια πολύ καλή φαντασιακή επιλογή.

  • Πως θα μοιραστούν τα λεπτά σε Portland και Minnesota

  • The Rest…

Πέρα από αυτά, με τις ατελείωτες ανακατατάξεις τον τελευταίο χρόνο, υπάρχει ενδιαφέρον σχεδόν σε κάθε παιχνίδι. Από το ταίριασμα του Lawson στην περιφέρεια των Rockets, και το ερώτημα αν θα κάνει δίδυμο με τον Beverley στα λεπτά που θα κάθεται ο Harden, στη διάθεση του Markieff Morris και ό,τι αυτή συνεπάγεται για τους T.J. Warren, Mirza Teletovic, P.J. Tucker, στο αν μπορούν να συνυπάρξουν στην επίθεση Noel και Okafor και το ερώτημα Hezonja vs Gordon, οι πρώτες μέρες θα αποτελέσουν ένα overdose πληροφοριών.

Τί βλέπουμε αυτή τη βδομάδα;

Φυσικά καταπίνουμε την πρεμιέρα γιατί είναι πρεμιέρα. Όχι δηλαδή ότι είναι φαρμάκι που το καταπίνεις με κλειστά τα μάτια επειδή πρέπει. Αντίθετα, οι powers that be, προγραμμάτισαν μια υπέροχη opening night. Στις 2:00 το πρόγραμμα έχει Ανατολική Περιφέρεια: Η βροχή τριπόντων στην Atlanta, όπου φιλοξενούνται οι Pistons είναι η underground επιλογή για τους λάτρεις του γρήγορου μπάσκετ, μα το παιχνίδι – μαγνήτης είναι η αναμέτρηση Cavs @ Bulls, στην επανάληψη των περσινών conference finals. Στις 4:30 οι πρωταθλητές Warriors, προεξάρχοντος του MVP Steph Curry, θα υποδεχτούν τελετουργικά τους φιλόδοξους Pelicans, παιχνίδι που σημειολογικά θα μοιάζει σαν παράδοση της σκυτάλης του MVP στον Anthony Davis, αν η χρονιά πάει όπως ελπίζουν στη Νέα Ορλεάνη.

Εκτός της πρεμιέρας, δύο αγώνες ξεχωρίζουν και μπορούν να θεωρηθούν must-watch για όλους:

Στις 2:00 την Τετάρτη2)ναι, είναι λάθος στην πραγματικότητα, είναι Πέμπτη, δεν είναι Τετάρτη, απλά όλοι το λέμε Τετάρτη βράδυ, για να συνεννοούμαστε θα γράφω την ημέρα που παίζουν στην Αμερική, τη δική μας νύχτα η Oklahoma City Thunder υποδέχονται τους San Antonio Spurs, σε έναν πρώιμο τελικό περιφέρειας, ενώ την Παρασκευή στις 3:30 υπάρχει το παιχνίδι Golden State Warriors @ Houston Rockets, το οποίο αναιρεί την προηγούμενη δήλωση και αποδεικνύει ότι τα μισά παιχνίδια της Δύσης θα μοιάζουν με τελικούς περιφέρειας.

Καλή χρονιά να έχουμε, τα λέμε πάλι τη Δευτέρα, και κάθε αρχή εβδομάδες, με ό,τι μας κράτησε στις οθόνες μας την προηγούμενη βδομάδα, με τα αγωνιστικά και όχι μόνο ρεύματα και θέματα που προκύπτουν στην πορεία της σεζόν, weirdest statline, chucker of the week και ό,τι άλλο κατεβάσουν τα κεφάλια μας ή μας ζητήσετε!

The following two tabs change content below.
Ήταν και για πάντα θα είναι ο πρώτος πρωταθλητής της fantasy league που έφερε τους συντάκτες του Ballhog κοντά, και αυτός είναι ένας τίτλος που κανείς δεν μπορεί να του αφαιρέσει.Όχι τυχαία. Παρακολουθεί live τους περισσότερους αγώνες, διαβάζει τα πάντα γυρω από το ΝΒΑ και το μπάσκετ γενικότερα, μπορεί να περιγράψει τον μηχανισμό του σουτ κάθε παίκτη και θυμάται στατιστικά και πληροφορίες αγώνων περασμένων δεκαετιών, σαν μία σωστή κινητή εγκυκλοπαίδεια του μπάσκετ που είναι. Παλαιότερα τα εξηγούσε στο δικό του blog, τώρα τα εξηγεί στο Ballhog. Τα απαιτητικά ωράρια του ΝΒΑ δεν τον αφήνουν να ασχοληθεί με την Νομική την οποία έχει τελειώσει. Προλαβαίνει όμως να παίζει μπασκετάκι κάθε απόγευμα στα γήπεδα των Αμπελοκήπων,με ένα απαράμιλλο στυλ όπου ο ίδιος πιστεύει ότι μοιάζει στον Ginobili. Δεν μοιάζει, αλλά δεν του το λέμε για να μην τον πληγώσουμε.

References
1 αν και για τα summer leagues, που είναι άλλη φάση, κάτι κάναμε…
2 ναι, είναι λάθος στην πραγματικότητα, είναι Πέμπτη, δεν είναι Τετάρτη, απλά όλοι το λέμε Τετάρτη βράδυ, για να συνεννοούμαστε θα γράφω την ημέρα που παίζουν στην Αμερική, τη δική μας νύχτα